Archív
2012. január

Összefogással a fagyhalál ellen

 

               
                                       

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése alapján rendkívüli időjárás várható a hétvégére, a hőmérséklet mínusz 15 Celsius fok alá is süllyedhet és jelentős csapadék várható hó formájában. Éppen ezért megpróbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy ez senkit ne érjen váratlanul – számol be Aros János polgármester az önkormányzati szervek által tett megelőző lépésekről…
 

 


Aros János

      

A Pedagógiai és Családsegítő Szakszolgálat munkatársainak, valamint a Szociális Bizottság tagjainak a segítségével felmérjük, hogy melyek azok a családok, akik közvetlenül és azonnali segítségre szorulnak. Gondolok itt a tüzelőellátásra, vagy az élelmiszer ellátásukra.

A Megyei Katasztrófavédelem ülése után rendkívüli Védelmi Bizottsági ülést is összehívunk, hogy fel tudjunk készülni az előrejelzésnek megfelelően, nagyon alacsony hőmérséklet és jelentős mennyiségű csapadék érkezne Sárospatakra.

Tisztelettel kérek mindenkit, hogy akinek a szomszédjában, ismeretségében, illetve a közelében idősek, egyedül állóak laknak, nézzünk rájuk gyakrabban. Figyeljük, hogy füstöl-e a kémény, hogy van-e mozgás.
Ha bármilyen rendellenességet tapasztalnak, azonnal szóljanak a Polgármesteri Hivatalban, a Polgárőrségnek, a Kommunális Szervezetnek, vagy a Családsegítő Szakszolgálatnak.
Bízunk benne, hogy az egymásra való odafigyeléssel meg tudjuk előzni, hogy fagyhalál előforduljon Sárospatakon.


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 Cziczer Katalin
/2012.01.31./
 

A pataki futballcsapat sikere a teremtornán!

 

               
                                         

Megyénkben a hét végén tíz helyszínen rendezték a XXVII. Dr. Borosi László teremlabdarúgó kupa selejtezőit. Ez téli labdarúgásunk legnevesebb eseménye. Mi Sátoraljaújhelyben küzdhettünk meg a továbbjutásért - küldte a tudósítást Koscsó István, az STC Baráti Kör elnöke...
 

 


Koscsó István

      

A megyei I. osztályban szereplő Sátoraljaújhely és a II.osztályban játszó Hollóháza, Mikóháza és Tarcal fiataljaiból álló csapatokkal mérhettük össze tudásunkat. A két esélyes csapat (Patak és Újhely) „hozta” a többiekkel vívott mérkőzéseit, így az utolsó kétszer negyedórában dönthették el egymás között, hogy ki jut tovább a február első hétvégéjén megrendezésre kerülő középdöntőbe. Igazi „vérre menő”, magas színvonalú, izgalmakkal teli játékot láthattunk. Kétgólos előnyünket szorgos munkával kiegyenlítették a hazaiak, így 5-5 büntetőrúgásra került sor.

A vendéglátók kezdték. Az elsőt ők is és mi is berúgtuk. A másodikat ők kihagyták. A harmadik körben mindenkinek sikerült a hálóba betalálni. A negyedik sorozatban mi is hibáztunk. Ők az utolsót is elhibázták, ezért nekünk az ötödiket el sem kellett végezni. Így a végén kedvenceink hagyhatták el örömmel a pályát.
Különböző okok miatt több meghatározó játékosunk nem szerepelt a keretben, de a jelenlévők 100%-osan pótolták őket.
A középdöntőt a tavalyi győztes otthonában Tiszaújvárosban és Miskolcon rendezik meg. Együttesünk 3.-án pénteken 14 órától veszi fel a versenyt Kazincbarcika, Putnok, Sajóbábony, Bükkábrány és Felsőzsolca gárdájával a Miskolcon.
Mindkét csoportból az első két helyezett jut az 5-én, vasárnap, a miskolci arénában megrendezésre kerülő döntőbe.
Kultúrált környezetben egy kellemes napot tölthettünk el. Köszönjük Sátoraljaújhely!
Gratulálunk! Hajrá Patak!


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 STC Baráti Kör
/2012.01.31./
 

Miről tárgyalt a Testület?

 

               
                                       

A 2011. évi költségvetési előirányzatok módosításának beszámolójából jól láthattuk, hogy a tavalyi évben nagyon sok mindent megtett a város és a város vezetése azért, hogy a költségvetése tartható legyen. Nagy részben köszönhető volt a tarthatóság annak is, hogy 230 millió forint „önhikit” nyert a tavalyi év folyamán a város önkormányzata - kezdte beszámolóját a 2012. január végi képviselő-testületi ülésről Sikora Attila alpolgármester…
 

 


Sikora Attila

      

Így sikerült az, hogy nem volt különösebb gond, e nélkül viszont nehézségeket okozott volna a tavalyi év befejezése. Az idei év költségvetésének február 10-én lesz az első olvasat tárgyalása.

Tárgyaltunk a piacokról szóló rendelet módosításáról. Ennek lényege, hogy több mint 3 éve volt utoljára a piacról szóló rendelet módosítva. Időszerűvé vált azóta a helypénz emelése is. Ez nem minden árusítóhelyet érint, amit pedig érint, ott 50 forintos emelésről van szó.

Építészeti és műszaki tervtanácsot kell létrehozni 2012. január 1-jén hatályba lépett világörökségi törvény értelmében. A képviselő testület döntött ennek a létrehozásáról.

Önkormányzati törvény került módosítására, mely szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szól. A lakásfenntartási támogatásról, illetve az aktív korúak ellátását érintő módosításáról van szó ebben a paragrafusban.

Elfogadtuk Sárospatak város önkormányzatának városmarketing koncepcióját. Ez egy olyan koncepció, amely hosszú ideje nyilvános vitára volt bocsátva. A honlapon bárki hozzászólhatott, érkeztek is hozzá javaslatok. Ezeknek a koncepcióba való bevonása történt meg. Így készült el ennek a koncepciónak a szövege, ami elfogadásra került, mint Sárospatak városmarketing koncepciója.

A közétkeztetési szolgáltatási szerződés módosítására is sor került. Egy olyan áremelésről kell beszélni, ami már nagyon esedékes volt, hiszen a közétkeztetési kft 2008-ban módosította az árakat utoljára, közel 4 éve nem volt áremelés. Azóta a nyersanyagok, az alapanyagok, minden jelentősen megdrágult. Eddig a kft belső átcsoportosítással tudta ezt az árat kompenzálni, most viszont már szükségesnek éreztünk egy kis áremelést. A kft vezetése 10 %-os áremelést javasolt, de önkormányzatunk csak 5 %-os áremelést szavazott meg. Ennyivel növeli majd az ételadagok árát a Közétkeztetési Szolgáltatási Kft-nk.

Ugyancsak módosításra került egy másik szerződés, amit ugyanezzel a Kft-vel kötöttünk. Mivel több épületünk kiürült az elmúlt években, így az eddig meglévő karbantartási szerződést módosítottuk. Nincs szükség a továbbiakban karbantartani pl. a Carolina óvodát, a József Attila utcai óvoda épületét, vagy éppen a Rákóczi iskola „Esze Tamás épületét”, valamint a Tüdőgondozó épületét sem, amiket korábban karban kellett tartani. Ezért kellett ezt a szerződést is módosítani, ezeket ki kellett venni a karbantartandó épületek közül.

Előterjesztést hallgattunk meg a Zemplén Televízió Közhasznú Nonprofit Kft 2012. évi üzleti tevéről. Képviselőtestületünk fontosnak tartotta és tartja, hogy a ZTV működjön, viszont az üzleti tervhez konkrét összeget csak akkor tudunk rendelni, amikor az önkormányzat költségvetése megvan, így az üzleti tervet csak a költségvetési számok, az önkormányzatunk által biztosított összeg nélkül tudtuk elfogadni.

A piac korszerűsítéséről szóló projektünk is szóba került. Ebben az évben szeretnénk megvalósítani a piac korszerűsítésről szóló, korábban már elnyert pályázatunkat, amely több elemet is tartalmaz. Ezek között van egy parkoló bővítés, magának a piacnak a korszerűsítése, illetve a városközpontnak, A Művelődés Háza előtti térnek az újraburkolása és a tér kitágítása, a kerítés megszüntetésével. Erre is lehetőség adódik, amit már az Innovo Patak Kft, mint „projekt menedzsment” fog elvégezni. Erről született döntés a testületi ülésünkön.

Sor került egy másik projekt menedzsment kijelölésére is - szintén megnyert támogatás felhasználásával - ami egy közlekedési fejlesztés megvalósítására, valamint a csapadékvíz elvezetésére vonatkozik. Ezt a hivatal dolgozói fogják - természetesen munkaidőben -elvégezni.

Néhány intézményi létszámváltozásról szólt a következő napirendi pont, amelyben az került felvetésre, hogy a Carolina óvodában a következő évtől egy csoporttal kevesebbet indítunk - ez még módosulhat az áprilisi beiratkozások után. Ugyancsak módosul a Rákóczi iskola létszáma, ott az alsó tagozatban 8, a felső tagozatban pedig 12 osztály indul ősztől. Itt is el kell mondani, hogy az áprilisi beiratkozás, ha szerencsénk van, akkor esetleg pozitív irányba módosíthatja ezt. Ha olyan nagy igény lesz az elsősöknél, akkor természetesen azonnal tudunk módosítani, s akkor újra indulhat a 9 osztály, de jelen számításunk szerint ősztől 8 alsós és 12 felsős osztály lesz az általános iskolánkban. Ilyen létszám kérdés áll fenn A Művelődés Háza és Könyvtárában is, ahol a 2012-es költségvetés 5 és fél fő bértömegével számol a könyvtár tekintetében.

A Szent Erzsébet 26. számú önkormányzati ingatlan értékesítéséről már nagyon sokszor tárgyaltunk. Remélhetőleg most már olyan fázisba érkezett a szervezés előkészítése, hogy valóban megszülethet és akkor egy komolyabb bevételt sikerül realizálni önkormányzatunknak.

Lakás elidegenítése történt Végardó városrészben, amire eddig nem volt jelentkező. Most jelentkezett egy vevő, aki szeretné megvásárolni és ezt 5 millió forintos áron támogatja önkormányzatunk.

A József Attila úti óvoda fűtésének átadásáról is már szó volt, ami szeptember óta nem a mi üzemelésünkben van. Ezért szeretnénk természetesen a működtető felé elérni azt, hogy a szolgáltató oda számlázzon, aki igénybe veszi a szolgáltatást.

Hosszú évek óta – legalább 5 éve - húzódó történetünk, hogy a Honvédelmi Minisztériumnak van a horgászfaluban egy háza, amit kértünk, hogy kapjuk vissza. Most érkezett meg ennek a visszaigazolása. A Honvédelmi Minisztérium nem gördít akadályt az elé, hogy az önkormányzat ingyen visszakapja. Hasonlóan szó van két olyan épületről, ami szintén Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában van, s amelyek kapcsán hasonló eljárást kezdeményeztünk, de ezekkel kapcsolatban még nem született döntés - a Kossuth út 46. szám alatt lévő két irodahelyiségről van szó.


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>


Törő Gábor
/2012.01.31./
 

Senkit sem hagyunk megfagyni!

 

               
                                       

Elkezdődődött az igazi tél, éjszakánként egyre hidegebb van és az előrejelzés további lehűlést jelez. A Sárospataki Polgárőrség a rendőrséggel együttműködve fokozott figyelmet fordít azokra az emberekre, akikre nézve a fagyhalál veszélye fennállhat. Azon kívül, hogy ők minden tőlük telhetőt megtesznek, Klima János polgárőr parancsnok a lakosság közreműködésére is számít
 

 


Klima János

      

A Családsegítő Szakszolgálat biztosított a rászorulóknak hajléktalan szállót Páterhomokon, mégis maradhatnak az utcán emberek, akik pl. alkoholos állapotuk miatt nem jutnak haza, vagy a szálláshelyükre. Ezért szerveztünk rendkívüli járőrszolgálatot, akik olyan helyeket is bejárva, amelyek kiesnek a városi forgalomból, pl. a Várkert, Iskolakert és a Vízikapu környéke.

Kérem továbbá a lakosságot, hogy figyeljenek oda fokozottabban ez egyedül élő, ill. idős szomszédjaikra, hiszen saját udvarán is megfagyhat az idős ember, ha pl. elcsúszik és nem tud bemenni - sőt a lakáson belül is fagytak már meg, akiknek nem volt mivel fűteni.

HA NEM FÜSTÖL A KÉMÉNY AKKOR GOND LEHET, vagy beteg a lakó, vagy nincs mivel fűtenie. Az utóbbit is jelezzék. Van a városnak önkormányzata, családsegítő szolgálata, civil szervezetei és itt vagyunk mi, polgárőrök, bennünket is bátran hívhatnak, a 20 351 4948-as telefonszámon.

SENKIT SEM HAGYUNK MEGFAGYNI! Kérjük ezért a szomszédok jelezzenek, mert a polgárőrök sem figyelhetnek minden házat!

Szerk.: az előző években is volt már rá példa, hogy valaki a szerkesztőség felé jelezte, hogy a szomszéd néninek nincs mivel fűteni. Ezt most is megtehetik, mi meg fogjuk keresni azt a szervezetet, aki tud segíteni. Természetesen, ha valaki saját maga bajban van, az ő jelzését is várjuk, a főoldal alján megadott elérhetőségeinken, vagy valamelyik oldalunkra való beírással.


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalis
/2012.01.30./
 

FARSANGI FÁNK VERSENY

 

               
                                       

 

 


A farsang egyik legnépszerűbb, legelterjedtebb eledele a fánk. Sokféle létezik - a túrófánktól a töltött fánkig -, bizonyos, hogy majd minden háziasszony őrzi azt a receptet, amire ő maga esküszik. Ha Ön ezek közé a háziasszonyok közé tartozik, MOST MEGMUTATHATJA, MILYEN AZ IGAZI FARSANGI FÁNK!

A versenyre nevezni A Művelődés Háza és Könyvtárában, 2012. február 18-án 14.00-kor - a Kultúrházak éjjel nappal című rendezvény keretében egy tálca – minimum 25 db – farsangi fánk leadásával lehet. Kérünk minden nevezőt, a fánk mellé jeligés borítékba adja meg nevét, címét, telefonszámát.

Versenyezhet hagyományos fánkkal, de újonnan kikísérletezett, fantáziadús, vagy éppen érdekes formájú fánkkölteménnyel is, tehet mellé házi lekvárt, gyümölcsöt vagy szószkülönlegességet, szóval nyugodtan elengedheti fantáziáját.

A legjobb fánkra a délutáni programjainkon résztvevő felnőtt, vagy gyermek közönség adhatja le szavazatát. A szavazatok összeszámlálását követően 17.00-kor bontjuk a jeligés borítékokat, s hirdetjük ki az eredményt. Az első három helyezett értékes jutalomban részesül, s lehetőséget kap a Sárospatak újságban a recept közzétételére is, amennyiben meg kívánja osztani azt másokkal.


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.01.30./
 

Mezőköveden szerepelt a sakkcsapat

 

               
                                       

2012. január 29-én Mezőköveden szerepelt Sárospatak NB II. Sakkcsapata. A hazaiak – bár a tabella végén állnak – erős csapattal álltak ki, így minden fél pontért meg kellett küzdeni. Ez majdnem minden táblán sikerült is - küldte a tudósítást Tóth Tamás, a sakkcsapat tagja...
 

 


Tóth Tamás

      

Mezőkövesd – Sárospatak 5-7

Győztek:
Simai Máté, Simai Gábor, Rakaczki Zoltán, Csatlós Kornél.

Döntetlen:
Balogh László, Isépy József, Kovács Tamás, Tóth Levente, Kanyog Gergő, Nagy Zsolt.

Következő mérkőzésünk február 19-én lesz, mikor is Nádudvar együttesét fogadjuk.
Előtte február 11-én kerül megrendezésre Sárospatak Városi Bajnoksága, melyen minden sakkozni szerető megjelenésére számítunk! Remek alkalom arra, hogy bárki összemérje erejét a csapat valamely tagjával, ha a sorsolás úgy hozza.


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 Cziczer Katalin
/2012.01.30./
 

SUSI-s hírek és a XI. SUSI NEMZETKÖZI INTERLIGA TEREMLABDARÚGÓ TORNA

 

               
                
                       

2012. január 7-én, a SUSI 2001-es focistái Tokajban vettek részt, a Lurkó Kupán. Az eseményen a következő csapatok vettek részt: Tokaj DSE, Hajdúnánás, Nyíregyházi Kertváros és a SUSI. A mérkőzéseken kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak a sárospatakiak és végül ez előkelő második helyet szerezték meg - számolt Belicza János edző...
 

 


Belicza János

 


Vachter Tamás
 

      

GRATULÁLUNK! A csapat tagjai: Keksz Bence, Séra István, Molnár Csaba, Vachter Fanni, Kalocsai Attila, Kálid Ahmed, Tóth Sebestyén, Baba János, Hornyák Levente – játékosok; Vachter Tamás – edző.

2012. január 14–én Szatmárnémetiben járt a SUSI 2002-es korosztálya. Az Interliga második állomásán, ügyes játékkal negyedikek lettek a Vachter tanítványok. A hosszú utazás után, kemény mérkőzésekben és baráti vendégszeretetben volt részük a pataki sportiskolásoknak.

2012. január 28-án (szombaton) rendezte meg a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola azt a nemzetközi teremlabdarúgó tornát, amely egyben – a 2002-ben születetteknek – INTERLIGA forduló is volt. A nemzetközi rendezvény az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokában került megrendezésre. A kilátogató nézők, a mérkőzéseken szép gólokat, tehetséges gyerekeket és ügyes megoldásokat láthattak. A labdarúgó torna főszponzora a MOGYI Kft. volt. A gyermekek – a sportolás értéke mellett – érmeket, okleveleket, serlegeket, mogyi-s csemegéket kaptak. Az egész napos rendezvény igen színvonalasra sikeredett, hiszen a korosztálynál magasabb színvonalú remek mérkőzések voltak és a következő csapatok voltak jelen: Nagykároly (Románia – Kinder Carei), Szatmárnémeti (Románia - LPS Satu Mare), Máramarosszigeti Sportiskola (Románia - Plimob Sighet), Görög FS, Cigánd SE, Sárospataki Utánpótlásnevelő SI - SUSI. A SUSI vezetői, Aros Jánost – a Sárospatak Város Önkormányzatának polgármesterét, Sikora Attilát – a Sárospatak Város Önkormányzatának alpolgármesterét és Szvitankó Tamást – a Humán Bizpttság elnökét kérte fel a díjátadásra. A mérkőzéseket Punyi Gyula és Gombos Géza sporttársak vezették.

Összességében e rendezvény jó alkalmat nyújtott arra, hogy a SUSI csapatai megfelelően felkészüljenek a további eseményekre. A szervezők büszkék arra, hogy neves egyesületek utánpótlás csapatai vettek részt a tornán. Hír még a SUSI életéből: a 2001 és 2003-ban született sportolóknak februárban lesz a megmérettetés, azaz a hazai teremlabdarúgó torna, valamint az 1999-2000-ben született kézis lányok 2012. február 3-án játszanak Ózdon. Itt kerül megrendezésre az Országos Erima Bajnokság megyei döntőjének első fordulója. A patakiak ellenfelei: Kazincbarcika, Ózd Lóci DSE, Miskolci Sporiskola. A sárospataki egyesület kézilabda edzői, továbbra is várják a SZIVACSKÉZILABDÁZNI vágyó, 2002-2003-2004-20005-ben született gyermekeket. Az edzések minden kedden (Szent E. Kat. Ált. Isk. tornacsarnoka) 16 órától és minden szombaton 10 órától tartják a szakemberek! További információ: +36/30-24-18-747-es és a +36/70-450-42-60-as telefonszámokon kérhető. HAJRÁ SUSI!

EREDMÉNYEK: 2002-ben születettek:
1. NAGYKÁROLY
2. CIGÁND SE
3. GÖRÖG FS
4. SZATMÁRNÉMETI
5. MÁRAMAROSSZIGET
6. SUSI
A sárospataki csapat névsora: Vachter Fanni, Séra István ,Mózes Tamás, Baba János, Tagai András, Hunyadi Bence, Batta Gergő,Ardó Alex, Gócs Bálint, Marchut Szabolcs, Dékány Csanád,Halász Dániel,Szőke Márkó, Kovács Zsombor, Bana László – játékosok; Vachter Tamás – edző.

XI. MOGYI – SUSI NEMZETKÖZI INTERLIGA TEREMLABDARÚGÓ TORNA FŐTÁMOGATÓJA: A MOGYI Kft.

XI. MOGYI – SUSI NEMZETKÖZI INTERLIGA TEREMLABDARÚGÓ TORNA TÁMOGATÓI:
Sárospatak Város Önkormányzata, Árpád Vezér Gimnázium, Vay Miklós Szakképző Iskola, Sárospataki Torna Club, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája, www.sarospatak.hu, www.boon.hu, Zemplén Televízió, Sárospatak Újság, Észak Magyarország, Hunyadi ABC, www.borsodsport.hu, Szvitankó Tamás – Video Tomix Stúdió, A SZÜLŐK, akik nélkül nem lenne SUSI!


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.01.30./
 

„TEST-ÉBRESZTŐ” SÁROSPATAK, FITNESZ-ÉS EGÉSZSÉGNAP!

 

               
                                       

Röviddel megalakulása után máris nagyszabású rendezvény szervezésébe vágja a fejszéjét az Árpád Vezér Diáksport Egyesület a BAZ Megyei Szabadidősport Szövetséggel karöltve, melynek fő céljára az esemény neve is utal: a hosszú tél után mozgással felébreszteni testünket - hívja fel az érdeklődők figyelmét Kordáné Györki Erika kapcsolattartó...
 

 


Kordáné Györki Erika
 

      

Évek óta több fitnesz-rendezvényen is részt vettünk diákjainkkal, és mindig azzal az érzéssel jöttünk haza, hogy a környékünkön élő emberekkel is meg kell ismertetni e rendezvények hangulatát, az akár több órás mozgás utáni kellemes fáradság érzését, a plusz energiával való feltöltődést! 13 órától 18 óráig mintegy 10 féle fitneszstílussal ismerkedhetnek meg a látogatók a helyi trénerek jóvoltából, Cseresnyés Beáta, budapesti sztárvendégünk pedig egy speciális labdás órával színesíti a programot.

Sátoraljaújhelyből 12 Spinning-kerékpár, harcművészetek, jógairányzatok várják majd a kíváncsiskodókat. Egészségügyi mérésekkel, életmód- és kineziológiai tanácsadással, masszázzsal várjuk az arra nyitottakat, s hogy a gyermekek hagyják szüleiket sportolni, aktív gyermekfoglalkoztatással igyekszünk lekötni a lurkók fölös energiáit, a bevállalós fiúk és apukák pedig egy komoly erőnléti próbának vethetik alá magukat. Hála a pataki és környéki cégeknek, intézményeknek nagyon sok, az egészséges életmóddal kapcsolatos felajánlás érkezett, melyeket a tombolasorsolás nyertesei vihetnek majd haza.
Tehát ÉBRESZTŐ!!!, mindenkit szeretettel várunk! Kapcsolattartó: Kordáné Györki Erika, 70/ 771 5167


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 Törő Gábor
/2012.01.30./
 

Hatályba lépett az új szakképzési törvény

 

               
                                        

2012. január 01-től hatályba lépett az új szakképzési törvény, melynek legfőbb hozadéka, hogy szakmák oktatása terén a 3 éves képzési formára való átállást szorgalmazza – nyilatkozta Dr. Téglás Zsolt igazgató. A Vay Miklós Szakképző Iskola 2011. szeptemberétől a megyében elsőként vezette be 2 szakmában ezt az új képzési formát, melynek immár a gyakorlatban is megvalósult működtetését korábban már a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Iparkamara a megyei sajtóban is példaértékűnek minősítette és 2012. január 23-án az Oktatási Minisztérium szakképzési munkatársa is megtekintette...
 

 


Dr. Téglás Zsolt
 

      

A duális képzési forma lényege, hogy felértékelődik a gyakorlat szerepe és 3 év alatt sajátíthatják el a szakmát a diákok. Szorosabbá válik az iskola és a cégek, vállalkozások közötti kapcsolat, mert az első év után a tanműhelyből kikerülve a gazdálkodó szervezeteknél részesülnek gyakorlati képzésben a tanulók, ahol fokozott formában találkozhatnak az adott munkaterület életszerű helyzeteivel és elleshetik a tapasztalt mesteremberek irányítása alatt a szakma fortélyait, jellegzetességeit.

A képzés többnyire 30-70 százalékos arányban folyik (30% elmélet, 70 % gyakorlat), melynek során a szakma iránti érdeklődésen túl jelentős motivációs szerepe van az ösztöndíjrendszernek illetve a tanulószerződés alapján kifizetett tanulói pénzbeli juttatásnak.
Városunk szakképző intézményében folyó hatékony pedagógiai munkát kiemelten elismerte 2011. december 20-án a Megyei Kormányhivatal, amikor a megye 15 leghátrányosabb helyzetű iskolájának, köztük a Vay Miklós Szakképző Iskolának is 50 könyvből álló kitüntetést adományozott Demeter Ervin Kormánymegbízott Úr.
 

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.01.29./
 

Ajándék a speciális szükségletű gyermekeknek

 

               
                                               

 


Kis Márta

      

A Sárospataki és Zemplén Térségi Egyesülettől, az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium B-A-Z Megyei Önkormányzat Speciális Közoktatási és Módszertani Intézmény Sárospataki Tagintézménye MAGNATER (http://www.magnetercenter.hu/) készüléket kapott használatra legspeciálisabb szükségletű gyermekek megsegítése céljából - számolt be Kis Márta, a tagintézmény vezetője...

Ez úton is köszönjük Feró István és Székely József urak segítségét, Dr. Pásztor Erzsébet doktornőnek a berendezés bemutatását, ismertetetését.
 


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium B-A-Z Megyei Önkormányzat Speciális Közoktatási és Módszertani Intézmény Sárospataki Tagintézménye
/2012.01.29./
 

Teltházzal indult a Tokaj-hegyaljai kalandozás

 

               
                                

A Művelődés Háza és Könyvtára ebben az évben útjára indított egy régi, de most új köntösbe öltöztetett programsorozatot, ez pedig a Kalandozások - jelen esetben a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A korábbi években távolabbi borvidékek híres borászatait mutattuk be Sárospatakon, most pedig a szűkebb környezetünknek a tradicionális, illetve újabb szőlőbirtokait, termelőit szeretnénk a középpontba állítani – számolt be egy sikeres rendezvényről Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

Nagy öröm, hogy már a rendezvénysorozat első programján sokan megjelentek. Ez azt jelenti számunkra, hogy igény van az ilyen típusú ismeretterjesztő programokra, amikor egyszerre hívjuk fel a kulturált borfogyasztásra a figyelmet, és ugyanakkor a meghívott előadó segítségével olyan áttekintő ismereteket adunk Tokaj-hegyaljáról, amely mindenki számára értékes. A 2002 óta világörökségi címmel büszkélkedő tájegységünk minden itt lakó számára fontos, akkor is, ha konkrétan a borászat területén dolgozik, vagy éppen attól távol eső szegmensen, de a mindennapi életünket, ennek a vidéknek a megítélését és hírnevét ez mindenképpen befolyásolja.

A Dr. Kiss István vezérigazgató úr előadása után - amelynek fő témája a Tokaji bor helyzete a hazai és külföldi piacokon - a klasszikus borkóstoló sem marad el, amelynek szakmai vezetője Zsurki Sándor, a Tokaj Kereskedő Ház fő borásza volt. Remélem, hogy azok az asztaltársaságok, akik megjelentek, a sorozat hátralévő eseményein is törzsvendégeink lesznek és természetesen a finom borok mellett jó hangulatú beszélgetések, társasági együttlétek is kialakulnak.

Azt hiszem, hogy egy ilyen közművelődési intézménynek is szerepe az ilyen típusú ismeretek átadása és középpontba helyezése. A visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy ez most jól sikerült.


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.01.29./
 

Mikes Kelemen hazatért!

 

               
                                      

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör 2012. évi január 19-én tartott összejövetelén Veres Miklós, a kiváló irodalomtörténész volt a meghívott vendég. A híres pedagógus szinte „haza jár” Sárospatakra a közeli Kisvárdáról. Magyar irodalmunk bármelyik képviselőjéről tartott előadásával a közönségét mindig elkápráztatta eredetiségével, hatalmas tudásával és magával ragadó stílusával. A Köri tagok és az érdeklődők ezúttal sem csalódtak. „A szolga szolgáját szolgálhattam” Mikes-kegyeletúton Törökországban c. vetítettképes előadása mindenki szívét megdobogtatta, szavait lélegzetvisszafojtva hallgatták, hiszen arról számolt be, milyen körülmények hozták haza Mikes Kelemen földi maradványait Rodostóból
 

 


Veres Miklós

 

 

 


Mikes Kelemen

 

 

 


Halász Magdolna

      

Ez a vágyam, amióta a pedagógus pályán vagyok - ennek 31 éve. Vártam valami nagy, kerek évfordulóra, amikor a Nagyok Napjának fényében talán a kicsikre, köztük Mikes Kelemenre is vetődik némi fény. Úgy éreztem, hogy a 2011. év az, amikor szerencsés történelmi csillagállásba kerülnek a dolgok, amikor a szatmári békekötés, a kuruc szabadságharc 300-as évfordulója egybeesett Mikes halálának 250 éves jubileumi évfordulójával. Ráadásul ez a 2011-es év a magyar nyelvújítás kirobbanásának is kerek évfordulója, hiszen a „Tövisek és virágok” 200 évvel ezelőtt, 1811-ben jelent meg. Talán legméltóbb ez a hármas esemény, bár bizonyára lenne egyéb ünnep is arra, hogy egy kint lévő, elfeledett, abszolút hű szolga porai hazakerüljenek.

Igaz, hogy a csont DNS-ként nincs bevizsgálva, mert a hozzátartozókkal nem lehet összevetni, úgy tudom, a zágoni temetőben lévő, szülői sírok csontmaradéka értelmezhetetlen. Utódja, ivadéka pedig Mikes Kelemennek nem volt. Innentől egyetlen járható útnak az tűnt, hogy Rodostóban, ott helyben, a török főkonzul, a Magyar Tudományos Akadémia több professzora jelenlétében tárjuk fel azt a helyet, amelyet a levéltári források szerint száz százalékig biztosnak tudtunk.

Még 2010. telén kezdődött el az államközi kapcsolatfelvétel. Az isztambuli főkonzul megmutatott nekünk egy lebetonozott területet, amely teljes biztonsággal a vélt temetkezési hely volt. Ez egy zárt terület, ahová már nagyon régen, 100-200 éve nem temetkeznek. Egyébként zsidó, örmény, cigány, török és magyar temető ez, több nemzetiség végső pihenőhelye. Sajnos a sírok nem voltak érintetlenek, mivel a századforduló, 1900 előtt, a nagyságos fejedelem és bujdosótársai hamvai 1906-os Kassára hozása előtt az örmények is végig kutatták ezt a temetőt a sajátjaik után. Ismereteim szerint Thaly Kálmán már 1891-ben, a rodostói tartózkodása során arról panaszkodott, hogy az örmények már végigturkálták a temetőt a saját, beigazolt örmény hagyatékaikat exhumálták és hazavitték Örményországba. Nagyon valószínű, hogy ekkor minden más sírnak a joga sérült kisebb nagyobb mértékben - bizonyára a Mikesé is.
250 év távlatából teljes, ép csontvázat hazahozni elérhetetlen igény. Tekintve, hogy már az elődök is, akik csak írtak Mikesről, beleértve a híres Lévay-verset, beleértve Arany, Vörösmarty, Juhász Gyula írásait, nagyon sokan foglalkoztak vele - Kosztolányi is. Mindenki arról tett tanúbizonyságot, hogy a hamvak nehezen fellelhetőek.

Hivatkoznék Sut Magdolna Mária, újságírónőre, a Világ Magyarsága című újság szerkesztőjére, aki velünk együtt utazott a buszon, és így fogalmazott: „sok kuruc, más vitéz porával egybevetve, összemosva a porokat” hoztuk haza egy koporsóban Zágonba, Erdélybe, a Mikesi csontmaradványokat.

Elindultunk, hogy tegyünk valamit, hogy ne pusztán egy emléktábla, szobor, kiadvány, könyv, lap, festmény, hanem valami kézzel fogható, originális, valami eredeti is legyen az ötven évig bujdosó Mikes Kelemenről, hogy Ő maga is érintve legyen egy kegyeleti út kapcsán, Mikes, a fizikai, a biológiai hagyaték.

Erkölcsi kötelességnek tartottam, hogy megtegyük, amit megtehetünk. Tavasszal pedig, 2012. április 20. és május 20. között Zágon város polgármestere Kiss József és Incze Sándor szepsiszentgyörgyi református esperes irányításával, nagy és díszes emlékünnepség közepette a hazahozott csonttörmeléket és a humuszt - előtte díszsírhelyet kialakítva - helyezik el Zágonban, Mikes Kelemen szülőföldjén.

Megvallom, először szerettem volna, hogy a természet által meghagyott apró maradványok Sárospatakra kerüljenek tekintve, hogy életében abszolút odaadó hűséggel szolgálta a Nagyságos Fejedelmet. Így a pataki Rákóczi-vár impozáns díszkertje megfelelő hely lehetett volna a végtisztesség megadásra. Sokáig ez volt a vágyam, aztán egy kérdésre adott válasz elgondolkodtatott. Kiss József, Zágon város polgármestere - aki az akadémiai társaság után jött a saját kocsijával, végig, a tíz napon keresztül Törökországban - megkérdezte tőlem: mondd már meg, mikor járt Mikes Patakon? - mert akkor a tiétek! Tudtommal nem járt soha Patakon, ennél fogva Zágoné, a szülővárosé, Erdélyé az elsőbbség. Az ifjú Mikes onnan került Kolozsvárra, ahol 17 évesen jelentkezett Rákóczi mellé, a fejedelem verbuválásakor és kamarásaként haláláig szolgálta őt.

Így kerültek a maradványok Zágonba, a szülőhelyre, tehát az elsőbbségi jog mégiscsak az övék. Megadtam magam, pedig minden vágyam az lett volna, hogy Patakra kerüljön. Könnyebben látogatható lenne, nagyobb lenne a turista vonzerő, de győzzön az igazság. Támogassuk a kicsit, a szegényebb települést, a határon túli magyart, a zágonit, az erdélyit...”

Veres tanár úr nemes cselekedete tiszteletre méltó, minden magyar szíve örül az ilyen hír hallatán, hiszen minden nemzet – mint ahogy elmondása szerint az örmény – úgy a magyar is igyekszik felkutatni és haza hozni az idegenben elhunyt nagyjait. Nagy ünnep volt annak idején Rákóczi fejedelem hamvainak haza hozatala, nagyon örültünk Petőfi 1989-es megtalálásának – bár az újratemetésére még most sem került sor. Vannak még adósságaink. Gyóni Géza, a szibériai Krasznojarszkban nyugszik, az ott élők tudják, hogy hol a sírhelye, a fogolytársai a testét vasabronccsal meg is jelölték, ha valamikor keresni fogják - eddig még senki sem kereste…

Mindezek fényében – vagy inkább árnyékában – még értékesebb, amit Veres Miklós tett. De ki ez a nagyszerű ember, aki elindul Rodostóba Mikes Kelemenért? Róla Halász Magdolnát, az Olvasókör elnökét kérdeztük, aki az irodalomtörténész-tanárt már olyan sokszor vendégül látta...

Csaknem egy évtizede ismerem Tanár urat. A Zrínyi Ilona Városi Könyvtár igazgatójaként hívtam meg Sárospatakra. Szivák Gábor, a kisvárdai Városi Könyvtár igazgatója ajánlására tartott akkor előadást az irodalom iránt érdeklődő olvasóknak. Megnyerő személyiségével, nagy tudásával, felkészültségével azóta a patakiak kedvenceként emlegetjük. Megtudtuk, hogy több éve kutatja Mikes Kelemen különleges pályafutását, tevékenységét, és régóta tervezte a hamvai hazahozatala megvalósítását, ez ügyben sokat levelezett, sokféle kapcsolatot keresett. 2011-ben a különleges elképzelése találkozott a Magyar Tudományos Akadémia professzorai munkálkodásával, majd az államközi kapcsolatok segítségével Mikes Kelemen, a hűség, a hősiesség igazi képviselője is hazatért.

Nagy tisztelettel és hálával köszönjük Veres Miklós tanár úrnak a Mikes-kegyeletúttal kapcsolatos meghatóan szép, különleges beszámolóját. Büszkék vagyunk Rá , igazi patrióta, a Mikes Kelemen témában készülő doktori disszertációja megvédéséhez is szívből gratulálunk.

„…Zágon felé mutat egy halovány csillag,
Hol a bércnek fején hókorona csillog
S a bércek aljában
Tavaszi pompában
Virágok feselnek…”
(Lévay József: Mikes)


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.01.29./
 

Kazinczy Gábor Szónokverseny a Református Kollégiumban

 

               
                                        

A magyar kultúra napja tiszteletére ebben az évben már hetedik alkalommal szervezte meg a gimnázium humán munkaközössége a szónokversenyt. A megnyitó gondolatokat Balla Gábor öregdiáktól hallhatták az érdeklődők, aki gimnazistaként nagyszerű eredményeket ért el szónoklásban. Az alkotást és a szónoklást összekapcsolva reményét fejezte ki, hogy az elhangzó beszédek működni, azaz hatni fognak...
 

 


 

      

A közönség előtti igényes megszólalás helyzetét próbálhatták ki a vállalkozó diákok, amikor előzetes felkészülést követően a „Ne lopd a napot!” vagy az „Egy nap nem a világ!” kijelentésekkel kapcsolatos véleményüket, gondolataikat mondták el kötelező feladatként. A második fordulóban rögtönzésekre került sor. A versenyzők 30 perc felkészülés után a „Napfényt nem rejthetni véka alá.”, a „Nyugtával dicsérd a napot!”, ill. az „Egyik nap a másiknak tanítványa” mondásokkal kapcsolatos gondolataikat adták elő.

A versenyben a következő eredmény született:
I. Mező Gábor Máté 12. E
II. Enghy Sáron 12. E és Hochrek Dóra 11. E
III. Kállai Zoltán 10. E


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Református Kollégium Gimnáziuma
/2012.01.28./
 

Magyar Kultúra Napját ünnepelték a Szent Erzsébet Általános Iskolában

 

               
                                        

 


 

      


A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.
Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket...

Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak. A Szent Erzsébet Általános Iskolában a 4.b osztályosok műsorát láthattuk, melyet Szekeres Istvánné Zsuzsa néni állított össze. A Himnusz minden versszakát közösen mondták el az évfolyamok tanulói.


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Szent Erzsébet Általános Iskola
/2012.01.28./
 

32 nap gyalogosan az EL CAMINO-ón

 

               
                                      

Nagy érdeklődés kísérte azt a kiállítás megnyitót és előadást, amely a XII. századi, katolikus eredetű, történelmi zarándokút, az EL CAMINO egykori és mai arcát mutatta be Vadkertiné Kőrössy Anna fotói és úti beszámolója tükrében. A kiállítás megnyitóra összegyűlt nagy számú érdeklődőt Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő köszöntötte, majd az Árpád-házi Szent Erzsébet Nővérek Kongregációja városunkban letelepedett tagjainak felolvasása, gitárjátéka, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola két zenepedagógusa Soltészné Krizsai Krisztina és Fedorcsák Katalin muzsikája után Tóth Gábor fűzéri plébános atya ajánlotta a jelenlévők figyelmébe a kiállítást...
 

 


Vadkertiné Kőrössy Anna

      

Anna 2011. május 5-től június 5-ig gyalogosan zarándokolt végig 32 nap alatt a 800 km-es úton, a franciaországi Saint Jean Pied de Portból indulva, átkelve a Pireneusokon, végig Észak – Spanyolországon, Santiago de Compostelá-ig.

A bemutatott képek és az előadás mindenki számára közvetlen élménnyé tették azokat a napokat, amelyeket a Világörökség részévé, és Európa kulturális útjává vált Camino-n emberek ezrei tesznek meg a világ minden részéről századokon keresztül.
Megelevenedtek előttünk a zarándokút hagyományai, a csodálatosan változatos táj, a történelmi és kulturális emlékek.
Megismerkedhettünk a zarándokélet mindennapi örömeivel, viszontagságaival, és azzal a felemelő érzéssel, amely a Compostelá-ba beérőket tölti el, feledve a hátizsákok súlyát, az időjárás és az egyes útszakaszok „próbatételeit”.
A képek segítségével eljuthattunk az Atlanti Óceán partján fekvő Finisterré-be is, vagy ahogy a Camino hagyományai szerint tartják, a világ végére.
Ahogy a képeken láthattuk, valóban a 0,00 km kőnél zárul le egy ÚT legendája, vagy inkább egy századokon átívelő, nagyon is valós, mindennapi élete.
A fotókiállítás, és a hozzá kapcsolódó Úti Napló február végéig tekinthető meg a Művelődés Háza és Könyvtára földszinti kiállításán.


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

    További fotók, amelyek a zarándokúton készültek>>>                További fotók (a kiállítás megnyitásáról) >>>                További fotók (az előadásról) >>>


Törő Gábor
/2012.01.28./
 

Városi Szavalóverseny

 

               
                                      

 


Horváth Barbara

      

Január 22-én ünnepeljük A Magyar Kultúra Napját. Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte a Himnusz kéziratát. A sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola e nap tiszteletére vers és prózamondó versenyt hirdetett az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára...

Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium B-A-Z Megyei Önkormányzat Speciális Közoktatási és Módszertani Intézmény Sárospataki Tagintézményét Horváth Barbara, Surányi Evelin, Szuhai Csaba 2. osztályos tanulók képviselték. Mindhárom tanulónk dicséretet kapott, Horváth Barbara különdíjban is részesült.
BÜSZKÉK VAGYUNK RÁTOK!


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium B-A-Z Megyei Önkormányzat Speciális Közoktatási és Módszertani Intézmény Sárospataki Tagintézménye
/2012.01.28./
 

„Gondolkodom, tehát ott vagyok”!

 

               
                                      

A közeljövőben két komoly feladat is áll a végzős középiskolás tanítványaink előtt! Sorrendben az első az „útkeresés”, életük folytatásához, a második, időben soron következő, az eddig tanultakról számot adni az érettségin. Ezekre már több éve készülnek, de a továbbtanulás és azok lehetőségei és a választás már most az érettségi előtt kell, hogy döntésre kerüljön. Ez talán most az életük legfontosabb döntése. Erre volt most kiváló információszerzési lehetőség a XII. educatio felsőoktatási szakkiállításon, mondta kérdésünkre Szajkó József tanár úr az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanára...
 

 


Tóth Tamás

 

 


Szajkó József

      

Az intézmény vezetése, különösen Tóth Tamás igazgató úr teljes egészében egyet értett azzal a gondolattal, hogy információszerzéssel segítsük végzőseinket. Így a szakkiállításra az érdeklődők köréből megszerveztem a mintegy 50 fő látogatását.
Január 20.-án korán reggel indultunk, az előző évi negatív tapasztalataim alapján, hogy időben az érdeklődők tömegét megelőzve juthassunk be a kiállításra.
A folyamatosan érkező csoportok között elsők között jutottunk be a Papp László Sportaréna előterébe, ahonnan pontban 10 órakor megnyíltak az ajtók és a diákok elé tárulhatott Magyarország felsőoktatásának szinte teljes kínálata.
A felsőoktatási intézmények mellett harminc külföldi egyetem is kínálta képzéseit, illetve tankönyvkiadók, taneszköz gyártók és - forgalmazók, nyelviskolák, szakképző intézmények, valamint oktatással foglalkozó kutatóintézetek is megtalálhatóak voltak az érdeklődők számára. Ezen a napon „bejártuk” egész Magyarország és fél Európa felsőoktatási intézményeit.

A kiállítás egyedülálló lehetőséget biztosított nekünk pedagógusoknak is, hogy figyelemmel kísérhessük a szakma újdonságait, a taneszközök és módszerek korszerűsödését, illetve hogy tájékoztatást kapjunk a nemrégiben elfogadott köznevelési-és felsőoktatási törvényről. A diákoknak pedig lehetőségük nyílt minden általuk gondolt felsőoktatási intézményről, - oktatóktól és hallgatóktól - minden kérdést kielégítő választ kapni. Természetesen már jó előre megbeszéltük, hogy milyen kérdéseket kell elsősorban megkérdezniük. Így átfogóbb összeszedettebb tájékoztatást kaphattak jövőjük építéséhez.

A Kiállítást hivatalosan Kerékgyártó Sándor, az Educatio Nonprofit Kft. ügyvezetője nyitotta meg rövid beszédével, amiben kiemelte: a kiállítás célja, hogy összefogó képet adjon a magyar felsőoktatásról. Ezt követően a felsőoktatási törvényt, Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke mutatta be részletesen, aki felhívta a figyelmet a felvételi eljárás legfontosabb állomásaira is: így a február 15-ei jelentkezési határidő mellett kiemelte a június 10-éig lehetséges sorrendmódosítást, a júliusi ponthatár kihirdetést, valamint az augusztusi pótfelvételi és jogorvoslat eljárást. Elmondta, péntektől tekinthetőek meg a felvi.hu-n az intézményekre lebontott keretszámok, illetve a nem állami finanszírozású szakok költségei is.
Továbbá felhívta minden érdeklődő figyelmét arra is, hogy január 31-ig nyilvánosságra kerül még egy hivatalos kiegészítés, ezért érdemes megvárni a jelentkezéssel ezt a dátumot, mivel előfordulhat, hogy addig egyes meghirdetett képzéseket visszavonnak az intézmények. Emellett hangsúlyozta, hogy azok a tanulók, akik nem idegenkednek a műszaki- és természettudományos pályától, ezeket a képzési területeket válasszák, hiszen itt fogadható a legmagasabb tanulói létszám állami finanszírozásban.
A szeptemberben induló tanévben az alapképzésben teljes állami támogatás mellett 27.150-en tanulhatnak, további 15.550 diák részösztöndíjat kaphat. Az egységes osztatlan képzésben a teljes támogatásban részesülők száma 2420, a felsőfokú szakképzésben 3500 lesz. Ez összesen 48.620 olyan diákot jelent majd, aki állami vagy részben állami támogatással tanulhat.

A színpadon és a szekciótermekben egész nap érdekes témákkal, a standoknál pedig sok-sok információval, prospektusokkal és különböző ajándékokkal várták az érdeklődőket. A marketingeszközök tárháza kimeríthetetlen: a csoki szökőkúttól kezdve a tejszínhabos palacsinta csábításán keresztül a kitűzőkön át a bögréig számos emléktárggyal gazdagodhatnak az érdeklődők.
Nyugodtan mondhatom, hogy sikeres napot zártunk. Minden tanítványunk válasz kapott kérdéseire, vagy éppen a pályaválasztási döntését elősegítő tesztek kitöltésével és megbeszélésével a továbblépési lehetőségeire. A fontos az, hogy elégedettek voltak! Nekünk pedig ez a legfontosabb.
Éppen ezért, köszönet illeti a szervezőket, az EDUCATIO munkatársait, hogy évek óta lehetőséget teremtenek a felsőoktatási továbbtanulást előkészítő, egy életpályát meghatározó gondolataikban, döntéseikben.
Nos, ezzel kapcsolatos már csak egy további feladatunk van, hogy ezen a héten a kiállításon résztvevőkkel közösen leüljünk és megbeszéljük a nap történéseit, kicseréljük, és megosszuk egymás között a kapott információkat. Január. 31.-ét követően a „szó” a döntés pedig a tanulóké.   „GONDOLKODTUNK, TEHÁT OTT VOLTUNK”!


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.01.27./
 

Képzőhely voltunk

 

               
                                      

Örömteli pillanatoknak lehettünk tanúi 2012. január 24-én a Carolina Óvoda és Bölcsődében. 16 fő vehette át - nem kis büszkeséggel – az „óvodai dajka” képesítésről szóló tanúsítványát a több hónapos elméleti és gyakorlati képzés eredményeként. A tanfolyamot a B-A-Z. Megyei Munkaügyi Központ Sárospataki Kirendeltsége szervezte és a miskolci Oktatási Stúdió ’90 Kft. bonyolította. Intézményünk elméleti és gyakorlati hely biztosításával, valamint mentoráló dolgozókkal vett részt a pályázatban. – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, intézményvezető...
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

A tanfolyam még tavaly októberben indult. Óvodánk biztosított helyszínt és termeket az elméleti oktatás lebonyolításához. A helyen kívül, kiváló oktatókat ajánlottunk és biztosítottunk Feróné Komolay Anikó, Dévainé Goreczky Gizella, valamint Egyed Katalin óvodapedagógus kolléganőnk személyében. Az oktatók mintegy 140 elméleti órában alapozták meg a hallgatók pedagógiai, pszichológiai és gyakorlati ismereteit. Ezt követően intézményünkben 10 fő, a környező óvodákban további 6 fő kezdte meg gyakorlatának teljesítését. Intézményünk 5 óvodai csoportjában gyakorolhattak, ahol saját dolgozóink közreműködésével és segítségével elsajátíthatták a dajkai munkakörből adódó feladatokat.

A közel 2 hónapos gyakorlat után - biztosítva a vizsgahelyszínt - mindannyian sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát tettek.
A vizsgát követően, a vizsgabizottság tagjai - a Kasza Szakképzési Központ képviseletében Kasza Judit, a Pedagógus Kamara részéről Szentirmai László, valamint a fent megnevezett óraadók - a felkészítésről elismeréssel szóltak.

Szívből örülünk, hogy dolgozóinkkal és intézményünkkel részt vehettünk ebben a programban, és átadhattuk a gyermekek ellátásában, gondozásában és nevelésében szerzett sok-sok éves tapasztalatunkat és tudásunkat a képzésben résztvevőknek.


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.01.27./
 

A Humán Bizottság üléséről

 

               
                                    

Bizottsági ülésünkön napirendre kerültek többek között a közelgő megemlékezések, így idén is megemlékezünk II. magyar hadsereg Don-kanyarnál történt megsemmisüléséről, majd a kommunizmus áldozatairól is – kezdte beszámolóját a Humán Bizottság üléséről Szvitankó Tamás, a bizottság elnöke…
 

 


Szvitankó Tamás

      

Mint tavaly február 9-én, most újra megemlékezünk a 2. magyar hadsereg pusztulásának évfordulójáról a Béla király téren, a II. világháborús áldozatok szobránál, ahol szintén szeretnénk megrendezni az ünnepséget. A szónok személyéről is döntöttünk, valamint arról, hogy a kommunizmus áldozatairól is hagyományosan meg fogunk emlékezni a Polgármesteri Hivatal emléktáblája előtt.

Tárgyaltunk továbbá a Zemplén TV üzleti tervéről. Azért vettük napirendre, mert tavaly nagyon sok kérése és elvárása volt a sárospataki testületnek a költségcsökkentéssel összefüggésben. Örömmel tapasztaltuk, hogy az ez évi tervben az ZTV vezetése olyan intézkedéseket, olyan műsorstruktúrát, felépítést dolgozott ki, ami megfelel azoknak az elvárásoknak, amit a sárospataki tulajdonos kér.

A költségvetésben nem tudtunk dönteni, hisz még nincs a városnak sem elfogadott költségvetése, ezt a döntést egy későbbi időpontra tettük.

Elfogadtuk a 2011. évi költségmódosítási tervezetet. Egyedül a Vay Miklós Szakképző Iskola kért költségvetési előirányzat módosítást. Polgármester úr akkor belső ellenőrzést rendelt el, ami megállapította, hogy önhibáján kívül került a Vay Miklós ebbe a helyzetbe, ugyanis a sportpálya fenntartási költségei miatt kellett 2,5 millió forint pluszt kérnie. A szakképzési támogatást már nem kapja a cégektől, ezért került ebbe a helyzetbe, így felelősség nem terheli az intézményt.

Napirenden volt még a városmarketing koncepció is. Azt kell tudni, hogy 2010-ben az önkormányzat segítő munkacsoportokat állított fel a képviselő testület mellett. Ezekbe a munkacsoportokba tartozott a városmarketing is, aminek a vezetője Dr. Dankó László lett. Ők letettek egy városmarketing tervet, ezt széles nyilvánosság elé tártuk a honlapon keresztül, így ehhez vélemények és javaslatok születtek. Ezekkel a javaslatokkal kiegészült a városmarketing koncepció arculata, amit a megváltozott arculattal elfogadásra javasolunk a testület felé.


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.01.27./
 

Városi Sakkverseny lesz A Művelődés Házában

 

               
                                      

 


Tóth Tamás

      

2012. február 11-én kerül megrendezésre Városi Sakkversenyünk A Művelődés Házában, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt - küldte felhívását Tóth Tamás szervező...

9 órakor indulnak a partik, 2x15 perces játékidővel, 9 fordulóval. Amennyiben megfelelő létszámú 14 éven aluli nevező lesz, számukra külön csoportot indítunk. A verseny nyílt, bárki elindulhat, korra, nemre, sakktudásra való tekintet nélkül. Nagyszerű lehetőség összemérni tudásunkat másokkal, baráti kapcsolatokat létrehozni, ápolni. A díjazás a szokásos módon történik: az első három helyezett tárgyjutalomban részesül, valamint kétszer ennyi különdíj is kiosztásra kerül.

Részletes információ olvasható a város honlapján (a jobb oldali sávban) és a szórólapokon, plakátokon (A Művelődés Házában).
 


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.01.27./
 

A Fehér Rózsa című filmet vetítették az ökumenikus Net for God-esten

 

               
                                    

Ökumenikus Net for God-estet tartottak Sárospatakon a Szent Erzsébet Házban, január 24-én, kedden 17.30-tól a Chemin Neuf Közösség szervezésében egy filmnézéssel egybekötött beszélgetésen. A Fehér Rózsa című film került vetítésre - Hans és Sophie Scholl: Német fiatalok náciellenes felkelése 1942-43., Németországban...
 

 


      

Ez a film két német fiatal, Hans és Sophie Scholl-ról tesz tanúságot. Jézus Krisztusba vetett hitük nevében és életük árán úgy döntenek az 1940-es években, hogy ellenállnak és leleplezik a náci totalitárius rendszert Németországban. 1942 tavaszán barátjukkal Alexander Schmorell-lel megalapítják az ellenállási mozgalmat, "A Fehér Rózsát". Mára a második világháború alatti német Ellenállás szimbólumaivá váltak.

A Hitlerjugend-ben eltöltött időszak után, ahol ráébrednek a náci rendszer fiatalokra tett hatására, Hitler diktatúráján és a háború okozta szenvedéseken felháborodva, Hans és Sophie elkötelezi magát az aktív náciellenes ellenállásban. Protestáns értelmiségi családból származnak, lelkes olvasói Arisztotelésznek, Szent Ágostonnak és Goethe-nek. Élvezik édesapjuk támogatását, és filozófiatanáruk, Kurt Huber is erősen bátorítja őket.

Karl Muth teológiatanárnak is köszönhetően Hans, majd Sophie is felfedezik a valóságos Isten-hitet és az erőszakmentes ellenállás mellett köteleződnek el. Az egyetemistákhoz intézett röpcédulák által, feliratok és jelmondatok plakátolása révén a csoport hihetetlen bátorsággal száll szembe a hitleri elnyomás fenyegetésével szemben.

Hans-ot, orvostanhallgató lévén a Keleti frontra vezénylik, hogy ápolóként szolgáljon; Olyan tapasztalat ez, amely csak megerősíti a Harmadik Birodalom elleni ellenállását. Visszatérése után a Fehér Rózsa bekapcsolódik a nemzeti ellenállás hálózatába és működésük a titokban terjesztett millió iratnak köszönhetően egyre szélesebb körben talál visszhangra, Münchentől Bécsig, Stuttgarton keresztül Frankfurtig.

1943 januárjában letartóztatják őket, miközben röpcédulákat osztanak a müncheni egyetemen. Perük alatt Sophie rendíthetetlen bátorsággal száll szembe és kijelenti: /"//Amit mondtunk és írtunk, sokan gondolják így. Csak ők nem merik kifejezni.//" /Hans Scholl is ellenáll az utolsó pillanatig és ezt mondja: /"//Nemsokára Önök lesznek a mi helyünkön.//"///

Hans-ot, Sophie-t és barátjukat, Christoph Probst-ot is három nappal később halálra ítélik. Az Igazság e lelkületének köszönhetően, amely erősebb, mint az erőszak és a gyűlölet, Hans és Sophie úgy döntenek, hogy nem árulják el saját belső meggyőződésüket, az emberi méltóságért vívott küzdelmüket, Jézus Krisztusba vetett hitük nevében.


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.01.26./

 

Munkában az Egészségügyi és Szociális Bizottság

 

               
                                    

Sárospatak város Önkormányzatának Egészségügyi és Szociális Bizottsága 2012. január 24-én megtartott ülésén 17 napirendi pontot tárgyalt. Egyed Attila bizottsági tag elmondta, hogy a legtöbb napirendi pontot zárt ülésen tárgyalták, ezek főként a bérlakásokat, illetve a segélyeket érintették…
 

 


Egyed Attila

      

Megtárgyaltuk továbbá a 2011. évi költségvetés módosításait, valamint a pénzbeni, illetve természetbeni szociális ellátás jogszabályainak változásait, amelyek tavaly bővültek. Fel lett emelve a határ, a lakásfenntartási támogatás kikerült a szociális bizottsági körből és jegyzői hatáskörbe került. Mindezek ellenére próbáljuk támogatni a rászoruló lakosságot ebben a szűkös anyagi helyzetben is.

Rengeteg szociális bérlakásra beérkezett pályázatot bírált el a bizottság, valamint sok, már szociális bérlakásban élőknek a szerződéshosszabbítását tárgyaltuk és döntöttünk a lakáskoncepciónak megfelelően.
A szociális bérlakások ügyét néhány éve vette át a bizottság, akkor 220 fölött volt a lakásállomány. Ez a szám a mai napra már 200 alatt van, megközelítőleg 150 lakásba van bérlő. Köztük vannak szociális és piaci alapon bérlők, de vannak olyanok is, akiknek megszűnt a bérleti szerződésük és jogcím nélkül használják az ingatlanokat. Az utóbbiak esetében az intézkedés folyamatos a jogsértés megszüntetése érdekében.


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>


Törő Gábor
/2012.01.26./

 

Felhívás a szállásadókhoz

 

               
                                    

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tájékozódási Futó Szövetség Elnöke, Zelei Ferenc kérte a Tourinform Iroda segítségét. 2012-ben várhatóan legnagyobb létszámú magyarországi tájékozódási futó eseménye - a 37. Hungária Kupa 5 Napos Nemzetközi Tájékozódási Futóversenye augusztus 15 és 19 között kerül megrendezésre, mely rendezvény szállás igénye 800-1000 fő körül mozog majd előzetes becslések alapján - hívja fel az érdeklődők figyelmét Kajati Mónika...
 

 


Kajati Mónika

      

Kérem azon szolgáltatók jelentkezését Zelei Ferencnél, akik erre az időszakra szálláshelyükön férőhelyet biztosítani tudnak. Akik felveszik Zelei Ferenccel a kapcsolatot egyben egy hirdetési lehetőséget is kapnak a http://www.szszbtfsz.hu/ szállás menüpontjában.

Zelei Ferenc elérhetősége:
4400 Nyíregyháza Géza u. 8-16.
www.szszbtfsz.hu
zelei.ferenc25@gmail.com
Tel.: 06204447861

Köszönöm együttműködő segítségüket!


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.01.26./

 

Ülésezett a Gazdasági Bizottság

 

               
                                    

A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság hétfőn, 13 órai kezdettel tartotta ülését, amelyen 20 napirendi pontot tárgyaltak. Nem volt könnyű ezek közül Hajdu Imre bizottsági elnöknek a legfontosabbakat kiemelni, végül is olyan napirendi pontokról beszélt, amelyek a lakosság legnagyobb részét érintik, így a közvilágítás problémájáról, a város költségvetési hiányának alakulásáról és a Zemplén TV költségvetési tervéről szólt…
 

 


Hajdu Imre

      

Talán a legfontosabb volt a közvilágítási közszolgáltatási szerződésről szóló napirendi pont, ugyanis ennek azonnali felmondását javasolja a bizottság a képviselő testületnek. Talán emlékeznek, már egyik őszi testületi ülésen ezt javasoltam, hiszen már akkor is számtalan problémával kellett megküzdenünk ezen a téren: nem megvilágított utcaszakaszok, nem égő lámpák - városrésztől függetlenül. A Lakótelepen és az Újtelepen a mai napig vannak olyan szakaszok, amelyeken nem égnek - igen hosszú ideje, talán egy hónapja - a közvilágítási lámpák. Hiába tettünk, a lakosság és én magam is bejelentést több alkalommal, semmi nem történt, a hibát nem orvosolták. Ezt az állapotot elégelte meg a Pénzügyi Bizottság és egyhangúlag arról szavazott, arra a döntésre jutott, hogy javasolja polgármester úrnak, hogy azonnali hatállyal mondja fel a szerződést a szolgáltatóval. Majd meglátjuk, hogy mi lesz ezzel kapcsolatban a következő lépés, hogyan fogunk másik szolgáltatót keresni. Kézenfekvő lenne, hogy az ÉMÁSZ legyen az új szolgáltató, de ha közbeszerzési eljárást kell kiírni, akkor sincs probléma, mert a piacon többen is vannak ilyen szolgáltatók. Az a lényeg, hogy a probléma megoldódjon végre, s a szolgáltató ne csinálja azt, amihez kedve van. Reméljük, ez a probléma rövid időn belül meg fog oldódni!

A költségvetés helyzetével kapcsolatban: a tavalyi évet 370 millió forintos költségvetési hiánnyal terveztük. Sokan tudják, hogy nagyon sok megszorító intézkedést kellett tennünk, hogy ezt a célt tartani tudjuk. A példa kedvéért elmondom, hogy a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola költségvetéséhez évente 250 millió forintot kell hozzátennünk a normatív támogatáson felül. Ezek mind olyan tények, amelyek mókuskerékbe hajszolják az önkormányzatot – viszont, a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően a 370 milliós hiány nem érte el a 300 millió forintot az év végére. Az államtitkári hírek szerint 2013-2014-től 0 forintos költségvetést kell majd kötelezően tervezni, amikor is majd az állam átveszi az iskolák, illetve az egyéb intézmények működtetését.

A Zemplén Televízió költségvetését a Pénzügyi Bizottság nem javasolta elfogadásra a testület számára. Nem a szakmai tartalma miatt, hanem azért, mert a Zemplén TV vezetése kicsit előre sietett a költségvetés tervezésével. Úgy adták be az üzleti tervüket, hogy mi még nem vagyunk tisztában azzal, hogy a mi költségvetésünk hogyan fog összeállni. Mi február 11-én tárgyaljuk, s nyilván ennek fényében tudunk nyilatkozni, hogy mennyi pénzzel támogatjuk, s milyen formában a ZTV működését. A benyújtott költségvetési tervezetben igazgató úr 15 millió forintot írt be támogatásként, de ez nem biztos, hogy ennyi lesz, a még a jogcím sem biztos - lehet törzstőke emelés, vagy műsorszolgáltatási díj is. 35 millió forint volt beírva a tervezetben önkormányzati támogatásként. Ezt elosztva hárommal - Kisvárda, Sátoraljaújhely, Sárospatak - nem egyenlő részt ró a három önkormányzatra. Kisvárda ebből 5 millió forintot adna a tervezett szerint, Sátoraljaújhely és Sárospatak pedig 15-15 millió forintot. A három település azonban egyforma tulajdonrésszel rendelkezik, így nem biztos, hogy eltérőnek kell lennie a finanszírozásnak.


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.01.25./

 

Eredményes évet zárt a Rákóczi Múzeum

 

               
                                    

A múzeumunk jelképeként ismert Vörös-torony ágyúteraszának szigeteléscseréjére a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma miniszteri keretéből valósult meg 2011-ben. Az épületben zajló munka következtében részleges (április 26-tól), majd teljes bezárásra (augusztus 22-től) került a torony, s az ottani állandó kiállítás. Jelentős feladatot jelentett a felújítást követően, a megnyitást megelőzően az épület újbóli birtokbavétele. A múzeum teljes kollektívája a „Főúri élet a XVI-XVII. században” című kiállítás visszaépítésén dolgozott szeptember folyamán - számolt be Dr. Tamás Edit múzeumigazgató...
 

 


Dr. Tamás Edit

      

Ehhez kapcsolódott a műtárgyak visszaszállítása, az épületbe visszakerülő tárgyak tisztítása, konzerválása az Magyar Nemzeti Múzeum restaurátorainak segítségével. Restaurálásra került a kápolna Szent Erzsébetet ábrázoló oltárképe is. A Vörös-torony ünnepélyes átadása 2011. október 20-án történt. A megújult épületszintet Halász János parlamenti államtitkár adta át. Jelen volt Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár, a minisztérium Közgyűjteményi Főosztályának képviselői, számos országos múzeum vezetője. Kiállítások Sikeres, jelentős számú látogatót vonzó kiállításokról számolhatunk be. A korábbi években tapasztaltakhoz hasonlóan továbbra is a „Rákócziak dicső kora” című kiállításunkat keresték fel legtöbben, látogatottsága az előző évi adatokhoz képest nőtt. A „Késő reneszánsz hadművészet” kiállításunk látogatottsága úgyszintén magas volt. A Vörös-toronynál folyó munka miatt új helyszínen, a kétszintes kazamatás várfalban került a hadászati kiállítás bemutatásra. Több mint hatezren látták. Az előző évi adatokhoz viszonyítva jelentősen megnőtt az időszaki kiállítások látogatóinak száma. „A Bethlenek – A fejedelem diplomatájától a XX. századi egyetemi tanárig” című időszaki kiállítás, 2011. március 20-tól április 29-ig Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban került megrendezésre.

Megvalósítását az NKA támogatása segítette. A kiállítás alapja a Bethlen Ferenc által adományozott műtárgy- és dokumentum együttes volt. A kiállítást Romsics Ignác akadémikus ajánlotta a múzeumlátogatóknak, s élénk sajtóérdeklődés kísérte. Országos ismertséget hozott a kiállításnak a Rubicon című történelmi folyóiratban megjelent nagy cikk: Tamás Edit: Bethlenek. A bethleni Bethlen család. In: Rubicon, 2011/3-7. p. 116-129. A budapesti kiállításunkat közel kilencezren látták. A Múzsák Templomában került megrendezésre a Magyar Nemzeti Múzeum vendégkiállítása, a „Hemzőváros” – Hemző Károly fotóművész időszaki kiállítása 2011. február 24-től 2011. június 14-ig. A diákok körében váltott ki nagyobb érdeklődést. Robert Capa képeiből készült „Arcok/Harcok” címmel a Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítása a Múzsák Templomában.

2011. június 17-től 2011. szeptember 18-ig csaknem ötezren látták Sárospatakon a világhírű fotós ismert műveit. A zempléni családokat bemutató időszaki kiállítás sorozat részeként 2011. július 15-től 2011. október 23-ig láthatták az érdeklődők „Az Andrássyak és Zemplén” című időszaki kiállítást. Ezen mutattuk be először az NKA támogatásával restaurált Andrássy Manó képet. Műtárgyakat kölcsönöztünk többek között a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeumától (SNM Múzeum Betliar), melynek igazgatója, Lázár Éva nyitotta meg a kiállítást. A megnyitón Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Rastislav Púdelka, a Szlovák Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntötte a megjelenteket. A kiállítás az NKA támogatásával valósult meg. Leporelló és kiállítás-vezető is segítette a látogatók tájékódását, melyet több mint 5600-an láttak. Elkészült „Az Andrássyak és Zemplén” vándorkiállítás változata is, mely november óta Királyhelmecen látható. A Vörös-torony ünnepélyes átadására, s egyben a Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulójának lezárására készült a „Thaly Kálmán hagyatéka” című időszaki kiállítás a debreceni Déri Múzeum anyagából. Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő ajánlotta az érdeklődőknek. Október 20. és december 11. közötti nyitva tartása alatt több mint 2500-an tekintették meg. Régészeti ásatás 2011 nyarán folytatódott és befejeződött I. Rákóczi György ágyúöntő-műhelyének feltárása az NKA támogatásával. Elbontásra került az „F” és „H” jelű szelvények közti, mintegy 3 méter vastagságú földfal, bejárhatóvá téve ezáltal a teljes romterületet. A korábban már feltárt és átnézett földtömeg kitermelésre került. Az ágyúöntő műhely régészeti feltárásához kapcsolódva kiadvány jelent meg.

2011-ben folytatódott a sátoraljaújhelyi Várhegyen álló középkori Patak vára/az újhelyi vár régészeti kutatása Sátoraljaújhely Városa és az NKA finanszírozásában. Tovább haladt a Várhegy DK-i területének kitisztítása, a már korábban lokalizált épület-együtteshez tartozó külső felszínek, járó szintek feltárásával. Megtisztították a központi épületegyüttes (palota) Ny-i falának részletét, lábazatával együtt. Gyűjteménygyarapítás 2011-ben Múzeumunk Régészeti, Numizmatikai, Történeti, Képzőművészeti, Néprajzi és Iparművészeti gyűjteményében történt gyarapodás. A régészeti feltárások adják a gyarapodás legnagyobb részét: befejeződött a Retel utca 361. hrsz. számú telek ásatásán előkerült, s már konzervált bőrleletek feldolgozása (269 tárgy). Megkezdődött a 2010. évi habán telep ásatásából származó kerámiák feldolgozása (63 db). A régészeti feltárás gyarapította a Numizmatikai gyűjteményt is (45 db). 66 darabos, a Rákóczi kultusz tematikájába sorolható tárgy-együttessel gyarapodott a Történeti gyűjtemény. A Néprajzi gyűjtemény viseleti és dísztextíliákat tartalmazó családi textil-együttessel gyarapodott (187 db).
A Képzőművészeti gyűjtemény az Egyesült Államokban élő Bernáth Elemér 5 családtagját ábrázoló képével gyarapodott.

Programok: II. Rákóczi Ferenc születésnapi ünnepsége 2011. március 27-én nagy érdeklődés közepette zajlott a várkertben. Részt vettünk Budapesten a Múzeumok Majálisán. 2011. június 18-án a Múzeumok éjszakája országos programsorozat részeként egész estés, éjszakás programot szerveztünk. Új helyszínen, a várárokban rendeztük az éjszakát. Volt bábelőadás, hadibemutató, néptánc, filmvetítés, népzene, csillagászati bemutató, gyermekprogramok. Nagy közönséget vonzott a Robert Capa időszaki kiállításon szervezett szakmai vezetés. 2011. június 26-án Sárospatakon, a várudvaron volt a Gubcsi Lajos – Benkő László szerzőpáros Rákóczi-szabadságharc történelmi eseményeihez kapcsolódó, „Újra Vereckénél” című darabjának magyarországi ősbemutatója.

A nagy sikerű előadásról filmfelvétel is készült. A Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesülettel összefogva szerveztük meg július 23-24-én a nagy sikerű várostromot. A két napos rendezvényen nagyon sokan vették részt. Ehhez a programhoz kapcsolódott a MÁV Nosztalgia vonat Sárospatakra érkezése. Szeptemberben II. Rákóczi Ferenc neve napjához kapcsolódott (október 4.) névnapi játékunk. Térképes, magyar, angol, német, szlovák nyelvű leporelló is készült 2011-ben.


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.01.25./

 

XI. - SUSI Nemzetközi Interliga Teremlabdarúgó Torna

 

               
                                    

A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola 2012. január 28-án, (szombat) 10 órától rendezi meg a XI. - SUSI NEMZETKÖZI INTERLIGA TEREMLABDARÚGÓ TORNÁt az ÁVG sportcsarnokában...
 

  

      

T

XI.    - SUSI NEMZETKÖZI INTERLIGA TEREMLABDARÚGÓ TORNA

SÁROSPATAK – 2012. január 28. 

10:00

Sárospatak

Görög focisuli

 

 

10:20

Cigánd

LPS Satu Mare

 

 

10:40

Kinder Carei

Plimob Sighet

 

 

11:00

Cigánd

Görög focisuli

 

 

11:20

Sárospatak

Plimob Sighet

 

 

11:40

Kinder Carei

LPS Satu Mare

 

 

12:00

Plimob Sighet

Görög focisuli

 

 

12:20

Cigánd

Kinder Carei

 

 

12:40

Sárospatak

LPS Satu Mare

 

 

13:00

Cigánd

Plimob Sighet

 

 

13:20

LPS Satu Mare

Görög focisuli

 

 

13:40

Sárospatak

Kinder Carei

 

 

14:00

LPS Satu Mare

Plimob Sighet

 

 

14:20

Sárospatak

Cigánd

 

 

14:40

Kinder Carei

Görög focisuli

 

 

 15 óra = eredményhirdetés


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.01.25./

 

Folytatódik a munka a Magyar Piacszövetkezettel

 

               
                                    

Több ízben tárgyalt már Sárospatak Város Önkormányzata a Magyar Piacszövetkezettel annak érdekében, miben és hogyan tud segíteni nekünk ez az országos tapasztalatokkal és széleskörű kapcsolatokkal rendelkező szakmai szervezet - nyilatkozta dr. Szabó Rita alpolgármester...
 

 


dr: Szabó Rita
 

      

Tavaly tavasszal a sárospataki kistérséghez tartozó hét település közös programtervet állított össze Zempléni Mintaprogram néven, mely a helyi termelés, értékesítés és feldolgozás elősegítése érdekében fogalmazott meg célokat és feladatokat. Sárospatak városa a meglévő piaci árusítás mellett egy gazdabolt nyitásával szerette volna elérni, hogy minden nap megvásárolhatók legyenek a helyben termelt illetve előállított (itt a 40 km-es körzeten belüli árukat kell érteni) friss és jó minőségű élelmiszerek, de a szükséges önerő és a pályázati források hiánya miatt ez az elképzelés továbbra is megvalósításra vár. Az Önkormányzat által elnyert, ún. városrehabilitációs pályázat részeként azonban a meglévő piac kerül felújításra, mely remélhetően mind a kistermelőket, mind pedig a vásárlókat gyakoribb piacra járásra fog csábítani.

A Magyar Piacszövetkezet Zemplén térsége melletti kitartó közbenjárásának köszönhetően, a Zempléni Mintaprogramot támogatásra érdemesnek ítélte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter úr, melynek köszönhetően a program megvalósítása 2012-ben előttünk álló feladat lesz. A program sikeres megszervezése és lebonyolítása jól szervezett és összehangolt munkát igényel, azaz rendkívül fontos, hogy Zemplén, illetve Tokaj-Hegyalja tágabb térségében jelenleg formálódó, vagy már működő helyi piac – helyi értékesítés kezdeményezések „tudjanak egymásról”, és segítsék egymás munkáját.

Ennek szellemében egy szakmai munkamegbeszélésre kerül sor február elején a Szent Erzsébet Házban, helyi termelés és helyi értékesítés fejlesztési lehetőségei témakörben. A műhelybeszélgetésen a zempléni és tokaj-hegyaljai piaci kezdeményezések képviselői, valamint az országos helyi piac helyzetet, jogi és gyakorlati lehetőségeket, kihívásokat bemutató szakemberek vesznek részt.

A közelmúltban tájékoztatást adtam 2012. évi Tokaj-hegyalját érintő programtervekről. A Zempléni mintaprogram szervesen illeszkedik a kidolgozás előtt elő Tokaj-Hegyalja Világörökségi Térségfejlesztési Programhoz, mely része a Nemzeti Vidékstratégia végrehajtására kiadott Darányi Ignác Tervnek is. A cél, hogy minél többet tudjunk megvalósítani ezen programokból. Ehhez pedig összefogásra és pénzforrásokra egyaránt szükségünk lesz.


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.01.25./

 

Várják a diákokat

 

               
                                    

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium továbbra is hívja és várja az általános műveltséget minél magasabban elsajátítani akaró, és középiskolai tanulmányai befejeztével továbbtanulni szándékozó 8-os és 6-os tanulókat. Az új köznevelési törvény a következő években is engedélyezi a hat évfolyamos, az Arany János Tehetséggondozó és a nyelvi előkészítő évfolyamra épülő gimnáziumi képzések indítását - nyilatkozta Tóth Tamás igazgató...
 

 


Tóth Tamás
 

      

Így a 2012/2013-as tanévre is hirdetjük ezen jól bevált és eredményes osztályainkat. Változás csak annyiban lesz, hogy a megváltozott törvényi előírásoknak megfelelően, a jövő évben a 9. évfolyamos diákjaink számára heti öt testnevelés órát tartunk, amelyből hármat délelőtt, kettőt délután fogunk megszervezni.


A felsőoktatási törvény változását és az egyetemi és főiskolai, államilag finanszírozott keretszámok jelentős csökkenését figyelembe véve továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk az idegennyelvi (legalább egy államilag elismert C típusú középfokú nyelvvizsga) és az informatikai (programozás és/vagy ECDL számítógép-használói jogosítvány) ismeretek elsajátítása mellett, az emelt szintű érettség vizsgákra történő felkészítésre, és azok intézményünkben várható lebonyolítására.

Mindezek mellett fontos a jó hangulat, a közösségi programok szervezése is, olyan értékrend átadásával, amelynek köszönhetően diákjaink felnőtté válva, tisztelettudóan, felelősséggel lesznek képesek minőségi munkát végezni.
Ezen gondolatok jegyében kérjük az iskolánk iránt érdeklődő diákokat, szüleiket, hogy a felvételi eljárással kapcsolatos információkért látogassanak el honlapunkra (www.avgsp.hu) vagy keressenek minket személyesen a következő telefonszámon: 47/312-140. A jelentkezési lapok az általános iskolákban vagy az alábbi linken (http://www.oh.gov.hu/kozoktatas/aktualis-beiskolazasi-idoszak/kifir-adatlap-csomag) érhető el.


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.01.24./

 

Kirándulás a tündérek világába – Györgytarlón

 

               
                                      

2012. január 18-én Györgytarlóra látogatott el Krenyitzkyné Sárosi Krisztina és Noszályné Bodnár Ágnes, hogy egy varázslatos világba kísérje el a gyerekeket - a tündérek és a mesék világába. A tündérek képzeletbeli lények, mesékben és irodalmi művekben gyakran szerepelnek. A bevezető beszélgetésben felidézték a tündérmesék és a tündérvilág jellemzőit - számolt be Kövér Sándorné, a könyvtár vezetője...
 

 


Kövér Sándorné

      

Kibontakozott a gyermekek képzeletvilágának sokszínűsége, a tündérekről és azok világáról alkotott színes, fantáziadús képe. Gyönyörű, színes képekkel illusztrált könyvekből sok érdekes dolgot ismerhettek meg a foglalkozás résztvevői a tündérek életéről, világáról. Nagyon nagy sikert aratott a tündérkellékként megismert tündérbalzsam kipróbálása is, amelyet a csuklójukra kentek föl a gyerekek. A beszélgetés után egy Tündér-totó kitöltésére is sor került, amely szinte mindenkinek hibátlan lett. Ez is bizonyítja azt, hogy a gyermekek világához mennyire közel áll ez a téma, milyen sok ismerettel rendelkeznek ebben a témában.

A foglalkozás végén tündérsálat batikoltak a gyerekek, amit haza is vihettek. A program a TÁMOP 3.3.7-09/1 számú pályázat keretében valósult meg.


 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.01.24./

 

Felvételt hirdet a Sárospataki Teológia

 

               
                                     

A Sárospataki Református Teológiai Akadémia felvételt hirdet szeptemberben induló képzéseire. Teológia, katekéta-lelkipásztori munkatárs és református közösségszervező szakokra várják azok jelentkezését, akik hitben elkötelezettek, és látják a mai magyar társadalom problémáit.

A teológia egységes osztatlan képzés, illetve az alapképzési szakok iránt érdeklődőknek az intézmény saját jelentkezési lapját kell kitölteni – tudtuk meg Dr. Enghy Sándortól. Az intézmény rektora arról is tájékozatott, hogy a felvételizők többletpontot kapnak többek között kántor oklevélért, nyelvvizsgáért, kántorképzős bizonyítványért, továbbá középszintű, legalább jó eredményű hittan érettségi vizsgáért is.

A jelentkezési határidő valamennyi szakon április 20.
Jelentkezési lapot írásban vagy telefonon az intézménytől igényelhetnek a felvételizők (3950 Sárospatak, Rákóczi u. 1; 47/312-947), valamint letölthetik a teológiai akadémia honlapjáról (www.srta.hu).
 

 Sárospataki Református Teológiai Akadémia
/2012.01.24./

 

Felújították Bláthy Ottó mellszobrát

 

               
                                    

A Bláthy Ottó utca elején, az ÉMÁSZ iroda épülete előtti parkban régóta ott áll az utca névadójának mellszobra, amit a közelmúltban felújítottak és mellette - a nyári virágosításra készülve - virágládákat is elhelyeztek. Minderről Kovács Gábor, az ELMŰ-ÉMÁSZ Hálózati Szolgáltató Kft Sárospataki régióközpontjának vezetője nyilatkozott…

 

 


Kovács Gábor

      

Az ÉMÁSZ mindenkori vezetői, és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület helyi szervezetének elnöksége is mindig azon munkálkodott, hogy megteremtse az anyagi feltételeit annak, hogy egyrészt, mint az utca névadójának, másrészt, mint az ÉMÁSZ áramszolgáltató központjának tiszteletére ide az előparkba egy mellszobrot állítson fel.
2000-ben találtunk egy szerencsi mesterembert, aki kőfaragó és hobbyja a szoborkészítés. Az általa készített szobrot 2000-ben avattuk fel. A koncepció, hogy ez a szobor ide kerüljön, 1967-től dátumozódik, hiszen 1967-ben lett felavatva Sárospatakon az ÉMÁSZ akkori üzemigazgatósága a Bláthy Ottó utcában.
A mindenkori cégvezetés és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület helyi szervezeté-nek elnöksége is mindig azon dolgozott, hogy az utca névadójának egy szobrot emeljünk arra a helyre, ahol egyébként a térség villamos energia szolgáltatásának központja van. Így jött el 2000-ben az a lehetősége az Elektrotechnikai Egyesület Szervezetének, hogy az ÉMÁSZ Rt legfőbb támogatásával, ezt a szobrot az üzemigazgatóság előtti parkban felállíthattuk.

Már több mint 10 év eltelt a szobor avatását követően és ráfért már a szoborra egy tisztítás és egy felújítás. Ezt szintén az Elektrotechnikai Egyesület helyi szervezetének finanszírozásában végeztük el. A felújítást helyi vállalkozóval végeztettük, ami a szobor teljes csiszolását jelentette, illetve a talapzaton megjelenő egykori ÉMÁSZ emblémának a felújítását is, valamint, mivel a nyári időszakban virágot szoktunk elhelyezni a szobor körül, ehhez elkészíttettük a műkő edényeket.

Bláthy Ottó Tituszról annyit kell tudni, hogy ő a magyar elektrotechnika egyik úttörője. 1860-ban született Tatán és 1885-ben az Ő közreműködésével szabadalmaztatták a zárt vasmagú transzformátort, amely az elektrotechnika történetében egy nagyon nagy vívmány volt. Bláthy Ottónak egyéb más jelentős találmánya is van, a lakásokban lévő, un. indukciós fogyasztásmérő is az ő szabadalma alapján lett kialakítva.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.01.23./

 

Az igazi borzalmak itthon várták…

 

               
                                    

Dr. Balogh István tábori lelkész, alezredes, gönci plébános, sokak Pista bácsija halálának 10. évfordulóján január 23-án, hétfőn, 11 órától emlékező szentmisét tartottak a Sárospataki Bazilikában, amelyet Bíró László tábori püspök celebrált...
 

 


 

      

Dr. Balogh István főhadnagy, tartalékos tábori lelkész Sárospatakon született 1917. július 3.-án. 1944-ben hívták be tábori lelkésznek. 1945. május 8-án szovjet fogságba esett. A fogság ideje alatt társai lelki támasza volt. Fogolytársaival együtt hiába várt annyira a hőn óhajtott szabadulásra. Mikor 1951-ben hazai földre lépett, az ÁVH várt rá, így a következő években a fogságban átélteknél sokkal nagyobb borzalmakat kellett átélnie, a két és féléves rabság alatt.

Először a Mosonyi úti Toloncházba vitték, majd onnan a kazincbarcikai internáló táborba hurcolták. 1952. végén vitték vissza Budapestre, ahol az ávósok tíz hónapig válogatott kínzásokkal gyötörték. Mindezt anélkül, hogy bármit elkövetett volna…

1953. október 22-én engedték szabadon, ezután káplánként, helyettes plébánosként szolgált Hernádnémetiben, Tarcalon, Körömben, Szerencsen és Salgótarjánban. 1965-1988 között nyugdíjba vonulásáig Gönc község plébánosa volt. 1993-ban a székesfehérvári papi otthonba költözött.
2002. január 18-án hunyt el. Sírja szülővárosában, Sárospatakon van.


Bíró László


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.01.23./

 

Kalandozások Tokaj-hegyalja dűlőin

 

               
                                    

A Művelődés Háza és Könyvtára jó néhány évvel ezelőtt egy sikeres ismeretterjesztő sorozatot indított el, melynek az volt a címe, hogy Kalandozások Magyarország borvidékein. A két évad során 12 különböző borvidéket mutattunk be, idén pedig ezt a sorozatot Tokaj-hegyaljára szűkítve folytatjuk, hiszen ebben a térségben is számos tradicionális, de új pincészet is megjelent, s ezeknek egy ötvözetét szeretnénk a vendégek elé tárni – számol be Csatlósné Komáromi Katalin egy sikeres rendezvénysorozat folytatásáról…
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

A programok felépítése hasonló lesz, mint a korábbi években. A meghívott pincészetek gazdái mutatják be az ő termőterületüket, a legjellemzőbb boraikat, örömeiket és gondjaikat is. Természetesen a teljes borkínálatukat is kóstolhatják a jelenlevő kedves vendégek.

Nagyon bízom benne, hogy ennek a sorozatnak is olyan népes és visszatérő közönsége lesz, mint volt néhány évvel ezelőtt. Ez egy olyan téma, amely a környezetünkben élőknek mindenképpen fontos, hiszen a Tokaj-hegyaljai terület kulturtáj kategóriában a Világörökség része és az elkövetkezendő években is meghatározó eleme lesz az itteni térség mindennapi életének.

Célközönségünk a kulturált borfogyasztók csapata, a fiatal felnőttektől az idősebbekig, akik szeretnek egy pohár finom bor mellett jó hangulatban elbeszélgetni. Ugyanakkor nyitottak arra, hogy új ismereteket fogadjanak be a tájegységről.

Az asztalfoglalás és jegyrendelés a Művelődés Háza megszokott elérhetőségein lehetséges. Az első „kalandozás” kedden, 24-én este 18 órától lesz a Tokaj Kereskedőház főszereplésével.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.01.23./

 

Évet értékeltek a Tűzoltóságon

 

               
                                    

Minden év eleje az elmúlt esztendő elemzésével és értékelésével kezdődik, így mi is elkészítettük a 2011-es év statisztikáját. Sátoraljaújhely Hivatásos Tűzoltóság illetékességi területén a 2011. évben 292 tűzeset, 184 műszaki mentés történt, 25 esetben téves jelzéshez vonultak egységeink - nyilatkozta Barna Norbert főhadnagy, tűzoltó parancsnok...
 

 


Barna Norbert

      

Az ipari ágazatok:
Ebben a nemzetgazdasági ágazatban, 2011 évben két tűz volt, az előző évi egy tűzesettel szemben.

Mező- és erdőgazdálkodás:
Ebben a nemzetgazdasági ágazatban a tűzesetek száma a 2010-es 46 esetről 180 esetre növekedett, ami a száraz, csapadékmentes időjárásnak tudható be.
Erdő és vegetáció 149, hulladék, gaz, szemét 4 esetben égett. Koronatűz 2 esetben fordult elő. A tüzeket 112-szer nyílt láng, vagy véletlen, 1 esetben dohányzás okozta. A fennmaradt tűzkeletkezési okok 67 esetben ismeretlenként vannak megállapítva, ami abból adódik, hogy egyszerre több tűzkeletkezési ok is szóba jöhet. Az elkövetők kilétének megállapítása szinte lehetetlen, mert a tűzoltó egységek kiérkezésekor felelős személyt a tűz közelében vagy környezetében nem lehet találni.

A lakás és személyi ingatlan:
A 2010 évi 33 tűzesettel szemben 2011 évben 84 tűzeset következett be.
A tűzeseteknél kettő haláleset történt és kettő személy sérült meg tűzeset következtében.

Közlekedés:
A közlekedésben bekövetkezett tűzesetek száma 7-ről 10-re nőtt.
A gépjárművekben jellemzően a villamos berendezések meghibásodása okozta a tüzet.
Kereskedelem: A 2010-es 5 tűzesettel szemben 4 tűzeset történt.

Az egyéb nemzetgazdasági ágazatban:
A 2010 évi 19 tűzesettel szemben 2011 évben 12 tűzeset következett be.
Illetékességi területünkön adventi koszorútűz, karácsonyfatűz nem volt, ami a sokrétű propagandamunkának is köszönhető.
A 2007-ben, 2008-ban, 2009-ben, 2010-ben és 2011-ben keletkezett tűzesetek nemzetgazdasági ágak szerinti megoszlását az 1. számú melléklet tartalmazza.

Mivel a tűzoltóságunk munkájának jelentős része műszaki mentés, ezért fontos megemlítenünk e terület statisztikáját is. A 2011. évben 8 esetben állatbalesethez, 23 esetben elemi csapás, viharkárhoz, 1 esetben magasban levő balesethez, 3 esetben eltűnt személy kereséséhez, 3 esetben életmentéshez, 2 esetben épületomláshoz, 49 esetben fakidőléshez, 17 esetben vízkárhoz, 2 esetben gázszivárgáshoz, 2 esetben halott személy kiemeléséhez, 35 esetben közúti balesethez, 1 esetben omlásveszélyhez, 1 esetben vasúti, mozdony baleset, 1 esetben veszélyes anyaghoz és 24 esetben egyéb okok miatt riasztották tűzoltóinkat.
A műszaki mentések során sajnos 6 személy elhunyt, 12 személy sérült, és 7 személyt mentettünk meg.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Sátoraljaújhely Hivatásos Tűzoltóság
/2012.01.22./

 

Az NKA Közművelődési és Népművészeti Kollégiumának tagja lett Csatlósné Komáromi Katalin

 

               
                                    

Sok szép kulturális rendezvény, népművészeti bemutató hátterében láthattuk éveken keresztül az NKA feliratot, ami jelzi, hogy a rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre. Most örömmel értesültünk róla, hogy A Művelődés Háza és Könyvtára nem csak, mint pályázó, és mint támogatott kerül kapcsoltba ezzel az intézménnyel, hanem egészen más vonatkozásban is: Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő a beérkezett pályázatok bírálói között is ott ül. Nyilatkozatából megtudtuk, hogy ez a feladat nem új keletű számára, más szervezeti keretek között már részt vett ebben a munkában…
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

A Nemzeti Kulturális Alap 2012. január elsejétől átalakította kollégiumi rendszerét. A korábbi 17 kollégium helyett 9 szakmai csoport ül össze, hogy az egész évben beérkező pályázatokról és a kultúra minden területét érintő támogatási kérelmekről döntsön. Ennek egyik eleme a Közművelődési és Népművészeti Kollégium, mely korábban külön-külön működött, de ebben a naptári évben együtt folytatják a munkát. Ennek a kollégiumnak lehetek most az egyik tagja a nyolc főből, s feladatom elsődlegesen a közművelődési szakmai szervezetek pályázatainak értékelése.

A Nemzeti Kulturális Alap a legnagyobb mecénása a hazai kultúrának, támogatásait a már jól ismert pályázati rendszeren keresztül juttatja el a pályázókhoz. Jómagam már 2005. és 2009. között részese voltam a szervezet tevékenységének. Akkor az önálló Közművelődési Kollégiumnak voltam két évig kurátora, majd két évig annak elnöke, így van némi rálátásom az elvégzendő feladatra.
Elsősorban a NKA által meghatározott pályázati naptár szerint kerülnek a pályázati kiírások a nyilvánosság elé, ennek megfelelően érkeznek be a támogatási kérelmek. Volt olyan esztendő mikor ezek száma elérte az 1300-at is, de általában 900 és 1000 darab közé tehető ez a szám éves szinten. A pályázatok megismerése, az ott leírt szakmai program és költségvetés megalapozottságának az áttekintése a feladatunk és mindezek figyelembevételével olyan kuratóriumi döntések meghozatala, amivel a közművelődési feladatellátást országos szinten segíteni tudjuk.

A Magyar Népművelők Egyesülete, mint szakmai szervezet részese volt annak a grémiumnak, amely a kuratóriumba tagokat delegálhatott. Sárospataki intézményvezetőként ennek a szakmai szervezetnek a jelöltjeként kerültem be, de nagyon köszönöm mindazoknak a támogatását, akik a város részéről ezt a folyamatot segítették.

A Magyar Népművelők Egyesületének 1996 óta vagyok tagja, 2009 óta pedig elnökségi tagja, és talán az itt megszerzett tapasztalataim is hozzájárultak ahhoz, hogy most a Kollégium tagja lehessek.
A megbízólevelet Réthelyi Miklós Nemzeti Erőforrás Minisztertől és L.Simon László NKA elnöktől vehettem át a Parlamentben.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.01.21./

 

Inflációhoz igazodó mértékű, országos távhő ár emelés Sárospatakon is

 

               
                                    

A távhő szolgáltatást igénybevevők számára új információ, hogy 2012. január 1-től hatályba lépett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendelete, amely arról rendelkezik, hogy a távfűtés díját az általános forgalmi adót nem tartalmazó eddigi díjnál 4,2%-kal magasabb áron köteles a szolgáltató értékesíteni – kaptuk a tájékoztatást dr. Szabó Rita alpolgármestertől…
 

 


dr. Szabó Rita

      

A távhő szolgáltatást érintő tavalyi jogszabályi változások eredményeként Magyarországon befagyasztásra kerültek a távhő árak, a távhő ellátással érintett településeken a 2011. március 31-én érvényes árszinteken. Ezzel az intézkedéssel már tavaly kikerült a helyi önkormányzatok hatásköréből a távhő árak megállapításának joga. A tavalyi befagyasztáshoz hasonlóan, ezúttal is a nemzeti fejlesztési miniszter rendelkezett úgy, hogy 4,2 %-kal meg kell emelni a távhő díját, mely az infláció növekedésével van párhuzamban, ennek tudható be.

El kell mondani azonban, hogy Sárospatakon 2008. óta nem volt távhő ár emelés, így az általános drágulás ellenére némi vigaszt jelenhet, hogy ez a távhő ár más városok viszonylatában alacsonynak mondható.

A Patakhő Kft. tájékoztatása szerint a 2012. január havi megemelt díjról szóló számlát februárban kapják meg a lakosok.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.01.21./

 

Megkezdődött a felvételi a sárospataki Refiben

 

               
                                    

Rendben lezajlottak a központi írásbeli felvételi vizsgák magyarból és matematikából 2012. január 21-én a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában. A felvételi eljárás részét képező szóbeli elbeszélgetésekre 2012. február 20-21-én 14.00 órától kerül sor - nyilatkozta Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgató...
 

 


Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó

      

Iskolánk várja mindazon nyolcadikos diákok jelentkezését, akik nyitottak a jó, új és értékes felé, akik tisztelik és elfogadják a másik embert, akik az egyetemre, főiskolára akarnak bejutni, s akik számára az is fontos, hogy keresztyén-nemzeti elkötelezettségű, az emberi értékekre komolyan figyelő közösségben töltsék el életüknek egyik legfogékonyabb, legmeghatározóbb négy, öt évét.

Kérjük, kövessék figyelemmel iskolánk életét iskolánk honlapján, a www.reformatus-sp.sulinet.hu oldalon. Itt megtalálható gimnáziumunk 2012/2013. tanévre szóló Felvételi tájékoztatója a tagozatkódokkal, valamint a legfrissebb hírekkel, tájékoztatókkal találkozhatnak.

A Sárospataki Református Gimnázium tantestülete bízik abban, hogy egyre több érdeklődő diák és szülője tud azonosulni oktatási-nevelési céljaival, az iskola szellemiségével, s választja a református gimnáziumot, ahol felkészítjük tanulóinkat a sikeres főiskolai és egyetemi tanulmányokra, de a tovább nem tanuló diákokat is alkalmassá tesszük az alkotó, értékteremtő munkára.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Református Kollégium Gimnáziuma
/2012.01.21./

 

XV. Zempléni Gyermek Szólótánc Verseny

 

               
                                    

2012. január 20-án rendezte meg XV. alkalommal A Művelődés Háza és könyvtára a Zempléni Gyermek Szólótánc Fesztivált. Idén 65 gyermek jelentkezett a megmérettetésre, összesen 39 produkcióval. A gyermekek egy része - Szerencsről, Encsről, Sárospatakról és e települések környékéről - már az előző években is részt vett e tehetséggondozó programon, de a rendezvény növekvő népszerűségét jelzi, hogy távolabbról, Miskolcról első alkalommal érkeztek táncosok - számolt be Darmos István tánctanár...
 

 


Darmos István

      

A fesztiválon a felvidéki Nagyidáról érkezett Kupec Mihály koreográfus, táncpedagógus - aki szlovákiai országos szólótáncosi fődíjjal rendelkezik -, s a budapesti Bem együttes művészeti vezetői, Kis Demeter erika, és az örökös aranysarkantyús, a Népművészet Ifjú Mestere címmel is büszkélkedhető Kis István zsűriztek. Kötelező táncként idén a felvidéki Vág- Garammente tánckultúráját írtuk ki, kapcsolódva az országos szólótánc fesztiválhoz. A szabadonválasztott táncok színes palettáján sárközi, érpataki, nyírségi, nyárádselyei, nagyiváni, dél-alföldi, mezőföldi, szilágysági, nyárádmenti, eleki, bodrogközi, magyarbődi, szatmári, nyírségi oláhos, küküllő-menti, kalocsai mars és friss, szilágysági verbunk, baranyai, gömöri, jobbágytelki, gagybátori táncokat találhatott a néző.

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap, valamint Sárospatak Város Önkormányzata, valamint különdíjak felajánlásával a Kovács család, a Dékány család, a Darmos család, valamint a Farkas Ferenc Művészeti iskola támogatta.

Eredmények:

 


Nemzeti Kulturális Alap


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók - versenyről>>>                               További fotók - eredményhirdetésről>>>

Törő Gábor
/2012.01.20./

 

Állva tapsolt a sárospataki közönség

 

               
                                    

Magyar Rapszódia címmel a Prima Primissima Díjas Magyar Állami Népi Együttes műsorát láthatta az színházlátogatók közössége 2012. január 19-én A Művelődés Háza és Könyvtárában. Az 1951-ben alapított Magyar Állami Népi Együttes hivatása és feladata a magyar nyelvterület néptáncának és népzenéjének mint nemzeti értéknek a gyűjtése, életben tartása és színpadi formában való továbbadása - számolt be Kurucz Tamás népművelő...
 

 
Kurucz Tamás

      

A MÁNE színpadi formában jeleníti meg a hagyományokhoz kötődő valamennyi műfajt: a historikus zenét, az autentikus népzenét és néptáncot, a dramatikus játékot, a hagyományos elemekből építkező világzenét és látványszínházat, valamint a táncházmozgalom valamennyi kortárs művészeti értékét.

A színpompás, gazdag repertoár az együttest a világ legtöbbet utazó együtteseinek rangjára emelte: hat évtizedes fennállása alatt a világ 50 országának színpadán lépett fel, és több mint 8 millió néző elismerését vívta ki. És ez városunkban sem történt másként.

A műfaj legfontosabb jegyeit magába építve, a tradícióra támaszkodva, abból inspirálódva hoztak létre egy sajátos és egyedi táncrapszódiát. Egymást dinamikusan váltó képekben tűnik fel a Kárpát-medence paraszti hagyományainak kavargó sokszínűsége: a férfitáncok akrobatikussága, a lánytáncok lírája, a páros táncok virtuozitása. A népzenei kultúra legszebb dallamai hol tánckíséretként, hol bravúros szólókként, hol fergeteges zenekari játékként jelennek meg. A előadás méltó módon járult hozzá Magyar Kultúra Napjának sárospataki ünnepéhez.

A sorozatot 2012. február 23-án Szakonyi Károly: ADÁSHIBA című színjátékával folytatjuk, melyet a Móricz Zsigmond Színház előadásában láthatják az érdeklődők.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.01.20./

 

A Magyar Kutúra Napját ünnepeltük

 

               
                                    

Sárospatak Város Önkormányzata, valamint A Művelődés Háza és Könyvtára idén először a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett városi ünnepséget a Moziban rendezte meg. Kölcsey Ferenc Himnusz c. költeményét 1823. január 22-én fejezte be. E nap 1989 óta a Magyar Kultúra Napja. Sárospatak 2006-ban nyerte el a Magyar Kultúra Városa megtisztelő címet, ezzel is bizonyítva, hogy a település nemcsak az elmúlt évszázadokban tett sokat a magyar kulturális értékek teremtéséért, hanem napjainkban is sokan dolgoznak azok méltó megőrzéséért, továbbörökítéséért - számolt be Sajószegi Gábor A Mozi vezetője...
 

 


Szacsvay László

      

A rendezvényen dr. Szentirmai László, a Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai karának docense mondott ünnepi beszédet. Az ünnepi műsorban közreműködtek Szekrényesy Béla és Bundzik Tímea, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola zenepedagógusai.

Az oktatás területe mellett, városunk kulturális, közművelődési életében betöltött szerepéért Sárospatak Város Önkormányzata 2012-ben Ködöböcz József díjat adományozott a Farkas Ferenc Művészeti Iskolának. A díjat Sikora Attila alpolgármester adta át az iskola igazgatója és igazgatóhelyettese távollétében Darmos Éva táncpedagógus és Varjas Csabáné zenepedagógus, tanszakvezetőknek.

A Művelődés Háza és Könyvtára a 2009-2010-es évadban alapított Pécsi Sándor díjat – emléket állítva a nagyszerű pataki diáknak, – melyet a közönség szavazatai alapján második alkalommal adtak át az évad során legjobb alakítást nyújtó színművészeknek. A nagyszerű színészt megörökítő plakettet Borsi Antal készítette. Idén a Pécsi Sándor díjat a közönség a legjobb női alakításért Esztergályos Cecília művésznőnek ítélte oda. A művésznő színházi elfoglaltsága miatt későbbi időpontban veszi át a díjat. A Pécsi Sándor díjat a közönség a legjobb férfi alakításért Szacsvay László Jászai Mari Díjas, PUKK díjas Érdemes Művésznek ítélte oda. A díjat a sárospataki színházbérletes közönség nevében Molnár Andrásné, a Művelődés Háza képviseletében Sajószegi Gábor adta át.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Czilli Márta, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola magyar, orosz, francia szakos tanára a mai napon a Nemzeti Erőforrás Miniszterétől Németh László díjat vehetett át. A Németh László Díj azoknak az általános iskolai, szakiskolai és középiskolai oktató-nevelő munkát végző tanároknak adományozható, akik a gyermekek harmonikus személyiségformálásában huzamosan kiemelkedő munkát végeznek.

 


dr. Szentirmai László


Sajószegi Gábor


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.01.20./

 

Diákolimpia Városkörzeti Úszóverseny

 

               
                                    

2012. január 18-án rendezte meg a Sárospataki Diáksport Bizottság a városkörzeti úszóversenyt, az országos versenykiíráshoz igazodva. A szabályok értelmében I. és II. korcsoportban, valamint III. és IV. korcsoportban „A” és „B” kategóriában hirdeti meg a versenyt a Diáksport Szövetség, illetve „A” kategória esetében a Diáksport Szövetséggel együttműködve az Úszószövetség - küldte a tudósítást Víghné Fehérvári Zsuzsa, ifjúsági és sport referens...
 

 


Víghné Fehérvári Zsuzsa

      

Városkörzeti versenyt csak a „B” kategóriában nevezett diákok részére szervezünk, az „A” kategóriában nevező, igazolt, vagy versenyengedéllyel rendelkező diákok automatikusan jutnak a megyei bajnokságba.
A versenyen első helyezést elért diákok, valamint váltótagok a megyei bajnokságra jutnak tovább, melyet Szerencsen és Ózdon rendeznek meg.

A sárospataki versenyen az alábbi eredmények születtek:
Óvodás korosztály:
1. hely: Kék Tamás Ákos – versenyen kívül
I. korcsoport leány mellúszás:
1. hely: Takács Bernadett, Hercegkút

I. korcsoport fiú gyorsúszás:
1. hely: Klamancsek Péter, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
2. hely: Kalocsai Máté, Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona

I. korcsoport leány mellúszás:
1. hely: Kövér Sára, Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona
2. Tóth Fruzsina, Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona

I. korcsoport fiú mellúszás:
1. hely: Vismeg Zsombor, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
2. hely: Klamancsek Péter, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola

I. korcsoport fiú mellúszás:
1. hely: Klamancsek Péter, Szent Erzsébet Katolikus Általános iskola – versenyen kívül

II. korcsoport leány mellúszás:
1. Szabó Eszter, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
2. Simai Anna, Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona
3. Götz Panna, Református Kollégium Gimnáziuma, Általános iskolája és Diákotthona

II. korcsoport fiú mellúszás:
1. Klamancsek György, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
2. Vécsi Dániel, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
3. Hornyák Zsolt, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola

II. korcsoport leány gyorsúszás:
1. Hauser Petra, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
2. Balogh Lilla, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
3. Simai Anna, Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona

II. korcsoport fiú gyorsúszás:
1. Klamancsek György, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
2. Dékány Csanád, II: Rákóczi Ferenc Általános Iskola
3. Szalontai Ákos, Tolcsva

II. korcsoport leány hátúszás:
1. Balogh Lilla, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
2. Hauser Petra, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
3. Hardon Réka, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola

II. korcsoport fiú hátúszás:
1. Demeter Csongor, Vámosújfalu
2. Klamancsek György, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
3. Butkai Bálint, Tolcsva

II. korcsoport leány váltó:
1. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola: Bódi Zsanett, Hauser Petra, Szabó Eszter, Hajdú Petra

III. korcsoport leány mellúszás:
1. Perényi Júlia, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
2. Fodor Zsófia, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
3. Szabó Diána, Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona

III. korcsoport fiú mellúszás:
1. Preszoly Patrik, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
2. Görögh Marcell, Tolcsva
3. Kocsis Csaba, Tolcsva

III. korcsoport leány hátúszás:
1. Perényi Júlia, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
2. Egyed Csilla, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
3. Kalocsai Zsófia, Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona

III. korcsoport leány gyorsúszás:
1. Egyed Boglárka, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
2. Papp Dóra, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
3. Pogácsás Panna, Tolcsva

III. korcsoport fiú gyorsúszás:
1. Butkai Péter, Tolcsva
2. Frikker Erik, Református Kollégium Gimnáziuma, Általános iskolája és Diákotthona
3. Petróczi András, Vámosújfalu

III. korcsoport leány váltó:
1. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola: Papp Dóra, Krenyitczky Sarolta, Perényi Júlia, Fodor Zsófia
2. Tolcsva: Bordás Nikolett, Margittay Fanni, Pogácsás Panna, Tarnóczi Márta

III. korcsoport fiú váltó:
1. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola: Nádaskai Dénes, Német Patrik, Sárosi Simon, Sereg Áron
2. Tolcsva: Butkai Péter, Görögh Marcell, Kocsis Csaba, Mogyorósi Dávid

IV. korcsoport leány mellúszás:
1. Dékány Lea, Árpád Vezér Gimnázium
2. Kállai Noémi, Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona

IV. korcsoport fiú mellúszás:
1. Korda Péter, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
2. Demeter Áron, Vámosújfalu
3. Bodnár Zsombor, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
IV. korcsoport leány gyorsúszás:
1. Dékány Lea, Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
2. Kállai Noémi, Református Kollégium Gimnáziuma, Általános iskolája és Diákotthona

IV. korcsoport fiú gyorsúszás:
1. Géczi Zsombor, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
2. Bujdosó Norbert, Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
3. Bányai Dominik, Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
IV. korcsoport leány hátúszás:
1. Török Bianka, Vámosújfalu

IV. korcsoport fiú hátúszás:
1. Fejér Zakariás, Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona
2. Drótos Ádám, Tolcsva
IV. korcsoport fiú váltó:
1. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola: Csizmadia Dániel, Géczi Zsombor, Korda Péter, Leitner Csaba
2. Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium: Bányai Dominik, Bujdosó Norbert, Hideg Bence, Espák Máté
3. Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona: Várszegi Arnold, Fejér Zakariás, Frikker Erik, Papp Levente

Minden versenyzőnek és felkészítőnek gratulálunk az eredményekhez, és sikeres felkészülést kívánunk a megyei versenyre!

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.01.19./

 

Szavazzunk az év eseményeire!

 

               
                                    

2011-ben több mint 100 olyan kulturális, sport és iskolák által megrendezett egyéb rendezvény volt, amelyben Sárospatak Város Önkormányzata anyagilag, vagy más módon segített. Büszkék vagyunk arra, hogy sikerült ennyi rendezvényt létrehozni vagy segíteni, hiszen ezekből minden hétre legalább kettő jutott – tekint vissza az elmúlt év eseményeire és buzdít szavazásra Szvitankó Tamás, a Humán Bizottság elnöke…
 

 


Szvitankó Tamás

      

A város honlapjának jobb oldalán két szavazást hirdettünk meg, aminek kettős célja van. Egyrészt szeretnénk, hogy azok, akik nem vettek részt a rendezvényeken - vagy nem mindegyiken - ők is lássák, hogy milyen típusú események voltak a városban. Fel vannak téve azok az események is, melyek évente, vagy kétévente kerülnek megrendezésre, mint pl. a Crescendo, a Zsákomban a bábom, a Zempléni Fesztivál, a városrészi napok, vagy az Aszú Ünnep

Vannak olyan rendezvények is, amelyek egyszeriek, vagy ritkábban ismétlődnek Sárospatakon, pl. az Összetartozás Napja a református templomban lett megrendezve.
Vannak még rétegrendezvények, pl. az Árpád Vezér Gimnázium évek óta megrendezett Fizika becslési verseny, ill. itt volt most a fizikatanári ankét is megrendezve. Ezeket az a 100-120 ember tudja látogatni, aki erre meghívott. Azért tettük fel a programok közé, hogy a lakosság tudomást szerezzen róla, hogy országos, ill. nemzetközi eseményeket is szerveznek városunkban.

Sport vonatkozásában is vannak országos szervezésű versenyek, pl. az Országos Serdülő Ökölvívó Bajnokság, ahol Sárga Krisztián ökölvívóink súlycsoportjában első helyezést ért el, testvére, Sárga Attila pedig felnőtt bajnokságon nyert, jelenleg Tunéziában edzőtáborban van.
Szerepelnek a szavazásban a látványsportok is, mint a kézilabda, a labdarúgás és a vízilabda.

A másik célja a szavazásnak az, hogy tervezzük a 2012. évi költségvetést, és ennek a szavazásnak az eredményét is szeretnénk figyelembe venni. Mivel a költségvetésünk véges, így szeretnénk azokra a rendezvényekre koncentrálni pénzügyileg és minden más módon, amelyek a város lakosságának jobban elnyerték a tetszését. Arra gondolunk, hogy ha pl. az olvasók nagyon sikeresnek értékelik az Adventi napokat, akkor az önkormányzat erre erőteljesebben koncentrál, mind szervezésben és mind pénzügyileg. Ez nem azt jelenti, hogy a többi rendezvényre nem figyelünk oda, csak nekünk ez egy kicsi irányt mutatna, hogy melyek azok a népszerű rendezvények, amelyekben a város lakossága és az önkormányzat gondolatai összecsengenek.

Szeretném felhívni a lakosság figyelmét, hogy aki teheti, a jobb oldalon lévő szavazásra kattintson rá, ahol az összes rendezvényt megtalálja és a számára tetszőre voksoljon, ami fontos visszajelzés számunkra és a költségvetés összeállításánál is segítség. A költségvetés tárgyalásáig, legkésőbb február közepéig lehet szavazni.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 Törő Gábor
/2012.01.19./

 

Elhunyt Páhi Emma bodrogközi mesemondó és mesegyűjtő

 

               
                                    

Végső búcsút vettek vasárnap Pápai Istvánné Páhi Emmától, a Népművészet Mesterétől, aki ezt a címet elsősorban mesemondóként, mesegyűjtőként érdemelte ki. A január 3-án, 80. életévében elhunyt mesemondót a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Karcsán helyezték örök nyugalomra, ott ahol, 1932-ben született – tájékoztatta a család a sajtót.
 

 


Páhi Emma

      

Páhi Emma meséi egy részét még gyermekként tanulta Karcsán Kovács Jánosnétól, aki a bodrogközi falu egyik legkitűnőbb mesemondója volt, majd lánykorában a hosszú téli estéken a fonóban szokásos mesemondásba is bekapcsolódott. Később a helyi termelőszövetkezetben krumpliszedés közben tanult újabb meséket, amelyeket esténként családjának mondott el újra. Mondott olyan meséket is, amelyeket könyvből sajátított el, majd formált át.

A karcsai mesemondók közül is kiemelkedett mind meséi számát, mind megformálását és előadását tekintve Pápai Istvánné Páhi Emma. Meséinek jellegzetessége a női szereplők árnyalt ábrázolása, az állatszereplők sűrű felbukkanása, a karcsai táj megjelenítése a mesékben. Előadott történetei között egyaránt megtalálhatók voltak tündérmesék, hősmesék, novellamesék, tréfás mesék, állatmesék; balladai téma prózai megformálásai, hiedelemmondák és élettörténetek is.

Kétszázötven általa elmondott meséjét magnó rögzítette, 31 mese pedig gyűjteményben jelent meg. Kiváló mesemondásáért 1972-ben kapta meg a Népművészet Mestere kitüntető címet.
(a fotók illusztrációk)

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 /2012.01.19./

 

Ezúttal Szegeden szerepeltek vízilabdásaink

 

               
                                    

A legkisebb korcsoport második fordulójában ismét négy mérkőzés várt a gyerekekre. Nehéz erre a sorozat-terhelésre felkészülni, testben és fejben egyaránt, főleg úgy, hogy ismét több mint 900 km buszozás „kínjait” is le kellett győzni – számol be Erdei János vízilabda szakedző csapatának szegedi szerepléséről…
 

 


 

 


Erdei János

      

Ebben a korosztályban három csoportban összesen 18 csapat mérkőzik egymással úgy, hogy minden csapat rendez egy kétnapos fordulót. A mi ellenfeleink ebben az idényben és ebben a korosztályban Békéscsaba, Szeged, Nagyvárad, a szerbiai Szabadka, valamint Kiskunfélegyháza csapatai. Ezen egyesületek többsége már sportiskolai rendszerben heti 8-10 tréninggel készülhet, ami óriási előny ebben a korosztályban. Többek között ezért számít bravúrnak minden egyes megnyert mérkőzés és az, hogy egyáltalán teljesíteni tudjuk a kiírásban foglalt kötelezettségeinket. Ennek egyik feltétele a biztos anyagi háttér. A sportban történelminek nevezhető, Európa számára is példaértékű jogszabályváltozások tették lehetővé elsősorban - no és persze a Támogatók gyors és megtisztelő döntései, illetve az önkéntesként dolgozó klubvezetés fáradhatatlan munkája - azt, hogy egyáltalán életben maradjunk és azt, hogy minden korosztályunk nemzetközileg is elismert bajnokságokban versenyezhessen.

A bajnokság java még hátra van - ebben az idényben négy hosszú túra vár még ránk - az ellenfelek alaposan felkészültek - immáron a mi játékunkból is. Meglepő volt, ahogy többen azt kérdezgették Szegeden, hogy Zemplén mekkora város. Az már biztos, hogy lassan megismerik városunknak egy újabb arcát is és tudják: ellenünk mindig komolyan készülni kell.
Hogy mi is ez a versenysorozat és milyen súlya van hazánkban, arról Kádár József, a Csongrád Megyei Vízilabda Szövetség elnöke, aki a régiók képviseletében a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségi tagja így nyilatkozott:
A hetvenes években, a serdülő korosztály alatti gyerekek számára, még csak a Budapesti Vízilabda Szövetség indított hivatalos pontvadászatot. A vidéki együtteseknek „örökös bánatuk” volt, hogy nem kínálkozott más lehetőség számukra. Ha volt rá pénzük utaztak a fővárosba, hogy játszani tudjanak.
- Arról nem kellett vitát nyitnunk, hogy szükség van a vidéki gyermekbajnokság életre hívására, de hogy milyen formában, arról már megoszlottak a vélemények. Végül az az elv győzedelmeskedett, hogy az ilyen korú gyerekek akkor fejlődhetnek a legjobban, ha a képzést, vagy a hosszabb távú úszásokat nem szakítjuk meg mérkőzésekkel, már csak azért sem, akkor az edzők már az eredményességet tartják szem előtt. Ezért úgy szerveztük – és most is úgy szervezzük – a vidékbajnokságot, hogy havonta, tornák keretében jönnek össze a csapatok, így pedig egyszerre 3-4 meccs lejátszására van lehetőségük, aztán folytatódhat az edzések sorozata.
A szervezők legnagyobb meglepetése az volt, hogy budapesti együttesek is neveztek erre a megmérettetésre.
- Amennyiben sikerült így, vagy úgy összeszedniük az útiköltségre a pénzt, rendszeresen elindította valamelyik csapatát a KSI, vagy a BVSC esetleg a Honvéd - folytatta Kádár József. Arra például nagyon is jól emlékszem, hogy az, azóta már háromszoros olimpiai bajnok Szécsi Zoltán, nálunk Szentesen egy ilyen gyermek bajnoki hétvégén játszotta első, igazi vízilabda mérkőzését.
A rendszerváltozás idején, amikor a határok átjárhatóvá váltak, egyre több külföldi együttes is bekapcsolódott a pontvadászatba. Természetesen közeli országokból jöttek. Szerbiát Szabadka és a Vojvodina csapata képviselte. Ráadásul Újvidéken kiváló utánpótlás nevelő munka folyik. Talán nem mindenki tudja, hogy már több, egykori Vojvodinában nevelkedett vízilabdázó játszik, a Partizán Belgrád Európa hírű, csapatában.
Romániából, Marosvásárhelyről, Aradról és Kolozsvárról nevezett együttes, valamint - el ne felejtsem - Szlovákiából, a Kassai klub számít immár évek óta állandó résztvevőnek.
- Amikor hajdanában elindítottuk a gyerek bajnokságot, nem hittük, hogy egyszer eljön az az idő, amikor már három évfolyam számára rendezhetjük meg, ráadásul úgy, hogy egyre több és több csapat érkezik határainkon túlról – fejezte be nyilatkozatát Kádár József.

Rövid összefoglaló a szegedi fordulóról:
Már önmagában az is elismerés, hogy a bíróknak ellenünk kell fújnia.
Tudom, sokan ismerik azt a régi szlogent, hogy a győzelmet nem kell magyarázni, de ahogy halad előre az országos vidékbajnokság, úgy élesedik ez a helyzet, azaz a vereségekből tanulni kell, vagyis „magyarázni”. Azok, akik ismernek, tudják jól, hogy begyűjtöttem már egy-két sárga lapot, de a pirosig még sosem jutottam el. Ha így folytatódik, az is előkerül előbb-utóbb. Most mégis a megoldásokat keresem arra, hogy az a bizonyos lelki töltet, az a bizonyos 2-3 gól különbség mindig a csapataimban legyen, és ha ez így lesz, akkor nem marad el a bravúr.

Persze bravúr az is, hogy 4-5 gólos hátrányból ismét felállt a csapat, 17 másodperccel a vége előtt már mi vezettünk eggyel és innen lett döntetlen. Bravúr az is, hogy a Békéscsaba, aki az előző fordulóban lehengerelt minket, most csak a szerencséjének és a kapufának (összesen 6 volt a meccsen és mind mi lőttük) köszönhette a győzelmét. Legsúlyosabb problémánk azonban mégis az, hogy ebben a korosztályban is fel kell fedeznünk egy kapustehetséget… Az is látszik, hogy a túrázást még szoknunk kell (de hát ugye ez volt az első…), mivel az idegenbeli környezetben mérkőzésről-mérkőzésre látszik a tendencia… Az első meccsen a később Békéscsabát majdnem megverő szabadkai gyerekeket magabiztosan veri a ZVK. A második meccsen még sikerül a bravúr, négygólos hátrányból is fordítani tudunk, de a vége egy peches döntetlen a Nagyvárad ellen.

Másnap reggel a gyerekek álmosan kezdenek, a meccs közepétől azonban magukhoz térnek, de ez már kevés, csak megszorongatni tudjuk a tabellát vezető békéscsabai csapatot (az első negyed 4-0 oda, de volt 6-1 és 8-2 is) de a vége 10-7 oda. A negyedik mérkőzés Szegeden a Szeged ellen… 5 : 4 –ig fej-fej mellett haladtunk és akkor elpattant egy húr… A fizika törvényeit felborítva majdnem kicsordult a víz a medencéből, annyira lejtett a pálya… A feladat adva van, meglátjuk, hogy semleges környezetben mire megyünk és mire lesz elég az a munka, amit el fogunk végezni. Remélem ezzel játékosaim is tisztában vannak. A bajnokság jelenlegi állása szerint a ZVK az ezüstérem várományosa… és ha már ott vagyunk a dobogón, tartsuk is meg ezt az előkelő helyet.

A végső konklúzió legyen ugyanaz, mint a múlt héten is: Szeged is borzasztó messze van, (baromi nagy, igazi sportlétesítménnyel, szimbiózisban a kézisekkel) de mégis jó volt zempléni vízilabdázóként eljutni ide.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Zempléni Vízilabda Klub
/2012.01.18./

 

Szerencsés baleset a 37-es főúton

 

               
                                    

 


Ladics Tamás

      

2012. január 18-án a reggeli órákban anyagi káros közúti a közlekedési baleset történt a 37-es számú főutón a Gombos-hegyi Csárdánál – nyilatkozta Ladics Tamás rendőr főhadnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…

Sárospatak irányából haladt egy személygépkocsi Szerencs felé a 37-es számú főúton, amikor a Gombos-hegyi csárda közelében lehaladt az útról és az út menti mély árokba borult. A beleset következtében személyi sérülés nem történt, csak a gépkocsiban keletkezett anyagi kár.
A beleset körülményeit szabálysértési eljárás keretén belül vizsgálja a Sárospataki Rendőrkapitányság.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.01.18./

 

Az egyházak egykori és mai közéleti szerepe

 

               
                                    

A Bodrog-parti beszélgetések január 12-i előadásán újból nagyon izgalmas téma került a közönség elé. Az egyházak egykori és mai közéleti szerepéről volt szó. Baráth Béla a Debreceni Református Hittudományi Akadémia tanára Hegymegi Kiss Áronról – a XIX. sz-i református püspök életútjáról tartott előadást. A politikai szerepet is vállaló egyházkormányzó munkásságán keresztül mutatta be azt a változást amelyen az egyházak szekularizációjuk során átmentek az 1800-as évek végén - számolt be Bordás István...
 

 


Baráth Béla

      

Különösen izgalmas volt az a megközelítés, amelyben az tudós gondolkodó, egyházvezető személyiségének, a társadalomhoz és a politikához való hozzáállásának változását mutatta be az előadó. Világossá vált, hogy mennyire megváltozott az egyházak társadalmi szerepe a XX. sz. fordulójára.

A korreferátor Szathmári Béla az egyházak mai szerepéről tartotta meg kapcsolódó előadását. Szó esett többek között az okról az alapelvekről amelyek ma kell, hogy irányítsák az egyházakat társadalmi szerepvállalásuk során. Külön kitért a politikai szerepvállalás nagyon izgalmas kérdésére. Elmondta véleményét az új egyházjogi törvényről is.

Az alábbi – az előadásából származó - idézet jól szemlélteti gondolatait a témakörben:
„Gondoljunk Jézus, Gandhi, Martin Luther King példájára. Az egyház ma nem indulhat háborúba, nem áldhat meg hatalmi célokért másokat pusztító fegyvereket. ….. Az egyház nem képviselhet ezért kizárólagosságot hirdető nézeteket. Toleránsnak kell lennie, el kell fogadnia, hogy mások másként gondolkodnak. ….

Nem szabad a világot barátra és ellenségre felosztani, s a másik táborba tartozókat ellenségnek tekinteni. A másik táborba tartozók is felebarátaink……
Ha elkeseredetten, dühödten támadjuk a másként élőket, gondolkodókat, politikai ellenfeleinket, megint el fogunk jutni, mert ez egyenesen oda vezető út, hogy vannak abszolút igazak és vannak abszolút tévedők, akik kiiktatandók, megsemmisítendők. „

A témával kapcsolatosan ajánljuk figyelmükbe a két előadás prezentációját és a Zemplén Tv Tudósítását a Zempléni Múzsa honlapján: www.zemplenimuzsa.hu

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.01.18./

 

A roma kisebbség vezetőivel tanácskoztak a rendőrök

 

               
                                    

Január 12-én délelőtt 10 órától a Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén működő roma kisebbségi önkormányzatok vezetőivel, képviselőivel tartottunk együttműködési megbeszélést. Ez alkalommal Erdőhorváti, Kenézlő, Olaszliszka és Sárospatak településekről érkezettekkel folytattunk megbeszélést – kezdte tájékoztatóját a tanácskozásról Kecskés Lajos rendőr százados, a kapitányság összekötő tisztje…
 

 


Kecskés Lajos

      

A megbeszélésnek több célja is volt. Elsősorban egy olyan belső utasításnak az ismertetése, ami a multikulturális környezetben történő rendőri intézkedéseket szabályozza, továbbá egy problémafeltáró, javaslattevő beszélgetésnek is szántuk, hiszen minden településen más – más jellegű problémák merülnek fel. Ezek nagy részét megbeszéltük. A rendőrség - az iskola rendőre programon kívül is - felajánlotta a segítségét a roma kisebbségi önkormányzatok számára abban, hogy igény szerint az általuk tartott testületi ülésekre, illetve egyéb rendezvényekre olyan szakemberekkel megjelenik, akik megfelelő színvonalú tájékoztatást tudnak adni a rendőrség munkájával kapcsolatban, illetve a jövőben bekövetkező jogszabályi változásokról.

Az együttműködés kapcsán felmerült egy olyan javaslat, hogy a pártfogókat, a szociális munkásokat, az egészségügyben dolgozókat és a gyámügyi előadókat közösen vonnák be egy előadásba, amely az adott település jellemző problémáira keresné a megoldásokat.
Felmerült javaslatként - amit majd az érintett intézmények felé jelzünk - az roma származású személyek foglalkoztatása főleg iskolák területén, vagy iskolákkal kapcsolatban biztonsági őrként. Hiszen ők talán jobban megtalálják a hangot a problémás diákokkal.

Bízunk benne, hogy a továbbiakban folyamatos együttműködés lesz közöttünk, hiszen azt tapasztalják a megbeszélésen jelenlévők, hogy egy elszegényesedési folyamat tanúi vagyunk, amely kiválthatja a bűnelkövetés útjára lépést. Közös szerepünk és felelősségünk, hogy ezt tájékoztatással is megelőzzük.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 Cziczer Katalin
/2012.01.17./

 

Öröm idejárni…

 

               
                                    

Megújult intézményünket, a Carolina Óvoda és Bölcsődét több mint egy éve, 2010. szeptember 14-én vettük birtokba. Az óvodabővítés kapcsán a korábbi 150 férőhelyes Kincskereső Tagóvodánk került kibővítésre, egy emelet ráépítésével és a homlokzat felújításával. A beruházás lehetőséget adott a Szent Erzsébet úti óvodánk bezárására, és az odajáró gyermekek átvételére. A projekt befejezése óta 300 óvodai (12 csoport) és 22 bölcsődei (2 csoport) férőhellyel rendelkezünk - – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes intézményvezető…
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

Köztudott, hogy Sárospatakon évtizedek óta magas színvonalú óvodai nevelés folyik, kiváló óvodapedagógusokkal. Ehhez társul új épületünk és annak korszerű felszereltsége, valamint kiépített környezete. Mindezek együtt rendkívül jó körülményeket és lehetőségeket teremtenek a gyermekek nevelésére, valamint a Személyiségközpontú Óvodai Nevelési Programunk megvalósítására.

A fejlesztéssel kimagasló tárgyi feltételekkel rendelkező intézménnyé váltunk. A pályázat keretében kialakított 8 új óvodai csoportszobánkat a legkorszerűbb és legszebb óvodai berendezésekkel és felszerelésekkel rendeztük be. A csoportszobákhoz kialakított gyermekmosdók (rendelkezünk mozgáskorlátozottak számára is) esztétikusak és higiénikusak. Az öltözők és a csoportszobák hangulata kellemes - a külső, különleges homlokzat színeivel harmonizálva - az évszakok színvilágát tükrözik vissza. Az épület aulája, galériája, nagy terei kényelmet, fényt, levegőt és jó közérzetet biztosítanak mindazoknak, akik használják. Ezek az adottságok kiváló lehetőséget teremtenek kiállítások, rendezvények lebonyolítására is.

A 3-6 éves gyermekek nevelését, fejlesztését hatékonyan segítik az intézményben található, jól felszerelt fejlesztőszobák. Sok lehetőséget biztosít a zene- és táncterem, valamint a legkorszerűbb testnevelési eszközökkel ellátott tornaszobánk és hatalmas tornatermünk. Intézményünkben a mozgásfejlesztés prioritást élvez. Változatos területeken valósítjuk meg a gyerekek mozgásigényének kielégítését: mindennapos testnevelés, testnevelés foglalkozások, úszás- ill. vízhezszoktatás, gyermektánc, mesetorna, gyógytorna és balett.
Rendezett udvarunk is rengeteg lehetőséget nyújt a mozgásra. A több mint 1000 m2-rel növelt területe jól alkalmazkodik a megemelkedett gyermeklétszámhoz. Sok új fajátékot helyeztünk el a frissen füvesített udvarrészen. Rugós játékok, erődök, várak, új homokozók, kültéri asztalok és padok gazdagítják az udvari eszközök választékát. Két nagyméretű faház, azaz babaház is hozzájárul a tartalmas szabadban történő játékhoz. A parkosított új udvarunkon gyermekmosdót és WC-t is kialakítottunk, szolgálva ezzel a gyermekek kényelmét és biztonságát.

A közel 200 m2-es rendezvénytermünkben egyszerre elfér minden gyermekünk, mely ünnepségek, hangversenyek, gyermekműsorok kiváló helyszíne. Itt, a különböző csoportrendezvényeken is esztétikus, kényelmes környezetben tudjuk fogadni a gyermekek hozzátartozóit és a vendégeket.

A több mint egy éve átadott új óvodánk kimagasló és egyedülálló adottságokkal és lehetőségekkel gazdagította a gyerekeket, szüleiket, munkatársainkat és az egész várost. Mindezekkel az egyedi személyi és tárgyi feltételekkel büszkén és szívesen adunk helyet a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar óvodapedagógus, valamint kisgyermekgondozó és nevelő hallgatóinak szakmai gyakorlati képzéséhez.

Mi, akik falai között töltjük napjaink nagy részét, igazán jól érezzük magunkat és örülünk, hogy itt lehetünk. Velünk örülnek mindazok is, akik hozzátartozóként, látogatóként és vendégként megfordulnak intézményünkben. Rácsodálkoznak az épületre, annak hangulatára, imázsára, és irigylésre méltónak tartják nevelési körülményeinket.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.01.17./

 

Szalonkoncert sorozat indult Sárospatakon

 

               
                                    

Az idei éve kezdetén egy új programsorozattal indít Sárospatakon a Crescendo Nyári Akadémia. Régi tervüknek megfelelően az egész éves jelenlétet olyan módon valósítják meg, hogy szalonkoncert sorozatot indítanak. Elsőként egy ifjú sárospataki zongorista Tarnavölgyi László mutatkozott be, majd a Szervánszky Quartet adott színvonalas koncertet Sárospatakon...
 

 


Tarnavölgyi László

      

A 100 esztendeje született magyar zeneszerző, Szervánszky Endre nevét viselő Szervánszky vonósnégyes, akik 2010-ben a budapesti Weiner Leó Kamarazenei Verseny győztesei, illetve ugyanabban az évben a brno-i Leoš Janáček Nemzetközi Verseny harmadik díjasai. A Szervánszky Quartet tagjai fiatal magyar művészek: a kárpátaljai származású Stefkó Mihály; a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorandusz hallgatója: Laskay Zsuzsa; a Crescendo Nyári Akadémia többszörösen visszatérő résztvevője és ösztöndíjasa: Krenedits Katalin; valamint a névadó rokonságába tartozó, Tokióban született, Londonban és Budapesten tanult Szervánszky Natasha. A szalonkoncerten Mozart, Beethoven és Mendelssohn vonósnégyesei hallhatóak, illetve az újév alkalmából meglepetésszámokkal is készültek.

2012 februárjában, a Crescendo Szalonkoncertek második hangversenyén, 2012. február 9-én 18 órától a Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett Fassang László orgonaművész-tanár, és felesége, a 2011 őszén Junior Prima Díjat kapott Rohmann Ditta gordonkaművész-tanár és tanítványaik lépnek fel. Az est folyamán orgona- és gordonkamuzsika széles repertoárjából szóló- és kamaraműveket hallhatnak az érdeklődők. A fellépők között a budapesti és a debreceni Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóit üdvözölhetjük, többen közülük a 2010. és 2011. évi Crescendo Nyári Akadémia mesterkurzusainak résztvevői. A Crescendo Szalonkoncert budapesti helyszíne a Régi Zeneakadémia.
A szalonkoncertekre a belépés díjtalan, de a helyszínen támogatói jegyek válthatóak.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.01.16./

 

A Magyar Kultúra Napjára készülünk

 

               
                                    

A Művelődés Háza és Könyvtára komplex rendezvénysorozatot készített elő a Magyar Kultúra Napja alkalmából, ami azt jelenti, hogy minden intézményegységünkben lesz rendezvény. A városi önkormányzat által szervezett  Magyar Kultúra Napi ünnepségre január 19-én csütörtökön délután 17 órakor kerül sor A Mozi épületében. Az ünnepi beszédet Szentirmai László, Ködöböcz díjas tanár fogja mondani – hívja fel az érdeklődők figyelmét a megemlékezésre Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő…
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

Ezen alkalommal kerül átadásra a Ködöböcz József díj, illetve a színházbérletesek elismerése, a Pécsi Sándor díj is. Ezt a díjat a bérletes vendégeink szavazták meg az öt színházi előadás során legjobb alakítást nyújtó színésznek és színésznőnek. Idén Szacsvay László és Esztergályos Cecília részesülhet ebben az elismerésben. Az ünnepséget követően  színházteremben a Magyar Állami Népi Együttes Magyar Rapszódia című művét mutatja be. Azt hiszem, ez egy nagyon szép alkalom lesz arra, hogy a tánckultúrát - aminek nagy hagyományai vannak itt a városunkban is - a középpontba állítsuk egy szép ünnepi megemlékezéssel.
A Könyvtár
intézményegységünk a jövő hét folyamán a felső tagozatos gyerekeknek szervez szavalóversenyt.
A Moziban Jankovics Marcell által fémjelzett, Az ember tragédiája című film bemutatása
zajlik ezen a héten és természetesen a Magyar Kultúra Napját érintő ünnepnapokon is.

Úgy gondolom, hogy mindenki válogathat kedvére, a rendezvények egészen a gyerek korosztálytól az idősekig kínálnak lehetőséget arra, hogy a magyar kultúrát ünnepeljük.

A Magyar Kultúra Napi ünnepségsorozat hagyományos része a Zempléni Szólótánc Fesztivál, amelyre az idén XV. alkalommal kerül sor. Ennek a rendezvénynek a pénteki napon lesz helyszíne az intézményünk, ahová több mint félszáz jelentkező adta le a nevezését. Reményeink szerint egy szép délutánnak lehetünk részesei, ahol többen már az örökös kalárisért, vagy bokrétáért ersengenek, de vannak olyanok is, akik először mutatják be tánctudásukat.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.01.16./

 

Ökumenikus imaalkalmak Sárospatakon

 

               
                                    

 


Mosolygó Tamás

      

A keresztyének Krisztus szeretetében való egységének mozgalma évről évre imaalkalmakra hívogatja a gyülekezetek tagjait. Sárospatakon a következő rendben élhetünk a lehetőséggel, esténként 17 órai kezdettel: január 16. hétfő, Bodroghalász, Református templom: igét hirdet Mosolygó Tamás.

január 17. kedd Végardó, Görög katolikus templom: igét hirdet: Nagyné Füle Tímea.
január 18. szerda, Görög katolikus templom: igét hirdet Szentimrey Márk.
január 19. csütörtök Református templom: igét hirdet: Dr. Melles Tivadar.
január 20. péntek Római katolikus Basilica Minor, igét hirdet Virágh Sándor

Dicsőség Jézus Krisztusnak! Dicsértessék az Úr Jézus Krisztus! Áldás Békesség, Erős Vár a Mi Istenünk !

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.01.16./

 

Üdülésre pályázhatnak

 

               
                                    

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány a szociálisan hátrányos helyzetű személyek részére üdülésük, pihenésük, rekreációjuk elősegítése érdekében pályázatot hirdet meg - számolt ne Kajati Mónika, a sárospataki Tourinform Iroda vezetője...
 

 


Kajati Mónika

      

"Feltöltődés" - Nyugdíjasok részére
"Vár a pihenés" - Fogyatékossággal élő személyek részére
"Együtt a család" - Nagycsaládosok részére
"Pihenő gondoskodás" - Szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti intézmények munkavállalói részére.

A pályázat teljes szövege, valamint a kérelem benyújtásához szükséges "PÁLYÁZATI ADATLAP 2011" a www.mnua.hu alapítványi honlapról 2012. január 16-tól tölthető le, valamint elérhető a Tourinform Sárospatak irodájában is.

A pályázatok benyújtási határideje: 2012. január 16. – 2012. február 29.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.01.15./

 

Szendrőn játszott a sakkcsapat

 

               
                                  

 


Tóth Tamás

      

A Zemplén Együtt sakkcsapata a megyei 2. osztályban január 8-án Szendrőn vendégeskedett. A házigazdák visszavágtak a tavaly Patakon elszenvedett vereségért, 9-3 arányban nyertek - számolt be Tóth Tamás a sakkcsapat tagja...

Győztek:
Simai Gábor
Simai Balázs

Döntetlen:
Tóth Tamás,
Lendák Lajos

Következő mérkőzésünk február 18-án lesz Mezőkövesd 2. számú csapata ellen a sátoraljaújhelyi Városi Könyvtárban.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.01.15./

 

Negyedik amerikai útjára indul a 8KOR Színház

 

               
                                       

Utoljára két éve drukkoltunk a sárospataki 8KOR Színház tagjainak, hogy amerikai útjuk jól sikerüljön, együtt örültünk a sikereiknek és a tengeren túlról küldött fotóknak. Most ismét kezdhetjük a drukkolást és várhatjuk a képeket, hiszen január 18-án ismét elrepülnek, ezúttal a nyugati partra
 

 


 

      

A mostani utunk, ami egészen Los Angelesig tart, összefügg a korábbi útjainkkal, ugyanis akkor találkoztunk a nyugati part felől érkező magyarok közül olyanokkal, akik azt mondták, hogy ezt a műsort oda is el kellene vinni – számolt be az út szervezéséről Bálint Béla producer. Ősszel tértünk erre vissza és vizsgáltuk meg az út lehetőségét. Ismét nagyon sokat segített Magyar Kálmán, aki az előző amerikai utunkat is szervezte, s aki ismét készséggel állt rendelkezésünkre, felhasználva ottani ismeretségeit.
Így Los Angelesben két református templomban lépünk fel, valamint a Magyar Házban, ezen kívül pedig San Diegóban szintén lesz egy fellépésünk.

Közben egy taggal bővült a 8KOR Színház, ugyanis már régebben megfogalmazódott bennünk, hogy jó lenne, ha egy kicsit tömörebb hangzás szólna a színpadról. Erre kiváló lehetőség volt, hogy felfedeztük mi magunknak is – nem csak a könnyűzenei tábor – Karacs Martinát, akit a patakiaknak nem kell bemutatni, hiszen fiatal kora ellenére rengeteg fellépésen van már túl. Ezek csúcsa volt a karácsony előtti, amikor kategóriájában megnyert egy könnyűzenei versenyt, amivel a Zemplén Hangja címet is elnyerte.
A hozzáállás megvolt az ő részéről is, így reméljük, hogy hosszú időn keresztül fogja segíteni a munkánkat.

Ezek után nincs más hátra, mint hogy szerencsés utat és az eddigiekhez hasonló sikereket kívánjunk kedves barátainknak, hiszen ez éppen a 4. útjuk arra a földrészre. Kérjük, adják át szeretetteljes üdvüzletünket a kinti magyaroknak, akik előtt műsort adnak!
Közben várjuk a rövid híradásaikat, a január 28-i visszaérkezésük után pedig egy részletes beszámolót az egész útról…

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.01.14./

 

Ellopták a falépcsőt, hogy tudjanak fűteni

 

               
                                  

2012. január 9-én rendőri intézkedésre került sor, mivel bejelentés érkezett a Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeletére, hogy Vajdácska községben az éjszaka folyamán ismeretlen személyek, a Vajdácskai Mezőgazdasági Zrt. egyik tanyáján található épület padlásfeljárójának lépcső szerkezetét, illetve ugyanonnan egy karám faszerkezetét kifűrészelték és eltulajdonították – számolt be egy bűncselekmény felderítéséről Bacsó Tibor rendőr őrnagy, sajtóreferens…
 

 


Bacsó Tibor

      

Az ügyeletes azonnal rendőröket küldött a helyszínre, ahol az eredményes rendőri intézkedésnek köszönhetően a két elkövető – egy férfi és egy nő - elfogásra került.

A két személy helyi lakos volt, akik eltulajdonították a padlásfeljáró falépcsőt, a kifutó karám faszerkezetét, 8 akácfa oszlopot pedig kifűrészeltek. Mind a két személyt elfogták, s a Sárospataki Rendőrkapitányságon előállították, ahol azonnali gyanúsítottként kihallgatásuk megtörtént, s a bűncselekmény elkövetését elismerték.

Elmondásuk szerint azért tulajdonították el a fa szerkezeteket, hogy tudjanak fűteni. A gyors reagálásnak köszönhető, hogy a bűncselekmény elkövetői még aznap elfogásra kerültek. Méltó büntetésüket majd a Sátoraljaújhelyi Bíróság állapítja meg.

 

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.01.14./

 

Folytathatják a spórolást az intézmények

 

               
                                  

Megtartották az első intézményvezetői értekezletet, melyen örömmel nyugtázták, hogy a tavalyi fegyelmezett gazdálkodással 100 millió Ft-ot takarítottak meg. Örömük nem sokáig tartott, mert hamarosan kiderült, hogy a 2012. évben 150 millió Ft-tal kevesebb áll rendelkezésre a kelleténél – tehát lehet folytatni a spórolást. Minderről Aros János polgármester számolt be…
 

 


Aros János

      

Első sorban a 2012-es év költségvetésének tervezéséhez adtunk javaslatokat és útmutatót, hiszen a 2011-es év is nagyon nehéz volt, de azt látjuk, hogy 2012-ben sem lesznek könnyű helyzetben az önkormányzati intézmények és cégek.
Tájékoztattam az intézményvezetőket, hogy köszönhetően a tavalyi, nagyon fegyelmezett gazdálkodásnak, 100 millió forintot tudtunk megtakarítani. Ugyanakkor megdöbbenve láttuk, hogy 150 millió forinttal kevesebb áll rendelkezésünkre 2012-ben, tehát kezdhetjük előröl. Ennek ellenére a feladatokat ugyanolyan színvonalon szeretnénk továbbra is ellátni, mint eddig. Elsődleges célunk továbbra is az intézményeink hasonlóan jó színvonalú működtetése, a munkahelyek megtartása, a bérek kifizetése és azoknak a megkezdett beruházásoknak a befejezése, amelyek idén is látványosan fogják fejleszteni Sárospatakot.

Idén kezdődik a volt Esze Tamás Általános Iskola épületének a felújítása, a belváros rehabilitációja, A Művelődés Háza előtti térburkolat felújítása a Tanítóképző előtti tér egybenyitásával. Kezdődik a piac felújítása, s 110 millió forintból az árvíz idején tönkrement utaknak a helyreállítása is megtörténik.
Lesz teendőnk 2012-ben is, de örülök annak, hogy minden nehézség ellenére vidáman és felszabadultan tudjuk kezdeni ezt az évet is.

Adtunk be pályázatot a START munkaprogram keretén belül, amely reményeink szerint február elejétől-közepétől indulhat. Ebben a programban 120 embernek tudunk munkát biztosítani Sárospatakon, s emellett szintén ugyanettől a dátumtól indul majd a hagyományosan közcélú munkaprogram is.

Én most úgy látom, hogy aki dolgozni szeretne Sárospatakon, annak fogunk tudni - legalább ebben a két programban - munkát biztosítani.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.01.14./

 

104 éve született Wass Albert

 

               
                                  

1908. január 8-án született Wass Albert. Születésének 104. évfordulójára a Sárospataki Wass Albert Kör koszorúzást szervezett az erdélyi magyar író és költő emlékkövénél. A megemlékezésen a Kör tagjain kívül is sok tisztelője jelent meg. Műveiből Földházi István szavalt, emlékező beszédet pedig Kiss Endre József mondott. Végül a neve alatt koszorúkat helyeztek el és mécseseket gyújtottak meg, majd elénekelték a magyar és a székely himnuszt...
 

 


Kiss Endre József

 


Földházi István

      

Kiss Endre József ünnepi beszéde:
Honfitársak! 104 esztendővel ezelőtt látja meg a napvilágot ezen a napon Wass Albert az erdélyi Válaszút településén. Mezőségi birtokán gazdálkodik, miközben ismertté válik hazájában verseivel, nemzetközi díjat hozó regényével. Csakhamar számon tartják, mint magyar írót és rangos magyarországi és nemzetközi szervezetek tagjává választják. A háború elsodorja szülőföldjéről, Magyarországon sem maradhat. Ettől kezdve európai író: a magyarság hangját szólaltatja meg, nemzetközi fórumokhoz kiált a magyar igazságért – mindhiába. Ezért érzi úgy, hogy Nyugat-Európa is szűknek bizonyul a számára és a nagyobb száműzetést, a kínzóbb honvágyat, a tengeren túli emigrációt vállalja, hátha onnan többet tehet nemzetéért.

Örökségét, műveit – amire itthoni népének rendkívül nagy szüksége lenne – fél évszázados késéssel – ismerheti meg elsődleges célközönsége: a hazai magyarság. A diktatúra gyakorlatilag nem engedte hazatérni – sem személyesen, sem műveiben, s amikor végre kézbe vehettük könyveit, akkor is ellenszélben – az itthoni, idegen szívű sajtó ellen-propagandájával - elhallgatásával, besározásával, megbélyegzésével - kellett számolni olvasásukkal. Vele és életművével éppen azt kívánták elvenni tőlünk, amire a legnagyobb szükségünk volt és van. Könyveivel azonban áttörte a hallgatás falát. Eljött az idő, amikor legnagyobb számban az ő könyvei keltek el, az olvasóközönség két regényét is a legnépszerűbbek közé szavazta és – amint gyakran emlegetjük – Kossuth Lajos óta nem állítottak magyar embernek annyi emlékhelyet a Kárpát-medencében, amennyit Wass Albert tiszteletére állítottak, aki erdélyiként, európaiként vagy amerikai állampolgárként, egyaránt, mindenek előtt magyar hazafi és író maradt.

A sárospataki Wass Albert Kör egyike a több száz hasonló körnek. Olvassuk és megbeszéljük a munkáit, életét, sorsának tanulságait, hiszen az a mi múltunk feldolgozásához, jelenünk megértéséhez a leghasznosabb segítség. Erre bíztattunk másokat is, amikor olvasónapló formájában népszerűsítettük könyveit; csatlakoztunk a Wass Albert emlékév országos eseményeihez; részt vettünk a régiónk többi Wass – emlékhelyének avatásán; konferenciákon hozzászóltunk a róla folyó vitához; maratoni felolvasó estet rendeztünk; számos érdekes előadót és előadást meghallgattunk; és tagtársaink keze munkája nyomán megszületett ez az emlékhely, amire egész városunk büszke lehet. Számomra személyes élmény marad a Wass Albert ifjúsági pályázatunk, amire az egész Kárpát-medencéből érkeztek irodalmi és képzőművészeti pályaművek; vagy amikor megtaláltam - egyéb családi relikviák között - egyik ősének Bibliáját a Nagykönyvtár régi könyvei között; vagy Wass Albertnek a sátoraljaújhelyi megyebálon születő, diákkori szerelmének versbe foglalt emlékét.

Hallgassuk őt, magát, hogyan tanít önéletrajzi kötetének búcsúszavaiban : (kiemelés tőlem)
„Írónak rendelt az Úr, mégpedig abból a fajtából, akinek nem szórakoztatás a feladata, nem is a világ szépségeinek dicsérete, hanem mindössze nemzetének szolgálata…Hídépítő igyekeztem lenni. Hidat próbáltam verni múlt és jövendő között a rendelkezésemre álló jelen felhasználásával. Sajnos, az építőanyag hitványnak bizonyult. A lelki és szellemi nyavalyák által meggyöngített lélek nem bírta ki a történelem viharait, s a kiáltó szó, ha lelt is halló fülekre, nem volt képes tettekké kovácsolni a nemzet meggyötört akaratát. Életem egyetlen feladatának nemzetem megmentését tartottam…Ennek az egyetlen célnak a szolgálatába állítottam egész életemet. Az eredmény: valami 40 könyv, melynek jó része egy nemzetközileg elismert és elfogadott világnyelven hirdeti nemzetünk múltját, erényeit, érdemeit és mindazt a gazságot, amit mindezekért cserébe a Nyugattól kapott… Igyekezetem sajnos, eredménytelen maradt. Az óriásira növekedett ellenséges propagandagépezet továbbra is sikerrel szennyezi a magyart és szerencsétlen népem szóvivői még mindég nem akarják fölismerni azt a szörnyűséges, megsemmisítésünkre törő veszedelmet, mely egy újabb évszázadon belül a kurdok sorsára juttathatja

nemzetünket…Létfenntartási harcára mind lelkileg, mind szellemileg képtelenné vált nemzetemen még az Úristen sem segíthet, ha hamarosan nem ébred magára. De akár magára ébred, akár nem, én már nem leszek itt, hogy elsirassam, vagy együtt örvendezzek az örvendezőkkel egy esetleges, megrendítően szép és csodálatos föltámadáson, amit csak az Úristen adhat meg egyedül, mert más reménységre lehetőségem sincsen. És ez jól is van így. Akinek eltelt az ideje, az lelép a pódiumról, s átadja helyét az utána következőknek. Legyen velünk az Úristen kegyelme !”

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.01.13./

 

A költségvetésről tárgyaltak az irodavezetői értekezleten

 

               
                                  

 


dr. Komáromi Éva

      

A Polgármesteri Hivatalban január 10-én megtartottuk az év első irodavezetői értekezletét, ahol áttekintettük az évkezdet aktuális feladatait. Polgármester Úrral és az irodavezető kollégákkal elsőként a legfontosabb jogszabályi változásokat tekintettük át. Ezt követően a január hónap végén tartandó rendes testületi ülés várható napirendjeit beszéltük meg, illetve egyeztettük a költségvetés előkészítésének folyamatát - nyilatkozta dr. Komáromi Éva jegyző...

A város önkormányzatának 2012. évi költségvetési rendeletét várhatóan február 10-én fogja tárgyalni a Képviselő-testület, de ezt megelőzően bizottsági üléseken és az intézmény-vezetőkkel több alkalommal történő egyeztetések során készítjük elő a város idei működtetésének egyik alapdokumentumát.

Nehéz előkészítő fázis előtt állunk, ugyanis a kötelező feladatok ellátásához juttatott állami normatíva sajnos az idei évre vonatkozóan is csökkent, míg saját bevételeink nem emelkednek olyan mértékben, amely ezt a csökkenést kompenzálná.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.01.13./

 

11 körözött személyt fogtak el a pataki rendőrök

 

               
                                  

A Sárospataki Rendőrkapitányság 2012. január 5-én reggel négy és délután 16 óra között fokozott ellenőrzést tartott. Ennek célja ellenőrzés volt, amelynek során körözött személyeket kerestek a rendőrök. A körözött személyeket elfogták, s a körözést elrendelő szervhez, vagy büntetés végrehajtási intézménybe szállították őket – nyilatkozta a sajtóreferens, Bacsó Tibor rendőr őrnagy…
 

 


Bacsó Tibor

      

Mindezt 10 rendőr, 4 gépjárművel hajtotta végre. Az akció rendkívül sikeresnek mondható, hiszen 11 fő körözött személy került előállításra az illetékességi területünkről. Ebből elfogató parancs alapján 6 fő kerülte elfogásra, elővezetés alapján pedig 5 fő került előállításra, s BV intézetébe szállításra.

Ezeket az elfogásokat Sárospatak illetékességi területén, főként Olaszliszka és Kenézlő községben hajtottuk végre. Az előállított személyek közül egy főt állítottunk bíróság elé, egy főt pedig a helyi rendőrkapitányság körözése alapján gyanúsítottként hallgattunk ki. Két főt gyermekvédelmi intézménybe szállítottunk át, egy fő pedig pénz befizetéssel váltotta meg a fogházbüntetését. Az öt főből, akit a Büntetés Végrehajtási Intézetbe szállítottunk, egy fő negyedmillió forintos pénzbüntetéssel kiváltotta magát a büntetés alól.

Az akció az összehangolt végrehajtásnak köszönhetően sikeres, eredményes volt.
(a fotók illusztrációk)

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.01.13./

 

Példaértékű összefogás a Refiben

 

               
                                  

 


Tamás Janka

      


Nemes és követendő gesztusnak lehettünk tanúi a napokban. A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma 2012.01. 10-én véradást szervezett egyik tanulójának operációjához.

Az iskola szellemiségét mutatja, hogy a hívó szóra 50 fő mozdult meg, tanárok, diákok és szüleik, valamint Sárospatak Város Önkormányzatának és a város más oktatási intézményeinek munkatársai.

Sikeres operációt, gyors felépülést kívánunk Tamás Jankának! (2011-ben őt láthattuk Szent Erzsébet szerepében)

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2012.01.12./

 

A Kreatív Varázssziget

 

               
                                  

 


Krenyítzkiné Sárosi Krisztina

      

Az éven első foglalkozását tartotta a Kreatív Varázssziget a Művelődés Háza és Könyvtárában. Ezen a foglalkozáson a résztvevők „szerencsefát” készítettek. A gyöngyökből és drótból készült fácskák a gyöngyös hobbi kedvelt és viszonylag egyszerűen elkészíthető témái. Nagyon sokféle gyöngy-fa készül a bonsai-szerű fáktól a gyöngyből készült karácsonyfákig - küldte a tudósítást Krenyítzkiné Sárosi Krisztina...

Ásványokból, féldrágakövekből készült változatait szerencsefának is nevezik, és a leendő tulajdonos horoszkópjának megfelelő szerencse-köveiből készül. Mi is elkészítettük a saját szerencsefánkat, reméljük szerencsét hoz mindenkinek ebben az évben. Következő foglalkozásunk február 8-án lesz és pom-pom állatkákat fogunk készíteni. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.01.12./

 

15. Zempléni Gyermek Szólótánc Fesztivál

 

               
                                           

 


Darmos István

      

2012 január 20-án 15. alkalommal rendezi meg A Művelődés Háza és Könyvtára a Zempléni Gyermek Szólótánc Versenyt. A rendezvény a Magyar Kultúra Napja méltó megünneplésére jött létre másfél évtizede, s most is e naphoz kapcsolódik. Idén kötelező táncként a Vág- Garammente táncaival versenyeznek a gyermekek, s e mellett mindannyian szabadon választott táncokat is bemutatnak - számolt be Darmos István táncoktató...

Idén 66 gyermek jelentkezett a megmérettetésre, Miskolcról, Encs térségéből, Szerencs térségéből, valamint városunkból és a környező településekről. A közönség számára 13.00-kor kezdődnek a bemutatók, a kötelező táncokkal, majd ezt követi a szabadon választott produkciók előadása. Reményeink szerint a gyermekeknek izgalmas versengést, a nézőknek színes változatos műsort hoz a Nemzeti Kulturális Alap és Sárospatak Város Önkormányzata által támogatott 15. Zempléni Gyermek Szólótánc Fesztivál.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.01.11./

 

Belaktuk a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát

 

               
                                  

Izgalmas félév kezdődött iskolánkban 2011 szeptemberében, záródik pénteken a félévi bizonyítványok kiosztásával. Egy megújult, korszerű, jól felszerelt épületet laktunk be, szokásokat alakítottunk ki, megtaláltuk mindennek a helyét és a funkcióját. Örömmel mondhatjuk, hogy gyerekeink és dolgozóink egyaránt jól érzik magukat a szép épületben – nyilatkozta Szegedi Istvánné igazgató…
 

 


Szegedi Istvánné

      

Célkitűzéseink, az oktatás tartalma nem változott, de a feltételek javulása munkánkat még hatékonyabbá, eredményesebbé, s talán könnyebbé is tette.
Hagyományos pedagógiai elveink alapján, gyermekközpontú szemlélettel, korszerű és változatos módszerekkel szeretnénk továbbra is biztos tudást adni a tanítványainknak.

Fenntartónk Sárospatak Város Önkormányzata marad és bízunk benne, hogy a jövőben is ilyen figyelemmel és gondossággal biztosítja iskolánknak a színvonalas és nyugodt munka feltételeit.
Ebben a tanévben eddigi tagozatos osztályaink mellett sportosztályokat indítottunk be az 1. és 5. osztályokban. Nagy öröm ez, hiszen a gyerekek testi-lelki egészsége harmonikus fejlődésüknek az alapja.

Sokféle tantárgyi szakkör, művészeti és személyiségfejlesztő foglalkozás, sport várja délutánonként a gyerekeket iskolánkban. Hitoktatást – felekezetüknek megfelelően – az egyházak hitoktatói tartanak a jövőben is.
Nemsokára indítjuk beiskolázási programjainkat a 2012/13-as tanévre, amelyekre szeretettel várunk minden érdeklődőt.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.01.11./

 

Bizonytalan a kistérségi társulások jövője

 

               
                                         

Január első hetében ültek össze a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás polgármesterei és jegyzői, akiknek Aros János, a Társulási Tanács elnöke köszönetet mondott az elmúlt évben végzett munkáért, de szó esett az új évi feladatokról is. A 2012. évi költségvetést a jelenlegi szabályok alapján tervezik – tudtuk meg Nádasi Bálint irodavezetőtől - mert 2013. évtől új szabályok vonatkoznak a társulásokra....
 

 


Nádasi Bálint


Aros János

      

Az elmúlt év végén megjelent az önkormányzatokról szóló törvény, mely tartalmazza a helyi önkormányzatokról, az önkormányzati társulásokról szóló új szabályokat. (Nem csak a többcélú kistérségi társulások lehetnek, hanem más feladatokra is társulhatnak az önkormányzatok.)

Az önkormányzati törvényből egyértelműen kiolvasható, hogy 2013. január elsejétől a Többcélú Kistérségi Társulásokról szóló 2004. évi 107-es törvény, illetve az 1997-es a helyi önkormányzatok társulásairól és együttműködéséről szóló - úgy fogalmazok, hogy Intézményfenntartó Társulások létrejöttét szabályozó - törvény hatályon kívül helyeződik.

Ez azt jelenti, hogy 2013. január elsejétől olyan, mint Többcélú Kistérségi Társulás, illetve Intézményfenntartó Társulás működése csak új formában lehetséges, az említett törvények hatályon kívül helyezése miatt. A helyi önkormányzatokról szóló törvény tartalmazza azt is, hogy 2012. június 30-ig a meglévő társulások - ez alatt értendőek a többcélú és az intézményfenntartó társulások is - megállapodásait a képviselő testületeknek felül kell vizsgálnia, és az új törvénynek megfelelően tárgyalni és módosítani kell.
Hogy 2013. január elsején hogyan és miként folytatódik tovább, illetve, hogy valamelyik önkormányzat, aki nem kíván a társulási munkában részt venni, azt 6 hónappal előtte közölni kell.

Tehát június 30-ig még van idő, s gondolom, még fognak addig megjelenni ezzel kapcsolatban olyan iránymutatások, szabályozások, amelyek a Többcélú Kistérségi Társulás további sorsát megmutatják, iránymutatásként szolgálnak, szabályozzák, vagy legalábbis segítséget nyújtanak.
Egyelőre nem érkezett olyan jelzés egyik önkormányzat részéről sem, hogy nem kívánna esetleg társulni a későbbiekben, de mint mondtam, június 30. a végső határidő, amikor ezt terítékre kell venni a Társulási Tanácsnak, s természetesen az önkormányzatoknak is.

Minden önkormányzat képviselő testülete kétharmados, minősített többséggel fogadja el és szavazza meg, hogy a társulásban rész kíván-e venni. Ez egy vagy több önkormányzati, polgármesteri, jegyzői államigazgatási feladat, mint társult feladat ellátását jelenti, mely a hatékonyabb, célszerűbb ellátás érdekében történik.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.01.11./

 

Tokaj-hegyalját érintő változások 2012-ben

 

               
               

Az ez évben várható fontos változások felsorakoztatása előtt, menjünk vissza pár hónapot az időben. 2011. júniusában az Országgyűlés elfogadta a világörökségi törvényt, mely 2012. január 1-jén lépett hatályba. 2011. augusztusában a Kormány jóvoltából elkezdte működését a Tokaj-Hegyalja Világörökségi Programiroda és a tarcali székhelyű Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet - nyilatkozta dr. Szabó Rita alpolgármester...
 

 

.
dr. Szabó Rita

      

A törvények megszületése, hatályba lépése, vagy egy-egy szervezet működésének elindulása hallatán bárki gondolhatja, és joggal kérdezheti: "mitől lesz nekünk ettől jobb?"
Ha őszintén közelítünk a válaszadáshoz, be kell látnunk, az ilyen típusú kérdésre nem az a jó válasz, melyek varázsütésre teremnek, és jobbnál jobb modern kifejezéssel vannak teletűzdelve.
Elsőként nekünk, itt élőknek kell megváltoznunk, felnőnünk a 2002-ben elnyert világörökségi címhez; magunkénak érezni a bennünket körülvevő Tokaj-hegyalja természeti, kulturális, történelmi és sok más nézőpontú értékeit. Ha mindez már megtörtént, akkor tudjuk másokkal is megszerettetni, vonzóvá tenni környezetünket és benne magunkat, itt élő embereket.

Elsődleges cél az UNESCO világörökségi egyezményben vállalt és a világörökségi törvényben is rögzített értékvédelmi feladatok teljesítése. E cél eléréséhez 2012-ben ki kell dolgozni Tokaj-hegyalja Világörökségi Kezelési Tervét. A kezelési terv tartalmára nézve külön rendelet jelent meg múlt év végén.

Második fő cél a térség életminőségének javítása, „a vidék élhetővé tétele”. Ez magában foglalja a munkahelyteremtő, jövedelemtermelő és lakosságmegtartó erő növelését a térségben. Fontos állomás volt 2011-ben az az április végi fórum Sárospatakon, melyen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter úr személyesen indította útjára a Nemzeti Vidékstratégia 2020. vitairatot. Ekkor született az javaslat, hogy Tokaj-hegyaljára nézve – a már meglévő hét program mellett – készüljön egy nyolcadik, önálló térségi program a vidékstratégián belül. Tavaly ősszel ez a javaslat is elfogadást nyert, így a másik kiemelt feladatunk az éven, hogy elkészítsük a Tokaj-hegyalja Világörökségi Térségfejlesztési Programot.

 


 


 

 


Cziczer Katalin
/2012.01.10./

 

Vízkereszt ünnepe

 

               
               

Január 6-án, vízkereszt ünnepén a Szent Erzsébet Általános Iskola tanulói, pedagógusi közös imádságra gyűltek össze az iskola aulájában, ahol Főtisztelendő Szabó Attila káplán atya elvégezte a házszentelés szertartását. A közös éneklést követően megszentelte az iskola tantermeit és valamennyi tanulóját, pedagógusát, dolgozóját...
 

 

.
Szabó Attila

      

Vízkereszt szent ünnepén, - ahogyan azt a napkeleti bölcsek tették - tegyük oda lélekben mi is az aranyat, a tömjént és a mirhát. Az aranyat, mely a királyoknak jár ki, s ezzel elismerjük Jézust lelkünk királyának, akinek parancsaira hallgatunk. Tömjént, ami az Istennek jár ki, s elismerve ezzel Jézust Istenünknek. Mirhát, mely az áldozatnak jár ki, s elismerve ezzel Jézust az Isten Bárányának, aki a mi megváltónk lett.

Ezt az igazi hódolatot vigyük otthonunkba, ezzel valóban helyet adunk az Istennek, akkor béke, az igazi lelki béke száll otthonunkra.


Hol hit, ott szeretet.
Hol szeretet, ott béke.
Hol béke, ott áldás.
Hol áldás, ott Isten.
Hol Isten, ott szükség nincsen.

 


 


 

 


Szent Erzsébet Általános Iskola
/2012.01.10./
 

Jól sikerült a sporthétvége

 

               
            

5 x 2-es kapu, sok gól, színvonalas mérkőzések és kiváló csapatok jellemezték a III. MOGYI Nemzetközi Sárospataki Teremlabdarúgó Tornát, melyet 2012. január 6-7-8-án rendeztek meg Sárospatakon, az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokában. Az esemény főtámogatója a MOGYI Kereskedelmi Kft. volt, akik jóvoltából minden gyermek és sportoló egy kis ajándékot is kapott. Belicza Jánostól – a versenybizottság elnökétől – és Tóth Istvántól – a torna koordinátorától megtudtuk, hogy 22 csapat nevezését fogadták el, akik közül az első három helyezett csapat kvalifikálta magát a nagydöntőbe...
 

 

.
Tóth István

 


Belicza János

 


Bánhidi Andor

 


Aros János

      

Idén először a sárospataki torna egyben egy selejtező is volt, hiszen Nyíregyházáról, Hajdúböszörményből és Cigándról is 3-3 csapat játszhat 2012. január 14-én ismételten, de most már egymás ellen. Így egyetlen pataki csapatként ott lesz az Euronics - Sárospatak a cigándi nagy-döntőbe.
Idén is remek hangulatú mérkőzéseket játszottak a csapatok. A kupa színvonalát emelte, hogy Romániából, Szlovákiából, Budapestről, Dombrádról, Szerencsről, Debrecenből, Göncről, Kenézlőről, Encsről, Sátoraljaújhelyből, Karcsáról, Tarcalról, Cigándról, Nyíregyházáról, Nagyrozvágyról, Györgytarlóról, Tokajból, Ibrányból, Sajóbábonyból, Paksról, Siófokról, Mátészalkáról, Kazincbarcikáról és Sárospatakról is érkeztek játékosok. Kiegészítő programokkal is várták a szervezők a – szép számban – kilátogató nézőket, hiszen volt tombolasorsolás és mazsorett bemutató is, melyet az Árvay Gyémánt csoport adott elő, felkészítőjük, Bódiszné Hajnal Alíz vezetésével.

A szervezők idén is háromnaposra tervezték a tornát, hiszen két nap kevés lett volna a 56 mérkőzés lejátszásáig. Pénteken az „A” csoport küzdelmeivel indult útjára a labda, mégpedig Az EURONICS - SÁROSPATAK és a REFI DSE találkozójával. Mint a sorsoláskor kiderült, a versenybizottság, 3db 4-es és 2db 5-ös csoportba osztotta be a csapatokat. Majd a 16 legjobb csapat egyenes kieséses rendszerben folytathatta a küzdelmet és játszott izgalmasnál-izgalmasabb mérkőzéseket. Vasárnap délutánra pedig már kialakult a legjobb 8 mezőnye is. Végül a legjobb négy közé a SAJÓBÁBONY, az EURONICS – SÁROSPATAK, a KISGARAS SÖRÖZŐ és a LÉGIÓSOK jutott be. A helyosztók előtt tombolasorsolás volt, melyen 3 napos WELLNESS hétvégét lehetett nyerni, Telkibányára az Aranygombos Fogadóba, a sok értékes ajándék mellett.

Az egyik elődöntőt a Kisgaras Söröző játszotta az Euronics – Sárospatakkal, végül az előbbi csapat jutott be a döntőbe. A másik ágon a Sajóbábony megverte a Légiósokat, így ő is kvalifikálta magát a fináléba. A harmadik helyért – nagy csatában – a Légiósok nyertek, majd következhetett a DÖNTŐ, ahol szebbnél szebb gólok, parádés jelenetek, igazi futball hangulat uralkodott. Az idegek harcát a KISGARAS SÖRÖZŐ bírta jobban, és hódította el a trófeát. Tehát 2012-ben – a főleg cigándi illetőségű játékosokból álló – KISGARAS SÖRÖZŐ lett az első.

Az ünnepélyes eredményhirdetésnél, a díjakat AROS JÁNOS – polgármester úr és TÓTH PATYA ISTVÁN – a verseny koordinátora adta át. Egyébként az eseményt Bánhidi Andor, a MOGYI Kft. marketing vezetője is megtekintette. A szervezők különdíjakról is gondoskodtak, így a szakmai zsűri a torna legtehetségesebb sárospataki játékosának TÓTH ÁDÁMOT (Euronics - Sárospatak), a legjobb játékosnak VICICKÓ PINGVIN LÁSZLÓT (Kisgaras Söröző), legjobb kapusnak VALKÁNYI PÉTERT (Sajóbábony) választotta meg. A III. MOGYI Nemzetközi Teremlabdarúgó Torna gólkirálya LÁZÁR NORBERT (Soccer Team) lett.

A rendezvényen több NBII-es és NBIII-as labdarúgó is szerepelt, de volt NBI-es játékos is, SZABÓ JÁNOS személyében, aki jelenleg a GYŐR labdarúgója és az U21-es magyar válogatott tagja is volt. A mérkőzéseken SZEMÁN IMRE, BUTKAI JÁNOS, MOLNÁR IMRE, NÉMETH ZOLTÁN, TARJÁNYI ISTVÁN és – az NBI-es futsal játékvezető – KUJBUS LÁSZLÓ sporttársak működtek közre. A három nap folyamán nagy munkát végzett a versenybizottság, tagjai: Preszoly András, Sikora Attila, Vachter Tamás, Kecskeméthy Károly. Külön köszönet a Sárospataki Polgárőr egyesületnek, a www.sarospatak.hu-nak és a Zemplén Televíziónak is!

Összességében a remek hangulat és a szebbnél szebb megmozdulások mellett, ki lehet jelenteni, hogy visszanyerte régi hírnevét Sárospatakon a teremfoci. Továbbá minden érdeklődőt szeretettel látnak a szervezők 2012. január 14-én, Cigándon, a nagydöntőben!

A TORNA SZÁMOKBAN: 3 NAP - 56 MÉRKŐZÉS - 1344 LEJÁTSZOTT PERC - 331 GÓL (2011-ben 131) - 27 SÁRGA LAP - 2 PIROS LAP - 12 KÉTPERCES KIÁLLÍTÁS - 301 JÁTÉKOS - 2 BÜNTETŐPÁRBAJ - 15 BÜNTETŐ.

III. SÁROSPATAKI FELNŐTT TEREMLABDARÚGÓ TORNA FŐTÁMOGATÓJA: - MOGYI KERSEKEDELMI Kft.

TÁMOGATÓI:
Árpád Vezér Gimnázium, Soproni Sörgyár Zrt., Sárospatak Város Önkormányzata, Aranygombos Fogadó – Telkibánya, S U S I, Ristorante Collegno, Evinor Bt, Valler nagyker – Márka ABC, www.sarospatak.hu, www.boon.hu, Zemplén TV, Origó Üzletház, Euronics – Sárospatak, Vectra – 2003 Kft., Póló pont, Szalontai Pálinkafőzde, Orosz Miklós Pálinkafőzde, Levi fotó, Eldorádó Ékszerbolt, Észak Magyarország, Szvitankó Tamás – Video Tomix Stúdió, Huszár Panzió, Sárospataki Polgárőr Egyesület, HUNYADI ABC – KENÉZLŐ, COOP ABC – AJTAINÉ ÉS TÁRSA, PÓKA PORCELÁN KFT., PÓKA TIBOR ÓRÁS – SÁROSPATAK, KOLUMBIA RUHÁZATI ÜZLET – SÁROSPATAK, VÉGARDÓ FÜRDŐ – SÁROSPATAK, SÁROSPATAKI TORNA CLUB, LALI PAPI ÉTELBÁR, Csubák Testvérek Szőlőbirtok és Pincészet – Mád, Bowling Club Söröző – Sárospatak, Sárospatak Újság, Bosch2006 Hungária Kft., www.borsodsport.hu, www.borsodfoci.hu, Szatmári szeszfőzde, Víghné Fehérvári Zsuzsanna, Rákóczi Panzió, Huszár Panzió.

HIVATALOS VÉGEREDMÉNY:
1. KISGARAS SÖRÖZŐ
2. SAJÓBÁBONY
3. LÉGIÓSOK
4. EURONICS – SÁROSPATAK
5. TISZAVÁRÁG KISVENDÉGLŐ – MISKOLC
6. NUNO BARÁTI KÖRE
7. SOCCER TEAM
8. OROSZ PÁLINKAFŐZDE
9. OLIMPIA KLUB – CIGÁND
10. PAKSI BARÁTI KÖR
11. DVTK UP
12. HAVEROK FC
13. TOM TAILOR
14. LIVERPÓLÓ
15. SZERENCSI FIÚK
16. GYÖRGYTARLÓ
17. CSONRDARÁLÓK
18. GÖNC
19. KENÉZLŐ
20. G A KÁVÉHÁZ
21. ERDŐBÉNYE SE
22. REFI DSE

A győztes csapat névsora:
NAGY GÁBOR, MATA SÁNDOR, GYÖRGY ÁKOS, FODOR DÁVID, CSÁKI RÓBERT, TERJÉK ZOLTÁN, NÉMETH DÁNIEL, GÖNCZI ZOLTÁN, ABLONCZY DÁNIEL, VICICKÓ LÁSZLÓ. CSÁKI TAMÁS.

 


 


 

 

További fotók - mazsorett >>>          További fotók -eredményhirdetés>>>          További fotók  >>>            További fotók- péntek A. csoport>>>                 
 További fotók - szombat B. csoport >>>             További fotók - szombat C. csoport>>>       
További fotók - szombat D. csoport>>>           További fotók - szombat E. csoport>>>

  
Cziczer Katalin
/2012.01.10./
 

Hogyan változtak a szociális támogatások?

 

               
                                 

2012. január 1-től több ponton módosultak a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény pénzbeli és természetbeni támogatásokra vonatkozó szabályai. A legfontosabb változásokat Rák Józsefné, Etelkától, az Igazgatási Iroda vezetőjétől kaptuk meg…
 

 


Rák Józsefné

      

A foglalkoztatást helyettesítő támogatás összege az öregségi nyugdíjminimum 100 %-áról 80 %-ára csökkent. Tekintettel arra, hogy nem változott az öregségi nyugdíjminimum összege, mely 28.500,-Ft maradt a korábbi évekhez hasonlóan, idén a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összege: 22.800,-Ft/hó. A 2012. január 1-jét megelőzően megállapított ellátásoknál első alkalommal a februárban folyósított támogatást kell alacsonyabb összegben folyósítani.

A 2011. január 1-től hatályos rendelkezések szerint meg kell szüntetni az ellátását annak a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult személynek, aki az ellátásra való jogosultság éves felülvizsgálatát megelőző egy évben legalább 30 nap időtartamban nem vett részt közfoglalkoztatásban, nem végzett keresőtevékenységet (ideértve a háztartási munkát is), munkaerő-piaci programban nem vett részt, vagy legalább hat hónap időtartamban meghirdetett képzésben nem vett részt. Amennyiben e feltételeknek a támogatásban részesülő nem tud megfelelni, a 30 nap számításánál a törvény lehetőséget biztosít a közérdekű önkéntes tevékenység időtartamának beszámítására is.
E feltételek meglétét első alkalommal ez év elején esedékes éves felülvizsgálat során kell vizsgálnunk. Változtak a rendszeres szociális segély összegének maximumára vonatkozó szabályok is.

A módosítás szerint, ha a családban csak rendszeres szociális segélyre jogosult személy él, a segély összege nem haladhatja meg a közfoglalkoztatási bér mindenkori kötelező legkisebb összege személyi jövedelemadóval, munkavállalói, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal csökkentett összegének (nettó közfoglalkoztatási bér) 90 %-át. Azokban a családokban, ahol a rendszeres szociális segélyre jogosult mellett foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult személy is él, a két ellátás együttes összege nem lehet magasabb a nettó közfoglalkoztatási bér 90 %-ánál.

A korábbi években rendszeres szociális segélyre voltak jogosultak többek között azon személyek, akik az 55. életévüket betöltötték. Az idén a segélyre jogosító életkori határ az ellátásban részesülő személyre irányadó nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt év lesz. Ez év elején elvégzendő felülvizsgálat alkalmával vizsgáljuk e feltétel meglétét, melynek során előfordulhat, hogy tavaly még rendszeres szociális segélyre jogosult személy ez évben már foglalkoztatást helyettesítő támogatásra szerez jogosultságot.

A rendszeres szociális segélyben részesülők esetében is – hasonlóan a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülőkhöz – felhatalmazást kapott az önkormányzat, hogy a jogosultság megállapítását, illetve a támogatás folyósítását a lakókörnyezet rendezettségének biztosításához kösse. Ennek végrehajtására a helyi szociális rendelet módosítása folyamatban van.
A normatív lakásfenntartási támogatás rendszerét érintő legfontosabb változások a szociális törvény 2011. szeptember 1-jével hatályba lépő módosítása során következtek be, melynek eredményeképpen a jövedelmi határ megemelkedése miatt bővült a támogatásra jogosultak köre. Valószínű ennek okán szűnt meg a helyi lakásfenntartási támogatási forma 2012. január 1-től.

Fontos változás még, hogy a lakásfenntartási támogatás a Képviselő-testület (átruházott hatáskörben az Egészségügyi és Szociális Bizottság) hatásköréből jegyzői hatáskörbe került. A szociális törvény módosítása érintette az ápolási díjra vonatkozó szabályozást is.

2011. december 31-ig hatályos szabályok alapján, ha az ápolási díjban részesülő részére saját jogú nyugdíjnak minősülő ellátást állapítottak meg, akkor továbbra is jogosult volt ápolási díjra, feltéve, hogy az ápolási díjat a nyugdíj megállapításának időpontjában több mint tíz éve folyósítottuk.

2012. január 1-jétől figyelembe vehető a nyugdíj mellett az ápolási díjban részesülő személy korhatár előtti ellátása, szolgálati járandósága, átmeneti bányászjáradéka, rokkantsági ellátása vagy rehabilitációs ellátása, ha az ellátásra való jogosultság keletkezésének időpontjában több mint tíz éve folyósítottuk részére az ápolási díjat.
(a fotók illusztrációk)

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.01.09./

 

Dohányzási tilalom – Sárospatakon is

 

               
                                

A nemdohányzók védelme érdekében 2012. január 1-től életbe lépő törvénymódosítás alapvető célja a lakosság fokozottabb védelme a dohányzás egészségkárosító hatásaival szemben. A törvény jelentős szigorítása gyakorlatilag teljesen megtiltja a dohányzást a zárt közforgalmú helyeken. A legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban Dankóné Gál Teréziától, a Jegyzői Iroda vezetőjétől kaptuk meg…
 

 


Dankóné Gál Terézia

      

Nem szabad dohányozni – a kijelölt helyek kivételével – az alábbi helyeken:
- közforgalmú intézménynek a nyilvánosság számára nyitva álló helyiségeiben,
- közösségi közlekedési eszközön,
- munkahelyen,
- közterületnek minősülő gyalogos aluljáróban, játszótereken, továbbá a játszóterek külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül,
- vasútállomásokon, megállókban, várakozóhelyeken, azok külső vonalától számított 5 méteres távolságon belül.

Fentiekre figyelemmel 2012. január 1-től a munkahelyeken és a közforgalmú intézményekben nyílt téren kijelölt helyen engedhető csak meg a dohányzás. Ezeken a helyeken (beleértve a szórakoztató, vendéglátó szolgáltatást nyújtó szolgáltatatókat is) viszont ki kell jelölni és fenn kell tartani nyílt légterű helyet a dohányzók számára (kivéve, ha az üzemeltető, munkáltató nem dohányzó intézménnyé nyilvánítja a helyet, vagy tűzvédelmi, munkabiztonsági előírások nem engedik azt).
Ez a dohányzóhely nem lehet az intézmény bejáratától számított 5 méteren belül. Kivételek ez alól a szórakoztató, vendéglátóhelyek. Itt kijelölhető 5 méteren belül is abban az esetben, ha ennél távolabb nem állnak fenn a dohányzóhely kijelölésének feltételei.

A módosító rendelkezések értelmében tilos dohányozni és dohányzóhelyet sem lehet kijelölni:
- közoktatási intézményben (pl.: általános iskola, gimnázium),
- gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben (pl.: bölcsőde, óvoda),
- munkahelyek zárt légterű helyiségeiben,
- egészségügyi szolgáltatónál (pl.: rendelő),
- helyi közforgalomban közlekedő közlekedési eszközön, helyi érdekű vasúton, menetrend alapján belföldi helyközi közforgalomban közlekedő autóbuszon, valamint menetrend szerint közlekedő személyszállító vonaton.

A dohányzási korlátozással érintett, valamint dohányzásra kijelölt területet, helyiséget továbbra is megfelelő felirattal vagy piktogrammal kell ellátni.
A törvényben foglaltaknak való megfelelést, valamint a dohányzási korlátozások betartását, betartatását a népegészségügyi szakigazgatási szervek ellenőrzik.

A dohányzással összefüggő tilalmak, korlátozások megszegése esetén továbbra is 20.000,- Ft-tól 50.000,- Ft-ig terjedő egészségvédelmi bírság szabható ki. A helyszínen kiszabható bírság összege 30.000,- Ft-ig terjedhet.
A dohányzóhelyek kijelölésére vonatkozó kötelezettség nem, vagy nem megfelelő teljesítése, valamint az ellenőrzési kötelezettség elmulasztása esetén a felelőssel szemben legalább 100.000,-Ft, legfeljebb 250.000,-Ft, intézmény, szervezet, üzemeltető vagy gazdasági társaság tekintetében legalább 1.000.000,-Ft, legfeljebb 2.500.000,-Ft a kiszabható egészségvédelmi bírság összege.
A hatóság 3 hónap türelmi idő után 2012. április 1-jétől szab ki bírságot az előírások megsértőivel szemben.

A szabályozás további részletei megtalálhatóak a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvényben.
(a fotók illusztrációk)

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.01.09./

 

Sárospataki konyhák, sárospataki ételek

 

               
               

Ezzel a címmel jelenne meg egy sárospataki szakácskönyv  az idén is folytatódik Hajdu Imre önkormányzati képviselő kezdeményezésére. Az ötletet a Sárospatak újság karolta fel, abban közlik a havonta beérkezett ételreceptek legjobbikát, amelyek közül év végén az Év Receptje is kiválasztásra került. Ennek a szerzője szép díjazásban részesült…
 

 

.
Hajdu Imre

      

A verseny ebben az évben is folyamatos. Minden hónap 25. napjáig lehet, az adott hónap receptjére pályázni. Azt kérik a sárospatakiaktól, ha van egy jó receptjük, akkor küldjék be, azt egy megfelelő szakmai zsűri értékelni fogja. Utána megkérik, hogy főzzenek egy-két adagot, kimegy a zsűri, megkóstolja, s ez alapján fogja hirdetni a havi győztest.

Mindenkinek vannak otthon olyan ételei, amelyeket a családja szívesen fogyaszt hétköznapokon, a nagy családi ünnepeken. Nem várjuk azt, hogy ételköltemények érkezzenek hozzánk, persze ilyeneket is küldhetnek. Próbáljuk meg megragadni a családunk hétköznapjait, melyek azok az ételek, amelyeket mi szeretünk, lehet másoknak is ízlik majd – mondta Hajdu Imre.

Szeretnénk, ha a Sárospatak újság főző rovata havonta egy-egy új, és jó recepttel bővülhetne. Eddig a szabadtüzű bográcsos ételek bemutatója történt a Sárospatak újságban, most pedig beljebb szeretnénk menni, esetleg a sütőben, a tűzhelyen elkészíthető ételeket is szívesen bemutatnánk.

A hónap receptjét nem csak az újság, hanem a Zemplén Televízió is bemutatja, esetleg a készítés minden csínját-bínját is. A tervezett szakácskönyvben minden zsűrizett recept megjelenik majd.
(a fotó illusztráció)

 


 


 

 


Cziczer Katalin
/2012.01.08./
 

Kicserélték az ország-jelző táblákat

 

               
                                

A sátoraljaújhelyi határátkelőnél, a frissen kicserélt ország-jelző tábla előtt nyilatkozott Dr.Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő. „Az ország ezer éves hagyományához és a mai európai szokásokhoz igazodtunk ezzel, hogy a Magyar Köztársaság helyett most már a Magyarország feliratot olvashatják a hazánkba érkezők” – mondta a Magyar Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnöke…
 

 


Dr.Hörcsik Richárd

      

Hangsúlyozta továbbá, hogy csak az elnevezés változott, az államforma továbbra is köztársaság maradt. Ezt a cserét a január elsején hatályba lépő új Alaptörvényünk értelmében tettük meg, ami jelzi azt a változást is, hogy Magyarországnak végre, 62 év után van új Alkotmánya - a környező, volt szocialista országok közül utolsóként.

A táblacsere jelzi azt is, hogy Magyarországon 2012-ben új korszak kezdődik, hiszen az Alaptörvénynek megfelelően 30 sarkalatos törvény szabályozza a mindennapi életünket.

Magyarország az új alkotmány elfogadásával megerősíti elkötelezettségét a jogállam és a demokrácia értékei iránt, fenntartja a jelenlegi államszervezet bevált intézményeit és méltó helyen jeleníti meg az alapvető szabadságjogokat.
Levonja a szükséges következtetéseket az elmúlt 20 év jogállami működésének hibáiból és a közpénzek védelméről szóló szabályozás hiányosságaiból. Mindezekkel lehetőséget teremt az ország polgárai számára a rendszerváltás értékeinek tudatosítására, a demokráciába vetett hit megerősítésére.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.01.07./

 

Erzsébet utalványt kaphatnak a dolgozók

 

               
                                

Ötszázezer forint lett az évente maximálisan adható béren kívüli juttatások összege Magyarországon. Ezzel együtt bevezették az Erzsébet-utalványt is, mely alapján havonta 5.000,-Ft adható étkezési támogatásként, amire azonban nem kötelezhetők a munkáltatók. A béren kívüli juttatások változásáról beszélt Poncsák Ferenc a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Iroda vezetője…
 

 


Poncsák Ferenc

      

A melegétkezési utalványt fölváltotta az üzemi étkezés keretében adható juttatás, ami 12.500 forint értékű lehet egy dolgozó részére havonta. Itt viszont számos olyan feltételnek meg kell felelni, amit a munkáltatók többsége nem fog tudni teljesíteni. Ilyen a székhellyel egy telephelyen levő üzemi konyha, amelyik kifelé nem végez értékesítést. Helyi viszonylatban a dolgozók inkább a havi 5.000 Ft értékben adható Erzsébet Utalvány lehetőségeit tudják kihasználni, ami bizonyos boltokban vásárolható le.

Dr.Szabó Irén, a Sárospataki Szent Erzsébet Történelmi Társaság elnöke örömmel üdvözölte, hogy az országosan használt utalvány a városunkban született szent nevét kapta…

Azt hiszem, nagyon jó döntés, választás, hogy egy ilyen cafetéria rendszerben kapható utalvány az Erzsébet nevet viseli és ezáltal minden magyar megajándékozottá válhat, és nem egy idegen országnak a feliratát kell olvasnunk a minden nap elővett étkezési csekken, hanem egy magyar nemzethez, magyar történelemhez kapcsolódó szentnek, Erzsébetnek a nevét.

 


Dr. Szabó Irén


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.01.07./

 

  Közel 80 millió Ft támogatást nyertek a sportszakosztályaink

 

               
                                            

A 2011-es, társasági adót érintő törvényi változások teszik lehetővé a nyereséges vállalkozásoknak és cégeknek, hogy a kiemelt, úgynevezett látványsportokat támogassák, amelyek közé a labdarúgás, kézilabda, kosárlabda a vízilabda és a jégkorong tartozik. Ezek közül nálunk Sárospatakon 3 sportág működik kitűnően, a labdarúgás, a kézilabda és a vízilabda. Ebben a 3 sportágban 5 egyesületünk vett részt és kért támogatást...
 

 


Aros János

      

Labdarúgás esetében összességében 26 millió forintot sikerült szerezniük a Sárospataki Tornaklubnak, a Rákóczi DSE-nek, az Árvay DSE-nek, valamint a SUSI-nak.
A kézilabda esetében 17 millió forintot sikerült támogatásként megnyerni a Sárospataki Tornaklubnak, a SUSI-nak és a Rákóczi DSE-nek. A Vízilabda sportágban 36 millió forintot sikerült ebből a lehetőségből kihasználni, 24 millió forintot a Zempléni Vízilabda Klub, 12 millió forintot pedig a Rákóczi DSE.

A pénz nagy része már feltöltésre került. Elsősorban működési kiadásokra költik, ezen belül az utánpótlás csapatok kiadásaira is. Végre mindenki fog megfelelő számú labdát, megfelelő minőségű mezeket kapni, ki tudják fizetni a terembérleti díjakat és az utánpótlással foglalkozó edzőket. Van ebben egy kisebb összeg, amely beruházásra, fejlesztésre, utazásra, a versenyzéssel kapcsolatos költségekre fordítható - nyilatkozta Aros János polgármester.

Az önkormányzat tavaly mindössze 11 millió forint éves szintű támogatást tudott biztosítani az összes Sárospatakon működő szakosztály részére. Ebben voltak 50 ezer forintos támogatások, a DSE egyesületek támogatásai és legnagyobb szakosztályunk, a Labdarúgó Szakosztály több millió forintos támogatása is. Ehhez képes ez a rendszer most arra ad lehetőséget, hogy a sportszakosztályok 79 millió forint támogatást kapjanak. Ilyen mértékű támogatás nem volt még. Nagyon bízom benne, hogy az utánpótlásnak a minőségi fejlesztésére tudjuk majd ezeket az összegeket fordítani.
Ami még nagyon fontos - talán fontosabb, mint a közel 80 millió forint -, hogy ilyen mértékű összefogást még nem tapasztaltam a sportszakosztályok és sárospataki sportemberek között. Ez arra jogosít fel engem, hogy merjek bizakodni: azok a nagy fejlesztések, amikről már beszéltünk esetlegesen, uszoda, műfüves pálya vagy éppen sportcsarnok építése, a jövőben megvalósulhatnak.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.01.06./

 

III. MOGYI Nemzetközi Teremlabdarúgó Torna

 

               
                                

A hármas összefogás, három napon keresztül, sikeresnek bizonyult 2011. januárjában is, hiszen ekkor rendezték meg a városi – felnőtt – teremlabdarúgó tornát. Ennek apropóján kezdtek hozzá a szervezők a 2012-es év első sárospataki sporteseményének szervezéséhez, amelynek a neve: III. MOGYI Nemzetközi Teremlabdarúgó Torna - küldte a tájékoztatót Belicza János szervező...
 

 


Belicza János

      

Sárospatak Város Önkormányzata mellett, idén először névadó főszponzora is van a rendezvénynek, melyre rekord létszámú nevezés érkezhet. Belicza János és Tóth István főszervezők elmondták, hogy 25-30 (!) csapat jelentkezését várják, amelyből az első három helyezett kvalifikálja magát a Cigándi nagydöntőbe (2012. jan. 14). A további helyszíneken lehet bejutni az I. Winner Cup-ba: Hajdúböszörmény, Nyíregyháza, Cigánd és Sárospatak.

Idén is remek hangulatú találkozókra van kilátás, hiszen már neveztek csapatok Királyhelmecről, Budapestről, Békéscsabáról, Paksról, Sajóbábonyból, Szerencsről, Debrecenből, Karcsáról, Cigándról, Nyíregyházáról, Tokajból, és Sárospatakról is érkeznek együttesek. Az eseményt 2012. január 6-7-8-én rendezik meg az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokában. Kiegészítő programokkal is várják a szervezők a kilátogató nézőket, hiszen lesz tombolasorsolás és mazsorett bemutató is. A belépő 250 Ft. lesz, ami egyben egy tombola szelvénynek felel meg.

A sajtótájékoztatóval egybekötött sorsolás 2011. január 4-én (szerdán)  18 órától, a Polgármesteri Hivatalának dísztermében tartották. A rendezők bíznak benne, hogy ezzel a rendezvénnyel sikerül újra visszaállítani a hírnevét a sárospataki teremfocinak!

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.01.06./

 

Mi várható Sárospatakon 2012-ben?

 

               
                                 

Mindig jobbat várunk, s mégis, egyre nehezebb évek követik egymást. Válság van a világban, országos szinten, és nagyon érezzük a családi kasszán is. De hogyan éli ezt meg Sárospatak, mint város, és mi várható 2012-ben? Erről kérdeztük Aros János polgármestert…
 

 


Aros János

      

A mögöttünk lévő évhez hasonlóan nehéz évet várok, legalább olyan nehezet, ha nem nehezebbet, teli rengeteg bizonytalansággal. 2012. július végétől várható a járási rendszerek kialakítása - Sárospatak biztos, hogy járási központ lesz. A jelenlegi kistérség települései mellett nagy valószínűséggel a cigándi kistérségből, illetve - értesüléseim szerint - a Hegyközből még három település fog hozzánk tartozni, tehát elég nagy járás leszünk. Ennek a feltételeit még pontosan nem tudom, de alig várom, hogy megismerhessem, hiszen ezekhez alkalmazkodva kellene már a következő évi költségvetésünket is megtervezni. Az biztos, hogy jelenleg az önkormányzathoz tartozó kötelező feladatok egy része kerül majd át a járáshoz, a kormányhivatalhoz, mint például az Okmányiroda, az Építésügyi hatóság, vagy a gyámhivatal…

Biztos, hogy az intézményeink életében is változás következik be. Tavaly az volt az elsődleges célunk, hogy az intézményeinket zavartalanul, a korábban megszokott hasonló színvonalon - bár a nadrágszíjat egy kissé meghúzva - tudjuk működtetni.
A második célkitűzésünk az volt, hogy a munkahelyeket meg tudjuk tartani, és hogy segítsük azokat a vállalkozókat, amelyek a nehéz gazdasági helyzetben is, minden erejüket megfeszítve a vállalkozásaikat életben tartják.

A harmadik pedig az volt, hogy a megkezdett beruházásainkat be tudjuk fejezni. Az óvoda és az iskola felújítását kezdtük el és tavaly szeptember 1-től az igényeknek megfelelően felújított óvodában kezdhettek a gyerekek. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola is megújult, bár ennek a projektnek a végső befejezési határideje 2012. augusztus. Már szeptembertől korszerű körülmények között ott tanulhatnak az általános iskolás gyerekek. Az idén tavaszra maradtak még olyan munkálatok, mint például a műfüves pálya kialakítása és az udvar jelenlegi, aszfalt burkolatának a műanyaggal történő bevonása, amelyet már esztelenség lenne ebben az időjárásban elkezdeni, kivitelezni csak azért, hogy elmondhassuk, befejeztük.

A Kistérségi Betegellátó Központ épülete 98 %-ban kész van, átadásra vár, a két ünnep között a képviselő testület tagjaival bejártuk az épületet. Vannak még vitáink a kivitelezővel és a tervezővel, ugyanis nekünk a pályázaton nyert összeg, plusz a mellé megszavazott önkormányzati erőn kívül nincs több pénzünk. Úgy kell gazdálkodni, hogy semmilyen pótmunkát nem fogunk tudni kifizetni, arra költségvetési forrást felszabadítani. Ugyanakkor elvárjuk a minőségi munkát. A bejárás után az észrevételeket jegyzőkönyvbe vettük és az általunk észlelt hibáknak a kijavítására felhívtuk a kivitelező figyelmét.

2012-ben nagy feladat lesz a belváros rehabilitációja. A képviselő testület döntése alapján elkezdjük az Esze Tamás Általános Iskola felújítását, amire hamarosan kiírjuk a közbeszerzési eljárást. Valószínűleg ebben az épületben fog helyet kapni a járási központ is.

A belváros rehabilitációs pályázaton közel 300 millió forintot nyertünk, ebből A Művelődés Háza előtti térburkolat cseréje, valamint a vele szemben lévő főiskola udvarának az egybenyitása valósul meg. Ebben a projektben szerepel a piac korszerűsítése is, a projekthez 43 millió forint önrészt még elő kell teremtenünk. Biztos vagyok benne, hogy ezt is rendelkezésre fogjuk tudni bocsátani.

Ahogy korábban ígértem, lassan hozzáfogunk a belvárosi házak homlokzatának felújításához is. Az egyeztetéseket már elkezdtük, az értékes belvárosi ingatlanokban nagyrészt már magántulajdonosok laknak, csak kis részben tulajdonos az önkormányzat. A szándékunk az, hogy megállapodás szülessen az adott ház homlokzatának felújításával kapcsolatban. Közösen álljuk a tulajdonos arány szerint az anyagköltséget, a pályázatból nyert támogatással pedig közcélú munkásokkal, vagy egy ilyen projektben résztvevő dolgozókkal hajtjuk végre a felújítását.

A tavalyi évértékelőmben is elhangzott, hogy megköszönöm minden intézményünknek, cégünk vezetőinek és valahány dolgozójának az év közbeni fegyelmezett működését, hiszen a tavaly ilyenkor elfogadott költségvetésnek megfelelően több mint 100 millió forinttal kevesebbet költöttünk, mint 2010-ben. Mivel ezeknek az intézkedéseknek a hatása 2012-ben lesz igazán majd érezhető ezért, több mint 100 millió megtakarítást tervezünk a következő évre is. Hozzá teszem, most úgy tűnik, hogy a 100 milliós megtakarítás mellett, csak az újbóli normatíva csökkentés miatt ismét közel 150 millió forinttal kevesebb támogatást kaptunk. Az egyik oldalon megtakarítottunk 100 milliót, a másik oldalon pedig 150-nel kevesebbet kaptunk. Ezt kell kigazdálkodnunk.

2010. októberében tisztában voltam a város anyagi és gazdasági helyzetével, azért is mertem elvállalni ezt a nagyon felelősségteljes beosztást. Mindenkinek szeretném megköszönni, aki támogatott. Ez a választás 4 évre szól, nem egészen 3 év van még hátra, hogy az önkormányzat anyagi stabilitását teljesen meg tudjuk valósítani. 2011-ben egyértelműen láttuk azokat, akik mellénk állva önzetlenül segítették, támogatták a munkánkat - szerencsére nagyon sokan vannak, magánszemélyek, cégek, civil szervezetek és egyházak.

Látszik az is, hogy vannak, akik valamilyen ok miatt nem tudnak, vagy nem akarnak együtt dolgozni velünk a város érdekében. Megjegyzem, hogy ők a különféle pletykák terjesztői, hogy ihatatlan az ivóvíz Sárospatakon, összeverekedtek az önkormányzati képviselők, a polgármester el fog költözni a városból, vagy amit a legnehezebben tudtam felfogni olyannal is találkoztam, aki annak szurkolt, hogy ne tudjuk befejezni az óvodát vagy az iskolát.

Polgármesterként nekik is felajánlom az együttműködés lehetőségét, ahogyan megtettem 2010. októberében is. Mindenkinek a munkájára szükség van. Ebből a nehéz helyzetből - amely nemcsak Sárospatakra jellemző, hanem az országunk valamennyi városára is - csak együttműködve, vállvetve tudunk kilábalni. Úgy érzem, hogy a patakiak többsége átérzi ezt a helyzetet, összeszorított fogakkal tudomásul veszi az ország és a város helyzetét, és biztos vagyok benne, hogy együtt, tudunk majd közösen minden nehézségen túl lenni.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.01.05./

 

Állami irányítás alá került a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság

 

               
                                 

2012. január 3-án délelőtt állományülést tartottak a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóságon, ahol Lipták Attila tűzoltó ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója bejelentette, hogy a tűzoltóság állami irányítás alá kerül, s a parancsnokságot átvette. Ezredes úr a döntés okáról és várható következményeiről is részletesen beszámolt…
 

 


Lipták Attila

      

Az új alaptörvény és a sarkalatos törvények megalkotása tette lehetővé egy egységes katasztrófavédelmi rendszer kiépítését, így január elsejétől a tűzoltóságok is állami fennhatóság alá kerültek, ennek kapcsán került sor az állományülésre itt Sátoraljaújhelyen. Ezzel együtt névváltozásra is sor kerül, január elsejétől a tűzoltóság „Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóság” néven szerepel, parancsnoknak pedig Barna Norbert tűzoltó főhadnagy nyert kinevezést.

A tűzoltóság mindennapi élete ettől nem változik meg, ugyanúgy végre fogják hajtani azokat a jogszabályban előírt feladataikat, amelyeket eddig is teljesítettek. Voltaképpen az állami irányítás alá vonás egy egységes szerkezetű hivatásos katasztrófavédelmi rendszer kialakítását jelenti. A mentő tűzvédelem - amit a lakosság is ismer - gyakorlatilag nem fog változni, az állomány tagjai ugyanúgy végre fogják hajtani feladataikat, mint eddig. Egyedül a hatósági tevékenységben lesznek szélesebb körű, olyan jogosultságaink, amelyeket eddig a jogszabályalkotó nem a szervezethez telepített, vagy nem megfelelően szabályozott. Ezek most január elsejétől már megfelelően szabályozásra kerültek.

Tulajdonképpen a tűzoltóságok feladata elsősorban a hatósági tevékenység területén fog bővülni. Az eddigi irányelvek alapján a magasabb küszöbértékű veszélyeztető üzemeken túl, most már a kisebb mértékű veszélyeztetést jelentő üzemeket is feltérképezzük, beazonosítjuk, és hatósági tevékenységünk alá vonjuk - amelyek az eddigi, minimális veszélyeztetésnek a 25 %-át már elérik. Tulajdonképpen itt egy olyan nagyfokú veszélyazonosítás és ennek megfelelően egy olyan tervkészítési, felkészülési tevékenység kezdődik el, amely tovább szavatolja az állampolgárok biztonságát.

A finanszírozás természetesen változik, eddig az állami finanszírozás mellett az önkormányzatok is erejükhöz mérten segítették a tűzoltóságok gazdálkodását, illetve a tűzoltóságok saját bevételt is tudtak produkálni. Mostantól az új jogszabály szerint az állami finanszírozás mellett az önkormányzatok támogathatják a tűzoltóságok gazdálkodását, természetesen a saját bevétel továbbra is megmarad majd a rendszerben.

Komoly változás lesz ugyanakkor az is, hogy sok olyan tevékenység lesz a tűzoltóságnál, amely nem feltétlenül függ össze az életveszély elhárítással, ezért nem térítésmentesen, hanem majd térítés ellenében, szolgáltatás formájában fogják majd végezni. Leginkább olyan esetekről van szó, amelyek nem függnek össze az életveszély elhárításával, pld. kisállatok fán ragadnak, az ő lehozásuk nem tartozik ebbe a körbe, de ugyanígy lehet majd a pincéből víz eltávolításra, fakivágásokra gondolni, vagyis nem komoly műszaki életmentést kell elvégezni a tűzoltó egységeknek, ilyenkor tájékoztatni fogjuk majd a bejelentőt, az állampolgárt arról, hogy ezt térítés ellenében tudjuk végrehajtani. Ez egy miniszteri rendelettel szabályozott tevékenység. Természetesen folyamatban van az egységárak kialakítása is. Mindenki értesülhet majd arról, hogy milyen tevékenységeket, milyen térítés ellenében tud a tűzoltóságtól megrendelni.
Nagyon fontos, hogy különbséget tudjunk tenni, hogy feltétlenül az életmentéssel vagy a vagyonmentéssel összefüggő tevékenységről van-e szó. Amikor egy nagyon komoly helyzet utóhatásait kell rendeznünk, akkor természetesen továbbra is térítésmentesen fognak dolgozni a tűzoltók.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.01.05./

 

Az éve első állampolgári esküje

 

               
                             

Ukrajnából egy ungvári család tette le elsőként 2012-ben az állampolgársági esküt Sárospatakon. Ezzel folytatódott az a 2011-es folyamat, amely során határon túli magyarok Sárospatakot választották magyar állampolgárságuk felvételére. Az év első állampolgársági esküje január 3-án zajlott le…
 

 


 

      

Úgy érzem, egy kicsit közelebb leszünk Európához Reménykedem, hogy jobb, másabb színvonalú lesz a gyerekeknek a tanulás. Vállalkozó vagyok és bizakodom, hogy sikerül vállalkozásomat sikeresen beindítani Magyarországon – mondta Bubrják Illés.

Kozsnyánszki János a sárospataki Ruszin Kisebbség vezetője, örömmel számolt be róla, hogy Ukrajnából – rokonságából is - egyre többen kapnak magyar állampolgárságot…

A rokonságom nagyobbik fele odaát él Beregszászon. Mint a családok nagy többsége eléggé szétszóródtunk, az egyik része Ungváron, a másik része Lembergben telepedett le. A keresztlányomék már itt élnek, itt is tanult Budapesten. Próbáljuk azt a magyarságunkat megélni, amire mód és lehetőség adódik.
Amikor megadatik az embernek, hogy magyarként újra magyar állampolgár lesz, akkor ez érzelmileg is nagyon különleges esemény, ami nagyon megtisztelő számunkra.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>


Cziczer Katalin
/2012.01.05./

 

Kedves Mozilátogatók!

 

               
                                 

 


Sajószegi Gábor

      

A Mozi 2011. december 19-től 2012. január 11-ig zárva tart! Ezt az időt némi átszervezésre fordítják, mert az elmúlt időszak gazdasági változásai kedvelt mozinkat sem hagyták érintetlenül. A korábban megszokott nyitva tartás, műsorrend és filmkínálat 2012-ben teljesen átalakul - olvasható A Mozi honlapján... a fotón Sajószegi Gábor A Mozi vezetője

Az Új Esztendőben heti 3 napon (csütörtöktől-szombatig), egy előadásban, 18 órától lesznek a vetítések. Belépőket 600 forintért lehet majd váltani.

Már megtekinthető a januári műsor! Mindenkit várnak 2012-ben is A Moziba!

 

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.01.04./

 

Barna Norbert lett az új tűzoltó parancsnok

 

               
                                 

Január elsejével megkaptam főigazgató úrtól a kinevezésemet, mint a Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka. Nem vagyok nehéz helyzetben, hiszen régóta vagyok tűzoltó. Ez új feladatokat is jelent számomra, de példaként áll előttem előző parancsnokom munkája, azt szem előtt tartva, én is a legjobb képességem szerint fogom ellátni ezt a feladatot - nyilatkozta Barna Norbert tűzoltó főhadnagy…
 

 


Barna Norbert

 

 

 

 


Aros János

      

Először is megköszönöm a Sátoraljaújhelyi Önkormányzat eddigi gondos, fenntartói tevékenységét. Hogy a tűzoltóság állami finanszírozás alá került, ezáltal talán könnyebb lesz majd olyan felszereléseket pótolni, amiket egyébként csak pályázati úton lehetett, s ami nagyon nagy önerőt jelentett akár az önkormányzat akár a tűzoltóság számára. Ez a továbbiakban központi költségvetésből kerül majd finanszírozásra, ezért úgy gondolom, az elhasznált szereknek, eszközöknek, gépjárműveknek a pótlását könnyebb lesz megoldani.
A munkát a tűzoltók ugyanúgy el fogják végezni, így a védőfelszereléseik - sisak, védőcsizma - pótlására is gondolni kell. Az állami finanszírozás olyan kapukat fog megnyitni, ami által könnyebb lesz ezeknek a pótlása.

Az Encsi Kirendeltséghez fog tartozni a Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóság, ugyanis a megyei igazgatóság, illetve a hivatásos tűzoltóság közé beépült egy olyan szervezet, ami felügyeletet lát el. Ez azt eredményezi, hogy a hatósági ill. szakhatósági munkát a kirendeltségen fogják végezni, a kirendeltség vezetőjének a hatásköre lesz ezeknek a szakhatósági, hatósági munkáknak az elbírálása és a kiadványozási joga. A tűzoltóság úgy fog működni, hogy az Encsi Kirendeltséghez a Encsi Hivatásos Tűzoltóság és a Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóság fog tartozni.

A hosszú távú tervek között szerepel, az úgynevezett fehérfoltoknak az elérése, amelyeket 15 percen belül nem tudunk elérni. Tűzoltó őrsökre gondolok, melyek között a jelenlegi tervek között 3 tűzoltó őrs szerepel kiépítésre, Pálházán, Cigándon, illetve Tolcsván. Ez mindenképpen létszámbővítést eredményez, hogy hány fővel pontosan, azt majd a jövőben derül ki. Az önkormányzatokkal megtörtént az egyeztetés a tűzoltó őrsök befogadására, a határozatokat a képviselő testületek elfogadták, a folytatás csak idő kérdése. Ahol kisebb beruházással megvalósítható, ott hamarabb el tudjuk ezeket az őrsöket elindítani. Ezek mindegyike a Sátoraljaújhelyi Tűzoltósághoz fog tartozni.

A régi rendszerben az önkormányzati tűzoltóságnak 5 önkéntes tűzoltósággal volt együttműködési megállapodása a területünkön, akikre a továbbiakban is számítani szeretnénk. Ennek az érdekében január 14-én lesz Budapesten egy értekezlet, amiről a főigazgató úr tájékoztat minket, hogy minek a keretében, hogyan fog ez lezajlani, ugyanis az önkéntes tűzoltó egyesületekkel ugyan ilyen együttműködési megállapodást szeretnénk kötni. Az ő munkájukra elengedhetetlenül szükség van, számítunk rájuk. Elsődleges, hogy ez a munka minél hatékonyabban működjön, és az, hogy tudjuk mi is segíteni őket, akár felszerelésekkel, akár pedig egyéb módon. Hangsúlyozom, hogy jelentős szerepe lesz ezek után is az önkéntes tűzoltó egyesületek működésének.

Aros János, Sárospatak város polgármestere bízik abban, hogy ez a változás nem befolyásolja azt a jó kapcsolatot, amit eddig a Sátoraljaújhelyi Tűzoltósággal ápoltak…

A 2012-es év jelentős változást fog hozni, szinte valamennyiünk életében. Nincs ez másképp a Tűzoltóság esetében sem, akik korábban Sátoraljaújhely város fenntartásában működtek, mostantól, január elsejétől pedig állami fenntartásúak lettek.
Korábban sikerült jó kapcsolatot kiépítenünk a tűzoltósággal, nagyon sok olyan helyzet volt, amikor szükség volt az ő segítségükre, tapasztalatukra és határozottságukra. Többször volt árvízveszély, amikor csak ők segítettek, és nemcsak a hagyományos tűzoltósághoz tartozó munkálatokban, hanem nagyon gyakran szivattyúzásban, állatmentésben, de még elveszett ember keresésében is. Nem volt olyan kérésünk, amit azonnal ne teljesítettek volna.

Éppen ezért, az eddig elvégzett munkájukért köszönetemet fejezem ki. Köszönet Juhász Péter tűzoltó alezredes úrnak, aki januárban egy magasabb beosztásban kap új lehetőséget. Remélem, hogy meg fogja találni a számítását, sok sikert és jó egészséget kívánok neki. Gratulálok Barna Norbertnek, aki mindig ott volt, ahol segíteni kellett.
Nagyon bízom abban, hogy a fenntartóváltással ez a jó kapcsolat meg fog maradni – mi mindent megteszünk ennek érdekében. Parancsnok úrnak sok sikert kívánok és jó egészséget az állomány valamennyi tagjának.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.01.04./

 

ÚJRA – KATTINTS RÁ, NAGYI!

 

               
                                 

2012 februárjától számítógépes tanfolyamot hirdet A Művelődés Háza és Könyvtára, „Kattints rá, Nagyi!” és “Folytassa Nagyi” címmel. Úgy gondoljuk, hogy az élethosszig tartó tanulás és a modern kommunikációs és információs technika megismertetése kiemelten fontos az idősek számára, akik így lehetőséget kapnak az elektronikus társadalomhoz történő csatlakozásra, egy új világ megismerésére, új ismeretek szerzésére és az – internet révén – családi, baráti kapcsolataik ápolására, újak létesítésére - hívja fel az érdeklődők figyelmét Sajószegi Gábor és Kurucz Tamás...

 

 


 

      

E tanfolyam tananyagaként alapvető számítás-technikai ismereteket, internet és e-mail használatot sajátítanak el a résztvevők. A Művelődés Háza – a régióban először – 2004. februárjában indította el a „Kattints rá, Nagyi” című számítógépes tanfolyamot.

A “Folytassa Nagyi!” képzésre elsősorban a korábban “Kattints rá, Nagyi!” tanfolyamot végzett hallgatóinkat várjuk. Itt a foglalkozások során az internet használathoz nyújtunk további segítséget. A tematikát olyan gyakorlati és elméleti témakörök alkotják, amelyek az előző órák keretébe nem fértek bele, de a számítógép és internethasználat során a hétköznapi felhasználók életét segíthetik
A tanfolyamok délelőttönként zajlanak, a részvételi díj:
Kattints Rá, Nagyi! tanfolyamon – 2000 Ft
Folytassa Nagyi! tanfolyamon – 6000 Ft

Jelentkezési határidő január 20.

Cím: A Művelődés Háza és Könyvtára Sárospatak Eötvös út 6. Tel: 47/311-811, 47/312-812
A programmal kapcsolatban érdeklődni lehet Sajószegi Gábor és Kurucz Tamás munkatársaknál.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.01.04./

 

Szalonkoncertek Sárospatakon is

 

               
                                 

A Crescendo Nyári Akadémiát szervező Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány 2012 januárjától magyar és határon túli fiatal művészeket mutat be új koncertsorozatai folyamán. A fellépők a 2004 óta megrendezésre kerülő Crescendo Nyári Akadémia résztvevői közül kaptak felkérést, műsoruk barokk, klasszikus és romantikus szerzők művei közül válogatott népszerű darabok. A szalonkoncertek helyszínei között szerepel a nyári akadémia otthonát biztosító Sárospataki Református Kollégium Imaterme, Budapesten pedig külföldi kulturális intézetek, mint például az Osztrák Kulturális Fórum, Cseh Centrum, Finn Nagykövetség reprezentatív kamaratermei - számolt be Füzesséryné Dudás Eszter, a Crescendo Nyári Akadémia művészeti vezetője...
 

 


 Füzesséryné Dudás Eszter

      

A koncertsorozat első hangversenyén 2012.január 12-én 18 órától Sárospatakon fellép a 100 esztendeje született magyar zeneszerző, Szervánszky Endre nevét viselő Szervánszky vonósnégyes, akik 2010-ben a budapesti Weiner Leó Kamarazenei Verseny győztesei, illetve ugyanabban az évben a brno-i Leoš Janáček Nemzetközi Verseny harmadik díjasai. A Szervánszky Quartet tagjai fiatal magyar művészek: a kárpátaljai származású Stefkó Mihály; a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorandusz hallgatója: Laskay Zsuzsa; a Crescendo Nyári Akadémia többszörösen visszatérő résztvevője és ösztöndíjasa: Krenedits Katalin; valamint a névadó rokonságába tartozó, Tokióban született, Londonban és Budapesten tanult Szervánszky Natasha. A szalonkoncerten Mozart, Beethoven és Mendelssohn vonósnégyesei hallhatóak, illetve az újév alkalmából meglepetésszámokkal is készülnek.

2012 februárjában, a Crescendo Szalonkoncertek második hangversenyén, 2012. február 9-én 18 órától a Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett Fassang László orgonaművész-tanár, és felesége, a 2011 őszén Junior Prima Díjat kapott Rohmann Ditta gordonkaművész-tanár és tanítványaik lépnek fel. Az est folyamán orgona- és gordonkamuzsika széles repertoárjából szóló- és kamaraműveket hallhatnak az érdeklődők. A fellépők között a budapesti és a debreceni Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóit üdvözölhetjük, többen közülük a 2010. és 2011. évi Crescendo Nyári Akadémia mesterkurzusainak résztvevői. A Crescendo Szalonkoncert budapesti helyszíne a Régi Zeneakadémia.

A szalonkoncertekre a belépés díjtalan, de a helyszínen támogatói jegyek válthatóak.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.01.03./

 

Újra dobogós az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium

 

               
                                 

 


 Remeczki Imre

      

A Honfoglaló kvízjáték „Iskolák Versenye” 2011. november 22. és december 30. között zajlott. Ehhez a versengéshez toboroztunk – a lelkesen játszó diákok mellé - e honlapon keresztül is szimpatizánsokat. A verseny lezárult, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium illetve az intézményt támogató játékosok 12.746.650 aranytallért gyűjtve a ranglista második helyét szerezték meg - küldte a tudósítást Remeczki Imre történelem szakos tanár...

Az Erste Bank Hungary Zrt. által támogatott versenyen, amely az alapjáték műveltségi témáin túl pénzügyi ismetereket, pénzügyi döntéshozatalt is megkövetelt, ennek a helyezésnek a jutalma egy Epson EB S9 LCD projektor lett. A tavalyi éven megnyert interaktív tábla mellé örömmel fogadtuk a hasznos, az oktatásban jól alkalmazható új nyereményt is.
Köszönjük az együttműködőknek a pontgyűjtést, a támogató játékot!

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.01.03./

 

Iskolatej támogatás

 

               
                                 

Az állami támogatású Iskolatej Programban Sárospatak város önkormányzati fenntartású intézményei közül a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, valamint a Carolina Óvoda és Bölcsőde vesznek részt. A képviselő-testület decemberi döntése értelmében önkormányzatunk háromoldalú szerződést kötött a Minna Tejipari Zrt-vel, mint szállítóval és a Kispatak-2000 Kft-vel, mint továbbértékesítővel - számolt be Koleszárné Braun Mónika közoktatási ügyintéző...
 

 


Koleszárné Braun Mónika

      

A 2012. évi iskolatej program szabályozásáról szóló rendelet szerint a 393 fő általános iskolai tanulók ellátására igényelhető támogatás mértéke önkormányzatunk esetében a tejtermékek bruttó vételárának száz százaléka. A tanév során a tanulók így hetente 2 alkalommal kakaót, 3 alkalommal tejet kaphatnak, amely 3.600.000 forint állami finanszírozást jelent.

287 fő óvodás gyermek részére naponta 1 dl tej kerül kiosztásra. Ez esetben forralás miatt literes kiszerelésű tejet szállítanak 151 Ft/liter egységáron. Ebben a kategóriában az állam a bruttó vételár kb. egyharmadát finanszírozza, így önkormányzatunk költsége éves szinten 480.000 Ft.
 

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.01.03./

 

49 millió forint többlettámogatást kapott Sárospatak

 

               
                                 

December elején 25 milliárd forint többlet-támogatást utalt át a kormány döntése alapján a Magyar Államkincstár az önkormányzatoknak. Nagy örömünkre szolgál, hogy a két ünnep között a Sárospatakra eső, mintegy 49 millió forint is folyósításra került. Ez nagy mértékben segítette azt a célunkat, melyet év elején tűztünk ki, hogy biztosítsuk a város pénzügyi stabilitását. Ezt a támogatást két jogcímen kaptuk. Az egyik jogcím folyószámlahitel támogatás volt, a másik pedig az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatása, megközelítőleg fele-fele arányban - nyilatkozta Aros János polgármester...
 

 


Aros János

      

Ebben az évben háromszor pályáztunk az ÖNHIKI-re, amely pályázati alapból összesen 250 millió forintot sikerült realizálnunk. Nagyon-nagy szükségünk volt erre, hiszen az évet jelentős működési forráshiánnyal terveztük. Tudni kell, hogy - elsősorban az előző két kormányzati ciklusban történt folyamatos normatíva csökkenés következtében - mint ahogy az előző években, úgy idén is, közel 250 millió forintot kell hozzá tenni a kötelező feladatainkhoz.

Ilyen pl. az óvoda és az általános iskola üzemeltetése is, melyek közül egyik esetében sem éri el az állami támogatás a 40%-ot, így a hiányzó 250 millió forintot az önkormányzatnak kell kigazdálkodnia. Ha ezt felszorozzuk 4 évvel, akkor látható, hogy ez egy ciklusban kiteszi az egy milliárd forintot, tehát horribilis összegről van szó. Sokkal többről, amit a megszorító intézkedéseinkkel meg tudtunk takarítani az üres álláshelyek megszüntetésével, a képviselő-testület saját tiszteletdíjának 10%-os csökkentésével és még sok más intézkedéssel. Én magam is kértem a polgármesteri illetményem minimumra történő csökkentését, és ennek az összegnek is csak a felét vettem fel.

Ez úton is szeretném köszönetemet kifejezni a fegyelmezett gazdálkodásért valamennyi intézményünk vezetőjének és dolgozóinak, akik átlátva az önkormányzat nehéz gazdasági helyzetét, jól gazdálkodtak egész évben. Ennek köszönhető, hogy a pénzügyi stabilitást sikerült biztosítani.

Ez az év nagyon nehéz volt, de a következő év is hasonló nehézségeket tár majd elénk, amiben még a bizonytalanság is nagyon sok. Év közepétől várható a járási rendszer bevezetése, amiben Sárospatak járási központ lesz, s ebből adódóan sok jelenlegi önkormányzati feladat fog átkerülni járási hatáskörbe. Idén az oktatási intézményeink terén is változás várható. Jelenleg ezek még önkormányzati fenntartásúak, de szeptembertől (vagy 2013. január elsejétől) állami tulajdonba kerülnek. Az óvoda biztos, hogy az önkormányzat fenntartásban marad, viszont az általános- és a két középiskolánk valószínűleg állami tulajdonba fog kerülni. Mi természetesen ragaszkodni fogunk ahhoz, hogy amennyiben az anyagi feltételek lehetővé teszik, ezek az oktatási intézmények - hiszen iskolaváros vagyunk - továbbra is önkormányzati fenntartásban maradhassanak.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.01.02./

 

Helyszíneléssel kezdődött az első munkanap

 

               
                                 

 


Ladics Tamás

      

A szilveszteri hétvégén jelentősebb bejelentés nem történt. Elmondható, hogy nyugodtan, kellemesen búcsúzott el a 2011-es év, majd köszöntött be az újesztendő, viszont az első munkanap már nem mindenki számára indult zavartalanul. Egy hétfőn hajnalban történt érintőleges ütközésről Ladics Tamás rendőr főhadnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…

2012. január 2-án hajnali 2 óra 35 perckor anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt Sárospatakon, az Attila és a Kossuth utcák kereszteződésében. A Polgármesteri Hivatal előtti útkanyarulatban találkozott össze egy autóbusz és egy kis tehergépjármű. Az autóbusz a belváros felől a Bodrog híd irányába haladt lefelé, a kisteher gépkocsi pedig felfelé haladt a lámpás kereszteződés irányába. Az ütközés kis erejű volt, a két jármű érintőlegesen ütközött, s csak anyagi kár keletkezett. A baleset körülményeit a rendőrség szabálysértési eljárás keretében vizsgálja.
 

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.01.02./

 

Kedves Sárospatakiak!

 

               
                                

Ismét eltelt egy év. Még elevenen élnek bennünk a szeretetben töltött karácsonyeste meghitt élményei, még érezzük szánkban az édesanya, a nagymama sütötte bejgli ízét. Jó volt egy kicsit megpihenni, több időt tölteni a szeretteinkkel, megpróbálva pótolni azt az időt, amit az egész évi megfeszített tempójú munka miatt tőlük elvettünk - küldte el újévi gondolatait Aros János polgármester... (a fotók illusztrációk)
 

 


Aros János

      

Akik a város ügyeit intézzük, volt időnk áttekinteni az elmúlt év eredményeit és kudarcait, átgondolni a város pénzügyi stabilitása érdekében hozott döntéseinket.

Nagyon nehéz év van mögöttünk. Minden erőnkkel az intézményeink működtetésén, a bérek kifizetésén és a megkezdett beruházások befejezésén munkálkodtunk. Ezt Önök nélkül nem tudtuk volna biztosítani, ezért köszönöm a Képviselő-testület valamennyi tagjának, a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak, intézményeink vezetőinek, dolgozóinak a még kitartó pataki vállalkozásoknak, egyházaknak, civil szervezeteknek és valamennyi sárospataki lakosnak az egész éves, városunk érdekében végzett munkáját.

Köszönöm az újabb, városunknak szóló elismeréseket és köszönöm, hogy egyre többen vesznek részt a városi ünnepeken, megemlékezéseken. Ez az év nemcsak a családok éve, hanem az összefogás, a közösségek kialakításának éve is volt. A jövő év a reménykedésé és a bizalomé, hiszen számtalan átalakítás vár ránk.

2012. júliusától városunk ismét járási központ lesz, s mi várakozással tekintünk az ezzel kapcsolatos változásokra. Több intézményünk életében is átalakítás várható, iskolavárosként mindent meg fogunk tenni, hogy oktatási intézményeink továbbra is a mi fenntartásunkban maradhassanak.

Az ország többi városához hasonló pénzügyi nehézségek ellenére a felújított óvoda és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola után jövőre átadásra kerül a kistérségi betegellátó központ, terveink szerint hozzákezdünk az Esze Tamás Általános Iskola épületének felújításához, és elkezdjük A Művelődés Háza előtti térburkolat cseréjét, valamint a piac felújítását is. Bízom abban, hogy - a nehéz körülmények ellenére - az előző évhez hasonló összefogással, személyes gondjainkat hátrahagyva tovább tudjuk építeni közösségünket és városunkat.

Ehhez kívánok Önöknek jó egészséget és boldog, reményteljes újesztendőt.

 


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.01.01./

 

Megalakult a Tokaj-Zemplén-Abaúj térségi turisztikai desztinációmenedzsment nonprofit kft

 

               
                                   

2011. december 22-én a Polgármesteri Hivatal dísztermében megalakult a Tokaj-Zemplén-Abaúj Térségi TDM Nonprofit Kft, amely a Hernád, a Tisza és az országhatár alkotta térség több, mint 100 településének érdekeit szolgálja, és 5 egyesület összefogásaként jött létre. A újonnan létrejött turisztikai desztinációs menedzsment szervezet székhelyét Sárospatakon, az Újbástya Rendezvénycentrumban határozták meg. Dr. Dankó László egyesületi elnök erről az alábbiakat publikálta…
 

 


Dr. Dankó László

      

Az egész térséget lefedő turisztikai desztinációs menedzsment szervezet célja, hogy elősegítse valamennyi turizmusban érdekelt vállalkozók fejlődését. Az új szervezet több mint 100 településen 500 szolgáltatót képvisel, segíti piacra jutását, valamint célja még a hatékony közösségi márkaépítés is.

A térségi TDM szervezetként megalakult kft 2012 elején benyújtja a regisztrációs kérelmét a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, ezzel párhuzamosan pedig elkezdődik a közös turisztikai arculat tervezése, az egész térséget lefedő, tematikus kínálatot bemutató turisztikai portál kialakítása és egy vezetett, hangos városnéző és hegyi túrákat is tartalmazó mobil applikáció fejlesztése.
A Kft szakmai munkáját 2012-ben a TDM menedzserek tanácsa irányítja szoros szakmai együttműködésben, a munkát nagyrészt a helyi TDM szervezetek munkaszervezetei végzik az első év folyamán.
2012 elején a Kft megkeresi a nagy állami turisztikai szereplőket, a megyei önkormányzatot, a térség turizmusában érdekelt vállalkozások szervezeteit, a térségben működő turisztikai klasztereket és tematikus kínálatot nyújtó turisztikai egyesületeket, s képviselőiket felkéri a Kft munkáját segítő Szakmai Tanácsadó Testületben való részvételre, annak érdekében, hogy velük közösen kerüljön megtervezésre a következő évek szakmai munkája.

Dr. Szabó Rita, Sárospatak város alpolgármestere, az új szervezet létrejöttét nagy előrelépésnek tartja, s mint elmondta Sárospatak készséggel bocsátja rendelkezésre a Rákóczi-várhoz vezető utca bejáratánál lévő épülete irodáit…

Sárospatak város Önkormányzata felismerte azt a lehetőséget, hogy a térségi TDM-mel illetve turizmussal hatékonyabban kell foglalkoznia, mint ahogy eddig történt, ezért ez év májusában született egy olyan egyesületi, majd önkormányzati döntés, hogy az Újbástya Rendezvénycentrum épületének irodáját ingyenesen a most megalakult térségi TDM Kft rendelkezésére bocsátja.

 
dr. Szabó Rita


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.01.01./