Archív
2011. október

  Megtörtént az év utolsó halasítása

 

               
              

A Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület megoldotta az év utolsó halasítását. A halgazdálkodási tervben vállalt 70 mázsát 20 mázsával teljesít túl az egyesület. Ebből a 20 mázsából jelen pillanatban kerül be a vízbe 6 mázsa ponty és 3 mázsa 50 kg csuka. Nagyon szép méretű csukákat hoztunk, 8 és fél kilóig vannak benne – számolt be Pingor Zsolt egyesületi elnök a halszaporító akcióról…
 

 


Pingor Zsolt
 

      

Az elsődleges célunk az volt, hogy az október 30-án megrendezett horgászversenyre - a pergető versenyre - hozzunk olyan halakat, amelyek miatt érdemes a horgászoknak benevezni. Természetesen a másodlagos cél a saját horgászaink kiszolgálása. A versenyről a horgászok halat nem visznek el, mérlegelés után visszakerülnek a vízbe. A versenyt követően a saját horgászaink nagyobb eséllyel tudnak majd rájuk horgászni.

A horgász egyesületünk jelen pillanatban 485 taggal működik, ebből több, mint 350 fő felnőtt, aktív tag a többiek a nyugdíjasok, hölgy tagok illetve a gyermek horgászok. Két vízterületünk van, mind a kettőt a helyi önkormányzattól kapjuk haszonbérletbe. Az egyik közel 30 hektáros, ez a Bodrog holtág, amit Bereknek neveznek, a másik pedig a Csepel tónak nevezett agyagbánya tó, ami korábban a téglagyárat szolgálta ki. Mind a két vízterület saját kezelésben van, jelen pillanatban 2012. december 31-ig.

Az éves telepítési mennyiség halból a két vízre 70 mázsa. A 70 mázsa zömét a 3 nyaras ponty teszi ki, 3 mázsa lenne a kötelező telepítésű csukából, illetve vegyes keszeget teszünk még ki körülbelül 10 mázsát a vizeinkbe. Ez a halgazdálkodási tervben rögzített 70 mázsa minden évben felül van teljesítve. Ebben az évben is közel 90-95 mázsa hal kerül kihelyezésre, de volt olyan év is, amikor 102 mázsa halat helyezett ki a horgászegyesület vezetősége. A horgászok befizetéseiből, befolyó pénzösszeg nagyon szoros gazdálkodásban van felhasználva. 5 éve nem emeltünk a jegyárainkon, ennek ellenére ebben az évben is tudtuk biztosítani a halgazdálkodási terven felüli telepítést. A befolyó pénzeknek közel 77 %-a kerül halasításra.

Október 30-án volt egy csónakos páros pergető versenyünk, amire nagy érdeklődést mutattak a horgászok.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.10.31./

 

  Egyenruhások oktattak az iskolában

 

               
              

2011. október 27-én a Rendőrség, a Tűzoltóság és a Polgári Védelem munkatársai közösen tartottak előadást a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában.
A korábbi előadásokhoz hasonlóan – mely Vajdácskán, Györgytarlón, Tolcsván és a sárospataki Erdélyi János Általános Iskolában került megtartásra – a tanulók újabb ismereteket szerezhettek az egyenruhásoktól. A Rendőrség, a Tűzoltóság és a Polgári Védelem együttes összefogásával igyekszünk új ismereteket, információkat átadni a felnövekvő nemzedéknek – nyilatkozta Sütő Barbara rendőr hadnagy…
 

 


Sütő Barbara
 


Varga András

      

Fedor József rendőr főtörzszászlós, a Sárospataki Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály beosztottja az alsó tagozatos tanulók részére részletesen ismertette a helyes közlekedés szabályait, az útjelző táblák fontosságát, valamint felhívta a gyerekek figyelmét a balesetek elkerülésének lehetőségeire.
A kérdésekre helyesen válaszolók, a feladatokban jól szereplő gyerekek tárgyjutalomban részesültek. A felsőbb éveseknek kisfilmet mutatott be az utóbbi időben megszaporodott úgynevezett „diszkóbalesetekről”, mely láthatóan nagy hatással volt rájuk. A film levetítését követően elmagyarázta, milyen nagy felelősséggel jár az autóvezetés, valamint azt, hogy semmilyen körülmények között nem szabad ittas állapotban (vagy más bódító szer hatása alatt) a volán mögé ülni, sem pedig utasként ilyen személy által vezetett autóba beszállni.

Sütő Barbara rendőr hadnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának körözési- és bűnmegelőzési előadója a bűncselekményekre, a bűncselekmények megelőzésére, az áldozattá válás elkerülésére hívta fel a gyerekek figyelmét.
Kisfilmeken keresztül mutatta be, hogyan követik el a „bűnözők” cselekedeteiket, illetve a gyerekek (és családtagjaik) miként tudják megóvni értékeiket lakókörnyezetükben, vagy akár az iskolában.
Szerepjátékkal gyakorolták azt, mi a teendő bűncselekmény észlelése esetén, mikor kell értesíteni a rendőrséget, hogyan, kitől kell segítséget kérni.

Farkas Zoltán rendőr törzsőrmester, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Tokaji Vízirendészeti Rendőrőrs beosztottja az élővizek veszélyeiről tartott előadást.
Előadását a vízirendészet felépítésével, a hajózási szabályzat ismertetésével kezdte. Szóban ismertette a vízirendészek felszerelését és a mentőfelszerelések használatát.
Elmagyarázta a fürdőzés, a jégen tartózkodás szabályait, valamint a hajóval, csónakkal való közlekedés szabályait is. Felhívta a figyelmet a vízparton lévő táblák, bóják, jelzések fontosságára.

Sima Norbert tűzoltó törzsőrmester és Jurkó Tamás tűzoltó főtörzsőrmester a Sátoraljaújhely Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságának beosztottjai beszéltek a tűzoltóság létrejöttéről, történetéről, a tűzoltásról és a műszaki mentésről.
Elmagyarázták, mit kell tenni tűz, baleset észlelése esetén, milyen számon lehet a tűzesetet bejelenteni, segítséget kérni.
Az általános iskolákban – a lehetőségekhez mérten – bemutatták a tűzoltó autót, a tűzoltók által használt eszközöket, felszereléseket, a komplett bevetési ruházatot.

Varga András tűzoltó főhadnagy, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Sárospataki Polgári Védelmi Kirendeltségének vezetője ismertette az évszakok rendkívüli időjárási veszélyeit, illetve ezekben az esetekben a gyermekektől elvárható magatartási szabályokat, magatartási formákat, a veszélyek elkerülési lehetőségeit, a megelőzés fontosságát.
Példaként említette a közelgő tél veszélyeit, az ilyenkor gyakori hóviharokat, hótorlaszokat, a bajba jutás esetén teendő feladatokat. Elmagyarázta, mit kell tenni, ha valaki hótorlasz miatt a gépkocsijában kénytelen órákat eltölteni, illetve milyen „túlélési felszerelés” legyen télen az autónkban (meleg ruha, étel, ital, hólapát, só, telefon stb.).

A téli időjárás veszélyei mellett ismertette a viharok, árvíz, villámcsapás esetén teendő feladatokat is. A kisiskolások nagy szeretettel fogadták az egyenruhásokat és érdeklődve kísérték figyelemmel az előadásokat.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.10.31./

 

  Edelényben játszott a sakkcsapat

 

               
              

2011. október 30-án került sor az NB II. 2. fordulójára, amiben az egyik bajnokesélyeshez, a tavalyi bajnokság ezüstérmeshez látogattak a sárospataki sakkozók. Edelényben a tisztes helytállás volt a cél, hiszen az ellenfél papíron minden táblán sokkal erősebb volt, többek között két FIDE mester erősítette soraikat - számolt be Tóth Tamás a Zempléni sakkcsapat tagja...
 

 


Tóth Tamás
 

      

A nem túl bíztató előjelek ellenére derekasan küzdöttünk, oly annyira, hogy nem sokon múlt, hogy győztesen térjünk haza. Sajnos a végén két döntetlen állásban hibáztunk, így nem sikerült a hatalmas meglepetés, legyőzni egy jóval erősebb csapatot.

Edelény-Sárospatak 6,5 - 5,5

Győztek:
Kovács Tamás, Simai Gábor, Nagy Zsolt, Rakaczki Zoltán.

Döntetlen:
Balogh László, Simon Nándor, Lendák Lajos.

Az eredmények, tabellák, partik a Magyar Sakkszövetség honlapján részletesen megtekinthetők. Következő ellenfelünk Nyíregyháza lesz november 13-án, melyhez a Comenius Tanítóképző Főiskola biztosítja számunkra a helyszínt.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.10.31./

 

  Kezdetét vette a 2011/2012-es színházi évad

 

               
              

Az idei évad első előadására október 27-én este került sor. Csatlósné Komáromi Katalin köszöntötte a környező településekről és városunkból érkezett érdeklődőket, és megköszönte, hogy ebben a nehéz anyagi helyzetben is rendszeresen látogatják az intézmény színházi előadásait. Tájékoztatta a jelenlévőket a Pécsi Sándor díj átadó ünnepség várható időpontjáról is...
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

Zerkovitz Béla Szegeden született, építészmérnök. Miközben a MÁV alkalmazottja volt, a pesti utca divatos énekmestere lett. Dalait a legkisebb kocsmákban is énekelték, fütyülték. Népszerű zenéje miatt sokan irigykedtek rá, elfeledkezve arról a tényről, hogy megjelenéséig Budán szinte kizárólag osztrák sramlizenét játszottak a kocsmákban is. Ő volt a magyar kuplé megteremtője. Magyarosította az orfeumi dalokat, a zenés színpadok műsorát.

Az egykori szegedi építészmérnök híres operettje, a Csókos asszony - miután sikert sikerre halmozott, városunkban is bemutatásra került. A sok-sok rágalmat, de még több tapsot megélt csupa tűz muzsikát, harsány humort árasztó darab ősbemutatója a Budai Színkörben volt 1926. május 22-én, majd a Városi Színházban játszották és a színházak azóta rendszeresen beillesztik repertoárjukba.

A három felvonásban bemutatott Zerkovitz darabot vastapssal köszönte meg a Kassai Thália Színház szénészeinek a pataki színházlátogatók közössége.

Színházi bérletes sorozatunk november 22-én 19 órakor folytatódik Wass Albert: A funtineli boszorkány c. két felvonásos drámájával, melyet Főnix Művészeti Műhely mutat be.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.10.31./

 

  Bessenyey Zénó ösztöndíj

 

               
          

A Bessenyey Zénó ösztöndíj a 2011/2012-es tanévben is meghirdetésre került a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában. Az ösztöndíjat a Bessenyey család hozta létre 2010-ben azzal a céllal, hogy támogassa a kimagasló tanulmányi eredményeket elérő, de szerényebb anyagi körülmények között élő diákokat - nyilatkozta Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgatónő...
 

 


Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó
 

      

Az idén 13 tanuló adta le pályázatát, és vett részt a 2011.október 18-án tartott szóbeli meghallgatáson. Bessenyey Balázs és jómagam vártuk a jelentkezőket a Bertalan –házban, ahol egyesével hallgattuk meg őket jövőbeli terveikről, versenyeredményeikről, eddigi munkájukról. Végül 6 tanulónak ítéltük oda a Bessenyey Zenó ösztöndíjat:
1/ Patay András 13/E
2/ Kállai Zoltán 10/E
3/ Tamás Janka 11/E
4/ Gyarmati Panni 11/E
5/ Tóth Ágnes 12/A
6/ Hochrek Dóra 11/E

Ezenkívül két diákot különdíjban részesített a család: Magyar Piroska 12/H és Punyi Erika 12/E osztályos tanulókat. Az ösztöndíjasok számának növekedése azért vált lehetővé, mert a családdal közös megegyezés alapján, az év végén szerezhető, versenyeredményekért járó bónusz összeget lecsökkentettük, és nagyobb hangsúlyt fektettünk az évközi támogatásra. Ezt a továbbiakban is hasonló módon szeretnénk intézni.
Szeretném megköszönni a Sárospataki Református Kollégium Alapítványnak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a Bertalan – házat, Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgatónőnek és Molnárné Klemm Ildikó tanárnőnek, hogy segítették az ösztöndíj iskolai koordinálását, az öregdiákoknak, akik segítettek a szóbeli meghallgatáson, és elsősorban Bessenyey Balázsnak, Bessenyey Bálintnak és Bessenyey Zénónak, hogy felajánlották segítségüket, támogatásukat és létrehozták ezt az ösztöndíjat iskolánkban.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2011.10.31./

 

  Petőfi nem esett el Segesvárnál

 

               
              

Másodszor érkezett Zemplénbe Varga Béla, a barguzini expedíció régésze, aki jelen volt Petőfi Sándor sírjának feltárásakor, aki a kutatócsoport amerikai és orosz tudós tagjaival együtt vizsgálta a csontokat, hogy ráillenek-e az ismert jellemzők a 7. számú sírban talált csontvázra. Mivel kivétel nélkül ráillettek és egyetlen jellemzőt sem találtak, ami ennek ellent mondott volna, jegyzőkönyvben rögzítették: Petőfi Sándor földi maradványait találták meg.
 

 


Varga Béla
 

      

Első alkalommal – néhány héttel ezelőtt – Sárospatakra kapott meghívást Varga Béla, ahol A Művelődés Házában tartott vetített képes előadást. Képein láttuk a hegyekkel övezett szibériai települést és azt a házat is, ahol a régi öregek szerint „Petrovics” lakott – a kutatások szerint még 7 évet élt itt, az idegenek számára nehezen elviselhető klímában. A régész mesélt a tájról is, ahol az erdőben élő medvék és egyéb vadállatoktól még a szomszéd faluba is kockázatos átmenni, így nem jutott volna messzire Petőfi, ha haza indul…

Részletesen elmesélte azt is, hogy a helyiek emlékezete szerinti helyen – a zsidó temetőben - hogyan találták meg a 7-es számú sírban azt a csontvázat, amin a noteszben felírt ismertető jegyek fellelhetőek voltak.

A második látogatása során a Zemplén Televízió stúdiójába hívták meg Varga Bélát, így az érdeklődők otthonukból nézhették a műsort, telefonon még kérdezni is lehetett. Vele volt Fuksz Sándor, a Magyarok Világszövetsége Petőfi Bizottságának elnöke – aki egyébként a MVSZ Felvidéki Országos Tanácsának elnöke - és Bálint Béla, a Petőfi Bizottság tagja is.

A műsorvezető kérdésére Varga Béla a következőket mondta el:
”Az 1930-as években egy Eliaszov nevű professzor a Bajkál-tó környékén létező legendákat összegyűjtötte. Az ottani emberek elmondták, hogy a magyar költő itt élt közöttük, emlékeztek rá, itt van eltemetve. Egyébként a magyar nép sohasem állította, hogy meghalt: eltűnt mint Petőfi a ködben – mondjuk ma is. Lehetne sorolni: 1867-ben a magyar parlamentben már interpelláció hangzik el Petőfi felkutatásáról. Aztán jön az I. és II. világháború: jönnek haza a magyar hadifoglyok és jönnek haza a hírek, és mind azt erősíti, hogy ott magyar hadifoglyok vannak és Petőfi Sándor is ott van. Így kerültünk mi arra a helyszínre…
Ez 22 évvel ezelőtt volt (1989-ben). Ha a szakember lel egy csontvázat, akkor nyilván előtte felkészült, megnézte azokat az azonosítási lehetőségeket, festményeket, leírásokat, fogazatot – had ne soroljam – hogy ha lenne egy ilyen csontvázunk, hogy ez illik-e rá, vagy nem? És ez, a barguzini 7-es csontváz minden ilyen kritériumnak megfelelt.
A helyszínen 25 jegy került azonosításra. Ha 11 azonos jegy van, az ezt jelenti, hogy 1 : 300 millióhoz az esélye annak, hogy még egy ugyanilyen ember legyen. De ha 16 azonosító jegy van. Az már 1 : 6 milliárd az esélye annak, hogy egy ugyanilyen ember szülessen. De mindez nem lenne igaz, ha valaki is mondana egy olyan azonosító jegyet, ami a bargizini 7-es csontvázra nem igaz. Ilyet a mai napig senki nem tud, ezért mondták ki az ott lévő amerikai antropológusok, akik az ENSZ Emberjogi Bizottságának antropológusai voltak, a moszkvai, a burját és a magyar antropológusok – rosszul fogalmazok – nem kimondták, hanem jegyzőkönyvben leírták, igen ez, a 7-es számú csontváz Petőfi Sándor csontváza.

Három-öt azonosítási jegy elegendő a mai törvények szerint, hogy valakit beazonosítsunk. Mi mondtunk 25-öt, azóta már 47-re ment fel az azonosítási lehetőség. Tudományos, modern DNS eszközöket akarnak - az MVSZ akarja - latba vetni, azzal azonosítani. Igen kérem, lehet! A koreai és a vietnámi háborút Amerika végig azonosította DNS-sel, csak ahhoz az édesanyja csontvázából kellene 3 gramm, amihez 22 éve nem tudunk hozzá jutni.”

Hogy a látszólag egyszerű történet miért nem folytatódott hasonlóan egyszerűen, arról Fuksz Sándor fejtette ki véleményét:

”A Magyar Tudományos Akadémia az az intézmény, amelynek megfelelő tudományos felkészültséggel igent, vagy nemet kellene mondani, az expedíció eredményére. Sajnos az akkor sajtóban felröppentett női csontvázról alkotott vélemény nevetségessé tette az expedíciót és ez szándékos volt, le akarták járatni.
Én azt hiszem, akkor járunk el helyesen, ha azt vizsgáljuk meg, hogy mi az oka, hogy a magyar nemzet 100 év óta mindig megkerüli ezt a lehetőséget és ezt a feladatot, hogy Petőfit hazahozza. Petőfi önmaga, amikor Rákóczi olyan helyzetben volt még, mint ma Petőfi, amikor a nemzet nem akarta hazahozni, nem akarta tudni, hogy hol van eltemetve, akkor Petőfi a Rákóczi című versében ezt írta:

Hamvaidnak elhozása végett
Elzarándokolnánk szívesen,
De hol tettek le a földbe téged,
Hol sírod? nem tudja senki sem!


Érdekes ennek a két embernek a párhuzamos életútja. Petőfi esetében azoknak olvastam fel ezt az idézetet, akik azt próbálják elhitetni velünk – a magyar közvéleménnyel – hogy ne romboljunk egy mítoszt: egy csatában elesett hős áldozat, Petőfi mítoszát. Erre mi azt mondjuk, hogy Petőfi életműve, ha valóban ott élt, akkor nincs lezárva, nincs kutatva. S a betelefonáló kérdésére mondhatom is rögtön, hiszen a Burját köztársaság a Bajkál tó mellett és Barguzin városa, magáénak tekinti Petőfit és többször is kinyilatkoztatták, hogy várják a kutatókat, hogy legyen végre a magyar haza részéről a magyar Puskin – így hívják ők Petőfit – felkutatva.
Bűnös mulasztása ez a Magyar Államnak és a Magyar Tudományos Akadémiának. Bízunk abban, hogy az Önök segítségével is – és ezt nagyon köszönöm – végre a magyar közvélemény elé tud lépni az a csoport, amely 22 éves vesszőfutás után van, hiszen mindent megtettek az ’arra hivatottak’, hogy nevetségessé tegyék, lejárassák ezt a csapatot - éppen azért, mert nincs szükség Petőfire…”

Jelenleg hol tart Petőfi csontjainak kérdése? – kérdezte a műsorvezető, amire Varga Béla válaszolt:

- Petőfi csontjai Európában vannak, biztonságos helyre vitték el az expedíció megbízott emberei és évek óta – már a hazahozatalkor is kezdeményezték - hogy az édesanyja, Hrúz Mária csontjaival összeghasonlító vizsgálatot végezzenek. Ilyen-olyan okra hivatkozva ezt nem lehetett megtenni és sajnos a legújabb hír is az, hogy Morvai Ferenc pár hónappal ezelőtt levelet intézett a magyar kormány elnökéhez, hogy ígéretéhez híven segítsen a Petőfi ügy lezárásában és egy ismeretlen ember semmitmondó levele érkezett vissza Morvainak. Ebből azt gyanítjuk, hogy sajnos nem változott a Magyar Állam állásfoglalása ebben a témában.

Ebben a kérdésben Bálint Béla is kifejtette véleményét:
- Nekünk egy az érdekünk: az igazság derüljön ki. A Magyarok Világszövetsége azon van, hogy egy újbóli, nemzetközi elismerésnek örvendő szakember gárdát hívjon össze - ez a teljesen más személyekből álló team lenne - a csontokat átadva az ő vizsgálódásaiknak, mondják el a szakvéleményüket erről a csontvázról. Igazolják, vagy cáfolják meg a Barguzinban működő antropológusok szakvéleményét.
Én úgy gondolom, hogy nagyon egyszerűen le lehetne ezt zárni, ha mindenki az igaz úton járna. Akkor a tudományos élet vezetői kellene, hogy elől járjanak abban, hogy bebizonyítsák feketén fehéren, hogy Petőfié-e az a csontváz. Megfelelő emberek jelenlétében az édesanyja csontjait és Petőfi Sándor csontjait összevetnék és meg lenne az eredmény. Vagy a hajszálak ugyanígy megoldották volna a helyzetet, de nem adnak arra lehetőséget, hogy az igazak útját járjuk, és ezért van bennünk a rengeteg kérdés, és ezért van az, hogy mi már nem tudunk hinni mindazon embereknek, akik ebben a témakörben a másik oldalon állnak. Mi azért vagyunk, hogy az igazság derüljön ki, de ők ezt nem segítik elő, inkább akadályozzák.

Fuksz Sándor:- Miért nem lehet a vizsgálatot elvégezni? S ha így tesszük fel a kérdést, akkor mintha világossá válna a válasz is: valakinek az az érdeke, hogy Magyarországon Petőfi Sándornak ne legyen sírja!
Mi optimisták vagyunk, mert úgy érezzük, a magyar társadalom igényli, hogy Petőfi Sándor megkapja a végtisztességet és azt hiszem, nincs az az erő, ami ezt meg tudja állítani – az út vége mindenképpen ez lesz. Bízom abban, hogy a magyar nemzetnek erre már nem kell sokáig várni.

Bálint Béla elmondta, hogy Sárospatakon aláírásgyűjtés folyik azért, hogy Petőfi földi maradványait ebben a városban helyezzék örök nyugalomra. Ennek során érdekes dolgot figyelt meg: az egyszerű emberek érdeklődnek a Petőfiről hallott új információk iránt, a tanultabbak közül pedig sokan elzárkóznak ezektől, ragaszkodva az iskolában tanult „elesett a segesvári csatában” verzióhoz, s hallani sem akarnak arról, hogy költőnket a cári seregek esetleg magukkal vihették.
Ettől függetlenül már több mint 2.500 aláírás gyűlt össze, nem várva a DNS vizsgálat eredményére. Petőfi sem várt 22 évig sem akkor amikor a Nemzeti dalt elszavalta, sem akkor amikor a csatába ment – pedig az sem volt kockázatmentes. Amiről a tudósok megállapították, hogy Petőfi Sándor maradványa, azt az egyszerű pataki nép Petőfiként tiszteli és boldogan adna helyet számára városában, amit a költő „Szent föld”-nek nevezett.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További információk>>>       További fotók>>>

A cikk nagy része a Zemplén TV-ben 2011. október 20-án sugárzott "betelefonálós" műsor alapján készült rövidített változatban
Törő Gábor
/2011.10.30./

 

  „A szellem mindig ott fújt, ahol fújnia kellett"

 

               
            

"Patakon fújni kezdett félezer éve már,…” - címmel irodalmi teadélutánra hívtam az érdeklődőket október 26-án, 15 órai kezdettel A Művelődés Háza és Könyvtárába. Az országos könyvtári napok idei rendezvénysorozat mottója " Beszéljünk egymással, tanuljunk egymástól !" - számolt be Stumpfné Gyöngyösi Etelka - a rendezvény házigazdája...
 

 


Stumpfné Gyöngyösi Etelka
 

      

Ennek apropóján gondoltam, hogy a mai délutánon Sárospatakról beszélgessünk, és miután könyvtárban vagyunk így az irodalom nem maradhat ki.
Sárospatakon mindég élénk irodalmi élet volt , a várossal kapcsolatos irodalom sokrétű. –található szép számmal pedadógiai-, történeti-, és szépirodalomi mű is. A mai délutánt a szépirodalomnak szentelem, és a teljesség igénye nélkül említek néhány írót, költőt, ( Fejes István, Vályi Nagy Ferenc,Kazinczy Ferenc Szemere Bertalan, Képes Géza, Vas István Móricz Zsigmond, Cs. Szabó László ...), akik vallottak Patakról, pataki éveikről. Ők azok, akik vagy itt születtek, itt éltek, élnek, vagy pataki diákok voltak, esetleg csak látogatóként érkeztek városunkba.
Ezt követően vendégeim olvasták fel, mondták el az általuk hozott verseket.

A délután második részében pedig régi sárospataki képek alapján idéztük meg városunkat,- vendégeim ismeretei, emlékei segítségével- sok új ismerettel, történettel bővülve .
Szeretném megköszönni mindenkinek, akik megtiszteltek jelenlétükkel, meghallgattak, és megosztották gondolataikat egymással ezen a délutánon is. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg...

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.10.30./

 

 Világörökségünket vette filmre a Zemplén Televízió

 

               
              

A Zemplén Televízió az Új-Magyarország Vidékfejlesztési Program LEADER IV-es tenderének támogatásával a „Világörökségünk – Tokaji Borvidék Kultúrtáj” című pályázat kapcsán ismeretterjesztő filmeket készített, amelyeket október 19-én 17 órától az Újbástya Rendezvénycentrumban, október 20-án 14 órától pedig a Polgármesteri Hivatal dísztermében mutattak be Sárospatakon. Hörcsig Márton ügyvezető igazgató elmondta, hogy kötelességüknek érzik megörökíteni, amiket elődeink építettek és ránk hagytak…
 

 


Hörcsig Márton
 

      

Hisszük, hogy amit több száz éve elődeink építettek, azt a tájépítészetet és azt a kultúrát, ami itt a térségben megtalálható, azt mindenkinek kötelesség propagálni és ezzel segíteni a térség kulturális vonzó erejét. Ezek a filmek jó szolgálatot tehetnek országszerte, hogy minél többen megismerjék a Világörökség részét képező Tokaj történelmi borvidéket, s ennek a szépségét.

A LEADER pályázatok lehetőségeit kihasználva 2006-ban, 2008-ban, és ez évben, 2011-ben is készítettünk turizmust segítő filmeket. Azt hiszem, hogy egyre jobban megy nekünk, hiszen évről-évre rutinosabbak vagyunk ebben.

Ismét egy olyan lehetőséget kapott Sárospatak, mellyel megmutathatja magát az ország bármely részén – tette hozzá Aros János polgármester…
Ezt a filmet el tudjuk magunkkal vinni, valós, hű, reális képet láthatnak általa Sárospatakról, a város és a környék szépségéről, és történelmi hagyományairól.
A másik ok, hogy amiért örülök, hogy a Zemplén Televízió - amelynek egyik tulajdonosa Sárospatak város Önkormányzata - ismét bebizonyította, hogy hogyan lehet kis pénzből pályázat útján színvonalas és minőségi filmet készíteni. Éppen ezért köszönetemet szeretném kifejezni mindazoknak, akik benyújtották ezt a pályázatot, hiszen tudjuk, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben lévő önkormányzatok kevés pénzt tudnak biztosítani a működésre, s ha csak ebből kellett volna megvalósítani ezt az elképzelést, az biztos nem jöhetett volna létre.

Dr. Bodnár Sándor, Bodnár Pincészet tulajdonosa itt élte le az életét, mégis sok újat nyújtottak számára a filmek…
Döbbenetes élmény volt végig nézni a három filmet. 50 éve itt élek ezen a vidéken, nagyon sok pincét és borászt személyes barátomként ismerhetek, mégis igen sok új információt kaptam a film által. Egyben, tömören, olyan csodálatos világ tárult az ember szeme elé, ami nemcsak számomra, hanem egy vadidegen számára is vonzóvá teszi ezt a borvidéket.

A bemutatott filmek a következőek voltak:
"Aranyló háromszög" Koncz Ildikó - Suhanesz Péter
"Világörökségi település" Prokop Viktor - Szvitankó Tamás - Donkó József
"Földalatti mennyország" Illés István - Rozgonyi Tibor
(Animáció: Godzsák Krisztián, Légifelvétel: Gombos Levente)

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.10.30./

 

  „Itt van az ősz, itt van újra”…

 

               
            

A falvakban, kisvárosokban élő embereknek ebben az időszakban sok-sok teendője, munkája van. A beért gyümölcsöket, zöldségeket, terméseket igyekeznek betakarítani, elraktározni télére – mesélte Kovács Lászlóné, a Carolina Óvoda és Bölcsőde Néphagyományőrző Munkaközösségének vezetője…
 

 


Kovács Lászlóné

      

Hagyományőrző csoportjaink (a Nyuszi, a Cica és a Bodza) törekednek arra, hogy a szülőkkel, nagyszülőkkel együtt részt vehessenek az őszi betakarítási munkálatokban. Óvodásainknak nagy élményt jelentett a közös dióverés, zöldségásás, kukoricatörés és a szőlőszüret.

Az őszi időszak zárásaként a begyűjtött termésekből az óvoda aulájában kiállítást rendeztünk be a hagyományéltető óvónénikkel. Ezen túl, a szülőkkel együtt Dömötör nap tájékán eltöltünk egy hangulatos estét, ahol eljátsszuk az aktuális, ehhez az időszakhoz kapcsolódó körjátékokat, mesejeleneteket. Együtt faragjuk a töklámpásokat, érezzük és ízlelgetjük a sült tök illatát és ízét.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.10.29./

 

  Ülésezett a Humán Bizottság

 

               
              

Október 26-án tartotta ülését a Humán Bizottság, amelyen 6 napirendi pontot tárgyaltak nyílt ülésen, 2-t pedig zárt ülésen. Az utóbbiak között szerepelt a „Jó tanuló – jó sportoló” díjak odaítélése, amit viszont még nem hozott nyilvánosságra Szvitankó Tamás, a bizottság elnöke, csak annyit árult el, hogy négy tanulót javasoltak erre a kitüntető címre…
 

 


Szvitankó Tamás
 

      

Részletesen beszámolt viszont az Újbástya Rendezvénycentrum üzemeltetésében bekövetkezett változásokról. Mint tudjuk a Sarokbástya üzemeltetése A Művelődés Háza és Könyvtára hatáskörébe került, akik ezzel együtt a Vízikapu Szabadtéri Színpad programjait szervezik. Szvitankó Tamás elismerően szólt mind az Újbástya kiállítótermeiben megrendezett tárlatokról, mind pedig a szabadtéri színpadra szervezett programokról is.

Hasonlóan jó munkát végzett a Sárospatak Turizmusáért Egyesület, aminek a teljesítményét a Magyar Turizmus Zrt közel 100%-osra értékelte.
Napirendre került a most elkészült városmarketing terv, ami sokrétűnek és tartalmasnak talált a bizottság, alkalmasnak tartva arra, hogy a benne foglaltakat tovább gondolják.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.10.29./

 

  Horvátországban járt az Árvay Mazsorett Csoport

 

               
              

Sikeresen szerepelt az Árvay Mazsorett Csoport egy horvátországi fellépés sorozaton szeptember 14-e és 20-a között. A sárospataki Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola diákjai Sopron Város Fúvószenekarával, valamint a Szeghalmi Mazsorett Együttessel közösen képviselték Magyarországot a nemzetközi rendezvényen- számolt be Bódiszné Hajnal Aliz...
 

 


Bódiszné Hajnal Aliz
 

      

Bódiszné Hajnal Aliz csoportvezető elmondta: a több napos zenei és táncfesztivált Brac szigetén rendezték. A diákokat és kísérőiket a jelentős kikötőváros, Supetar mellett egy kis üdülőfaluban, a festői Splitskában szállásolták el a szervezők. A csoport első este a jachtkikötőjéről ismert Milnában lépett fel a fesztiválon 38 olasz, francia és horvát együttessel együtt. A sárospatakiak óriási sikert arattak. Másnap este a supetari sétányon vonultak fel a magyar csoportok, míg utolsó este Splitskában adtak műsort vendéglátóiknak és a turistáknak.

Mivel a fellépések az esti órákban zajlottak, a mazsoretteseknek, valamint az őket kísérő szülőknek alkalmuk nyílt a strandolásra és pihenésre is. A csoportvezető hozzátette: erre szükségük is volt, hiszen az elmúlt tanévben és nyáron is sokat dolgoztak a lányok, akik mindig maguk mögött érezhették szüleik támogatását. Így volt ez most is, hiszen a horvátországi szállás és ellátás költségeit szintén ők fedezték. Az utazáshoz szükséges több mint félmillió forintot pedig Csubákné Gabóczi Erika, valamint Bódiszné Hajnal Aliz támogatók és szponzorok bevonásával teremtették elő.

A csoportvezető azt is elmondta: Brac szigetén szilárd hitű római katolikus közösség él. Vasárnap a csoport tagjai szentmisén vettek részt Splitskában, ahonnan szentelt olajfa- és pálmafa ágat hoztak ajándékba iskolájuk közösségének. A diákok hazafelé útba ejtették Splitet, ahol megtekintették Diocletianus császár palotáját. Bódiszné Hajnal Aliz, a gyerekek, valamint szüleik köszönik az iskola vezetésének és fenntartójának, hogy tanulmányi időszakban lehetővé tették az utazást, segítőiknek pedig az anyagi támogatást:
Főtámogatóink:
Reduktor Kft., Gold Furmint Kft., Permignitatio IV. Alapítvány, Kerülő László, Peforg Kft. Petró János, Sárospatak Város Önkormányzata, Kék és Társa, Zempléni Vízmű Kft.,
Támogatóink: Somossy László, Valler és Társa, AB Aegon, Derczó István, Leskó István, Zemplén Tűzkerék.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.10.29./

 

 Sárospatakon tartotta ’56-os megemlékezését a Megyei Önkormányzat

 

               
              

Idén nem először tartunk közös rendezvényt a Megyei Önkormányzattal. A Rákóczi évre való tekintettel - az ősbemutató után először – augusztusban Sárospatakon mutatták be A Fejedelem című rock musicalt. Most a Megyei Közgyűlés kihelyezett Ünnepi Közgyűlésre került sor itt Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtárában, ami nagy megtiszteltetés volt Sárospatak számára – nyilatkozta Aros János polgármester…
 

 


Aros János
 

      

A hely kiválasztásának több oka volt, egyrészt a Rákóczi év, másrészt először került átadásra a Rákóczi Lánc, ami a Megyei Közgyűlés kitüntető díja. Hol lehetne ezt méltóbb helyen átadni, mint Sárospatakon a Rákócziak ősi földjén.

Nemcsak Sárospatak történelmi múltja, a Rákóczihoz köthető kapcsolat volt az oka annak, hogy most már nem először tartunk megyei rendezvényt a városban, hanem az is, hogy Sárospatak Zemplén kulturális és idegenforgalmi központja, és a sárospataki lakosoknak a kultúrához való hozzáállása az, ami okot adott arra, hogy ezt az ünnepséget itt szervezzék meg.

Szeretném megköszönni mindazok munkáját, akik részt vettek a szervezésben, az ünnepi műsorban és hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen színvonalasan be tudott mutatkozni Sárospatak. Nem csak a Megyei Közgyűlés előtt, hanem a megye településeinek valamennyi képviselője, polgármestere, jegyzője, tisztségviselőije előtt, akik mind-mind elismerően szóltak a műsorral kapcsolatban.
Külön szeretném megköszönni A Művelődés Házának a szervezést, Donkó József kabinetiroda vezetőnek és munkatársainak, a 8KOR Színháznak a közreműködést, és a részvételt azoknak az intézményeknek, ahonnan népes számú diáksereg jött el erre a megemlékezésre.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.10.29./

 

  Megalakult az ÁRPÁD VEZÉR DIÁKSPORT EGYESÜLET, röviden ÁVG DSE

 

               
                              

2011. október 19-én az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium épülete adott otthont az Árpád Vezér Diáksport Egyesület alakuló közgyűlésének. A környék „legsportosabb iskolájaként” is ismertté vált intézmény valóban nagyon sok rendezvénynek ad otthont minden tanévben, hiszen kosárlabda, kézilabda és labdarúgás sportágban régóta versenyeznek leány- és fiúcsapatai a diákolimpián, valamint nagyon sok meghívásos mérkőzésen vesznek részt határon innen és túl - küldte a tudósítást Kordáné Györki Erika testnevelő, ÁVG DSE elnöke...
 

 


Kordáné Györki Erika


Tóth Tamás

      

A Feltörekvőben van a röplabda sportág is, ez éven már a legkisebbek is megméretnek. Persze azoknak is lehetőségük van sportolni, aktívan kikapcsolódni, akik a versenysportból kimaradtak, hiszen aerobikozni, asztaliteniszezni, floorballozni, Nordic Walkingozni rendszeresen lehet az iskola biztosította keretek között. Mindig nagy sikere van a „15 órás sport- és egészségrendezvény”-nek, az „Árpád kupa”-focitornának, a kézilabda, kosárlabda, röplabda, floorball és asztalitenisz házibajnokságoknak, az aerobik délutánoknak, és az ÁVG atlétikai örökranglista versenynek. A sporttáborok listáján szereplő sí-, vízi-, és kerékpártáborok mindig tömegeket mozgatnak meg, óriási élményt nyújtva a diákoknak.
A napjainkban zajló oktatásügyi változások, s az ezen a területen is egyre inkább divatba jövő „önmenedzselés” mind egyesületalakításra sarkallják az iskolai sportköröket, ugyanis a pályázási lehetőségek és uniós források, valamint az új sporttörvényváltozás nagy lehetőségeket tartogatnak.

A közgyűlést Dr. Vágner Béla vezette, az alapszabályzat elfogadása után pedig megválasztották az Árpád Vezér Diáksport Egyesület elnökségét, amelyben Kordáné Györki Erika (testnevelő) lett megbízva az elnöki feladatokkal, Papp József (testnevelő) lett az alelnök, a további elnökségi tagok pedig Géczi Tamás, Kistóth Miklós (testnevelők), és Tóth Csaba (kollégiumi nevelő) lettek. Alapító tagok továbbá a Weinberg Kft képviseletében Halász Péter, az Árpád Vezér Gimnáziumból pedig Stiller Dénes.
Az egyesület színe: piros-fehér.
A felügyelő-bizottságot is megválasztották: Víghné Fehérvári Zsuzsanna a szülői szervezet elnöke, Tóth Tamás igazgató úr és Batta-Istók Sándor, a gazdasági iroda vezetője lettek a bizottság tagjai.
Az ülés végeztével mindenki szívből gratulált az elnökségnek.

Tóth Tamás igazgató hozzá tette, nagy örömmel tölt el, hogy iskolánk a sport területén előrelépett, nagy lehetőségeket és innovációt remélve a jövőben! Kívánok sok sikert és még eredményesebb munkát, mint amit eddig is láthattunk szakembereinktől!

Kordáné Györki Erika elmondta, nagyon köszönöm a bizalmat, óriási megtiszteltetés ez számomra! Sokat szoktunk viccelődni azzal, hogy a testnevelés a legfontosabb tantárgy. Én azonban ezt valóban komolyan gondolom, korunk „Homo sapiens”-e, „Homo sittings”-szé (ülő emberré) alakult át, mely fizikális változás a növekvő szellemi, és stressz-leterheltséggel, az egyre nagyobb elvárásokkal szükségszerűvé teszi diákjaink életében a mozgást. A versenysport előnyös hatásai vitathatatlanok, azonban az óriási palettát kínáló szabadidősportot is meg kell ismertetnünk és kedveltetnünk tanítványainkkal, hiszen a mindennapi életben ez az egyik legnagyszerűbb kapaszkodójuk testi-lelki egészségük megőrzésében.

A megválasztott elnökség egyelőre az eddig végzett munka folytatását tűzte ki alapvető céljai között, de rengeteg ötlet van még a tarsolyban, melyeket így, új keretek között talán még jobb színvonalon tudnak majd kivitelezni. A gimnázium sportkörének eddigi munkája hitelessé teszi jövőbeni szándékaik komolyságát, ehhez remélik a támogatói segítséget is!

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Cziczer Katalin
/2011.10.28./

 

  Törvényi változásokról tartott tájékoztatót a polgármestereknek

 

               
           

Sárospatak székhelyű Helyi Védelmi Bizottság Elnöke 2011. október 24-én tájékoztatóra hívta, a honvédelmi körzethez tartozó polgármestereket. A tájékoztatón Lipták Attila mk. pv. ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója személyesen tartott előadást a résztvevőknek a 2012. január 1-jén hatályba lépő, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvényből adódó változásokról és feladatokról - nyilatkozta Varga András tűzoltó főhadnagy ...
 

 


Lipták Attila

 


Varga András

      

A védelmi igazgatási rendszer átalakul, melynek következményeként a Megyei Védelmi Bizottságok is átalakulnak majd. Az egyik legfontosabb változás, hogy 2012. január 1-től a Megyei Védelmi Bizottság elnöke a megyei kormányhivatal vezetője lesz, szemben a jelenlegi szabályozással (megyei közgyűlés elnöke). Ha a helyzet megkívánja, ún. miniszteri biztos kinevezésére is sor kerülhet, akinek utasítási joga lesz a Megyei Védelmi Bizottság elnöke irányában.
Helyi szinten a polgármesterek katasztrófavédelmi feladatai is változni fognak. A felkészülési időszakban a polgármester a településén irányítja és szervezi a felkészülés és védekezés feladatait, a veszélyhelyzet kihirdetését követően ezt a feladatot a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervének vezetője által kijelölt személy fogja végezni. Ezredes Úr kiemelte, hogy a hatékony védekezéshez elengedhetetlen a szoros és kölcsönös együttműködés a hivatásos katasztrófavédelmi szervek, valamint az önkormányzatok és a gazdálkodó szervezetek között.
A köteles polgári védelmi szervezetekbe történő beoszthatóság feltételei is változnak: a polgári védelmi kötelezettség 18 éves kortól egészen a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatárig lesz kötelező az állampolgárok részére.

Az önkéntes és speciális civil mentőszervezetek külön előírt feltételek teljesítése mellett vehetnek rész a kárelhárításban, illetve a működésükhöz szükséges finanszírozásban nagymértékben segíthet, ha szerződést kötnek a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal. A cél az, hogy csak a megfelelő szaktudással rendelkező szakemberek vehessenek részt a hazai és nemzetközi mentési munkálatokban.

Lipták Attila mk. pv. ezredes ismertette a jelenlévőkkel, hogy a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok közvetlen állami irányítás alá kerülnek. Megmaradnak az önkéntes tűzoltó egyesületek is. Sőt, a jövőbeni cél az, hogy a térségben ne maradjanak lefedetlen területek, ún. fehér foltok. Mindez az mutatja, hogy további tűzoltó őrsök létrehozását a már meglévő, illetve újonnan létrehozandó önkéntes tűzoltó egyesületekre alapozva célszerű továbbgondolni.

Az új Iparbiztonsági hatósági jogkör alapján a katasztrófavédelem vizsgálni fogja az alsó és felső küszöbértékű üzemeken kívül a küszöbérték alatti üzemeket is, ahol az alsó küszöbérték 25 %-át elérő mennyiségben tárolnak, felhasználnak, vagy állítanak elő a hatóság által a törvény végrehajtási rendeletében meghatározott veszélyes anyagokat. A veszélyes üzemeknek katasztrófavédelmi hozzájárulást kell majd fizetniük, amelyből egy alap kerül létrehozásra. Ebből az alapból finanszírozzák majd egy esetlegesen bekövetkezett katasztrófa esetén a keletkezett károk megtérítését.

A tájékoztató zárásaként Ezredes Úr a megelőzés fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét, hiszen egy bekövetkezett katasztrófa felszámolásának költségei, jelentős terheket rónak társadalmunkra. A megelőzés hosszabbtávon kifizetődőbb és az esetleges emberi áldozatok is elkerülhetők.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.10.28./

 

  Nyugdíjas torna Végardón

 

               
                              

A Végardói Nyugdíjas Klub színes tevékenységéről folyamatosan beszámolunk. Tudjuk, hogy együtt köszöntik az ünnepeket, számon tartják a születés és névnapokat, a házassági évfordulókat, kirándulnak együtt, egészségügyi szűréseket szerveznek, de hogy nem csak kiszűrni, de megelőzni is igyekeznek a betegségeket, arról csak most szereztünk tudomást, pedig – mint Kovács Zoltánné klubvezető elmondta - már egy éve tornáznak rendszeresen…
 

 


Keresztúri Anikó

      

Nagy Béla doktor úr és Tóthné Erzsike javaslatára merült fel az az ötlet, hogy minél kevesebbet fájjanak a csontjaink, mi lenne, ha összejönnénk hetente, hogy lenne gyógytorna számunkra. A jó gondolatot aztán tett követte. Nagyon örülünk neki, nem kell innen bejárni Patakra, itt van helyben - aki nem jön, magára vessen…

Keresztúri Anikó gyógytornász az egy év alatt már fejlődést is meg tudott állapítani a rendszeresen járó nyugdíjasoknál…
Az elején még nagyon nehézkesen mentek a gyakorlatok, voltak, amelyeket nehezen végeztek, de most már, aki rendszeresen, minden héten jár, annál látni a fejlődést, sokkal mozgékonyabbak lettek.
Van rá lehetőség, hogy egyedileg, külön is foglalkozzunk a tornára járókkal. Koruk folytán a csontritkulás az, ami jelen lehet, arra figyelni kell, illetve kinek milyen panasza van emellett. Mindig megkérdezem, hogy valakinek van-e valami, ami éppen aktuális, hogy térdizület, csípő izület, vagy bármilyen fájdalma van-e és akkor arra speciálisan tartunk tornát.

Egyed Attila önkormányzati képviselő elmondta, hogy összesen 30-40 fő is részt vesz a tornákon, ha nem is mindig van ott mindenki. Biztos benne, hogy hasznos a torna a betegségek megelőzése céljából, de mentálisan is sokat jelent, hiszen egy társaságban, vidáman töltött óráról van szó, ami sok egyedül élőt a magányából zökkent ki.
Az eddigi nagy érdeklődésre való tekintettel a jövőben is biztosítják ezt a lehetőséget az időseknek.

 
Kovács Zoltánné


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.10.28./

 

  Megáldották a Házaspárok útját

 

               
                              

A Házaspárok Útját áldották meg és avatták fel az elmúlt hétvégén Bodrogolasziban, a Lónyay kastély parkjában, amit több száz fő - többnyire házaspárok és családok - körbe is járt. Az évszázados fákból álló parkerdőben egy másfél km hosszú, hangulatos ösvényt kell elképzelni, ami a kiinduló pontba jut vissza. A sétaút mentén 15 tábla van elhelyezve, rajtuk a házassággal, a családdal kapcsolatos szép, megszívlelendő gondolatok. Az utat Kecskés Attila abaúj-zempléni főesperes szentelte fel…
 

 


Kecskés Attila abaúj-zempléni főesperes

      

”A Házaspárok Útját áldottuk meg és imádkoztuk végig abból az alkalomból, hogy a Család Évében az Abaúj-Zempléni római katolikus papság ezt szerette volna ajándékozni a házaspároknak, s a környéken a családoknak, hogy a házastársi kapcsolataikat tudják tudatosan ápolni és a házasság, a család megerősödjön a mi környékünkön is. Szeretettel ajánljuk a házaspároknak, hogy jöjjenek ide, a Chemin Neuf katolikus közösség tagjai, akik itt élnek, szeretettel várják őket.” – mondta Kecskés Attila.

Ezzel újabb „zarándokúttal” gazdagodott Zemplén, ami örvendetes a nemrég felavatott Szent Erzsébet Zarándokút után néhány hónappal. Bár hosszát tekintve nem hasonlítható össze a kettő, hiszen a Szent Erzsébet zarándokút Sárospataktól Kassáig tart, 120 km hosszú és több nap kell a végigjárásához, a Házaspárok Útja pedig mindössze másfél km és egy óra alatt kényelmesen körbe sétálható. Hasonlóság mégis van közöttük, mindkettő gyönyörű környezetben járható végig, lelki feltöltődés céljából készült, és mindkettő megerősít valamit, a hitünket, illetve a család összetartozását.
Azon kívül, hogy a környéken élő családok bizonyára meg fogják látogatni – hiszen már az első útra is nagy létszámban eljöttek – számítani lehet rá, hogy az ideérkező zarándokoknak is egyik célpontja lesz, tehát a „vallási turizmust” is erősíteni fogja ez a sétány.

Köszönet illeti a Chemin Neuf (ejtsd: sömen nöf) közösséget, akik itt élnek és az ide látogatókat fogadni fogják. Ökumenikus elhivatottságú katolikus közösségként ismertük meg őket, ami azt jelenti, hogy más felekezethez tartozó házaspárokat is ugyan olyan szeretettel fogadnak majd. A Franciaországból származó közösség nevét – bár nehéz kiolvasnunk – érdemes megjegyezni, hiszen füzetük első lapján olvasható, hogy „a szegény és alázatos Krisztust követve a közösségi élet kalandját választják, hogy szolgálják az Egyházat és a világot”.
Bodrogolasziba 2007-ben költöztek, amikor a Pannonhalmi Bencés Főapátság 99 éves használatra rájuk bízta az épületet. A bencésekre pedig a Lónyai család hagyta a kastélyt, akik az oroszok beérkezésekor náluk találtak menedéket.

A park minden évszakban szép, de talán ősszel a legszebb. Mi is jó szívvel ajánljuk ezt a kellemes sétát...

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.10.28./

 

  Skanzen lehet a Kuczik gödörben

 

               
                              

Október 25-én, kedden Hajdu Imre elnökletével ülésezett a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság, amikor több fontos napirendi pontot tárgyaltak. Ezek közül közérdeklődésre tarthat számot az, amelyben a Bömbi-1948 Kft kérését tárgyalták. A cég szeretne megvásárolni a Kuczik gödörben lévő, néhány önkormányzati tulajdonú területet, hogy ott skanzen-szerű szolgáltatásokat alakítson ki
 

 


Hajdu Imre

      

A Kuczik gödör közvetlen szomszédságában van ugyanis a Szalai András cége által igényesen kialakított és sikeresen üzemeltetett Grill Gödör, amivel összefüggésben a vállalkozó a Művészetek Gödrét alakítaná ki, egyfajta skanzent képezve.
Ennek érdekében a Kuczik gödör házaiból már 4-et megvásárolt, további kettő tulajdonosaival pedig tárgyalásban van. Tartalmaz még a gödör 4 önkormányzati tulajdonú, épület nélküli területet, amelyből kettő lejtős közterület, kettő pedig üres telek. Ezeket szeretné Szalai úr megvásárolni az Önkormányzattól.

Tekintve, hogy az Önkormányzat hosszú távú terveivel egyezik Szalai úr elképzelése, támogatják a kérését, bár a gazdasági Bizottság nem eladná, hanem csak hosszú távra - 50 év - díjmentes használatba adná ezeket a területeket.
Az előterjesztés részletei itt tekinthetők meg.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

                        További fotók >>>                                  További fotók a Kuczik gödörről>>>

Törő Gábor
/2011.10.27./

 

„TÜZES HÍREK”

 

               
                              

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága illetékességi területén a 2011. szeptember 20. és 2011. október 20. közötti időszakban 26 tűzeset, 16 műszaki mentés történt, és 3 esetben téves jelzéshez vonultak egységeink - nyilatkozta Dakos Zoltán tűzoltó őrmester...

A műszaki mentések során, 1 esetben a vihar által megrongálódott és így balesetveszélyessé vált tetőszerkezet kijavításához, 2 esetben darázsrajt eltávolításhoz, 9 esetben lakóház, illetve közúti forgalmat veszélyeztető fa eltávolításhoz, 1-1 esetben állatmentéshez, illetve lakóház pincéjében felgyülemlett víz eltávolításához, valamint 2 esetben közúti balesethez riasztották tűzoltóinkat.

- 2011. október 14-én délutáni órákban egy Volkswagen típusú személygépkocsi fának ütközött. Az egységeink a helyszínt biztosították, valamint a gépjárművet áramtalanították, amiből kiérkezésük előtt egy könnyű és egy súlyos sérültet emeltek ki a mentősök.

A tűzesetek közül 2 esetben lakóházban, 4 esetben lakóház melléképületében keletkezett tűz, 17 esetben szárazfű, bozótos gyulladt meg, és 3 esetben gépjárművekben keletkezett tűz.

- 2011. október 04-én a késő esti órákban Sárazsadányban egy 10x5 méter alapterületű lakóházban keletkezett tűz. A tetőszerkezet teljesen leégett, az épületben tárolt tárgyak, eszközök használhatatlanná váltak. Kiérkező egységeink légzőkészülék használata mellett a tüzet 3 db „D” sugárral és kéziszerszámok segítségével eloltották. Személyi sérülés sajnálatos módon történt, egy középkorú személy vesztette életét a tűz következtében.

- 2011. október 19-én a délelőtti órákban Sátoraljaújhely külterületén egy John Deer típusú mezőgazdasági vontató égett teljes terjedelmében. Kiérkező egység a tűzet két „D” sugárral és kéziszerszámok segítségével eloltotta. Személyi sérülés nem történt, viszont az anyagi kár jelentős.

 
Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága
/2011.10.27./

 

 Fényes siker Miskolcon a Megyei Atlétikai Bajnokságon

 

               
                                

Az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium (B-A-Z Megyei Önkormányzat Speciális Közoktatási és Módszertani Intézmény Sárospataki Tagintézménye) 5 tanulója 2011. október 20-án a Megyei Atlétikai Bajnokság őszi fordulóján képviselte iskolánkat Miskolcon. Felkészítő tanáruk Földházi László testnevelő...
 

 


      

A kellemetlen időjárás ellenére kimagasló eredmények születtek:

Horváth Fanni (7. o) 200m síkfutás I. hely - kislabda hajítás I. hely
Horváth Mihály (7.o.) távolugrás I. hely - kislabda hajítás I. hely
Budai Richárd (7. o) 200m síkfutás I. hely - súlylökés III. hely
Budai Péter (4.o) 100m síkfutás II. hely - súlylökés III. hely
Tóth István (5.o.) kislabda hajítás II. hely

Felkészítő tanár: Földházi László
Ezúton mondunk köszönetet, a magát megnevezni nem akaró személynek, hogy segítségével el tudtak utazni tanulóink a versenyre.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium (B-A-Z Megyei Önkormányzat Speciális Közoktatási és Módszertani Intézmény Sárospataki Tagintézménye)
/2011.10.27./

 

  Folyik Sárospatak térségének ifjúság- felkészítése

               
                                 


Varga András

      

Sárospatak Polgári Védelmi Kirendeltség a tizenhat állomásos ifjúság-felkészítési sorozatának nyolcadik állomására érkezett Bodrogolasziba. Ez alkalommal a Zempléni Általános Iskola tanulói vehettek részt a felkészítésben. A gyermekek hasznos tanácsokat halhattak a Rendőrség, Tűzoltóság, Vízi Rendészet és a Polgári Védelem szakemberétől a szakterületeket érintő veszélyhelyzetekről és az ilyen esetekben tanúsítandó, elvárható magatartási formákról - küldte a tudósítást Varga András tűzoltó főhadnagy...

Előadások után a Sátorajaújhelyi Tűzoltóság jóvoltából megtekinthették a tűzoltóság által egyik leggyakrabban használt gépjárműfecskendőt. Következő állomás Vajdácska, majd Sárospatak általános iskolái.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Törő Gábor
/2011.10.27./

 

  Boldogabb családokért családi életre nevelés iskolai program

 

               
                                

A fiatalokat nagyon sokféle hatás éri napjainkban, ezért ha segíteni szeretnénk őket a harmonikus családi élet felé, nekünk is több oldalról kell közelednünk feléjük. Ennek egyik lehetséges útja a családi életre nevelés megjelenése az iskolában - számolt be Kissné Murányi Andrea igazgató...
 

 


Kissné Murányi Andrea

      

A Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület család-munkacsoportjának a tagjai látogattak el a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola felső tagozatos tanulóihoz, hogy családi éltre nevelés címmel család-órákat tartsanak.

Az osztályfőnöki órák kereteiben megvalósuló foglalkozásokon a tanulók képzett személyek segítségével, életkori sajátosságaiknak megfelelően kapnak bevezetést az önismeret, a jellemnevelés, a serdülőkor, a szerelem, a párválasztás, a házasságra való felkészülés kérdéseibe. Az első család-órákat október 17-én dr. Hortobágyiné Nagy Ágnes és Bálint Klára szociálpedagógus tartották.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
/2011.10.26./

 

 A város takarításával készülünk az ünnepi hétvégére

 

        
        

Ősszel mindenki elvégzi otthonában, kertjében a takarítást, téliesíti a portáját. Ez zajlik most a városunkban is. A hétvégén Mindenszentek, illetve Halottak Napja közeledtével körbejártuk a várost – számolt be Aros János polgármester arról, hogyan készülnek az ünnepi hétvégére...
 
 


Aros János

       Sajnálattal kell megállapítanom, hogy rendkívül sok szeméttel találkoztunk. Nem a falevekről van szó - mert az ilyenkor természetes, s azt folyamatosan gyűjtik a Kommunális Szervezet dolgozói - hanem a szelektív hulladékgyűjtők, a kukák környékén valamint a közterületeken is látszik, hogy felelőtlen emberek szétdobálják a szemetet, amit a Kommunális Szervezet csökkentett létszámú brigádja, már nem tudja összeszedni.
Ennek ellenére nagy örömmel tapasztaltam például a Kazinczy utcán – és több más területen is - hogy a kertes házak előtti közterületeken nagyon sokan odafigyelnek és összegyűjtik a falevelet, ezzel megkönnyítik a Kommunális Szervezet munkáját.

A hulladékok között különbséget kell tenni. A lakás előtti közterületről összegyűjtött kerti hulladékot, nyesedéket, levágott ágakat elszállítjuk. Sajnos vannak azonban olyan lakók, akik a saját portájukról is kihelyezik a hulladékot a közterületre. Ezt nem tudjuk elszállítani, mert a sárospataki lakosoknak a pénzét kellene erre fordítanunk. Kérem a lakókat, hogy gondoskodjanak a portájukon keletkezett szemét elszállításáról úgy, hogy a szállítást megrendelhetik a Z.H.K Kft-től, vagy előre megvásárolható Z.H.K-s zsákokban tárolják a hulladékot és szemétszállításkor azt is elviszi a Kft.

Megnéztük a közterületeket, az utcák és a temetők állapotát. Mindenütt folyik a nagytakarítás. A Kommunális Szervezet vezetőjét kértem, hogy fokozottan figyeljenek oda, próbálják meg összegyűjteni a szemetet. Lehet arra számítani, hogy a közterület felügyelőkkel és a rendőrséggel együtt élni fogunk azzal a lehetőséggel, hogy a közterületen történő szemetelést - mint a szeszesital fogyasztást is - büntetni fogjuk.

A Cinege szemétlerakónál azt tapasztaltuk, hogy a lakatot ismét leverte valaki és újra oda szállítják a törmeléket, a nyesedéket, a szemetet is. Ez a probléma tavasszal várhatóan megoldódik, hiszen nyertünk egy pályázatot, amiből a Cinege rekultivációja megkezdődik. Addig is kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy ne rakják le illegálisan a szemetet, sem a Cinegén, sem a város bármely más részén.

Az utakat is végigjártuk, tudjuk, melyek a legrosszabb állapotúak, de megkockáztatom, hogy a sárospataki utak 90 %-a felújításra szorul. Úgy értesültünk, hogy jelentős összeget nyertünk el az Vis Maior pályázatból ami még a tavalyi árvíz után keletkezett utaknak a felújítására fordítható. Itt elsősorban a bodroghalászi utakra kell gondolni, illetve Kispatakon a Toldi utcára, ahol végig probléma volt - reményeink szerint ez is megoldódik. Nem tettünk le arról sem, hogy más pályázati forrásból elvégezzük azokat a fontos útfelújításokat, amelyek már régóta esedékesek.

A kihelyezett zöldhulladékot most el fogjuk szállítani, tekintettel az előttünk lévő ünnepekre. Figyeljünk arra, hogy ha bárki illegális szemétlerakást tapasztal, azonnal jelezze. Kérem a lakosokat, hogy tegyük szebbé környezetünket.


 

 

 

Cziczer Katalin
/2010.11.26./

 

 Ülésezett az Egészségügyi és Szociális Bizottság

 

        
      

Október 25-én tartotta ülését az Egészségügyi és Szociális Bizottság, melyen a 7 nyilvánosan tárgyalt napirendi pont után még 9 pontot zárt ülésen tárgyaltak. Az utóbbiak kivétel nélkül különböző, szociális jellegű kérelmek elbírálásai voltak, többnyire szociális bérlakás szerződéshosszabbítás. Az első hét között viszont tájékoztatott olyan előterjesztésekről is Oláh József bizottsági elnök, amelyek közérdeklődésre tarthatnak számot. Ilyen a hajléktalanok téli szállásának megoldása és a köztemetés is…
 
 


Oláh József

       Közeleg a tél, így idén is napirendre került a hajléktalanok elhelyezése. A bizottság javaslata a képviselő testület felé az lesz, hogy egy Páterhomok 14. szám alatt lévő önkormányzati ingatlant bocsássanak a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat rendelkezésére, akik gondozásában a hajléktalanok az épületet a hideg hónapok idejére birtokba vehetik.

A napirendi pontok között szerepelt egy köztemetési pályázat elbírálása is, amelynek eredményeképpen a sárospataki temetkezési vállalkozót választotta a bizottság a két pályázó közül.
Köztemetésben azok részesülnek, akiknek elhalálozásukkor nincs rokonuk, vagy hozzátartozójuk, valamint azok, akiket a hozzátartozói anyagi okok miatt nem tudnak eltemettetni. Utóbbi esetben a temetés költségét az Önkormányzat megelőlegezi, amit a rokonok utólag, részletekben fizethetnek ki.


 

 

 

További fotók>>>


Törő Gábor
/2010.11.26./
 

 Ökotáborban jártak a Sárospataki Református Kollégium tanulói

 

        
      

A „Szívlapát” Alapítvány egy programsorozatot indított 2011 márciusában a fenntarthatóság témakörében, melynek keretében 2011. október 19. és 20. között 21 refis tanuló Szilvásváradon kétnapos ökotáborban vehetett részt…
 
 


 

       A biológia-kémia tagozatos osztályok tanulóit a Pannon Tanyán fogadták a „Fenntartható (szellemi) fejlődés filozófiája, ismeretterjesztés a gyakorlatban” megnevezésű projekt vezetői. Az első program egy teszt megoldása volt, majd egy túra keretében különböző feladatokat hajtottak végre. Ebéd után a tulajdonos körbevezette a diákokat a tanyán, miközben megismerkedhettek a rideg állattartással.

Este Novák Péter előadását hallhatták a fiatalok, aki közvetlen stílusával hamar megnyerte a hallgatóságot, s így felhívta a figyelmet a környezettudatosságra és a fenntartható fejlődés fontosságára. A nap további részében a táborlakók az ebédlőben gyűltek össze, ahol jó hangulatban töltötték el az estét. Másnap a Szalajka-völgyi túrával egybekötött szemétszedés a rossz idő miatt ugyan elmaradt, de további tesztek kitöltésével és kötetlen beszélgetésekkel töltötték el az időt.


 

 

 

További fotók >>>

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2010.11.26./

 

 Vasárnap hajnalban állítjuk vissza az órát

 

        
        

Közeleg az őszi óraátállítás, vagyis amikor a helyi időt visszaállítjuk az időzóna idejéhez. Erre Európában egységesen október utolsó vasárnapján kerül sor. Idén október 30-án kell majd egy órával visszaállítanunk óráinkat,  3 óráról 2 órára. A nyári időszámításra 2012 márciusának utolsó vasárnapjáig kell várnunk...
 
 


 

       Az őszi óra-átállítással térünk vissza a csillagászatilag indokolt időszámításhoz, amit az órák tavasszal történt előreállítása miatt elveszítettünk. Az egész Európában egységesen alkalmazott módszer lényege, hogy a tavaszi átállításkor hivatalosan áttérnek a nyári időszámításra, amely a nap járásához képest egy órát csal.

A tavaszi és az őszi átállítás célja, egyaránt az, hogy az emberek szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - minél jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével. A tavaszi óraigazításkor tehát egy órával kevesebbet alhatunk, ezt hozzuk be az őszi visszatekeréssel.


 

 

 

Cziczer Katalin
/2010.11.25./
 

 X. SUSI – CIB BANK Nemzetközi Labdarúgó Torna és INTERLIGA Bajnoki mérkőzés

 

               
                              

2011. október 30-án (vasárnap) rendezi meg a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola azt a nemzetközi labdarúgó tornát, melyen 3 korosztály, 18 csapata vesz részt, ami a 2002-ben születetteknek INTERLIGA forduló is egyben - hívja fel az érdeklődők figyelmét Belicza János szervező...
 

 


Belicza János

      

Az eseményen résztvevő korosztályok:
- 2001-es fiú LABDARÚGÓ TORNA
- 2002-es fiú LABDARÚGÓ TORNA (interliga bajnoki forduló)
- 2003-as fiú LABDARÚGÓ TORNA

A nagyszabású rendezvény az Árpád Vezér Gimnázium műfüves pályáján (2001-ben születettek), a Sárospataki Sportpályán (2002-ben születettek) és a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tornacsarnokában (2003-ban születettek) kerül megrendezésre. A mérkőzések 1000 órakor kezdődnek és a szervezők nagy szeretettel várnak, minden kedves szurkolót. A labdarúgó torna főszponzora a Cib Bank lesz, aki minden SUSI-s gyermeket meglepett egy szép mezzel.

A kupán nagy küzdelem várható, ahol a gyermekek érmeket, okleveleket kaphatnak a játék öröme mellett. Az egész napos rendezvény igazi sport csemege lesz annak, aki kilátogat a rendezvényekre, hiszen van olyan SUSI-s korosztály, amely most mutatkozik be először Sárospatakon, ráadásul Magyarország egyik legerősebb sportiskolája is jelen lesz az eseményen, a Nyírsuli „személyében”. A részletes program a www.susi.mlap.hu –n megtalálható. Nevezett csapatok: Nagykároly (Románia), Borsi Alapiskola (Szlovákia), Nyíregyházi Sportiskola - Nyírsuli, Görög FS, Kisvárda, Borsod Volán, Fehérgyarmat, Nánási FS, Hajdúszoboszló, Nyíregyházi Kertváros, Cigánd SE, Sárospataki Utánpótlásnevelő SI - SUSI.
HAJRÁ SÁROSPATAK! HAJRÁ SUSI!

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.10.25./

 

  Figyelem, az utak csúszhatnak!

 

               
                              

2011. október 23-án 11 óra 15 perckor személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt a Sárospatak és Cigánd közötti útszakaszon, melyről Ladics Tamás rendőr főhadnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense számolt be…
 

 


Ladics Tamás

      

Egy gépkocsi haladt Cigánd irányába, melynek vezetője a Páterhomok utáni kanyargós útszakaszon egy balra ívelő útkanyarulatban nem a nedves, csúszós úttestnek megfelelően választotta meg a járműve sebességét. Ennek következtében a gépkocsi megcsúszott és sodródást követően a baloldali vízelvezető árokba borult.
A baleset során a járművet vezető hölggyel utazó három gyermek könnyebben megsérült, őket a mentők a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba szállították és további gyógyellátásban részesítették. A gépkocsi más járművel nem ütközött, a balesetet a rendőrség szabálysértési eljárás keretében vizsgálja.

Felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét, hogy beköszöntöttek az őszi időjárási viszonyok, melyek során a gépkocsivezetők nem mindig az időjárásnak és a megváltozott útviszonyoknak megfelelően közlekednek.

Kérjük, hogy a megváltozott körülményeknek megfelelően vezessenek, különös tekintettel a követési távolságra és a gépjármű sebességére!

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.10.25./

 

  Ünnepi közgyűlés Sárospatakon

 

               
                              

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 55. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepi közgyűlését Sárospatakon tartotta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közösen, Sárospatak Város Önkormányzatával. Az ünnepi megemlékezésre 2011. október 21-én 10 órai kezdettel került sor A Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében. Aros János, Sárospatak város polgármestere és Dr.Mengyi Roland, a Megyei Közgyűlés elnökének köszöntője után kitüntető címek átadására került sor.
 

 


Dr.Mengyi Roland

      

A kitüntetettek a következők voltak:
Alkotói Díj:
- Schultzné Megulesz Magdolna üvegfestő
- Réti János súlyemelő edző
Pro Comitatu Díj: Magyar Vöröskereszt
Rákóczi-lánc díj: dr. Tóth Albert református lelkész

A laudációk felolvasása után az első ízben kiadott Rákóczi-lánc díj tulajdonosa, dr.Tóth Albert, tiszalúci református lelkipásztor lépett a szónoki emelvényhez, aki a bibliai Dávid és Góliát küzdelméhez hasonlította a pesti fiatalok elnyomók elleni harcát.

Minden résztvevő számára emlékezetes marad a 8KOR színház műsora, ami nem csak a versek és dalok tartalmával ragadta magával a jelenlévőket, hanem mint zenei élmény is kimagasló volt.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.10.24./

 

  Megemlékezés 1956. október 23-ról

 

               
                              

 


Demeter Ervin

      

Október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának ünnepén sokan gyűltünk össze előbb a református temető hősi emlékművénél koszorúzásra, majd ezt követően az Iskolakertben, Bálint István fafaragó művész alkotásánál, az imára kulcsolt kéznél. A koszorúzáson városunk valamennyi intézménye, szervezetei, közösségei elhelyezte koszorúját Virágh Sándor lelkipásztor szavai után - számolt be Donkó József a Kabinet Iroda vezetője...

A koszorúzáson részt vett Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye kormánymegbízottja. A koszorúzást követően az emlékezők átsétáltak az Iskolakertbe, ahová már sokan kiérkeztek és a Sárospataki Református Kollégium közösségei felsorakoztak, hogy átadják ünnepi műsorukat. A részben korabeli jegyzőkönyvekre épülő szerkesztett műsor, '56 pataki, történéseit, hangulatát idézte meg. Köszönet érte. És köszönet azoknak a személyeknek is, akik néhány éve adományaikkal lehetővé tették az 1956-os forradalom áldozataira emlékező műalkotás elkészítését. Méltó emlékhelye városunknak.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók1>>>       További fotók2>>>              További fotók>>>


Törő Gábor
/2011.10.24./

 

  Az 1956-os forradalomra emlékeztünk

 

               
                              

 

      

Minden generáció nemes, szép feladatul kapja, hogy megőrizze népe történelmét, és üzeneteit méltó módon, felelőséggel adja tovább.
Ebben a szellemben állították színpadra a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola ünnepi műsorát Benkőné Ignáth Mária és Goreczky Gáborné tanárnők is - számolt be Sóstói Andrásné tanító...
A műsorban szereplő gyerekek tiszta szívvel emlékeztek az 1956-os forradalomra, értve és érezve a versek és dalok mondanivalóját. Az ünnep üzenete eljutott gyerekekhez, felnőttekhez, ez érződött a nézőtér feszült csendjéből is, hiszen az ilyen csend csak a legemelkedettebb percekben teremtődik meg.
Köszönik ezt a komoly, szép műsort a szereplő gyerekeknek és felkészítő tanáraiknak.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.10.24./

 

 Az ősz mindig szomorú

 

               
                             

 


 

      

Október 21-én reggel fél 8-kor kezdődött az Árpád Vezér Gimnáziumban a 1956-os megemlékezés. A sárguló és lehulló falevelek, emlékezés az Aradi Vértanúkra, később '56 mártírjaira - nem beszélve a közelgő Halottak Napjáról - mind az elmúlásra emlékeztetnek bennünket. A legfájdalmasabbak azok a napok, amikor azokra emlékezünk, akik erőszakos halállal haltak meg azért, hogy Magyarország szabad legyen.

Ilyen volt ez a hétvége is, amikor azokra emlékeztünk, akik 1956-ban, vagy az utána következő évek megtorló bírósági ítéletei után haltak meg a mi szabadságunkért. Ezért fontos a diákság körében, hogy az ünnepség méltó legyen...

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.10.24./

 

  Kisrefisek megemlékezése

 

               
                             

 


 

      

2011. október 21-én délben a Kisrefi közössége a Kollégium imatermében emlékezett meg az 1956. október 23-án történtekről. A 4. osztályos tanulók ünnepi műsorának fő mondanivalója a következő volt: Mi a mi nemzedékünk dolga? Megőrizni megannyi előttünk járó ember tiszta, szent, jövőt ígérő álmát.

Megköszönve dédszüleinknek, nagyszüleinknek és szüleinknek a soha fel nem adott hitet, reményt  megköszönve a megmaradást és álmodni újra valami nagyot.
Köszönet a tanulóknak, a felkészítő pedagógusoknak, Mózesné Nagy Máriának és Pásztor Gyulánénak, a színvonalas megemlékezésért.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.10.24./

 

  Közös járőrözés

 

               
                                

2011. október 20-án a sárospataki oktatási intézmények, a rendőrség, a nevelési tanácsadó, a Polgármesteri Hivatal együttműködésében közös járőrözés zajlott városunkban. A tavalyi tanévben átalakult a családi pótlék rendszere nevelési és iskoláztatási támogatássá, melynek következtében lehetővé vált az 50 tanóránál többet igazolatlanul hiányzó diákok esetében a támogatás felfüggesztése nyilatkozta Dr. Téglás Zsolt, a Vay Miklós Szakképző Iskola igazgatója...
 

 


 

      

A rendelkezés bevezetésével bár csökkentek az iskolai hiányzások, mégis akadnak tanulók, akik továbbra is élen járnak az iskolakerülésben. Ennek mostanság leggyakoribb konkrét formája, hogy a tanuló otthonról ugyan elindul az iskolába, de oda azonban már nem érkezik meg. Ez az országos tendencia éppen azon fiatalok körében a legmagasabb, akik családja amúgy is szociálisan nehéz helyzetben van, akik számára az egyetlen kitörési lehetőség az lenne, hogy tanulmányaikat befejezzék, szakképzettséget és/ vagy érettségit szerezzenek. Az indokolatlan mulasztások és ezzel együtt a tanulmányok elhanyagolása számtalan negatív következménnyel jár.

A szülőknek, az iskoláknak és a nevelési-oktatási szféra egyéb intézményeinek közös célkitűzése kell legyen, hogy a gyermekek érdeklődésüknek, tehetségüknek és a munkaerő-piaci igényeknek megfelelően tegyenek eleget tankötelezettségüknek. Az októberi járőrözést heti rendszerességgel követik majd hasonló ellenőrzések, melyek nyomán remélhetően csökkenni fog az igazolatlan iskolai hiányzások aránya.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.10.23./

 

  Őszi közlekedés

 

               
                              

Az ősz beállta nemcsak a természetben hoz mélyreható változásokat. A hazai időjárási körülmények között az idő hidegre fordulása életünkben egész sor változást idéz elő, mert az átlagosnál, a megszokottnál nehezebb körülmények között kényszerülünk közlekedni. Ezek a megváltozott közlekedési feltételek nemcsak a járműveket teszik próbára, hanem a járművezetőket is, illetve a gyalogosokat is. Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát többnyire a változó tapadó képességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák.
Ilyenkor több gyalogost ütnek el és gyakoriak az ún. ráfutásos balesetek. Egyszerűen érthetetlen, hogy sem a járművezetők, sem a gyalogosok nem veszik figyelembe a megváltozott körülményeket.
Az autósok - tisztelet a kivételnek - az esőáztatta utakon nem csökkentik a sebességet, nem növelik a követési távolságot, az elütött gyalogosok fejében pedig az esemény bekövetkezése előtt meg sem fordul, hogy a nedves, vizes, csúszós utakon a járművek féktávolsága jelentősen megnövekszik, és körültekintés nélkül, meggondolatlanul nem tanácsos az úttestre lépni. Legyünk körültekintőek, várjuk meg, amíg a gépkocsi elhalad! Természetesen annak megítélése, hogy egy gépkocsi milyen távolságra van, és milyen sebességgel közlekedik, nem egy egyszerű feladat. Még gyakorlott szemmel is lehet tévedni, ezért a gyalogosok inkább többször gondolják meg és nézzenek körül, mielőtt lelépnek a járdáról.

A megváltozott közlekedési környezet váratlan helyzet elé állíthatja a járművezetőket, éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási-, és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérő vezetést igényel. A vezetési szokásokban és a vezetési stílusban az előrelátásnak, az óvatosságnak és a biztonságnak kell érvényesülnie. Talán az őszi időjárási viszonyok között történő közlekedés során van leginkább szükség a másik közlekedő partnerrel szemben tanúsított előzékenységre, messzemenő toleranciára.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:
- Alaposan vizsgáltassa át járművének műszaki állapotát!
- A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökkennek. Ne használjon 4 mm-nél kisebb mintázat mélységű gumiabroncsot, és fordítson különös figyelmet a gumiabroncsok levegőnyomására!
- Őszi időszakban a hidakon, felüljárókon és erdősávval védett útszakaszokon fokozottabban számolni kell az úttest csúszósságával. A száraz útszakaszról a vizes szakaszra való ráfutás ismertető jelei lehetnek az úttest felületének színváltozása, illetve a kerekek gördülése által okozott hanghatás növekedése.
- Esőben a járművezető által belátható távolság csökken. A levegő kevésbé átlátható a páratartalom miatt. A járművek körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolibbnak látszanak. A közlekedő járművek távolságát sokan túl-, sebességét viszont alulbecsülik.
- Egyes utakon számítani kell arra, hogy az esővel együtt megjelenhetnek állati erővel vont járművek, mezőgazdasági gépek. Az említett járművek által felhordott sár csúszóssá teheti az utakat!
- Semmit ne csináljunk hirtelen! Haladásunk során a jármű stabilitása jeges útszakaszra való ráfutáskor váratlanul megváltozik. Ebben az esetben minden hirtelen mozdulat a kormányon, féken, gázon tragédiához vezethet. Gázlevétellel és motorfékkel csökkentsük a sebességet!
- Különösen ősszel – amíg nem szokunk hozzá az új feltételekhez – a megváltozott perspektívát hibásan értékeljük: a dolgokat távolabbinak látjuk, mint a valóságban vannak. Ez elsősorban előzéskor vezethet veszélyes tévedéshez. Ráadásul ilyenkor a tárgyak belemosódnak a környezetbe, s nehezen észlelhetők.
Az évszakváltás kapcsán gondoljunk erre is, és alkalmazkodjunk!
- A korai sötétedés, az évszakra jellemző esőzések, ködösödés, párásodás jelentősen befolyásolják a láthatóságot is. Éjszaka, korlátozott látási viszonyok között eltűnnek a színek, az árnyalatok, összemosódnak az alakok, nehezebb felmérni a távolságokat. Ilyen körülmények között még nehezebb észrevenni az úton, vagy az út szélén közlekedőket. Az őszi látási viszonyok távolságbecslésünket jelentősen befolyásolják. A pára, a köd, a még épphogy derengő napsütés erősen rontja ezt a képességet. Nem véletlen, hogy ebben az időszakban jelentősen emelkedik a gyalogos és kerékpáros elütések száma, azonban ezek a balesetek megelőzhetőek!
- Akár gyalogosról, akár kerékpárosról van szó, nagyon fontos, hogy rossz látási körülmények között jól láthatóak legyenek a közúti közlekedés során! Egy fényvisszaverő eszközzel ellátott gyalogos vagy a szabályosan kivilágított kerékpáros éjszaka már 130-150 méter távolságból is észlelhető, és ez jelentősen csökkenti a baleseti kockázatot.
Balesetmentes közlekedést kíván a B.-A.-Z. Megyei Balesetmegelőzési Bizottság!

 

 


B.-A.-Z. Megyei Balesetmegelőzési Bizottság
/2011.10.23./

 

  Ima a békéért és az egységért

 

               
                              

 


 

      

2011.október 18-án gyermekek százezrei fogták a kezükbe a rózsafüzért a világ minden részén, hogy Mária közbenjárására kérjék Jézustól a békét a világnak. A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában diákok és pedagógusok is együtt imádkoztak Ft. Szabó Attila káplán atya és a Szent Erzsébet nővérek vezetésével a családok egységéért és a békéért.
 

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
/2011.10.23./

 

  Kiállította festményeit Nagy Zsolt, a 8KOR Színház művésze

 

               
                              

Újabb oldaláról ismerheti meg Nagy Zsoltot, a 8KOR Színház előadóművészét. Október 17-én 17 órakor nyilt meg a kiállítása A Művelődés Háza és Könyvtára emeleti társalgójában, amely november 7-ig látogatható - hívta fel az érdeklődők figyelmét Fehér József a Kazincy Múzeum igazgatója...
 

 


Nagy Zsolt


Fehér József


Csatlósné Komáromi Katalin

      

Nagy Zsolt a következőképpen vall saját magáról és a festészetéről: Sárospatakon születtem 1968 januárjában. Ide jártam általános iskolába, azután Miskolcon az Építőipari Szakközépiskolában, majd Debrecenben az Építőipari Műszaki Főiskolán tanultam. Nagyban szerepet játszottak ezen iskolák abban, hogy a rajzolás, festés olyan természetessé vált számomra, mint az olvasás és az írás. Természetessé, hiszen egy építész rajzban beszél, ha nem is képzőművészeti szinten. Későbbi életem során azok az ismeretek, amelyeket ábrázoló geometria, szabadkézi rajz, műszaki rajz órákon próbáltak meg a fejünkbe tömni olyannyira a hasznomra váltak, hogy, most- ha egy kicsit félszegen is – közönség előtt mutathatom be a munkáimat.

Ha valaki megkérdezné, miért festek, rajzolok bizonyosan olyan szavakat várna a válaszban, hogy: önmegvalósítás, művészi világszemlélet vagy valami hasonló, hangzatos fogalmat. Ki kell, hogy ábrándítsam. Egyszerűen azért festek, mert szeretek festeni a magam szórakoztatására, időtöltésként, ha tetszik hobbyként. Az, hogy nagyközönség előtt meg merem ezt mutatni, kizárólag annak köszönhető, hogy a barátaim és ismerőseim unszolásának engedve kihasználtam a lehetőséget, amit felajánlottak néhány héttel ezelőtt. Ha a most kiállított képeket szemlélő azt a megállapítást teszi, hogy változatosak a technikák és a stílusok, tökéletesen igaza lesz. A kísérletezés hozzátartozik a munkához, ha egyáltalán munkának számít egy kép megformálása. Azt is megállapíthatja a szemlélő, hogy a képek témája a táj, vagy az épített környezet. Miért? Ez a válasz is egyszerű, ezt szeretem a legjobban, bár tudom, hogy a kíváncsiság előbb vagy utóbb más témákat is előtérbe helyez. Nem szándékom, hogy „tankönyvekbe kerüljek” vagy hírnévre tegyek szert, de örülni fogok annak, ha a színeim színt visznek a mindennapokba.

Van egy kép, aminek az a címe, hogy Naplemente Nagyrozvágyon. Egy baráti társasággal egy kis bográcsos sütés - főzésre értünk Nagyrozvágyra az ismerősünk kertjébe, ahol ezt a képet láttam élőben. Tehát így nézett ki a töltés, ahogy ment le a nap. Azt éreztem, hogy ezt le kell festeni, de hogy fogom a színeket úgy megfesteni ahogy ott láttam? Ez nagyon nehéz, de addig-addig dolgoztam rajta, amíg körülbelül ötöt téptem össze és egyszer csak a világ legegyszerűbb narancssárgájával sikerült. Ez mindig felidézi bennem azt a délutánt és annak a délutánnak szép emlékei vannak.

A másik a Békás-szoros. Ő az, aki egy hovatartozást jelent, mert a barátaimmal a társaimmal - akikkel a Nyolckor Színházban együtt dolgozunk - nagyon sokat jártam és járunk Erdélyben és mondhatni, hogy már lassacskán oda tartozunk. Erdély kell, hogy kapcsolódjon mindenkihez! Ha valaki járt a Békás-szorosban, az tudja miről beszélek, azt meg kell mutatni másnak is. Na most világos, hogyha egy fotóval rohangásznék a kezemben és azt mondanám: „Ezt nézzétek ez a Békás-szoros” az nem ugyanaz lenne, mintha egyetlenegy képet ide vagy bárhova kirakok két hétre. Az lesz ott a Békás-szorosban aki ezt a képet nézi nem a fotót és ugyanúgy működik a többiekkel is. Valakinek muszáj ezt csinálni.

A képek önmagukért beszélnek és az dönti el mindig, hogy mennyire amatőr valami aki látja, aki nézi, akinek tetszik, akinek nem tetszik, aki kritikát alkot róla, akinek véleménye van róla. Ő fogja eldönteni, hogy mennyire amatőr vagy mennyire nem amatőr.

A kritika és a dicséret is hozzá tartozik. Az ember azért meri kirakni ide a dolgokat, mert kíváncsi arra, hogy na mi lesz a véleményük. Az eddig elhangzott akár dicsérő akár kritikai szavak pontosan egyensúlyban vannak.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.10.22./

 

 Bodrog-parti beszélgetések

 

        
        

 


Ugrai János

       A Zempléni Múzsa folyóirat szervezésében 2011. október 20-án 17 órától az Újbástyában Ugrai János neveléstörténész tartott előadást Iskolaváros – kihívások a múltban és a jelenben címmel - számolt be Bordás István szervező...

Korreferátorként Tóth Tamás, az Árpád Vezér Gimnázium igazgatója osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. A két gondolatindító előadás után kötetlen beszélgetés keretében a jelenlévők is hozzászóltak a témákhoz.

 A következő beszélgetés november 10-én 17 órától lesz az Újbástya rendezvénycentrumban:
- Irodalom(tankönyvek) a (lát)határon - új utak a helyi hagyomány és a lokalitás átadódásban
Előadó: Fűzfa Balázs - irodalomtörténész, a Nyugat-magyarországi Egyetem Bölcsészettudományi Karának docense
Korreferátor: Komporday Levente - történész, a Szepsi Lackó Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatója
 


 

 

 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2010.11.22./
 

Kárpát-medenceivé vált a Fizika becslési verseny

 

               
                              

Az iskola fizika munkaközössége úgy döntött, hogy tanulóik, és a határon túli testvériskolák számára ismét megrendezi a fizika becslési versenyt. A mögöttünk álló 18 év alatt ez a verseny olyan szinten kinőtte magát, hogy már nem csak a határon túli testvériskolák képviselőit köszönthetjük itt, hanem az Arany János programban résztvevő iskolák küldötteit is – számolt be a népszerű verseny folytatásáról Tóth Tamás, az Árpád Vezér Gimnázium igazgatója…
 

 


Tóth Tamás

      

Egy Kárpát-medencei versenynek lehetünk tanúi, hiszen Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Délvidékről is érkeztek diákok - és természetesen a mai Magyarország különböző pontjairól is.

A határon túli testvériskolák esetében a fizika mellett nagyon fontosnak tartjuk a magyar kulturális értékek megőrzését, ápolását. Ezért szavalóversenyre és népdaléneklési versenyre is sor került, illetve szintén a kultúrához kötődően rajzversenyt is hirdettünk, amely valamilyen irodalmi alkotásnak a bemutatását állította feladatként a diákok elé.

A fizikaverseny esetében 19 csapat vett részt, a határon túli versenyek esetében 6 iskola. A fizikáé volt a főszerep, hiszen a csapatok az elméleti totó elkészítése után bemutathatták a házi feladatot jelentő amatőr rádiójuknak a működését, majd kreatív jellegűvé vált a nap, délelőtt állomásról állomásra kellett bebizonyítani azt, hogy a fizika tudásuk alapján hogyan tudnak becsülni, délután pedig egy összeszerelés várt rájuk, melynek során egy fizikai eszközt kellett készíteniük.

A diákoknak könyvjutalmat tudtunk adni, valamint vannak olyan szponzorok, amelyek különböző tárgyi jutalomban is részesítették a diákokat. Azt gondolom nem is feltétlenül a jutalom a legfontosabb, sokkal inkább az, hogy a diákok, illetve az iskolák pedagógusai évről évre tudnak találkozni egymással. Barátságok alakulnak ki a diákok és pedagógusok között, és ami igazából még fontos, megmérettetik magukat fizika tudásuk alapján.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók az eredményhirdetésről >>>                     További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.10.22./

 

  Nem volt megfelelő a követési távolság

 

               
                              

 


Ladics Tamás

      

Október 21-én 12 óra 40 perckor Sárospatak, Gárdonyi úton történt egy anyagi káros közlekedési baleset. Egy kis tehergépkocsi haladt Vajdácska irányába, ami Sárospatak végénél jobbra akart bekanyarodni egy kapubejáróba, ami miatt lassított – kezdte egy baleset ismertetését Ladics Tamás rendőr főhadnagy…

A mögötte haladó gépjármű nem tartott kellő követési távolságot, melynek következtében fékezés után a kisteherautó jobb oldalának ütközött. A baleset során személyi sérülés nem történt. A rendőrség szabálysértési eljárás keretén belül vizsgálja a baleset körülményeit.
 

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.10.22./

 

  A kapuváriak is a termálvízre építenek

 

               
                              

30 fős csoporttal érkezett Sárospatakra Kapuvár Polgármesteri Hivatalának delegációja. Amellett, hogy a kapuváriak megtekintették Sárospatak nevezetességeit, az önkormányzati munkákról is egyeztettek és tapasztalatot cseréltek. Ez bizonyára nem volt hiába való, hiszen Németh Csóka Gábor, Kapuvár alpolgármester elmondta, hogy nekik is van termálvizük és ők is a turizmusra építenek…
 

 


Németh Csóka Gábor

 


dr.Komáromi Éva

      

Kapuvár Győr-Moson-Sopron megye központjában fekszik, logisztikai szempontból jó helyen. Mint Sárospatak, mi is az egészségturizmusban gondolkodunk, és ebbe az irányba intenzív munkát végzünk.
Nem szabad elfelejteni, hogy a nyugati határszélen nagyon sok gyógycentrum van. Elég, ha Sárvárt és Zalakarost említem, akik nagyon nagy versenytársak. Az egészség- és gyógyturizmus fejlesztése alappillért jelent nálunk. A betegek gyógykezelése itt annyira egyedi, hogy se Magyarországon, sem Nyugat-Európában ezt a kezelési módon nem alkalmazzák, nem ismerik. Le is védettük a módszert és a technikai hátteret, hogy ne vigye el tőlünk senki.
Ezen kívül rendelkezünk egy 67 fokos termálvízzel, ami gyógyvíz. Azon gondolkodunk, hogy a fűtési rendszerbe is bekapcsolnánk, költségkímélés szempontjából.
A szocializmusból fakadó előny a mi szempontunkból, hogy a Hanság fái megmaradtak - azt szeretnénk, hogy az ÖKO turizmus is megmaradna.
Folyamatban van a kerékpárturizmus fejlesztése is. Uniós pályázatból egy kerékpáros centrumot hoztunk létre, odacsalogatva a kerékpáros turistákat. Most egy 643 milliós pályázatot nyertünk, határon átnyúló pályázattal. Ez a Hanság területét kötné össze az osztrák kerékpárúttal.

Kapuváron viszonylag sok gazdasági társaság működik. Van ipari parkunk, most építünk egy inkubátor házat, segítve a kezdő vállalkozókat. Ez a ház lehetőséget ad arra, hogy 2-5 személyes vállalkozások megtelepedjenek benne. Ettől is azt várjuk, hogy új munkahelyek jönnek létre. Kapuvárnak egyébként a munkahelyekkel nincs problémája, bár ingázók mindig vannak. Az AUDI fejlesztések sok munkahelyet létesítenek. Egy bajunk van, hogy minden fiatalt nem tudnunk visszahozni az iskola elvégzése után.
A város gazdasági életére a könnyűipar jellemző, van pl. két textil üzemünk, melyekben összesen 1000 fő dolgozik - reméljük, hogy a kínai piac nem szorítja vissza. Van egy húsfeldolgozó üzemünk, ahol 500 fő dolgozik, külföldre is szállítanak. Ez az üzem szakmunkás hiánnyal küszködik. Vannak gépipari cégeink, mintegy 200 főt foglalkoztatnak, a profitot fejlesztésre visszafordítják. A munkaerőpiacunk jó, a munkanélküliség nagyon alacsony – mindig lesz olyan réteg, aki nem szeret dolgozni.

Nagyon kellemes benyomást tett ránk ez a környék. A szőlőkultúra teljesen elbűvölt, amilyen magas szinten áll, a borkultúrának nem csak a hazai, de a külföldi piacok is megnyílnak. A jó benyomást a borkóstolás is megerősítette bennünk.

Jegyzői körből ismerjük egymást és a legutolsó találkozásunkkor vetődött az föl, hogy ilyen kora őszi időpontban az önkormányzatuk hivatala tervez egy zempléni látogatást, s ennek az egyik lehetséges helyszíne és célpontja éppen Sárospatak lenne – számolt be a látogatás előzményeiről dr.Komáromi Éva, Sárospatak jegyzője…

Természetesen örömmel vettem a megkeresését, s mind a programegyeztetésben, mind a vendéglátásban aktívan közreműködtünk. Városunkban, mintegy másfél napot töltöttek, megnézték nevezetességeinket, a várat, a Nagykönyvtárat és a köztereinket, valamint egy pincelátogatáson is részt vettek.
A kapuvári delegáció meghívta Sárospatak város vezetőit viszontlátogatásra Kapuvárra, ahol az önkormányzatok közötti tapasztalatcserét folytathatnák.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.10.21./

 

  November 4-ig még megtekinthető a „Rákócziak” bélyegkiállítás

 

               
                              

Október 15-én a Rákóczi Év alkalmából, a szabadságharc befejezésének 300. évfordulójára elékezve nyílt bélyegkiállítás A Művelődés Házában. Aki meglátogatja, ne csak bélyegekre számítson, hanem mellettük sok szöveges információra is, amelyek segítségével nyomon követhető a Rákóczi család története és a szabadságharc eseményei is. Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő ezért – mint egy rendhagyó történelem órát – jó szívvel ajánlja iskolás osztályoknak, de tudásukat frissíteni vágyó felnőtteknek is…
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

Nagy örömünkre szolgált, hogy a Zempléni Bélyeggyűjtők Köre intézményünket választotta az évfordulós esemény alkalmával ennek az anyagnak a bemutatására. A Rákóczi Szabadságharc befejezésének a 300. évfordulója van, és kereken 100 éves évfordulója II. Rákóczi Ferenc hamvai Rodostóból való hazahozatalának. Így talán - ahogy a megnyitón is elhangzott - ez a kiállítás egy kicsit összekötő kapocs Sárospatak és Kassa között is, ahol a fejedelem nyugszik.
A bélyeggyűjtők - a pataki kör tekintetében - Nagy László tanár úr vezetésével itt működnek a Ház falai között, így természetes dolog volt, hogy ennek a csodálatos kiállításnak is otthont biztosítunk. És ahogyan Tóth Csaba MABÉOSZ elnök bemutatta a kiállított bélyegeket és azok történetét, úgy gondolom, hogy minden generáció számára érdekes és izgalmas téma lehet.

Nem csupán bélyegeket lát, aki ide eljön, hanem a Rákóczi család és a Rákóczi szabadságharc történetéhez kapcsolódóan sok-sok rendszerezett információt ezért kortól függetlenül mindenkinek – mint egy rendhagyó történelem órát – ajánljuk. A mai világban, amikor a felnőttek - és a gyerekek is - egymásnak e-maileket és SMS-esket küldenek, a régi, papíralapú dokumentumok és bélyegek olyan különleges atmoszférát teremtenek, amelyet semmilyen modern eszközzel nem lehet elérni.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.10.21./

 

  Tehetséggondozó nyílt nap volt az ÁVG-ben

 

               
                              

 


Tóth Tamás

      

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium szívesen várja a 2012-2013-as tanévre meghirdetett, Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programja iránt érdeklődő pedagógusokat, diákokat, szülőket 2011. október 11-én 8.00 órakor kezdődő nyílt napjára – szólt a felhívás az általános iskolák végzős tanulói és szüleik számára…

A felhívásra sok érdeklődő jelent meg, akik teljesen megtöltötték a kollégium ebédlőjét, ahol Tóth Tamás igazgató a tájékoztatót tartotta. A tanulók nagy érdeklődéssel hallgatták igazgató úr szavait, aki az iskolát bemutatta és a várható követelményekről tájékoztatta őket.
Ez után vonultak át a nyolcadikosok a gimnázium épületébe, ahol csodálkozva néztek fel a Makovecz Imre által tervezett impozáns épület hatalmas aulájára, majd tanítási órákon is részt vehettek.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.10.21./

 

  Mentorképzés a Református Gimnáziumban

 

               
                              

2011. október 14-én, a Sárospataki Református Kollégium Imateremben került sor arra az összejövetelre, ahol folytatódott a továbbtanulást és pályaválasztást segítő mentorprogram, amely immár hagyománynak számít az intézményben. A rendezvényt a Sárospataki Református Kollégium Alapítványa is támogatta – küldte tudósítását - Dr. Nezáczkiné Tótin Erika, a mentorprogram segítője…
 

 


 

      

A kezdeményezés célja, hogy a Sárospataki Református Kollégium egykori diákjai segítséget nyújtsanak a most végzős tanulóknak, információt adjanak, bemutassák azt az egyetemet, ahol éppen tanulnak. Többek között olyan kérdésekre kaphattak választ az érdeklődők, hogy milyen az adott egyetemen az oktatás, a hallgatói élet, hogy működik a jelentkezés, milyen szakok vannak és milyen elhelyezkedési lehetőségeik lesznek a jövőben.

Az idei mentorprogramot közel 80 végzős hallgató látogatta meg, ahol tizenkét öregdiáktól nyerhettek információkat továbbtanulásukkal kapcsolatosan. Képviseltették magukat a jogász, igazgatásszervező, építőmérnök, élelmiszeripari mérnök, nemzetközi gazdálkodás, turizmus-vendéglátás és a gazdálkodási és menedzsment szakok is.
Mentorok érkeztek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, a Budapesti Gazdasági Főiskoláról, a Corvinus Egyetemről, a Debreceni Egyetemről, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemről, a Károli Gáspár Református Egyetemről, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről, a Semmelweis Egyetemről és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemről is.
A mentorprogram már több évvel ezelőtt elindult. A program érdekessége, hogy most a diákok vették a kezükbe a szervezést, felkérték az iskolát, felkértek engem, hogy támogassuk ezt az öregdiák kezdeményezést. A lényeg, hogy öregdiákszemmel mutatják be azokat az egyetemeket és főiskolákat, ahol most, jelenleg hallgatók. Így nem egy olyan személyt hallhatnak a diákok, akit az egyetem vagy főiskola küldött ki, hanem diákszempontból, hallgatói szempontból ismerhetik meg az adott egyetem előnyeit és hátrányait egyaránt.

Egy általános bevezető után kis csoportokban igyekeztek válaszokat adni a diákok kérdéseire. Nem várjuk el minden diáktól, hogy minden egyetemet, főiskolát végig hallhasson, ezért terveztük úgy, hogy kiscsoportokban, ki mi után érdeklődik, milyen továbbtanulási szándékai vannak, így teheti fel kérdéseit.
A másik kincse a programnak, hogy mikor a tanulók felvételt nyernek az adott felsőoktatási intézménybe, már lesz egy biztos pont, ahová tudják, hogy fordulhatnak mindenféle problémáikkal. Nagyon fontos, hogy az első napokban, hetekben tudjanak kitől segítséget kérni, hogy információt kaphassanak akár a közlekedésről, tantárgyfelvételről, a különböző támogatásokról, ösztöndíjakról, olyan információkról, ami segíti a beilleszkedésüket, igazi hallgatóvá válásukat.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2011.10.21./

 

  Másodszor tartottak bolhapiacot

 

               
                              

Idén már másodszor tartottak bolhapiacot a Hild téren. Ez alkalommal több, mint 10 árus árulta holmiját és sok érdeklődő látogatott ki a standokhoz. Most is lehetett kincseket, és ritkaságokat találni a bolhapiacon. Arosné Czakó Rita szervező elmondta, hogy ez ugyanolyan sikeres volt, mint az első, kicsit talán az időjárás befolyásolta a vásárlókat, az eladókat nem, mert ők nagyobb számban jelentek meg, mint egy hónappal ezelőtt…
 

 


Arosné Czakó Rita

      

Várható a folytatás egy, vagy két hónap múlva, ezt még nem tudjuk, bebizonyosodott ugyanis, hogy vannak tárgyak, eszközök, amelyek újra életre kelnek, ha új tulajdonost kapnak. Van, akinek az évek óta padláson tárolt dolgai most gazdára találnak.

A színes kínálatból most is lehetett válogatni játékok, olcsó könyvek és pár száz forintos ruhadarabok között. Piacozó gyerekek szülei elmondták, hogy kis bevétel mellett azért is örülnek ennek a lehetőségnek, mert a gyerek számára ez egy külön feladat - kiválogatni, megszervezni, kitalálni az árát – amiből sokat tanulnak.

 

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.10.20./

 

  Történelmi vetélkedő a főiskolásoknak

 

               
                              

A Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Karának diákjai többféleképpen is megemlékezhettek az első felelős magyar miniszterelnök, Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú kivégzéséről. Egyfelől az október 6-ára eső tanítási órákon, az oktatóik által kezdeményezett beszélgetések által, másfelől a délutáni órákban a főiskolán megrendezett történelmi vetélkedőn, harmadrészt a 17.00 órától kezdődő városi koszorúzó ünnepségen, ahol a 14. aradi vértanú, Kazinczy Lajos iskolakerti szobránál nemzetiszínű virágokból összeállított koszorút helyezett el a főiskola vezetése és a Hallgatói Önkormányzat képviselete - küldte a tudósítást R. Toma Kornélia főiskolai docens...
 

 


R. Toma Kornélia

      

A Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetségének támogatásában október 6-án 15.00 órától történelmi vetélkedőt rendezett a főiskolán a Humán Tudományok Intézete. Három csapat mérte össze a tudását, ekképpen is őrizve az aradi vértanúk emlékét. A feladatok között volt irodalmi, nyelvi és legfőképpen történelmi tudást igénylő. Először mindegyik csapatnak a forradalom és szabadságharc témakörébe illő nevet kellett választania, amit el kellett mutogatni a többieknek, akinek ki kellett találniuk, milyen nevet adott magának az illető csapat. Így alakult meg a Zászlós, a Kivégzőosztag és a Vértanúk esze csapat. A továbbiakban két aradi vértanú képét kellett kirakni puzzle-darabokból, és meg is kellett nevezni őket.

Majd a korhoz kötődő szélesebb körben ismert dalokat kellett továbbénekelni a CD-kről való felvezetés után. A 4. feladatban 11 vértanú neve volt elrejtve betűhalmazba, és 2 kakukktojás is nehezítette a feladatmegoldást. Aztán olyan verset kellett költeniük a hallgatóknak, amely kezdősorainak első betűje kiadta egy-egy vértanú nevét. Végül fel kellett ismerni, hogy az idézett utolsó gondolatok melyik vértanúhoz köthetők.

Az egyórás vetélkedő végén minden versenyző kapott egy értékes könyvet, amely mindig eszükbe fogja juttatni ennek a délutánnak az eseményeit. Ezúton megköszönjük a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetségének a támogatását, amely lehetővé tette a diákok jutalmazását és a vetélkedő lebonyolítását.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.10.20./

 

  Csipkerózsika a gyerekek között

 

               
                              

Az „Összefogás a könyvtárakért” című programsorozat keretében 2011. október 7-én két bábszínházi előadást szervezett a könyvtárunk. Délelőtt a Carolina Óvodába látogatott el a Huncutka Bábszínház. A bábelőadásra az egész óvoda kíváncsi volt, és a gyerekek minden alkalommal nagy tapssal köszöntötték a jól ismert mese szereplőit. A tündéreket az óvónénik személyesítették meg, így a közönség is résese lett a játéknak - számolt be Kövér Sándorné, a könyvtár vezetője...
 

 


Kövér Sándorné

      

Délután A Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében a kisiskolások lehettek az előadás részesei. A nagyobb gyerekek személyesítették meg a tündéreket, ők olvasták fel a jókívánságaikat, míg a kisebbek szájtátva csodálták a nagyszerű előadást.
A gyönyörű bábok, a zene, és a fények játéka kicsit és nagyot egyaránt rabul ejtett.
A bemutatott történet – sok ezer másik mese társaságában – a könyvtárunk polcain is várja a könyvár látogatóit.

Az előadásokat a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.
 

 
 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.10.20./

 

  Szüreti mulatság az óvodában

 

               
                              

A Carolina Óvoda és Bölcsőde életében 2011. október 5-én nagy esemény zajlott, szüreti mulatságot tartottunk a gyermekek számára, a Waldorf Munkaközösség szervezésében – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető...
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

Az őszi munkák sorában kiemelkedő a szőlő szüretelése. A gazda családja és a rokonok összegyűlnek a szőlőben, majd jó hangulatú tevékenység kezdődik. Ezt a folyamatot ismertettük meg és éltük át a gyerekekkel, a szőlőszedéstől, a daráláson, préselésen keresztül egészen a „mulatozásig”, a szüreti felvonulásig.

Köszönhetően a segítő szülőknek - Csubák Attila, Czinke Zsolt, Kiss István, Lovas Róbert, Tóth Klára - és ismerősöknek - Földházy Istvánnak, akinek már az unokája sem jár hozzánk, de minden éven több láda szőlőt kapunk - a gyerekek meghívást kaptak több valódi, nagy szüretre, ahol megnézték hol terem a szőlő és kipróbálták, hogyan kell leszedni. A kapott és behozott szőlőmennyiséget a rendezvény napján kisméretű darálókon és préseken az óvoda dolgozóival közösen munkálkodva, „munkásruhába öltözve” dolgoztuk fel.

A munkálatokat segítették, és a rendezvényre szívesen tértek vissza tavalyi óvodásaink is, akik most a Rákóczi Általános Iskola I. osztályos tanulói.
A kipréselt finom mustot ízlésesen üvegekbe töltöttük, mindnyájan megkóstoltuk, és szívesen kínáltuk meg vele a gyermekekért érkező szülőket is. A rendezvényt jó hangulatú táncház színesítette. Végezetül a vidám szüreti felvonulás keretében énekelve, táncolva, vigadozva kerültük meg az óvoda épületét és idéztük fel ezzel a felnőtt hegyaljai szüret hangulatát.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.10.19./

 

  Országos ultibajnokság elődöntője zajlott Sárospatakon

 

               
                             

Ismét országos esemény színhelye volt Sárospatak. Az ökölvívó ifjúsági döntő után most ulti elődöntő miatt utaztak ide az ország különböző tájairól. A versenynek stílszerűen a Makk Hetes Étterem adott helyet, ahol reggel 9-től délután 17 óráig folytak a kártya partik. Ekkor volt az eredményhirdetés, melynek során bebizonyosodott, hogy a hat pataki versenyző jól megállta a helyét a középmezőnyben - Rehó Lajos, a MAUSZ elnöke...
 

 


Rehó Lajos


Vizi Béla

      

Pályázatot írt ki a Magyar Országos Ulti Szövetség, amit - mint Sárospataki Ulti Egyesület –megpályáztunk és meg is kaptuk a szervezés jogát - kezdte beszámolóját az előzményekkel Somossy László, a sárospataki egyesület tagja…
Ezt volt az első országos elődöntőnk, amelyen 60 fő vett részt. Az önkormányzat segített – amit ezúton is megköszönünk - így a Makk Hetes Étteremben rendezhettük meg a versenyt. Jól sikerült rendezvény volt, mindenki jól érezte magát. Mi patakiak 60 %-os sikerrel szerepeltünk.

Sárospatakiak között szerepelt Ivaskó István, aki a10.,Várszegi Szilárd 14., Gyöngyösi Géza 15., Szépréti László 30.,Thury Gábor 49., és Somossy László, aki az 52. helyen végzett az országos versenyen.

Az ultiról sokan tudják, hogy az ulti annyit jelent, hogy utolsó – avatott be bennünket az ultizás rejtelmeibe Vízi Béla, akinek névjegykártyáján az „ultimológus” szerepel, a Magyar Ulti Szövetség főtitkára…
Az ulti azért ulti, mert az utolsónak a legkisebb lappal kell ütni, a legkisebb pedig a 7-es. Ha valaki ezzel tud ütni, akkor megnyerte a játékot.
Az ulti körülbelül az 1930-40-es években kezdett a talonmáriásból átalakulni ultivá
A talonmáriásnál az a lényeg, hogy minél több X-est üt valaki, az a győztes és aki még utolsónak ütött azért még kapott plusz egy ütést, A végén kitalálták, ha a legkisebb lappal üt az már ulti, szóval lassan így alakult ki a játék mai formája.

Örülök, hogy 60-an ma az ország csücskében itt voltak, minden külön konfliktus, minden probléma nélkül zajlott a verseny. Azt kell tudni, hogy azért érdekes és azért öröm ez, mert ezelőtt 3-4-5 évvel még külön zsűrit kellett kijelölni a vitás eseteket elsimítására. Az abszolút természetes dolog volt, hogy ha 3 ultis leült, akkor legalább félóráig azon vitatkoztak, hogy milyen szabályok szerint játszanak. Most már ezt sikerült az egész országban elterjeszteni, hogyha 3 ultis leül, akkor hogy játszunk? A Magyar Ulti Szövetség Szabályzata szerint. A vita lezárva, s ez a világ legnagyobb sikere.
A szabályzat megtalálható a http://www.magyarultiszovetseg.hu honlapon, bárki meg tudja nézni, vagy ha felhívja Vízi Bélát, bármikor segítek, a becenevem ultis körökben ultimológus.

   


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.10.19./

 

  Akikhez bátran mehetünk – Korrekt Partner védjegy

 

               
                             

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Nagykaposi Vállalkozói Szövetség és az Észak-magyarországi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület közös pályázatával hozta létre a "Tisztességes Kereskedő - Tisztességes Szolgáltató" védjegyet. A sikeresen pályázó és arra érdemes cégek részére 2011. október 3-án került sor az elismerések átadására. Megyénkből 3 cég vehette át a „Korrekt Partner” védjegyet igazoló oklevelet, köztük a Hotel Bodrog Wellness ****-t üzemeltető Zemplén Idegenforgalmi Kft… a fotón Bágyi Péter, a szálloda értékesítési igazgatója
 

 


Bágyi Péter

      

Bágyi Péter, a szálloda értékesítési igazgatója elmondása szerint a szállodaipar egy olyan bizalmi szakma, ahol minden esetben a vendégek maximális megelégedettségére kell törekedni, hiszen csak az elégedett vendég fog újra és újra visszatérni.

A minősítési rendszer nagyon jó kezdeményezés, hiszen a pályázatban értékelésre került kérdések kiterjednek például a marketing stratégiákra, az üzleti etikára, a munkavállalókkal és a beszállító partnerekkel való bánásmódra, valamint a cég társadalmi és gazdasági környezetre gyakorolt hatására.
A szálloda részt vesz tanulóképzési programban is, ezáltal biztosítva a jövő szakembereinek megfelelő felkészültségét és tudásanyaguk folyamatos szélesítését a modern gasztronómia elvárásainak megfelelően.
 

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.10.19./

 

  Időskorúak Európában - SENIOREN IN EUROPA - Nemzetközi Tanácskozás Sárospatakon

 

               
                           

A hétvégén Sárospatakon zárult le az a két éve tartó nemzetközi program, amely keretében öt országban folytak tapasztalatcserék, tanulmányok a z időskorú lakosság életéről, helyzetéről. A SOEST-ból / Németország/, KAMPEN-ből /Hollandia/, STRZELCE OPOLSKIE-ből /Lengyelország/ és BANGOR-ból /Wales/ városunkba látogató vendégek megismerkedhettek azokkal az állami, egyházi és a civil szervezetek által nyújtott lehetőségekkel, amelyek segítik az itt élő időskorú emberek életének jobbá, tartalmasabbá tételét – számot be a tartalmas hétvégéről Vadkertiné Kőrössy Anna programvezető…
 

 


Vadkertiné Kőrössy Anna

 


Helmut Albers

      

A program során, a saját költségén idelátogató 27 vendég felkereste a Polgármesteri Hivatalt, a Gondozási Központhoz tartozó Idősek Napközi Otthonát, látogatást tett a megye által működtetett Idősek és Fogyatékosok Otthonában és tájékoztatást kapott az átadás előtt álló új Rendelőintézetről.
A vendégek színes délután keretében találkozhattak A Művelődés Háza és Könyvtárában működő szakkörök, klubok tagjaival, megismerkedhettek a Mozgáskorlátozottak Egyesületének életével, a Szent Erzsébet Ház feladataival, tevékenységi területeivel, és hallhattak a városunkban májustól letelepedett Szent Erzsébet nővérek hivatásáról, hitéletéről, és arról a segítő munkájukról, amelyet Sárospatakon végeznek.

A programhoz hozzátartozott természetesen a város nevezetességeinek a megtekintése és régiónk borkultúrájának a megismertetése is. Jó lehetőség volt ez a pár nap arra, hogy bemutathassuk városunkat, az itt élők mindennapjait, képet adhassunk Európának Magyarországról, ezen belül Sárospatakról. Vendégeink sok tapasztalattal és élménnyel gazdagodva köszönték meg a látogatás lehetőségét, és a szíves vendéglátást.

Az öt országban folyó kétéves munka tapasztalatai közös tanulmány formájában jutnak el Brüsszelbe, felhívva a figyelmet mindazokra a feladatokra, melyek az egyre idősödő korú európai lakosság életével kapcsolatosan az Unióra várnak.

Hogy mi az a probléma, amire megoldást kell találni, azt a Soesti csoport vezetője, Helmut Albers mondta el: ha azt nézzük, hogy van a fiatalok és az öregek csapata, akkor megfigyelhetjük, hogy a két csapat nem egy irányban fejlődik. A fiatalok csapata évről-évre kisebb, az öregeké pedig nagyobb lesz. Hogy ki segítsen az öregeken, ha baj van, ez most már nehezebb mint régen volt és évről-évre nehezebb lesz. Honnan lesz pénz erre, hiszen minden 10 évben kétszer annyi idős embert kell eltartani. Ezért egy új struktúrát kell létrehozni, pl. ha van olyan idős, aki még elég erős, az segítsen annak az öregnek, amelyik már gyengébb.
Mi azt vizsgáljuk mind az öt országban, hogy hogyan oldják meg ezt a problémát, s majd ennek alapján teszünk javaslatot.

A szerkesztőség részéről elkísértük a csoportot ahová csak tehettük, és magunk is elcsodálkoztunk, hogy hány idős embernek adnak kellemes időtöltést A Művelődés Háza klubja és szakkörei, hogy milyen áldozatos munkát végeznek a Gondozási Központ munkatársai az Idősek Napközi Otthonában éppen úgy, mint az Idősek Otthonában, de különösen a fogyatékkal élők között. Nem csak a létfeltételeket biztosítják a gondozottak számára, de minden létező ünnepet megünnepelnek, a név- és születésnapokat is, és kirándulni is elviszik őket, hogy életük ne legyen egyhangú.
Volt alkalmunk idősekkel négyszemközt is beszélgetni, aki szinte áradoztak a gondozókról, hogy milyen rendesek és kedvesek.
A türelmes foglalkozások eredményességét bizonyította egy néhány perces kis műsor, amit négy fogyatékos adott, s amely néhány perc a hétvége legnehezebb, de mégis a legszebb percei voltak. Az volt a feladatuk, hogy egy magnóról elhangzó kedves dalt, ütőhangszerekkel kísérjenek. Láttuk az arcukon az igyekezetet, hogy sikerüljön, és az örömet, amikor érezték, hogy tetszik a közönségnek, akik nagyon megtapsolták őket, hiszen a produkció valóban szépen hangzott. A fellépés után többen a szemüket törölgették…

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók - Polgármesteri Hivatal>>>               További fotók - Idősek Napközis Otthona>>>             További fotók- A Művelődés Háza>>> 
               
További fotók- Szent Erzsébet Ház>>>                        További fotók - Idősek  és  Fogyatékosok Otthona>>>              


Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2011.10.19./

 

  Elment a mester - Makovecz Imre és Sárospatak

 

               
                           

76 év adatott Neki itt a földön, hogy kezdeti szárnypróbálgatások után megalkosson egy olyan életművet, amely egyedi, egyszerre nemzeti és egyetemes és amelyre elismerően rácsodálkozott - túlzás nélkül mondhatom-, az egész világ. Nem vállalkozom arra, hogy építőművészetének egészét bemutassam, hiszen ezt megtették már előttem avatottabb esztéták, közvetlen munkatársai, tanítványai. Szorítkozom életművének csak a Sárospatakhoz köthető, itt megvalósult épületeire, amelyek létrejöttének hivatali beosztásomnál fogva szerencsés részese lehettem – emlékezik vissza Makovecz Imre építészre  Kiss József, Sárospatak nyugalmazott főépítésze

 

 


Makovecz Imre

 

 

 

 


Kiss József

      

Kapcsolata Sárospatakkal még az 1960-as évek közepén, az egykori ÁFÉSZ révén kezdődött. Ekkor, mint fiatal, friss diplomás építész a budapesti SZÖVTERV keretén belül kapott megbízást a volt Trinitárius Kolostor épületének szálloda és étterem céljára való átalakítására. Ennek a programnak az eredményeként jött létre az akkoriban nagyon színvonalas és szép Borostyán szálló és étterem épületegyüttese, amely az 1968 év folyamán nyílt meg, a frissen várossá nyilvánított település lakóinak nagy örömére.

A szigorú műemléki előírások és kötöttségek nem tették lehetővé az építész fantáziájának szabad szárnyalását, de akik még emlékeznek rá és jártak benne, azok valószínűleg egyetértenek velem abban, hogy ez egy érdekes, izgalmas, szép belsőkkel kialakított épület volt. A nagyterem mennyezetén a korábbi donga-boltozatot aranyszínű alumínium prizmákkal imitálta, s azok csatlakozási pontjaiban száznál több villanyégő keltette a térre ráboruló, csillagfátylas égbolt illúzióját. Sajnos, a rendszerváltás időszakában a szálloda is, az étterem is elveszítette üzleti értékét, sokáig üresen állt, míg a jelenlegi funkcióját megkapta, a magyar Nemzeti Múzeum, az Önkormányzat és az Országos Műemléki Felügyelőség együttes anyagi támogatásával.
Bár Imre az áttervezéshez hozzájárulását adta, mégis, sokáig fájlalta, hogy a tervezéssel nem Ő lett megbízva, hanem a Műemléki Felügyelőség Tervező Irodája, de ahonnan a pénz, vagy legalábbis annak egy része jött, ragaszkodott a munkához…
A második SZÖVTERV-es munkája a Bodrog Áruház volt. A maga korában, a 70-es évek elején egy érdekes épület volt, de kár, hogy nem magas tetővel készült. Ennek szükségességét később, a Hild-téri épületek építésekor Imre is elismerte, meg is tervezte volna, de anyagi okokból erre nem került sor a mai napig sem.
Ezzel együtt vállalta az épületet, soha nem tagadta meg, hiszen az akkori, kezdeti áruház építések idején sem számított a tucat-megoldások közé, karakteres és egyedi.

Az igazi áttörést Makovecz Imre életművében a következő munka, A Művelődés Háza megtervezése jelentette. Ebben az időben - az l970-es évek második felében - már elméletben foglalkozott az ú.n. organikus (szerves) építészet alapjaival, elméletével, formavilágával, motívumkincsével. Nagy hatással volt rá – mint az Ő többször is elmondta – Rudolf Steiner és Frank Lloyd Wright építészek munkássága, előbbi téralkotási elképzelései, formai világa, utóbbi épületeinek természet-közelisége, anyaghasználata. A felrajzolt gazdag formavázlat-gyűjteményében igen gyakran felismerhető a magyar népi építészet néhány díszítő eleme, és a honfoglalás kori tarsolylemezek motívumkincse is - talán nem véletlenül.
Az organikus építészet lényege, röviden összefoglalva a következő: Építőanyag-választása a természetes anyagok, (kő, égetett kerámia), és a szerves anyagok (fa) köréből kerül ki, formai
megoldásai az antropomorf, stilizált formaelemek alkalmazásával a természet alkotásainak és az emberi test formáinak visszatükröződését adják. Ez A Művelődés Háza épületén is jól megfigyelhető, pl. a „szemén” keresztül megyünk be a házba, fölötte van a „szemöldöke” és a két oldalszárnya, mint két kar öleli magába a belépőt. Erre az illúzióra még ráerősít az előtér belső üvegfalán lévő, felesége, Szabó Mariann textilművész által tervezett és készített két emberi szem.
Előzményként nem érdektelen megemlíteni, hogy az épület városközponti elhelyezése, a Tanítóképző Főiskola gazdag formakincsű épületegyüttesével szemben a megfelelő tervező kiválasztását igen fontossá tette. Hatáskörömnél fogva – ismerve Makovecz Imre előző tevékenységét, a szecesszió iránt érzett vonzalmát - Őt javasoltam tervezőként, mint aki ezen a kiemelt helyen, a környezethez méltó épületet tud megalkotni. Hála Istennek, javaslatomat az akkori vezetés elfogadta és Budavári Csaba barátommal együtt a megbízást napokon belül felvittük Imrének. Ő a feladatnak nagyon örült és így valósulhatott meg a magyarországi organikus építészet első, legnagyobb szabású és a későbbi, hasonló stílusú épületekre a legnagyobb hatást gyakorló alkotása.
Korábban még nem alkalmazták a fa-szerkezeteket ilyen nagy fesztávú terek lefedésére, a ragasztott faszerkezetek akkoriban kialakuló technológiája kínálta ezt a lehetőséget. Újszerűségét bizonyítja az is, hogy a faszerkezetek statikáját a tervezőirodán nem vállalták, azt a Középülettervező Intézet statikusai készítették el.

Az itt alkalmazott formai és szerkezeti megoldások jól nyomon követhetők Makovecz Imre következő munkáiban, elsősorban a gombamód épülő faluházakban, (Jászkisér, stb).
Az épület szokatlan formái miatt, építése előtt, de az építés időszakában is elég sok szkeptikus véleményt fogalmaztak meg a vezetőink, de a városlakók is. Jellemző volt a vitákra az a történet, hogy nyílt plénumon kellett felelősségem teljes tudatában kijelentenem, hogy az épület a Makovecz Imre által készített tervek szerint kivitelezhető. Hiszen például a kijelölt kivitelező főmérnöke is egy tervegyeztetésen – Makovecz Imre jelenlétében – kijelentette, hogy természetesen minden görbe fal egyenes lesz és derékszögű, mert azt nyílván Imre sem gondolta komolyan, hogy azokat a terv szerint meg lehet csinálni, a tetőszerkezetet leegyszerűsítjük, esetleg acél rácsos tartóra, lapos tetővel, stb... Az Imre válaszát most nem részletezném - alig lehetett lecsillapítani…
Végül a kivitelezést - főleg az ács munkát - a Költségvetési üzemünk végezte, Novák Vilmos üzemvezető és Molnár György főmérnök irányításával, Laczkó Mihály ácsmester gyakorlati kivitelezésében. Imre szinte minden héten itt volt és 1:1-ben, csomagolópapírra rajzolta az újszerű csomópontokat. Az épület elkészülte után azonban – látva a nagy hazai és nemzetközi érdeklődést – a patakiak is elfogadták és megszerették ezt a házat. Az épület színvilága a magyar népi építészet hagyományait követi, a barna fák, bútorok és a fehér falak rögtön barátságossá teszik a terem-belsőket. Nagy szerepe volt ebben a belsőépítésznek, Mezey Gábornak is, aki a bútorokat is egyedileg tervezte meg.

Az új építészeti stílus e reprezentáns épületének, - amit 1983-ban nyitottak meg ünnepélyes keretek között,- hatalmas hazai és nemzetközi visszhangja lett, elsősorban az építészek körében, de az egyszerű érdeklődőket is alig győzték A Művelődés Házának dolgozói fogadni. Hollandiából, Japánból, Belgiumból jöttek építészcsoportok és nagy elismeréssel adóztak.
Teljessé az épület környezetének kialakításával, Samu Géza „Naposzlop”-ának és Péterffy László szobrászművész két, magas oszlopokon álló alkotása elhelyezésével vált az együttes. 1985-ben Kairóban volt egy építész kongresszus, ott ezt az épületet a világ 10 legérdekesebb és legszebb épülete közé az ötödik helyre választották. És ezzel útjára indult és azóta is töretlenül halad a magyarországi és Kárpát-medencei szerves építészet, Makovecz Imre és munkatársai, tanítványai számos, szebbnél szebb épületével, alkotásával, templomaival…

Természetesen a kritikák is hangot kaptak. Egyik legfőbb érvük az volt, hogy a nagyterem és az oldalsó termek nagy ajtóval történő lehatárolása nem teszi lehetővé az egyidejű hasznosítást az áthallás miatt. Csak azt nem tudták, hogy ehhez a megoldáshoz a 10 millióval hozzájáruló, akkori Ifjúsági és Sporthivatal ragaszkodott, hogy itt sportversenyeket is lehessen tartani. Vívás, boksz, stb. Ezért van ez az összenyitási lehetőség. Egyébként én csak egy szilveszteri bálra emlékszem, amikor egyszer össze volt nyitva a három terem és a székek be lettek tolva a meglévők alá, a lejtős részben - többre nem.
Az épület nagy sikerének öröme mellé kis üröm is akadt. Imre többször hangoztatta, hogy ezen épület miatt elvesztette az állását, mert a Város nem fizette ki a tervezési díjat a VÁTI részére. A teljes igazsághoz hozzá tartozik, hogy az épületre a Megyei Tanács eredetileg 50 millió Ft-ot biztosított. Az ebbe beleférő tervezési programot Imre összeállította, az egy földszintes épület lett volna, csak a színházterem, és kapcsolt részei fértek bele. A programot aztán a város kibővítette, bele kellett tenni a könyvtárat, szakköri helyiségeket és bele kellett foglalni az akkori, jellegtelen mozit is - ami végül teljesen újonnan épült - ehhez pl. én ragaszkodtam.
Így aztán a ház teljes költsége 100 millió Ft lett, a Megye felháborodott, nem akarta az érveket meghallgatni, ragaszkodott ahhoz, hogy a tervezési díjat nem szabad kifizetni és be kell perelni a tervező Vállalatot (a VÁTI-t) a túllépés miatt. A város nem tehetett mást. Egyébként Makovecz Imrét már korábban sem nézték túl jó szemmel a Vállalatnál, - éppen úttörő szellemű munkássága miatt - s ez a körülmény jó ürügy volt a cégnek az elváláshoz. A pert természetesen elvesztettük és a díj ki lett fizetve, de ez a tüske benne maradt Imrében.

Ennek ellenére a ház átadása után levelet írt a megvalósításban közreműködőknek, megköszönve az együttműködést. Máig is őrzöm kedves sorait és büszke vagyok rá, hogy részem lehetett ennek a magyar építészettörténetben igen fontos épületnek a megvalósulásában.

Az Egészségház jellegtelen, lapos tetejű épületét egy bővítés során magas tetővel látta el, és a bővítést a tetőtérben oldotta meg. Ezzel igen barátságos, emberi léptékű épülettömeg született.
Ugyanilyen módon „kalapozta” meg a volt pártházat is - bár akkor még az volt. Ezáltal a városközpont újonnan épített, legkorábbi épületei igazítva lettek a kialakuló városképhez. A Rákóczi - Eötvös út sarkán lévő épület fölé épült magas tető és tetőtér beépítés formai kialakítása is Makovecz korábbi elgondolásán alapult.

A városközpont rendezési tervének kialakítása A Művelődés Háza építésének időszakában vált aktuálissá. Ez a terv szintén a VÁTI-ban készült, M. Márkus Dóra irányításával. Mivel Makovecz Imre ebben az időszakban szintén a VÁTI-ban dolgozott, a tervező kikérte véleményét a későbbi Hild-tér kialakításával kapcsolatban. És Imre felvázolta javaslatként a Hild-tér beépítési javaslatát, a mai formájában, aztán meg is tervezte az épületek egy részét.
Ekkor már a Pilisi Parkerdő-gazdaságnál dolgozott, és az akkori törvények értelmében nem is tervezhetett volna önállóan közületekre pl. tanácsok megbízásából. De mi ragaszkodtunk hozzá, ezért a miskolci BM. Tanácsi Tervező Vállalat alkalmazta névleg másodállásban, hogy számunkra a Hild-tér két épületét, a papírboltot és a könyvesboltot magába foglaló épületeket megtervezhesse. Az épületek utcai homlokzatán megjelenő nagyméretű, kosáríves portálokban fel lehet ismerni a Nagykollégium bejáratának kosáríveit, míg a belső oldalon, a függőfolyosók boltíveiben a Berna-sor hatalmas boltíveit. És az ember ezért érzi már tudat alatt is, hogy ezek az épületek idevalók, patakiak, ismerősök.

Érdekességként megemlítem, hogy amikor ezek az épületek épültek, érvényben voltak az u.n. műszaki - gazdasági normatívák. Ezek megszabták, hogy az állami beruházásban épülő lakóépületek milyen nagyságúak, hány m2-esek lehetnek és a m2-enkénti bekerülési költségük mennyi lehet. Ekkor már a lakótelepen is az un. korszerű technológiával, alagútzsalus megoldással épültek az állami lakóépületek. A friss adatokat összehasonlítva, megállapítottuk, hogy a Hild téren hagyományos technológiával, téglából, kerámia falazóblokkokból épült lakások m2 ára 30 %-al kevesebb, mint a lakótelepi, korszerű technológiás lakásoké. Ez csattanós válasz volt azoknak, akik azt állították, hogy a Makovecz-épületek drágák, drágábbak mint más építkezések.
A Hild tér további épületeit más építészek tervezték: Nagy Ervin (a jelenlegi országos főépítész) a patika-házat, Ferencz István a korábban optikai üzletet magában foglaló házat, Kravár Ágnes a Patika ház oldalszárnyát, míg az Erste-bankos épületet Bodonyi Csaba. Mindegyik építész nagy tisztelettel igazodott a „Mester” kialakított stílusához és a beépítési tervhez. Így alakult ki a különböző épületekből álló, de mégis szerves építészeti egységet képező HILD-tér, ami szintén kivívta a szakma érdeklődését és elismerését. Ezért a Hild-térért és a kapcsolódó többi épületért kapta meg a város „a hagyományost és korszerűt jól ötvöző városfejlesztési tevékenységéért” a Hild-érmet, l987-ben.
A rendszerváltás előtt, a Református Egyház felkérésére megtervezte Makovecz Imre a Nagykönyvtárhoz kapcsolódó repozitóriumot. Itt - a Berna-sor mellett - különösen természetes a nagy, boltíves ablakok alkalmazása. Külön érdekessége az épületnek, hogy a bejárat fölötti félköríves lezárású dongaboltozatot egy nagy fa támasztja alá ágaival. Ezt a fát Imre külön, személyesen választotta ki az erdőn, hogy megfelelőek legyenek az ágai, azok alakja, hossza, száma. A megfelelő nagy fát leszállították. Az ideológiája az lett volna, hogy – utalva a Nagykollégium történelmére - „a reformáció fája szétfeszíti a merev, jezsuita ideológia kereteit”. Erről az ácsok, vagy a művezetőjük nem igen értesült, mert a leszállított gyönyörű tölgyfának pontosan az ágait vagdalták le, így a „szétfeszítés” sajnos, nem igen tudott megvalósulni.
Itt jegyzem meg, hogy Imre katolikus volt, de Istenhite nem kötődött kizárólagosan egyik felekezethez sem, az egyetemes volt.
A rendszerváltás előtt néhány évvel elindult egy eredetileg ipari szakmunkásképzőnek szánt intézet építésének előkészítése. A terveket Makovecz Imre készítette, kollégája, tanítványa, Thury Attila közreműködésével. Az építkezés a rendszerváltás időszakában átmenetileg leállt, funkciója is megkérdőjeleződött. Majd a testület döntése alapján végül gimnázium lett, kisebb belső áttervezések után így jött létre az Árpád-vezér Gimnázium.
Bejárata itt is szemre és szemöldökre hasonlít, tehát antropomorf és organikus. A körbe zárt aula, az angyalszárnyakkal határolt lépcső és korlát, a felülvilágító sajátosan egyéni miliőt biztosít. A négy tornya arra utal áttételesen, hogy itt a tudás templomába lépünk be. Igényes és reprezentatív belsője szándékosan fejt ki egy ízlésnevelő hatást az ide járó fiatalokra.
A csatlakozó tornaterem- ami nagyobb méretű a normál méretű tornatermeknél – majdnem sportcsarnok, de igen sokoldalú hasznosítást tesz lehetővé. Használják is rendszeresen városi
sportrendezvényekre is. Tetőszerkezete bámulatosan nagyvonalú és nagyon szép, merész.
Sajnos, az építkezés befejezéséhez közeledve a város vezetésének és Makovecz Imrének a kapcsolata megromlott. Ennek oka a következő: Az aulába Imre fehér színű kőlapburkolatot tervezett. A kivitelező évekkel előbb megvásárolta a burkoló lapokat – nyílván olcsóbban -, de csak akkor bontották ki előttünk a lapokat, amikor már burkolni kellett. Akkor derült ki, hogy a lapok nem egyforma színűek, a fehértől a sárgásbarnáig mindenféle átmenet megtalálható volt a lapok között. Imre ennek láttán felháborodott és megtiltotta, hogy ezeket a lapokat lerakják az aulában. Vegyenek megfelelőt, olyat, amilyent a terv előírt. A kivitelező – a szorító befejezési határidőre utalva, –azzal zsarolta a várost, hogy felmondja a határidőt, bíróságra megy, nem lesz készen az épület sokáig, ha más lapokat kell beszereznie.
A kényszerhelyzetben a város vezetése Makovecz Imre tiltakozása ellenére elrendelte a meglévő lapok lerakását, olyan válogatásban, hogy belül legyenek a fehér lapok és kifelé összeválogatva a folyamatosan sötétedő lapok. Indulatoktól sem mentes viták után, – Imre hajthatatlan volt, – a kapcsolat a város vezetése és közötte, sajnos hosszú időre megszakadt.
A kiengesztelődésre elég sokat kellett várni.

Az új vezetés 3-4 évvel ezelőtt megkövette Imrét elődjeik döntése miatt és a termálfürdő felújításánál, bővítésénél nála rendeltek meg tervezési munkát. Ebből a fürdő bejárati épületei és a belső kiszolgáló épületek, valamint egy medence épült meg. Elkészültek a tervei egy fedett wellness részlegnek is, ami talán jobb időkben meg is valósul majd. Szóba kerültek egy új gyógyszállónak a tervei is, de sajnos, a pénzhiány most ezt nem tette lehetővé, hogy előrébb haladhatott volna a tervezési munka.

Ennyiben foglalható össze – röviden - Makovecz Imre Sárospataki tevékenysége, ami impozáns, döntően meghatározó jelentőségű volt a városközpont kialakításában és a mai városkép létrejöttében. Most pedig a Gondviselés pontot tett az újra kibontakozó, ígéretes kapcsolatok végére…
Ravatalánál elhangzott, rangos szakemberektől, hogy életműve alapján a világ egyik legnagyobb építészévé vált. Akinek munkáit, eredeti elgondolásait, minden ízében egyetemes és ugyanakkor magyar épületeit, templomait egy világ csodálja és elismeri. Művei egyediek és utánozhatatlanok, mert a formai megoldásokon túl van azokban valami több, valami, ami a földi valóságon túl van, megfoghatatlan, amit inkább érezni, mint látni lehet.
Csak sajnálhatjuk, hogy nem épült több épülete Sárospatakon, de ezen már nem lehet segíteni. Éppen ezért, becsüljük meg azokat az épületeit, amiket itt létrehozott, legyünk rá büszkék, mert ezek nagyon fontos lépcsőfokokat képeztek Makovecz Imre életművében, ami ma már egyértelműen a világszínvonalhoz tartozik.

Életem egyik meghatározó élménye volt és marad, hogy alkotásai közül néhánynak a megvalósulását elősegíthettem.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.10.18./

 

  Egymásra tolt autók a 37-esen

 

               
                           

Október 18-án 13.30-kor anyagi káros közlekedési baleset történt a 37-es számú főút 59 km-es szelvényében, ami a Bodrogolaszi bekötőút közelében van. Ebben a balesetben 4 kisebb-nagyobb tehergépkocsi ütközött egymásnak. A baleset körülményeiről Bacsó Tibor rendőr őrnagy, sajtóreferenstől kaptunk tájékoztatást…
 

 


Bacsó Tibor

      

A baleset bekövetkezésének az volt az oka, hogy az utolsó gépkocsi nem tartott kellő követési távolságot az előtte haladó három, forgalmi ok miatt megálló tehergépkocsik mögött.
A négy gépjármű Miskolc irányából Sárospatak felé egymás mögött haladt. Az első forgalmi ok miatt lassított, majd megállt – egy kocsi állt a sávjában, amit nem tudott kikerülni, mert jöttek szemben. A közvetlenül mögötte jövő, és az azt követő gépjármű is ezt tette, viszont a mögöttük jövő 4. gépjármű vezetője – aki nem tartott kellő követési távolságot - figyelmetlensége miatt nekiütközött az utolsó gépjárműnek és ezeket a gépjárműveket egymásnak tolta.
Az ütközések során személyi sérülés nem történt, anyagi kár viszont mind a négy gépjárműben keletkezett.
A rendőrség a balesetet szabálysértési eljárás keretében vizsgálja.

Felhívjuk a közlekedők figyelmét, hogy most már bekövetkeztek az őszi közlekedési állapotok, hideg és meleg frontok váltják egymást, így az emberi koncentráló képesség romlik. Kérünk továbbá mindenkit, hogy készüljön fel a megváltozott út- és látási viszonyokra is, és kellő körültekintéssel közlekedjen!

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.10.18./

 

 Jönnek a 60 literes kukák

 

               
                              

A Zempléni Hulladékkezelési Közszolgáltató Kft. a teljes szolgáltatási területén 60 literes szemetes kukák bevezetését tervezi a. Az eddigi, 120 literes tárolóedényekkel szemben a fele akkora méretűek használatára nem mindenki lesz jogosult – tudtuk meg dr. Komáromi Éva jegyzőtől…
 

 


dr. Komáromi Éva

      

Akik valójában kevesebb hulladékot termelnek, az egyszemélyes háztartásokra gondolunk, illetve az idősebbekre, alapvetően a 70 év fölötti nyugdíjasokra – részletezte a jogosultságot Hercsik István ügyvezető igazgató. A kétszemélyes háztartások közül azok vehetnék igénybe ezt a kedvezményt, amelyekben legalább az egyik fő 70 év fölötti. Hogy a jogosultak közül ki él a lehetőséggel, azt természetesen mindenkinek magának kell eldönteni.
Minden település maga döntheti el, hogy kíván e élni a 60 literes szemetes kukák bevezetésével. A lakosság igényének felmérése után a közszolgáltató felé kell jelezni a döntést. Ugyanakkor minden lakos saját maga állja a 60 literes edények költségeit.
A 60 literes edényzet beszerzése mintegy 5500 Ft plusz Áfa költségbe fog kerülni. Ezt mi helybe szállítva a lakosnak átadjuk ezen az áron. A régi, 120 literes edényzeteket, amelyek vélhetően felszabadul, ezeket 2500 forintos áron visszavásároljuk a lakosoktól. Ennek a különbözet ami nettó módon a lakosnak most költség, utána 60 literes edény díja több, mint 100 forinttal lesz kevesebb ürítésenként, mint a 120 literes edény ára. Egy jó negyedrésszel olcsóbb lesz a 60 literes edénynek az ürítése.

A tájékoztatót megelőzte egy előkészítő munka, amikor nyáron, mintegy 2 hónap időtartamban a jegyzőkollegákat valamennyi tagtelepülésen megkérdeztük arról, hogy nyilatkozzanak, hogy kiket javasolnak ezen jogosulti kör alanyait meghatározni – folytatta a tájékoztatást
dr. Komáromi Éva. A jegyzők visszajelzései alapján, ez nagyon szűk körű volt.

A városban, illetve minden településen megkeressük a lehetséges érintett lakosságot, hogy gyakorlatilag fogja-e kérni az edénynek a cseréjét, fog e élni ennek a kedvezménynek a lehetőségével, ami minden jogosultnak a saját döntése. Lehet olyan nyugdíjas is, aki azt mondja, hogy ő mégsem él ezzel a 60 literes edény lehetőséggel, hanem marad, továbbra is a 120 literes edényt igényli, mert a háztartásában képződő hulladék mennyisége azt indokolja. Az új edények kiszállítása az önkormányzatok közreműködésével fog történni.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.10.18./

 

  Győzelemmel kezdett a Zemplén Együtt sakkcsapata

 

               
                           

A sakkozóknál megkezdődött a megyei II. osztály küzdelemsorozata, melyben Sárospatak és Sátoraljaújhely közös csapatot indított Zemplén Együtt néven. Az első fordulóban Hidasnémeti látogatott hozzánk. Mivel Sárospatakon nem sikerült otthonra lelnünk, örömmel fogadtuk újhelyi barátaink segítségét, hogy egy nyugodt helyen bonyolíthassuk le a „hazai” fordulót - számolt be Tóth Tamás sakkozó...
 

 


Tóth Tamás

      

Ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni a sátoraljaújhelyi Városi Könyvtárnak, ahol nagy szeretettel (valamint süteménnyel és innivalóval) fogadtak bennünket! Az együttműködés gyümölcsöző kapcsolatot vetít előre, hiszen minden fontos dologra találtunk megoldást.

Az első mérkőzés remekül sikerült: Zemplén Együtt – Hidasnémeti 7-5

Győztek:
Simai Gábor, Magyar Sándor, Merényi János, Karakó Pál, Sütő Béla.

Döntetlen:
Tóth Tamás. Tánczos Gábor, Sr. Balogh István, Csatlós Kornél.

November 20-án Miskolcra utazunk, majd december 11-én Kazincbarcikát fogadjuk, szintén Sátoraljaújhelyen.

Együttesünkben csak lelkes, sakkszerető emberek vannak, hiszen többen saját zsebükből fedezik a költségeket. Ezek nélkül az önzetlen emberek nélkül nem tudtunk volna megalakulni…

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.10.18./

 

  Márton-napi Libato(u)rt és Újborünnep

 

               
                           

 


Kajati Mónika

      

A Magyar Turizmus Zrt. idén harmadik alkalommal hirdeti meg a Márton-napi Libato(u)rt és Újborünnepet. A promóció célja, hogy a Márton-napi hagyományokat felelevenítse, mind a városi, mind a vidéki emberek számára élővé tegye, és az ehhez kapcsolódó eseményeket – összefogott kommunikációval – népszerűsítse. A Márton-napi Libato(u)rral és Újborünneppel a szervezők egy ernyőt szeretnének biztosítani azon programoknak és ajánlatoknak, amelyek ehhez az ünnepkörhöz kapcsolódnak - hívja fel az érdeklődők figyelmét Kajati Mónika irodavezető...

A Magyar Turizmus Zrt. összegyűjti és honlapján (www.libatour.itthon.hu) kereshető formában megjeleníti a Márton-napi kínálatot, hogy az az utazók számára könnyen elérhető legyen, majd marketingkommunikációs felületein kiemelten népszerűsíti a Márton-napot és a honlapot, mind online felületi aktivitásokkal, mind médiafelületein számos PR-cikkel, programajánlókban történő megjelenésekkel.

A csatlakozás ingyenes, regisztrálni a libatour.itthon.hu felületen található adatlap kitöltésével lehet. Lehetőség van kiemelt megjelenésre kedvező árú hirdetési díj, illetve nyeremény-felajánlás ellenében.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 Törő Gábor
/2011.10.18./

 

  Lépcsőfutóverseny 2011.

 

               
                           

2011. október 8-án került megrendezésre Budapesten a Semmelweis Orvostudományi Egyetem 23 emeletes épületében az idei tűzoltó lépcsőfutó verseny. A versenyre 230 tűzoltó nevezett, akiknek egyénileg vagy párban kellet felfutni a 23. emeletre. Az emeleteket tűzoltóinknak teljes védőfelszerelésben légzőkészülék használata (aminek súlya körülbelül 25 kilogramm) mellett kellett teljesíteniük - számolt be Juhász Péter őrnagy tűzoltó parancsnok...
 

 


Juhász Péter

      

A sátoraljaújhelyi tűzoltóságot 3 fő képviselte a megmérettetésen. Az abszolút idő egyéni kategóriában két perc harmincegy másodperc, míg átlagosan a tűzoltók mintegy négy perc alatt teljesítették a távot.
Versenyen alábbi eredmények születtek:

Abszolút egyéni:

17. Holozsai Ferenc törzsőrmester (3:19 perc)
35. Juhász Péter őrnagy (városi tűzoltóparancsnok, 3:44 perc)
54. Csabai Tamás törzsőrmester (4:18 perc)

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Sátoraljaújhely Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltósága
/2011.10.17./

 

 A Magyar Katolikus Kultúra Napjai Sárospatakon

 

               
                           

Három programmal kapcsolódott be október 5-9. között a sárospataki Római Katolikus Plébánia és Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény a Magyar Katolikus Püspöki Kar által meghirdetett Magyar Katolikus Kultúra Napjai programba. Célunk a rendezvényekkel az volt, hogy megmutassuk a katolikus kultúra azon értékeit, mely a nemzeti önazonosságunk szerves részét képzik - számolt be Dr. Szabó Irén, a Szent Erzsébet Történelmi Társaság elnöke...
 

 


Dr. Szabó Irén

      

Október 5-én szerdán SZÁMONTARTVA. Balogh István tábori lelkész élete és megpróbáltatásai a vörös csillag árnyékában című kötetet mutatta be a Szent Erzsébet Házban a két szerző, Prevozné Balogh Irén és Rostás Gábor. Részletes beszámoló erről az eseményről már olvasható a Sárospatak honlapon.

Október 7-én pénteken 16 órakor új kiállítás nyílt a Szent Erzsébet Házban. Ganczaugh Miklós festőművész Az ikonfestő létrája című kiállítását Keserű Katalin művészettörténész nyitotta meg. A kiállítás alkotásait bemutatva, összefoglalóan jegyezte meg, hogy a művek az ÁTVALÓSULÁS példái is, melyek megragadják természetfelettit, s a művészet nyelvén érzékelhetővé, valóságossá teszik azt. Ez az „ars sacra”, vagyis a szent művészet. Kuklay Antal gyűjteményvezető, Ganczaugh Miklóst, mint régi munkatársát mutatta be, aki fiatal művészként egy évig dolgozott a Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény restaurátor műhelyében, így sárospataki kötődéssel is bír.
A kiállítás megtekinthető 2012. április 20-ig a Szent Erzsébet Házban. Ganczaugh Miklós festőművész honlapjának címe: http://ganczaugh.hu/

Október 9-én pénteken a Katolikus Egyház Missziós vasárnapján délelőtt 9.00 és 10.30 órakor kezdődő szentmisékben Szarvas István, a Szent István Rádió igazgatója beszélt a rádió missziós hivatásáról a Sárospataki Bazilikában.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.10.17./

 

  Énekesek a Refiben

 

               
                           

2011. október 4-én rendezték meg a XVI. Nemzetközi Népdaléneklési Versenyt Kecskeméten. Református Kollégium Gimnáziumából hat diák vett részt a versenyen, mindannyian szép eredményt értek el - számolt be Bak Adrienn ének-zene-történelem tanár...
 

 


 

      

Szóló kategóriában Rusznyák Ágnes 11. H és Kállai Zoltán10. E osztályos tanulók dicséretes, Tamás Janka11. E osztályos tanuló kiváló eredményt értek el és Punyi Erika 12. E osztályos tanuló is szépen szerepelt.
Kisegyüttes kategóriában Czakó Petra12. E, Fedor Marianna13. E, Punyi Erika12. E, Rusznyák Ágnes11. H osztályos tanulók dicséretes minősítésben részesültek.
Gratulálunk a szép eredményekhez!

Diákkoncert
Szeptember 29-én rendeztük meg a tanév első diákkoncertjét, melyre szép számmal és szívesen jelentkeztek a diákok. 12 műsorszámot hallhattak, melyben voltak komoly és könnyűzenei darabok. Hangszeres és énekes művek egymást követve kerültek bemutatásra. A koncertet Bak Adrienn tanárnő és a Diákönkormányzat szervezte. A koncert gazdag élményt, lelki feltöltődést nyújtott mindenki számára.
A zene világnapja
A zene napját 1975 óta ünnepli a világ Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának felhívására. A refis diákok rendkívüli módon ünnepelték meg e jeles napot. A gimnázium udvarán élő zenével emlékeztek meg a zene világnapjáról. A 2. óra utáni szünetben Enghy Sáron 12. E osztályos tanuló énekelt és Nagy Ádám 11. H osztályos tanuló kísérte gitárral. Ezután a gimnázium kórusa szerepelt Bak Adrienn tanárnő vezetésével. A következő szünetben Rusznyák Ágnes 11. H osztályos tanuló énekszámát hallhattuk, majd következett Demkó Ferenc tanár úr és énekkara, az Sárospataki SDG Dalárda Galaxis. A diákok szívesen hallgatták a produkciókat.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>                               További fotók>>>                           További fotók>>>

Református Kollégium Gimnáziuma
/2011.10.17./

 

  Ittasan okoztak balesetet

 

               
                           

2011. október 16-án két közúti közlekedési baleset is történt a Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén. Sajnos, mindkét balesetet ittas gépjárművezető okozta, viszont szerencse, hogy senki másban nem tettek kárt. Az egyikben könnyű, a másik balesetben súlyos sérülést szenvedett a jármű vezetője. A balesetekről Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság adott információt…
 

 


Bacsó Tibor

      

2011. október 16-án 13 óra 10 perckor, Györgytarlón történt az első közúti közlekedési baleset. Egy ott közlekedő helyi lakos - ismét ittasan, vezetői engedély nélkül - az általa vezetett és tulajdonát képező Trabant személygépkocsival a falu belterületén, a Széchenyi úton szenvedett könnyű sérüléssel járó balesetet.
A haladása során nem az útviszonyoknak megfelelően választotta meg a gépjármű sebességét, melynek következtében az útpadkára lehaladt, a vízelvezető árokba hajtott és egy villanyoszlopnak is nekiütközött.
A baleset során a gépjármű vezetője 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett.
Ugyanezzel a személlyel szemben már egy héttel ezelőtt történt rendőri intézkedés gépjármű ittas vezetése miatt.

A másik közlekedési baleset ugyanezen a napon, 14 óra 20 perckor történt Makkoshotyka belterületén.
A Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeletét a mentők értesítették, miszerint közlekedési baleset történt Makkoshotykán. Ott is egy helybeli lakos közlekedett, szintén ittasan, de ő nem autóval, hanem egy Simson típusú segédmotoros kerékpárral - bukósisak nélkül.
Az Ady Endre úton haladva nem az útviszonyoknak megfelelően választotta meg a sebességet, így egy enyhén jobbra ívelő kanyarba behaladva elvesztette uralmát a segédmotoros kerékpár felett és ott egy szabályosan parkoló személygépkocsinak nekiütközött.
A baleset következtében a vezetője a motorról lerepült, és olyan erősen beverte a fejét, hogy 8 napon túl gyógyuló, súlyos fejsérülést szenvedett.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.10.17./

 

  Szögi Lajos Emléknap Olaszliszkán

 

               
                        

Október 15-ét Szögi Lajos Emléknappá nyilvánította Olaszliszka Község Önkormányzata. Ebből adódóan - Megyeri Sándor szavalata után - a polgármester, Kerekes Attila emlékezett a barbár tett színhelyénél kialakított emlékhelyen. Elmondta, hogy ez a "hírnév", amire szert tettek, nagy terhet jelent a település, és szégyent minden lakos számára. Olaszliszka, az egykor virágzó mezőváros már sohasem lesz az, ami eddig volt. Utalt arra is, hogy egy országos folyamat áldozatai lettek...
 

 


Szögi Lajos

      

Koncz Ferenc országgyűlés képviselő emlékbeszédében azt hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy többé ez ne történhessen meg.

A két beszéd után katolikus és református pap imádkozott az értelmetlen halálban elhunytért és buzdított a megbékélésre, majd elsőként Kerekes Attila polgármester helyezett el koszorút Szögi Lajos arcképe előtt.

Sárospatak Város Önkormányzata és lakossága képviseletében Aros János polgármester és dr. Szabó Rita alpolgármester koszorúzott. Az eddig minden évben emlékező Gój Motorosok idén is felkötötték emlékszalagjukat a kopjafára, majd a 70 fő - akik 50 motorral érkeztek - mindegyike megállt egy főhajtásra motorjával az emléhely előtt...

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.10.16./

 

  Kulturális Konferencia volt Sárospatakon

 

               
                        

A Kulturális Központok Országos Szövetsége 2011. október 12-13-án városunkban, az Újbástya Rendezvénycentrumban tartotta őszi konferenciáját. A 71 intézményt tömörítő szakmai szervezetnek a tízezer főnél nagyobb lélekszámú városok, valamint kerületi művelődési házak a tagjai. Vendégeink Pécsről, Pápáról, Szekszárdról, Dunaújvárosból, Budapestről, Békéscsabáról, Egerből, Gyuláról, Miskolcról és az ország számos városából érkeztek Sárospatakra. – küldte tudósítását Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója, a Kulturális Központok Országos Szövetségének elnökségi tagja…
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

A tanácskozás elsősorban a közművelődési feladatellátás aktuális kérdéseivel foglalkozott.
L. Simon László a Parlament Kulturális és Sajtó Bizottságának elnöke áttekintést adott a várható közigazgatási átalakulásról, az ehhez kapcsolódó megyei és települési feladatellátásról. A tevékenységet érintő normatíva kérdését is érintette előadásában, csakúgy, mint a Nemzeti Kulturális Alap struktúrájában várható változásokat.
Nyitrai Ákos a Szociális Szövetkezet Országos Szövetségének elnöke a vidékfejlesztés és a felnőttképzés, illetve a települési közösségi élet kapcsolatáról tartott előadást.
Cserép László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közművelődési Főosztályának vezetője az önkormányzati törvény változásából adódó szaktörvény 1997. évi CXL. tv. módosításáról és a főosztály 2012. évi terveiről beszélt.
Dr. Németh János a NEFMI vezető főtanácsosa a közművelődési intézmények számára megjelenő újabb TÁMOP pályázatokról tájékoztatta a szakmai közönséget.

A konferencia jó alkalom volt arra is, hogy vendégeink megismerkedjenek a kistérség, ezen belül Hercegkút értékeivel. Látogatást tettek a Tájházban, az Integrált Közösségi Színtér programban felújított Művelődési Házban és a község templomában. Az este folyamán megismerkedtek Tokaj-Hegyalja tüzes boraival is Götz István pincéjében.

A szakmai tanácskozás csütörtök délelőtt két szekcióban folytatódott. Az intézmények gazdálkodásával, illetve a kistérségi feladatellátás jövőjével foglalkoztak az egyes csoportok. A konferencia összegzése hasznosnak és eredményesnek ítélte a Sárospatakon töltött két napot. Vendégeink hazautazás előtt látogatást tettek a Református Kollégium Nagykönyvtárában és a Rákóczi-várban.
 

 
L. Simon László


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.10.16./

 

   Diplomataszüret a Tokaji Borvidéken

 

               
                        

Emlékezetesebb a Tokaji borral való ismerkedés, ha a Magyarországon dolgozó külföldi diplomaták részt vesznek egy igazi, hegyaljai szüreten. Erre gondoltak a Külügy- és a Vidékfejlesztési Misztériumban, amikor a nagykövetségek diplomatáit Bodrogkisfalud határába, a Patrícius Borházhoz meghívták - fejtette ki a vendégek fogadásakor Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter...
 

 


Fazekas Sándor

      

A kirándulásnak az időjárás is kedvezett, hiszen ragyogó napfény fogadta Bodrogkisfalud határában, a Várhegy-dűlőben lévő szőlőbirtokra érkező vendégeket, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt magára a Tokaji-hegyre, a kanyargó Bodrog folyóra és a vadregényes Bodrogzugra.
Kékessy Dezső, a birtok tulajdonosa franciául köszöntötte a vendégeket, majd Molnár Péter igazgató ékes angolsággal mutatta be a pincészetet. Ezután kapták meg a diplomaták a fonott vesszőkosarakat, azzal a kéréssel, hogy abba aszúszemeket szedjenek. A vendégek jó kedvvel és nagy érdeklődéssel népesítették be a hegyoldalt, elismeréssel kóstolgatva a mézédes szőlőt. Idén tudvalévően kevés aszú van, így nem gyűlt sok össze a kosárkákban, de nem is az volt a lényeg, inkább az, hogy napfényes hegyoldal képe - az Agostones zenekar aláfestő zenéjével - sokáig megmaradjon a népes vendégsereg emlékezetében.

Számunkra ez egy lehetőség, hogy Tokaj-Hegyalja arcát megmutassuk a világnak, a diplomatákon keresztül. Itt saját szemükkel láthatják azt is, hogy a bor mögött milyen évszázados szőlőkultúra van, és gyönyörködhetnek a tájban is, ahol a híres Tokaji készül – mondta Hörcsik Richárd.

Aros János, Sárospatak város polgármester elégedetten nyugtázta, hogy ismét történik valami, ami a borvidék előnyére válik.
Mi annak az örökségnek igyekszünk megfelelni, amit őseink hagytak ránk itt a zempléni hegyek tövében. Vannak kitűnő borászaink, átadták idén a borlabort is Tarcalon, és mivel a jó bornak is kell a cégér, most itt vannak a világ különböző részeiről érkezett diplomaták, akik messzi földre viszik el a Tokaji bor jó hírét. Így minden reményünk megvan arra, hogy a borunk ismét a régi fényében pompázzon – mondta a polgármester.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>               További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.10.16./

 

    Élményszüret Mádon

 

               
                        

Az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium (B-A-Z Megyei Önkormányzat Speciális Közoktatási és Módszertani Intézmény Sárospataki Tagintézménye.) Értelmileg akadályozott tanulói 2011. szeptember 29.-én élményszüreten vettek részt - számolt be Kis Márta a Tagintézmény vezetője...
 

 


Kis Márti

      

Csoportunkat Tar László református lelkész és a mádi református gyülekezet hívta meg élményszüretre. Élményekkel és programokkal gazdag napot szerveztek a gyermekek számára, melynek keretében teljes ellátást nyújtottak. Tanulóink kenyeret süthettek, énekelhettek a helyi templomban, majd traktoros kirándulás keretében állatokat etettek és szőlőt szüreteltek. A kirándulás zárása egy jó hangulatú ebéd volt. Sok tapasztalatot, új ismeretet és élményeket gyűjtöttünk.

Ez úton is köszönetünket fejezzük ki a mádi református egyháznak!

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

B-A-Z Megyei Önkormányzat Speciális Közoktatási és Módszertani Intézmény Sárospataki Tagintézménye
/2011.10.15./

 

   Teológia a tudományok között

 

               
                        

„Teológia a tudományok között” – címmel lelkésztovábbképző napot tartottak Sárospatakon a Tiszáninneni Református Egyházkerület Tanulmányi Bizottsága és a Sárospataki Református Teológiai Akadémia szervezésében. Elsőként Dr. Enghy Sándor intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, majd Csomós József bevezető gondolatai következtek...
 

 


Csomós József

 


Dr. Bölcskei Gusztáv

      

Rajtunk múlik, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján hogyan dolgozzuk ki a továbbképzésnek azt a rendszerét, amely valóban ellenőrizhető – mondta a püspök, hiszen az idei évi közgyűlés határozata alapján a jövőben köteleznék a lelkészeket a részvételre. – Négy dolgot nem értek: a sasnak az útját az égen, a kígyó útját a kősziklán, a hajó útját a mély tengeren, és a férfi útját a leánnyal – idézte a Példabeszédek könyvéből Csomós József, majd hozzátette: Krisztusban van a bölcsesség és az ismeret minden kincse elrejtve. – A lelkésztovábbképzés akkor hozza meg a várt eredményt, ha az oktatás szeretetben történik – folytatta a püspök, végül kiemelte: közös szeretetünk tárgya az anyaszentegyház kell, hogy legyen, amelynek a feje Krisztus.

A megnyitó gondolatokat követően Dr. Beidek Adrienn, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia énektanára tartott rövid zenetörténeti áttekintést, majd Gárdonyi Zoltán három zeneművét adták elő. Dr. Enghy Sándor a zenei előadásokra reflektálva elmondta: – A zenében bár különböző hangokat hallunk, azok mégis összecsengenek. A kórus léte üzenet, hiszen az a harmóniát ábrázolja, és összefogja az embereket.

Nem adhatok mást, csak mi lényegem
Ezzel a mondattal kezdte a teológia és a tudományok kapcsolatáról szóló előadását Maróth Miklós, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke. – A teológiának a célja, hogy az istenhitet közvetítse az emberek felé, de ehhez félszemmel mindig a tudományokat kell figyelnie. Az a műveltség, ami az emberek fejében van, a kor tudományának a függvénye. A teológusok csak akkor tudják a hitet közvetíteni és meggyőzni másokat, ha a mindenkori műveltséget alapul veszik – világított rá az alelnök.
– A teológiai igazságok a hitre vannak alapozva, de abban, hogy ezt a hitet valamilyen módon elfogadhatóvá és érthetőbbé tegyék az emberek számára, a tudomány fontos szerepet játszik – folytatta gondolatmenetét Maróth Miklós, aki a teológus feladatairól és szerepéről a következőket mondta el. – Először a híveket kell tájékoztatni azzal kapcsolatban, hogy a tudomány által felvetett problémák milyen világnézeti nehézségekkel járnak, és ezekben a hívő emberek számára milyen megoldási lehetőségek kínálkoznak. Emellett megoldást kell kínálni arra, hogy az esetleges hiúságukat hogyan győzzék le, és hogyan vegyék figyelembe az erkölcsi korlátokat.

Történettudomány, erkölcs és etika
Ezekről tartott előadást Dr. Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, az MRE Zsinatának lelkészi elnöke. – A történettudomány egy objektív, tényeken alapuló terület, ezzel szemben a teológia a tényeken túlmutató jellegből táplálkozik – mondta a püspök. – Amikor eltávolodunk egy eseménytől, és mi magunk nem vagyunk közvetlen részesei, akkor talán még nagyobb rálátásunk van dolgokra. Ez igaz az evangéliumra is – folytatta gondolatmenetét, majd hangsúlyozta: a Názáreti Jézus halálát is csak akkor értjük meg, ha látjuk az ok-okozati összefüggéseket, és megértjük azt, ami utána történt.
- A keresztyén etika lehet az a közös alap, amelyből kiindulva, felekezeteket összefogva tudunk értelmes feleletet adni arra a kiinduló kérdése, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy jó irányba mozdítsuk az egyéni és a közösségi életet – fogalmazott Bölcskei Gusztáv, aki hozzátette: vannak olyan kérdések, amelyekre a tudományos módszereket alkalmazva, azoktól nem megijedve kell keresni a választ. A püspök szerint meg kell becsülni azokat a tudományos-technikai vívmányokat, amelyeknek mindannyian a használói vagyunk. Ugyanakkor figyelmeztetni kell másokat ennek a határaira és korlátaira is. Bölcskei Gusztáv végül elmondta, a teológia és a tudományok kapcsolata csak egy szelete annak a lelkésztovábbképző munkának, ami Sárospatakon folyik, mégis ezekből tevődik össze az a teljességre irányuló munka, amit a lelkipásztorok a mindennapokban végeznek.
A lelkésztovábbképző nap a téma csoportos feldolgozásával zárult.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


TIREK.HU
/2011.10.15./

 

    Művészetet átható hit, hitnek formát adó művészet

 

               
                        

A Sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény szervezésében, 2011. október 7-én 16 órakor kiállítás nyílt Ganczaugh Miklós festőművész alkotásiból. A vallási témájú kiállításnak – melynek címe Az ikonfestő létrája - a Szent Erzsébet Ház adott otthont. A Magyar Katolikus Kultúra napjai eseménysorozatában bemutatott kompozíciókon a Biblia és a jelen kapcsolódik össze...
 

 


Gazczaugh Miklós

      

A kiállítást Dr. Keserű Katalin művészettörténész nyitotta meg, aki szerint a kiállított alkotások leginkább a középkori szerzetes festők munkáira emlékeztetnek. Szokták mondani, hogy könnyű a hívő embernek. Sok szempontból valóban könnyű, mert van egy bizonyossága, tudja azt, hogy van értelme az életének, van egy gondviselője, aki szereti őt még akkor is, ha ő maga nem szereti magát, vagy nem tudja magát szeretni – vallotta  Ganczaugh Miklós festőművész.

Ganczaugh Miklós festőművész Budapesten született. A magyar Képző és Iparművészek Szövetségének tagja, az első magyar látványtár megalapítója. Képein felismerhető a biblikus ihletettség, munkáiban a művész keresztény hite tükröződik.
Pályája nem egy zajos sikertörténetről szól, hanem arról, hogy hogyan lehet kitartó önképzéssel a művészeti közélettől távol maradni, egyéni hangját és stílusát kialakítani, s egyre érettebb és elmélyültebb művésszé és hívő emberré válni.

A kiállítás jellegéhez nagyon jól illeszkedett a Gaudium Musici női kamarakórus éneke, amivel az alkalmat felemelővé tették. Az alkotások vasárnap kivételével naponta 10-18-ig, hétfőn és kedden 10-től 16 óráig tekinthetők meg a Szent Erzsébet Házban.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.10.15./

 

    Nemzeti közösségvállalás napja az ÁVG-ben

 

               
                        

A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákönkormányzata 2011. október 3-án szervezte meg rendhagyó programját a nemzeti összetartozás gondolatának erősítése céljából. A program szervezésének első lépései még az előző tanévre vezethetők vissza, amikor a lelkes diákok pályázati felhívással fordultak a megyei oktatási intézmények diákönkormányzatai és az ÁVG határon túli testvériskolái felé - nyilatkozta Tóth Tamás igazgató...
 

 


Tóth Tamás

      

Ebben a pályázatban egyfelől „A hely, ahol élünk” címmel irodalmi munkát, másfelől pedig „A magyarság széttépése” témamegjelöléssel prezentáció készítését várták el kortársaiktól. Október 3-án ezen beérkezett munkák bemutatására és elbírálására került sor, majd a rendezvény keretén belül értékes előadást hallhattak a fiatalok a felvidéki magyarság sorsáról, Fehér Csaba komárnói történész, muzeológus előadásában.

A komoly hangvételű programok mellett vidám pillanatai is voltak a délutánnak, a gimnázium diákjai főzőverseny keretében mutatták be a magyar konyha néhány jellegzetes ételét.
A rendezvény fénypontját mindenképp az az esti program jelentette, amelyben az Árpád Vezér Gimnázium tehetséges diákjai - alkalmi előadóművészként - pódiumműsort mutattak be. Megdöbbentő érzékenységgel adták elő a magyar irodalom és zenekultúra Trianonra emlékező alkotásait. Ezen előadás színvonalát emelte Varga Miklós művész úr fellépése, aki tökéletes összhangban működött együtt a lelkes amatőr diákokkal.

A műsor végén a hallgatóság hosszantartó tapssal köszönte a megérintő perceket, a rendezvény lebonyolításában résztvevő diákok munkáját. Kifejezve ezzel egyben azt a büszkeséggel társuló hitet, hogy a jelen ifjúsága is képes lehet, a múlt tragédiáiból okulva, egy biztatóbb jövőt építeni.

 


Kavecsánszki Ádám


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.10.15./

 

    Őszmanó a könyvtárban

 

               
                          

 


Kövér Sándorné

      

Az Országos Könyvári Napok rendezvényei 2011. október 3-9. között zajlottak országszerte. A Zrínyi Ilona Városi Könyvtár nyitó rendezvényére a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola első osztályos tanulóit hívtuk meg egy kézműves foglalkozásra - számolt be Kövér Sándorné a könyvtár vezetője...

A „Színpompás ősz” című foglalkozáson Csorba Istvánné vezetésével készíthették el „Őszmanót” őszi termések, és természetes anyagok felhasználásával.
A foglalkozás célja a gyermekek fantáziájának, kreativitásának fejlesztése volt, de a kéz finommozgásainak fejlesztésére is kitűnő lehetőséget biztosított ez a tevékenység.
A foglalkozások alkalmával a gyerekek megszeretik a könyvtári környezetet, megismerik a könyvtár szolgáltatásait, így válhatnak rendszeres olvasóvá.  A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.10.14./

 

   „Digitális taneszközzel a modern oktatásért”

 

               
                        

Négy megyei református oktatási intézményébe, köztük a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában is jelentős informatikai fejlesztés valósulhatott meg uniós pályázati forrásból. A gimnázium és az általános iskola is új számítógépes teremmel és digitális táblákkal gazdagodott „Digitális taneszközzel a modern oktatásért” című pályázat keretében – nyilatkozta Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó Református Kollégium Gimnáziuma igazgatója..
 

 


Szatmáriné Tóth Pál Ildikó
 

      

Mind az általános iskola, mind a gimnázium számítógéptermei megújultak. Az általános iskolában egy, a gimnáziumban egy teljesen új számítógépterem új eszközökkel várja a diákokat és a kollégákat is. A sokat emlegetett interaktív táblák is megérkeztek az iskolákba.
A módszertani megújulás, a XXI. században magában hordozza az informatikai eszközök biztos használatát nemcsak odahaza magáncélokra, hanem az oktatás során is. A pályázathoz digitális tananyag és szakmai képzés is párosult, hogy a pedagógusok is megismerjék az új technika lehetőségeit.

Patakon a gimnázium és az általános iskola, Miskolcon a Lévai Gimnázium, illetve a diósgyőri Református Általános Iskola. A 48 millió forintból kb. a fele 20 millió forint került Sárospatakra 15 millió a gimnáziumba és 5 millió az általános iskolába – tette hozzá Tamás István projekt asszisztens…

50-60 diák szokott informatikából évente érettségit tenni. Mindig gond volt, hogy informatikából egyforma minőségű gépeket állítsunk ki érettségire. Így ez a 24 gép most már ezt a problémát is megoldotta.

 


Tamás István


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.10.14./

 

   "Zempléni Múzsa"

 

               
                        

Rövidesen indul a Bodrog-parti beszélgetések programsorozat A Zempléni Múzsa című folyóirat főszerkesztője Bordás István vezetésével. Az első előadás az Újbástya Rendezvénycentrumban október 20-án 17 órától kezdődik "Bodrog-parti beszélgetések" címmel...
 

 


Bordás István

      

Részletes program:
Október 20. - Iskolaváros - kihívások és esélyek a múltban és a jelenben
Előadó: Ugrai János - neveléstörténész, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának adjunktusa
Korreferátor: Tóth Tamás - tanár, az Árpád Vezér Gimnázium Igazgatója

November 10. - Irodalom(tankönyvek) a (lát)határon - új utak a helyi hagyomány és a lokalitás átadódásban
Előadó: Fűzfa Balázs - irodalomtörténész, a Nyugat-magyarországi Egyetem Bölcsészettudományi Karának docense
Korreferátor: Komporday Levente - történész, a Szepsi Lackó Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatója

December 1. - Lokális kultúra, globális kihívások
Előadó: Vajda Mihály - filozófus, akadémikus, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának professor emeritusa
Korreferátor: Balázsi Károly - szociológus, település- és közösségfejlesztő

December 15. - Magyarország a XXI. század nemzetközi erőviszonyaiban - és ami ebből vidéken érzékelhető
Előadó: Barta Róbert - történész, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának docense
Korreferátor: Komáromi Éva - jogász, Sárospatak város jegyzője

Január 12. - Helyi identitás és kulturális emlékezet
Előadó: K. Horváth Zsolt - médiakutató, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tanársegéde
Korreferátor: Nyíri Péter - nyelvész, a Magyar Nyelv Múzeumának igazgató-helyettese

Február 2. - "Hegymegi Kiss Áron az egyházkormányzó - egyházi személyiségek közéleti szerepe és felelőssége"
Előadó: Baráth Béla - egyháztörténész, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense
Korreferátor: Szathmáry Béla - jogász, a Károli Gáspár Református Egyetem docense, a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság bírája

Az előadásokat követően kötetlen beszélgetésre kerül sor. A programok az Újbástya Rendezvénycentrumban kerülnek megrendezésre. (Sárospatak, Szent Erzsébet út 3.) Kezdés minden alkalommal 17 órától.

web: www.zemplenimuzsa.hu , e-mal: titkarsag@zemplenimuzsa.hu.Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , telefon: +36-30-304-2058

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.10.14./

 

   Több mint 100-an kerestek munkát az állásbörzén

 

               
                          

Nagyszabású állás és képzési börzét tartottak Sárospatakon, az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokában, melynek térségében 2600 regisztrált munkanélkülit tartanak nyilván. Az állásbörzén több mint 50 helyi és országos munkaadó is jelen volt. A rendezvényen az állások mellett különböző képzésekkel is megismerkedhettek az érdeklődők. A rendezvény céljáról Lórántné Orosz Edit, a B-A-Z Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatónője számolt be…
 

 


Lórántné Orosz Edit

      

Azt szerettük volna elérni, hogy a munkáltatók és az álláskeresők minél nagyobb számban találkozhassanak. A munkáltatók több álláskeresővel létesíthessenek kapcsolatot, létesítsenek állásinterjút és ugyanez a lehetőség meg van az álláskeresők számára is. Az állásbörzét a
Regionális Civil Központ Alapítvány szervezte, hogy ezzel a felzárkózást elősegítse.

Azért dolgozunk, hogy a társadalmi hátrányos helyzetű csoportok minél inkább integrálódjanak a társadalomba, aminek két útja van, egyrészt a munkavégzés által, a munkahely biztosítása által, másrészt pedig olyan munkahely közösségeket támogatunk, illetve életre hívásukat segítjük, ahol megtalálhatják az emberek azt a közösséget, ami szükséges ahhoz, hogy társadalmilag hasznos munkát végezzenek – tette hozzá az Alapítvány képviselője…

Marci Gábor, a Munkaügyi Kirendeltség igazgatója elmondta, hogy a regisztrált álláskeresők száma 2600 fő ezen a 18 településen, ahol a munkaügyi szakigazgatást végzik. Év elején - mivel egy új közfoglalkoztatási rendszerre álltak át - közel 4000 fő volt a regisztrált álláskeresők száma.

Ki kell fehérítenünk a gazdaságot – fejtette ki Dr.Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő - mindenkinek ez az érdeke. Ahhoz hogy járulékot fizető munkahelyek legyenek, tisztességes munkavállalás kell, amiben nincs hiány és tisztességes munkaadó is kell - ebben sincs hiány. Remélem, hogy ez a kettő találkozik és a kormányzat segítségével a kapcsolat gyümölcsöző lesz. Az állásbörzén több 100 érdeklődő volt jelen, jelezve, hogy Zemplén élni és dolgozni akar.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.10.14./

 

    Balogh István tábori lelkész élete és megpróbáltatásai

 

               
                        

Könyvbemutató volt a Szent Erzsébet házban 2011. október 5-én, amit a Sárospatakon született és itt nyugvó Dr.Balogh István tábori lelkész (1917-2002) példaértékű életéről írtak. A bemutatott könyv címe: Számontartva - Balogh István tábori lelkész élete és megpróbáltatásai a vörös csillag árnyékában, szerzői pedig Prevozné Balogh Irén és Rostás Gábor. Az emlékező est házigazdája Kuklay Antal lelkész volt, aki abban az időben szintén a számontartottak életét élte…
 

 


Kuklay Antal

      

A tábori lelkész szovjet fogságba esett, ahol minden fenyegetés ellenére végezte papi hivatását, misézett, gyóntatott és főleg temetett.
Az igazi szenvedést és megaláztatást viszont nem Szibériában élte meg, hanem itthon, ahol ÁVH-sok vártak rá, akik hol börtönbe vitték, hol pedig kényszermunkára. A börtönben középkori kínzásokat kellett kibírnia, anélkül, hogy bármit elkövetett volna. Miután "amnesztiát kapott" mindenütt nemkívános személyként kezelték, mint egy bűnözőt. Végül betölthetett papi állást, az utolsó aktív szolgálati helye Gönc volt, ahol 1965-88-ig volt plébános, majd nyugdíjazása után Kékeden folytatta hivatását.

Sorsa Esterházy Jánoséra emlékeztet, akit szintén el nem követett bűnökért börtönöztek be ugyanabban az időszakban. Közös bennük az is, hogy erkölcsi szilárdságukkal példaképek mindannyiunk előtt.

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Bővebben Balogh Istvánról>>>                                  További fotók>>>


Cziczer Katalin
/2011.10.13./

 

    Felújították az Angol Internátust

 

               
                        

Az országban egyedülálló volt az 1931-ben átadott Angol Internátus, a sárospataki Iskolakert impozáns épülete, ahol a Sárospataki Református Kollégium alkalmazásában Angliából érkezett vendégtanárok is tanítottak. Ma is élnek a Föld különböző országaiban – sokan tengeren túl -, akik ott szerezték kiváló angol tudásukat és azt az alapműveltséget, amivel bárhol a világon megállták a helyüket...
 

 


Végh Balázs

      

Egy nyílászáró cserével kezdődött a 80 éve átadott épület belső felújítása, majd újabb pályázati források is megnyíltak, így sor került a melegvíz ellátó rendszer és a vizesblokkok cseréjére is, sőt saját anyagi források felhasználásával a belső falfelületek felújítását is megoldotta a Református Kollégium fenntartója, a Tiszáninneni Református Egyházkerület.
A felújítás egy évig tartott, szeptembertől viszont ismét birtokba vehették a kollégisták a Kossuth Internátusukat, s örömmel fedezték fel, hogy minden szobában internet végpont is található.

Végh Balázs közigazgató és Szatmáriné Tóth Pál Ildikó, a gimnázium és általános iskola igazgatónője elmondták, hogy ezzel a felújítás nem ért véget, hiszen hátra van még a szobák parkettájának cseréje és az épület külső rekonstrukciója, ami a szigetelést is magában foglalja és meghatározza az épület külső megjelenését. Ezek olyan nagyságrendű munkák, amik ebbe a – közel 57 millió forintos - keretbe nem fértek bele.

Mint a 30-as években, most is fiúk lakják az épületet, ami a 100 gimnazista mellett teológus hallgatóknak is otthont ad.

 


Szatmáriné Tóth Pál Ildikó


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.10.13./

 

    Megemlékeztek az 1849. október 6-ai eseményekre

 

               
                          

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákjai többféleképpen is megemlékezhettek az első felelős magyar miniszterelnök, Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú kivégzéséről. Egyfelől az október 6-ára eső tanítási órákon, az oktatóik által kezdeményezett beszélgetések által, másfelől az iskola hagyományos délelőtti tisztelgő műsorán, harmadrészt a délután megrendezett történelmi vetélkedőn, melyen az iskola osztályaiból 7 csapat vállalta, hogy szabadidejéből 1 órát ily módon is az emlékezésnek szán Remeczki Imre történelemtanár vezetésével...
 

 


Remeczki Imre

      

A feladatok között volt irodalmi, nyelvi és legfőképpen történelmi tudást igénylő. Az első feladatban 5 aradi vértanú képét kellett kirakni puzzle-darabokból, és meg is kellett nevezni őket. A második próbát az jelentette, amikor fel kellett ismerni, hogy az idézett utolsó gondolatok melyik vértanúhoz köthetők.
A 3. feladatban 11 vértanú neve volt elrejtve betűhalmazba, és 2 kakukktojás is nehezítette a feladatmegoldást. Aztán olyan verset kellett költeniük a versenyzőknek, amely kezdősorainak első betűje kiadta egy-egy vértanú nevét. Az egyórás vetélkedő végén minden versenyző azzal a jóleső érzéssel nézhetett a táblára, hogyha győzni nem is sikerült mindenkinek, de sok információval gazdagodva és mégis játékosan, méltósággal tiszteleghetett a vértanú hősök emléke előtt.

A győztes csapatban Bodnár Petra, Orbán Nóra és Patvaros Renáta szerepeltek, valamennyien a 13/B osztály tanulói, eredményükhöz ezúton is gratulálunk!

 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
/2011.10.13./

 

   Szakmai felkészítő volt a Könyvtárban

 

               
                        

Olvasószolgálati műhelymunkát tartott A Művelődés Háza és Könyvtára. A sárospataki kistérség könyvtárosainak szóló szakmai rendezvényen a mozgó könyvtári szolgáltatás és digitális könyvtári megoldások voltak a fő témák. Mottója: „Beszéljünk egymással, tanuljunk egymástól” - Kövér Sándorné könyvtárvezető szerint ez meg is valósult…
 

 

.
Kövér Sándorné

      

A felgyülemlett tapasztalatokat, ismereteket osztottuk meg egymással. Elmondtuk tapasztalatainkat, s ezáltal tanulhattunk egymástól.
A digitális tábla most egy nagy kihívás, valamint az e könyvekről is beszélgettünk, hiszen még nem igazán találkoztunk vele. Könyvtári berkekben is egyre több szó van ezekről, hogy mire és hogyan lehet használni ezeket.

Azért is örülünk annak, hogy itt lehetünk, mert egyrészt ilyenkor tudunk találkozni a könyvtárosokkal, és meg tudjuk beszélni az ügyes-bajos dolgaikat, gazdasági kérdéseket, másrészről pedig folyamatosan tudjuk követni, hogy milyen szakmai munka folyik a könyvtárosok részéről a kistérségben – tette hozzá Hogya Róbert a Sárospataki Kistérségi társulás projektvezetője…

A kistérség könyvtárosai elmondták, hogy intézményeik szerepe az erős informatikával átszőtt világban is jelentős tud maradni.
 

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.10.12./

 

    Már préselik a szőlőt a Polgármesterek Borához

 

               
                        

2002-től minden ősszel 2-2 mázsa szőlővel érkeznek Tokaj-hegyalja polgármesterei a Tokaj Kereskedőház szőlőfeldolgozójához. A településvezetők által leadott szőlőből és aszúból készül ugyanis a Polgármesterek Bora. A Tokaj-hegyalja összefogását jelképező szőlőből idén csak reduktív bor készül, ugyanis aszú ez idáig nagyon kevés termett. Sárospatak szőlőjét idén Szvitankó Tamás önkormányzati képviselő, bizottsági elnök öntötte a közösbe, aki büszkén szólt Sárospatak borászati tevékenységéről…
 

 

.
Szvitankó Tamás

      

Sárospatak mindig zászlóshajója volt a borkultúra terjesztésének. Példa erre, hogy amikor átadtuk az európai elnökséget a lengyel miniszterelnök úrnak, Sárospatakról indult el az a borszállítmány, ami ajándék volt Magyarország részéről a lengyeleknek.

Dr. Kiss István, a Tokaj Kereskedőház Zrt vezérigazgatója szerint cége mindent megtesz, hogy sikeres legyen ez a Tokaj-hegyalját népszerűsítő program…

Azon kívül, hogy a borkészítést bevállaljuk, a bor csomagolásához szükséges anyagokat is mi fogjuk állni ebben az évben. Azt gondolom, hogy ez egy minimális plusz terhet jelent még a cég számára, de a program számára nagy segítség, hiszen így tud csak megvalósulni és így tudnak a polgármesterek megfelelő színvonalon kiszerelt borhoz jutni.
 

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.10.12./

 

    Csűrzárás a Kispataki Alkotóházban

 

               
                        

Hosszú téli hónapok állnak előttünk, el kell búcsúznunk bizonyos szabadtéri időtöltési lehetőségektől, köztük a hangulatos Kispataki Alkotóház kézműves foglalkozásaitól is. A csűrzáró foglalkozást október 8-án tartották a népi mesterségek és hagyományok szakavatott őrzői - számolt be Kovácsné Géczi Julianna...
 

 

.
Kovácsné Géczi Julianna

      

Az Alkotóházban már hagyományosan minden ősszel kézműves foglalkozást tartanak, ahol különféle technikákat ismerhetnek meg az érdeklődők. Többek között volt sajtkészítés készítés is.
Fonás, szövés, nemezelés gézre, „Titoktartók” készítése.
Hímzés:  különböző öltésfajtákkal díszített illatpárnák, tokok
Foltvarrás: tűpárnakészítés
Agyagozás-fazekasság: egyszerű edénykék készítése kézzel és korongozással.
A foglalkozáson A Művelődés Háza és Könyvtára alkotókörének tagjai segítségével készíthettük el az emléktárgyakat.
 

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.10.12./

 

    Kutatók Éjszakája a Refiben

 

               
                         

Intézményünk hat éve vesz részt a Kutatók Éjszakája programsorozatban. Főképpen a természettudományokkal ismerkedhettek meg a tanulók az est folyamán, hiszen az előadások és a gyakorlati foglalkozások is a biológia, a kémia és a fizika területéhez kapcsolódtak - mindez most a csillagászattal bővült. A programsorozat egyik szervezője Halász László tanár úr volt…
 

 

.
Halász László

      

Az iskola biológia-kémia szakos pedagógusa kiemelte, hogy a rendezvény kapcsán mindenképp meg lehet szerettetni ezeket a tudományágakat a diákokkal, hiszen minden területnek a legérdekesebb részéről szerezhettek információkat, így az órai száraz tananyaghoz képest egyfajta pluszt kaphattak, mely alapján rájöhettek arra, hogy milyen érdekességeket rejtenek magukban az egyes tantárgyak.
A tanulók egészen éjfélig az iskolában maradhattak, különböző programokon vehettek részt és érdekes előadásokat hallgathattak A kiselőadások általában saját ötletek alapján épültek fel. Szeptember 22-én a gimnáziumban a kisrefi nyolcadik osztályos tanulójának, Mózes Árpádnak az előadásával indult a program, amikor az ifjú kutató a fekete lyukak fizikájáról tartott beszámolót.

A kutatómunka, az abból készült vázlat vagy a kísérletek előkészítése is mind időt és odafigyelést igényelt a tanulók részéről, így váltak maguk is tudóssá, ha csak egy éjszaka erejéig is. Az est folyamán a diákok előadást hallhattak még a túlsúlyos életmódról, a kvantumfizika világáról, a koffeinről, a légzőszervi betegségekről, a hipnózisról, a csökkenő biodiverzitásról, a plasztik sebészetről valamint a rák elleni küzdelemről.

Az egyik biológiai előadóban az előadásokkal és kísérletekkel párhuzamosan Marschall Zoltán és Szokolovszki Zoltán tanár úr segítségével a diákok és vendégek betekintést nyertek az élőlények konzerválásának folyamatába, mikroszkóp alatt különböző egysejtűeket, darazsat, de még szarvasbogárlárvát is vizsgálhattak.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Islolája és Diákotthona

/2011.10.12./

 

    Szüreti mulatságon az 1.b osztály

 

               
                         

Még szeptemberben elhatározták a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 1.b osztályosai, hogy már kisiskolásként visszalátogatnak egykori óvodájukba. Remek alkalmat kínált erre a minden évben megrendezésre kerülő „Szüreti mulatság”. Izgatottan várták a gyerekek ezt a napot...
 

 

.
 

      

Odaérkezésünkkor már javában folytak a munkálatok: az óvodások már préselték a szőlőt, táncoltak, mulattak, szüreti dalokat énekeltek. Minden kisiskolás azonnal keresni kezdte egykor óvó nénijét, és találkozásukkor nagy örömmel üdvözölték egymást. Az invitálásnak eleget téve mi is bekapcsolódtunk a munkájukba, miközben finom szőlőt és pogácsát falatoztunk.

A munka végeztével részt vettünk a szüreti felvonuláson is, azonban a látogatásra szánt időnk gyorsan elfogyott, így vissza kellett indulnunk az iskolába. Minden gyermek integetve vett búcsút az óvodától.
Nagyon jól éreztük magunkat, melyért köszönettel tartozunk a Carolina óvodának.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

 II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2011.10.11./

 

    Zemplén gombái és természeti kincsei

 

               
                        

A Zempléni Gombász Egyesület szervezésében újra megrendezésre került a gombakiállítás Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtárában 2011. október 10-11-én - számolt be Kőszeginé Tóth Judit az egyesület titkára...
 

 

.
Kőszeginé Tóth Judit

      

A szükség nagy úr, de nagyon ügyesen megoldottuk a fantáziapróbáló feladatot. A 61 friss gomba (+ a sok tapló) mellett nagy sikere volt az őszi termések, gyógynövények bemutatójának, a "Keresd a gombát" játéknak, a fotóknak és a gombatotónak.
A látogatók nagyon örültek a vitrinekben kiállított liofilizált gombáknak, lepkéknek, rovaroknak. Köszönettel tartozunk a Kazinczy Ferenc Múzeumnak a különleges látnivalókért.

Hétfőn este szép számú érdeklődő gyűlt össze, akik a "Mikológiai érdekességek" című előadást hallgathatták meg. Dr. Jancsó Gábor sok titokról, tévhitről lebbentette fel a fátylat.

A könyvtár dolgozói gombás foglalkozással várták elsősorban az alsó tagozatos gyermekeket.

Ebben az évben Egyesületünk fotópályázatot hirdetett „Zemplén gombái és természeti kincsei” címmel „gombafotó” és „természetfotó” kategóriában. A pályázat legjobb műveit kiállítottuk, a helyszínen a látogatók is szavazhattak.

A közönségszavazás eredményét: "Gombafotó" kategóriában közönségdíjas lett Szegedi Zsolt "Utánam!" című képe 136 szavazattal.
"Természetfotó" kategóriában Pál Gyula "Diótörő" című képe nyert 183 szavazattal.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.10.11./

 

   „Régészeti ásatás a távolugrógödörben”

 

               
                        

 

.
 

      

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola a történelem szakkörösök az előző heti élmények alapján gyakorlatban is kipróbálhatták magukat „régészként”. A gyerekek izgatottan várták a feladatot, amely nem volt könnyű. A feltárási helyre egy rejtvény megoldásával, a térkép megszerzésével lehetett eljutni...

A kijelölt helyszínen a gyerekek kesztyűt húzva láttak neki a munkának. A „kis régészek” nagyon pontosan, gondosan dolgoztak a rendelkezésükre álló ecsetekkel, fogkefékkel. Igazán nagy élmény volt látni a 30 fős régész csoportot, ahogyan átszellemülten kutattak a „kincsek” után. Az odaadó munka eredményeként előkerültek a gipszöntvények, melyek régi pénzeket rejtettek. Ezen a délután a szakkörösök kiérdemelték a tiszteletbeli régész címet!

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
/2011.10.11./

 

    Lokálpatrióták Egyesülete már véleményezte a városmarketing tervet

 

               
                        

Nemrég készült el Sárospatak város marketing terve, amely mielőtt a képviselő-testület elé kerül, nyilvános véleményezésen esik át. A Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete is megtárgyalta ezt a marketing tervet, melynek eredményéről Saláta László az egyesület elnöke számolt be…
 

 

.
Saláta László

      

A Városmarketing Tanácsadó Testület készített egy anyagot egy városmarketing koncepciót, ami a maga nemében újszerű dolog, hisz ilyen még nem volt a város történetében. Ha mi szeretnénk „eladni a várost”, hogy minél több idegen turista jöjjön ide, akkor erre tudatosan fel kell készülni.
Készüljön erről egy intézkedési terv, vagy legalábbis egy melléklet, hogy melyek azok a prioritások, amelyek azonnal, kivel, mikor, hogyan, miből, s határidők megjelölésével kellene majd megfogalmazni és majd úgy kerüljön a testület elé, hogy ebből később egy intézkedési terv születhessen.

Először a környezetünket kellene rendbe tenni. Először a miliőt kellene fogadóképessé tenni, hogy megfelelő módon el tudjuk adni. Ez volt leginkább, ami kritikai észrevételként vetődött fel a tagjaink részéről. Ami viszont nagyon tetszett ebben az egész koncepcióban az, hogy közösségi összefogásra épül.

Maga a koncepció egy nagyszerű, szakmai szempontból színvonalasan elkészített dolgozat, talán kicsit sok benne az idegen szó, ami a szakmaiságot próbálja erősíteni. Mindenképpen erősíteni és segíteni fogjuk a folyamatot, hogy ez meg is valósuljon. A Lokálpatrióták Egyesülete írásban küldi el marketing javaslatait a tanácsadó testületnek és a városvezetésnek.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.10.10./

 

Születésnap a PROFI-ban a 4.a osztállyal

 

               
                        

 

.
Omelka Lászlóné

      

Már harmadik éve rendszeresen díszíti a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 4.a osztálya az üzlet üvegportáljait gyermekmunkákkal – figyelembe véve az évszakok változásait, az ünnepeket - küldte a tudósítást Omelka Lászlóné osztályfőnök...

A PROFI, mint üzletlánc hazánkban, most ünnepli a 21. születésnapját. Ebből az alkalomból őszi termések ihlette díszekkel, csendéletekkel, festésekkel, kötözött batik technikával készült textilekkel tettük vidámabbá az üvegfelületeket.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>> 

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2011.10.10./

 

A Zene Világnapja Sárospatakon

 

               
                        

Október elsején a Zene Világnapját ünnepelték a sárospataki Művelődés Háza és Könyvtárában. A rendezvény főszervezője a Farkas Ferenc Művészeti Iskola volt, melyből kicsik és nagyok, egyénileg vagy csoportban léptek fel. Az örömzenélés mellett, színvonalas programmal tisztelegtek a zene előtt. A rendezvényről Bálint Béla, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola igazgatója számolt be…
 

 

.
Bálint Béla

      

Rohanó világunkban nagyon fontosnak tartom, hogy néha egy napon kicsit megálljunk és figyeljünk arra, hogy milyen zenét hallunk. Teljesen mindegy, hogy milyen jellegű ez a muzsika, csak az a fontos, hogy odafigyeljünk rá, hogy megérintsen bennünket. A szereplés során különleges élményt szerezhetünk magunknak és a hallgatóságnak is. Ilyenkor nem hazudhatunk - mert a zenében nincs hazugság - és talán ezután sem bántunk a másokat.

Teljesen mindegy melyik korosztályhoz tartozunk, mert a muzsika mindenkit szeretetre hív, együttgondolkodásra és az együttérzésre ösztönöz mindenkit. Egy olyan nyelvezetben közli a legnemesebb érzéseket, gondolatokat, amely mással nem pótolható. A zene csodálatos világa az egyén egész életét motiválja, hogy pontosnak, figyelmesnek kell lennünk, de arra is ráébreszt, hogy nem csak én vagyok a fontos, hanem mindazok, akik velem együtt szerepelnek és együtt valamilyen mondanivalót közvetítünk.

A színpadon való szereplés mindig nagy felelősség. Más az, amikor egyedül lép fel valaki, és más, amikor egy ilyen jellegű műsorban szerepel.

Ebben a másfélórás műsorban több mint 100-an vettek részt. A fellépők között egyéni és csoportos előadók is voltak. A Zene Világnapját városunkban méltó módon ünnepeltük, amely az egymáshoz tartozásnak egyik biztosítéka.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.10.10./

 

Mazsolaavató az ÁVG-ben

 

               
                        

Több éves hagyomány az Árpád Vezér Gimnáziumban, hogy az elsős évfolyam tanulóinak mazsola-avatót tartanak. A játékos „beavatás” a sárospataki gimnáziumi élet része. A rendezvény elsősorban a barátkozást és a közösségépítést segíti elő. A mazsola-avatást zenés mulatság zárja – számolt be Kavecsánszki Ádám, a Diák Önkormányzat elnöke..
 

 

.
 Kavecsánszki Ádám

      

Ez a szokás már hagyománynak számít, a végzősök szervezik azzal a jószándékkal, hogy az újonnan érkező diákok, a „mazsolák” beilleszkedését segítse az ÁVG diákjainak közösségébe. Ezen kívül játékos vetélkedők sorával várjuk őket.

Ez egy színes esemény, a kezdők, a mazsolák és mi, a végzősök, egyaránt nagyon élvezzük ezt a különleges programot. Az idén egyetlen témát választottunk: a dzsungelt , a díszítés, a díszletek, illetve a feladatok a végrehajtása ehhez kapcsolódott.

Úgy tűnik, hogy örülnek az elsőseink, nagy izgalommal készülnek a saját osztályuk előtt, hanem az egész ÁVG-és közönség előtti szereplésre. Van bennük akaraterő, hogy megfeleljenek az osztályuknak, és ők nyerhessék el ennek az estnek a kupáját. Az ifjú ÁVG-sek társaik előtt esküt tettek a mazsola avató végén.
 

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.10.09./

 

Jelképesen összeadták Polgármesterek Borának szőlőjét

 

               
                        

Október elsején került sor a Tokaj-hegyaljai Polgármesterek Borának szőlő összeadási ceremóniájára. A szüreti felvonulás sokszínűsége is jól érzékeltette a települések összefogásának erejét és árasztotta magából azt a jó hangulatot, amely közepette a hegyaljai települések képviselői jelképesen összeadták a 2011. évi Polgármesterek Borának kiváló minőségű alapanyagát – számolt be Donkó József, a Kabinet Iroda vezetője…
 

 

.
Donkó József

      

A rendezvényen részt vett Demeter Ervin, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is. A Polgármesterek Borának összeadása és elkészítése jól mintázza az összefogást és annak erejét. Az elkészült borok kiváló szerepet kapnak a települések marketing munkájában, hiszen a tokaji bor híre, neve jól cseng idehaza és külföldön egyaránt.

Dr. Kiss István Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgató hozzátette, hogy a Tokaj Kereskedőház mindig fontosnak tartotta azokat a rendezvényeket, ahol különlegesen kivételes összefogást is lehet tapasztalni, a polgármesterek bora egy ilyen. A térség polgármesterei nyilván egy-egy ügyben a saját igazukat keresve néha-néha egymással szembeszegülnek, de ebben az esetben, amikor az egységet kell mutatni, akkor ki tudnak állni és tényleg fel tudnak sorakozni egy ilyen ügy mögött.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.10.09./

 

Egyre többen kérik a magyar állampolgárságot

 

               
                       

Sárospatakon a Polgármesteri Hivatalban, -ünnepélyes keretek között -, négyen tették le a magyar állampolgári esküt. Közülük többen tanulmányaik befejezése után a városban vagy a környéken szeretnének letelepedni, az itt tanuló fiatalok közül jó néhányan, hazánkban találtak házastársat is...
 

 

.
Aros János

      

Aros János polgármester elmondta, mindig nagy öröm számunkra is, amikor bejelentkeznek, hogy a magyar állampolgári esküt Sárospatakon szeretnék letenni. Legutóbb a Református templomban a vasárnapi ünnepi istentisztelet keretén belül a Szatmárnémeti barátaink jöttek el családostól és 27-en, egyszerre tették le az esküt. Jelenleg négy,- többségükben-, Sárospatakon tartózkodó lakos kérte az állampolgári eskü letételét. Külön öröm, hogy a tanulmányaik folytatása mellett szeretnének a városunkban letelepedni. Ez részben öröm nekünk, mivel emelkedik a lakosságunk száma, kicsit szomorúság is, hogy az Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról ide érkezők nem kívánnak a hazájukba visszatérni. Mindenesetre boldogan fogadjuk őket, számítunk az ő munkájukra is. Nagyon örülnénk, ha az itt megszerzett tudásukat Sárospatakon tudnák kamatoztatni.

Szerettem volna mindig is a református teológián folytatni a tanulmányaimat, úgy érzem, ez az élethivatásom – tette hozzá Dévai Pálné Krisztina…
Erdélyben nem sikerült bejutnom az ilyen jellegű oktatási intézménybe, úgy határoztam, hogy Sárospatakon szerzem meg a diplomát. Mivel a férjem is Magyarországon él, továbbra is itt folytatjuk a tanulmányainkat és a közös életünket.
 

 


Dévai Pálné Krisztina


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.10.09./

 

Mese Hete a könyvtárban

 

               
                        

Nagy örömmel csatlakoztunk még 2005-ben a Magyar Olvasástársaság kezdeményezéséhez, miszerint Benedek Elek születésnapja - szeptember 30. – a Népmese Napja legyen. Úgy gondoltuk, egy nap nagyon kevés arra, hogy „minden gyermek kapjon egy mesét a tarisznyájába”, ezért kibővítettük egy hetes programmá, melynek a Mese Hete címet adtuk. Így működik immár 6. éve a Mese Hete a könyvtárban szeptember végén - számolt be Krenyitzkiné Sárosi Krisztina gyermekkönyvtáros...
 

 

.
Krenyitzkiné Sárosi Krisztina

      

A több, mint egy hétig tartó rendezvénysorozat nyitó programja a Mese-más kép című foglalkozás volt, ahol a gyerekek Baloghné Molnár Irén festőművésszel és tanítványaival ismerkedtek meg. Bepillantást nyertek egy népmesén keresztül az alkotás folyamataiba. A foglalkozás során kipróbáltak a gyerekek különböző technikákat. A további foglalkozások alapját természetesen a népek meséi adták. Különböző formában meséltük a népmeséket a gyerekeknek. Egy hét alatt 22 csoportban 407 gyermek látogatta meg könyvtárunkat. Minden alkalommal A mezei nyúl és sündisznó című bábelőadással fogadtuk a gyermekeket, amely nagy sikert aratott.

Ezt követően a népmesék megelevenedtek meseposztón és szerepjátékként is. A foglalkozás zárásaként a gyerekek rajzoltak a mesehallgatás után. Programunk sikerét a gyermekek lelkesedése, jókedve, csillogó tekintete, a pedagógusok pozitív visszajelzése igazolta. A mesehallgatást, a mese megszerettetését már egészen kicsi korban el kell kezdeni, mert gazdagítja a gyermekek képzeletét, érzelemvilágát, szókincsét, befolyásolja gondolkodásukat és pozitívan hat személyiségfejlődésükre.

Sajnos a gyerekek többsége nem szeret, vagy a tömegkommunikáció betörése miatt nincs ideje könyvet olvasni. A szülőkre, a pedagógusokra és ránk gyermekkönyvtárosokra hárul az a feladat, hogy a mesét közelebb vigyük a lelkükhöz és rámutassunk a benne rejlő csodákra.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók- népmese hete>>>                        További fotók>>>                       További fotók Mese-más-kép>>>

Cziczer Katalin
/2011.10.09./

 

Lehalászott orvhalászok

 

               
                        

Az olaszliszkai Fekete tónál akart szerencsét próbálni az a két olaszliszkai férfi, akiket orvhalászaton értek tetten a rendőrök az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársaival - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense...

 

 

.
Bacsó Tibor

      

Az orvhalászokat 2011. szeptember 26-án 4 óra körüli időben érték tetten az olaszliszkai Fekete tónál, amint a tóból zsákmányolt hallal hazafelé indultak. Az elfogott orvhalászok a Sárospataki Rendőrkapitányságra lettek előállítva és tőlük 42 db kárászt (21 kg), 4 db pontyot (6 kg), 7 db csukát (9 kg), és az elkövetéshez használt eszközöket lefoglaltuk. A gyanúsítottak beismerő vallomást tettek a bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban, ezért őket gyorsított eljárásban 2011. szeptember 29-én a sátoraljaújhelyi Bíróság elé állítottuk.

A Btk. 316. § (l) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés I. fordulata szerint minősülő kisebb értékre elkövetett lopás vétségének elkövetése
miatt a bíróság az elkövetőket összesen 550,000 Ft. pénzbüntetésre ítélte, valamint az elkövetéshez használt eszközöket a több száz
méter hosszú speciális tükörhálót és kerékpárokat foglalt le.

Az olaszliszkai Fekete tó az Aggteleki Nemzeti Park területén található és fokozottan védett Natura 2000 terület, ezért ott semmilyen horgászati vagy halászati tevékenység nem végezhető. Mivel a tóparton több dolog is azt mutatta, hogy a vizet többen „látogatják” (eldobott szemét, tűzrakó helyek, éjszakai ideiglenes szálások, kitaposott ösvények) ezért a tó és a környéke többször lesz ellenőrzés alá vonva és ehhez a rendőrség a segítségét megadja a nemzeti park részére.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.10.08./

 

Az Örömhírvétel Görögkatolikus Óvoda óvodásainak szüreti élményei

               
                         

Az év eleje mozgalmas, eseményekben gazdag napokkal kezdődött. A beindulás nehézségei után egyre gördülékenyebbek a mindennapok, az óvodai élet. Ezt segítik a közös élmények , játékok. Ez az időszak a betakarítás ideje. Csoportunk szőlőszüreten vett részt a Megyer- hegyen, igazi szőlődombon - számolt be Baloghné Pintér Katalin óvodavezető...
 

.
Baloghné Pintér Katalin

      

Vidékünk adottságait kihasználva kiemelt helyet foglal el Tokaj Hegyalján a szőlőszüret. Óvodánkban évek óta hagyomány, hogy ebben az időszakban egy-egy csoporttal részt veszünk egy szüreten. A szőlőszedés után a feldolgozás másnap az óvoda udvarán folytatódott. A gyerekek szívesen segítettek a szőlőfürtök kipréselésnél és a végén közösen ittunk a finom mustból.

Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek a természetes közegben ismerkedjenek meg a környezetükkel. Az idő is nagyon szép volt. Reméljük továbbra is lesznek szülők, nagyszülők és támogatók, lelkes közreműködők akik hozzájárulnak gyermekeink élményeinek gazdagítására. Nagyon fontos, hogy a családdal való kapcsolat jó és élő legyen; és valós élethelyzetekbe találkozzanak a gyerekek a környező világgal, állatokkal, növényekkel. Ezáltal nagyon gazdag és szép élményeket szerezhetünk.
 

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.10.08./

 

Történelem szakkörösök I. Rákóczi György ágyúöntő műhelyében

 

               
                        

 

.
Ringer István

      

Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola történelem szakkörös tanulói Farkasné Gyüre Zsuzsanna - szaktanár vezetésével szeptemberben meglátogatták a Várkertben, immáron hatodik éve folyó és lassan a végéhez közeledő régészeti feltárást, ahol dr. Ringer István régész, rendkívül érdekes előadását tartott.

Ezek után nagy örömükre szolgált, hogy bepillantást nyerhettek a kulisszák mögé. Megnézhették a műhely feltárását és testközelből láthatták, hogy hogyan is dolgoznak a restaurátorok. Nagy élmény volt mindannyiuk számára, megismerni egy a városunkban tevékenykedő régészt és az ő munkáját.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
/2011.10.08./

 

Kulturális Központok Országos Szövetségének Konferenciája lesz Sárospatakon

 

               
                        

 

.
Csatlósné Komáromi Katalin

      

Kulturális Központok Országos Szövetsége a városi közművelődési intézményeket tömörítő szakmai szervezet, mely 2011. október 12-13-án városunkban tartja országos konferenciáját. A közművelődési feladatellátás aktuális kérdései mellett a résztvevők megismerkednek Sárospatak és a térség értékeivel - nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin...

A Művelődés Háza és Könyvtára a Kulturális Központok Országos Szövetségének alapító tagjaként örömmel fogadja a szakma városunkba érkező képviselőit. Intézményünk munkatársai mint házigazdák szeretettel várják az ország 71 közművelődési intézményét összefogó ágazati szervezet tagjait, s mindent megtesznek azért, hogy kollégáink otthon érezzék magukat városunkban.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.10.07./

 

Az Aradi Vértanúkra emlékeztünk

 

               
                      

Az Aradi Vértanúk kivégzésének napja 2001. óta nemzeti gyásznap, de nem azóta gyászolja az egész nemzet a 13 vértanút és a sok kivégzettet, hanem haláluk napja óta. Azóta tartja fontosnak minden magyar szülő és pedagógus, hogy emlékük ne halványuljon az idő múlásával, s ezért a gyász érzését, s az irántuk érzett tiszteletet a fiatalabb generációnak tovább adja - nyilatkozta Donkó József a Kabinet Iroda vezetője…
 

 

.
Donkó József

      

162 éve, 1849. október 6-án Aradon kivégezték a magyar szabadságharc 13 honvéd tábornokát, Pesten pedig gróf Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét.

A 2001-ben nemzeti gyásznappá nyilvánított napon lerójuk városunk kegyeletét 1849. mártírjai előtt. Megemlékezésünket minden évben a volt pataki diák, Kazinczy Lajos honvédezredes, Iskolakertben lévő szobránál tartjuk meg. Őt a tizennegyedik aradi vértanúként szokták emlegetni, hiszen október 25-én, Aradon kivégezték a 29 éves ezredest.

Földházi István emlékbeszédében méltatta azokat a mártírokat, vértanúkat, akik életükkel fizettek a hőn áhított magyar szabadságért. Pergő dobszó mellett hangzottak el mártírjaink nevei, versekkel és klarinétszóval idéztük fel október 6-a gyászos hangulatát.
A megemlékezést koszorúzással, a tiszteletadás és az emlékezés virágaival zártuk.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.10.07./

 

Az Aradi Vértanukra emlékeztek a Rákóczisok

 

               
                      

Nemzetünk gyásznapján, október 6-án a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában iskolarádión keresztül emlékeztek az aradi vértanúkra. A megemlékezésben a 15 vértanú emberi tisztességét, katonai becsületét, összetartását, emberfeletti bátorságát ismerhette meg a tanulóifjúság...
 

 

.
 

      

Olyan hősökről is hallhatott az ünneplő közönség, akikről a történelmi könyvek nem tesznek említést: így Mednyánky Alajos honvédőrnagyról, Gruber Imre főhadnagyról, Ormay Norbert ezredesről. Mindegyikük hősi lélekkel halt meg.
„Nyugodjanak a haza szent ügyéért elvérzett bajnokok. Ti meghaltatok neveitek azonban a történelem örökké élni fognak.”

A műsort Cilli Márta tanárnő szerkesztésében Laczkó Eszter, Mezővári Kinga, Molnár Krisztina, Szegedi Orsolya 8. a; Boós Gabriella, Budai Mercédesz, Koleszár Zsófia, Lipcsei Annamária 8. d osztályos tanulók adták elő.

E nemzeti ünnephez kapcsolódóan kapták meg negyedikes tanulóink a Nemzeti hitvallás, a nyolcadikos osztályos tanulóink a Magyarország alaptörvénye című kiadványokat.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>> 

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2011.10.07./

 

A 162 évvel ezelőtti aradi eseményekről emlékezett meg a Kisrefisek

 

               
                      

 

.

      

A Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolájának 3. osztálya október 6-án, a délelőtti órákban kegyelettel emlékezett meg a 162 évvel ezelőtti aradi eseményekről. Az ünnepség méltó helyszíne volt az Iskolakert, a Kazinczy Lajos szobra előtti tér...

A gyermekek versekkel, zenével és a történtek felelevenítésével tisztelegtek a hősök előtt. Megemlékezésük végén - az osztályok képviselői - virágot helyeztek el a tizennegyedik aradi áldozat szobránál. A műsort betanította Gálné Kaczvinszki Johanna és Dancsóné Bányácski Noémi tanítónők.
 

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 Törő Gábor
/2011.10.07./

 

Miről tárgyalt a Testület?

 

               
                      

Az október 4-én megtartott testületi ülésünkön 20 napirendi pontot tárgyaltunk. Az ülés rendhagyó módon kezdődött, amikor egyperces néma felállással adóztunk Makovecz Imre építész emlékének, aki 2007-ben Sárospatak város díszpolgára lett. Az általa tervezett épületek közül sok található itt Sárospatakon, amelyek nemcsak épületként funkcionálnak, hanem mint műalkotások is öregbítik Sárospatak hírnevét – kezdte beszámolóját az ülésről Aros János polgármester…
 

 

.
Aros János

      

Makovecz Imre temetésére szombaton 14 órakor Budapesten a Farkasréti Temetőben kerül sor. Természetesen részt veszek a temetésen, ahol Sárospatakot képviselem.

Utána a két ülés között történtekről adtam egy tájékoztatót. Ismét tartalmas hónap van mögöttünk, amely eseményeiről a honlap tudósított.

Előterjesztés a 2011. évi költségvetés módosításáról” című napirendi ponttal kezdtünk volna. Ennek a napirendről való levételét javasoltam, hiszen a testületi ülést megelőző napon lebonyolított Pénzügyi és Gazdasági Bizottsági ülésen olyan kérdések merültek fel, amelyekre az idő rövidsége miatt nem tudtunk kellően felkészülni. Kérdés merült fel ugyanis a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolai beruházás többletigényével kapcsolatban, valamint a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat és a Carolina Óvoda előirányzat módosítási javaslatával kapcsolatban. Ezt a napirendi pontot a következő rendes, októberi testületi ülésünkön fogjuk tárgyalni.

Sárospatak város Önkormányzata és a Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Kara közötti együttműködési megállapodás megkötéséről döntött a képviselő testület. Előtte Dr. Hegedűs László dékán úr tartott egy helyzetelemzést a Főiskolai Kar jelenével kapcsolatban és ismertette terveiket a jövőjével kapcsolatban is. Örömmel hallottuk, hogy milyen terveik vannak, a képviselő testület szinte valamennyi tagja belelkesedett ezeken a képzési formákon, amelyekről dékán úr beszélt.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Nagyon bízom benne, hogy sikerül Sárospataknak, s Sárospatakon belül a Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Karának átvészelni ezt a nehéz időszakot - annak ellenére, hogy nem városi fenntartású iskoláról van szó - és sikerül olyan képzési rendszereket indítania a közeljövőben, amihez természetesen a város minden támogatást megad, ami ebből a helyzetből átlendítheti. Olyan képzéseket tudunk idehozni a városba, amelyek népszerűek lesznek, s mint hallottuk, a megfelelő végzettséggel rendelkező tanárok készen állnak. Komolyan remélem, hogy a következő évben az átalakítások kedvezően fogják érinteni a Tanítóképzőt. Kértem dékán urat, hogy azt a szellemi vagyont, ami felgyülemlett az ott tanító pedagógus kollégákban, s az ifjú tanító és óvodapedagógus jelöltekben, azt használják, s kamatoztassák. Tartsunk szorosabb együttműködést a város és a Főiskolai Kar között, mert szükségünk van a Tanítóképzőre, és a Tanítóképzőnek is szüksége van a városra. Megköszöntem a dékán úr munkáját, és kértem, hogy valamennyi kollegájának tolmácsolja az elismerésünket.

A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai munkájának értékelésére is sor került, Papp Imréné, a Gondozási Központ vezetője és Molnár Marianna, a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat vezetője készítettek előterjesztését. Természetesen - mint ahogy azt megszoktuk - egy színvonalas írásbeli előterjesztés után a képviselő testület egyhangúlag elfogadta mindkét intézményre vonatkozó értékelést.

A Carolina Óvoda és Bölcsőde programjának módosítására volt szükség, hiszen mindenki tudja, hogy a József Attila úti tagintézmény idén szeptembertől a Görög Katolikus Egyház fenntartásában működik tovább három csoporttal és a csoportokhoz tartozó óvodapedagógusokkal. Emiatt volt szükség a Carolina Óvoda és Bölcsőde alapító okiratának módosítására. Kihasználtuk a lehetőséget és kértünk egy tájékoztatót igazgatónőtől, hogy hogyan zajlott és hogyan zárult a tagintézmény átadása. Örömmel konstatáltuk, hogy egy nagyon korrekt együttműködés alapján, teljesen zökkenőmentesen történt az átadás-átvétel a szerződésben meghatározott módon és időben. Azt hiszem - s igazgatónő is elmondta - hogy minden reményünk megvan a korrekt együttműködés alapján ara, hogy a két ugyanazon korosztállyal foglalkozó fenntartó egy nagyon jól gyümölcsöző, egymást erősítő működést fog tudni kialakítani a városban.

A Vay Miklós Szakképző Iskola helyi tantervének módosítására került sor a következő napirendi pontban. Itt is megköszönte a képviselő testület igazgató úron keresztül az intézmény valamennyi pedagógusának a munkáját. Látható, hogy nemcsak az ő profiljukban, a szakképzés terén érnek el szép eredményeket az itt tanuló gyerekek és pedagógusok, hanem a város szinte valamennyi rendezvényén is képviseltetik magukat, sorolhatnám a keramikusokat, vagy a szakácsokat, pincéreket, akiket szerencsére egyre több helyen látunk és egyre népszerűbbek az általuk készített termékek, vagy ételek.
Új szakok indítását tartalmazta ez a módosítás, ami a kőműves, a festő, a díszítő, a mázoló és a tapétázó szakma előrehozott szakképzésben való oktatásáról szól. Kértünk egy rövid tájékoztatót, hogy hogyan indult be az esti érettségiztetés, hiszen ettől a tanévtől ezt is magára vállalta az intézmény. Dr. Téglás István igazgató úr ezekről számolt be.

Pataqua Kft vezetője, Oros István igazgató úr beszámolt a 2011. év első 8 havi működéséről, amiből kiderült, hogy minden idők legjobb szezonját sikerült zárni a fürdőnek. Bár a tavalyelőtti rekordlétszámot, a 250 ezres látogatói számot még nem értük el, de nincs is még vége az évnek. Igazgató úr beszámolója szerint már jóval 200 ezer fölött járunk és az üzleti tervben megfogalmazott bevételeket már most, a szezon lezártával tudta teljesíteni a fürdő.
Láthattuk azokat a változásokat a nyáron, amelyeket az egy évvel ezelőtt érkezett új fürdőigazgató vezetett be. Jó iránynak tartjuk ezeket, melyek között olyan kedvezményeket sikerült bevezetni, amelyek a patakiakat is érintik és amelyek vonzóvá tették számukra a fürdőt. Több nyári rendezvény próbálkozásával is találkozhattunk, ezek között volt, amelyet sikeresnek mondhatunk pl. a Zemplén Szépe választás, de volt olyan is, amit erősen át kell gondolnunk, hogy van e szüksége a városnak erre a rendvényre - igaz, hogy az nem is a fürdő saját rendezvénye volt, csak bérbe adta a területet.
Valamennyi képviselőtársam nevében megköszöntem a Pataqua Kft munkáját, nem csak igazgató úrnak, hanem a fürdő valamennyi dolgozójának.

Zárt ülésen tárgyalta volna a képviselő testület az Oros igazgató úr közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetéséről szóló előterjesztést, de mivel megadta a hozzájárulást, ezt is ennél a napirendi pontnál tárgyaltuk. Sajnálatomat fejeztem ki Oros István igazgató úr távozása miatt, mert személyében nemcsak egy kitűnő fürdővezetőt, hanem egy olyan személyt is megismertünk, aki a városmarketing csoportmunkájában is aktívan részt vett, segítve ezzel nem csak a csoport, de a képviselőtestület a munkáját is. Tudomásul vettük az igazgató úr érveit, mely szerint magánvállalkozásba kezd és a családja is nehezen viselte, hogy a lakhelye és a munkahelye között állandóan ingázott.
Mivel a Kft vezető nélkül nem maradhat, ezért arra tettem javaslatot, hogy új pályázatot ne írjunk ki, hanem Benkő Zoltánnét, a Kft jelenlegi gazdasági vezetőjét javasoltam megbízni 50.000 Ft/hó plusz juttatásért, egyelőre december 31-ig, hiszen az előttünk álló 3-4 hónapban várható, hogy a cégeink átszervezése esetlegesen a fürdő kft-t is érinti. A gazdasági vezető is hozzájárult a nyílt üléshez és az őt érintő kérdések tárgyaláshoz. Sok sikert kívántunk neki, hiszen most jön a neheze, mivel nyáron jelentős bevétel volt, most pedig, az előttünk levő téli hónapokban csak kiadása lesz a fürdőnek. Remélem, hogy sikerül ezt az évet is úgy zárni, ahogyan azt a tervben megfogalmaztuk.

Wellness szálloda és a turisztikai központhoz tartozó szolgáltatások megvalósítása céljából kiírt pályázatra történő jelentkezésekről is döntöttünk. A fürdő további fejlesztéséről elmondtam, hogy változtattuk a koncepciónkat, hiszen azt a wellness szállodát, amiről korábban szó volt, nem látom olyan befektetésnek, ami megtérülne, és amely a jelenlegi gazdasági helyzetben nagyon sok turistát vonzana. Ezért inkább egy Komplex Egészségturisztikai Centrum megépítésén fáradozunk, s reményünk van rá, hogy még az ősszel be is tudunk adni egy pályázatot. Befektetőt keresünk, hiszen az önkormányzatnak nincs erre fedezete. Egy olyan konstrukciót igyekszünk kidolgozni, amelyből tudunk a saját tulajdonunkban lévő és továbbra is abban maradó fürdő területén fejlesztéseket végrehajtani. A befektető segítségével pedig a kemping fejlesztésében is előrébb tudunk majd lépni, valamint az egészségturisztikai központ fejlesztésében, amely nem a fürdő területén lenne elképzelésünk szerint, hanem a fürdő mellett lévő önkormányzati területen.
Erről döntöttünk most, amikor a K+F kutatás befektetési tanácsadó központ nyerte a hasznosítási pályázatot. Ez még nem jelent értékesítést, viszont a hasznosításra vonatkozóan az ő elképzelésüket tartja elfogadhatónak a képviselőtestület. További egyeztetések és tárgyalások szükségesek, amelyeknek a végén bízom benne, hogy be tudjuk adni a pályázatot egy kiemelt projekt keretén belül.

A Kommunális Szervezet már megvalósult iskola felújításban való részvétel, valamint eseti szemétszállítás finanszírozására vonatkozó nyújtott be kérelmet. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola első ütemének kivitelezésénél ugyanis voltak olyan munkálatok, amelyeket nem a kivitelezést elnyert cégtől rendeltünk meg, hanem saját intézményünktől. Ennek a fedezetét pótelőirányzatban biztosítja most az önkormányzat a Kommunális Szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy sokkal olcsóbban és saját intézményünkkel tudtuk elvégeztetni a munkát.

Döntöttünk az ÉMOP 3. 1/2/d azonosító számú, Sárospatak központjának fejlesztése, s a piac korszerűsítéséhez kapcsolódó saját projekt indulásáról.
Egy megnyert pályázatról van szó, amelyben tervezzük a Művelődés Háza előtti tér felújítását, a Tanítóképző udvarával történő egybenyitását és ebben a pályázatban lesz lehetőségünk a jelenlegi piac felújítására is. Több mint 300 millió forintot nyertünk rá, viszont 43 millió forint önrészt kell az önkormányzatnak biztosítania. Úgy látom - a nehéz gazdasági helyzet ellenére -, hogy ha nem élünk ezzel a lehetőséggel és nem teszünk meg mindent annak érdekében, hogy a 43 millió forintot előteremtsük, akkor a közeljövőben belátható időn belül nem lesz erre lehetőségünk, márpedig mindenki láthatja hogy a tér burkolat felújításra legalább olyan fontos, mint a piac felújítása. Tehát arról döntöttünk, hogy ezt a 43 millió forintot bárhonnan is, de elő fogjuk teremteni.

A Szent Erzsébet 26. szám alatti önkormányzati tulajdon elidegenítéséről már korábban döntöttünk, de több ok miatt ismét visszajött a testület elé - az ingatlanon belüli egyik üzlethelyiségként nyilvántartott önkormányzati tulajdont érintő peres eljárás, valamint a bank néhány kérése teljesítése miatt. Be kellett hozni ezt a szerződést a képviselő testület elé, amit a képviselőtestület egyhangúlag elfogadott. Remélem, hogy most már hamarosan értékesíteni tudjuk ezt az ingatlant. Ennek két ok miatt is örülnék, az egyik az, hogy nagyon nagy szükségünk van a 60 millió forintos bevételre, a másik pedig az, hogy egy olyan tevékenységet szeretne a vállalkozó a Szent Erzsébet 26. szám alatt megvalósítani, amely teljesen összhangban van a mi elképzeléseinkkel - egy színvonalas cukrászdát, vendéglátóhelyet és más olyan tevékenységeket, amelyek odaillenek a Szentnegyedbe.

A Polgármesteri Hivatalnál nyilvántartott követelésekről tartottam egy tájékoztatót, ami korábbi kérése volt a képviselő testületnek Látható, hogy több, mint 50 millió forint kintlévősége van az önkormányzatnak. Most visszatértünk a korábbi kintlévőségekre is, amelyeket elődeink úgy gondoltak, hogy nem kell behajtani, vagy azért mert olyan jól állt az önkormányzat, vagy azért, mert nem fordítottak rá megfelelő figyelmet.
Irodavezető úrral minden egyes tételt átnéztünk, azokat a tételeket is, amelyek 10 vagy 15 éven kívüliek, de még behajthatóak, hiszen a felszólításokat időben kiküldtük - ezeket is megpróbáljuk behajtani. Kérek mindenkit, aki erre való hivatkozással felszólítást kap, keresse a pénzügyi iroda vezetőjét, vagy keresse a kollégáimat, egyeztessünk, valós e a tartozás. Mindenben partnerek vagyunk akár részletfizetésre is, de a kintlévőségekről nem tudunk lemondani. Általában ezek kisebb tételek, nagyon kevés benne a nagyobb, százezres tétel.

A közvilágítási hibaelhárítással kapcsolatban végzett tárgyalásokról tájékoztattam a képviselő testületet. Nem jutottam sajnos előrébb a közvilágítási szolgáltatást végző céggel. Erről tájékoztattam a képviselő testületet, akik arra adtak felhatalmazást, hogy inkább kezdjem meg a szükséges lépések megtételét a közvilágítási szerződés felbontása érdekében, mivel nem vagyunk megelégedve a szolgáltatással. Valószínűleg most már mindenki gyakran találkozik azzal, hogy nemcsak egy-két lámpa nem működik, hanem időnként szakaszokon is, több helyen nem működik a közvilágítás. Nem történt meg a szerződésben foglalt mérőeszközök felszerelése sem, és anyagilag sem látom, hogy ez egy jó szerződés lenne az önkormányzatnak.
Szeretném, ha zökkenőmentesen, simán történne, ennek a szerződésnek a felbontása, de az utasítás alapján attól sem riadunk vissza, hogy bírósághoz forduljunk.

Zárt ülésen első lakáshoz jutók támogatásáról volt szó, valamint az egyéb ügyek között szintén egy tájékoztatót tartottam, egy kimutatást adtam a képviselőtársaimnak az Esze Tamás Általános Iskola felújítása kapcsán, hogy ha az esetlegesen az oda átvitt intézmények miatt megüresedett önkormányzati ingatlanainkat értékesítenénk, akkor ez milyen bevételt jelenthetne az önkormányzatnak. Ez a napirendi pont is fenn van a Patak honlapon.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2011.10.06./
 

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség köszönete

 

               
                      

Sikert hozott Sárospataknak a szeptember végén megrendezett Serdülő Ökölvívó Magyar Bajnokság. Nem csak a Krai Csaba és Szabó Teri edzők versenyzőinek dobogós helyezései miatt mondhatjuk ezt, hanem azért is, mert a helyszínen szerzett információk, az érkezett visszajelzések és sajtóvisszhangok szerint jól szervezett verseny volt, ahol a résztvevők jól érezték magukat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Szakos József elnöki szaktanácsadónak a www.boxing.hu –n megjelent írása, melyben leírja, hogy ökölvívóikat nagy szeretettel fogadta a Bodrog-parti város…
 

 

.
Szakos József

 


Krai Csaba

 


Szabó Teri

 


Aros János

 

      

Sárospatakon utánpótlásunk (Szakos József írása)
Serdülő ökölvívóink Zemplén megye legpatinásabb városában, Sárospatakon adtak randevút egymásnak. A találkozó apropója az volt, hogy kik nyerik a Kol Kupáért rendezett serdülő országos bajnokságot. Ökölvívóinkat nagy szeretettel fogadta a 12 ezer lakosú Bodrog-parti város. A Makovecz Imre Ybl Miklós-díjas építész által tervezett, impozáns Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnoka ideális helyszínnek bizonyult. A szép számú közönség előtt 48 egyesület 133 versenyzője mérkőzött négy napon keresztül.

A megnyitó ünnepségen Aros János polgármester elmondta: "Sárospatak a kultúra városa, Bodrog-parti Athén, Szent Erzsébet szülővárosa, iskolaváros, és köszönhetően az elkötelezett szerepet vállaló testnevelőknek, edzőknek, már nyugodtan mondhatjuk azt is, hogy a sport városa."

Ebben a városban élt a világhírű pedagógus tudós, Comenius 1650 és 1654 között, akinek a nevéhez nem kisebb érdem fűződik, mint annak a ténynek az elfogadtatása, hogy "a test fokozatos edzésének" az oktatás szerves részét kell képeznie. A városban az ökölvíváson kívül működik kosárlabda, labdarúgó, vízilabda, kézilabda és asztalitenisz szakosztály. Minden sportágban - így az ökölvívásban is - a városvezetés terve az, hogy beindítja a sportiskolás rendszert.

A város polgármestere, Aros János - nagy örömünkre - kijelentette, hogy meg kívánják pályázni a 2012-es Utánpótlás Korú Ökölvívók Olimpiájának rendezési jogát. A magas színvonalú bajnokság döntőjén jelen volt a város legfelsőbb vezetése: Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, Riz Gábor országgyűlési képviselő, Aros János polgármester, Dr. Téglás István rendőrkapitány, Sikora Attila alpolgármester, Szvitankó Tamás, a városi sportbizottság elnöke, Donkó József, a kabinetiroda vezetője és Kiss Csaba képviselő.

Nem lenne teljes a beszámolónk, ha nem említenénk meg a szponzorokat, akiknek a segítsége nélkül nem lehetett volna ilyen magas szinten megrendezni a bajnokságot. A bajnokság névadója Kol Ferenc, az autóbalesetben elhunyt, egykori kiváló válogatott ökölvívó volt. Minden nap színvonalas és izgalmas mérkőzéseket láthattunk. A korosztályra jellemző harcosság teljességgel meghatározta a küzdelmeket.

A versenyzők képzettsége sokat fejlődött, vélhetőleg ebben a Héraklész program által biztosított feltételek is komoly szerepet játszottak. Kimagaslóan szerepelt a KSI, a PVSK és a KSC. Figyelemre méltó volt még a Pesterzsébeti Ring SC, a Szolnoki MÁV, valamint a Ring SC Kaposvár és a nemrég alakult Tápiómente SE is, két-két első helyezésével. A házigazdák is kietettek magukért az egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmükkel.

Essék szó a különdíjasokról is:
A legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó versenyző: Hoppál Attila (Szolnoki MÁV)
A legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó hazai versenyző: Sárga Krisztián (Sárospataki TC)
A csapatversenyt a KSI nyerte.

Köszönjük Sárospatak! A lenti linkre kattintva elolvashatják a bajnokság jegyzőkönyvét : Serdülő OB 2011. Jegyzőkönyv.pdf

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Amit a sárospataki arany-, ezüst-, és bronzérmesekről tudni kell:

Sárga Krisztián aranyérmes (40 kg-ban)
A döntőben a budapesti Központi Sport Iskola versenyzőjét sikerült legyőznie.
14 éves, Sátoraljaújhelyben lakik, a Jókai Mór Általános Iskola 8. osztályos tanulója. Négy éve bokszol, ebből kettőt Szlovák Újhelyben, ugyanis Sátoraljaújhelyen nincs ilyen szakosztály. 6-an vannak testvérek, akik közül 4-en bokszolnak. Ketten azért nem, mert egyikük lány, a másik pedig fiú ugyan, de még kisbaba. Tehát 4 nagyfiú van, ők mindannyian az apukájukat követik, aki szintén bokszolt.
Krisztián két éve Sárospatakra jár át az STC ökölvívó szakosztályába edzésekre, minden áldott nap vonattal – a hétvége kivételével, amikor viszont otthon edz. Az edzői itt Szabó Teri és Krai Csaba.
A hétköznapi életben még nem alkalmazta az ökölvívó tudását, mert nem támadták meg és azt mondja, különben sem szabad civilben bokszolni.

Jakocska Horváth Tibor ezüstérmes (50 kg-ban)
Vissen laknak, de a Kenézlői Körzeti Általános Iskola 7. osztályos tanulója. Két héttel ezelőtt az egri válogatón 1. helyezést ért el, ezért kicsit zokon esett neki, hogy az Országos Bajnokságon most „csak” II. lett. Az ő esete nem egy szokványos, ugyanis csak a versenyek előtt másfél héttel szokott bejárni a sárospataki klubba edzésekre. Így volt ez az egri válogató és a mostani bajnokság előtt is. Hogy máskor nem jár, ennek egyik oka a bejárás nehézségeivel magyarázható, másrészt pedig azzal, hogy a bátyja a sárospataki TC igazolt ökölvívó versenyzője, aki otthon edz vele.

Varga Krisztián bronzérmes (38.5 kg-ban)
Ő az egyetlen sárospataki lakos a három dobogós versenyzőnk közül, a Thököly utcában laknak. A rokonságában már több bokszoló is volt, tőlük kapott kedvet. Az édesapja ugyan nem bokszol, de sportemberként ma is nagy barátságban van különböző sportágakkal. Ő vitte el fiát 6 évvel ezelőtt Krai Csabához, hogy járhatna-e ökölvívó edzésekre. Csaba igent mondott, s Krisztián azóta is jár, töretlen lelkesedéssel. Az edzőtermen és ringen kívül ő sem bokszolt még, s reméli, hogy nem is kerül rá sor. Egyébként a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 6. osztályos tanulója.

 


Sárga Krisztián aranyérmes

 


Jakocska Horváth Tibor ezüstérmes

 


Varga Krisztián bronzérmes


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók (1. nap) >>>   Döntő 1.  >>>     Döntő 2. >>>    Döntő 3. >>>

 
Törő Gábor
/2011.10.06./
 

Film készült a Dörzsik forrásról

 

               
                      

A sárospataki Művelődés Háza és Könyvtára által szervezett Zempléni Tájakon című előadássorozat keretében a 4. filmjét mutatta be Becse Tamás, a Zemplén Televízió operatőre. A filmvetítéssel egybekötött irodalmi barangolás témája ezúttal a Dörzsik forrás volt, ami évszázadokon át látta el vízzel Sátoraljaújhelyt…
 

 

.
Becse Tamás

      

A természetfilmes operatőr elmondta, hogy 700 éve már lejegyezték a forrás meglétét, aminek a vizét az 1700-as évek végén földalatti csatornán vezették le a városközpontba, ahol egy díszes kifolyót készítettek hozzá, s „ugrós kútnak” neveztek – így szerepel Kazinczy Ferenc írásaiban is.

Vizét ivóvízként használták, de a tűz esetén oltóvízként is jó szolgálatot tett. A kutat az 1900-as évek elején bontották le, amikor a város csatornázását elvégezték.
1987-ben alkották újra, azóta folyik a vize ismét. Az irodalmi hátteret egy témához illő, kutakról szóló mese felolvasása szolgáltatta.
A sorozat következő része a virágokról szól majd, plusz egy ajándék filmet is tervez Becse Tamás, a filmek készítője.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>> 

Cziczer Katalin
/2011.10.06./

 

TÁMOP-os nyitórendezvény az Art Ért-nél

 

               
                      

2011. október 5-én,az V. András Étteremben tartotta az ART ÉRT Művészeti Iskola a TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0223, Tehetség és Identitás című projektjének nyitó rendezvényét, amelyen Csetneki József, a program vezetője elmondta, hogy a projekt 3 tanórán kívüli foglalkozási tematikára épül....
 

 

.
Csetneki József

      

A „Hétköznapi képzőművészet”, a „Hagyományőrzés és kézművesség”, valamint a „Helytörténet” tematikák mind az 5 szerződött partnerintézményben (a sárospataki Carolina Óvoda és Bölcsőde, Körzeti Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda Boldogkőváralja, Apáczai Csere János Általános Iskola, Taktaharkány, Általános Iskola és Óvoda, Pácin, Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája) beindulnak, és havi szakkörök, valamint havi tehetséggondozás formájában valósulnak meg. A projektbe bevont gyerekek egy őszi és egy nyári táborban vesznek részt, melyben mintegy erdei iskola-szerűen alapozzák, illetve erősítik meg tudásukat.

Félévente 2 alkalommal, minden intézményben külön megrendezzük a tematikánkénti vetélkedőket, melyekbe a szakköri tagokon túl bevonjuk az intézmények érdeklődő diákközösségeit is. Az interaktív, foglalkoztató jellegű versengések nyertesei értékes ajándékokat kapnak. A program 14 hónapig tart, a 2011/12-es tanévet magába foglalva, havi rendszerességgel.

A rendezvényen a hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozásának helyzetéről hallhattak előadást L. Ritók Nórától, az Igazgyöngy Alapítvány és Művészeti Iskola vezetőjétől. A programról bővebben a http://www.artert.hu oldalon szerezhetnek információt az érdeklődők.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.10.06./
 

„TOTUS TUUS-EGÉSZEN A TIÉD”

 

               
                        

Szeptemberben a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tanulmányi kiránduláson vett részt Budapesten a Vasúttörténeti Parkban. II. János Pál pápa emlékvonata először érkezett Magyarországra a Szentatya híres „TOTUS TUUS-EGÉSZEN A TIÉD” jelmondatával...
 

 

.

      

II. János Pál Pápa tiszteletére a lengyel vasút különvonatot készített, mely Krakkó és Wadowice zarándok hely között rendszeresen szállította a zarándokokat. A vonatot a világon egyedüliként XVI: Benedek Pápa szentelte meg.

A speciális vasúti szerelvény Krakkóból indult és missziós körutat tesz a négy visegrádi országban. A 68 méter hosszú vasúti szerelvény körútjának a célja, hogy közelebb hozza a négy közép-európai ország lakóihoz II. János Pál pápa személyiségét, munkásságát és szellemiségét tablók és filmvetítés gazdagításával.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

SZENT ERZSÉBET KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA
/2011.10.05./

 

Európai Autómentes Napon vettek részt a Rákóczisok

 

               
                        

 

.

       Az Európai Autómentes Napot 1998. óta minden év szeptember 22-én tartják. Célja, hogy társadalom környezettudatosságát erősítse, felhívja a figyelmet a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire, a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére, és nem utolsó sorban, egészségesebb környezetet, tisztább levegőt teremt – ha egy napra is.

A rendezvény hosszú távú célja, hogy rávegye a rendszerint munkahelyre, iskolába, vagy kikapcsolódni is autóval járókat, hogy az utazáshoz fenntartható, alternatív közlekedési módokat vegyenek inkább igénybe.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2011.10.05./

 

Könyvtári szolgáltatások fejlesztése a sárospataki kistérségben

 

               
                        

 

.
Kövér Sándorné

      

A Zrínyi Ilona Városi Könyvtár a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálattal közösen nyújtott be és nyert pályázatot. A TÁMOP-3.3.7-09/1-2009-0010 sz. projekt célja:
- a könyvtári szolgáltatások népszerűsítése,
- élethosszig tartó tanulás támogatása könyvtári módszerekkel,
- az esélyegyenlőség növelése,
- az olvasáskultúra fejlesztése,
- színvonalas helyi programok szervezése a kistérség minden településén.

Az első rendezvényre 2011. szeptember 12-én Komlóskán került sor. Az általános iskola tanulói egy komplex olvasásnépszerűsítő könyvtári foglalkozáson vettek részt. Megismerték az ősz jellegzetességeit, mesékkel, találós kérdésekkel, őszi termésekkel ismerkedtek. Az alma című mese meseposztón elevenedett meg, majd őszi gipszképet készítettek a szalvétatechnika alkalmazásával. A foglalkozásnak nagy sikere volt, minden gyermek örömmel vitte haza saját alkotását - nyilatkozta Kövér Sándorné a könyvtár vezetője...

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2011.10.05./
 

A Zene Világnapját az iskolában és szabadtéren is megünnepelték a Kisrefisek

 

               
                      

 

.

      

Október elsején rádiós megemlékezéssel nyitottuk a napot, majd szünetekben diákjaink hangszereken előadott műsorszámokkal kápráztatták el tanulótársaikat és pedagógusokat. Kora délután az iskola kórusa és a hangszeresek Takács Zoltánné kórusvezetővel a Hild téren gyülekeztek és a vásárlókat, járókelőket élőzenével gyönyörködtették.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.10.05./
 

Katakéta-lelkipásztori munkatárs szak indult Beregszászon

 

               
                      

Közös képzést indított a Sárospataki Református Teológiai Akadémia és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. Az új szakon összesen 39-en kezdik el tanulmányaikat, mindannyian levelező tagozaton. A két intézmény közötti együttműködési megállapodást pénteken írták alá Beregszászon a Kárpátaljai Magyar Főiskola tárgyalójában, ahol jelen volt Csomós József tiszáninneni-, Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök; Dr. Enghy Sándor a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektora, valamint Dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke...
 

 

.
Csomós József

      

A szak indítását gyülekezeti igény hívta életre, ugyanis Kárpátalján nagy szükség van ún. lelkipásztori segítőkre, akik az öregek látogatásában, a diakónus képzésben, vagy akár az ifjúsági misszió területén vállalhatnak jelentős szerepet. – Az új felsőoktatási képzés nemcsak ajándék, hanem bizonyíték is arra, hogy Kárpátalján erős református közösség él – mondta portálunknak Zán Fábián Sándor. Hozzátette: a határokon átívelő kezdeményezés a magyar reformátusság összefogását eredményezheti. – Egyre több lehetőséget kell adnunk, hogy mind az Anyaországban, mind a határon túl élő magyarok találkozzanak és közösségé formálódjanak – hangsúlyozta a püspök, aki a jövőben is bízik a két intézmény kiváló kapcsolatában.

Tiszáninnen, Sárospatak és Beregszász szerves egységéről beszélt Csomós József, aki azt mondta: a megállapodás aláírásával történelmi pillanatnak lehettünk tanúi. – Olyanok kezdhetik meg tanulmányaikat az új szakon, akik a kárpátaljai gyülekezeteknek eddig is aktív, nem lelkészi munkatársai voltak – mondta a püspök, majd rávilágított: az új lehetőség a gyülekezeti élet megerősödését és fejlődését eredményezheti. Csomós József a Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Sárospataki Teológia és a Miskolci Egyetem lehetséges összefogását is felvetette. Az elképzelés szerint a református közösségszervező szakon valósulhatna meg az együttműködés.

Dr. Enghy Sándor rektor egy új oktatási paletta születéséről és bővüléséről beszélt. – A katakéta-lelkipásztori munkatárs szak garancia a jövőre nézve, hiszen az itt végzett hallgatók a lélek kardjával fognak harcolni a református közösségekért – fogalmazott. Azt reméli, hogy a képzésnek köszönhetően a reformáció alapelvei gyökeret vernek és gyümölcsöt teremnek a beregszászi felsőoktatási intézményben. Dr. Enghy Sándortól megtudtuk, jelenleg az első konzultáció szervezésének előkészületei zajlanak.

Az együttműködés hosszú távon segítheti a két intézményben dolgozó pedagógusok kapcsolatát is – véli Dr. Orosz Ildikó, aki elmondta: a képzés célja olyan lelkipásztori segítők felkészítése, akik nemcsak hitben erősek, hanem képesek megbirkózni a modern kor kihívásaival is. Az intézmény elnöke az új tanévtől anyagi és erkölcsi stabilitást vár, emellett idén kiemelt szerepet szánnak a tudományos kutatásoknak is.

 


Dr. Enghy Sándor


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

TIREK.HU
/2011.10.04./
 

Felhívás!

 

        
    

Mustgáz: Tokaj hegyalján megkezdődtek a szüreti munkálatok, ezért felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy mielőtt a borospincékbe mennének, mindig tartsák szem előtt, hogy a pincékben elhelyezett must erjedésekor mustgáz keletkezik, melynek kismennyiségű belégzése is eszméletvesztéshez vezet – nyilatkozta Barna Norbert tűzoltó hadnagy…
  
 


Barna Norbert

 

Néhány évvel ezelőtt előfordult, hogy ezt figyelmen kívül hagyták, így a szerencsétlenség sajnálatos módon be is következett. Ha mégis a pincébe indulnak, vigyenek magukkal égő gyertyát, melyet tartsanak derékmagasságban, ha a gyertya elalszik, akkor az azt jelenti, hogy az erjedés már megindult és az emberi életre veszélyes mustgáz keletkezett, mely nehezebb a levegőnél, ezáltal a pince alsó részében gyülemlik fel. Ilyen esetben a helységet azonnal hagyják el!

Fűtés:
Augusztus végével az ősz hamar beköszöntött. Azt tapasztalhattuk, hogy a hőmérséklet 10-15 fokkal is esett, melyet az emberi szervezet nehezen visel el, ezért többen már a hónap elején befűtöttek, de a hónap közepén már kezdetét vette a fűtési szezon is.
Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy csak kifogástalan állapotú tüzelő- és fűtőberendezést használjanak, a tüzelés során tartsák be az alábbi jó tanácsokat:

- A gázkazánokat a fűtési szezon előtt vizsgáltassák felül szakemberrel, hogy halálos füstmérgezéses balesetek ne forduljanak elő!
- A füstelvezető csövet 1,5 méterenként, de legalább egy helyen az épület szerkezethez kell rögzíteni.
- A kéményeket kéményseprő által rendszeresen felül kell vizsgáltatni, ki kell tisztíttatni.
- A használaton kívüli kémény-nyílásokat nem éghető anyaggal hézagmentesen le kell zárni.
- A hőtermelő berendezés és az éghető anyag között olyan távolságot kell megtartani, illetve olyan hőszigetelést kell alkalmazni, hogy az éghető anyag felületén mért hőmérséklet a legnagyobb hőtermeléssel való üzemeltetés mellett se jelentsen az éghető anyagra gyújtási veszélyt!
- Az éghető padozatú helységekben lévő szilárd tüzelésű kályhák elé megfelelő nagyságú, nem éghető anyagú parázsfelfogó tálcát helyezzenek el, mely biztosítja, hogy az esetlegesen kihulló, kipattanó szikra ne juthasson a padozatra.
- Soha ne használjunk éghető folyadékokat a tűz élesztésére, mert robbanás lehet a végeredménye.
- A tűzhelyek tisztításakor összegyűlt hamut, salakot csak teljesen kihűlt állapotban öntsék ki!

Vihar előrejelzés:
Továbbá tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján (www.baz.katasztrofavedelem.hu) folyamatosan tájékozódhatnak a várható időjárás alakulásáról. Az oldalon 3 óránként frissítik az információkat, így figyelemmel kísérhetik a meteorológiai veszélyjelzéseket, és a figyelmeztető előrejelzéseket.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék „ÖNÖKÉRT HA KELL, TŰZBE MEGYÜNK!” Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Hivatásos Tűzoltóság ügyeletére fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.


 

Barna Norbert tűzoltó hadnagy és Tóth János tűzoltó hadnagy
/2010.10.04./
 

Két repülőmodellező vitte Sárospatak hírnevét

 

               
                      

A repülőmodellezők naptárában a szeptember vége Törökszentmiklós-Surjány sportreptér nevéhez fűződik. Városunk itt is képviselve volt, hiszen két – a repülőmodellezéssel aktívan foglalkozó - sárospataki lakos vitte jó hírét lakóhelyünknek, saját modelljeikkel. A 13 éves Korda Péter (Rákóczi Ferenc Általános Iskola) és édesapja, Korda Zoltán (mindketten a Sárospataki Modellező Klub tagjai) vettek részt motoros és vitorlázó gépeikkel e rangos találkozón, melyre az ország minden tájáról érkeztek résztvevők, szám szerint 50 modellező, és kísérőik.
 

 

.
Korda Zoltán

      

Az esemény célja a repülőmodellezés népszerűsítése, tapasztalatcsere, a technikai újdonságok-újítások bemutatása. Ebben a sportágban a repülőgéptípusok különböző arányban kicsinyített másai A-tól Z-ig fellelhetők, a repülés hőskorából származó lélekvesztőktől a II. világháborús harci repülőkön át napjaink sugárhajtású repülőgépéig.

A mellékelt fotók sokat elárulnak e csodálatos hobbyról, melyet testközelből is megcsodálhatnak, hiszen a városunk melletti Berek-holtágnál jó idő esetén rendszeresen gyakorolnak „pilótáink”.
Érdeklődés: 70/381-0875
 

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.10.04./
 

Magyar Katolikus Kultúra Napjai Sárospatakon

 

               
                      

A Magyar Katolikus Püspöki Kar kezdeményezésére három éve indult el a Magyar Katolikus Kultúra Napjai című programsorozat. Célja, hogy a rendezvény segítségével a Katolikus Egyház megmutathassa azon értékeit, melyek a magyar kultúra szerves részét képzik. Az idén először kapcsolódik be városunk, a sárospataki Római Katolikus Plébánia és a Szent Erzsébet Ház közös szervezésében- küldte az előzetes programajánlót Bodnár Boglárka...
 

 

.
Bodnár Boglárka

      

Október 5-én szerdán SZÁMONTARTVA. Balogh István tábori lelkész élete és megpróbáltatásai a vörös csillag árnyékában című kötetet mutatja be a Szent Erzsébet Házban a két szerző, Prevozné Balogh Irén és Rostás Gábor.

Október 7-én pénteken 16 órakor új kiállítás nyílik a Szent Erzsébet Házban. Ganczaugh Miklós festőművész Az ikonfestő létrája című kiállítását Keserű Katalin művészettörténész nyitja meg. Közreműködik a Gaudium Musici női kamarakórus.

Október 9-én pénteken a Katolikus Egyház Missziós vasárnapján délelőtt 9.00 és 10.30 órakor kezdődő szentmisékben Szarvas István, a Szent István Rádió igazgatója beszél a rádió missziós hivatásáról a Sárospataki Bazilikában.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.10.04./
 

Interligában szerepel a SUSI

 

               
                      

2011. augusztus 28-án indult, október 30-án ér végett az I. Nemzetközi Interliga Bajnokság, amelyen a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola 2002-2003-as labdarúgó csapata is részt vesz. Az interliga ötlete már régóta megvan a csapatvezetők fejében, de idén végre, valóra is válhatott. A SUSI és a Görög Focisuli kezdeményezésére hat csapatos bajnokság indult, melyen tornarendszerben játszanak az egyesületek - küldte a tudósítást Belicza János edző...
 

 

.
Belicza János

      

Két hónapon keresztül, más és más városokban kerül megrendezésre az esemény. Nagyon sok előnye van a bajnokságnak, hiszen nevezési díj nincs, ám mindig a rendező egyesület vállalja fel a költségeket, így előre lehet tudni, mikor kell utazni, mikorra kell a formát időzíteni.
A résztvevő csapatok: NYÍRSULI; GÖRÖG FOCISULI; HAJDÚSZOBOSZLÓ, NAGYKÁROLY – KINDER (Románia); CIGÁND; SUSI. A Sárospatakiak a kezdeti lépések után, remek teljesítményt nyújtottak Nagykárolyban, ahol – az előkelő mezőnyben – harmadik helyet értek el.
Vachter Tamás, a csapat edzője elmondta: „Elsősorban nem az eredmény számít a gyerekeknél, hanem a technikai tudás csiszolása, akarati tényezők fejlesztése. Ehhez, remek alkalom az INTERLIGA. Tornáról tornára fejlődtek a sportolók, így a cigándi és a vásárosnaményi kupákon megfelelő, a nagykárolyi eseményen pedig jó játékkal rukkolt elő csapat.” GRATULÁLUNK!
A CSAPAT TAGJAI: Keksz B.,Kovács Zs.,Bana L.,Vachter F.,Ardó A., Baba J., Mózes T., Hunyadi B., Batta G., Tagai A., Dékány Cs., Lovas D., Fridrik P.,Halász D., Bódi Á., Luka M.,- játékosok, Vachter Tamás – edző.

Hír még a SUSI életéből: az első hazai esemény, 2011. október 30-án lesz, ahol az INTERLIGÁBAN szereplő 2002-2003-as labdarúgó csapat fog bemutatkozni, valamint ezen a napon – a kilátogató nézők – a 2001-es és a 2003-2004-es focistákat is láthatják. Novemberben pedig elkezdődnek az Országos ADIDAS-ERIMA fordulók a szivacsosoknál és a kéziseknél is. Öröm, hogy a SUSI-ból „kiöregedett” 2000-es focisták sikeresen beilleszkedtek az STC U-13-as csapatába. A SUSI életéről további információt a +36/70/450-42-60-as telefonszámon lehet kérni. Az edzők szeretettel látnak minden sportolni vágyó gyermeket. www.susi.mlap.hu

 
Vachter Tamás


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


www.susi.mlap.hu
/2011.10.03./
 

Minden mozogni szerető sárospataki figyelmébe ajánlom!

 

               
                      

Az év legfittebb napja immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten, 2011. november 27-én! Most mindenki számára van lehetőség eljönni erre a rendezvényre, ugyanis egy 50 fős buszt indítunk városunkból! Kortól, nemtől függetlenül bárki jelentkezhet, aki szeretne egy fergeteges, mozgással teli napon részt venni - hívja fel az érdeklődők figyelmét Kordáné Györki Erika az ÁVG testnevelő tanárnője...
 

 

.
Györki Erika

      

6 teremben közel, 50 óratípus, 4000 résztvevő, sztárelőadók, kiállítás 1500 négyzetméteren! A Tesco FittArénán a hazai fitneszvilág szárjai és legnépszerűbb prezneterei lépnek színpadra és mozgatják meg a fitnesz szerelmeseit. A program évről-évre egyre színesebb és mozgalmasabb, a táncos koreográfiáktól a bokszos mozdulatokon át egészen a regeneráló és alakformáló órákig mindenki megtalálhatja a számára ideális programot.
Az egyes órák között pihenésképpen érdemes bejárni a Fitnesz Park és az Életmód Expo 1500 négyzetméteres területét, ahol kipróbálhatod a legújabb gépeket és fitnesz eszközöket, szakértők segítségét kérheted, illetve megismerkedhetsz a legújabb táplálkozási trendekkel, wellness szolgáltatásokkal.

Diákjegy: 2.500.-
Felnőttjegy: 3.500 Ft.-
Utazási költség: 3.000 Ft.-
Jelentkezési határidő: 2011. október 15-ig. Szervező: Kordáné Györki Erika (ÁVG) 70/ 771 51 67

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.10.03./
 

Ülésezett a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

 

               
                      

2011. október 3-án, délután ülésezett a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság, akik 20 napirendi pontot tárgyaltak. Sok időt vett igénybe a 2011. évi költségvetési előirányzatok tárgyalása, mivel sorra kellett venni az egyes állami pótelőirányzatokat és az egyes intézmények előirányzati változásait – mondta Hajdu Imre a bizottság elnöke…
 

 

.
Hajdu Imre

      

Ezek között szerepelt pl. a bérkompenzáció, az ÖNHIKI pályázat mint növekedés, viszont csökkenés is szerepelt az előterjesztésben, a 90 fő óvodás ellátása miatt, ami a továbbiakban nem önkormányzati intézményben történik.

Több napirendi pontban is foglalkoztunk a fürdővel, hiszen meghallgattuk a Pataqua Kft első 8 hónapról szóló beszámolóját, és wellness szálloda és egészségturisztikai központhoz kapcsolódó szolgáltatások megvalósítására kiírt pályázatra beérkezett ajánlat.
 

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.10.03./
 

A Turizmus Világnapja

 

               
                      

Szeptember 27-én reggel 6 óra után megkezdődött irodánk akciója a Turizmus Világnapja alkalmából. Sárospatak forgalmas helyein, iskolákban felfújt lufikat helyeztünk el, melynek célja az volt, hogy kicsit megmozgassuk a várost, valamint felhívjuk a figyelmet erre a világnapra. A lufikat üzenetekkel, ajándékokkal helyeztük ki. Az akciónk nagyon sikeres volt, egy igazi lufivadászatot láthattunk, miután a lufik mindenki számára elérhetőek voltak - számolt be Kajati Mónika, irodavezető...
 

 

.
Kajati Mónika

      

Hogy mit is vihettek haza a szerencsés megtalálók?
Csokikat, cukorkákat, tollakat, ceruzákat, nyakba akasztót, iránytűt. 2011-ben arról sem feledkezhettünk meg, hogy ez az év az egészségturizmus éve, ezért a lufikban testi-lelki egyensúllyal, bölcsességgel, valamint egészséggel kapcsolatos üzenetekkel, idézetekkel is megleptük a lufivadászokat!

Köszönetet szeretnénk mondani támogatóinknak, akik nélkül nem valósulhatott volna meg akciónk:
A Művelődés Háza és Könyvtára, Sárospatak és Környéke Turizmusáért Egyesület, Pataqua Kft. Firebird-Pyrotech Kft.

Külön köszönet az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, valamint a Vay Miklós Szakképző Iskola diákjainak, akik nagyon sokat segítettek az előkészületekben.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.10.02./
 

Állatparkos nap a fogyatékkal élőkért!

 

               
                      

 

.
Kis Márta

      

A Sóstón található Nyíregyházi Vadaspark szeptember 12-én hétfőn rendezte meg az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetséggel (ÉFOÉSZ) a sérült gyermekek napját. Az immár 7. alkalommal megrendezésre kerülő program célja egy egész napos kulturális, ismeretterjesztő és szabadidős program biztosítása; az ÉFOÉSZ Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Egyesülete játékos programokkal, kézműves foglalkozásokkal és vetélkedőkkel várta a rendezvény résztvevőit - számolt be Kis Márta a Tagintézmény vezetője...

Ezen a rendhagyó eseményen vettek részt az "Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium" (B-A-Z Megyei Önkormányzat Speciális Közoktatási és Módszertani Intézmény Sárospataki Tagintézménye.) autista tanulói. Az állatpark bejárása önmagában is egy nagy kirándulás volt, de közben sok érdekességet is megtudtunk az állatokról. A Tarzan ösvény a Zöld Piramis az ócenáriummal és esőerdő-házzal rengeteg élményt nyújtott a gyerekeknek.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

B-A-Z Megyei Önkormányzat Speciális Közoktatási és Módszertani Intézmény Sárospataki Tagintézménye
/2011.10.02./
 

Ülésezett a Humán Bizottság

 

               
                     

A szeptember 28-i ülésén 9 napirendi pontot tárgyalt a Humán Bizottság. Kiemelkedő volt ezek közül a város önkormányzata és a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar közötti együttműködési megállapodás megkötésének előterjesztése, fontos volt a Carolina Óvoda József Attila úti Tagintézményének átadásáról szóló beszámoló, valamint a Sárospataki Torna Club Ökölvívó Szakosztályának kérelme – kaptuk az információt Szvitankó Tamás, a bizottság elnöke…

 

 

.
Szvitankó Tamás

      

Kaptunk egy megkeresést a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar dékánjától, amelyben az állt, szeretne a várossal együttműködést kötni. Új szakokat akar indítani a Tanítóképző Főiskola, s már lehet látni az átrendeződések folytán, hogy mi lesz a szerepe a sárospataki Tanítóképzőnek. Információnk szerint maradnia kell, de mivel a tanítóképzés nem köti le a teljes kapacitását, ezért új, olyan szakokat szeretne indítani, amivel a térségben munkához is jutnának a fiatalok.

Ez év tavaszán kezdődtek meg a tárgyalásaink a Görög Katolikus Egyházzal, hogy a József Attila utcai óvodánkat átadjuk. Ennek az átadás átvételnek most már papírformája is van. Megtörtént az átadás, átvétel, épület, berendezések és egyéb tekintetében. Nagyon örülök, hogy az átadások úgy mentek, ahogy megállapodtunk. Egy korrekt, úriemberekhez méltó átadás átvétel történt. Amit ki szeretnék emelni, hogy ennek az óvodának volt egy alapítványa is, ennek az alapítványnak volt maradék pénze, ez körülbelül 800 ezer forint, ez is ott maradt, hiszen térburkolatot és játszótér elemeket vettek belőle.

Az elmúlt hétvégén szervezték meg Sárospatakon a Serdülő Országos Ökölvívó Bajnokságot, és ennek támogatására kért pénzt az Ökölvívó Szakosztály. Tudni kell, hogy a bizottságunknak minden éven van egy olyan tartalék kerete, ami ilyen jellegű bajnokságok megrendezésére, vagy országos rendezvényekre szól. Ez a keret 300 ezer forint. Ebből 250 ezret biztosított bizottságunk a klubnak.

Szó volt az óvoda nevelési programjának módosításáról, a Vay Miklós Szakképző Iskola helyi tantervének módosításáról. Az egyebekben az októberben kapcsolatos rendezvényeket tárgyalta még a bizottság.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2011.10.02./
 

Tehetséggondozó nyílt nap lesz az ÁVG-ben

 

               
                   

2Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium szívesen várja a 2012-2013-as tanévre meghirdetett, Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programja iránt érdeklődő pedagógusokat, diákokat, szülőket a 2011. október 11-én 8 órakor kezdődő nyílt napjára… (a fotó illusztráció)
 

 

.
 

      

Kedves nyolcadik osztályos diákok!

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium örömmel vár Titeket az idei tanévben is, szívesen mutatjuk be Nektek iskolánkat, támogatunk Titeket, hogy sikeres felvételi vizsgát tehessetek.
Ezért iskolánk felvételi előkészítő foglalkozásokat szervez az általános iskolák utolsó éves diákjai számára. Az előkészítők során a szóbeli felvételi vizsgákra készítjük fel az intézményünk iránt érdeklődőket. Ezen találkozások alkalmasak arra is, hogy bepillantást nyerhessetek az intézmény mindennapjaiba, az általa kínált informatikai oktatás sokszínűségébe.

A foglalkozások tervezett időpontjai, minden egyes alkalommal 14.00 órától:
magyar nyelv
2011. október 7.
2011. október 28.
2011. november 18.
2011. december 02.

informatika (INFOKALAND)
2011. október 21.
2011. november 18.
2011. december 09.

Az érdeklődő diákok előzetes jelentkezését a megadott időpontokat megelőző nap 12.00 óráig kérjük jelezni a 47/312-140-es telefonszámon.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.10.02./
 

TIOP1.1.1 – Bemutató órák szülők számára

 

               
                      

A TIOP1.1.1/07/1-2008-0200 pályázat eszközeinek órai alkalmazását mutatták be a pedagógusok a szülőknek a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában.
Az interaktív tábla olyan, a pedagógiai folyamatban is jól hasznosítható IKT (Információs és Kommunikációs Technológia) eszköz, amely egy szoftver segítségével kapcsolja össze a táblát úgy egy számítógéppel (és projektorral), hogy annak vezérlése a tábláról lehetséges lesz, illetve a táblára került tartalmak háttértárolóra menthetővé válna -nyilatkozta Kissné Murányi Andrea igazgató...
 

 

.
Kissné Murányi Andrea

      

A kompetencia alapú tanulás új irányvonalakat mutat, a tudás alapú társadalom eléréséhez. Meg kell tanulni megosztani a tudást, csoportban dolgozni, együttműködni. Az interaktív tábla használatával mindez könnyebben elsajátítható, ugyanakkor a frontális tanításban is rendkívül jól hasznosítható. Az órákat a szó szorosabb és tágabb értelmében is színessé és mozgalmassá tehetjük ezekkel az eszközökkel.

A tananyagban található ábrák, szövegek könnyen alakíthatók, mozgathatók vagy éppen tetszőleges színnel kiemelhetőek.
Most a szülők is megtapasztalhatták, hogy az interaktív tábla használatával a tanórák szórakoztatóbbak lehetnek, a diákok és pedagógusok egyaránt motiváltabbakká válnak.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.10.01./
 

Valódi önvédelem

 

               
                      

2011. szeptember 21-én, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium falai között a miskolci Wing Tsun Kung Fu harcművészeti csoport interaktív bemutatót tartott az iskola diákjainak tanórai kereteken belül - küldte a tudósítást Kordáné Györki Erika testnevelő tanárnő...
 

 

.
Tóth Tamás

      

Az iskola testnevelő tanárainak szervezése és Tóth Tamás igazgató úr nyitottsága tette lehetővé, hogy ezen a napon a Miskolcon működő önvédelmi iskola két tagja, Kiss Tamás és Orosz Milán, valamint - már 10 éve megyei főinstruktor címet viselő- Simon László egész napos bemutatót tarthassanak a diákság nagy örömére. 64 országban oktatják ezt a fajta harcművészetet, köztük Magyarországon is, ahol Máday Norbert népszerűsítette.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több iskolában adtak már helyet ilyen és ehhez hasonló óráknak, s mindig örömmel válaszolnak az iskolák felkérésére.
Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanárai és diákjai nem egyszer mutatták már meg, mennyire fontos számukra a sport és az egészséges életmód, erről adtak most is tanubizonyságot. Simon László főinstruktor elmondása szerint, noha most jártak először Sárospatakon, biztosan nem utoljára. Az aktív és érdeklődő diákságnak köszönhetően újra vissza fognak térni az Árpád Vezér Gimnáziumba, és nem titkolt szándékuk hamarosan Sárospatakon is Wing Tsun Fu iskolát nyitni.
Noha békés városunkban az erőszak nem elterjedt, manapság az önvédelem a mindennapokban elengedhetetlen. Ehhez adott a lehetőség, már csak el kell dönteted, hogy megvéded vagy megadod magad?
A klub elérhetősége: Si-Hing Simon László - 06-30/477-0014 - simonlaszlo@wtmiskolc.hu

 
Simon László


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2011.10.01./
 

NB II-es sakkmérkőzés Sárospatakon

 

               
                      

2011. szeptember 25-én került sor az idény első NB II-es sakkmérkőzésére Sárospatakon a DEAC-Debrecen ellen, melynek a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola biztosított helyet az ebédlőjében. Mikor egy csapat felsőbb osztályba lép, megpróbál erősíteni a jobb eredmények elérése érdekében - küldte a tudósítást Tóth Tamás, a sakkcsapat tagja...
 

 

.
Tóth Tamás

      

Nekünk ez nem sikerült, sőt jelentősen gyengültünk, hiszen az elsőtáblásunk, Braun Márton visszatért korábbi csapatához. A mérkőzés előtt a 12 táblán 11-en a debreceniek voltak esélyesebbek. Talán a hely szelleme is segítette játékunkat, mivel a papírformát jelentősen felborítva, szinte minden partiban erőn felül teljesítve nyertünk: Sárospatak – DEAC-Debrecen 7,5-4,5

Győztek:
Balogh László, Kovács Tamás, Simai Máté, Tóth Levente, Tóth Ferenc.

Döntetlen:
Isépy József, Tóth Tamás, Lengyel Gábor, Nagy Zsolt, Zurkó Csaba.

Az NB II-es eredmények, partik, táblázatok részletesen megtalálhatóak a Magyar Sakkszövetség honlapján.
Most nagyon jó ránézni a tabellára, három hétig a második helyen fogunk állni, ugyanis akkor lesz a következő forduló, melyen Edelénybe utazunk. Ott sem mi leszünk az esélyesek…

Következő hazai mérkőzésünkön Nyíregyháza látogat hozzánk. Hogy hol tudjuk lebonyolítani a találkozót, még nem tudjuk, hiszen pillanatnyilag nincs otthonunk. Folyamatban van az egyeztetés, remélhetőleg sikerül olyan intézményt találni, amely a hideg téli napokon is lehetővé teszi számunkra az NB II-es fordulók megrendezését. Ha már lesz biztos helyszín, közöljük, mert szeretettel várunk minden érdeklődőt a hazai mérkőzéseinkre!

Mivel a csapatot igyekszünk mindig a lehető legerősebben kiállítani, valószínűleg nem minden játékosunk kap majd lehetőséget bajnoki mérkőzést játszani. Továbbá van pár fiatal, lelkes sakkozó-palánta, nekik is szükséges erősödni, versenyhelyzetben kipróbálni magukat. Ezért létrehoztunk a sátoraljaújhelyi sakkozókkal együttműködve egy csapatot Zemplén Együtt néven, mellyel a legalacsonyabb osztályban indulunk. Ez sárospataki irányítással működik, de fordulók Sátoraljaújhelyben is lesznek. Ha valaki szeretne csatlakozni, versenyszerűen sakkozni, szeretettel várjuk! Ebben a csapatban nincs győzelmi kényszer, a játék öröme, valamint a fiatalok fejlődése a fontos. Tervezünk edzéseket is heti rendszerességgel, de ennek sem találtunk még helyet. Amennyiben sikerül, nyitott lesz mindenki számára.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2011.10.01./
 

Nagy értékű felajánlás a környezettudatosságért

 

               
                     

2011. szeptember 17-én a négy helyszínen megrendezett elektromos hulladékgyűjtési akció feltétele az volt, hogy legalább 30 db képcsöves készülék kerüljön a begyűjtés alkalmával a teherautóra, amennyiben így történik, az önkormányzat által megjelölt iskola számos értékes ajándékot kap, sőt ezen felül a begyűjtő FE-GROUP INVEST ZRt. felajánlotta, hogy a begyűjtött hulladék kilogrammjáért 20 Ft-ot fizet, ami szintén a megjelölt iskola számára lesz folyósítva - számolt be Szegedi Istvánné igazgató...
 

 

.
Szegedi Istvánné

      

Örülünk, hogy iskolánk ismét részt vehetett, mint kedvezményezett ebben a gyűjtési akcióban. A tavalyi éven megrendezett vetélkedőn diákjaink egy projektort nyertek a verseny alkalmával és nagyon örülünk a mostani DVD-lejátszónak is.

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola a 182.000 Ft-os felajánlást olyan megfelelő technikai eszközök vásárlására fogja fordítani, ahol az iskola minden diákja valamilyen formába találkozni fog vele, vagy pedig használhatja majd.
Köszönjük az ÖKOMAT-nak a szervezést és az önkormányzatnak magát az ötletet. Nagyon jó dolog, hogy a környezetünket ezekkel a hulladékokkal nem károsítjuk és valahol itt, ebben a korban kell elkezdeni azt a környezettudatos nevelést, amelybe később már felnőttként is megfelelő helyre teszik ezeket az elektromos hulladékokat. A most berendezésre kerülő könyvtárunkba fogjuk a DVD-t beállítani és a hasznos szabadidő-tevékenység egyik formája lehet az ajándék filmek megtekintése.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2011.10.01./

 

Láthatósági mellényt osztottak a polgárőrök

 

               
                     

Itt az ősz, rövidülnek a nappalok. Még néhány hét, és amikor a napköziből hazafelé mennek a gyerekek, már sötétedni fog. A láthatósági mellény nem csak a kerékpárosoknak, de a gyalogosan közlekedő kisdiákoknak is „kötelezően ajánlott” lesz. Erre gondoltak a Sárospataki Polgárőr Egyesület tagjai, amikor szeptember 19-én, délelőtt Klima János polgárőr parancsnok vezetésével látogatást tettek a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában, ahol az elsőosztályos tanulók között láthatósági mellényeket osztottak szét…
 

 

.
Klima János


Aros János

Szegedi Istvánné

      

A sárospataki polgárőrség megalakulása óta elsőrendű feladatunknak tartjuk a gyerekek biztonságának megőrzését és növelését – számolt be a tevékenység céljáról Klima János polgárőr parancsnok…

Minden évben felkeressük az első osztályos általános iskolai tanulókat és játékos előadást tartunk nekik arról, hogyan kell biztonságosan, a szabályok betartása mellett megfelelően közlekedni az úton és az átkelőhelyeken.
A barátkozásunk egyik jele az ajándék átadása, amikor mindenki láthatósági mellényt kap. Munkánkat az osztályfőnökökkel összehangolva végezzük, s ilyenkor az irodánkba is meghívjuk kisebb előadásokra a tanulókat.

Bízom benne, hogy a tavalyi évhez hasonlóan az idén is megnövekszik azoknak a gyerekeknek a száma, akik a láthatósági mellényt szívesen felveszik és hordják – mondta Szegedi Istvánné igazgatónő…

Egyrészt szerencsés helyzetet teremt, mert az autósok látni fogják őket, másrészt pedig tudatosul bennük, hogy az iskolába járás során akár kerékpárral, akár gyalogosan közlekednek, a közlekedési szabályokat be kell tartaniuk.
A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a Polgárőrség között nagyon jó a kapcsolat, az együttmunkálkodás a tanév elején elkezdődik és a tanév végéig fennmarad. Rendezvénysorozatokat indítunk be, amelyek során a gyerekek a Polgárőr Egyesület előadótermében, bemutató órákon, a polgárőrök közreműködésével ismerhetik meg a közlekedési szabályokat. Az iskolai rendezvényeinkre is szívesen hívjuk, várjuk a polgárőröket, ők biztosítják a rendezvény helyszínét, s segítenek a program lebonyolításában is.

Aros János polgármester - aki maga is polgárőr - mint elmondta, még a külföldi delegációk előtt is büszkélkedik a város polgárőr egyesületével, s nagymértékben pártfogolja fiatalokkal való kapcsolattartásukat is…

Nagyon fontosnak tartom a polgárőrség munkáját, mert nem csak Sárospatakon, hanem a kistérségünkben, és az egész országban egyre nagyobb szerepük van, akiknek már a szomszédos országokból is figyelemmel kísérik a tevékenységét. Az elmúlt héten a városunkban tartózkodó Zamosc-ból érkezőket is érdekelte az önkéntes polgárőrség munkája.

Kevesen tudják, hogy a polgárőrök díjazás nélkül, önkéntesen látják el a szolgálatukat. A tevékenységük népszerűsítése, de főleg a gyerekek biztonságának növelése érdekében minden évben felkeresik az elsőosztályos gyerekeket, hogy közelebbről megismerhessék a polgárőrség munkáját, s ilyenkor egy kis ajándékot is kapnak a polgárőröktől.

Nem titkolt szándékunk, hogy valamilyen formában az ifjú korosztályt is bevonjuk ebbe a munkába, ezért olvasható a mellények a hátoldalán az „ifjú polgárőr” felirat. Terveink között szerepel az alsó tagozatos gyermekek részére különböző vetélkedők szervezése is, amely népszerűsítené a polgárőri munkát. A nagyobbak részére, azt sem tartom kizártnak, hogy egy-egy közös járőrözésbe vagy más, közös feladat végrehajtásába is bevonjuk majd őket.

 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2011.09.30./