Archív
2011. augusztus

Feeder Kupa horgászverseny volt Szegilongnál

 

               
               

Hosszú partszakasz népesült be a Bodrog szegilongi kanyarulatánál augusztusban, ahol ragyogóan szép időben rendezték meg a VII. Zempléni Feeder Kupa horgászversenyt. Szabó István szervező, a sárospataki Keszeg Horgászbolt tulajdonosa örömmel számolt be az évről-évre több embert vonzó versenyről, ami lassan családi programmá alakul át…
 

 

.
Szabó István


Aros János

      

Ez már a 7. zempléni Feeder verseny, amire Szlovákiából 17-18 versenyzőnk érkezett, de többen vannak Miskolcról, Nyíregyházáról, Mátészalkáról, sok kisebb településről és persze Sátoraljaújhelyből és Sárospatakról is, amely városokból minden évben 8-10 versenyző érkezik.
Versenyünk egynapos, reggel 5-kor kezdünk, fél 6-kor sorsolás, 6-kor elkezdődik a felkészülés. 8-tól 11-ig van az első forduló, utána ebéd, majd újra sorsolás és délután 2-5-ig van a második forduló. Utána mérlegelés, vacsora, eredményhirdetés és díjkiosztás zárja a napot.
Idén az első kitűzött időpontban a Bodrog magas vízállása miatt nem tudtuk megrendezni a versenyt, most viszont a vízállás és az időjárás is nagyon jó.

A rendezvény érdekessége még, hogy bár horgászversenyként van meghirdetve, nem kizárólag a horgászás miatt jönnek ide az emberek. A horgászás lassan már a legutolsó helyre fog szorulni az ide érkezési okok között, hiszen az elmúlt évek alatt itt nagy barátságok alakultak ki. Minden évben jön 4-5 új ember is - hiszen hozzák az új barátokat - s így a baráti körök egyre bővülnek. Van aki fog halat, van aki nem - embere válogatja - ettől függetlenül mindenki jól érzi magát és szívesen jön vissza évről évre - a kemény mag, azért minden évben megfogja a maga halát…

A díjazás mellett sem szaladhatunk el, mert az első helyezett majdnem 300 ezer forintot visz el. 10 helyezést adunk ki, az összdíjazásunk 1 millió forint. Emellett két-három fogásos ebéd, és hasonló vacsora várja a vendégeinket - érdemes ide eljönniük.
Ezúton is megköszönöm szponzoraink támogatását, akik mindezt lehetővé tették.

A vízparton sétálók között ott láthattuk Aros Jánost, Sárospatak város polgármesterét is feleségével, amit szót váltanak a patakiakkal, a szervezőkkel és más ismerősökkel…

Minden évben meghívást kapok a Szabó István főszervezőtől, hogy vegyek részt a Feeder Kupán, így - ha nem is versenyzőként, hanem csak nézelődőként - kilátogattunk…

Nagy örömmel látom, hogy a szokásos nemzetközi létszám idén is összegyűlt. Több mint 60-an ültek a Bodrog szegilongi partszakaszán, gyönyörű szép időben. Nagyon tetszik a szervezés - ez már megszokott – és a díjazás az idén is óriási. Ez most különösen kellemes időtöltésnek bizonyul, hiszen a Jóisten is kegyelmébe vette ezt a rendezvényt, hétágra süt a nap, még nézni is nagy élmény az egész kanyarulatot betöltő horgászokat.

Ami még nekem nagyon tetszik ebben a horgászversenyben, hogy a halat nem viszik el, hanem a sebek fertőtlenítése után a visszaengedik a folyóba. Igazi sporthorgászversenyen vehettünk részt.
Gratulálok a szervezőknek és kívánom, hogy jövőre is ugyanilyen szép számmal sikerüljön megrendezni ezt a versenyt!

Összefoglaló a Keszeg Horgászbolt honlapjáról: http://www.keszeg.gportal.hu

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.08.31./
 

  Októberben tartják a 2011. évi népszámlálást

 

               
           

Ezúton tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Központi Statisztikai Hivatal 2011. október 1. és 31. között népszámlálást tart. A 2011. évi népszámlálásról a 2009. évi CXXXIX. törvény rendelkezik., melynek értelmében a Magyar Köztársaság területén 2011. október 1-jén 0 órakor fennálló (eszmei időpont) állapot alapulvételével a természetes személyekről és a lakásokról nép-és lakásszámlálást kell tartani - nyilatkozta Rák Józsefné igazgatási irodavezető...
 

 


Rák Józsefné

      

Az eszmei időpontra vonatkozóan Magyarország területén számba vesznek minden lakást és minden itt élő természetes személyt. Ez vonatkozik mindazokra a magyar állampolgárokra, akik az ország területén életvitelszerűen élnek, vagy ha külföldön vannak, akkor csak átmenetileg (12 hónapnál rövidebb ideig) tartózkodnak ott. Összeírják még az ország területén 3 hónapnál hosszabb ideig tartózkodó külföldi állampolgárokat és a hontalan személyeket
Az adatfelvétel során számba vesznek az ország területén minden lakást, lakott üdülőt, egyéb lakóegységet, illetve közösségi éjszakai elhelyezést szolgáló intézményt..

A népszámlálási törvény szerint az adatszolgáltatás – a nemzetiségre, az anyanyelvre, a vallásra, a tartós betegségre és a fogyatékosságra vonatkozó kérdések kivételével – kötelező. Az adatszolgáltatók kötelesek a népszámlálás körébe tartozó adatokat a valóságnak megfelelően megadni. Az adatszolgáltatás megtagadása a törvény szerint szabálysértés.

A gyűjtött adatok a központi és helyi közigazgatás, a társadalmi folyamatok iránt érdeklődő, azokat kutató és elemző intézményeknek, szervezeteknek, szakembereknek friss, aktuális adatokat biztosítanak. Az adatok az ország, a régiók, a megyék, a települések társadalmának és a népesség lakóhelyzetének részletes elemzését teszik lehetővé. A népszámlálás adatai megbízható alapot adnak az országos szintű gazdasági, szociális és területfejlesztési döntésekhez.
Magyarországon a mai értelemben vett népszámlálást 1869 óta tartanak, általában tíz évenként, utoljára 2001. évben került sor az országban népszámlálásra. A 2011. évi a 15. lesz a magyar népszámlálások sorában.
A hazai népszámlálások történetében először nyílik lehetőség a kérdőívek internetes kitöltésére, melyhez szükséges egyedi azonosító kódokat és az internetes elérés útvonalát 2011. október 1-jéig minden címre eljuttatják a számlálóbiztosok Természetesen az adatszolgáltatók továbbra is választhatják a papír kérdőívek önkitöltésének lehetőségét illetve a számlálóbiztos közreműködésével történő válaszadást is.

A számlálóbiztosok az adatgyűjtés főszereplői, akik október 1-jétől kezdve járják majd a körzeteket és minden lakásba becsöngetnek, hogy megtudják, ott milyen módon kívánnak válaszolni.
Az adatszolgáltató a számára eljuttatott borítékban előre megkapja az őt felkereső számlálóbiztos nevét és népszámlálási igazolványának azonosítószámát, így a becsöngető számlálóbiztost azonosítani tudja.
A népszámlálás sikeres megszervezése, végrehajtása érdekében kérjük a Tisztelt Lakosság segítő közreműködését.


 


 


Cziczer Katalin
/2011.08.31./
 

  Nem sikerült a bravúr futballistáinknak

 

               
           

Baktalórántházán játszottuk a soron következő bajnoki mérkőzésünket a hét végén. Ők korábban már magasabb osztályban is szerepeltek, és jól képzett és megbecsült játékosokból állították össze csapatukat. Mi erősen tartalékosan, több ifi játékossal álltunk ki ellenük. Így, nem igazán számíthattunk sok jóra - számolt Koscsó István az STC Baráti Kör elnöke...
 

 


Hoffmann Gábor


Tóth János


Zsófi József


Koscsó istván

      

A mérkőzés jól kezdődött, hiszen mi dolgoztuk ki az első gólhelyzetet. Tóth Levente cselezte be magát ügyesen a kapu előterébe, de a lövése a kapufáról kifelé pattant. A hátvédek és a kapus közelről csodálták az eseményt.
Nagy mezőnyjáték következett, erős, jól helyezett lövésekkel. Braun Zsolt kapusunk viszont nagyokat védett.
A 9. percben sajnos kapusunk tudása is kevés volt. 1:0
Két perc múlva már kettőre növekedett a hazaiak előnye. 2:0
Újabb két perc múlva Halder Péter a középkörből a félpálya közepén kószáló kapust majdnem meglepte egy átívelő lövéssel, de egy hajszállal fölé ment.
A 32. percben az egész mérkőzésen nagy akarással küzdő Hoffmann Gábor tört előre és a védőket kicselezve rúgta be a kapus lába mellett a szépítő gólunkat 2:1
A 36. percben a hazaiak csatára egy kapura lövésnél a tőle fél méterre álló Sikorszki Gábor kezét találta el, amiért a bíró 11-est ítélt. Ennek jogossága, még az otthoni szurkolók véleményét is megosztotta.
A bal kapufa mellett elsuhanó jól helyezett lövésről kapusunk épphogy lemaradt. 3:1
A 42. percben 3:2-re zárkóztunk fel. Halder Péter mintegy 20m-es szabadrúgása zörgette meg nagy erővel az ellenfél hálóját.
A 46. percben Sikorszki Gábor vállal tisztázott a csatár elől, amit a bíró kéznek látott és újabb 11-essel ajándékozta meg a hazaiakat. (Lelke rajta!)4:2
A második félidőben tovább játszottuk saját megszokott játékunkat. Támadásainkkal védelmünk fellazult, amit a vendéglátók ki is használtak a 63. percben. 5:2
A 65. percben a sérülés miatt Zsófi Dávid helyére Horváth Zsolt áll be.
A 68. percben Sikorszki Gábornak fordul ki a bokája egy ütközésnél, őt Bacsó Gábor váltotta és vette át tőle a védelem irányítását.
Így aztán nemcsak hiányoztak meghatározó kulcsjátékosok, de a meglévők is lesérültek, aminek az eredménye nem lehetett más, mint a nagyobb arányú vereség, hiszen a 70. a 78. és a 92. percben is kaptunk még egy-egy gólt, s lett a végeredmény: 8:2.
Lehet, hogy vannak, akik azt mondják, hogy ez gombócból is sok, de ne feledjük a tabellán a sorrendet a megszerzett pontok alapján állítják fel. A gólkülönbségnek csak pontegyenlőségnél van jelentősége.

Az edzők véleménye a mérkőzésről:
Tóth János Baktalórántháza: A csapatomat a múlt heti érdemtelen vereség hajtotta. Azt, hogy miért érdemtelen azt csak mi tudjuk, akik ott voltunk. Ez a csapat most nagyon „beletette magát a játékba.” Sok helyzetet dolgoztunk ki. A szimpatikus ellenfél ellen ilyen arányban is megérdemelten nyertünk. Nagyon meglepődtem, a múlt heti győzelmükön. Nem kell ettől a vereségtől megijedni, ez is egy meccs volt. Koncentrálni kell a következő mérkőzésekre és lehet gyűjteni a pontokat szorgalmasan.

Zsófi József Sárospatak:
Sajnos négy meghatározó emberünk hiányával utaztunk ide. Az első félidei játékunkban még nem nagyon látszott, hiszen végig partiban voltunk az ellenféllel. Két tizenegyesből szerzett góllal tudták uralni a helyzetet. Reménykedve jöttünk ki a második félidőre, de a félidő derekán Zsófi Dávid és Sikorszki Gábor is kivált a csapatból sérülés miatt. Ettől a ponttól már katasztrofálisan sikeredett főleg a védőjátékunk. Kontratámadásaink sem voltak eredményesek.
Jók: Hoffmann Gábor és Halder Péter

A vereség ellenére is díjaztuk kiemelkedő teljesítményt nyújtó játékosunkat. Braun Zsolt bravúros védéseivel mindenkit elkápráztatott a bekapott nyolc gól ellenére is. Most Hoffmann Gábor kapta a pezsgőt lelkes, harcos játékáért és nem utolsósorban hátvéd létére rúgott, a szurkolók körében tapsot kiváltó góljáért.
A következő mérkőzésünket is idegenben játsszuk. Nagyecsed ellen a kiírástól eltérően szeptember 4.-én vasárnap fél négykor lépünk pályára. Ők még ettől is nagyobb erőt képviselnek, de a labda gömbölyű, minden lehetséges.

Köszönet azon szurkolóknak, akik elkísérték a csapatot, továbbra is szeretettel várunk mindenkit aki a pataki csapatnak drukkol!
Utánpótlás együttesünk 7:3 arányban maradt alul Cigánd gárdájával szemben. A sérült játékosoknak mielőbbi gyógyulást kívánunk! Hajrá Patak!


 


 


 

További fotók >>>

STC Baráti Kör
/2011.08.31./
 

Sárospataki konyhák, sárospataki ételek

 

               
               

Ezzel a címmel jelenne meg egy sárospataki szakácskönyv, aminek az anyaggyűjtése most kezdődött el, Hajdu Imre önkormányzati képviselő kezdeményezésére. Az ötletet a Sárospatak újság karolta fel, abban közlik a havonta beérkezett ételreceptek legjobbikát, amelyek közül év végén az Év Receptje is kiválasztásra kerül. Ennek a szerzője szép díjazásban részesül…
 

 

.
Hajdu Imre

      

A verseny ebben az évben folyamatos. Minden hónap 25. napjáig lehet, az adott hónap receptjére pályázni. Azt kérik a sárospatakiaktól, ha van egy jó receptjük, akkor küldjék be, azt egy megfelelő szakmai zsűri értékelni fogja. Utána megkérik, hogy főzzenek egy-két adagot, kimegy a zsűri, megkóstolja, s ez alapján fogja hirdetni a havi győztest.

Mindenkinek vannak otthon olyan ételei, amelyeket a családja szívesen fogyaszt hétköznapokon, a nagy családi ünnepeken. Nem várjuk azt, hogy ételköltemények érkezzenek hozzánk, persze ilyeneket is küldhetnek. Próbáljuk meg megragadni a családunk hétköznapjait, melyek azok az ételek, amelyeket mi szeretünk, lehet másoknak is ízlik majd – mondta Hajdu Imre.

Szeretnénk, ha a Sárospatak újság főző rovata havonta egy-egy új, és jó recepttel bővülhetne. Eddig a szabadtüzű bográcsos ételek bemutatója történt a Sárospatak újságban, most pedig beljebb szeretnénk menni, esetleg a sütőben, a tűzhelyen elkészíthető ételeket is szívesen bemutatnánk.

A hónap receptjét nem csak az újság, hanem a Zemplén Televízió is bemutatja, esetleg a készítés minden csínját-bínját is. A tervezett szakácskönyvben minden zsűrizett recept megjelenik majd.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.08.31./
 

Saját fizetésének csökkentésével kezdte az Önkormányzat

 

               
            

Mint sok önkormányzat, így Sárospatak Város Önkormányzata is évek óta küzd azzal, hogy miközben a kötelező feladatok folyamatosan növekednek, az ehhez biztosított állami normatívák már a kifizetendő költségek felét sem fedezik. Az eddigi, főleg önkormányzati intézményeket érintő intézkedések nem voltak elegendőek ahhoz, hogy a költségvetés hiánya jelentősen csökkenjen, így újabb megszorító intézkedésekre van szükség...
 

 

.
Aros János

      

Így került rá sor, hogy a nyári szünet utáni első képviselő testületi ülésen Aros János polgármester bejelentette, hogy kéri a saját fizetése csökkentését és a város pénzügyi stabilitásának rendezéséig a bérének csak a felét veszi fel.

A képviselő testület tagjai pedig megszavazták, hogy saját tiszteletdíjuk is 10 %-kal csökkenjen.

Ezután tekintették át azokat a megszorítási lehetőségeket, amelyekkel a Polgármesteri Hivatalt, az Önkormányzat intézményeit és gazdálkodó szervezeteit terhelni tudják. Ezek között sor kerül álláshelyek megszüntetésére és minden béren kívüli juttatás megvonására is.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.08.31./
 

„TÜZES HÍREK”

 

               
             

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2011. július 19. és 2011. augusztus 21. közötti időszakban 7 tűzeset, 32 műszaki mentés történt, 3 esetben kaptunk téves jelzést és 1 esetben vaklármához vonultak egységeink - Barna Norbert tűzoltó főhadnagy…
 

 

.
Barna Norbert

      

A júliusi viharos időjárás miatt megnőtt a fakidőlések száma. A műszaki mentések során 19 esetben fakidőlésnél működtek közre tűzoltóink, 3 alkalommal a vihar által megrongálódott és így balesetveszélyessé vált tetőszerkezetet javítottuk ki, 6 esetben életmentésnél, 1 esetben elhunyt állat tetemének kútból való kiemelésénél, valamint 3 esetben méhraj eltávolításban segédkeztünk.

- 2011. július 28-án a reggeli órákban a Sárospataki Rendőrkapitányság kérésére egységeink egy eltűnt idős férfi keresésére vonultak Sárospatakra. A helyi lakosokkal és a társszervekkel együtt végezték a keresést. Az idős férfit megtalálták és a mentősöknek átadták. Szerencsére az eltűntnek komolyabb sérülése nem volt.
- 2011. július 31-én a déli órákban Háromhután a Nagy-Királyos hegyen egy személy megsérült, akit a mentősök kérésére tűzoltóink hordágyon hoztak le a hegyről.
- 2011. augusztus 1-jén a déli órákban a rendőrség kérésére egységeink egy eltűnt személy keresésére vonultak Tolcsva körzetébe. Az eltűnt személyt megtalálták és a mentősöknek átadták.
- 2011. augusztus 17-én a délelőtti órákban Pácin, Kiss tanyán egy ház tetőszerkezete beszakadt és a rajta dolgozó személy beesett és beszorult a padlásra. Kiérkező egységeink munkagép és mentőkötél segítségével a sérültet kimentették és a helyszínen lévő mentősöknek átadták.

A tűzesetek közül 3 esetben szárazfű égett, 3 alkalommal melléképületben és 1 esetben lakóházban keletkezett tűz.

- 2011. július 25-én a délutáni órákban Sárospatakon egy 8x5 és egy 5x2 méter alapterületű melléképületben keletkezett tűz. A tűz átterjedt a mellettük lévő 5x2 méter alapterületű szalmakazalra is. Kiérkező egységeink a tüzet 3 db „D” sugárral eloltották. Személyi sérülés szerencsére nem történt, de az anyagi kár jelentős.
- 2011. augusztus 12-én a délelőtti órákban Kenézlő, Szőlő-major 0123. hrsz. alatti területen egy 45x10 méter alapterületű melléképületben keletkezett tűz. Égett a melléképület teljes terjedelmében, valamint a benne tárolt 120 db réti szénabála. Kiérkező egységeink munkagép segítsége mellett a tüzet 4 db „D” sugárral eloltották. Személyi sérülés szerencsére nem történt, de az anyagi kár itt is jelentős.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék „ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK!” Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Hivatásos Tűzoltóság ügyeletére fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Barna Norbert tű. fhdgy. és Dakos Zoltán tű. őrm
/2011.08.30./
 

Fontos a tanulóifjúság polgárvédelmi felkészítése

 

               
           

Sárospatak Polgári Védelmi Kirendeltség 2011. év szeptember hónapjában megkezdi a tanulóifjúság felkészítését, melynek megvalósításában fontos szerepet vállaltak a rendvédelmi szervek (Rendőrség, Tűzoltóság, Vízi rendészet) – nyilatkozta Varga András tűzoltó főhadnagy, kirendeltség-vezető
 

 

.
Varga András

      

Polgárvédelmi vezetőként fontosnak, elengedhetetlennek tartom a tanulóifjúság széleskörű felkészítését. Világunk, tele van veszélyekkel, melyek épített és természetes környezetünkből folyamatosan leselkednek gyermekeinkre, a tudatos károkozásból eredő veszélyeztetésről nem is beszélve.

Tudatában e veszélyeknek és a mai ifjúság felkészületlenségének, célul tűztem ki a fiatalok veszélyérzetének fokozását, felkeltését, olyan hasznos - szakmai szemszögből indokolt - tudásanyaggal felvértezni őket, mely - adott esetben - a saját, vagy általuk más testi épségét (ÉLETÉT) mentheti meg.  Eddigi képzéseink a tanuló ifjúság azon szegmensére szorítkozott, akik részt kívántak venni ifjúsági versenyeinken.

Igaz a pedagógusok felkészítését folyamatosan végezzük, és általuk kívántuk megszólítani a tanuló ifjúságot. Ez a képzési forma a jövőben - elképzelésem szerint - a felkészítés sorozattal párhuzamosan komplex módon valósulhat meg. A felkészítéseken a szakember nélkülözhetetlen! Egy szakember által személyesen, példákkal, saját tapasztalatokkal tarkított előadás a fiatalok számára könnyebben érthető és tartósabb tudásanyagot képezhet. Ez a tudás, melyet az elkövetkező napokban, hetekben több száz diák elsajátíthat akár másnap megmentheti az életüket. Ifjúság felkészítésnek ezen formája a polgári védelem szempontjából mérföldkő, ilyen széles körben ifjúság- felkészítést még nem tartottak térségünkben.

Példaértékűnek tekintem azt az összefogást, ami a rendvédelmi szervek részéről létrejött, hogy a képzésben résztvevő szakemberek mindnyájan fontosnak, elengedhetetlennek tartják, és feladatuknak tekintik ezt a képzést.
Ez az erőfeszítés, melynek következményeként létrejöhet ez a felkészítés sokszorosan megtérül, (az ifjúságban elültetett gondolatok, mint magok a jó termőföldben idővel kihajtanak, és ha minden megfelelő, szép termést is hoznak.
Ezek a gyermekek a jövőnk zálogai. Ez a befektetés egy hosszú távú projekt első lépése, melynek folytatása elengedhetetlen, de hozadékát évek,- évtizedek multán is érezhetjük!

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.08.30./
 

Mozgalmas nyáron van túl a királyi mesterszakács

 

               
             

Ha főzőverseny, akkor Márki Bertalan - mondhatjuk itt Zemplénben, hiszen versenyzőként, vagy inkább zsűri elnökként a szabadéri főzőversenyeken nagy valószínűséggel találkozhatunk vele. Ahová meghívják - amint mondja - szeretettel elmegy, ha ideje engedi, bár volt rá eset, hogy ugyanazon a napon három helyre is hívták – ráadásul egyre sem tudott elmenni, mert munkahelyén, a Hotel Bodrog Wellnessben kellett helytállnia…
 

 

.
Márki Bertalan

      

Az eddig szerzett címek közül kérdésünkre elsőként a Királyi Mesterszakács oklevelet említi, amit a sárospataki Szent Erzsébet Történelmi Társaságtól kapott. Ennek alapja a reneszánsz, ill. középkori ételek készítése volt, amiket a Pünkösdi Szent Erzsébet Napokon hosszú éveken át, és még a mai napig is készítenek, korhű ételekkel szolgálják az ide látogatókat.
Nem kis büszkeséggel említi a Balázs Mester díjat is, amit az országból mindössze ketten birtokolnak, a Mátyás Pince főszakácsa és ő. Ezt a reneszánsz ételek művelésével érdemelte ki, ajánlói pedig a zempléni és a budapesti művészeti fesztiválok szervezői ill. résztvevői voltak.

A versenyeredményeket illetően először azt a 3 oklevelet mutatta, melyeket a Széphalomban megrendezett Vadételfőző Versenyeken kaptak, miután egymás után 3 évben is megnyerték két csapattársával, Éva Józsefnéval és Rása László, egykori tanulójával. Ez után vég nélkül sorolja a versenyeket, az Európa Napok keretében szervezett bodrogparti halászléfőző versenyt, ahol 1. helyezést ért el Bodrogolasziban, a Magyarok 1000 éve a Kárpát-medencében című rendezvényt, ahol középkori, korhű ételeket kellett készíteni Sárospatakon, a Vízi kapunál, ahol különdíjas lett, a szabad tűzön készült Vadétel főző verseny a Magashegyen, ahol szintén különdíjat kapott. Többször részt vett már Miskolcon, a Diósgyőri Vár Gasztronómiai Szövetség által szervezett szabad tűzön készített ételek vetélkedőjén is, ahonnan soha sem jött haza dobogós oklevél, vagy különdíj nélkül…
 
Sok főzőversenyre bírálni hívják, ilyen az évente megrendezett rendvédelmi főzőverseny és az Aszúünnep főzőversenye is, amire rövidesen sor kerül.

A főzés és a versenyzés kombinálódik is olykor, ilyen volt a Weinberg’93 Kft családi napja Hercegkúton, ahol 200 főre főzött, ugyanakkor a bírált is a rendezvény főzőversenyén.

Reméljük a zempléni térség egyetlen mesterszakácsa még nagyon sokáig komponálja az ízeket, és viszi el máshova is térségünk jó hírét, hiszen Tokaji bor is akkor esik igazán jól, ha van mire inni.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.08.30./
 

Miről tárgyalt a Testület?

 

               
          

Augusztus 26-án, pénteken 9 órától tartottuk a nyári szünet utáni első rendes képviselő testületi ülésünket, hiszen a legutóbbi rendes ülésünk június végén volt. Igaz, azóta sem pihent a képviselő testület, szinte minden héten volt valamilyen rendkívüli ülés, elsősorban a folyamatban lévő pályázatok miatt – kezdte az ülésen elhangzottak összefoglalását Aros János polgármester…
 

 

.
Aros János

      

Külön köszönetet szeretnék mondani az ülést előkészítő munkatársaimnak, valamint a képviselő testület tagjainak, hogy mindig sikerült a határozatképességet biztosítani. Látható, hogy számukra is fontos az, hogy időben meg tudjuk hozni a döntéseket, ezzel is megkönnyítve azokat a projekteket, amelyek például a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola szeptemberi tanévnyitását, vagy éppen a Kistérségi Betegellátó folyamatos építkezését biztosítják.

Ahogyan máskor is, először a két ülés közötti eseményekről számoltam be. Nem volt egyszerű, csak tőmondatokban mondtam el, hiszen két hónapnak az eseményeit kellett áttekinteni.
Szinte minden héten rendkívüli testületi ülés, bizottsági ülés volt, s minden hétvégén különböző színes rendezvényekkel, egész hétvégés programokkal vártuk a Sárospatakiakat. Volt olyan programunk is, amelynek a következő évi rendezését meg kell fontolnunk. Ilyen volt például a fürdőfesztivál, amellyel kapcsolatban sok kritikát kaptunk. Tudni kell azt is, hogy azon a 23-ai hétvégén egy cég bérelte ki a fürdő területét, tehát nem közvetlenül a Fürdő rendezvénye volt. A Fürdő a bevételéhez hozzá jutott, kétszer 1 millió forinthoz, viszont ezt a zenét, még nem szokta meg Sárospatak lakossága. Valószínűleg nem is fogjuk megengedni, hogy ilyen sokknak tegyük ki a lakosságot, különösen a végardóiakat, akik a közelben laknak. Ez itt nem jött be, kevesen is voltak a rendezvényen, de ez a szervezők kudarca.
Volt sikeres rendezvényünk is, ilyen volt például a Zemplén Szépe választás, amely nagyon profi módon lett megszervezve. Sajnos az időjárás közbeszólt, nem a fürdőben tudtuk rendezni, hanem a Highlander Discoban. Nagy örömünkre két sárospataki lány is bekerült az első háromba - erről a honlap már korábban tudósított - Karajz Judit Ivett lett az I. helyezett, Együd Regina pedig a III. helyezett. Mindkettőjüknek ez úton is gratulálok.
Hosszasan lehetne beszélni, a további sikeres rendezvényekről, az augusztus 20-ai hétvégéről, a Crescendos rendezvényekről, s nem utolsó sorban a Zempléni Fesztiválról, de ezekről a Honlap folyamatosan beszámolt.

A nyári események áttekintése után a napirendi pontok tárgyalásához kezdtünk hozzá. Több, mint 20 rendes napirendi pontot és még további 5 zárt ülésen tárgyalandó napirendi pontot tűztünk magunk elé.
Amivel kezdtünk ez a távhő szolgáltatás, a Patakhő Kft ügyei voltak - egy prezentációt láthattunk ügyvezető igazgató úrtól. Az látható, hogy ezt a szerződést továbbra is felül kell vizsgálnunk. Három szerződésünk van jelenleg életben azzal, hogy az egy évvel ezelőtt kivásároltuk a közétkeztetés beruházást azzal a szándékkal, hogy további megtakarítást érjünk el ezzel. Ez beteljesedett, hiszen így több mint 20 millió forintot tudunk évente megtakarítani az előző konstrukcióhoz képest.
A három életben lévő szerződés közül a közvilágítási szerződés az, ami időnként problémát okoz. Többször fordul elő még most is, hogy nem megfelelő a közvilágítás szolgáltatása, hogy nem történik meg időben a javítás. Ennek a szerződésnek a felbontására fogunk hamarosan javaslatot tenni. A távhő szolgáltatással kapcsolatosan kötött szerződés átvizsgálása folyamatban van. Pontosítanunk kell ezt a szerződést, hiszen gyakran előfordult, hogy pontatlan számlák érkeztek, sőt olyan is előfordult, hogy bizonyos tételek kétszer kerültek számlázásra. Ezt a reklamációt a Patakhő Kft elfogadta, a jóváírás idén megtörténik mintegy 35 millió forint értékben - ez a 2010. és a 2011. évekre vonatkozik.
Módosítanunk kell azt a képletet is, ami alapján fizetjük a szolgáltatási díjat, hiszen szeretnénk pontosan látni és szeretnénk olyan beruházást megvalósítani a kisebbségi tulajdonosunkkal, amely további megtakarítást eredményezhet. Ezeknek a szerződéseknek a felülvizsgálata folyamatban van, egy hónap múlva valószínűleg le fogjuk tenni a képviselő testület elé.
Látszik, hogy maga a konstrukció jó, hiszen több, mint 30 százalékkal kevesebb gázt fogyasztunk városi szinten, mint tettük azt 2007-ben, az előző szolgáltatási rendszer ideje alatt.

A következő napirendi pontunk, amit tárgyaltunk, egy összevont napirendi pont volt. Először egy tájékoztatót hallottunk Sárospatak Város Önkormányzata 2011.első félévi tervének végrehajtásáról. Mindenki számára látszott, hogy a tavaly meghozott intézkedések eredményesek voltak, jóval kevesebb összegből gazdálkodtunk, mint tavaly ilyenkor, ha a két évet összehasonlítjuk. Viszont az is látszik, hogy a folyamatosan tovább csökkenő normatívának, a gyereklétszám csökkenésnek, s annak, hogy az előző kormányzat több mint 1000 milliárd forintot vont el az önkormányzatoktól, több mint 300 millió forint veszteség érte az önkormányzatot. Ezt már nagyon nehezen tudjuk kigazdálkodni.

Ennél a napirendi pontnál látszott, hogy újabb olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek biztosítják az intézményeink működését és a bérek kifizetésekhez szükséges összeget. Ennek szellemében a tájékoztatót tudomásul vettük.

Helyzetünket nem könnyíti, hanem nehezíti, hogy a pályázatokban vállalt önrészek kifizetésére a II. félévben fog sor kerülni, ami több mint 200 millió forint az iskola esetében és közel 110 millió forint a Kistréségi Betegellátó Központ esetében. Ezt nem lesz egyszerű előteremteni, hiszen az intézményeink már így is a minimumon működnek, semmilyen pluszt nem tudtunk beletenni a költségvetésükbe, s most, az újabb megszorítások is elsősorban őket, és az önkormányzatot érinti.

Egy ilyen tájékoztató elfogadása után tértünk rá a legfontosabb napirendi pontjainkra, egy rövid távú finanszírozási tervről, illetve egy hiánycsökkentő intézkedési tervről szóló előterjesztésre. Ahogy korábban már utaltam rá egy 21 pontos intézkedési tervet tettünk a képviselő testület elé, amelyet már megtárgyaltunk az érintett intézményvezetőkkel, informális testületi ülésen és bizottsági ülésen is. Még egyszer megköszönöm az előkészítő munkát mindenkinek, aki átérezve a feladat fontosságát részese volt ennek az előkészítésnek, észrevételeket, javaslatokat tett, és külön meg kell köszönnöm az intézményvezetőknek, akik egyébként foggal-körömmel ragaszkodtak az általuk vezetett intézmények érdekeihez. Átérezték a napirendi pont fontosságát, átérezték a város nehéz gazdasági helyzetét, és saját maguk is tettek használható javaslatokat.

Ennél a napirendi pontnál tekintettük át még egyszer azoknak az ingatlanoknak, ingóságoknak a helyzetét, amelyekből jelentős bevételhez juthat az önkormányzatunk. Az értékesítésből származó bevétel működésre nem fordítható, viszont fordítható például pályázatok önrészének kifizetésére.
Az önkormányzat ezúttal magán kezdte a megszorításokat, hiszen a 2011. év költségvetésének a tárgyalásakor még úgy gondoltuk, hogy most a II. félévben már pontosabban fogunk látni, hogy jövőre milyen feladatok kerülhetnek át a járásokhoz, s nem szerettünk volna abba a helyzetbe jutni, hogy esetleg állásokat szüntetünk meg, majd később pedig újra föl kell tölteni. Még most sem rendelkezünk pontos információkkal, ezért döntöttünk mégis a hivatalban történő létszámcsökkentésről. 6 fő az, akinek az üres állását vagy nem kívánjuk betölteni, vagy a nyugdíjba menő kollégák álláshelyét nem kívánjuk betölteni, de sajnos van olyan is, akinek a munkáját át kell csoportosítanunk, tehát az ő állása meg fog szűnni.

A nyári szünet utáni első képviselő testületi ülésen  bejelentettem, hogy kérem a saját fizetésem csökkentését és a város pénzügyi stabilitásának rendezéséig a béremnek csak a felét veszem fel. A képviselő testület tagjai pedig megszavazták, hogy saját tiszteletdíjuk is 10 %-kal csökkenjen.

Reméljük, hogy minél hamarabb rendeződik a gazdasági helyzet, s az önkormányzatnak ezeket az intézkedéseit fel lehet majd oldani.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.08.29./
 

Ha romos az elektromos …

 

               
          

Most leadhatják használaton kívüli, rossz elektromos és elektronikai készülékeiket, akkumulátoraikat (gumiabroncsaikat). Működésképtelen TV-készülékükért cserébe ajándékot kapnak, sőt, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát is támogatják - számolt be Törökné Hornyák Rita...
 

 

.
Törökné Hornyák Rita

      

Sárospatak Önkormányzata az ÖKOMAT Nonprofit Kft.-val együttműködve e-hulladék, akkumulátorhulladék és (használt gumiabroncs) begyűjtést szervez.
Az alábbi helyszíneken ingyenesen leadhatók a használaton kívüli elektromos és elektronikai készülékek, minden olyan eszköz, ami valaha árammal, akkumulátorral vagy elemmel működött, valamint akkumulátor és (gumiabroncs).
Aki bármilyen rendszerű (képcsöves, LCD, plazma) TV készüléket ad le a begyűjtő pontokon, egy bevásárló táskát kap ajándékba. 30 db leadott TV-készülékért pedig a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolának egy DVD lejátszót, valamint az összes begyűjtött e-hulladék kilójáért 20 Ft-ot ad az Ökomat Kft. és hasznosító partnere, a Fe-Group Invest Zrt.

A hulladékbegyűjtés időpontja: 2011. szeptember 17. 8-14 óráig
Helyszínek: Márka ABC előtti parkoló (Zrínyi u.)
Református Temető előtti parkoló (Kazinczy u.)
Kommunális Szervezet előtti parkoló (Dózsa Gy. u. 2.)

Kérjük, éljenek a lehetőséggel környezetünk tisztasága és megóvása érdekében, és támogassák a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát minél több e-hulladék és TV készülék leadásával.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.08.29./
 

Nyáron sem pihennek a Bodrog Néptáncegyüttes táncosai

 

               
          

Városunk együttese – a Bodrog Néptáncegyüttes – a nyári időszakban is számos helyen lépett fel. Rövid nyári szünet után a szlovákiai Szirénfalván táncoltak, majd augusztusban több fesztiválon szerepeltek - tájékoztatja az olvasókat Darmos István együttesvezető...
 

 

.
Darmos István

      

Idén 5. alkalommal rendezték meg az Ajaki Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivált. E rendezvényen együttesünk 4. alkalommal lépett fel. A lakodalmas menet után a színpadon félórás műsort adtunk az összegyűlt közönségnek, a Szikes Zenekar kíséretében. Tiszabercelen halászléfőző verseny meghívott vendégei voltunk, ezen először vett részt együttesünk. A sajószögedi falunapra közel egyórás műsort állítottunk össze, a Tényleg Zenekarral.

A fellépéseken a Csimpolya Ifjúsági Csoport tagjai közül is többen részt vettek. Az elkövetkező időszakban is voltak fellépéseink: Sárospatakon augusztus 20-án, a városi ünnepségen láthatták együttesünket, s ősz elején több boros, szüreti rendezvényen való közreműködésre kaptunk már felkérést.
 

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.08.29./
 

Takarékosság a végsőkig

 

               
          

Szokott helyén, a Városháza dísztermében tartotta ülését augusztus 26-án Sárospatak város Képviselő Testülete, ahol a 20 napirendi pont tárgyalása után további 7 előterjesztést zárt ülésben hallgattak és vitattak meg. Az elhangzottakról Aros János polgármester adott rövid összefoglalót, melyben továbbra is nagy hangsúllyal szerepelnek a költségvetés hiányának csökkentésére irányuló törekvések…
 

 

.
Aros János

      

Valamennyi intézményünk költségvetését átnéztük még egyszer, s amelyek nem kötelező feladatok voltak az intézményeinknél, azokat sajnos nem tudjuk tovább finanszírozni.
Nagyon határozott lépéseket fogunk tenni továbbra is a kintlévőségek behajtásánál. Ez elsősorban lakbér, bár megjegyzem, hogy az utóbbi időben jelentősen nőtt a fizetési morál, sokkal kisebb elmaradások vannak. Köszönhető talán azoknak az intézkedéseknek, amelyeket következetesen meghoztunk és betartattunk. Ilyen a távhő kintlévőség is, amely nem az önkormányzatnál, hanem az önkormányzati tulajdonban lévő intézménynél jelentkezik - erről sem tudunk lemondani. Itt is vannak olyan lakók, akik több százezres, milliós tartozást halmoztak fel. Itt is mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ezeket a kintlévőségeket ne az összes többi sárospataki lakosnak, vagy az önkormányzatnak kelljen finanszírozni azok helyett, akik nem fizettek évek óta.

A cégekkel kapcsolatban is elkezdtünk egy részletes, nagyon átfogó vizsgálatot. Folyamatban van a belső ellenőrzési vizsgálat a Kommunális Szervezetnél. Bekértük azokat az adatokat a cégvezetőktől, amelyek átdolgozása, összedolgozása után már a következő testületi ülésre egy olyan javaslatot fogunk megtenni, amely jelentős megtakarítást hozhat a cégeink életében is. Szintén a cégekkel kapcsolatban hoztunk egy döntést, hogy minden béren kívüli juttatást meg kell, hogy szüntessünk. Legyen ez gépkocsi használat, telefonköltség, vagy útiköltség térítés. Pontosan át fogjuk nézni, hogy melyek azok a juttatások, amelyek már az intézményvezetőknél nincsenek, de a cégvezetők estében még előfordulnak.

Napirendi pontként tárgyaltuk az önkormányzat képviselő testületének Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló rendelet módosítását, a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeli ellátásról szóló önkormányzati rendelet módosítását, valamint az adósságcsökkentési támogatásról szóló rendelet hatályon kívül helyezését.
Ezeknél a rendeleteknél részben magasabb szabálynak kell megfelelni, tehát ahhoz kellett igazítani az önkormányzati rendeletet, részben pedig itt is megtakarítási okok miatt került sor a módosításukra.

Az adósságcsökkentési támogatásnál most már egyértelművé vált, hogy vannak olyan sárospataki lakosok, akik tudatosan megvárják, amíg egy jelentős összegű tartozás felhalmozódik, majd adósságcsökkentési támogatást nyújtanak be és tulajdonképpen egy 10 %-os önrésszel az állammal fizettetik ki a felhalmozott tartozást. Biztos vagyok benne, hogy vannak valóban rászoruló családok, ám nem szeretnénk, hogyha ebből bárki is sportot űzne. Meg kell találnunk azt a lehetőséget, hogy a valóban rászorulókat támogathassuk ugyanakkor az ügyeskedőket, a kiskapukeresőket kizárjuk a támogatási rendszerből.

Beszámolót hallottunk a Pataqua Kft. 2011. évi, első hét havi működéséről, ami után sok kérdés érkezett igazgató úrhoz, különösen az újhutai tábor felújítására vonatkozóan. Többet is kifejtettük azt a véleményünket, hogy amikor az összes intézményünket megszorítjuk, szinte krétára sincs már pénz az iskolákban, akkor nem engedheti meg magának egyetlen Kft-nk sem, hogy milliókat fizessen ki tervezési költségként, vagy éppen sikerdíjként különböző pályázatokhoz, vagy - bármennyire szükség lenne a fejlesztésre - olyan fejlesztéseket valósítson meg, amelyeknek a megtérülése hosszú távú, vagy kétséges.

A 2011-14 évi gazdasági program elfogadásáról is döntöttünk. Többször szerepelt már napirenden idén is ez a téma, legalább három hónapja fenn van a honlapon, és kértük a pataki lakosokat, civilszervezeteket, egyesületeket, hogy szóljanak hozzá, véleményezzék. Ez meg is történt, nagyon sok hozzászólás érkezett, nagyon sok olyan észrevétel, amit be tudtunk építeni a most elénk kerülő tervezetbe. A legaktívabb a Lokálpatrióták Egyesülete volt, akik a gazdasági program szinte valamennyi pontjához hozzászóltak, de szóltak hozzá magánszemélyek, és más civilszervezetek is. Ezek összedolgozása után most végre elfogadásra került a gazdasági program.

Folyószámlahitel visszafizetésre hozott határozatot módosítottuk és sor került a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Alapító Okiratának módosítására is.

Kéményseprő ipari Közszolgáltatás ellátásra szükséges közbeszerzési eljárás lebonyolításáról döntöttünk, hiszen korábban határozatlan idejű szerződésünk volt a szolgáltatást végző céggel, amit most határozott idejűre szeretnénk módosítani. Ehhez a közbeszerzési eljárást ki kellett írnunk és lebonyolítani.

Az állattartási rendelet módosítására egy végardói városrészről érkezett panasz kapcsán került sor. Nagyon alaposan áttárgyalta a képviselő testület, s az állattartási rendeletet úgy kívánja módosítani, hogy a magasabb szintű jogszabályok még megfeleljen, ugyanakkor Sárospatakon a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon. Tehát azok, akik szeretnék a szerény kis jövedelmüket állattartással kiegészíteni, meg legyen a lehetősége, ugyanakkor a pihenni vágyókat ez nem zavarhatja.

ÁSZ vizsgálat volt nemrégiben önkormányzatunknál. A felzárkóztatására fordított pénzeszközök felhasználásának ellenőrzéséről hallottunk egy tájékoztatót. Örömmel hallottuk, hogy az Állami Számvevőszék itt dolgozó szakembere mindent rendben talált. Ezeket a megállapításokat ismertettük a képviselő testület tagjaival, és a honalpont is megtalálhatók.

Zárt ülésen a Zemplén Televízió közhasznú Nonprofit Kft belső ellenőrzési vizsgálatáról hallattunk egy tájékoztatót.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

       További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.08.29./
 

A TIOP 1.1.1/07/1-2008-0200 pályázat projektzáró rendezvénye

 

               
          

A Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolájában ünnepélyes projektzáró rendezvényére került sor 2011. augusztus 26-án. A helyi sajtó, a meghívott vendégek, szülők, diákok, pedagógusok részvételével lezárult a pályázat első szakasza. Rózsahegyi Luca fuvolajátéka után az iskola igazgatónője előadásában bemutatta a projekt rövid történetét - nyilatkozta Kissné Murányi Andrea igazgató...
 

 

.
Kissné Murányi Andrea

      

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 1. számú prioritása az oktatási infrastruktúra fejlesztését támogatja. A prioritás egyik kiemelt célja az iskolarendszerű oktatás informatikai fejlesztése, az ún. „Intelligens iskola” létrehozása, amely elsősorban az informatikai infrastruktúra fejlesztésére koncentrál. Az „Intelligens iskola” program nemcsak az informatikai készségek, hanem – a többi közismereti tárgyba beépülő IKT támogatású pedagógiai módszertan által – a többi kulcskompetencia fejlesztéséhez szükséges infrastruktúrát is jelentős részben biztosítja. A TIOP 1.1.1 támogatás közvetlen célja az élethosszig tartó tanulás kulcskompetenciainak fejlesztéséhez szükséges, egyenlő hozzáférést biztosító IKT infrastruktúra megteremtése.

A szalag átvágását követően a 10 órás felkészítő tanfolyamon részt vett pedagógusok lehetőséget biztosítottak az érdeklődőknek az interaktív táblák és az új számítógépek kipróbálásához.
A lelkes pedagógusok bíznak abban, hogy az új eszközök élményszerűbbé teszik a tanulást és segítik a tanulók számára az ismeretek könnyebb elsajátítását is.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.08.28./
 

Hazalátogatott a Fejedelem

 

               
          

 

.
 II. Rákóczi Ferenc

      

Az egri ősbemutató után Sárospatakon mutatták be először Moravetz - Balásy - Horváth: A Fejedelem c. musicaljét Kelemen Csaba főszereplésével. Varázslatos volt, ahogy Rákóczi-vár alatti Vízikapu Szabadtéri Színpadon megjelent II. Rákóczi Ferenc úgy, ahogyan a képekről is ismerjük, ahogy bennünk él.


A történet is visszaadta azt erkölcsi szilárdságot, ami miatt 300 év után sem halványodik Rákóczi tisztelete. Emellett az előadás bővelkedett finom humorban, a zenét pedig jól jellemzi, hogy egy-egy dal után a népes közönség számtalanszor köszönte meg tapsával a produkciót...
Köszönjük az életre szóló élményt a Megyei Önkormányzatnak, akiktől a Rákóczi Év alkalmából kaptuk ezt az előadást.
 

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.08.28./
 

 Bodroghalász és a 6-os számú választókerület Napja

 

               
          

Nagyszerű időben, minden a program szerint zajlott augusztus 20-án a "Halászi" Falunapon - tudtuk meg Zérczi Lászlótól, a körzet képviselőjétől. Csodálatos környezetben, kellemesen hűs levegőben, hajnali 5 órakor kezdtek gyülekezni a horgászverseny résztvevői. A zsákmány mérlegelése, mely a helyezéseket is eldöntötte, 9 órakor történt…
 

 

.
Zérczy László

      

Nyolc csapat részvételével sok néző előtt kezdődtek meg a labdarúgók küzdelmei. A sportszerű játékot egyetlen momentum zavarta meg. "Hatalmas tűz" keletkezett a pálya közelében! Szerencsére éppen a közelben tartózkodott egy tűzoltó autó és gyorsan a segítségünkre sietett. Sikeresen eloltotta a tüzet. A sikeres oltást látva több gyerek is tűzoltó szeretett volna lenni, és helyben gyakorolhatták is leendő szakmájukat.

A mentősök is jókor érkeztek, hiszen egy anyuka éppen a pálya közepén csúszott el kerékpárjával. A gyors és szakszerű ellátásnak köszönhetően már a saját kerékpárján hagyhatta el a helyszínt - ez is a program része volt. A modellezők is igazán látványos bemutatóval érkeztek. Korda Zoltán és fia felváltva indították repülőiket a felhők irányába, majd több kört és bukfencet megtéve simán landoltak a földön. Eközben Kordáné Györki Erika játékos vetélkedőkre invitálta a gyerekeket, ahol ügyességüket és kreativitásukat mérhették össze a párba állított jelentkezők. A jelenlévők megcsodálhatták a kiállított postagalambokat és a versenyeken nyert serlegeiket is. Egy-két különleges galambot is elhozott Gyulai József galambtenyésztő, melyek formáikkal, szépségükkel kápráztatták el az érdeklődőket.

A gyerekek ingyen használhatták és vidáman ugráltak a Családsegítőtől kapott trambulinon. Kettő órakor elkezdtek füstölni a bográcsok, illetve az alájuk szakszerűen elhelyezett farakatok. Lázas készülődés közepette kezdetét vette a főzőverseny. Az egymásnak adott jó tanácsok és ásványvíz mellett nagyon jó hangulatban zajlottak az előkészületek, és a sütés, főzés is. Az eredményhirdetést követően 100 galamb repült fel egyszerre azzal a szándékkal, hirdessék a békét és terjesszék jó hírünket a világ négy égtája felé.
Este a ROKONOK együttes fantasztikus hangulatot teremtett a hajnalig tartó utcabálon. A közismert és kedvelt dallamokra, fiatalok és idősebbek fáradhatatlanul ropták táncot.
Minden eseményen rendkívül sokan vettek részt, melyek rendben, és problémamentesen zajlottak le.

Eredmények- Horgászverseny:
Gyermek: I hely Szuromi Kornél
II - III hely holtverseny Nádaskai Dénes és Tóth Roland
Különdíj: ifj. Tóth Árpád
felnőtt: I hely Szuromi Kristóf
II hely Csikó Tamás
III hely Feke Ferenc

Labdarúgó Torna
I hely El Bundi
II hely Öregfiúk
III hely Faszedők - Makkoshotyka
Gólkirály: Fakla Gábor

Főzőverseny
I hely Fürge Ujjak - Kőrösi Lajosné
II hely Petrahói Mangalicák - Nagy Zsóka
III hely Sógorok - Feke Ferenc
Különdíjak: Vadűző
Szomszédok
Patya

TÁMOGATÓK: Aros János - Bartha Lajos -BLERO 55 - Braun család - Collegno Pizzéria - El Bundi Pizzéria - FÉMALK - Gécziné Bankus Zsuzsanna - Gyulai József - Heitzmann Cukrászda - Kendi József - OTP - Rákóczi Panzió - Rubikon Text és Invest - Rusznák István - Sárospataki Nyomda - Szuromi Ferenc és Drotár László - Tokaj Borvidék Hegyközségi Tanács - Trembeczki István - Vitányi János - ZemplénkN

Sokat segítettek: A Művelődés Háza és Könyvtára - Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat - Kommunális Szervezet, valamint Kordáné Györki Erika, Szuromi Ferenc, Tóth Árpád és Vitányi János.
Szeretném megköszönni a támogatásokat és mindenki segítségét!

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


További fotók - horgászverseny>>>        További fotók - focimeccs >>>                         További fotók - főzőverseny>>>   
          
               
További fotók - ügyességi verseny>>>               További fotók - ügyességi verseny>>>                       További fotók - Rokonok>>>

Cziczer Katalin
/2011.08.27./
 

 Horvátországi fellépésre készülnek az Árvay mazsorett csoportok

 

               
          

Több fesztiválon és versenyen vettek részt az Árvay mazsorettesek a nyáron. Bódiszné Hajnal Aliz csoportvezető elmondta, most érezte úgy, hogy ez a generáció elért arra a szintre, amikor megmérettetheti magát regionális és országos rendezvényeken is…
 

 

.
Bódiszné Hajnal Alíz

      

Ezek a fellépések elsősorban a tapasztalatszerzést szolgálták, amikor a lányok testközelből láthatták: hol és mennyit kell még fejlődniük a megfelelő színvonal eléréséhez. A nagyok korábban már többször is bizonyítottak, így leginkább a fiatalabb mazsorettesek felkészültségének felmérésén volt a hangsúly – tette hozzá a vezető.

Időben először a Hajdúszoboszlói Nyílt Országos Mazsorett Versenyen vettek részt a sárospataki csoportok, most először a legmagasabb, vagyis „A” kategóriában. Az egyébként is nehéz versenyen a körülmények sem voltak egyszerűek, hiszen a nyár legmelegebb napján rendezték meg a szabadtéri rendezvényt. Ez, valamint a viszonylag rövid - egy-két hetes - felkészülési idő ellenére az Árvay Tűzliliomok pom-pom mini formációja nagyszerűen szerepelt, a negyedik helyen fejezte be a versenyt. A csoport egy század ponttal maradt le a dobogóról.
Az Árvay Smaragd mini botos formációja szintén kitett magáért, ők ötödikek lettek, holott korban ők voltak a kategória legfiatalabb versenyzői.
Az Árvay Gyémántok a hetedik, Kóró Izabella és Mudróczki Fanni páros gyakorlatukkal az ötödik, Tallárom Réka pedig szólóban a kilencedik helyen végzett.

A csoportvezető a szeptemberi horvátországi fesztivál után értékeli tanítványaival a nyári fellépéseket. Ezek ismeretében válik el, hogyan alakul a jövő évi felkészülés, amely az eddiginél nagyobb elkötelezettséget kíván a gyerekektől, ha még jobb eredményeket szeretnének elérni az elkövetkezendő megmérettetéseken.

Ezután következtek a szendrői és a sátoraljaújhelyi fesztiválok, ahol leginkább már a közösségépítés és a fellépési rutin erősítése volt a cél. Ezeken sem maradtak a sárospataki lányok babér nélkül, hiszen az újhelyi mazsorett szépségversenyen Molnár Klaudia harmadik, Tallárom Réka pedig negyedik lett – tette hozzá Bódiszné Hajnal Aliz. A vezető szerint nagyszerű dolog, hogy egy kisvárosi iskolában vannak olyan gyerekek, akik országos léptékű versenyeken, megfelelő színvonalon tudják megmérettetni magukat, a szülőkben pedig van annyi elszántság, kitartás és elkötelezettség, hogy támogatni tudják ezeket a kezdeményezéseket.
Az Árvay Mazsorett Csoportok szeptemberben horvátországi, nemzetközi fesztiválon vesznek részt, ahol szeretnének végre a pihenésre is áldozni egy kis időt.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.08.27./
 

 Rodostói delegáció érkezett a Rákócziak földjére

 

               
          

Török testvérvárosunkból - Tekirdagból - egy 5 fős delegációval érkezett a polgármester Sárospatakra, az augusztus 20-i ünnepségünkre. A küldöttség számára a vendéglátók gazdag programot szerveztek, de ami a legjobban érdekelte őket, az a Rákóczi vár volt. Örülök, hogy eljöhettem arra a helyre, ahol Rákóczi Ferenc élt, arról a helyről, ahol az élete befejeződött, és ahol Mikes Kelemen is élt. Nekik köszönhetően 300 éve testvérek vagyunk – mondta Adam Dagic, Rodostó polgármestere…
 

 

.
Adam Dagic

      

A törökökben testvéri érzés él a magyarok iránt, de az, hogy nálunk áll a Rákóczi-ház, ez egy konkrét megjelenítője annak, hogy mi a magyarokat szeretjük. Fontosak nekünk azért is, mert nagyon-nagy számban jönnek a magyarok hozzánk, a Rákóczi múzeum látogatására. Ennek köszönhetjük, hogy nagyon sok magyar barátra tettünk szert, köztük olyan magyar emberekre is, akik Rákóczi kapcsán gyakran ellátogatnak hozzánk.
Természetesen a mai kor azt is szükségessé teszi, hogy a kapcsolatok ne csak érzelmi szinten működjenek. Alakulnak közöttünk gazdasági kapcsolatok is, amelyek esetében rendkívül fontos az, hogy a partnerek megbízzanak egymásban. A világban nagyon kevés az a nép, amely valóban szereti egymást, és közel érzi magát a másikhoz. Sokat elhangzik, de itt valóban élő szeretetről van szó.

A Szent István napi ünnepségen a török polgármester egy díszoklevelet vehetett át, melyet Sárospatak város önkormányzata, a két város kapcsolatának elmélyítésében játszott kiemelkedő szerepéért adományozott a török városvezetőnek.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.08.27./
 

 A 95 esztendős Ilonka nénit köszöntötte a polgármester

 

               
          

Óriási megtiszteltetés, hogy 95. születésnapja alkalmából köszönthettem Benke Károlynét - Ilonka nénit - Sárospatak képviselőtestülete és valamennyi polgára nevében. Csodálattal tölt el, hogy hogyan tudott egyedül fölnevelni a nagy szegénységben - ugyanakkor nagy lelki gazdagságot adva - két fiúgyermeket, akik mindketten megbecsült tagjai lettek a társadalomnak – köszöntötte jó kívánságokkal és egy virágcsokorral Aros János polgármester városunk 95 éves lakóját…
 

 

.
Benke Károlyné

      

A hosszú élet titkáról, majd a város kérdezve, Ilonka néni a következőket elmondta el: A hosszú élet titka a hit. Hitben nőttem fel, ami akkor sem hagyott el, amikor az uram meghalt. Akkor Karcsi 4 és fél éves volt, Laci pedig azután született három hétre. A hitemet akkor is megtartottam, mert bíztam abban, hogy fel tudom nevelni őket. Felnőttek, ember lett belőlük, s remélem, hogy a munkakörükben ellátják szorgalommal azt, ami rájuk van bízva. Az idősebb orvos, a kisebbik jogász.
Én 45 évig a közigazgatásban dolgoztam, 34 évig aktívan, utána pedig 11 évig mint nyugdíjas, a Rendelőintézetben a főorvosnő mellett a közigazgatási adminisztrációt vezettem. Azt tudom csak ajánlani a fiataloknak is, szorgalommal, becsülettel dolgozzanak és meg lesz a munka eredménye.

Nagyon szeretem Sárospatakot, itt születtem 1916-ban, azóta itt élek, sehova el nem költöztem. A város nagyon sokat fejlődött, a Fürdő is nagyon szép, nagy kár, hogy nincs pénz a műemléképületek restaurálására. Nagyon boldog vagyok, amikor kimegyek az utcára és régi öregekkel találkozom – akikből már egyre kevesebb van… Sok esetben az ő gyermekeik állítanak meg, hogy „Hogy tetszik lenni Ilonka néni?” – mert én mindenkinek Ilonka néni vagyok, az üzletben és a gyógyszertárban, mindenhol így ismernek. Van egy öreg cigányember, aki nemrégiben jött haza a kórházból, ő ezzel állított meg: „Maga is sok jót tett velünk, most pedig a fia gyógyít engem!” – nagyon jó volt ezt hallani.

A beszélgetés során megtudtuk, hogy Ilonka néni szülei 1910-ben kötöttek házasságot. Négyen voltak testvérek 3 bátyja volt. Testvérei már meghaltak, egyikük 19 éves korában. Mutatott egy fotót, amelyen a családjuk van, amikor ő még kislány. Az édesapjuknak nincs rajta, ő kérte, hogy küldjenek egy képet neki, mert ő a fronton volt.

Férje kulák listán volt, földműves volt ill. terménykereskedelemmel foglalkozott. 1954-ben halt meg. Akkor az Erdélyi János utcában laktak, a zsidóiskola mellett. Szerencsére a rokonság nagy segítőkészséggel állt mellettük, különösen az apai nagymama. A mai napig hálával gondolnak rájuk.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.08.27./
 

 Drágák a tankönyvek

 

               
           

Az ingyenes tankönyvellátásra jogosultak körét minden évben az ehhez szükséges törvény határozza meg, ami évről-évre módosul. Az is, hogy kik jogosultak rá, és az is, hogy milyen költségekkel támogatja a kormány ennek a jogosultságnak a végrehajtását – kezdte a tankönyvellátással kapcsolatos aktualitások ismertetését Tóth Tamás, az Árpád Vezér Gimnázium igazgatója…
 

 

.
Tóth Tamás

      

A költségeknél változás történt ebben az évben, hiszen a korábbi években 10.000 Ft/fő járt erre az állami támogatás alapján, ami ez évben 12.000 Ft-ra emelkedett. Minden ingyenes tankönyvellátásra jogosult család 12.000 Ft támogatást kap az államtól. Rossz hír viszont, hogy eddig minden diák 1000 Ft-ot kapott az államtól a tankönyvtámogatás címén, ezt viszont idén a kormány elvette. A mi iskolánkban a diákok 50 %-a jogosult ingyenes könyvtámogatásra, ez az emelkedés nem jelent plusz pénzügyi támogatást, mivel a másik oldalon elveszítette az intézmény.

Problémát jelent továbbá az is, hogy az a 12.000 Ft sem fedezi a tankönyvek árát, hiszen a bejövő osztályoknál ez körülbelül 30.000 Ft-ot jelent. Ezt a városnak, illetve az iskolának kell kigazdálkodnia a saját költségvetéséből. Talán annyi a szerencse, hogy az utóbbi években már valamivel kisebb a tankönyvcsomagok ára. Ez azt jelenti, hogy iskolai szinten kb. átlagban 20.000 Ft egy tankönyvcsomag. Ez azt jelenti, hogy mivel 320 diák jogosult az ingyenes támogatásra, így igen komoly, kb. 1 millió Ft-os költséget kell az önkormányzatnak, illetve az iskolának kigazdálkodnia.

630 diákunk van, a fele jogosult az ingyenes tankönyvellátásra. Bővült a köre azoknak, akik erre a támogatásra jogosultak. Korábbi években a tartósan beteg diákok, a három vagy több gyermekes családok gyermekei, a gyermekeit egyedül nevelő családok kaphattak támogatást, illetve azok, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesültek. Az idén kibővül ez a kör a tanulási zavarokkal vagy diszlexiával, diszgráfiával bíró diákok körével is.

Általában továbbra is az idegen nyelvi könyvek a legdrágábbak. Gondoltunk arra is, hogy esetleg más tankönyvekre térünk át, de itt más a helyzet, mint az általános iskolákban. A mi diákjaink még egyszer elő fogják venni ezeket az érettségi vizsga előtt. Nagyon kevés diákunk tudná megmondani azt, hogy négy év múlva melyik tantárgyból melyik tankönyvre lesz szükség, hiszen most még nem kell eldönteniük a választott tantárgyak esetében, hogy miből szeretnének tanulni. Ezért nem igazán tudjuk ezt kihasználni. Ahol ki tudjuk használni, azok az atlaszok, történelem és földrajz atlaszok. Illetve négyjegyű függvénytáblázatok. Itt is van egy probléma, hiszen halljuk újra és újra a közoktatásban tervezett változásokat. Én alapvetően támogatom is, hogy a minisztérium részéről csökkenteni akarják a tankönyvpiac túlburjánzását, 3-4 tankönyvet szeretnének támogatni. Ez azt jelenti, hogy felesleges most az iskoláknak beruházni és a könyvtárakban felhalmozni a mostani könyveket, mert elképzelhető, hogy egy-két év múlva új tankönyvekből fognak majd tanulni a diákok.

Tankönyvosztás iskolánkban augusztus 29-től lesz, az iskola honlapján illetve az iskola bejáratánál olvashatók a pontos időpontok. A tanévnyitó pedig szeptember 1-én 8 órakor lesz, utána kezdődik is a tanítási nap.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.08.26./
 

A Humán Bizottság is a gazdasági megszorításokról tárgyalt

               
           

A nyári időszak utáni első ülését tartotta meg Sárospatak Város Önkormányzatának Humán Bizottsága, amely a 4 és félórás ülésének nagy részében a város költségvetését érintő kérdésekről tárgyalt. Az ülésen elhangzottakról Szvitankó Tamástól, a bizottság elnökétől kaptunk egy rövid összefoglalót…
 

.
Szvitankó Tamás

      

A svájci frank emelkedése-süllyedése, a forint gyengülése ugyanúgy érinti az önkormányzatot, az önkormányzat intézményeit és az önkormányzat adósságállományát is, mint a lakosságot. Az önkormányzat adóssága elérte azt az a határt, amikor intézkedéseket kénytelen tenni. Ezek az intézkedések nem kellemesek, hiszen megszorító intézkedésekről van szó, amelyek pénzelvonással, létszámleépítéssel járnak majd, ha a testület elfogadja.

A már júniusban tárgyalt Sárospatak Város 2011-ig szóló gazdasági programját újra tárgyalja a képviselőtestület. Az észrevételek megfogalmazása utána, újabb konzultációt indítanak majd. Úgy döntöttünk, hogy még egyszer kiadjuk átnézésre a civilszervezeteknek, bárki tegyen hozzá, vagy tegyen javaslatot, adjon ötletet. Ezeknek az ötleteknek az összességét hozta vissza alpolgármester asszony és ezt beszéltük át. Itt a sarkalatos pontként jelent meg kollégiumépítés - amire sajnos erre pénz nem igazán lesz – valamint a belváros rehabilitációja és a Sárospatakot elkerülő út is.

A bizottság támogatta a Református Egyház megkeresését, amelyben képzések közösségépítő programok, a családi élet népszerűsítése szerepelne. Egy EU-s pályázati lehetőséget szeretne kihasználnia, ami 50 millió Ft-ot jelent, önerőt nem kell hozzátenni. A megvalósításba önkormányzati intézményeket is szeretne bevonni, ezért kell a hozzájárulás, de jelzem, nem pénz kérése, hanem mindössze támogató nyilatkozat kellett, hogy megpályázhassák ezt a lehetőséget.

A Humán Bizottság a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola alapító okiratának módosítását is elfogadta. Ez esetben az iskola új székhelyét, ill. a sportosztályt kellett feltüntetni az okiratban.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.08.26./
 

 Változik az önkormányzat adósságkezelő szolgáltatása

               
            

Nyílt ülésen 9, zárt ülésen pedig 16 napirendi pontot tárgyalt Sárospatak Város Önkormányzatának Egészségügyi és Szociális Bizottsága. A napirendi pontok között szerepelt, hogy eltörölték az adósságkezelési szolgáltatásról és az adósságcsökkentésről szóló rendeletet – nyilatkozta Oláh József, a bizottság elnöke…
 

.
Oláh József

      

A hátrányos helyzetben lévő és közüzemi számlájukat sajnos fizetni tudó háztartásokról van itt szó, akik több mint 6 havi tartozást halmoztak fel, mert valamilyen oknál fogva nem tudták fizetni ezeket. Ezek egy adósságcsökkentési programban vehettek részt és ezáltal önkormányzati, ill. állami segítséggel ezeket az adósságokat rendezni tudták.

A támogatás megszűnése nem jelenti azt, hogy megszűnne a rászorulók támogatása a városban. Sőt, a szeptembertől életbe lépő szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló helyi rendelet által többen lesznek jogosultak támogatásra.
Sokkal többen be fognak tudni kerülni ebbe az ellátási rendszerbe, ugyanis eddig 42 ezer Ft volt az egy háztartásra eső összeg, amit vizsgáltunk, mint jövedelem határt. Ez most megemelkedik 70 ezer Ft fölé. Tehát jelentősen emelkedik ez az összeg határ, így sokkal többen fogják tudni igénybe venni ezt a támogatást.
A támogatás feltételei között, a könnyítések mellett természetesen szigorítás is található. A jogosultság feltétele minden esetben vagyonvizsgálat lefolytatása, amit az önkormányzat fog elvégezni. Eddig is végzünk ilyen fajta feladatokat, pl. bérpótló szociális juttatások esetén is kell ilyet végezni, tehát nem egy új keletű dolog az önkormányzat számára. Ami vagyontárgynak minősül, az a nagyobb értékű ingatlan, a személyautó, de kiesik a vagyontárgyak közül, amiben életvitelszerűen tartózkodik.

Döntöttünk továbbá az első lakáshoz jutók támogatásáról, valamint egy bérlakás szociális alapon történő meghirdetését is javasoltuk a képviselő testületnek.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.08.26./
 

Továbbra is naprenden van a hiánycsökkentés

 

               
          

Júliusban nem volt képviselő testületi ülés és így elég sok napirendi pont összegyűlt erre az ülésre. Ezek között volt például a fürdő féléves beszámolója, a hutai tábor rehabilitációja, a Zemplén TV jelentésének megtárgyalása, valamint, talán a legfontosabb volt ezen a bizottsági ülésen a további hiánycsökkentési intézkedések meghozatala – nyilatkozta utolsó ülésükről Hajdu Imre, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke…
 

 

.
Hajdu Imre

      

Sajnos hiába hoztunk meg a takarékossági intézkedéseket a város intézményeinél, illetve a hivatalnál februárban a költségvetés megtárgyalásakor, most ismét napirendre kellett tűznünk. Elsősorban bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedéseket, illetve a cégek működésének racionalizálásával kapcsolatos intézkedéseket kell hoznunk. Az intézkedések alól egy intézményünk sem maradhat ki, beleértve a Hivatalt is, ahol egy 6 fős létszámleépítést tervezünk.

A bevétel növelését elsősorban ingatlanok értékesítésétől várjuk. A rendkívüli testületi ülésen már döntöttünk az Erdélyi János utcai parkoló területének meghirdetéséről. Bízunk abban, hogy minél nagyobb áron sikerül azt eladnunk. Ezen kívül több ingatlan értékesítését fontolgatjuk.
A volt Esze Tamás Általános Iskola épülete merült fel, ami több szempontból is átvizsgálásra érdemes. Kistérségi Szolgáltató Központ céljára nyertünk egy pályázatot, amit 100%-ban támogat az állam. Ettől függetlenül nem a miénk lesz, hanem Kistérségé. A közigazgatás átalakításával kapcsolatban konkrétumokat még nem tudunk, de hogyha járási hivatal lesz, akkor nem gondolnánk, hogy saját pénzből, saját beruházásból szükséges lenne egy ilyen nagy értékű ingatlant ilyen célra felajánlani. Ha sikerülne eladni, az a hiányt nagyban csökkentené, hiszen ha abból 120, 140, 160 millió forintot sikerül bevételként elkönyvelni, ez jelentős bevétel lenne a hiány csökkentésével kapcsolatban.

Ami a kiadáscsökkentést illeti fontos, hogy az önkormányzat tulajdonú cégeknél, intézményeknél át kell tekintenünk a gazdálkodást és ez alapján olyan intézkedéseket meghozni, ami pl. a karbantartás összevonása, illetve a cégek összevonását is meg kell fontolnunk.
Szóba került a Kommunális Szervezet intézményként való megszűnése és esetleg egy meglévő cégbe való integrálása. A bizottság ezt nem támogatta, így a Kommunális Szervezet valószínűleg marad önkormányzati tulajdonú intézmény, ugyanis az ÁFA befizetés tekintetében így szerencsésebb.

A fürdő gazdálkodásának az áttekintése még ennél is fontosabb, különösen a humán erőforrás gazdálkodásnak az okszerűbbé tétele - erre felhívtuk igazgató úr figyelmét. A fürdő féléves beszámolóját elfogadta a bizottság egy ellenvéleménnyel - ami én fogalmaztam meg - ugyanis nem mindenben sikerült igazgató úrnak megfelelő válaszokat adni a kérdéseinkre. Ezért azt kértem, hogy pontosítsa a számokat. Ez elsősorban a hutai pályázattal kapcsolatos tájékoztatót érintette.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.08.25./
 

 Együttműködési megállapodás Ungvárral

 

               
          

Nagyon látványos volt augusztus 20-án, amikor egy kelet felől, a Bodrogon érkező csónakból kiszáll Anasztázia és népes kísérete. András herceg fogadja kevesét, akiknek frigyét a pap megáldja. Előkerül a hozott ajándék is, egy kép az Ungvári Várról. Mint Aros János polgármester elmondta ez a kis jelent nagy lépés volt a két város kapcsolatfelvételében…
 

 

.
Viktor Pogorelov

Aros János

      

Még aznap aláírtunk egy együttműködési megállapodást Viktor Pogorelovval, Ungvár polgármesterével. Ez még nem testvérvárosi megállapodás, de nagyon jó úton haladunk afelé, hogy tartalommal is meg tudjuk tölteni ezt a kapcsolatot. Korábban már többször tárgyaltunk az alpolgármester úrral is. Kijelöltük azokat a pontokat - nevezetesen turisztika, oktatás, diákcsere, kultúra, sport és különböző rendezvények közös rendezése - amelyekben később majd előre tudunk lépni.

Örülünk ennek a kapcsolatnak, hiszen a pataki lakosoknak már régóta vágya, hogy a nagyon távollévő, és mindössze protokolláris vendéglátást jelentő testvérvárosainkkal szemben próbáljuk előnybe részesíteni a közeli, magyarlakta településeken lévő, magyar emberek között kialakult kapcsolatot. Ez most az első kapcsolatunk és utána szépen sorban jön a többi…

Szombaton, kora délután fogadtuk a Bodrog folyó partján - a Lábas-háznál - az Ukrajnából érkező delegációt, akik csónakkal érkeztek hozzánk. Egy népes csoportot hoztak magukkal, akiket zenével, tánccal, ünnepléssel, előadással fogadták a vízen érkező Anasztázia hercegnőt.
Az Ukránok ezzel a jelképpel szerették volna feleleveníteni azt a történelmi kapcsolatot, ami népeink között már korábban is megvolt. Mindenki tudja, hogy Anasztázia, I. András felesége később nagyon sok időt töltött el Sárospatakon. Szeretett itt lakni és neki is köszönhető, hogy Sárospatakon elindulhatott a fejlődés. Sárospatakot azóta a királynők városaként is emlegetik.

Anasztáziának az ortodox világban óriási tisztelete van, nagyon szeretik és tisztelik. Ő jelenthet kapcsolatot Ukrajna és Magyarország Ungvár és Sárospatak között. Ha elhozták hozzánk Anasztáziát, akkor mi igyekeztünk méltóképpen fogadni. A görög katolikus Mosolygó Tamás atya, valamint a dr.Szabó Irén szervezésében mi I. Andrást vittük a Bodrog partra és találkozhatott a két szerelmes, Anasztázia és I. András. Nagyon bízom benne, hogy ez a jelképes jelenet egy nagyon hosszú kapcsolatot fog majd megalapozni.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.08.25./
 

 Tűzgyújtási Tilalom elrendelése

 

               
          

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága nevében tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy a Vidékfejlesztési Miniszter Magyarországon az erdőkre, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területre – átmeneti időre –tűzgyújtási tilalmat rendelt el 2011. augusztus 22-től – nyilatkozta Barna Norbert tűzoltó főhadnagy.. 
 

 

.
Barna Norbert

      

A tilalom idején tilos a tűzgyújtás a fentebb felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag- és gazégetést is.

A hatóságok felhívják a közúton és vasúton utazók, a természetben kirándulók, valamint a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek környezetükre, az égő cigarettát ne dobják el, mert ez kiemelkedő tűzveszéllyel jár vagy akár egy üvegdarabon fókuszálódó napsugár is nagy kiterjedésű tüzekhez vezethet. A kiszáradt árokparton, a vasúti töltések és utak mellett keletkező tüzek sok esetben nem csak a közlekedést, hanem közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket, azaz a tűzgyújtási tilalmat megszegi, szabálysértést követ el. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék „ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK!” Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Hivatásos Tűzoltóság ügyeletére fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Barna Norbert tűzoltó főhadnagy. és Dakos Zoltán tűzoltó őrmester
/2011.08.25./
 

  Eseménydús, szép hétvége áll mögöttünk

 

               
    

Ismét egy nagyon tartalmas hétvégén vagyunk túl, hiszen államalapító Szent István királyunk ünnepére készültünk az elmúlt hétvégén, s ebből az alkalomból városunkba invitáltuk a legrégebbi testvérvárosunk, Rodostó polgármesterét, kedves feleségét és delegációját, valamint a leendő legújabb testvérvárosunk Ungvár képviselőit, akikkel aláírtuk az együttműködési megállapodást – számolt be Aros János polgármester az augusztus 20-ai eseményekről…
 

 


Aros János

      

Délután folytattuk az ünneplést a Vízikapu Szabadtéri Színpadon, ahol a városi ünnepség keretén belül a kitüntető díjakat adtuk át. A Pro Urbe díjat Déry Zoltán kapta nagyon megérdemelten, hiszen évtizedek óta – a mai napig is – nagyon sokat tesz a városért. Ezúton is gratulálok a díjazottaknak, akik mindannyian megbecsült polgárai Sárospataknak.

További kitüntetések:
Dr. Gönczy Ákos - Pécsvárady Botond Közéleti Díj
Dr. Szamuelisz Mária - Közszolgálatért díj

Lipécz Ádám - Sárospatak Ifjú Géniusza

Kröll Dulay Patika Bt. Sanitas Gyógyszertára - Elismerő Oklevél
Weinberg ’93 Építő Kft. - Elismerő Oklevél
Várterm Építő és Gépészeti Kft. - Elismerő Oklevél

Az Ukrán tánccsoport nagyon szép műsort adott, valamint szeretném megköszönni a Bodrog Néptánc Együttesnek, Karacs Mónikának és valamennyi fellépőnek, hogy emlékezetessé tették az augusztus 20-ai ünnepségünket.

Ez a nap a bodroghalásziak számára is ünnep volt, hiszen ekkor került megrendezésre a Bodroghalászi Falunap. Sokkal nagyobb kedvvel fogadtam el ezt a meghívást, mint egy évvel ez előtt, amikor a gátra kellett menni és oda hívni a bodroghalászi lakosokat is. Örömmel láttam, hogy jó kedvvel, felszabadultan tudtak ünnepelni. Mi az akkor vállalt feladatokat tudtuk teljesíteni, megkotortuk a Radvány patak medrét és bízunk benne, hogy az elkövetkezendő években már csak ilyen rendezvényeken „kell” részt vennünk és soha többé nem kell a Radvány patak áradása miatt összehívni az ott lakókat.
Gratulálok a résztvevőknek, a főzőverseny résztvevőinek, a szép számú labdarúgó bajnokság lebonyolítóinak és helyezettjeinek, valamint képviselő úrnak a sikeres szervezésért.

A sportrajongók számára is óriási ünnep volt ez a hétvége, hiszen sporttörténelmet írt NB-III-as labdarúgó csapatunk, az STC csapata. A Nemzeti Bajnokság III. osztályában az első mérkőzést játszották le a fiúk, akiknek óriási lelkesedéssel és lendülettel és a dobogó-aspiráns, nagyon szimpatikusan játszó Hajdúszoboszló csapatát sikerült legyőzni 2:1-re. Minden tiszteletem a sárospataki fiúké, és hogy ha ugyanez a csapatszellem, lendület és lelkesedés a kitűnő szakmai irányítás mellett meg fog maradni, akkor biztos vagyok benne, hogy a közönség, a pataki családok, a támogatók, és a vállalkozók is vissza fognak térni a csapathoz. Ez pedig oda vezethet, hogy újból egy olyan közösség alakul ki a labdarúgás kapcsán itt Sárospatakon, mint amilyenre emlékezhetek a 20-30 évvel ezelőtti lakosok.
Gratulálok a fiúknak! Hajrá Sárospatak!

 

Déry Zoltán
 Pro Urbe emlékérem

Dr. Gönczy Ákos  Pécsvárady Botond Közéleti Díj

Dr. Szamuelisz Mária  Közszolgálatért díj
 

Lipécz Ádám
Sárospatak Ifjú Géniusza

Kröll Dulay
Patika Bt.

Elismerő Oklevél

Derczó István Weinberg ’93 Építő Kft.  Elismerő Oklevél

Muha József
Várterm Építő és Gépészeti Kft.
 Elismerő Oklevél

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.08.24./
 

 Gőzerővel haladunk

 

               
          

Gőzerővel haladnak a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola bővítési és felújítási munkálatai. A tanév kezdéséig bő 1 hét van hátra, de a szeptember 5-én (hétfőn) 8 órakor megkezdődő tanításig sok feladat vár a kivitelezőkre, pedagógusokra, segítőkre. Az épületen belül már a hideg, meleg burkolás végén járnak, folyik a festés és ezek a munkák az éjszakai műszakban is tartanak - nyilatkozta Szegedi Istvánné igazgató...
 

 

.
Szegedi Istvánné

      

Augusztus 29-től gyorsulnak fel az események, amikor a takarítások mellett a bútorok szállítása, szerelése is elkezdődik. A tanévnyitó ünnepséget a tervezettel ellentétben még más helyszínen, A Művelődés Háza és Könyvtárában szeptember 1-jén (csütörtökön) 17 órától tartjuk.

A tankönyvosztás, a javítóvizsga és az osztályozóvizsga a korábbi tájékoztatás szerint történik.

A tényleges költözés augusztus 31-én kezdődik és egészen szeptember 4-ig tart, ahová szeretettel várjuk a szülőket, segítőket, akik úgy érzik szívesen felajánlják szabadidejüket, hogy a szép új iskolánkat berendezzük és minden készen álljon a szeptember 5-én 8 órakor induló tanításhoz.

A segítők (szállítás, pakolás, takarítás) a következő telefonszámon jelentkezhetnek: 06/20-923-3662. Örömmel fogadjuk továbbra is minden, az iskolát díszítő virágok felajánlását, melynek elszállításáról az iskola gondoskodik.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.08.24./
 

  Nem úsztuk meg a szúnyogirtást

 

               
      

Nem emlékszünk ilyen nyárra, mint az idei, amikor nem rontották el estéinket a szúnyogok. Azt reméltük, hogy teljes egészében meg tudjuk spórolni az irtásukra szánt pénzt is, de sajnos ez nem valósult meg, mert néhány napja megjelentek és estéről estére több van belőlük. Ezt magam is tapasztaltam, és a lakosság is jelezte felém – nyilatkozta Aros János polgármester…
 

 

.
Aros János

      

Azért 2011. augusztus 25-én (csütörtök) a kora reggeli órákra megszerveztük az idei első irtást, a lakosság megértését kérjük a hajnali zajért, amit a helikopter okoz majd.

Reméljük, hogy ennek eredményeképpen a nyár utolsó estéit is kellemesen tölthetik a sárospatakiak és az itt nyaralók – nem beszélve A Fejedelem című musicalról, aminek szabadtéri előadása péntek este 19 órától lesz a Vízikapu Szabadtéri Színpadon

Az irtás költségének felét a Turizmus Zrt. állja.
 

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.08.24./
 

  Újra kell tanulnunk a kisállattartást

 

               
       

Hosszú évtizedek óta olyan tendenciák érvényesültek Magyarországon, amelyek eredményeképpen megszakadt a folyamat, amelynek során generációk adták át egymásnak a földművelés és az állattartás fortélyait. Rá kellett jönnünk, hogy elveszítettük önfenntartó képességünket, kiszolgáltatottá váltunk az áruházláncokkal szemben. Talán még nem késő! Számoltunk már be a földművelést újratanító programról, ezúttal pedig a kisállattartást lehet megtanulni egy dr. Szabó Rita alpolgármester által ismertetett pályázat segítségével…
 

 

.
dr. Szabó Rita

      

A „Nyúlunk a munkáért” program egy olyan lehetőség, amely hátrányos helyzetű családok számára jelent némi segítséget a megélhetéshez. Pályázatot adtunk be több kistérségbeli településsel együtt, amelynek a lényege, hogy a családokhoz 4 anyanyulat és egy baknyulat helyeznek ki nyúltartó ketreccel és egy hónapra elegendő ingyen takarmánnyal együtt, a családoknak pedig azt kell vállalniuk, hogy a nyulakat megfelelően tartják, etetik és a két hónap elteltével tovább gondoskodnak a tartásukról.
Valójában ez egy olyan mozgalom, amikor a közösség szerepe is felértékelődik, hiszen azok a nyúltartók, akik még nem foglalkoztak kisállat tartással, egymással is kell, hogy kapcsolatot tartsanak, megosszák a tapasztalataikat, jó és rossz benyomásaikat.

A pályázat nem mondja meg, hogy kik tartoznak a hátrányos helyzetű család kategóriájába, természetesen ebben a körben sok-sok feltételt lehet támasztani. Egyetlen követelményt támaszt a pályázat, hogy legyen 12 - 14 éves korú gyermek a családban, aki a kisállatok szeretetét, gondozását megtanulhatja azáltal, hogy a mindennapok gyakorlatává válik náluk az állatok rendszeres etetése és tisztántartása.

Egy jelentkezési felhívást fogunk közzétenni az újságban és a honlapunkon is. Ebben már részletesen le lesznek írva a feltételek. Egy kapcsolattartót kellett megjelölnünk a pályázatban, aki közismert személy a településen. Egyed Attila képviselő úrra esett a választásunk, akit sokan ismernek és egy ilyen program lebonyolításához szükséges gyakorlatiasságát már több ízben is bizonyította.
Később mindenről részletes információt adunk, attól függően, hogy nyerünk-e a pályázaton. Szeretnénk ennek minél nagyobb nyilvánosságot adni. Bízunk benne, hogy a pályázatunk sikerrel fog járni!

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.08.24./
 

  A hőség próbára teszi szervezetünket augusztus utolsó heteiben

 

               
    

A hőség bárkinek okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, rosszullétet, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Különösen veszélyes lehet a nagy meleg az idős emberekre, vagy akik valamilyen betegségben szenvednek. Ezért tesszük szívesen közzé Varga András tűzoltó főhadnagy, polgárvédelmi kirendeltség-vezető jó tanácsait…
 

 

.
Varga András

      

Elöljáróban, a hőségriasztás három fokozatban határozható meg, melyeknek megfelelően az országos tiszti főorvos riasztást ad ki.
Az első fokozatot akkor adja ki, ha a napi középhőmérséklet meghaladta a 25 Celsius fokot.

A második fokozatú készültségi jelzést akkor rendelik el, ha a hőmérséklet legalább három egymást követő nap várhatóan eléri, vagy meghaladja a napi 25 fokot, vagy legalább egy napra eléri a napi középhőmérséklet a 27 fokot.
A harmadik fokozatot, a riadójelzést akkor adják ki, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri a napi középhőmérséklet a 27 fokot.

Hasznos tanácsok hőség idejére
Amennyiben megteheti, ne menjen napra! Hűtse lakását! Kísérje figyelemmel a szoba hőmérsékletének változását!
Napközben tartsa a nyílászárókat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt, árnyékoló eszközt.
Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Csak a szükséges mértékben használjon elektromos készülékeket, melyek hőt termelnek (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot.
Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 Celsius fok közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli, nem javasolt a túlzott légkondicionálás.
A ventillátort csak rövid ideig szabad használni, mivel kiszárítja a szervezetet.
Fontos a fokozott és folyamatos folyadékpótlás!
Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, lehetőség szerint töltsön el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen.
Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékos helyen a legmelegebb órákban.
Már most gondoljon arra, hogyan hűtheti lakását a jövőben („hideg” festék, párologató, zöld növények).
Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást.
Ha elindul otthonról, vigyen magával 1 liter vizet!
Gyakran zuhanyozzon, vagy fürödjön langyos vízben.
Használjon vizes borogatást, hűtse lábát langyos vízben.
Viseljen világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha a napra megy, viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget.
Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne várja meg, míg szomjas lesz! Ne fogyasszon alkoholos és magas cukor- és koffein tartalmú italt!
Pótolja az izzadással elvesztett sót is! A vízivás a só pótlása nélkül veszélyes lehet.
Ne feledje: az alkoholos és cukros italok vizet vonnak el a szervezetből, fokozzák a szomjúságot, a koffein vízhajtó hatású!
Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékszükségletet.
A lázas betegekre különösen oda kell figyelni. Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására!
Ellenőrizze testhőmérsékletét! Fontos tudni, ha a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre.
39 fok felett - hőguta alakulhat ki.
40 fok felett - életveszélyes állapot.
Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten!
Ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra.
Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed! Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal forduljon orvoshoz!

Mennyi folyadékpótlásra van szükség?
”Fogyasszon sok folyadékot” - ez azt jelenti, hogy annyi vizet pótoljon, amennyi a vizelettel és izzadással elveszített víz mennyiség másfélszerese. Hőség idején akkor is kell folyadékot fogyasztani, ha nem érezzük magunkat szomjasnak. Ez különösen igaz a gyermekekre és idős korúakra, akik kevésbé érzik a szomjúságot.

Rövid távú intézkedések meglévő épületek esetében. Fontos a beltéri hőmérséklet mérése hőmérőkkel.
A külső árnyékolás növelése. Az ablakok külső árnyékolása csökkenti a Napból származó hő- felvételt, az ablakok belső elsötétítése a Napból eredő hő-terhelést csökkenti.
Az elektromos ventillátor csökkentheti a hőérzetet, de amikor a belső hőmérséklet 35 °C fölött van, a ventillátor nem előzi meg a hőmérséklet okozta betegségek kialakulását. Fontos a megfelelő folyadékbevitel.
A hordozható párologtató készülék hűtőhatása növekszik a hőmérséklet emelkedésével és csökken a páratartalom növekedtével.
A légkondicionáló javít a helyzeten. Ne feledje, hogy olyan energiatakarékos készüléket vásároljon, amilyet csak lehetséges! A légkondicionálót rendszeresen karban kell tartani és tisztítani, hogy megelőzzük az egészségi kockázatokat.
Készüljön föl a hőhullámok idején az esetleges áramkimaradásokra!
Hogy a belső hőmérsékletet fenntartható módon csökkentse, különböző közép- és hosszú távú lehetőségek közül választhat abból a célból, hogy az épületek felületének hő-visszaverő képességét fokozza:
• hűtőfesték (a világos felületek sokkal alacsonyabb felszíni hőmérsékletűek, mint a sötétek),
• színezett, magas fényvisszaverő képességű burkolófelületek,
• természetes visszaverő anyagok (például zöldtető)

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.08.23./
 

  Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola Sárospatakon

 

               
     

A Miskolci Egyetem fenntartásában Sárospatakon működő Árvay József Gyakorló Általános Iskola 2011.augusztus 31-től az Egri Főegyházmegye fenntartásában kezdi a tanévet. Az intézmény új neve: Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola. A nyár folyamán hosszas tárgyalások és egyeztetések folytak az Egri Főegyházmegye és az Állami Vagyonkezelő Zrt. Képviselői között, a tulajdonjog átadásával kapcsolatosan - nyilatkozta Kissné Murányi Andrea igazgatónő...
 

 

.
Kissné Murányi Andrea

      

Néhány fontos információra szeretnénk felhívni az iskola tanulóinak és a szüleiknek a figyelmét:
Tankönyvosztás: Azok számára, akik térítés ellenében kapják a könyveket:
2011. augusztus 26-án 10.30-14.30 és 2011. augusztus 29-én 14.30-17.30 között.

Az ingyenes tankönyvellátásra jogosultak (a szükséges igazolások bemutatása ellenében)
és az 1. osztályosok számára:
2011. augusztus 30-án 10-től 14-ig,

Szükséges igazolások az ingyenes tankönyvhöz:
- 2011 szeptemberére érvényes gyermekvédelmi kedvezményről szóló határozat;
- családi pótlék összegéről igazolás (bankszámla kivonat is jó);
- tartósan beteg gyermek esetén orvosi szakvélemény;
- nevelési tanulási folyamatban akadályozott (szakvélemény);

Az első tanítási nap szeptember 1-jén 8 órakor kezdődik, szeptember 2-án is 8 órakor kezdődik a tanítás. A tanévnyitó ünnepély 2011.  szeptember 3-án 9.óra 30 perckor kezdődik a Bazilikában, ahol a szentmisét  Dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálja.

Az iskolánkba újonnan beiratkozott gyermekek előre láthatólag szeptember első hetében kapják meg a tankönyveket. Kérjük, kísérjék figyelemmel a hirdetéseket, mert az ingyenes tankönyvosztás időpontja változhat. A tankönyvosztáskor a hitoktatással kapcsolatosan egy adatlap kitöltését kérjük a szülőktől. Ezeket a helyszínen szíveskedjenek leadni az iskolatitkárnál!

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.08.23./
 

  Rekordszámú gólya kelt és cseperedett fel az idén

 

               
      

Az előző években szomorúan vettük tudomásul, hogy évről évre kevesebb gólyánk van, csökken a kelések száma és minden évben kevesebb gólya tér vissza. Ez nagyon szomorú jövőképet vetített elénk a nemzeti madarunknak tekintett, hűséges gólyákat illetően. Éppen ezért fogadtuk kitörő örömmel Serfőző József, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága zempléni tájegysége munkatársának megállapítását, mi szerint az elmúlt 10 év legjobb gólyaszaporulatát regisztrálták az idei évben
 

 

.
Sefőző József

      

1999-ben és 2000-ben volt hasonlóan jó esztendő. Most - és azokban az években is - az előző évi nagy mennyiségű csapadék teremtett nekik gazdag táplálékbázist, illetve a tavasz hozott olyan jó időt, hogy időben haza tudtak térni a madarak, valamint a kotlásra többnyire száraz, meleg idő volt, így nem zápultak be a nagy mennyiségben a gólyatojások. Egy-egy fészekben 5-6 tojás is volt az idén, a kikelt fiókák pedig maradéktalanul fel tudtak nőni.

Ez a gólya, amiért most jöttem el Sárospatakra, körülbelül 2 hónapos, a szülei már elmentek, de ő nem tudott elrepülni, csak egy közeli utcáig jutott el. A lakosság bejelentése után így került megőrzésre a helyi állatvédőkhöz.
A gólyák lakott területen fészkelnek, az ember közelében, de ha testközelbe kerülnek, akkor menekülnek. Azt a gólya kézből etethető, az ennyire szelíd példány nagyon ritka. Most haza viszem, és onnan a Hortobágyi Madármentő Telepre, ahol egy gyűrűt fog kapni és szabadon engedik. Ha esetleg nem vonulna el, akkor a közeli állatkert teleltető részében lesz kiteleltetve.

Nagy örömmel fogadom a sárospatakiak madármentő akcióját, nagyon nagy segítség ez nekünk, hiszen nagy távolságok vannak itt, és sokszor azon is múlik a madármentés, hogy milyen hamar ér ki az ember. A sárospataki segítség egy hidat képez a legtávolabbi keleti végek és a mi kis ideiglenes mentőállomásunk között.

Sefőző József a Magyar Madártani Egyesület Zempléni Helyi Csoport gólyaprogram felelőstől. egy részletes kimutatást is kaptunk a gólyalétszám örvendetes növekedéséről:

2011-ben immár 18. éve történt meg a Zempléni Tájegységben a fehér gólyák állományfelmérése, amit az MME Zempléni Helyi Csoportja végez, évi 2 alkalommal. B-A-Z megye keleti felében, mintegy 3200 km2-nyi területen, 175 településen történt a számlálás. Kereken 100 településen 504 fészek lett regisztrálva. 41 településen nem volt gólya jelenlétére utaló nyom, 34-ben pedig csak lakatlan fészek, vagy üres fészektartó volt megtalálható. 20 fészek volt ezek közül 2011-es épülésű. 372 fészekben lakott gólya, 1 fészekben magányos öreg gólya volt, 371 fészket párban laktak, de csak 331-ben neveltek sikeresen fiókát, összesen 1213 példányt.

2010-ben ugyanakkor 500 fészek került számlálásra, melyből 17 volt azévi épülésű. 357 fészket laktak párok, de csak 233 fészekben nevelkedtek fiókák, összesen 529-en.1. ábra: Fehér gólya fészekaljak megoszlása 2011-ben B-A-Z megye keleti felében.
2011-ben 3 fészekben a csak a nagyon kedvező évekre jellemző 6 fiókás családok is előkerültek 3 esetben (Sátoraljaújhely, Prügy, Taktaszada.) Sárospatak közigazgatási határán belül 20 párat számoltunk szemben a 2010-es 16 párral.

Örülünk a nagy szaporulatnak, mert német vizsgálatok már évtizedekkel ezelőtt kimutatták, hogy az első éves kort a gólyák mintegy 70%-a nem éri meg! Az ivarérettséget pedig csak 2-3 évesen érik el, tehát még ennél is kevesebben állhatnak párba majd a fiókák közül, pótolva az öreg párokat.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

    A Zemplén Tv felvétele                                 További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.08.23./
 

  Végéhez közeledik a nyári ügyelet az óvodában

 

               
      

A Carolina Óvoda és Bölcsőde gyermekeinek nagy része június közepétől nyári szüneten tartózkodik. Az intézmény azonban nem zárt be, hanem a Zrínyi u. 40. sz. alatti épületében az egész nyár folyamán várta és várja mindazokat az óvodásokat és bölcsődéseket, akiknek a szülei dolgoznak, ill. nincs annyi szabadságuk, hogy több mint 2 hónapig otthon tudjanak maradni gyermekeikkel – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, intézményvezető…
 

 

.
Lendvainé Szendrei Ágnes

      

A nyári ügyelet alatt minden nap 3-4 óvodapedagógus várta a gyermekeket. A nyár elején nagyobb létszámban (40-50 fő), míg napjainkban 30-40 fő veszi igénybe az óvodai ellátást. Azok a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek is jártak óvodába, akik csak akkor részesülnek különböző támogatásokban, amennyiben rendszeresen – nyáron is – igénybe veszik az óvodai nevelést.

A Bölcsőde, - a júliusi egy hónapos bezárás kivételével - szintén egész nyáron fogadja a gyermekeket. Az átlagosan járó létszámuk 16 fő.
Intézményünkben, a nyári ügyelet alatt is változatos programoknak lehettek részesei a gyerekek. A júniusi kánikula idején volt alkalom a fürdésre, a pancsolásra. Sokat játszottak az óvoda udvarán, az árnyas fák alatt. A nagy melegben, a gyermekek bőrének védelme érdekében felhasználtuk a DM Áruházlánctól - Nezáczkiné Képes Éva közreműködésével - kapott 15 faktoros napozókrémet. Rossz idő esetén a csoportszobákban játszottak szerep-, képességfejlesztő-, társas- és szabályjátékokat.

Augusztus 22-től (hétfőtől) már egyre többen jelezték érkezésüket. Szeretettel várjuk a szünidőről visszatérő óvodásokat és bölcsődéseket, valamint mindazokat a gyermekeket, akik most jönnek először óvodába, ill. bölcsődébe.

Augusztus 27-én a Carolina Óvoda és Bölcsöde udvarának a parkosításához várnak társadalmi munkában szülői segítséget délelőtt 9 órától.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.08.22./
 

Kezdődik az iskola

 
A vakáció utolsó hetét élik a diákok, szerdán, elsején már kezdődik az iskola. A II Rákóczi Ferenc Általános Iskolában szeptember 1-jén, csütörtökön 17 órakor lesz a tanévnyitó ünnepély A Művelődés Házában, valamint ekkor tartja az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiuma és a  Vay Miklós Szakképző Iskola  reggel 8 órakor. A Református Gimnáziummal együtt a „Kisrefi” – 31-én, szerdán 16 órától tartja a tanévnyitó ünnepséget…


 
 

         

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
A javítóvizsga és az osztályozóvizsga 2011. augusztus 25-én (csütörtökön) 8 órakor kezdődik a Rákóczi úti épületben és augusztus 26-án (pénteken) fejeződik be.

2. Az iskola tankönyvosztási rendje
- Tankönyvfelelős: Sztankó István tanár
2-3-4. Rákóczi úti épület 2011. augusztus 29.
(hétfő) 9.00 – 12.00 óra
5-6. Rákóczi úti épület 2011. augusztus 30.
(kedd) 9.00 – 12.00 óra
7-8. Rákóczi úti épület 2011. augusztus 31.
(szerda) 9.00 – 12.00 óra

Az ingyenes tankönyvre jogosult tanulók a tankönyveket szeptember 5-én délelőtt kapják meg a tankönyvfelelőstől a szükséges igazolások beadása után.
Az első osztályos tanulók iskolánkban Az „Oktatás Korszerűsítéséért” Alapítvány támogatásával a tankönyveket ingyenesen kapják meg szeptember 5-én délelőtt az osztályfőnököktől.

A tanévnyitó ünnepség szeptember 1-jén A Művelődés Házában 17 órától kezdődik.
Első tanítási nap 2011. szeptember 5. (hétfő)
 


       


Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
 

Tankönyvosztás: Azok számára, akik térítés ellenében kapják a könyveket:
- 2011. augusztus 26-án 10.30-14.30
- augusztus 29-én 14.30-17.30 között.

Az ingyenes tankönyvellátásra jogosultak (a szükséges igazolások bemutatása ellenében) és az 1. osztályosok számára: 2011. augusztus 30-án 10-től 14-ig,
Az első osztályosok és az ingyenes tankönyvekre jogosult tanulók az évnyitó után az osztályfőnököktől kapják meg tankönyveiket.

Az első tanítási nap szeptember 1-jén 8 órakor kezdődik, szeptember 2-án is 8 órakor kezdődik a tanítás.

A tanévnyitó ünnepély: 2011.  szeptember 3-án 9.óra 30 perckor kezdődik a Bazilikában, ahol a szentmisét  Dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálja..


        

Erdélyi János Általános Iskola


Évnyitó: 2011. szeptember 1-jén 8 órától


        

Református Kollégium Gimnáziuma

 A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona tanévnyitó istentiszteletét 2011. augusztus 31-én (szerda) 16.00 órától tartja a sárospataki református templomban.
Gyülekező 15.00 órakor az iskolaudvaron, a 7. és 9. évfolyamoknak az osztályteremben.

Beköltözés az internátusokba: 2011. augusztus 31. (szerda) 8.00-12.00 óráig

 „Pecúr tábor”: 2011. augusztus 30.10.00-11.00  Érdeklődni az iskolatitkároknál lehet a 06-47/311-039-es telefonon.

Tankönyvosztás – 2011-2012. tanév A 2011-2012-es tanév tankönyveinek kiosztása és vásárlása az alábbiak szerint történik:
• 2011. augusztus 30. (kedd) 10.00-12.00 óráig a pecúrtábor résztvevői számára
• 2011. augusztus 31. (szerda) 8.00-12.00 óráig az internátusban lakó tanulók számára
• 2011. szeptember 01. (csütörtök) - 9.00-13.00 óráig: osztályonként a pataki és a bejáró ingyenes tankönyvre jogosultak számára.
 

        


Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiuma


Tankönyvosztás:  Helye: fsz. 4-es terem
2011. augusztus 29. (hétfő) 13.00 – 18.00
2011. augusztus 30. (kedd) 9.00 – 12.00 valamint 13.00 - 17.00
2011. augusztus 31. (szerda) 14.00 – 18.00


- Ünnepélyes tanévnyitó: 2011. szeptember 1. (szerda) 8 óra, Iskolai formaruha viselése kötelező!
- Első tanítási nap: 2011. szeptember 1. (csütörtök) 9.00 órától


        

Vay Miklós Szakképző Iskola

Évnyitó: 2011. szeptember 1-jén 8 órától
Az első tanítási nap: 2011. szeptember 1. 8 óra

Esti gimnáziumi képzés indul a sárospataki Vay Miklós Szakképző Iskolában

JAVÍTÓVIZSGA 2010/2011

Tankönyvosztás: augusztus 29-én, augusztus-30-án és  augusztus 31-én 8-13 óráig

Cziczer Katalin
/2010.08.22./
 

  „Ahol út van, ott élet van!” Papi egységzarándoklat a Szent Erzsébet Úton

 

               
     

Orosz Atanáz, Miskolci Apostoli Exarcha püspök hívására, 2011. augusztus 22-26. között Sárospataktól Kassáig a Szent Erzsébet Úton együtt zarándokol Magyarország és Szlovákia római és görög katolikus papsága.
 

 

.
Szászfalvi László

      

A zarándoklat augusztus 22-én hétfőn 9 óra 30 perckor a Sárospataki Bazilikában latin szertartású szentmisével kezdődött. A szentmisét követően a Szent Erzsébet Házban köszöntötte a zarándokokat, s ismertette a Szent Erzsébet Út történetét a zarándokút gondolatától egészen létrejöttéig Dr. Szabó Irén a Szent Erzsébet Út programvezetője. A zarándokok ezután a Péter és Pál Görög Katolikus Templomba vonultak át a Szent Kereszt ereklyével, ahol Kocsis Fülöp Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke vezetésével parakliszt végeztek. A szertartáson részt vett, majd beszédet mondott Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

A Szent Erzsébet egységzarándoklat útvonala:
- Augusztus 22-én: Sárospatak – Komlóska (kb. 15 km)
- 23-án: Komlóska – Erdőhorváti– Mogyoróska (kb. 18 – 20 km)
- 24-én: Mogyoróska – Regéc –Telkibánya (kb. 20 km)
- 25-én: Telkibánya – Füzér – Maróka tető – Koksó Baksa (kb. 22 km)
- 26-án: Koksó Baksa – Kassa (kb. 14 km)

A zarándokok végcélja Kassa, ahová - a tervek szerint - augusztus 26-án pénteken érkeznek. Először a Kassai Görögkatolikus Püspöki Székesegyházba látogatnak, majd körülbelül 1330-kor a Kassai Dómban érseki szentmisével adnak hálát a zarándoklatért, melyet két érsek, Bernard Bober kassai és Dr. Ternyák Csaba egri érsek vezetésével mutat be a résztvevő papság.
Az eperjesi szeminárium elöljárói és növendékei az utolsó napon, Koksó Baksától csatlakoznak a zarándoklathoz.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.08.22./
 

   Győzelemmel kezdtük NB-III-as szereplésünket

 

               
      

Régen látott népes szurkolótábor volt kíváncsi első mérkőzésünkre. A hozzánk látogató Hajdúszoboszló nagyon közvetlen és barátságos szakembereitől megtudtuk, hogy a tabella élén szeretnének végezni, ennek érdekében majd az egész csapatot kicserélték nagyobb tudású játékosokra. A korábban bajnok Debrecen csapatától is igazoltak céljuk elérése érdekében. A három pontért jöttek, s egy sima 2:1 arányú győzelemmel nem igazán lennének elégedettek. Természetesen mi is a győzelemért léptünk pályára - számolt be Koscsó István az STC Barátri Kör elnöke...
 

 

.
Koscsó István

 

 


Szűcs János

 


Zsófi József

      

A mérkőzés Molnár „Móni” Attila jó érzékkel elvégzett mások számára is példaértékű kezdőrúgásával kezdődött. Az első percek játéka alapján örülhettünk, hogy méltó ellenfele leszünk a Szoboszlónak. A 6.percben minden reményünk összeomlani látszott, ugyanis csapatunk egyik legjobbja és a Megyei I. osztály tavalyi legjobb mezőnyjátékosa Szabó Sándor egy rossz mozdulattól úgy megsérült, hogy cserét kért. Helyére Tóth Ádám állt be és Espák Pál vette át a hátvédsor irányítói posztját. Hála Istennek fölöslegesen izgultunk, mert nagyon jól látták el feladatukat, mint a meccs során mindenki.
Szorgos munkánknak a 10. percben majdnem meg is lett az eredménye. Egy jobb oldali támadást jó lövéssel fejeztünk be, de a bal alsó sarokba tartó labdát a kapus kiütötte.
Többnyire mi voltunk a kapura igazán veszélyesek, a vendégek inkább szép labdakezelésükkel rukkoltak elő. A 20. percben azt is megmutatták milyen nagy erejű lövésre képesek, de szerencsére nem találtak kaput.
A harmincharmadik percben megszereztük az áhított vezetést. Halder Péter kihasználta a védők hibáját, megszerezte a labdát, majd a kapust is kicselezve a kapuba gurította azt. 1:0
Sajnos örömünk csak Tiszavirág életű volt, hiszen egy perc múlva kapusunk kétszer is kiütötte a labdát, de a harmadik lövés már kaput talált. 1:1
A második félidőt ott folytattuk, ahol az elsőt abbahagytuk. A 47. percben Zsófi Dávid ügyesen fordult le védőjéről a büntető területen belül, aki már csak szabálytalanul tudta megakadályozni a kapura törő játékosunkat. Ezért a bíró tizenegyest ítélt és a védőt ki is állította. Újfent megcsillant a remény, de örömünk most sem tartott sokáig, hiszen Vécsi Gábor lövése fölé ment.
Nem sokkal később Vécsi Gábort rúgta fel elég csúnyán a hátvéd,- újabb büntetőrúgás a 11-es pontról. Ismét Vécsi Gábor állt a labda mögé, de most a játékszer a felsőkapufa alatt próbálta elhagyni a játékteret, így a hálóba került. 2:1
A vendégek inkább felívelésekkel próbálták menteni a menthetőt, mi pedig jól szervezett védekezéssel és nem veszélytelen kontratámadásokkal tűntünk ki.
A vége felé két esetben ítéltek szabadrúgást ellenünk a tizenhatos közeléből, de nem lett gól belőle. Mi is növelhettük volna előnyünket, de az üres kapuba nem találtunk be. A 90 percet figyelembe véve a különbség akár nagyobb arányú is lehetett volna, mert nekünk voltak ziccereink mindkét félidőben csak kimaradtak, a vendégek inkább a labdával való bánásmódban tűntek ki. Ha gólra tudják váltani tudásukat elérhetik céljaikat. A legjobbnak járó pezsgőt az egész gárda kapta.

Vélemények a mérkőzésről: Szűcs János vezetőedző HSE:
Sajnálom, hogy nem tudtunk győzelemmel kezdeni az első fordulót. Saját magunknak nehezítettük meg a mérkőzést azzal, hogy két tizenegyest ítéltek ellenünk és egy játékost ki is állítottak. Így nehéz megszerezni a három pontot. Nem vitatom a tizenegyesek jogosságát, de az első tizenegyest egy les állás előzött meg. Nekünk is volt 2-3 olyan helyzetünk, amikor a tizenhatoson belül kézzel értek labdához, amit nem fújtak le. Összességében nem vezette a játékvezető rosszul a mérkőzést, csak a sorsdöntő pillanatokban inkább a hazai együttes javára ítélkezett. Felháborítónak tartom a három perces hosszabbítást, hiszen a második félidőben legalább egy negyedóra ment el azzal, hogy ápoltak, cseréltek.
Gratulálok a sárospataki csapatnak, mert lelkesen és harcosan futballoztak!
(Köszönjük szépen, mi is sok sikert kívánunk Hajdúszoboszlónak!)

Zsófi József vezetőedző STC: Kettős ünnepre készültünk a mai napon. Augusztus 20-át ünnepeljük, illetve azt hogy Sárospatak először játszik NB-III-as mérkőzést. A pataki csapat csak később tudta elkezdeni a felkészülést, illetve igazolni sem nagyon volt módunk pénzhiány miatt. A játékosok megértették a helyzetet, s mindenki igyekezett felnőni a feladathoz. Az ellenfelünk pedig nagyszámú erősítést végzett a bajnokság megkezdése előtt. A mérkőzés előtt felhívtam a játékosok figyelmét, hogy ne a neveket figyeljék, hanem a pályán lévő játékost. Tapogatózó játékkal kezdődött a találkozó. Kissé meglepett engem, hogy „nem jöttek ránk,” hagytak játszani minket, mi pedig itt-ott ki is alakítottunk egy-két helyzetet. Nem futballoztunk rosszul. Középről jól futtattuk a széleket, különösen Zsófi Dávidot. A védők mögé is tudtunk kerülni, majd Halder Péter a kapust elfektetve meg is szerezte a vezetést. Amíg örültünk, védőink bambáskodásának köszönhetően újra egyenlő lett az állás. Ez egy kicsit visszavetette a csapatot. A szünetben felhívtam a játékosok figyelmét a fegyelmezett játékra. A második félidőben ismét előnyhöz jutottunk. A vége felé fogytán volt erőnk, inkább a védekezésre összpontosítottunk és a kontratámadásokra alapoztunk. El kell ismerni az ellenfél felíveléseivel nagyon nyomott, de sikerült kivédekezni. Ha pontosabban játszunk több góllal is nyerhettünk volna.

A játékosok és szakvezetők nevében köszönjük, hogy szurkolásukkal hozzásegítették, csapatunkat e szép siker eléréséhez. Reméljük a mutatott játékkal sikerült ezt viszonozni.
A következő három mérkőzést idegenben játsszuk. Augusztus 27-én Baktalórántházára látogatunk. Utánpótlás együttesünk más csoportban szerepel. Mérkőzéseikről a Honlap hasábjain adunk majd tájékoztatást.
Felhívjuk kedves szurkolóink figyelmét, hogy éves bérletek vásárolhatók. Eredeti áruk 6500Ft, amit folyamatosan csökkentünk a lejátszott mérkőzések jegyeinek árával.
Továbbra is szeretettel várjuk szurkolóinkat. Az egyik környékbeli településről érkező szurkoló a mérkőzés végén megjegyezte: ”Patakon érdemes meccsre járni!”  Gratulálunk Mindenkinek! Hajrá Patak!

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 További fotók >>>                              További fotók >>>

STC Baráti Kör
/2011.08.21./
 

   Hogyan telik az állatbarátok nyara?

 

               
      

A Zemplén TV járt a sárospataki kutyaotthonban, arról érdeklődve, hogy hogyan telnek a nyári hónapjaik? Törő Gábor a működtető civil szervezet alapítója beszámolt róla, hogy milyen fejlesztésekre futotta a nyár folyamán, hogyan oldják meg a gondozásukba vett állatok élelmezését és arról is, hogy a sárospataki állatvédőkkel és az Aggteleki Nemzeti Park szakembereivel együttműködve már több sérült gólya megmentésében is részt vettek…
 

 

.
Törő Gábor

      

Sok mindent terveztünk a nyárra, de egyelőre - a hozzánk került állatok gondozása mellett - csak egy kavicsozott közösségi teret sikerült létrehozni az állatbarát szabadidő parkunkban, amit egy kertész felajánlása folytán virágágyás is díszít. Ezen kívül egy állatbarát társunktól komplett tornácot kaptunk a szolgálati férőhely épülete elé, ami eddig az égre nyílott. Ezt saját anyagából, ő maga készítette el.

Az állatok nyári étkeztetésétől nagyon tartottunk, hiszen az állatok etetését alapvetően az iskolai konyhák maradékából oldjuk meg. Lassan vége a nyárnak, de szerencsére elmondhatjuk, hogy sikerül áthidalnunk ezeket a hónapokat, köszönet érte a maradékukat felajánló éttermeknek, egy baromfifeldolgozónak, akiktől hetente kétszer kapunk húst, valamint a lakosságnak, akiktől nincs olyan hét, hogy 1-2 zsák tápon ne kapnánk.

Megnőtt az állatok forgalma a beérkezést és a kivitelt illetően is. Sok kiskutya is érkezik hozzánk, amit különböző helyeken találnak, az országutak mentén, vagy a város különböző utcáiban. Soknak már most találunk gazdát, de felnőtt kutyákat is visznek el tőlünk. Van, aki kimondottam hamis kutyát keres, ezzel akarja a portáját megvédeni, máshová kisebb, játékos kutyát visznek, amikkel a gyerekek is nyugodtan eljátszhatnak - kinek milyenre van igénye. Nagyon jó szívvel ajánljuk a gazdára váró állatainkat egyedülállóknak, akiknek azon kívül, hogy jeleznek, ha idegen érkezik, a magányukat is oldja. Nagyon pozitív visszajelzéseink vannak, főleg egyedül álló idősebb emberektől.

Fő profilunk a gazdátlan kutyák gondozása, de ha az emberek megsérült gólyát vagy akár baglyot találnak, ők is bennünket keresnek meg, s szerencsére tudunk is segíteni, mert kapcsolatunk van az Aggteleki Nemzeti Park szakembereivel.
Az állatszerető lakosságra mindig lehet számítani, akik észreveszik a bajba jutott állatokat, és nem mennek el mellettük. Egy bagoly és három gólya megmentésében vettünk részt az idén velük együtt. Sok esetben a rendőrségnek szólnak, a rendőrség pedig minket talál meg, s rajtunk keresztül jutnak el a szakemberekhez a sérült állatok, a lehető leggyorsabban.
Év végéig még azokat a fejlesztéseket szeretnénk elvégezni a Mandulás-hegyi Kutyaotthonban, amelyek a feltételei annak, hogy regisztrált kutyamenhelyként működhessünk.

Tevékenységünkről a Sárospatak Honlap Fórumának Kutyaotthon címszava alatt folyamatosan beszámolunk, ahol kapcsolatba is lehet lépni velünk, vagy a 20 99 42 700-as telefonszámon. Ezen a számon várjuk a bejelentéseket is, ha valahol szenvedő állatot látnak... 
 

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
Cziczer Katalin
/2011.08.21./
 

   Nem tetszettek a kihelyezett táblák

 

               
      

 

.
Ladics Tamás

      

2011. augusztus 15-én az esti órákban kaptunk egy bejelentést, hogy Kenézlő belterületén az egyik úton útfelújítási munkálatokat folytatnak és ezért sebességkorlátozó táblákkal, útszűkületi táblákkal, kikerülési irányt jelző táblákat helyeztek el. Az arra haladó személy gyaloglása során az ott lévő házak udvarára bedobálta – nyilatkozta Ladics Tamás rendőr főhadnagy...
.
Ezeket a táblákat az arra haladó személy gyaloglása során az ott lévő házak udvarára bedobálta, majd ismeretlen helyre távozott. Az ügyben a Sárospataki Rendőrkapitányság közlekedés rendészeti osztálya folytat nyomozást, eljárást.
 

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
Törő Gábor
/2011.08.20./
 

   3 milliárd a régi szemétlerakók felszámolására

 

               
    

A sárospataki Polgármesteri Hivatalban megtartott ülésen az Abaúj-Zemplén Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás tagtelepüléseinek képviselői felhatalmazták Dr.Hörcsik Richárdot a soros elnököt, hogy aláírja azt a támogatói szerződést, amellyel megkezdődhet 27 elhagyott hulladéklerakó rekultivációja. Ez azt jelenti, hogy a 3 milliárd forint értékű beruházás elindulhat
 

 

.
Dr. Hörcsik Richárd

      

2012-ben mintegy 1.8 milliárd forint értékű munkát kell elvégezni, 2013-ban pedig 1.1 milliárd forint értékűt - tudtuk meg Dr Hörcsik Richard országgyűlési képviselőtől.
A ZHK partner volt a pályázatok elkészítésében, a pályázatok menedzselésében, most pedig az önerőt megfinanszírozza, ami 10-15 %. Nem egy jelentéktelen összeget kell letenni az asztalra, amitől ezáltal mentesül minden egyes önkormányzat.

Weingartner Balázs projektgazda hozzátette, hogy egyelőre 3-4 helyszínre fog korlátozódni a munka, de a jövő év áprilisától mindenhol érezni fogják ennek a munkának a hatását, amikor a kivitelező mindenhol felvonul.

Aros János Sárospatak polgármestere a projekt sárospataki vonatkozásáról számolt be: Sárospatakon több, mint 200 millió forintos beruházás lesz. Ha ezt nem tudnánk az Unió által megfogalmazott határidőig végrehajtani, akkor több mint 260 milliós bírságot kellene az önkormányzatnak fizetnie. Ebből is látszik, hogy milyen jó beruházást tudunk elvégezni a rendelkezésre álló összegből.

A programot a Környezet és Energia operatív program támogatásával valósítja meg a társulás és a ZHK Kft közösen.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
Törő Gábor
/2011.08.20./
 

   Nyolc sikeres év van Crescendo mögött

 

               
      

Nagyon izgalmas volt, amikor 8 évvel ezelőtt megnyílt a Crescendo Nyári Művészeti Akadémia első kurzusa. Akkor Sárospatak részéről hatalmas motivációt kaptunk, visszavártak bennünket, s ez sokat jelentett – emlékezett vissza a kezdetekre Füzesséryné Dudás Eszter, az akadémia fáradhatatlan szervezője…
 

 

.
Füzesséryné Dudás Eszter

 


Aros János

      

Az évek során a zene mellett más művészeti ágak is szerepet kaptak, voltak színész kurzusaink és jelenleg is van táncos és koreográfusunk is, aki az operaprodukcióban vesz részt. Voltak továbbá festőművész tanárok és festészethallgatók is. Érdemes elgondolkodni, hogy akadémiánk valóban a művészetek egységről szól-e, mint ahogy szeretnénk.

Egyre többen szeretnének ide jönni, eddig 10-20-30 %-os növekedést értünk meg. A támogatás nagyon jó, hiszen a nyugati művészeket nem tudnánk megfizetni még egy estére sem, ugyanakkor tanáraink még saját költségükön is eljönnek, hogy tudják segíteni a felnövekvő művész generációt.

Büszkék vagyunk arra, hogy már van egy törzsközönségünk és vannak családok, akik ehhez igazítják a nyári programjaikat. A turisták is érdeklődőek, örömmel látogatják a kurzusainkat is, nem csak az előadásokat, amelyek ingyenesek. Komoly felkészülésre van szükség, de hallgatóink ezt komolyan veszik és a különböző nemzetiségű fiatalok jól tudnak együtt dolgozni.

Szeretnénk Sárospataknak minden generációját megszólítani. A gyerekek nyelvén is tudunk mutatni különleges produkciókat és jó lenne az itteni vállalkozókkal is együttműködni. Várunk még sok-sok együttest a Crescendora, kórusok, fúvós zenekar, vonós zenekar is készülődik. Fontos lenne, hogy a sárospataki infrastruktúra minőségben és mennyiségben megfelelő partner legyen. Jó úton vagyunk ebbe az irányba, s bízunk abban, hogy ez a két hét kiteljesedhet akár egész éves együttműködésre is.

Nyolcadik alkalommal került Sárospatakon megrendezésre a Crescendo Művészeti Akadémia, ami már túlnőtte Sárospatakot, sőt, túlnőtte Magyarországot is, hiszen Európa egyik legrangosabb rendezvényének adhatunk otthont – mondta Aros János polgármester…

Itt az ideje, hogy komolyabb alapokra helyezzük ezt a kapcsolatot, hiszen a Magyar Kultúra Városa kulturális életébe szeretnénk, ha jobban bekapcsolódnának, Sárospataknak pedig kötelessége sokkal jobban támogatnia ezt a rendezvénysorozatot.
Nem anyagi támogatásra gondoltam, más támogatási formát kell találnunk, hiszen az önkormányzatnak az anyagi helyzete nem engedi meg - bármennyire színvonalasak ezek az előadások – hogy sokkal többet fordítsunk rá, de meg fogjuk találni azt a módot, amelyet rögzítünk is egy megállapodásban, hogy hogyan tudjuk ezeket a feltételeket optimálisabbá varázsolni. Láthatjuk, hogy most már nem csak kurzusról van szó, hanem az itt tanuló diákok egyre többször föl is lépnek Sárospatak különböző rendezvényein.

Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a kurzus résztvevői itt tartózkodásuk idején több mint 10 millió forintot hagynak itt Sárospatak különböző vendéglátó helyein, a szállással és az étkezéssel kapcsolatos felmerülő költségeik kapcsán, tehát jótékony hatással vannak a város vállalkozásaira is.

Akár a művészeti, akár a gazdasági életünk élénkítésére gondolunk, ezt nekünk mindenképpen meg kell hálálnunk és köszönetet kell mondanunk a Crescendo szervezőinek.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
Cziczer Katalin
/2011.08.19./
 

   Korábban indul az év a Tanítóképző Főiskolai Karon

 

               
      

Az alábbiakban a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai karának dékánja, Dr. Hegedűs László az évkezdésről, a szeptemberben induló szakokról ad tájékoztatást…
 

 

.
Dr. Hegedűs László

      

Annyit biztosan el lehet mondani, hogy azok a képzési formák, amelyek az előző évben is indultak, és amelyeket hosszú évek óta a főiskolánk végez - ez vonatkozik a tanítóképzésre és az óvodapedagógus képzésre - ezek mind indulnak nappali és levelező képzési formákban is.

Elmondható, hogy a néhány éve indult képzések, mint a csecsemőgondozó, vagy a web-programozó képzés is indul a következő időszakokban. Érzékelhető viszont az is, hogy a felvételi rendszer eltérő volt az előző évekhez képest. Még mindig várhatóak olyan pontszámok és olyan felvételizők, akik most, a felvételi utáni időszakban a pótfelvételi kapcsán kerülhetnek be hozzánk.

A felsőfokú szakemberképzésre egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk. Sport területen vagy éppen a szakoktatói területen fogunk szakembereket képezni, amire a közoktatásban általában szükség van, ugyanakkor szeretnénk bővíteni a következő időszakokban azokat a képzéseket, amelyek kiegészítő jellegűek, már működő szakemberek számára - ezek a szakirányú továbbképzések. Ezeket turisztikai szakon, valamint sport területen akarjuk indítani, remélhetőleg jó érdeklődés mellett.

Viszonylag hamar kezdődik a tanévünk, ennek okai között szerepel az is, hogy hosszabb idő a hallgatói felkészítés, előtte van gólyatábor, azt követően pedig különböző regisztrációs időszakok vannak. Ez önmagában is megnöveli a szorgalmi időszak időtartamát legalább egy, vagy másfél héttel.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
Cziczer Katalin
/2011.08.19./
 

  Koszorúzás és szívélyes vendéglátás a templomkertben

 

               
      

 

.
Virágh Sándor

      

A vasárnapi Istentisztelet után a református templom kertjében koszorúzásra került sor. Ezzel Simonyi óbesterre emlékeztek, aki Sárospatakon toborozta huszárjait. A koszorúzáson részt vett Emődy Dániel úr is, aki a debreceni Simonyi Óbester Egyesület Pro Patria Alapítványát képviselte - számolt be Virágh Sándor református lelkész...

A koszorúzási ünnepséget hagyományőrző lovasok….

Ezt követte egy „kerti party”-nak is nevezhető szívélyes vendéglátás, amin az Istentiszteleten előadott Zempléni Fesztivál program szereplői is részt vettek. A jó ebédhez szóló háttérzenét a Zsindely Együttes szolgáltatta Szebényi Lucia énekével…

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.08.19./
 

  Egy csepp eső nélkül sikerült megrendezni a VII: Kispataki Bogrács és Grillparty-t

               
       

Kilenc főző csapat vetélkedésével, és több száz ember felhőtlen szórakozásával telt az idei program. A gyermekek részére sor, és kerékpáros ügyességi versenyeket szervezett Sikora Attila, és Klima Jámos, emellett nagy sikere volt a többször megismételt róka vadászatnak – számolt be Szabó András Kispatak képviselője...
 

.
Szabó András

      

A délután folyamán Karacs Martina (ének), és Bodnár Csaba ( retro disco) szórakoztatták a nagyérdeműt. Az idei évre is jutott jubileum hiszen a ROKONOK már ötödik alkalommal biztosítja a talpalávalót-az első a jeges buli volt-. Nehéz dolga volt a zsűrinek hiszen remekművek sokasága készült a bográcsokban.
Az zsűri rangsora:
I. hely: Ördöngős-Borzongós - étele: borz pörkölt
II. hely: Balla József és családja - ételük: birkapörkölt szarvasgombával
III. hely: Nagytudás 92, - étele: töltött káposzta füstölt tarjával, fehérboros savanyú
káposztával, házi paradicsommal

Különdíj Kiss György aki a Mozgáskorlátozottak sárospataki és Zemplén térségi egyesületét képviselte - étele: Savanyított káposzta székelyesen házi friss tejföllel; császárnak szalonnájával gazdagítva

Köszönetet mondok minden támogatónak, és azoknak is megköszönöm a türelmét akik már nehezen tudtak várni erre a napra, az időjárás végett viszont érdemes volt a halasztás. Jövőre ismét összejövünk, hogy kellemesen töltsük ezt a napot, hisz már most találkoztam olyan emberrel akinek hiány érzete van. A távolmaradóknak pedig azt üzenem, hogy ne csak messziről hallgassák a zenét, hanem velünk együtt szórakozzanak jövőre.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 További fotók a főzőversenyről >>>
További fotók a játékos sportvetélkedőkről gyerekeknek>>>
További fotók a  lovaglásés ugrálóvárról>>>
További fotók a  Rokonok zenekarról >>>

Cziczer Katalin
/2011.08.18./
 

   Változás a mozgáskorlátozottak támogatásrendszerében

               
       

Székely József, a Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén Térségi Egyesületének elnöke a gépjárműszerzési támogatásokat érintő módosításokat emelte ki a módosult mozgáskorlátozottakat érintő kormányrendeletből...
 

.
Székely József

      

A fogyatékkal élő, kimondottan mozgásszervi megbetegedésről szóló fogyatékossági támogatásnak a határozatával lehet kérni. 18 éven aluli gyermekek esetében a kiemelt családi pótlékhoz szóló orvosi igazolással lehet kérni a szerzési támogatást, mely mozgásszervi megbetegedésre utalt.
A rendelet azt írja elő, hogy tartalmaznia kell a BNO kódot, amelynek vezető kódnak kell lenni. Kimondottan mozgásszervi megbetegedésre utal és legalább 40%-os egészségkárosodás kell, hogy az orvosi szakvéleménybe benne legyen. Tudni kell, hogy 2009-től alkalmazta az ORSZI a bno kódoknak a bevezetését. A 13-as betegségi csoportba tartozó az mind m-es.

Van egy kis aggodalmunk azzal kapcsolatosan, és mi van, ha valaki kapott egy agyvérzést. Ott a bno kód a fő betegség egyértelműen agyvérzésre fog irányulni, és utána fog jönni az összes többi bno kód, ha van egy teljes jobboldali bénulása az mind mozgásszervi megbetegedésre fog utalni.

Bízunk benne, hogy a megyei Gyámhivatalnak lesz egy olyan lehetősége, hogy mindazokat a szakvéleményeket, amelyeket ők nem fognak tudni véleményezni, azt át fogják küldeni az NRSZÁ-hoz, és az NRSZÁ-nak kell véleményezni ezt a szakvéleményt, hogy a jelenlegi kormányrendeletnek a régi szakvélemény alapján befogadható-e vagy elutasítható.

A kérelmeket szeptember 15-ig lehet benyújtani. A támogatás mértéke új autó esetében 900 ezer forint, használt autó esetében 4 éves korig lehet gépjárművet vásárolni. A támogatás mértéke ebben az esetben 600 ezer forint.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
Törő Gábor
/2011.08.18./
 

   Figyelmesebben közlekedjünk!

               
     

.
Ladics Tamás

      

A Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén augusztus 12-én délutáni órákban személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset Apróhomok és Sárospatak közötti útszakaszon – nyilatkozta Ladics Tamás rendőr főhadnagy...

Ott egy segédmotor kerékpárral közlekedő férfi borult fel motorkerékpárjával, mely során 8 napon túl gyógyuló csuklótörést szenvedett.

2011. augusztus 12-én délután szintén történt személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset. Sárospatakon a Bercsényi utcában egy gyermekkorú személy kerékpárjával egy üresen parkoló gépkocsinak ütközött. A kerékpáros gyermekbaleset következtében súlyosan sérült. Őt a sátoraljaújhelyi városi kórházban látták el. Mind a két esetben a sárospataki rendőrkapitányság folytatja le az eljárást.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
Cziczer Katalin
/2011.08.18./
 

  Saját anyagának bemutatásával avatták az Urbán György Kiállítótermet

 

               
    

Ez év elején hunyt el Urbán György, Sárospatak város díszpolgára, Pro Urbe díjas festőművésze, aki nem engedve a nagyvilág csábításának, mindvégig sárospatakinak vallotta magát. A város hálás volt ezért életében és hálás most, halála után is, amikor – hogy neve ne halványuljon - egy kiállítótermet nevezett el róla. S mi más lett volna, amivel a termet - a 20. Zempléni Fesztivál legelső rendezvényeként - megnyitották, mint a névadó életműve…
 

 

.
Urbán György

      

Az ünnepélyes alkalmat megtisztelte jelenlétével Urban Rosalie asszony, a művész özvegye, aki néhány mondattal felidézte azokat a – patakiak által kevéssé ismert – éveket, amikor Münchenben éltek és a művész ott alkotott.

Gyémánt László festőművész, mint barát beszélt Urbán Györgyről. Stilárisan elég távol áll az, amit én csinálok a Gyuriétól, mert az én munkáimban mindig van valami olyan rejtett gondolat, amit a közönségre bízok, hogy oldja meg, Gyuri pedig nagyon is kész és befejezett tények elé állítja a nézőt. Nem lehet belelátni mást, mint amit ő elgondol.
Ettől függetlenül az ami közös vonás, az maga a jazz, ennek a szeretete és az improvizáció, a szabadság és a spontaneitás mindenek fölé helyezése.

Nagy öröm volt a kiállítás részvevőinek az Omega billentyűse, Benkő László zeneszerző megjelenése a megnyitón, aki miután elmesélte, hogyan egy közös – zenei és képzőművészeti - produkció kapcsán hogyan került barátságba a művésszel, játszott is kicsit a hangszerén.

A kiállítás Szalai András támogatásával valósult meg, akit a művésszel életre szóló barátság kötött össze, amely szeptember 9-ig tekinthető meg a sárospataki Újbástya-Rendezvénycentrumban.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.08.17./
 

   Sikeres főpróba után kezdődhet az előadás

 

               
    

Augusztus 20-án, szombaton délután olyan történik a pataki futballpályán, ami eddig még nem volt! NB-III-as bajnoki mérkőzést játszik csapatunk! Az ellenfél a Nemzeti Bajnokság Tisza csoportjának egyik tagja, Hajdúszoboszló együttese lesz - hívja fel a szurkolók figyelmét Koscsó István az STC Baráti Kör elnöke...
 

 

.
Koscsó István

      

Csütörtökön a jelenlegi és a közelmúltban még aktív hazai gárda játékosai találkoztak egy rövidített összecsapásra. A hazai győzelem biztos volt, a gólokat nem számoltuk.

A Tisza csoport egyik csapatát sem ismerjük igazán, de segítségünkre van Ablonczy Dániel, aki korábban a Cigánd együttesében tájékozódhatott. Őt kérdeztem mi várható szombaton:
Sajnos elég későn derült ki hogy az NB-III-ban szerepelhetünk, ezért nem igazán úgy alakulhatott a felkészülés, ahogy ilyenkor lenni kellene. Nem tudtunk erősíteni, sok a fiatal, az ifiből felhozott játékos. A Hajdúszoboszló együttese mindig is jó játékerőt képviselt, így nem vár ránk könnyű mérkőzés. Úgy lépünk pályára, hogy pontokat szerezzünk tőlük, a cél a győzelem. A szabolcsi együttesek most nagyon jól erősítettek, van legalább nyolc-tíz csapat, aki kiemelkedik a mezőnyből. Akik nem sorolhatók ide azoktól kell majd pontokat rabolni bennmaradásunk érdekében. Tudásbeli különbségünket és rutintalanságunkat lelkesedésünkkel kell pótolni.

Reméljük sikerül. Ezúton is hívjuk és várjuk kedves szurkolóinkat! Az Önök megjelenése és buzdítása erőt ad játékosainknak, az ellenfelet, pedig elbizonytalanítja. A mérkőzés 17 órától kezdődik és nem lesz előtte előmérkőzés, mint a Megyei –I. osztályban volt. Hajrá Patak!
 

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
STC Baráti Kör
/2011.08.17./
 

    Tisztelt Sárospatakiak!

 

               
             

Államalapításunk ünnepén, a híres magyar vendégszeretet jegyében szeretnénk fogadni a történelmi magyar város, Ungvár küldöttégét. Ebből az alkalomból a városi ünnepség keretén belül kerül aláírásra egy együttműködési megállapodás Sárospatak és Ungvár között. Tesszük ezt abban a reményben, hogy ezzel is segíthetjük a kárpátaljai magyarok életét, hiszen az ukrán városvezetés is az együttműködés szándékával keresett meg bennünket - nyilatkozta Aros János polgármester...
 

 

.
Aros János

      

Az ungvári küldöttség egyik csoportja – felhívva a figyelmet a folyók ökológiai védelmére is – a Bodrogon érkezik augusztus 20-án, várhatóan 14 óra körül. Érkezésük nem csak egy vízitúra része, hanem korabeli kosztümben mutatják be a bennünket összekötő történelmi eseményt: „Bölcs Jaroslav kijevi nagyfejedelem lánya Anasztázia követek kíséretében megérkezik Sárospatakra, ahol I. Endre királyunk, mint leendő férje fogadja Őt.”

Ezt a történelmi jelenetet a Bodrog régi strandján lehet majd megtekinteni, a fenti időpontban. Kérjük, hogy aki teheti, részvételével, megjelenésével tisztelje meg érkező vendégeinket!
A küldöttség másik része a városi ünnepségen, az aláírást követően ad egy kis ízelítőt népi kultúrájukból. Fogadjuk őket szeretettel!

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
Cziczer Katalin
/2011.08.17./
 

    Pótfelvétel a Sárospataki Református Teológiai Akadémiára

 

               
             

A Sárospataki Református Teológiai Akadémia szeretettel várja mindazok jelentkezését, akik a lelkészi, hitoktatói vagy a református közösségszervezői szolgálatot választják élethivatásul és érdeklődnek a Teológián folyó alap- és mesterképzési szakok iránt...
 

 

.
 

      

Egyciklusú osztatlan (egyetemi) képzésre nappali tagozaton: Teológus- Lelkész Szakon (12 félév, nappali)
A szak képzési célja: A református lelkipásztor szakirányú képzésben az intézmény olyan elkötelezett lelkipásztorokat kíván nevelni, akik a Magyarországi Református Egyházban szolgálnak.

Jelentkezési határidő: 2011. augusztus 24.
A pótfelvételi alkalmassági vizsga időpontja: 2011. augusztus 26. (péntek), délután 13: 00 órától

Alapképzés nappali és levelező tagozaton: Katekéta-Lelkipásztori Munkatárs szakon (6 félév, nappali és levelező)
A képzés célja katekéták, illetve lelkipásztori munkatársak képzése, akik megfelelő irányítással alkalmasak az egyházi szolgálatokban feladatot teljesíteni a hatályos egyházi törvényeknek és előírásoknak megfelelő munkakörökben és kompetenciákkal (a szakiránynak megfelelően katekéta szakképzettséggel: gyermek-, ifjúsági és felnőtt-katekézis, evangelizáció; illetve: lelkipásztori munkatárs szakképzettséggel: közösségvezetés, bibliaórák és karitatív-kulturális tevékenységek).

Református Közösségszervező szakon (6 félév, levelező)
A Szak képzési célja olyan egyházi/felekezeti közösségszervezők képzése, akik a vallásuk tanításában szerzett hitéleti, valamint vezetési, intézményirányítási, szervezési ismeretek birtokában képesek az egyházi, illetve kulturális közéletben (könyvtárak, múzeumok, média, továbbá idegenforgalom, turisztika) és más területeken az egyházi/felekezeti közéleti és kulturális feladatok ellátására és annak szervezésére.

Jelentkezési határidő: 2011. augusztus 24.
A pótfelvételi alkalmassági vizsga időpontja:2011. augusztus 27. (szombat), délelőtt 9: 00 órától

A szakokkal és a felvételivel kapcsolatos további információk elérhetők a www.srta.hu honlapon, és tájékoztatás kérhető a Sárospataki Református Teológiai Akadémia, 3950 Sárospatak, Rákóczi út 1. címen, dekania@srta.hu e-mail címen, vagy a 0647 312947-es telefonszámon

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
Törő Gábor
/2011.08.16./
 

    Közösségi teret alakítottak ki Bodroghalászban

 

               
             

Sárospatak bodroghalászi városrészén új közösségi teret alakítottak ki a Bodroghalászért Egyesület közreműködésével. A közösségi tér különböző szabadidős tevékenységekre ad lehetőséget, amelyekre a környéken élők bármikor használhatják – számolt be Zérczi László képviselő…
 

 

.
Zérci László

      

Agy faültetési akcióval kezdtük ennek a kialakítását. Ezután a helyi fiatalokkal - és részben önkormányzat Kommunális Szervezete segítségével - padokat helyeztünk el, s rendszeresen nyírjuk a füvet a területen. Ezen kívül a Bodroghalászért Egyesület lelkes fiatal tagsága különböző eszközök elhelyezésével bővítette a közösségi tér eszközállományát.

Tóth Árpád, a Bodroghalászért Egyesület alapítója hozzátette, régi vágyunk volt, hogy Bodroghalászban is kialakuljon egy ilyen hely, ami már meg van a városban és az összes sárospataki városrészen. Nagyon örülünk neki, hogy ezt létre tudtuk hozni az éves tagdíjunk befizetéséből.

Szervezett formában augusztus 20-án lesz a Bodroghalászi Falunap, illetve a 6. számú választókörzet falunapja, amikor a programok egy része ezen a területen lesz megrendezve. Remélhetőleg nagy számban, nem csak az aktívan résztvevők, hanem az érdeklődők, látogatók és szurkolók megjelennek majd itt ezen a területen is.

 


Tóth Árpád


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
Cziczer Katalin
/2011.08.16./
 

    Színes programok augusztus 20-án

 

               
           

Államalapító Szent István királyunkra emlékező ünnepséget szervezünk augusztus 20-án, 16 órai kezdettel Sárospatakon a Vízi-kapunál. Aros János polgármester úr köszöntője után átadja a város képviselő-testülete által az ünnep alkalmából odaítélt helyi kitüntetéseket. Pro Urbe Emlékérem, Közszolgálatért-díj, Pécsvárady Botond Közéleti-díj, és első ízben Sárospatak Ifjú Géniusza kitüntetés kerül átadásra. A hagyományoknak megfelelően átadásra kerülnek azok a vállalkozóknak szóló elismerések is, amelyeket a színvonalas foglalkoztatásért ítél oda minden évben a testület – küldte az előzetes programajánlót Donkó József, a Kabinet iroda vezetője.
 

 

.
Donkó József

      

Színesíteni fogja ünnepünket, hogy a Rákóczi emlékév alkalmából hozzánk látogató rodostói polgármester is köszönti városunkat, valamint várhatóan ünnepélyes keretek között aláírásra kerül Ungvár és Sárospatak között egy együttműködési megállapodás.
A kenyéráldást, amelyet a helyi történelmi egyházak képviselői végeznek, az új kenyér megszegése és megkóstolása követi. Az ünnepi műsorban a Bodrog Néptáncegyüttes táncjátékával, Karacs Mónika pedig énekével fog közreműködni.

Az ünnepséget követően, várhatóan 19 órától a 37-es Zenekar gondoskodik a jó hangulatról. A szokásos tűzijáték - amely az idén szerényebb keretek között kerül megrendezésre – indítása igazodni fog a jubileumi Zempléni Fesztivál zárókoncertjének programjához, így türelmet kérünk minden kedves vendégtől, aki a tűzijátékra kilátogat.

Mindenkit szeretettel hív és vár Sárospatak Város Önkormányzata!
(a fotók Illusztrációk)

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.08.16./
 

          A Vízikapunál lesz „A Fejedelem” című musical előadása

               
               

Augusztus 26-án mutatják be Sárospatakon Moravecz Levente, Horváth Krisztián és Balásy Szabolcs közös szerzeményét, „A Fejedelem” című musicalt. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a Rákóczi Emlékév méltó megünneplésére kezdeményezte az alkotás megszületését...
 


Dr. Kovács János


Aros János

      

Dr. Kovács János megyei főjegyző ismertette: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés 2011-et Rákóczi emlékévvé nyilvánította a Rákóczi szabadságharcot lezáró Szatmári békeszerződés aláírásának 300. évfordulója alkalmából. Ugyanakkor Borsod-Abaúj-Zemplén megyének számos más oka is van arra, hogy fejet hajtson a Nagyságos Fejedelem előtt, hiszen II. Rákóczi Ferencnek számos kötődése van főleg a zempléni és abaúji, valamint a borsodi területekhez is.

A főjegyző ismertetése szerint az emlékév méltó nyitányaként tudományos konferenciára került sor „II. Rákóczi Ferenc emlékezete” címmel. Már zajlanak az előkészületei az iskoláskorú gyermekek számára szervezett vetélkedőnek, amelynek célja Rákóczi Ferenc személyiségének, és a Szabadságharcnak a jobb megismerése.

Az év végén magángyűjtők birtokában lévő festményekből nyílik tárlat, decemberben pedig a hagyományos nagybarcai Tollas Tibor szavalóverseny szabadon választott része kapcsolódik a Nagyságos Fejedelemhez.

„A fejedelem” musical ősbemutatóját Egerben tartották, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei nyitóelőadás Sárospatakon lesz, a „Kultúra magyar városában”, a „Rákócziak ősi fészkében” – ismertette Aros János, Sárospatak polgármestere. A Vízikapunál lévő szabadtéri színpadon mutatják be a darabot.

Kelemen Csaba színművész, az Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója a sajtótájékoztatón azt közölte: II. Rákóczi Ferenc az elmúlt időszakban méltatlanul elfeledett, ezt a hiányt pótolja a Rákóczi Emlékév, és az, hogy „A fejedelem” musical bemutatója kapcsán – mint fogalmazott – Rákóczi hazatér Sárospatakra.

Moravecz Levente, színművész-rendező, a darab írója arról tájékoztatott, hogy a darab üzenetét mindenek előtt a fiatal nemzedéknek szeretnék eljuttatni. Az alkotómunka során arra törekedtek, hogy fogyasztható, magával ragadó formában idézzék fel a történelmi múltat.

 
Kelemen Csaba


Moravecz Levente


 


Cziczer Katalin
/2011.08.15./
 

    Sárospatakon lehetne Petőfi Sándor végső nyughelye

 

               
             

Petőfi Sándor eltűnésének 162. évfordulóján, a Magyarok Világszövetsége emlékező megmozdulást szervezett Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia székháza előtt, a Széchenyi téren, El kell temetnünk Petőfi Sándort! címmel. Ez volt az első alkalom, hogy nyilvánosan elhangzott Bálint Béla, sárospataki művészeti iskolai igazgató – aki egyébként a Magyarok Világszövetsége Petőfi Bizottságának tagja - javaslata, hogy a legnagyobb magyar költő végső nyughelye Sárospatakon legyen
 

 

.
Bálint Béla

      

A szabadság költőjének lehet-e méltóbb helye annál, amit Ő maga nevezett szent földnek, s a forradalmak oroszlánbarlangjának? – tette fel a kérdést Bálint Béla, amivel a jelenlévők mélységesen egyet értettek. Támogatásáról biztosította a Magyarok Világszövetsége is, akik jelenleg a szibériai Barguzinból hazaszállított földi maradványokat őrzik.

Sárospatakon Bálint Béla - miután az ötlethez csatlakozó civil szervezetekkel egyeztetett - 2011. augusztus 16-án tartott sajtótájékoztatót, hogy a médián keresztül a városnak erről a kivételes lehetőségéről minden polgára értesüljön. Azért is fontos, hogy mindenki tudjon róla, mert aláírásgyűjtésbe kezdett, amivel szeretné alá támasztani a kérést, és meggyőzni mindenkit arról, hogy ezt az egész város egyöntetűen szeretné.

Ha ez megvalósul, egy nagyon sokak által látogatott Petőfi emlékhely lesz városunkban és büszkék lehetünk arra, hogy nálunk nyuszik, ahol itt jártakor barátok között volt, ahol jól érezte magát, ahol eddig is emléktáblája és szobra volt.

Akik aláírásukkal szeretnék ezt a nagyon nemes ügyet támogatni, egyelőre a Farkas Ferenc Művészeti Iskola portáján, vagy a Nagykönyvtárban találnak aláírási ívet, de ilyen hely rövidesen több is lesz kijelölve a városban…
 

 
Petőfi Sándor


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

   

                         

 
Törő Gábor
/2011.08.16./
 

    Diákok is dolgoznak a Végardó Fürdőben

 

               
           

A Végardó Fürdőben első ízben történik szervezetten diákok foglalkoztatása, amikor a szerződést előre, a strandszezont megelőzően megkötöttük a Meló-diák nevű diákmunka hálózattal. Oros István igazgató elmondta, hogy idén közel 20 diákot alkalmaztak…
 

 

.
Oros István

      

A hagyományos területek a medenceőri pozíció, a csúszdaőr, a jegykezelő, de idén bevontuk a fiatalokat a aquafitness és a latin aerobic programok hangosításába és www.vegardofurdo.hu honlapunk frissítésébe is.

Az alkalmazott diákok általában úgy állnak a munkához, ahogy azt elvárjuk tőlük, kellő odaadással és felelősséggel végzik a rájuk bízott munkát, nem voltak kirívó esetek, hogy valakit el kellett volna tanácsolni, legfeljebb olyan fordult elő, hogy nem hívtuk újra a fiatalt.
Előzetesen mindenkit felkészítettünk, főleg a pénzzel bánó helyek azok a helyek, amelyek nagyobb felelősséget igényelnek. Olyan fiatalokat kerestünk, akik nyelvtudással rendelkeznek.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 Cziczer Katalin
/2011.08.15./
 

    Teltházas volt a „magyarázós hangverseny"

 

               
           

A komolyzenét bárki megértheti, mert az olyan, mint egy nyelv, megvan a saját kommunikációs mechanizmusa, amit meg lehet ismerni – fejtette ki Hollerung Gábor, a Zempléni Fesztivál rajongott karmestere, aki egy teljes délutánt szánt arra, hogy „A megérthető zene” címmel családi programként egy zeneművet – s azon keresztül a komolyzene nyelvi elemeit - elmagyarázza
 

 

.
Hollerung Gábor


Csatlósné Komáromi Katalin

      

Azt gondolom, az a dolog kulcsa az, hogy elhisszük, hogy több fajta nyelv, többfajta kommunikációs mechanizmus létezik, és hogy a beszélgetésnek, vagy adott esetben valami megértésének elegendő formája, ha pl. alapvető különbségeket képesek vagyunk felfogni: rövid-hosszú, hangos-halk, magas-mély, gyors-lassú, feszít-old, súly-súlytalan és így tovább, amikről ma az előadásban beszéltem. Ezek olyan egyszerű ellentmondások, amikből kialakul egy nyelv. Borzasztó egyszerű dolgok történnek. A nem beszélt nyelv ilyen egyszerű elemekből gazdálkodik.
Ha azt akarjuk, hogy igazi élményben részesüljünk, tudnunk kell, hogy az ember igazi élményei nem fogalmi gondolkodás útján keletkeznek, hanem elementáris mechanizmusok okán és ilyeneket teremt a zene is, vagy adott estben a képzőművészet, vagy a tánc - ezek teremtenek érzelmi élményeket.
Láttam a közönségen, megértette, hogy a súly és súlytalan variációinak milyen iránya van, hogy ez micsoda feszültséget teremt és ettől az egész zenei folyamatot egészen másképpen tudjuk élvezni. Úgy gondolom, adott esetben egy dolog is elegendő ahhoz, hogy élvezzünk valamit és egy pici kapocs már hozzásegít minket ehhez.
Ezek a fajta nyitottságok viszont borzasztóan transzferábilisak, tehát az ember az élete egyéb pillanataiban, más művészetekben, más viszonyokban, más helyzetekben, az emberi kommunikációban is tudja hasznosítani.
Én ezért hiszek ebben, és ezért igyekszem mindent megtenni, hogy az emberek ne féljenek a nem fogalmi gondolkodású művészetektől, mert ezekben nagyon sok örömük lesz, és egészségesebb emberek lesznek. Örömet tudnak szerezni önmaguknak, és másoknak is.

A Művelődés Háza idén második alkalommal adott otthont a „Megérthető zene” című, délutáni koncertprogramnak. Azt hiszem, a jelenlévők nagy száma jelzi, hogy milyen hamar népszerűvé vált ez a fesztiválprogram is a városban, amely természetesen Hollerung Gábornak és nagyszerű zenekarának köszönhető, akik olyan közérthető nyelven adják tovább a komoly zene fortélyait, hogy az minden generáció számára rendkívül érdekes és szuggesztív – tette hozzá Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…

Nagyon örültem, hogy a mai közönség soraiban gyerekeket, időseket, gimnazistákat, zenetanárokat és a zene iránt érdeklődő, egyszerű embereket, köszönthettünk. A zenekari tagok visszajelzéseiből tudjuk, hogy a karmester számára is milyen inspiráló volt ez a közönség, hiszen olyan jól sikerült ez a mai délután, hogy azt hiszem, a 20 Zempléni Fesztivál történetében mindannyian nagyon szívesen fogunk majd rá visszaemlékezni.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.08.14./
 

    „Kreativitás, hagyomány és közösség”

 

               
              

A Művelődés Háza és Könyvtára, mint kedvezményezett a TÁMOP .2.3-08/2-2009-0036 „Kreativitás, hagyomány és közösség” – Nem formális és informális tanulási lehetőségek bővítése Sárospatakon és térségében című projekt nyári táborát 2011. Július 25-31. között tartotta Bodrogkeresztúrban - számolt be Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója...
 

 

.
Csatlósné Komáromi Katalin

      

Három témakörben zajlottak a munkák:
Az alkotás öröme” csoport: általános iskolások és középiskolások egy héten keresztül megismerkedtek Bodrogkeresztúr természeti adottságaival és kulturális értékeivel, ihletett merítettek a képzőművészeti alkotások elkészítéséhez. Az elkészült képeket július 30-án egy kiállítás keretében mutatták be.

A képi látás művészete” csoport: általános iskolások és középiskolások fotó és videotechnika segítségével mutatták be egyhetes élményeiket, és az elsajátított ismereteket. A közönség az alkotásokat a záró kiállításon tekinthette meg, az elkészült videó filmet a kiállítás megnyitó alkalmával vetítették le.

A szavak ereje” csoport egy mesejátékot tanult meg a Bodrogkeresztúrban töltött egy hét alatt. A nagy sikerű bemutatóra július 30-án került sor a Faluház színháztermében.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.08.14./
 

    Ellenőrzött a katasztrófa védelem, tűzoltóság és a polgárvédelem

 

               
           

A BAZ. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság és a Sárospataki Polgárvédelmi Kirendeltség részvételével ellenőrzéseket tartottunk. Az ellenőrzés a veszélyes anyagokat forgalmazó-tároló kereskedelmi egységekre terjedt ki. Elsősorban a veszélyes anyagok tárolását ellenőriztük a gáz cseretelepeken. – nyilatkozta Varga András polgári védelmi parancsnok…
 

 

.
Varga András

      

Térségünkben szabálytalanságot nem találtunk, a telepek üzemeltetői maximálisan betartják az idevonatkozó tűzvédelmi és veszélyes anyag-tárolási szabályokat. Nem csak a kirendeltség illetékességi területére korlátozódott az ellenőrzés, hanem Sátoraljaújhely térségére is, ahol tűzvédelmi ill. katasztrófavédelmi hatóságként jelentünk meg.

Katasztrófavédelmi szakembereink ugyanis a veszélyes anyagok közúti szállításra és tárolására vonatkozó jogszabálynak megfelelő végzettséggel is rendelkeznek és az ellenőrzésre jogosultak.
 

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
Törő Gábor
/2011.08.14./
 

    Sárospatakon is indul a szociális földprogram

 

               
           

A sárospataki Képviselő-testület rendkívüli ülésen döntött a szociális földprogramhoz kapcsolódó rendelet elfogadásáról, és elkészítették a szükséges szervezeti és működési szabályzatot is. E szerint egy egyhektáros földterületet ajánl fel az Önkormányzat a közös termeltetésre – tájékoztatja a lakosságot dr. Szabó Rita alpolgármester…
 

 

.
dr. Szabó Rita

      

Úgy képzeljük, hogy elsődlegesen burgonyát fognak termelni az itt munkát kapó személyek és párosul ehhez egy közfoglalkoztatási program is. 14 főre szól ez a pályázat, melyet a Wekerle Sándor Alapkezelő hirdetett meg. A pályázható maximális összeg 4 millió forint, amelyben vetőmagvakra, a műveléshez szükséges kisebb értékű eszközök illetve növényvédő szerekre lehet elnyerni támogatást.

Amennyiben nyer az Önkormányzat pályázata, a szociális földprogramról szóló önkormányzati rendelet alapján október 31-ig lehet a kérelmeket benyújtani a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Irodájához, mely kérelmeket az Egészségügyi és Szociális Bizottság fog elbírálni. Környezettanulmányra is ki fognak menni a hivataltól és megnézik, hogy van-e saját kertje a jelentkezőknek, hiszen az is egy feltétel, hogy a közösségi földön gyakorlatban megtapasztal a programban résztvevő, azt az elméleti és gyakorlati tudást otthon a kertjében is hasznosítsa – a képzéshez ugyanis egy oktatási folyamat is párosul.

Szeretnénk a megtermelt termékeket a közétkeztetésbe bevinni, azonban Sárospatakon a közétkeztetést ellátó Nonprofit kft. nettó árbevétele meghaladja azt a közbeszerzési értékhatárt, ami miatt kötelező a közbeszerzést lefolytatni.
Ha a későbbiek során történne módosítás a közbeszerzési törvényen, akkor a kis településekhez hasonlóan mi is szeretnénk ezt a termelési-felhasználási folyamatot gyakorlattá tenni.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
Cziczer Katalin
/2011.08.13./
 

    Még a várárokban is zene szólt a Zempléni Fesztivál nyitónapján

 

               
           

A nyitóhangverseny végeztével a zenei élmény okozta felfokozott lelki állapotban nehéz lett volna nyugovóra térni, így nem csoda, hogy a várudvarról kiáramló zenekedvelő közönséget - mint hajósokat a szirének éneke – vonzotta a külső várárokból felszűrődő jazz…
 

 

.
Jörg Hegemann

      

A Grill Gödör feliratú, teraszosan kialakított hangulatos szórakozóhely szabadtéri színpadán nem mást láttak zongorázni, mint Jörg Hegemannt, a világhírű jazz zongoristát, aki Soest-ből, Sárospatak német testvérvárosából érkezett Sárospatakra.

Mint a fesztivál füzetében is olvasható, a Ruhr-vidékről származó művész az ötvenes években elterjedt jazz-zongora stílus Európa-szerte elismert képviselője. Koncertjeivel, öt CD-lemezével nagyban hozzájárult a boogie-woogie életben tartásához az ezredfordulón túl is. Muzsikájával elviszi hallgatóságát a harmincas évek Chicagójába, és megmutatja a boogie-woogie királyainak zenei világát, sikert aratva nagy koncerttermekben és kis jazzklubokban egyaránt.
Ez - a sörözés mellé szolgáltatott „háttérzene” - volt a 20. Zempléni Fesztivál egyik gyöngyszeme, de csak az egyik, hiszen az ő játékához hasonló zenei csemegével még bőven találkozhatnak a Fesztivál látogatói az augusztus 20-ig látogatható több, mint 40 rendezvény között.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.08.13./
 

    Sárospatak is üdvözli a tarcali borlabor újraindítását

 

               
           

Sárospatak Tokaji Borvidék szerves része, a lakosság nagy része ma is foglalkozik szőlő-, ill. bortermeléssel, sokan saját szőlőjük kapcsán, mások egy-egy vállalkozásnál dolgozva. Így volt ez a múltban is, hiszen még a Református Kollégiumnak is volt saját szőlője és borkimérése, s a mecénások adományai mellett ebből tartotta fenn magát. Ma a turisták idecsábításának is egyik eszköze a bor, így nem csoda, hogy Aros János polgármester is örömmel fogadta a tarcali borászati labor augusztus eleji megnyitását, amelyen személyesen is részt vett…
 

 

.
Aros János

      

Egy óriási egyetértésnek és összefogásnak az eredménye az, hogy ez a kutatóintézet újra megnyithatta a kapuit. Igaz, hogy Tarcalon van, de tudjuk, hogy nem csak a tarcali, emberek és borászok, hanem az egész Tokaj-hegyalján élő az összes települése, illetve a települések polgárai a nyertesei ennek az újonnan megnyitott lehetőségnek.

A magyar bor, ezen belül is a Tokaji bor jelenleg nincs azon az elismertségi fokon, amely megilletné őt. Ennek a laboratóriumnak a munkája pedig szükséges ahhoz, hogy az itt élők erkölcsileg is és anyagilag is azt a támogatást megkapják, ami őket illeti annak kapcsán, hogy a Tokaji bor termesztéséért évszázadokon keresztül mi mindent megtettek.

Bízom benne, hogy ennek a labornak a működéséhez is rendelkezésre fog állni a forrás, az összeg és olyan kutatásokat tudnak elvégezni, amely méltó helyére emelheti a Tokaji bort és nem utolsó sorban komoly lehetőséget, komoly nyereséget biztosít azoknak, akik eddig „genetikai okok miatt” nem hagytak fel a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel, hiszen jelenleg ez anyagilag nem éri meg.
Ennek a labornak a működtetésével, üzemeltetésével és a Tokaji bor megfelelő rangra kerülésével reményeim szerint az itt élő, szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozó lakosok anyagiakban is előnyt fognak végre élvezni.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
Cziczer Katalin
/2011.08.13./
 

    Megtartották a 20. Zempléni Fesztivál nyitóhangversenyét

 

               
           

Az időjárás is kedvezett a 20. Zempléni Fesztivál indításának, hiszen kellemesen hűvös nyári este volt, amikor 2011. augusztus 12-én, a Rákóczi-vár udvarán Turjányi Miklós fesztiváligazgató a nagyszámú közönséget köszöntötte, majd Aros János, Sárospatak város polgármestere a fesztivált megnyitotta.
 

 

.
Turjányi Miklós


Aros János

      

A műsort Miklósa Erika népszerű Verdi és Erkel operákkal kezdte, majd miután a közönség nagy nehezen leengedte a színpadról, az addig őt kísérő Budafoki Dohnányi Zenekar önállóan folytatta, amit továbbra is Hollerung Gábor vezényelt – a siker az ő esetükben sem maradt el.

Ezzel vette kezdetét a 20. művészeti fesztivál, ami – Turjányi Miklós szavaival élve - Szerencstől Hollóházáig, egész Zemplént lefedve, behálózva, minden nap máshová kirándulva, minden napra egy érdekes helyszínen, másfajta programmal várja a közönséget. Egy nagyon kellemes és izgalmas fesztivált várja a zeneszerető közönséget augusztus 12-től 20-ig Zemplénben.

A hangulat különlegesen ünnepi volt, a jubileumi évszám hatással volt mindenkire, hiszen 20 év nem kis idő. Erre megnyitó beszédében Aros János polgármester is utalt:
„1992. óta amióta Merényi Judit és Rolla János ötlete alapján elindult a fesztivál, sok víz folyt le a Bodrogon, a magyar művészeti élet kiválóságai mellett számos külföldi vendég együttes és szólista lépett fel a zempléni településeken. A kulturális események mellett, a táj jellegzetes ételeit, a tokaji borokat felvonultató gasztronómiai programok várták az idelátogató vendégeket.”

Anélkül, hogy ünneprontó lett volna, utalt továbbá a körülöttünk lévő egyre nehezedő világra is, amelyben a fesztivált folytatni, egy olyan küzdelem, amit szívesen vállalunk:

„Zemplén Magyarország legszebb, de az egyik legszegényebb régiója, azonban évről évre, néhány napra a leggazdagabbaknak érezhetjük magunkat - a Zempléni Fesztivál ideje alatt.
Nem volt könnyű a mögöttünk lévő 20 év, és különösen nehéz volt az idei, hiszen a fesztivál a legnagyobb támogatóját vesztette el, amit a minden eddiginél nagyobb kormányzati támogatás sem tudott pótolni. Azonban mi itt, a Rákócziak földjén nem adtuk, és nem adhatjuk fel. Hallgassuk a csodálatos muzsikát, kortyolgassuk a jó tokaji bort és kérjük a Jóistent, hogy jövőre is azt mondhassam Önöknek:
Isten hozta Önöket Sárospatakon, a Zempléni Fesztivál Nyitókoncertjén.”

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.08.12./
 

 Kerítés épült az Erdélyi János utcában

 

               
           

A Kommunális Szervezet új kerítést épített az Erdélyi János utcában – mondta Hajdu Imre önkormányzati képviselő -, mivel az előző már rendkívüli módon rontotta a városképet. A kerítésépítést egy szerencsés körülmény is befolyásolta, ugyanis az Oktatási Központnál levő ideiglenes iskola kerítését tudtuk erre a célra felhasználni. Így gyakorlatilag pluszköltségébe az önkormányzatnak nem került, mégis pozitív módon befolyásolja a városképet…
 

 

.
Hajdu Imre

      

A kaput, ami a ház és a parkoló között van, egyelőre ideiglenes felhelyeztük, a továbbiakban pedig a közös képviselő feladata a lakókkal megbeszélni, hogy a kapu maradjon-e vagy elbontásra kerüljön.

Ez a terület egyébként nem az önkormányzat tulajdona, hanem két tulajdonosé, akiket gyakorlatilag nem lehet elérni, ezért különösebb fejlesztésében nem is tudunk gondolkodni, hogy egy játszóteret kialakítanánk itt. Számos jogi akadályba ütközhetne, ezért egyelőre azt tervezzük, hogy a kerítésre zöld növényzetet futtatunk fel.
A Műszaki Osztály megvizsgálja majd, hogy milyen lehetősége van a városnak a terület igénybevételére.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
Törő Gábor
/2011.08.12./
 

    Mit vár a szakma a tacali borlabortól?

 

               
           

Augusztus elején nyitották meg újra Tarcalon a szőlészeti-borászati kutatóintézetet, amelynek megnyitó ünnepségén részt vett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Marcinkó Ferenc is, a Tokaji Borvidék régi szakembere. Elnök úr a hosszú évek tapasztatainak birtokában sok feladatot sorolt fel, amelyek elvégzésével a kutatóintézet előre lendítheti a borvidék ügyeit…
 

 

.
Marcinkó Ferenc

      

A szakma már a kutatóintézet létrehozása előtt megfogalmazta, hogy melyek lennének azok a feladatok, amelyeket mi nagyon fontosnak tartunk, s mint ahogy itt elhangzott, igazgató úr is számít is ezekre az ötletekre, hogy egy ilyen szakmai csoport segítse az ő tevékenységét, illetve az intézmény tevékenységét.

A szőlőtermesztés vonatkozásában fontosnak tartjuk a tőke művelésmód kísérletek beállítását ismét, olyan vonatkozásban, hogy azok mennyiben felelnek meg az adott fajtának, az adott termőhelynek és az elért minőségi céloknak. Ugyancsak ehhez kapcsolódnak azok a termesztéstechnológiai kutatások, amelyeknek szintén az lenne az értelme vagy a célja, hogy azok milyen kihatással vannak a minőségi termesztésre, hiszen minden a minőségi termesztés érdekében kell, hogy folyjon itt a borvidéken.

Folytatni kell a nemesítési munkát, részben klónszelekcióval, régen ugyanis tömegtermő klónokat választottak ki, s ma sokkal inkább a jobb minőséget adó, kisebb fürtű klónokra lenne leginkább szükség egyes fajtáknál.
Zamat hatásvizsgálatot folytattunk valamikor a borvidéken, ami aztán pénz hiányában abba maradt - ezeket mindenképpen folytatni kell.
Volt itt egy fajtagyűjtemény is, amit ki kellet vágni, mert kiöregedett. Ezt mindenképpen vissza kellene telepíteni, ennek megvannak az alapjai, mert a pécsi kutatóintézetben megvannak a régi hegyaljai fajták, onnan ezt át lehet telepíteni, egy hosszabb munkafolyamat során.

Nagy fájdalmunkra, amikor az intézet tevékenysége alább hagyott, akkor a meteorológiai megfigyelések is abbamaradtak, amelyek több, mint százéves múltra tekintenek vissza, mindenképpen kellene egy ilyen megbízható bázis, ahol folyamatosan megtörténik a meteorológiai adatok rögzítése és bizonyos klímavizsgálat, amely úgy gondoljuk, nagyon fontos lehet mindenféle kutatás megtervezéséhez…

A borvidéki termőhelyek értékeinek a kutatása nagyon fontos, hiszen a dűlőkre egyre nagyobb hangsúly fordítódik, különösen az új borászatok által. Mindig is megvolt a Tokaj-hegyaljai Borvidék dűlőinek a rangsora, amit ismét fel kellene állítani, mert részben ezek is változhattak a megváltozott körülményeknek megfelelően.

Mivel a Tokaji bor egy speciális bor - egy sajátos összetételű és struktúrájú borról van szó - a máshol elért eredményeket ide nem lehet adaptálni, tehát helyi vizsgálatokra van szükség. Így aztán különösen fontos az édes borok erjedésének a vizsgálata, az édes borok stabilitási, kezelési kérdései. Ezeknek a boroknak az öregedése is jóval gyorsabb, mint más borvidékeken, ami most nem kívánatos, mert a divattal ellentétes irányba ható tevékenység - ezeknek a vizsgálata is fontos. A kén is nagyon gyorsan kötődik meg a Tokaji borokban, és a borok védelmét biztosító szabadkénes savszint nagyon hamar csökken, tehát ennek a kérdésnek a kutatása is komoly feladatot igényel.

Nagyon fontos lenne továbbá a tokaji aromaanyagok vizsgálata, s az aromatérképek felvétele. A borászati laboratóriumra feltétlenül szükség van, hiszen a kistermelőknek, a kis és a nagy borászatoknak is nagy segítség lenne, ha itt a borvidéken lehetne mélyrehatóan vizsgálni az itteni borokat.

A kutatási eredményekre alapozott szaktanácsadási hálózat kiépítése is, és ha némi oktatással is tudna foglalkozni a kutatóintézet, az szintén hasznos lenne, elsősorban a kistermelők számára.

Ma már elengedhetetlen, hogy a szőlészeti, borászati kutatásokhoz, a termesztéshez kapcsolódó gazdasági kutatások is folyjanak. Pl. hogy mi mennyibe kerül, érdemes-e elvégezni vagy nem, mely irányba kell hatni, annak érdekében, hogy eredményesebb legyen a gazdálkodás.

Egy közösségi marketingkutatás létrehozása is, mert ez is hiányzik a borvidékről. A Tokaji boroknak a marketingje nagyon fontos, hiszen a világ ugyan hallott már a Tokaji borokról, de kevéssé ismeri azokat.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
Cziczer Katalin
/2011.08.12./
 

    Eladó a Derczó telek

 

               
            

Az új tanévet a felújított II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Petőfi úti épületében szeretnénk kezdeni. Szinte hetente vannak előterjesztések, hogy ezt a határidőt tartani tudjuk. Most a pályázati úton elnyert, úgynevezett mások ütemnek az eszközbeszerzéseire érkezett javaslatokat vizsgálta a Pénzügyi és gazdasági Bizottság, majd - a 2011. augusztus 9-én megtartott rendkívüli testületi ülésen - pedig a képviselő testület foglalt állást ebben az ügyben – nyilatkozta Aros János polgármester…
 

 

.
Aros János

      

Megállapítottuk, hogy melyek azok az ajánlatok, amelyek érvényesek, és így indul majd a következő kör. A második ütemben bútorok, berendezési tárgyak, sporteszközök, fejlesztő játékok, és hasonló, kisebb értékű eszközök beszerzéséről van szó.

A normatíva folyamatosan csökken, és két futó projektünk is befejezésre kerül ebben az évben, amihez az önrészt hozzá kell tenni az önkormányzatnak – ez több, mint 300 millió forint lesz. Megnézünk ezért minden lehetőséget, hogy hogyan lehetne a legoptimálisabb módon előteremteni a szükséges összeget. Ezért vizsgáljuk felül nemcsak az intézményeink és a Kft-ink működését, hanem megnézzük, melyek azok az ingatlanok, amelyeket értékesíteni tudna az önkormányzat.

Ezekből az értékesítésekből befolyó összegből, próbálnánk a beruházásokhoz szükséges önrészt kiegészíteni. Most éppen az úgynevezett Derczó telekről volt szó. Ennek az értékbecslése történt meg, és döntött a képviselő testület, hogy azok mellett az ingatlanok és telkek mellett, amelyeket már korábban meghirdettünk értékesítésre, ezt az értékes belvárosi ingatlanunkat is megpróbáljuk értékesíteni.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
Cziczer Katalin
/2011.08.11./
 

    Már az átköltözés következik a felújított Rákóczi iskolába

 

               
           

Rendkívüli képviselő-testületi ülés volt 2011. augusztus 9-én, melynek keretében azok az emberek, akik felelősséggel döntöttek arról, hogy ez az iskola beruházás tovább menjen, megvalósuljon, megtekintették, hogy az iskolakezdés előtt 3 héttel milyen állapotban van a város egyetlen önkormányzati általános iskolája. Ezért gondoltuk, hogy megnézzük, és közösen döntünk arról, mi az, amit esetleg szükséges sürgetni – mondta Szegedi Istvánné, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatónője…
 

 

.
Szegedi Istvánné

      

Augusztus 22-én 9 órakor szintén itt fogunk találkozni az iskolánkban tanító pedagógusokkal, s velük együtt is elkezdődik majd a bejárás. A tanév soha nem akkor kezdődik, amikor már a gyerekek is megjelennek az iskolában, előtte fontos teendői vannak van az iskolavezetésnek és a kollégáknak is. Különösen igaz ez most, amikor plusz feladatként a tantermeket is ki kell alakítani.
Erre a napra azt tervezem, hogy ismertetem a kollégákkal a terembeosztást, így minden osztályfőnök tudni fogja, hogy melyik tanteremben fogadja majd az osztályát.

Hiszek abban, hogy akkortájt már jönnek a bútorok is, s az áthozandó értékeket a saját termükbe lehet költöztetni. Ugyanazon a héten kell, hogy megtörténjen előző tanév még függőben lévő ügyeinek a lezárása, az osztályozó és javítóvizsgák megtételével. Reméljük ezek eredményesek lesznek. A 2011/2012-es tanévet 400 tanuló fogja elkezdeni.

A látottak alapján bízom benne, hogy a szeptember 1-jei iskolakezdés rendben megtörténik. Lehet látni, néhány szakipari munka még folyamatban van, de a kivitelező gőzerővel dolgozik azon, hogy ezekkel is időben elkészüljön – tette hozzá Egyed Attila önkormányzati képviselő, a projekt asszisztens.

 
Egyed Attila


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
Törő Gábor
/2011.08.11./
 

  Új informatikai berendezésekkel kezd a gyakorló iskola

 

               
            

Pályázatot nyert az Árvay József Gyakorló Általános Iskola, melynek során számítógépeket, 9 db interaktív táblát és ugyanennyi projektort használhatnak szeptembertől a gyerekek az intézményben. A pályázat céljáról és tartalmáról Kissné Murányi Andrea igazgatónőtől kaptunk információkat…
 

 

.
Kissné Murányi Andrea

      

Az „Iskolarendszerű oktatás informatikai fejlesztése”című TIOP-1.1.1-07/1-2008-0200 azonosító számú projektről van szó. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 1. számú prioritása az oktatási infrastruktúra fejlesztését támogatja. A prioritás egyik kiemelt célja az iskolarendszerű oktatás informatikai fejlesztése, az ún. „Intelligens iskola” létrehozása, amely elsősorban az informatikai infrastruktúra fejlesztésére koncentrál. Az „Intelligens iskola” program nemcsak az informatikai készségek, hanem – a többi közismereti tárgyba beépülő IKT támogatású pedagógiai módszertan által – a többi kulcskompetencia fejlesztéséhez szükséges infrastruktúrát is jelentős részben biztosítja. A TIOP 1.1.1 támogatás közvetlen célja az élethosszig tartó tanulás kulcskompetenciainak fejlesztéséhez szükséges, egyenlő hozzáférést biztosító IKT infrastruktúra megteremtése.
 

Az iskolában a pedagógusok és a tanulók is nagyon örültek, hogy a közbeszerzési eljárás után a következő eszközök kerültek felszerelésre és beüzemelésre:

 

Iskolai PC csomag:

Tantermi csomag:

Wifi csomag:

Alkalmazás szerver

Szerver szoftver

38 db 9 db (interaktív tábla + projektor + notebook) 1db

 

1 db 1db

A nyáron a pedagógusok tanfolyamon ismerkedtek meg az interaktív táblák használatával, így szeptembertől a legkorszerűbb IKT eszközökkel várják a diákokat.

Pályázó neve: Miskolci Egyetem
Projekt megnevezése: Az Árvay József Gyakorló Általános Iskola digitális eszközökkel való felszerelése
OP név: TIOP 1.1.1-07/1 A pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése
Megítélt összeg: 18 024 875.-Ft Támogatás: 100 %
Projektkezdés dátuma: 2011.03.07. Projektzárás dátuma: 2011.08.31.
Közreműködő szervezet: ESZA (
www.esza.hu) 

 

 

 

szerk: Az iskola esetleges fenntartó változásáról rövidesen sajtótájékoztatót tartanak.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
Cziczer Katalin
/2011.08.10./
 

    Sokan a járdán kerékpároznak, mások pedig a szemetet dobálják el

 

               
           

Az elmúlt napokban többen kerestek meg azzal a problémával, hogy egy kis gondot okoz a kerékpárosok közlekedése, ugyanis egyre többen a járdát veszik igénybe kerékpárjaikkal. Többen jelezték, hogy babakocsival nem férnek el a járdán a kerékpárosoktól – tolmácsolja a lakosságtól érkező észrevételeket Sikora Attila alpolgármester, a 4. sz. választókerület – s benne a Lakótelep – önkormányzati képviselője…

 

 

.
Sikora Attila

      

Ezúton is szeretném felhívni a tisztelt lakók figyelmét - a város egész területére vonatkozóan - hogy a járda a gyalogosoké. A kerékpárosok a közutat vegyék igénybe, hiszen az van számukra kijelölve. Ne kelljen a járdán félniük a gyerekeknek, az időseknek és a babakocsijukat toló, vagy kisgyermekükkel sétáló anyukáknak.

Egy másik aktualitás, a közterületek tisztasága, hiszen elkezdődött a Zempléni Fesztivál, amire sok vendéget érkezett városunkba és sajnos elég sok helyen szemét van. Természetesen a Kommunális Szervezet dolgozói folyamatosan szorgoskodnak a szemét eltüntetésén, de nem lehetnek ott azonnal mindenütt. Ezért szeretném kérni, hogy figyeljünk oda jobban városunk tisztaságára, a szemét már keletkezésekor a kukákba kerüljön.

A szelektív gyűjtés is probléma volt az utóbbi időben, mert elromlott a ZHK szelektívhulladék gyűjtő autója. Ezt végre megjavították, így a továbbiakban zavartalan lesz a szolgáltatás. Viszont nagyon sokan csak leteszik a gyűjtő mellé a szelektív hulladékot akkor is, ha még fér abba. Kérnénk, hogy szánják rá azt a két percet, amíg a flakonokat bedobálják a megfelelő gyűjtőedénybe, mert magától nem fog bele menni.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
Törő Gábor
/2011.08.10./
 

   „Vár a Duna” – Kárpát-medencei Olvasókörök nemzetközi konferenciája Újvidéken

 

               
           

Az Olvasókörök Szövetsége és az újvidéki Magyar Szó Olvasóköre 2011.július 29-31. között nemzetközi konferenciát szervezett Újvidéken. A háromnapos összejövetelen az anyaországi és az újvidéki civil szervezetek tisztségviselői, tagjai vettek részt. A Sárospataki Irodalmi Olvasókört Halász Magdolna elnök képviselte...
 

 

.
Halász Magdolna
 

      

Július 29-én, a magyar-szerb határon sikeresen átjutva csaknem százan érkeztünk meg Dél-Bácska egyik legszebb városába, Újvidékre. A vendéglátóink: Tóth Báthory Erzsébet olvasóköri elnök és munkatársai szívélyes üdvözölése, a szálláshelyek elfoglalása után Uri Ferenc, jeles történész-tanár vezetésével ismerhettük meg a Vajdaság második legnagyobb városa történetét, nevezetességeit. Megtudhattuk, hogy a környék már a kőkorszakban lakott volt, A Duna bal partján alapított település Petur bán birtoka volt. 1748-ban Mária Teréziától szabad királyi városi rangot és „újnevet „ kapott . A kiváló természeti, gazdasági viszonyok, a jobb megélhetés miatt a szerbeken, magyarokon kívül több népcsoport költözött ide. Újvidék iskolaváros, gazdasági, közlekedési, kulturális központ, a műemlékek, a templomok városa. Sétánk során felkerestük a Duna bal partján, 1237-ben épült péterváradi erődöt, megcsodáltuk a hangulatos belváros szecessziós és modern épületeit, a templomokat, a híres Mária Neve bazilikát a 74 m magas tornyával, egy klasszicista magánház oromzatán felfedeztük II. Rákóczi Ferenc, a nagy fejedelem portréját is.
 

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Aztán a Városháza gyönyörű dísztermében Mókus Attila és Zorica Belić tehetséges fiatal művészek közkedvelt opera-és operett részleteket adtak elő, Heinermann Péter, a Szerb Matica Könyvtár tudományos munkatársa Újvidék gazdag történelmi múltját és jelenét vázolta fel. Este a kiadós vacsora után a Magyar Szó Klubban a nálunk is ismert Léphalt Pál híres karikatúra-kiállítását Németh Ferenc művelődéstörténész, író nyitotta meg. A rendkívüli tárlat megtekintése után A kővé vált könyvtár újraolvasása címmel Buzás Mihály páratlan előadását hallgathattuk meg, aki Jókai Mór: Az aranyember c. regénye dunai helyszíneit földrajzi szempontok szerint megszállottan kutatja, elemzi. Az eddig elért eredményeit színes képekkel, különféle egybevetésekkel, magyarázatokkal adta közre. A könyvbemutató keretében Széchenyi István Szerbiában-1830. c. dokumentumot Németh Ferenc, a jeles irodalomtörténész, író ajánlotta a jelenlévőknek. A Bordás Győző összeállításában megjelent hiánypótló kötet a reformkor nagy alakja szerbiai utazása naplóját, az Al-Dunai folyamszabályozással kapcsolatos munkálatait és számos kordokumentumot tartalmaz.

Másnap délelőtt a modern stílusban épült újvidéki Tartományi Képviselőház tanácskozó termében:” Egy város, egy régió ezer éven át tartó és megtartó közösségi léte” c. kerek asztal beszélgetés kezdődött. A szervezők képviseletében Deák György, az Olvasókörök Szövetsége társelnöke köszöntötte a jelenlévőket, rövid tájékoztatást adott a Szövetség sokszínű munkájáról, kiemelte a határon kívüli kapcsolatok fontosságát, majd bemutatta az Elnökséget és a tagszervezetek képviselőit. Tóth-Báthory Erzsébet elnök asszony a vendéglátók nevében üdvözölte a jelenlévőket, majd megismerhettük a vajdasági civil szervezetek képviselőit is. Ezután Józsa László levezető elnök, a Magyar Szó igazgatója szívélyesen üdvözölte Kalmár Ferenc Andrást, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottsága tagját, Szentgyörgyi Klárát, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetsége kulturális attaséját, Dr. Zsoldos Ferencet, a Magyar Nemzeti Tanács alelnökét, Erdély Lenkét, a Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki szervezetének elnökét, Orosz Attilát, a Református Keresztyén Egyház bácskai esperesét. A résztvevők számára jelentős programon megtudhattuk, hogy az anyaország kormánya támogatja a magyar-magyar civil szervezetek együttmunkálkodását, „…minden civil szervezet, mely kapcsolatban áll határon túli szervezetekkel is, elősegíti az asszimiláció fékezését, a szülőföldön maradást.” Az anyaországban és a határon kívüli problémák megoldásában segíthet a magyar-magyar kapcsolatok felvétele, erősítése, egymás munkájának alaposabb megismerése, segítése, amely az összetartozás biztosítéka.

A délelőtti program az Olvasókörök Szövetsége vándorbotja ünnepélyes átadásával folytatódott. A Sárospataki Irodalmi Olvasókör elnöke 2010-ben a sárospataki nemzetközi konferencián vehette át a budapesti Kölcsey Kör elnökétől, a szalagokkal díszített kopjafát. Halász Magdolna, a Sárospataki Olvasókör elnöke, „A Kisherceg”-ben megfogalmazott „titkok” ismeretében adta át Tóth-Báthory Erzsébetnek, az újvidéki Magyar Szó Olvasóköre elnökének a vándorbotot. A tanácskozás „A kultúra megtartó ereje- közösségi élet a szórványban” c. Dr. Csáky Piroska ny. egyetemi tanár, a Magyar Kultúra Lovagja különleges előadásával zárult.
Kora este a vendéglátók a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központba vártak minket, ahol (Magyar) Szóból ért az ember c. színvonalas Gálaműsor keretében az anyaországi és délvidéki szervezetek nagy sikerrel mutatkoztak be. Különleges élményt és szórakozást nyújtott Kontra Ferenc és Lajber György közreműködésével a Magyar Szó élőújságja. A műsorközlő: Mészárosné Bába Lúcia, a Magyar Kultúra Lovagja volt. Aztán az emeleti helyiségben a helyi és az anyaországi festményekből képzőművészeti kiállítás várta az érdeklődőket. A tárlatot: Bunyik Lili, a helyi PEART képzőművészeti .csoport vezetője nyitotta meg.

A nemzetközi konferencia harmadik napján a vendéglátók félnapos hajókirándulást szerveztek a Duna és a Tisza torkolatához. A táj szépsége, a kötetlen baráti beszélgetés, Titel helytörténeti értékei megismerése mindannyiunk számára nagy élményt jelentett. A hazautazásnál négy órát várakoztunk a szerb-magyar határátkelőnél, éjféltájban érkeztünk haza.
Hálásan köszönjük a szíves vendéglátást, az értékes, színvonalas programot amely a kapcsolatainkat szélesítheti, a közös munkálkodásunkat tovább erősítheti.

További fotók >>> 

Cziczer Katalin
/2011.08.09./
 

   Indul a Zempléni Fesztivál

 

               
           

2011. augusztus 12-én - 17 órai kezdettel, a művész anyagának kiállításával avatják az Urbán György termet, majd 20 órakor a Rákóczi-vár udvarán felcsendül a Nyitóhangverseny. Hogy ma, és a Zempléni Fesztivál további 8 napjában is minden a helyén legyen, ezt hosszú előkészítő munka előzte meg. Turjányi Miklós fesztiváligazgató A Művelődés Háza munkatársaival minden helyszínt meglátogatott, és minden leegyeztetett… 
 

 

.

Turjányi Miklós

 

 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

Ahogyan az elmúlt 20 esztendőben megszokhatták a Sárospatakiak - és magunk is, a fesztivált szervező cég munkatársai - megtörténtek a stábértekezletek A Művelődés Házában, ami Zempléni Fesztivál központja. Itt átbeszéltük az egész rendezvénysorozatot napról-napra, programról-programra, hogy azokhoz milyen technikai és egyéb feltételek kellenek. Nem csak azokat, amik Sárospatakon valósulnak meg, hanem azokat is, amelyek nem itt lesznek, de szükség van A Művelődés Háza segítségére, valamilyen szempontból.
Mivel A Művelődés Háza a központ, ezért fontos, hogy a munkatársak az egyéb helyen zajló programokról is mindenképpen tudjanak, információs szinten. A korábbi évek bebizonyították, hogy improvizációkra is szükség van, bármilyen technikai, vagy időjárási probléma felmerülése esetén. Itt letesszük az egésznek az alapjait, és utána aztán napról-napra egyeztetünk.

A nyitókoncert előtti napokat kihasználtuk arra, hogy a munkatársak végiglátogatták az összes helyszínt még a fesztivál előtt. A rendezvények felelősei elmentek, hogy a helyi kapcsolattartóval találkozva átbeszéljék a teendőket. Megállapodtak mindenben, ha a konkrét rendezvény megvalósul, mi a dolgok menete. Az egyéb előkészítő is munkálatokat elvégeztük, az utolsó simításokat, a református templomban és a várban lévő színpadon is.
Konkretizáltuk azokat a kérdéseket, amelyek még felmerültek a fesztivált megelőző napokban, így pénteken 12-én elindulhat a Zempléni Fesztivál.

A Fesztivál nyitókoncertet megelőzően egy kiállítás megnyitásával kezdődik, amely Urbán György nevéhez kapcsolódik. Ennek a megnyitónak az időpontjában lesz a névadó táblaavatása is, majd utána a Nyitókoncert a sárospataki várudvaron este 8 órakor, ha az időjárás is kedvünkre van.
Még aznap este Soest városából érkező vendégek dzsessz és bugi-vugi műsorral szerepelnek.

Fontos megemlíteni, hogy Liszt év van, ezért a Zempléni Fesztivál is megemlékezik Liszt Ferencről. A tavaly elkezdett és már nagyon sikeresnek mondható megérthető zene nevű programunk, a „magyarázós koncert” is folytatódik, amikor Hollerung Gábor és zenekara a zenekar kulisszatitkaiba avatja be a közönséget, majd ezek birtokában egy Liszt művet hallgathat meg a közönség.
Lesz egy zongoraest is Tokajban, majd egy érdekes dalest az Orémus szalonban, amely részben egy könyv, amely Liszt Ferenc életéről szól. Ebből a könyvből hangzanak el szemelvények, válogatott Liszt dalok és zongoradarabok.

A sztárvendégekről is essen szó, Rost Andrea egy különleges, érdekes porgrammal érkezik, nem a megszokott áriákkal, hanem a Pannon dalok című műsorával. Abból is egy olyan változat, amit tavaly a Pécsi kulturális főváros alkalmából állított össze a Kárpát-medence népzenei dalaiból, és ezt világzenészekkel adja elő - már ezt is részben átdolgozták, felújították, ugyanis az európai elnökségi félév záró koncertje volt Berlinben, s ez a koncertprogram érkezik egyenesen ide, a Zempléni Fesztiválra.

A dzsesszben is van sztárvendég, a Benkó Dixieland Band, akik Louis Armstrong évfordulón emlékkoncerttel emlékeznek a nagy trombitásra.
Az egyéb jazz koncertjeink is szép műsort mutatnak, pld. a Magyar Jazz Quartet és az Oláh Tzumó Kvártett érkezik Zemplénbe. Mi nagy örömmel adunk fiatal tehetségeket a közönségnek részben a komolyzenéből, a tavalyi Crescendo Akadémián megismert fiatalokat, illetve a jazz-vonalból érkezik egy tehetséges 14 éves dobos, egy felvidéki fiú, aki korát meghazudtolóan, fantasztikusan dobol, és már a legnagyobb jazz zenészekkel muzsikál együtt.

Szerencstől Hollóházáig újra egész Zemplént lefedve, behálózva, minden nap máshová kirándulva, minden napra egy érdekes helyszínen, másfajta programmal várja a közönséget. Egy nagyon kellemes és izgalmas fesztivált kínálunk augusztus 12-től 20-ig.


A Művelődés Háza és Könyvtára 20. éve teljes mellszélességgel támogatója és partnere a Zempléni Fesztiválnak – tette hozzá Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…

Ebben az esztendőben annyiban módosult a helyszín, hogy az előkészítés után központi iroda nem az intézmény falain belül, hanem a hozzánk tartozó Újbástya Rendezvénycentrumban kapott helyet.
A mai értekezleten a részben hagyományos, részben az idei év aktualitásának megfelelő technikai folyamatokat, illetve egyéb szervezői koordináló teendőket beszéltük végig, amely az elkövetkezendő másfél hét alatt előttünk áll.

Az intézmény mindazokat a feladatokat idén is vállalja, amelyet a korábbi években szorosan összefüggtek a nevünkkel. Nemcsak a sárospataki helyszíneken való megfelelés a házi feladatunk, hanem - ahogyan ez ma is kiderült - még Szerencsre is fogunk olyan eszközöket és egyéb technikai berendezéseket szállítani, amelyek az adott helyszíneken nem állnak rendelkezésre. Igyekszünk azokba a tervezésekbe is belefolyni, ahol a közönséggel való közvetlen kapcsolatépítés is feladatunk. A kiránduló buszok a Művelődés Háza elől indulnak, s a jegyeladás mindkét helyszínen, A Művelődés Háza portáján és a Tourinform irodában is folyik.

Augusztus 20 egy kiemelt nap lesz, a korábbi években a Zempléni Fesztivál egy eseményei az augusztus 20-i eseményeket nem érintették. A sok-sok 20-as valamiféle jelképet is jelent. A hagyományos városi ünnepség lebonyolítása, s az egyéb szórakoztató programok technikájának a megoldása is a mi feladatunk. Mindez érinti a Vízikapu Szabadtéri színpadot, illetve rossz idő esetén A Művelődés Háza színháztermét.
A programot ismerve elmondhatom, hogy a 20. Zempléni Fesztivál időtartalma ugyan rövidül, de ez a változás a megszokott színvonalat nem érinti.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
Törő Gábor
/2011.08.09./
 

    Kiállítással avatják az Urbán György termet

 

               
           

A sárospataki Újbástya Rendezvénycentrum emeletén 2011. augusztus 12-én 17 órai kezdettel Urbán György emlékkiállítás nyílik, ami egyben a terem névadó ünnepsége is lesz, valamint méltó indítása a 20. Zempléni Fesztiválnak…
 

 

.
Urbán György

      

A kiállítás tisztelettétel a Sárospatakon született, nemrégiben Münchenben elhunyt Urbán György festőművész és öt évtizeden átívelő alkotói pályája előtt. A művész - a városában övező megbecsülés jeleként – 1996-ban ProUrbe kitüntetést, 2006-ban pedig Díszpolgári címet kapott, 2011-től pedig nevét viseli a Sárospatakon 2000 óta működő képzőművészeti szabadiskola és ifjúsági művésztelep is.

A kiállítás - mely Szalai András támogatásával jött létre - szeptember 9-ig tekinthető meg.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
Törő Gábor
/2011.08.08./
 

    Megnyitották a szőlészeti és borászati kutatóintézetet Tarcalon

 

               
             

Egy kormányzati akarat és egy szakmai szándék találkozott most egymással, hiszen a Tokaj-hegyalja borászai egyöntetűen kívánták azt, hogy egy szellemi műhely alakuljon ki itt Tarcalon. Ennek köszönhető, hogy megnyitottuk a Tokaji Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetet augusztus elsején – mondta Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár…
 

 

.
Feldman Zsolt


Dr. Bihari Zoltán

      

Nagyon sok mindennek kell összeállnia ahhoz, hogy módszeresen, lépésről lépésre újrainduljon itt a munka. Nemcsak a feladatokat kell meghatározni az itteni borászokkal, hanem a szükséges szakembergárdát is újra fel kell építeni a semmiből.
Mi azt várjuk, hogy - akár már középtávon - egy olyan szellemi műhely jöjjön itt létre, melyre számíthat nemcsak a borász, és a termelőközösség, hanem számíthatnak Tokaj-hegyalja különböző települései is abból a szempontból, hogy a vidékfejlesztés, a területfejlesztés egységes szempontok alapján valósuljon meg.

Azt gondolom, a következő év lesz az, hogy a teljes költségvetési forrásokat, a csatornákat, a pályázati kiírásokat, a járulékokból befolyó bevételeket fel lehet kutatni és lehet rá számítani. Most, ebben az időszakban a csapatépítési feladatot lehet elkezdeni, amely a borászokkal együttesen kell, hogy történjen.
Kell, hogy olyan szellemi műhely alakuljon ki Tarcalon, amelyhez bázisként tudnak odanyúlni mind a borászok, mind a különböző települések.

Dr. Bihari Zoltán a Tokaji borvidék szőlészeti és borászati kutatóintézetének megbízott igazgatója röviden vázolta az intézet beindulásával kapcsolatos elképzeléseket…

Augusztus elsejével történt meg hivatalosan az intézet újraindítása. A legfontosabb feladatunk a nulláról elindulva feltölteni személyzettel - és később pedig tartalommal – ezt az intézetet. Egyelőre még a legalapvetőbb működési feltételek is hiányoznak, de ezeket rövid időn belül meg kell teremteni. Be kell szerezni a gépparkot, a laboratóriumi eszközöket. Ez egész évben meg fog tartani a teljes berendezés beszerzése és az alapmunkatársak felvétele. Várhatóan a jövő évtől, januártól tudjuk elkezdeni, hogy kutatókat is felvegyünk, s remélhetőleg a jövő év közepétől már komoly kutatások is beindulhatnak az intézményben.

A szőlészeti és borászati kutatóintézetben, feltétlenül lesznek olyan kutatások, amelyek a szőlőhöz kapcsolódnak, a talaj szerepével az alany vizsgálatával foglalkoznak, valamint a fajtavizsgálatok, és a dűlőkkel kapcsolatos vizsgálatok is sorra kerülnek. Borászati téren pedig a bor erjesztésével, a bor eltarthatóságával kapcsolatos kutatásokat tervezünk, hogy a beltartalmi értékek hogyan változnak a különböző technikai eljárások során. Gyakorlatilag a szőlővel és a borral kapcsolatos kutatások várhatóak

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

    További fotók >>>    

Cziczer Katalin
/2011.08.08./
 

          Időközi polgármester választás Hercegkúton

 

               
           

 

.
 Rák József

      

2011. augusztus 7-én megtartott időközi polgármester választáson a névjegyzékbe felvett 575 fő választópolgár 46 %-a, 265 fő vett rész.
Rák József jelöltre leadott érvényes szavazatok száma 261, érvénytelen szavazatok száma 4 volt...

Az újonnan megválasztott polgármester augusztus 12-én veszi át hivatalosan a polgármesteri munkakört Götz István alpolgármestertől.
2011. augusztus 15-én Hercegkút Napján veszi át a megbízólevelet a HVB elnökét és teszi le az esküt a képviselő-testület előtt.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.08.08./
 

    Jól működő egyházi ifjúsági kapcsolatok

 

               
           

Nagyszerű élményekkel tért haza a 10 napos németországi táborozásból az a 14 fiatal, akik a Sárospataki Református Gyülekezetet képviselték egy német – angol – magyar résztvevőkből szervezett nyári ifjúsági találkozón. Július végén egy hetet Rügen szigetén, Sassnitz városában, majd 4 napot Berlinben töltöttek - számolt be Dr. Téglás Zsolt...
 

 

.
Dr. Téglás Zsolt

      

A tábornak több célkitűzése is volt, melyek között az anglikán, evangélikus és református felekezetek ifjainak összeismerkedése, nyelvtanulás és Németország kultúrájának, történelmének jobb megismerése mellett idén ökológiai témák feldolgozása is szerepelt. A magyar fiatalok számára lenyűgöző volt a Rügeni Nemzeti Park, ahol a személyes tengerparti kutatások, vizsgálódások mellett egy interaktív múzeumban is megismerhették a sziget kialakulásának történetét.

Az európai uniós támogatással végbement programsorozat végén a 4 millió lakossal rendelkező fővárosban, Berlinben alkalmuk volt megtekinteni a Brandenburgi Kaput, a Reichstagot, a Berlini TV-tornyot és a Checkpoint Charlie Múzeumot is, ami a leghíresebb katonai ellenőrzőpontnak állított emléket a volt Vasfüggöny berlini szakaszán.
A feledhetetlen élmények mellett szoros barátságok is köttettek, melyek személyes ápolása jövőre Angliában folytatódhat tovább.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>    

Református Lelkészi Hivatal
/2011.08.07./
 

    Nosztalgiavonat járt Sárospatakon

 

               
              

MÁV Nosztalgiavonat a svédek legendás mozdonya a NOHAB, akkor érkezett Sárospatakra a fővárosból, amikor gazdag kulturális hétvége volt a városban.
Kádár, Rákosi és más vezetők utaztak régen azokon a szerelvényeken. A kocsik a XX. század igényeivel, a kor sajtosságaival vannak megáldva. A gőzmozdony elmaradt – számolt be Szendrei András - sárospataki születésű – a Nosztalgia Kft vezetője elmondta..
 

 

.
Szendrei andrás

      

A vonóerő most már általában villamos vagy diesel mozdony, de így messzebbre is tudunk merészkedni, hiszen elérjük a magyar és a határon túli célpontokat egyaránt. Sokat megyünk Szimeringbe, Bécsbe, Nagyváradra és hát Sárospatak is egy visszatérő programként a gasztronómiai fesztiválok mellett ezek a kultur programok is nagyon népszerűek.

A vonat elején az úgynevezett Kádári szalonkocsik vannak. Amiben az interjú készül ez a Rákosi Mátyásnak a kormányzati étkező kocsija volt. Van egy Orfom kocsi, ahol egy cantry együttes játszik, nagyon népszerű. A vonat végén a most frissen beállított élmény kocsikkal nagyobb kapacitású, de komfortos kocsikkal. Tulajdonképpen hat fajta jármű van

Legközelebb valószínűleg 2 év múlva érkezik Sárospatakra az élmény vonat, amely akkor is tartogat majd meglepetéseket.
 

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Cziczer Katalin
/2011.08.07./
 

           Liszt Ferenc emlékének adózik a 20. Zempléni Fesztivál

 

               
           

Huszadik alkalommal várja látogatóit 2011. augusztus 12-20. között változatos, minden korosztály számára érdekes programjaival a Zempléni Fesztivál. Több, különböző jellegű program is adózik Liszt Ferenc emlékének a Liszt Év 2011 alkalmából – nyilatkozta Turjányi Miklós fesztivál igazgató...
 

 

.
 Turjányi Miklós

.

      

A Liszt Ferenc Kamarazenekar által 1992-ben mindössze négy településen elindított művészeti fesztivál rendezvényei ma már behálózzák az egész régiót, a közönség az események sorát követve eljuthat a legeldugottabb falvak kis templomaiba, várakhoz, vadászkastélyokhoz, borpincékhez.
Az egyedi hangulatú eseménysorozat programkínálatát rangos komolyzenei koncertek, irodalmi-, színházi- és táncos estek, kirándulások, könnyűzenei- és jazz programok, kiállítások alkotják. A magyar művészeti élet kiválóságai mellett számos külföldi vendég együttes és szólista lép fel évről évre Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein. A kulturális eseményekhez borkóstolók és csábító gasztronómiai programok kapcsolódnak.
A „tradíció és megújulás” jegyében 2004 óta az Interkultur Hungaria Nkft. szervezi az időközben „Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál” címet elnyert észak-magyarországi eseménysorozatot.
A jubileumi év sokszínű programjában számos, korábban már sikert aratott művész, illetve produkció szerepel, de nem hiányoznak a fiatal előadóművész generáció legtehetségesebb képviselői vagy a friss zenei, irodalmi formációk sem.
Két kiváló szopránénekesnőt is „visszatapsolt” a közönség: Miklósa Erika slágeriákat énekel a Dohnányi Zenekar kíséretével a nyitókoncerten, Rost Andrea pedig új műfajok felé forduló, legutóbb óriási sikerrel Berlinben bemutatott, Pannon dalok című műsorával lép fel a tokaji zsinagógában.
Több, különböző jellegű program is adózik Liszt Ferenc emlékének a Liszt Év 2011 alkalmából.
Műveiből ad koncertet Tokajban Fülei Balázs, a Junior Príma-díjas, fiatal kora ellenére hazai és nemzetközi ismertséget elért zongoraművész. „Liszt a miénk” címmel Megyesi Schwartz Lúcia állított össze különleges dalestet, mely Simon Izabella zongorakíséretével és Oberfrank Pál színművész közreműködésével, az Oremus Szalonban hangzik el.
Szimfonikus költeményét, a Mazeppát tűzte a „Megérthető zene” műsorára Hollerung Gábor karmester. A családoknak is ajánlott, műismertető rendezvényen a teljes művet a Budafoki Dohnányi Zenekar játssza majd. A zeneszerző művével fejeződik be a fesztivált záró Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye is, melynek szólistája ezúttal a friss Liszt-díjas Baráti Kristóf hegedűművész.
A hazai előadók között ismét üdvözölhetjük a fesztiválon a Purcell Kórust és az Orfeo Zenekart, a Szent Efrém Férfikart, Herczku Ágnest és Nikola Parov Quartetet, Bognár Szilviát és Kónya István lantművészt, a Szélkiáltó Együttest, első alkalommal lép fel Botos Bros gitárduó és a Götz Saxophone Quartet.
Németországból érkezik, és több alkalommal is fellép egy kamarazenei formáció, a Soestenuto Trió valamint a boogie-woogie zongoristaként számon tartott Jörg Hegemann.
Igazi csemegének ígérkezik két irodalmi műsor is. Magától Krúdy Gyulától kaphatnak életviteli tanácsokat a nézők Ráckevei Anna, Helyey Lázsló és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar tolmácsolásában a sátoraljaújhelyi Magyar Nyelv Múzeumában. Oberfrank Pál, Juhász Róza és Gados Béla „Csak egy éjszakára” című műsora pedig képzeletbeli utazásra hívja a közönséget a XX. Század első felének magyar irodalmából válogatott versekkel, Sárospatakon.
Louis Armstrong emléke előtt tiszteleg koncertjével a Benkó Dixieland Band, fellép a legendás Magyar Jazz Quartet, és a Csemer Boglárka Quartet.
„Arcok-terek-hangulatok” címmel a Zempléni Fesztivált fotósként végigkísérő Nagy Károly Zsolt képeiből nyílik kiállítás a Tokaji Galériában, Sárospatakon pedig a nemrég elhunyt, zempléni születésű Urbán György festőművész emlékkiállítása lesz.
A gyönyörű zempléni táj, a magas színvonalú programok, a világhírű tokaji bor sokat ígérő triójával várjuk Önöket augusztusban a sokszínű, változatos, egyedi hangulatú Zempléni Fesztiválon!

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

A fesztivál honlapja>>>    

Törő Gábor
/2011.08.07./
 

           Új tanév és új takarékossági hullám kezdődik

 

               
           

Sajnálattal állapíthatjuk meg, hogy az idei nyár a vége felé közeledik, hiszen az augusztus hónapba léptünk. Nekünk már az oktatási intézményekre vonatkozóan készülni kell, a következő tanévre kell figyelnünk, ezért is kezdeményeztem a mai intézményvezetői értekezletnek az összehívását – kezdte beszámolóját az értekezletről Aros János polgármester…
 

 

.
Aros János

.

      

Szóba került az is, ami augusztus 26-án, a következő testületi ülésen valószínűleg előterjesztésként szerepelni fog a testület előtt, hogy a félév elteltével az önkormányzat gazdasági értékelésére is sort kell keríteni, ezen belül az önkormányzati fenntartású intézmények és önkormányzati tulajdonú cégek esetében is.
Sárospataknak anyagi helyzete - az ország többi településéhez hasonlóan - nem lett jobb, éppen ezért azt az intézkedés sorozatot, amit elkezdtünk a 2011. évben, folytatni kell. Ezzel kapcsolatban egy intézkedési terv javaslatot fogok letenni a képviselő testület elé, erről tájékoztattam most az intézményvezetőinket, és a Kft-knek a vezetőit.
Beszámolót hallottunk tőluk továbbá a nyári rendezvények lebonyolításáról, és az előttünk lévő tanévkezdési feladatok jelenlegi állapotáról.
Jó néhány intézmény kapott olyan számlát a távhőtől, ami többletfogyasztást feltételezett, ezeknek a tisztázását elvégeztük, természetesen a számlák korrekciójára sor kerül. Mindezek mellett megkezdtük az egyeztetést a távhő szolgáltatást végző cégünknek a kisebbségi tulajdonos társával, hiszen vannak olyan témakörök, amelyeknek a tisztázása mindenképpen szükséges ahhoz, hogy nyugodtan tudjuk a következő fűtési szezont elkezdeni. A következő testületi ülésen erről is tájékoztatást fogunk majd adni.

Vannak olyan intézmények, amelyek életében ez a nyár jelentős fejlődést hozhat majd, ilyen a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, ahol a szeptemberi tanévkezdést már a felújított épületben szeretnénk megvalósítani, ezért meginvitáltunk az intézményvezetői tanácsadó testületet egy bejárásra, amelyre rövidesen sor kerül.
Ilyen az egészségügyi központunk életében a Kistérségi Betegellátó Központ kialakítása, amely az igazgatónő elmondása alapján, a különböző engedélyek beszerzésével együtt a következő évben indulni tud. Ennek az állapotáról is kaptunk egy tájékoztatást az igazgatónőtől és rövidesen valószínűleg ezt a beruházásunkat is meg fogjuk tekinteni.

Az intézkedéssorozat - amelyről már említést tettem – szükségessé teszi, hogy ismét átnézzük az intézményeink költségvetését, ismét megnézzük, hogy hol tudunk még takarékoskodni - természetesen először magunkon, a Polgármesteri Hivatalon kezdve. Átnézzük azokat a beruházásokat, amelyekre a pályázati forrásokat már megnyertük, ám önrész hiányában nem tartom kizártnak, hogy elég nehéz döntést kell majd hozni a képviselő testületnek.
Több elképzelésünket is meg fogjuk majd osztani az intézmények vezetőivel és lefolytatjuk a tárgyalássorozatot. Lehetnek benne intézményi átalakítások és további racionalizálások. Ezekről addig nem szeretnék nyilatkozni, ameddig az egyeztetések le nem folytak.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>> 

Cziczer Katalin
/2011.08.07./
 

         A szőlősgazdáknak gondot okoz a sok eső

 

               
              

Az állandó esőzés nem csak a szabadságolóknak és a strandfürdők üzemeltetőinek okoz gondot, hanem szőlőtermelőknek is. Butella László a Sárospataki Hegyközségi Tanács elnöke elmondta, hogy egy bizonyos szintig jó az eső, de a fölött már gondot jelent. Nem az a baj, hogy leesett akárhány milliméter csapadék, hanem az, hogy állandóan dunsztban van a szőlő…
 

 


Butella László

      

Itt vagyunk augusztusban, és még nem lehet nyugodtan pihenni a babérjainkon, és várni, hogy érjen a szőlő, hanem tovább kell védekeznünk. A szürke rothadás, a peronoszpóra 100%-os infekciós nyomással van, állandóan permeteznünk kell.

Nagyon nagy minőség van benne ebben az évben, de ha az időjárás továbbra is ilyen csapadékos lesz - főleg a későbbiekben – akkor, akár tönkre is mehet Hegyalja. Ha egy kéthetes eső folyamatosan beáll, mikor zsendül a szőlő, akkor ez el is viheti.

A peronoszpóra és lisztharmat mellett nagyon oda kell figyelni még a botritiszre, sőt a fakórothadásra, illetve feketerothadásra is, mert ezeknek is az infekciós nyomása most fölment 100%-ra.
Összességében, Hegyalján még nagyon szépek a szőlők. Szépen meg voltak védve, igyekszünk, hogy ez a szép termés megmaradjon.
 

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


 Cziczer Katalin
/2011.08.06./
 

         Lószállító autó karambolozott a 37-esen

               
              

2011. augusztus 2-án 18 óra előtt a 37 főúton, Olaszliszka közelében egy anyagi kárral járó közlekedési baleset történt. Egy Ford Transit típusú tehergépkocsi közlekedett Sárospatak irányából Szerencs felé. Előtte, vele azonos irányba haladt egy Suzuki személygépkocsi, egy utána kapcsolt lószállító utánfutóval, abban egy 600 kg-os csődörrel – kezdte egy baleset ismertetését Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…
 


Bacsó Tibor

      

A baleset helyszínéhez érve a Ford Transit - a záróvonal ellenére - elkezdte az előtte haladó Suzuki előzését, és azt sem vette figyelembe, hogy őt egy másik gépkocsi már elkezdte előzni. Amikor ezt észlelte, azonnal visszakapta a kormányt, de mivel már közel volt a lószállító utánfutóhoz, így annak nekiütközött.
Az ütközés ereje akkora volt, hogy az utánfutó a Suzuki gépkocsiról leszakadt és a jobboldali vízelvezető árokba sodródot, a Suzuki pedig kifordult az úttestre.

Szerencsére csak anyagi kár történt, még az utánfutóban lévő ló sem sérült meg! A közlekedési balesetet szabálysértési eljárás keretében vizsgálja a Sárospataki Rendőrkapitányság.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


 Cziczer Katalin
/2011.08.06./
 

         Szerelmi bájitalt fogyasztottak…

 

               
              

Az esemény és következményei a Crescendo Művészeti Akadémia 8. sárospataki kurzusán történtek meg a Rákóczi-vár udvarán felállított színpadon 2011. augusztus 6-án, a csillagos ég alatt. Talán ennél nemzetközibb előadása még nem is volt Donizetti operájának, hiszen a nyári akadémia résztvevői a világ 35 országából érkeztek, s az előadás résztvevői közülük kerültek ki...
 

 


 

      

A nyári akadémia diákjaiból és Camerata Miskolc zenészeiből összeállt zenekart Paolo Paroni olasz karnagy vezette, az énekeseket pedig az amerikai Teresa Moyer rendezőasszony készítette fel a nem mindennapi produkcióra.

Füzesséryné Dudás Eszter brácsaművész, a művészeti kurzus szervezője elmondta, hogy azért erre nem két hét alatt készültek fel az előadóművészek, hiszen a kottákat már jóval előtte megkapták, s az előadás résztvevőinek már a hivatalos kezdés előtt volt egy 0. hét is.

Mindenesetre megérte a fáradságot, mert az ősi vár Lorántffy loggiája, mint díszlet előtt világra szóló nagy sikert arattak.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>> 

 Törő Gábor
/2011.08.06./
 

          Ismét rendkívüli ülést tartott a Testület

 

               
              

Rendkívüli testületi ülés összehívására került sor 2010. augusztus 2-án, amelynek a legfontosabb napirendi pontja az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium költségvetésének módosítása volt, de szóba került a földprogrammal kapcsolatban beadandó pályázatunk előkészítése és az újhutai tábor fejlesztése is – kezdte tájékoztatását az ülésről Aros János polgármester…
 

 


Aros János

      

Az Arany János normatívára vonatkozó költségvetés tervezése januártól szeptemberig volt benne az intézmény költségvetésébe, szeptembertől decemberig pedig most írtuk alá a szerződést a minisztériummal. Emiatt a bevételi oldalt - és természetesen a kiadási oldalt is - ugyan olyan arányban módosítani kell.
Az Arany János tehetséggondozó programban a kezdetek óta részt vesz Sárospatak város Önkormányzata az Árpád Vezér Gimnáziummal. Erről a programról tudni kell, hogy a csatlakozó intézményekben tehetséggondozási céllal, kiemelt óraszámban tanulnak a programban részt vevő gyerekek, akiknek kollégistáknak kell lenniük.
Ez a program kitűnően működik Sárospatakon, ezt országszerte elismerik, a minisztérium is. A városnak ez azért jó, mert dupla normatívát kapunk a gyerekek után az Arany János tehetséggondozó program miatt az iskolában, és a kollégiumi nevelésre vonatkozóan is.
Ez okozza azt, hogy bár nem kötelező feladatot ellátó intézmény az Árpád Vezér Gimnázium, mégis ennek a kiemelt normatívának köszönhetően az önkormányzatnak nem kellett hozzátenni ehhez az intézményhez egy fillért sem. Ami változik az eddigi finanszírozáshoz képest, hogy most kötött normatívaként kapják meg, és ezt az összeget kizárólag a programra lehet majd fordítani.
Természetesen az intézmény költségvetését úgy készítettük el, hogy ami a programhoz kapcsolódóan az intézmény más jellegű tevékenységéből hozzáadható, azt mind próbáltuk ennek a terhére beilleszteni.

Szintén határidős volt a szociális földprogrammal kapcsolatban beadandó pályázatunk előkészítése, hiszen augusztus 5-ig ezt a pályázatot be kellett nyújtani. Szeretnénk részt venni ebben a programban, hiszen újabb 13-14 főnek tudunk ezzel munkalehetőséget biztosítani, terveink szerint decembertől a következő év június végéig, akik önkormányzati földterületen fognak munkát végezni, burgonyát termeszteni. Az is célja ennek a projektnek, hogy a folytonosságot megtartva a következő programban is részt tudjunk majd venni. Olyan munkára bíztatjuk a résztvevőket, amelyeket otthon, később is tudnak majd kamatoztatni, amennyiben kertes házzal rendelkeznek. A kimenő termékeket pedig - legyen az a most említett burgonya, zöldség vagy éppen virág - az önkormányzat fogja hasznosítani saját intézményeiben, értékesítve, vagy éppen a rászorulóknak való kiosztására.

Egy pályázatot vettünk még tudomásul, ugyanis a Pataqua Kft, mint az önkormányzat 100%-os tulajdonában lévő Kft, a régi újhutai úttörőtábornak – mindenki így ismeri - a felújítására nyújtott be egy pályázatot. Itt jelentős önrészt kell hozzátenni, amelyet a Kft-nek kell kigazdálkodni.
Nagyon nagy szükség lenne már az újhutai tábor felújítására, ahol az igazgató elképzelése szerint téliesített faházak is kerülnének elhelyezésre, amely hozzájárulna, hogy ne csak a rövid nyári időszakban legyen kihasználva ez a tábor, hanem a téli, úgynevezett holt időszakban is. Akár egy teljes busznyi odalátogató vendéget tudjanak fogadni, és számukra programlehetőséget biztosítani.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>> 

 Cziczer Katalin
/2011.08.06./
 

          Pályakövetés kidolgozása és külföldi munkalehetőségek feltérképezése a Vay-ban

 

               
              

A térségünkben oly magas munkanélküliségi mutatókat újszerű kezdeményezéssel kívánja csökkenteni a Vay Miklós Szakképző Iskola. Egy sikeres tavaszi EU-s szakképzési pályázat során az intézmény vezetése jó kapcsolatot épített ki a németországi Erfurt Város Iparkamarájával - nyilatkozta Dr. Téglás Zsolt, igazgató...
 

 


Dr. Téglás Zsolt

      

Első körben jelenlegi diákjainknak szeretnénk 3-4 hetes külföldi gyakorlati lehetőséget a következő tanévben biztosítani, de igyekszünk egyéb lehetőségeket is feltérképezni. Ennek kapcsán a már végzett diákok számára szeptembertől olyan ösztöndíjprogramra van kilátás, melyben a thüringiai hiányszakmákban (pl.: hegesztő, gépi forgácsoló, szerkezetlakatos, stb.) néhány magyar fiatalt is tudnának fogadni.

Az ösztöndíjprogram 2-3 évre szól, mely során a már végzett tanulók ismét iskolapadba ülnek, elméleti oktatásban, nyelvi felkészítésben és gyakorlati képzésben is részt vesznek, mely időszak alatt 6-700 Euro ösztöndíjban részesülnek és a képzés végén német szakmunkásoklevelet is szereznek. Természetesen nagyszerű lehetőség továbbá az is, hogy a kinti gyakorlati képzőhely kölcsönös elégedettség alapján az ösztöndíj után kész állást ajánlani.

Bővebb felvilágosítás és jelentkezés Dr. Téglás Zsolt intézményvezetőnél 2011. augusztus 05. és augusztus 10. között.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.08.05./
 

          Latin fitness a Végardó Fürdőben

 

               
              

A sárospataki Végardó Fürdő idén 50 éves. A fürdő vezetése a jeles évfordulót különböző ötletekkel és újításokkal szeretné emlékezetessé tenni. Ilyen volt a Zemplén Szépe választás, és ilyen a tánctanulás is, amit a fürdővendégek naponta kétszer vehetnek igénybe. Délelőttönként 11 órától egy csinos oktatónő, a medence szélén mutatja be zenére azokat un. aqua-aerobic mozdulatokat, amelyeket a vízben lévő vendégek is könnyedén elvégezhetnek...
 

 


Balla Boglárka

      

Délutánonként 17 órától pedig latinos zene szólal meg, s a dobogón táncoló lány mozdulatait ezúttal a pázsiton követhetik a vendégek. Többen naponta megjelennek, s a 3. napon már a tanárnőhöz hasonló kecses mozdulatokkal járják a latin táncokat – végül is, a fürdőjegy árában ez is benne van.

Ebbe a sorozatba tartozik bele az augusztus 12-13-ra tervezett Fürdő Fesztivál is, amikor élő zenére táncolva mutathatják be a tanultakat a fürdővendégek, akár éjszakába nyúlóan is a medence szélén, vagy a vízben, ugyanis éjszakai fürdőzés is szerepel a programok között.
 

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>                                       További fotók>>>

 Cziczer Katalin
/2011.08.05./
 

          Két borkirálynőt választottak Tarcalon

 

               
               

A borkirálynő választásnak a célja, hogy a magyar bornak arca legyen. Itthon és külföldön egyaránt képviselje Magyarországot kiállításokon, média megjelenésekben, a boreseményekben egy éven keresztül – nyilatkozta Gergely Miklós TDM elnök, nemzetközi bortanácsadó, borvendéglő tulajdonos a zsűri elnöke...
 

 


Gergely Miklós

      

Három fordulót bonyolítottunk le, az első forduló pályázatos volt, ide 18 és 32 év között lehetett pályázni olyanoknak, akik már borvidéki versenyeken borkirálynői címet nyertek.
A második fordulóban a borkirálynők felkészültségét és rátermettségét teszteltük. A borkultúra, gasztronómia, általános műveltség, kerültek terítékre.
A harmadik forduló, ami Tarcalon volt július 29 és 30-án, itt történt a személyes megmérettetés. Egy szakmai zsűri bírálta el a királylányokat. Ebbe a versenybe összesen kilencen jutottak be, s ebből a döntőbe négyen mehettek tovább.

Zsűri tagok Gergely Miklós TDM elnök, nemzetközi bortanácsadó, borvendéglő tulajdonos, Jaczkó Zsolt, a Tokaj Múzeum igazgatója, Király László az Európai Borrend bírája, Rakaczki Rita Tokaj-reneszánsz Egyesület szóvivője.

A jelölteknek a program, Szegiben pogácsa sütés volt, a Tokaji Zsinagógában a saját borvidékről kellett prezentációt tartani és két beválasztott saját borvidéki bort bemutatniuk. Volt műveltséggel, divattal kapcsolatos feladat is. Az Andrássy rezidenciában borleírást kellett készíteni, és a jelölteknek a borról alkotott borképükkel ismerkedhettek meg. A borfelismerés a Degenfeild Kastélyszállóban volt, majd ezt követte a lopózási feladat egy tarcali pincében
Nagyon szoros volt a verseny. Azért döntöttünk úgy, hogy két borkirálynő lesz, ami nem egy szokásos, mert a Kitti olyan sok közönségszavazatot kapott, hogy nagyon-nagyon megdobta az ő pontszámait. A rátermettséget, számszerűen vettük figyelembe ezeket a teszteket, amiket kitöltöttek, illetve itt a két napnak minden feladatát tudtuk számszerűsíteni, és a közönségszavazatokat. Ebből alakult ki ez a verseny.

Mind a négyen akik bejutottak a döntőbe, úgy értékeljük, hogy nyertesek, különösen a két borkirálynő, egyik a közönségszavazatok alapján. A szakmai szempontok figyelembe vételénél fontos volt, hogy a borkirálynő tapasztalt legyen, jó kiállású legyen, szépen tudjon fogalmazni, korrektül tudjon beszélni a borról. Így alakult ki az, hogy gyakorlatilag két borkirálynői címet adtunk.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 További fotók>>>                  További fotók>>>               YouTube SÁROSPATAK      

 Cziczer Katalin
/2011.08.05./
 

          A Mátrába kirándultak a reformátusok

 

               
              

Július 30-án reggel még felhőszakadásban indultak el a református gyülekezet tagjai hagyományos kirándulásukra, de az égiek meghallgatták az imádságot, mert Parádon már nem kellett felhúzni az esernyőt. Az Ybl Miklós tervezte kocsimúzeum és lovarda épülete megtekintése után Parádsasváron, a festői környezetben levő kastélyhotelt járták be a kirándulók, a pincétől a padlásig, köszönhetően a végtelenül kedves munkatársaknak - küldte a tudósítást Virágh Sándor református lelkész...
 

 


Virágh Sándor

      

A siroki vár mellett elhaladva Recsknél megemlékezett a csoport azokról az áldozatokról, akiket 1950 és 1953 között itt a köbányában kényszermunkatáborba internáltak embertelen körülmények között. Kis országunk földrajzi magaslatai szerpentinjein végighaladva a Mátrafüreden elfogyasztott házias ebédet követően Nagyrédén a Bormúzeum meglátogatása következett, a szakszerű bemutatást jóízű borkóstoló követte.

Végül, miközben Sárospatakon még esett az eső, a kirándulók Jászárokszálláson vidáman élvezhették a termálvíz és a napsütés melegét. A természeti szépségek nyújtotta felüdülés, az épített és történelmi örökséggel való találkozás szellemi töltekezése mellett a csoport vidám ismerkedési és bibliaismereti vetélkedőben részesült, észrevétlenné téve a hazaút időtartamát.
 

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Református Lelkészi Hivatal
/2011.08.05./
 

          Gombák és gombászok fesztiválja

 

               
              

A Zempléni Gombász Egyesületben az a mondás járja, hogy rossz idő nincs, csak rosszul öltözött gombász. A III. Zempléni Gombafesztivál résztvevői mindannyian jól öltözettek voltak, hisz a hétvégi kitartó esőzés ellenére sem adták fel. A 220 regisztrált és a sok „odatévedt” vendég az ország 37 településéről érkezett. 6 hazai gombász egyesület képviselői látogattak el hozzánk, de voltak svájci, felvidéki és lengyel gombászok is - számolt be Kőszeginé Tóth Judit titkár...
 

 


Kőszeginé Tóth Judit

      

KBár a túrák során a sárdagasztást gyakorolhattuk, de sikerült nagyobb elázás nélkül lebonyolítani a módosított útvonalú túrákat. A vacsorára ugyan nem gombapörköltet ettünk, de a megelőző időszak "gombaínséges" időszaka ellenére 120-nál több nagygombát sikerült a résztvevő túrázóknak összegyűjteni és meghatározni, közöttük több különleges gombát az ínyencek nagy örömére: a hegyesedő sötétedőpöfeteget (Bovista acuminata), ami hazánkból is csak a közelmúltban került elő, s zempléni honossága csupán két éve ismert. A védett tüskés sörénygomba egy faanyagon fejlődő gerebengomba-féle, amely fehéres termőtestével leginkább taplókra emlékeztet, de jól látható tüskés termőrétege azonnal elárulja rokonsági körét.

A Zempléni-hegységből korábban nem volt ismert a tudomány számára, a Zempléni Gombász Egyesület tagjai viszont már az előző évben három lelőhelyen találkoztak ezzel. Furcsa, tüskés külleme nem csábít étkezésre, így bízunk abba, hogy országosan ritka gombánk abaúji és zempléni tájainkon nyugodtan tenyészhet tovább. A mérgező gombák közül például a gyilkos galóca csak egy példányban került elő, az ehetők közül pedig a nyári vargánya nem is került bemutatásra. Más tinórufélék is alig voltak, egyedül a nyárfa-érdestinóruból lehetett étkezésre alkalmas mennyiséget találni. A sárga rókagomba volt az, amely a viszonylag száraz nyáron mostanáig is kitartott, bár most csak néhány példányban mutatkozott. A nyár jellegzetes gombái közül a galambgombát és több tejelőgombát láthattunk.

Kiállítottuk a TIT által meghirdetett „A természet különcei: a GOMBÁK” című gombafotó-pályázat legjobb fotóit. A gyerekeknek gombás játszóházat, a legszebb gombáknak gombaszépségversenyt rendeztünk. Dr. Vasas Gizella és Dr. Locsmándi Csaba mindig elámítanak bennünket magas színvonalú előadásaikkal, sőt mikroszkópos spóra- és fonalgomba-vizsgálatokkal mélyítették tudásunkat.
Jankovics Marcell úr előadásával megkoronázta a szombati napot. A gomba jelképvilágáról, néphagyományban betöltött szerepéről szóló előadásával új ismereteket nyújtott a hallgatóságnak.

Köszönettel tartozunk a Gombafesztivált befogadó, helyszínt biztosító Komlóskának. A falu segítőkészsége, rugalmassága nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a jó (gombanövesztő) de nem szép idő ellenére újra sikeresen zárhattuk a minden évben megrendezésre kerülő Gombafesztivált.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.08.04./
 

          Lángmentesítik az Árpád Vezér Gimnázium fa tetőszerkezetét

 

               
              

A Makovecz Imre által tervezett Árpád Vezér Gimnázium nem csak kívülről impozáns, le belépve is lenyűgözi a látogatót. A tágas aulát körbe vevő és lezáró motívumok megcsodálása után tekintetünk a magasba szökik, és percekig nem tudjuk levenni szemünket a hajlított faidomokból készült tetőszerkezetről, melynek csúcsán áramlik be a fény. Kevesen gondolnak arra, hogy időnként ezzel tennivaló is van. Tóth Tamás igazgató úrtól tudjuk, hogy időnként tűzvédelmi munkát kell rajta végezni, amire szakemberek közreműködésével idén nyáron került sor
 

 


Tóth Tamás

      

A Tűzvédelmi Szabályzat, illetve a tetőszerkezetre felkerülő anyag szavatossága határozza meg, hogy milyen gyakran kell az iskolánk tetőszerkezetét lángmentesíteni. 1993-ban, amikor elindult az iskola, az után első lángmentesítésre 2001-ben került sor, tehát 8 évre az iskola megnyitása után. Most pedig 2011-ben, 10 év elteltével kerül sor a második lángmentesítési munkálatra.

Az előírások azt fogalmazzák meg, hogy 10-15 percig kell lassítani a bekövetkezett katasztrófát és bízunk benne, hogy ezt ez az anyag biztosítani is tudja. Ez igazából arra ad lehetőséget, hogy a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóságnak legyen ideje kiérni és az esetleges katasztrófát megakadályozni.

Kértük a kivitelezőt, hogy amennyire lehet pormentesítési anyagot is keverjen az összetételbe, amely talán bizonyos ideig megóvja az iskola tetőszerkezetét a portól, de az előző lángmentesítési tapasztalatunk is azt bizonyítja, hogy ez nem túl hatékony, tehát várható, hogy ezzel majd problémák lesznek.
A költségek magasak, hisz olyan 15 millió Ft körül van az osztálytermek, az aula és a tornaterem tetőszerkezetének lángmentesítése, emellett az épületet kívülről is lángmentesítik. A költséget Sárospatak város Önkormányzata biztosítja.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


 Cziczer Katalin
/2011.08.04./
 

          Fazekas tábor volt Kispatakon

 

               
            

A Vay Miklós Szakképző Iskola fazekas, keramikus tanműhelyében második éve tartanak egyhetes tábort, amikor a kézművesség alapjait igyekeznek átadni a táborozóknak. A tábor céljáról és munkájáról Gécziné Bankus Zsuzsanna tanárnő, fazekas szakoktató számolt be…
 

 


Gécziné Bankus Zsuzsanna

      

Azoknak szól ez a tábor, akik nagyon érdeklődnek a fazekasság iránt. Itt megismerkedhetnek először a korongozással, majd más egyéb technikákat is megtanulhatnak. Legtöbben úgy gondolják, hogy az agyag egy sáros, körülményes anyag. Azt szeretnénk, hogy megszeressék az agyagot és ne idegenkedjenek tőle.

Agyagozás közben nagyon sokat fejlődhetnek nem csak a gyerekeknek, de a felnőttek is. A tanultakat más területeken is tudják hasznosítani, hogy hogyan nyúljanak eszközökhöz, tárgyakhoz. Az itt töltött idő alatt a résztvevők előadásokat is hallhatnak pl, a hagyományos paraszti és a sárospataki kerámiáról.
Azt is megismertetem, hogy a népi cserépedényeket hogyan tudjuk használni, vajat fogunk köpülni, s szeretnénk a kemencében egy lepényt is készíteni, amit utána el is fogyasztunk.

Már másodszor vagyunk itt, a hangulat nagyon családias, a gyerekek pedig nagyon kitartóak – mondta Pásztor Péterné, Krisztina anyukája, akik Tokajból érkeztek. Szerintem, ha egy gyerek 5 napon át ilyen kitartóan agyagozik, ez elárulja, hogy mennyire jó a tábor. Nagyon szeretjük!

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

 Cziczer Katalin
/2011.08.04./
 

                A 20. nyáron táboroztak Sárospatakon a kis felfedezők

 

               
             

A Magyarország Felfedezői Szövetség, mint hagyományőrző gyermek és ifjúsági szervezet Sárospatakot szemelte ki 20 évvel ezelőtt, amikor Bodroghalászban két házat is vásároltak, hogy évről évre itt táboroztassa a Kárpát-medence különböző országaiból érkező diákokat. Azóta már generációk nőttek fel, s ma már a csapatvezetők is az egykori kisdiákokból kerültek ki...
 

 


Rakó József

      

A gyerekek, akik a táborozás ideje alatt Sárospatakot, és azon keresztül a magyar történelem egy részét is felfedezik, a magyarországi településeken kívül, az edélyi Kibérdről és Hármasfaluból, valamint a felvidéki Felsőszeliből érkeztek.

Rakó József tanár úr, a Szövetség alapítója elmondta, hogy az idei nyár eseményei a Rákóczi szabadságharchoz kapcsolódnak, mivel Rákóczi év van, ugyanis éppen 300 évvel ezelőtt fejeződött be a Rákóczi szabadságharc. Erre az évfordulóra már otthon felkészültek a gyerekek, hogy a vetélkedőkön minél jobban szerepeljenek.

A várban volt egy nagyon szép ünnepségünk, a nemes ifjak avatása, ahol a kibédi csapatunk idézett fel a kolozsvári avatásokból egy kis jelenetet, valamint itt, a saját múzeumunkban volt egy Mikes megemlékezés, ami szintén ehhez az időszakhoz kapcsolódik – folytatta a programok felidézését Baksa Brigitta tanárnő, a tábor vezetője.

A gyerekek nagyon szeretnek ide Sárospatakra jönni. Hármasfaluból például először érkeztek kisdiákok, akik már most elkezdték győzködni a vezetőjüket, hogy jövőre is eljöhessenek. Akik pedig már többször voltak itt, közülük volt aki kimondta, hogy ő már „haza” jön ide Sárospatakra.

A hűséges kis felfedezőkre Sárospatak Város Önkormányzata is odafigyel, ennek bizonyítéka, hogy évről-évre a Városházára is meghívják őket, és a záróünnepélyükön rendszeresen képviselteti magát a városvezetés. Idén a város által felajánlott okleveleket és jelvényeket dr.Komáromi Éva jegyző adta át a legszorgalmasabb felfedezőknek.

 


dr. Komáromi Éva


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.08.03./
 

                Azt hitte, hogy tud vezetni

               
             

2011. július 30-án 18 óra 50 perckor történt egy közlekedési baleset Tolcsván. Az eset érdekessége, hogy az elkövető egyben egy komolyabb bűncselekményt is elkövetett – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…
 


Bacsó Tibor

      

Egy szerencsi fiatalember Tolcsván sétálva a Petőfi utcában észre vette, hogy egy lezáratlan gépkocsi van az út szélén, amelyben a tulajdonos még a kulcsot is benne hagyta. Ekkor úgy döntött, hogy ezzel a gépkocsival megy el Vámosújfaluba, s a gépkocsiba a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül bele is ült. Beindította és elindult a gépkocsival Vámosújfalú irányába, de nem jutott messzire. Mivel sem vezetői engedéllyel, sem vezetői tapasztalattal nem rendelkezett, az úttestről hamar lehaladt és még ugyanebben az utcában villanyoszlopnak ütközött.

Ekkor került sor a rendőri intézkedésre. Ennek során az alkoholszonda ittasságot jelzet, ezért vérvételre is előállították. Ittas járművezetés és jármű önkényes elvétele miatt büntetőeljárást folytattunk a fiatalemberrel szemben.
 

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.08.03./
 

          Hétvégén csúcsosodnak a Crescendo programjai

 

               
             

Lassan túl vagyunk a második héten is, nagy öröm volt hétfőn este, amikor mindenki megérkezett, kb. 350 fő 34-35 országból és kedden már kezdődtek is a kurzusok. Most már nagyon sok intézményben vagyunk jelen itt Sárospatakon, a templomokban, a zeneiskolában, a Comenius főiskolán újra, és főképpen a Református Kollégiumban, az Imateremben ill. a gimnáziumban – számolt be Füzesséryné Dudás Eszter brácsaművész szervező, az idei Crescendo Művészeti Kurzusról…
 

 


Füzesséryné Dudás Eszter

      

A kurzusok között nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a diákok ne csak szóló órát kapjanak, hanem együtt is muzsikáljanak, amire a kamaracsoportok és a zenekar, a kórusmunka a legalkalmasabb. Ezt egy nagy előkészítő munka előzte meg, mivel nagyon sok és nagyon tömény a feldolgozni való anyag. Mindenki hatalmas repertoárral érkezik szólóban is, ezért aztán a kamara, és az annál nagyobb együttesek munkájának anyagát, a kottákat kiküldtük, így ők már felkészülten érkeztek a kurzusra. Itt pedig, a saját szólamanyag tudásával a művek összecsiszolása történik, és így az első nap végére már több produkció is összeállt. Igyekszünk, hogy egy-egy együttesben minél különbözőbb, minél sokszínűbb, minél több nemzetiség képviseltethesse magát, így péntek, szombat körül már elhangzottak az első nemzetközi produkciók.

Nagy öröm volt számunkra, hogy idén gyerekek is szép számban érkeztek Sárospatakra. Nekem a Kőbányai Zeneiskolából egy 35 fős csoport vesz részt a kurzuson, vonósok, fúvósok, gitárosok, zongorista és ütős, ők szombaton adtak egy nagyon szép záróhangversenyt a Múzsák Templomában. Amit a Crescendo hozzá tudott adni, az a külföldi résztvevőkkel való együttmuzsikálás volt, ráadásul a művésztanárok is közreműködtek egy-egy hangszer erejéig a produkciókban, pl. egy amerikai és egy lengyel hölgy is.
Amit pedig mi adtunk ezáltal az volt, hogy egy Liszt művet állítottunk színpadra, hiszen Liszt év van, és mi nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az évfordulós zeneszerzőket és az aktuális ünnepeket számon tartsuk.

Az operaprodukcióval nekünk már volt egy 0. hetünk is. Azért Donizetti Szerelmi bájitalát mindenestől színpadra állítani, díszlettel, rendezéssel, ez egy nagyon nagy kihívás, annál is inkább, mert az énekesek különböző országokból jöttek, Malajziából és Izraelből is érkezett szólistánk, de magyar, szlovák, lengyel részvevő is fellép a produkcióban. Ez számukra egy nagyon komoly feladat.

Ami az első héten történt, az a 2. héten csak fokozódott és fokozódik tovább a 2. hét végére. Kiemelt szerepet kaptak idén a Visegrádi Négyek, tehát a lengyel, szlovák, cseh és magyar zeneszerzők és az ő műveik. Nagyon érdekes előadásokat hallhattak a résztvevők pl. hétfőn, amikor azt figyelhették meg, hogy hogyan váltak a nemzeti táncok Chopin zongoraműveiben klasszikus darabokká - és csütörtök délután is a Visegrádi Négyek országainak zeneművei kerültek előadásra. Szerdán a református templomban voltunk jelen a bibliaórán, a hétvége pedig külön csemege lesz a Crescendo barátaink számára, hiszen különleges záróhangversenyekre kerül sor a Rákóczi vár udvarán, köztük szombat este az operaelőadás, vasárnap pedig a gálahangverseny kerül majd megrendezésre.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>                   További fotók>>>

 Cziczer Katalin
/2011.08.03./
 

          Lengyelországban járt a Pacurka Gyermektánccsoport

 

               
            

A Farkas Ferenc Művészeti Iskola Pacurka gyermektánccsoportja nyár elején Lengyelországban Zamosc településen vendégszerepelt. Az Európai Uniós támogatásból megvalósított rendezvény kulturális találkozóján léptek fel a néptáncos gyermekek - számolt be Darmos István...
 

 


Darmos István

      

Két évvel ezelőtt állította össze Zamosc település vezetése azt a projektet, aminek keretében ez éven a városi delegáció mellett a táncos gyermekeinket is vendégül látták. A rendkívül jól szervezett programot gyönyörű környezetben valósították meg. Új, modern faházakban biztosították a szállást vendéglátóink, s nagyon nagy figyelmet fordítottak arra is, hogy kiváló legyen a gyermekek étkeztetése, ellátása. A környék számos látnivalóját volt alkalma a csoportnak megtekinteni a kirándulások, szabadidős programok során.

A kulturális találkozón a pataki gyermekek ukrán, szlovák, lengyel csoportokkal együtt léphettek fel. A közel egyórás műsorban többek között rábaközi, érpataki, gömöri, felcsíki, baranyai táncokból készült koreográfiákat fűztünk csokorba, mindezekkel igyekeztünk bemutatni a színes és változatos magyar néptánckultúrát. A Pacurka csoport tagjai nyáron pihennek, de a Farkas Ferenc Művészeti Iskola két másik tánccsoportja augusztus végén szintén Lengyelországban – Krosznóban és Jaslóban – vendégszerepel majd.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


 Cziczer Katalin
/2011.08.03./
 

          Működő pályázati projektet mutattak be

 

               
                        

Bemutatóra gyűltek össze egy pályázati projekt menedzserei, az Önkormányzat több tagja, néhány intézményvezető és s sajtó képviselői is 2011. július 27-én a Kommunális Szervezetnél, akik saját szemükkel akartak meggyőződni arról, hogy egy jelentős pályázati projekt működik, annak keretében gépet vásároltak, a projekt során alkalmazott és kiképzett dolgozók termelő munkát tudnak végezni… 
 

 


Erdős Tamás


Siska Tamás

      

A gép, amit működés közben tekintettek meg egy aprítékkészítő berendezés volt, amivel fa hulladékból, gallyakból lehet jó fűtőértékű tüzelőt készíteni. Ugyanott mutatták be az eltüzelésére alkalmas kazánt is. A tervek szerint a Kommunális Szervezet telephelyének fűtését ezzel fogják a télen megoldani. A tudnivalókat Siska Tamás projektfelelős ismertette a jelenlévőkkel.

Ezután az érdeklődők a szintén Kispatakon lévő Budai Nagy Antal utca egyik szépen rendbe rakott házát tekintették meg, ugyanis az önkormányzati épületen az összes szakipari munkát a pályázati projekt keretében kiképzett dolgozók végezték el.
Egyed Attila projekt asszinsztens megmutatta, hogy a régen nem lakott szociális bérlakás hogyan kapott teljes külső-belső megújulást: külső vakolást, színezést, a tetőszerkezetnek a javítását, belső festést mázolást és a teljes kertrendezést.

Erdős Tamás projektmenedzsertől megtudtuk, hogy aprítékkészítő és aprítékgyűjtő, takarító, épületkarbantartó, kert- és szőlőművelő szakmacsoportokban nyílt lehetőség munkanélküliek képzésére és foglalkoztatására Sárospatakon. Erre a város önkormányzatának sikeres Európai Uniós pályázati programja ad lehetőséget.
A megnyert összeg 170 millió 450 ezer forint, ami 100%-ban támogatás. A projektnek 39 fő foglalkoztatottja van, a foglalkoztatás teljes időtartama 22 hónap, a foglalkoztatásra és a célcsoport képzésére szánt összeg mintegy 97 millió forint. A projektet egy 5 fős menedzsment igazgatja, a munkavállalók 4 szakmacsoportban tevékenykednek, 11-11-11 fővel illetve az aprítékkészítő brigád 6 fős, így adódik össze a 39 fő.

A projekt résztvevői a teljes időszak alatt mentori szolgáltatásban is részesülnek annak érdekében, hogy biztosított legyen a projektben való bennmaradásuk.

Nemcsak 39 személynek, hanem 39 családnak tudtunk megélhetést biztosítani – mondta Aros János polgármester- közel két éven keresztül. Másrészt, olyan anyagi eszközöknek a beszerzésére is lehetőség nyílt, amelyet nem tudtunk volna megtenni, hiszen 35 millió forint áll rendelkezésre ebben a pályázatban, hogy a munka végzéséhez szükséges kisebb nagyobb eszközöket beszerezzük. A pályázati program magában foglalja azt is, hogy a város létrehoz majd egy közfoglalkoztató nonprofit vállalkozást.

 


Egyed Attila


Aros János


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.08.02./
 

          A vállalkozás is jól jár, ha sportegyesületet támogat

 

               
             

Idén úgy változott a társasági adóról szóló törvény, hogy az adózás után nyereséges cégek a befizetett adójuk akár 70%-ával is támogathatják a sportegyesületeket. A témában érintetteknek az  Újbástya Rendezvénycentrumban adott részletes felvilágosítást a törvény egyik kidolgozója, Dr. Fazekas Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese...
 

 


Dr. Fazekas Attila

      

A támogató vállalkozásnak mindenképpen kell, hogy legyen egy pozitív adóalapja és kell találnia egy olyan támogatásra jogosult szervezetet, aki ebben az új rendszerben pénzt kaphat. Ez a látvány-csapatsportágak valamelyik bajnoki osztályában induló sportszervezete lehet - a klubszint támogatásáról beszélünk most, vagy éppen az utánpótlás nevelés fejlesztésére szakosodott alapítványok lehetnek ezek a szervezetek.

A támogatható, úgynevezett látványsportágak: labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és a jégkorong. A különböző egyesületek mellett a támogató cégek is jól járnak a támogatással, mert amellett, hogy ezt a támogatást költségként elszámolhatják és ezzel csökkenthetik az adóalapjukat, emellett az így csökkentett adóalap mellett még adókedvezményt is vehetnek igénybe, ami egyébként a sporttámogatás mértékével éppen egyező. Tehát ez egy kettős kedvezményrendszer.
Az adózás során nyújtott támogatás tiszta helyzetet teremt, és véget vet az egyfajta egyesületi kuncsorgásnak is. Van néhány olyan cég Sárospatakon és környékén, aki megengedheti magának, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére is támogassa még a sportegyesületeket és a rendezvényeiket, de innentől kezdve lehetőség lesz arra, hogy legális formában, bármely nyereséges cég adhasson támogatást, amivel a sportegyesület is jól jár - ezen belül a gyermekek és a szakemberek is jól járnak - valamint a vállalkozók is jelentős előnyhöz juthatnak.

A támogatás elnyerésének első momentuma a fejlesztési terv elkészítése. Az un. látványsporttal foglalkozó sportegyesületnek, szakosztálynak legalább 1 éves, de lehetőség szerint 4 éves terve elkészítésére kértem minden sport szakembert, elsősorban a Sárospatakon élőket.
A határidő viszont rövid, szeptember 15. a beadási határidő, ezért a pataki sportvezetők teljes erővel kell, hogy dolgozzanak azon, hogy jó szakmai fejlesztési programjukhoz megfelelő támogatót is találjanak.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


 Cziczer Katalin
/2011.08.02./
 

          Új gépeket kap a Kommunális Szervezet

 

               
     

Rendkívüli testületi ülést tartott július végén Sárospatak Város Képviselőtestülete melynek témája az eszközbeszerzés volt két témában. Az egyik napirendi pontban a városban zajló közel 2 éves szociális foglalkoztatáshoz kapcsolódó nagy értékű munkagépek beszerzésről, a másikban pedig a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola eszközbeszerzéséről döntöttek. Ezek részleteiről Aros János polgármester számolt be…
 

 


Aros János

      

A pályázati program olyan lehetőség, amely komoly előrelépés az érintetteknek. 170 millió Ft vissza nem téríthető támogatást nyertünk rá. 39 főt tudunk foglalkoztatni 2 éven keresztül ebben a projektben, amely nagyon nagy segítséget jelent ezeknek a családoknak, hiszen van közöttük olyan is, ahol ez az egyetlen pénzkereseti forrás. Egyelőre minimálbéren tudjuk őket foglalkoztatni 4 munkacsoportban.
A munkacsoportok a takarítók, az épület karbantartók, a kert és szőlőművelők, ill. az aprítékolók. A feladataik elvégezésére eszközökre is szükség van. A kisebb értékűek beszerzése már megtörtént, most a 2 nagy értékű munkagép beszerzése következik.
A pályázatnak a tartalma volt ugyanis egy 35 millió Ft-os eszközbeszerzés, amely összegből a nagyobb gépeknek a beszerzése csak közbeszerzési eljárással oldható meg elhúzódása miatt azonban csak most került rá sor. Ez egy homokrakodó gép és egy JCV gép, több mint 20 millió Ft-ért a kettő.

A nyertes kihirdetése után rövid időn belül megérkeznek a munkagépek Sárospatakra. Közbeszerzési eljárás szerint minden engedélyével augusztus közepére lesznek meg a munkagépek.
Üzemelésre készen kell megkapnunk ezeket a gépeket. Ezeknek a gépeknek a kapacitása már 3 évre előre le lett kötve, hiszen a tavalyi árvízből ránk maradó munkáknak a nagy részét is ezekkel a gépekkel kívánjuk elvégezni, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola beruházásának a végezetével a terep rendezést ezekkel a gépekkel kívánjuk elvégezni és számtalan olyan feladat van még itt városon belül is, amelyet sokkal takarékosabban tudunk saját géppel elvégeztetni, mintha gépet bérelnénk.

A rendkívüli testületi ülésen döntöttek még az építés alatt álló II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola eszközbeszerzéséről is. A taneszközök és bútorok időben megérkeznek majd és segítik elő a még színvonalasabb oktatást.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.08.02./
 

          Pótfelvételi a Főiskolai Karon

 

               
             

Karunk megújult képzési struktúrával, verseny- és piacképes szakokkal, kedvező feltételekkel pótfelvételi eljárást hirdet. Tapasztalataink alapján ugyanis, az oktatásban egy év kimaradás később nehéz helyzet elé állítja, a tanulmányait folytatni kívánó jelentkezőt – kaptuk a tájékoztatást a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Karáról…
 

 


Hegedüs László

      

Mindemellett a következő évtől a felvételi eljárás és feltételei tovább szigorodnak, ezért javasoljuk, hogy - amennyiben teheti – folytassa tanulmányait.
Kínálatunk:
- Tanító,
- Óvodapedagógus
- Sportkommunikátor
- Gyakorlati oktató
- Webprogramozó
- Csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó

A szakok, nappali és levelező tagozaton is meghirdetésre kerülnek. Pótfelvételire jelentkezni elektronikus formában a www.felvi.hu -n, illetve papír alapon lehet. Jelentkezési lap Karunkon elérhető, kitöltésében segítséget tudunk nyújtani.

Jelentkezési határidő: 2011. augusztus 9.

Pótfelvételi jelentkezéssel kapcsolatos további információt az alábbi telefonszámon nyújtunk. 06/47-513-000/2812 vagy 2608

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


 Cziczer Katalin
/2011.08.01./
 

          Külföldi kapcsolatot létesített a Sárospataki Kiwanis Női Klub

 

               
            

A Sárospataki Kiwanis Női Klub életének jelenetős lépése történt meg az elmúlt időszakban. Egy éve dolgoztunk már azon, hogy egy szicíliai kiwanis klubbal együttműködési szerződést kössünk, és most sikerült velük egy megállapodást Budapesten aláírnunk – számolt be a sárospataki klub jelentős eseményéről, valamint az országos kiwanis-elnöki munkájáról is Hörcsik Erika
 

 


Hörcsik Erika

      

A kapcsolatépítő munka még tavaly elkezdődött, amikor az európai kiwanis klubok éves konventjén megismerkedtünk és barátságot kötöttünk ezekkel a klubtársainkkal. A szeptemberi éves konferenciánkra ők 6-an eljöttek Milazzóból és azon részt vettek itt Sárospatakon.

Nagyon jól érezték magukat, tetszett nekik az itteni klubélet, sok mindent megismertek, amiket láttak, és amikről meséltünk nekik. Ez után javasolták 2011 elején, hogy kössünk egy testvérklub szerződét és dolgozzunk közösen. Mindannyian örültünk ennek és most június 15-én megkötöttük a szerződést. Már kaptunk is egy meghívást kora őszre Milazzóba közösen, ahol majd bemutatkozhatunk, valamint bemutathatjuk városunkat és környékét egy szervezett rendezvényen.

Junior klubjuk is van, és javasolták hogy mi is szervezzünk ilyet, hogy velük is felvehessék a kapcsolatot. A fiatalítás egyébként is fontos a kiwanisban, mert egész Európára jellemző, hogy a klubok elöregednek, így az utánpótlásra is gondolni kell. Egyébként is, ebben a gazdasági helyzetben, amiben élünk, a baráti kapcsolatok háttérbe szorulnak, pedig tudjuk, hogy fontosak, hiszen minél több barátunk van, annál többet érünk magunk is - ezért is szeretnénk a fiatalokat is bevonni ebbe a munkába.

Számos előnye lehet annak, hogy ez a testvérkapcsolat létrejött, ugyanis a Kiwanis - mint világszervezet - csak a legteljesebb nemzetközi együttműködéssel tud hatékonyan segíteni a rászorultakon. Így közös pályázatok lehetősége is megnyílik előttünk, ami mindkét klubnak hasznos lesz.
Magyarországon a mi pataki klubunk az első, ami külföldi klubbal hoz létre kapcsolatot, pedig Európában abszolút jellemző, hogy egy-egy klubnak 2-3 partnerklubja is van, és közösen pályáznak. Ezzel egy új folyamtatot indítottunk el hazánkban.
Hörcsik Erika ebben az évben fontos posztot be, őt választották a Magyarországi Kiwanis Klubok Szövetségének elnökévé. Ez irányú teendőiről érdeklődve a következőket mondta el…

A Magyarországi Kiwanis Klubok Szövetsége meghívást kapott és így az országos elnökség részéről két fővel részt vettünk Hágában, a 2011-es éves közgyűlésen, ahol ugyanúgy, mint egy nagy egyesületnél, vannak kötelezően elvégzendő feladatok, zárszámadás, éves közgyűlés, beszámolók elfogadása, valamint a következő évi költségvetés európai szinten történő megszavazása és a programok elfogadása. Mindezekre egy négy napos konferencia keretében került sor.

Ami számunkra a legfontosabb volt, hogy itt is együttműködési megállapodásokat, támogatási szerződéseket kötöttünk. A magyar kiwanis klubokat mind az osztrák kiwanis szövetség, mind az európai, és az Amerikában székelő világszövetség is támogatni fogja. Ez jelent anyagi támogatást is – évenként bizonyos összeget – de erkölcsi, programbeli támogatást és mindenféle segédanyagokkal való ellátást.
A támogatás ahhoz kötődött, hogy növekednünk kell, bővítenünk kell a klubhálózatot és fiatalítanunk is kell, hiszen az első magyarországi kivanis klubok 21 évvel ezelőtt jöttek létre, s a folytatás akkor garantált, ha folyamatosan szervezünk be fiatalabb klubtagokat is.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.08.01./
 

          Zenés Istentiszteletek a Református Templomban

 

               
              

 


Virágh Sándor

      

A Crescendo Nyári Művészeti Akadémia évek óta otthonra talál a református templomban és a hozzá tartozó épületekben. A gyülekezet alkalmai jó bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a tehetséges diákoknak és kiváló tanároknak – számol be Virágh Sándor református lelkész a híveknek is emlékezetes zenei élményt nyújtó áhítatokról és Istentiszteletekről…

Szerdánként a Lorántffy teremben 17 órai kezdettel lehet minden érdeklődő részese a zenés áhítatnak, vasárnap délelőtt 10 órakor pedig a Templomban gazdagítja ihletett muzsika az Istentiszteletet.
Augusztus 7-én a Crescendo művészei, augusztus 14-én pedig a Zempléni Fesztivál művészei hallhatóak a templomban. A világ több, mint 25 országából együtt levőkre tekintettel az Istentiszteletet angol nyelven tolmácsolják.

 

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Református Lelkészi Hivatal
/2011.08.01./