Archív
2012. március

    Átadták az új egészségügyi centrumot

 

               
                                                              

Ha valaki végigsétál itt a Comenius utcán, azt látja, hogy a régi rendelő mellett egy gyönyörű szép, új épület nőtt ki a földből – kezdte köszöntőjét a Kistérségi Járóbeteg Központ megnyitóján, 2012. március 29-én Aros János polgármester…
 

 


Aros János

 

 


Keresztúri Ferencné

 


Dr. Hörcsik Richárd

 

      

Egy újabb beruházást zárhatunk le, aminek használatba vételével hamarosan megindulhat a gyógyító, megelőző munka. Az előttünk lévő épület nem csak nekünk, de gyermekeinknek és unokáinknak is nyújt majd egészségügyi ellátást. Régóta vágyunk erre az épületre, ami engem mindig az összefogásra fog emlékeztetni, arra az összefogásra, amelynek köszönhetően minden nehézségen túl tudtunk jutni.
Köszönet mindazoknak, akik részesei voltak ennek az összefogásnak, a döntéshozó előző Képviselő-testületnek, elsősorban Dr. Hörcsik Richardnak, Sárospatak akkori polgármesterének, Rostás Lászlónak, aki tervezte az épületet, Erdős Tamás projektvezető úrnak, Keresztúri Ferencné szakmai vezetőnek, az orvos társadalomnak, akik vigyázó szeme végig rajtunk volt, az építkezésen dolgozó szakembereknek és minden sárospataki lakosnak, akinek a bizalmát élvezte ez az építkezés és élveztük mi is.

A polgármester megemlékezett arról a munkásról is, aki még az építkezés kezdetén egy sajnálatos baleset során életét vesztette, majd így folytatta:

Ilyenkor azt szokták mondani, hogy minél kevesebb idelátogatót kívánok ennek az épületnek. Én nem mondom, hogy használjuk keveset, sőt azt mondom, hogy jöjjünk el minél többször, természetesen, ha lehet, akkor ne a betegségek miatt, hanem a nagyobb bajt megelőző szűrések, vizsgálatok miatt, amikre szintén lesz lehetőségünk.
Hölgyeim és Uraim kérem, vegyék birtokba városunk újabb büszkeségét, vigyázzunk rá közösen, hiszen ezt nem csak magunknak, hanem elsősorban a minket követő generációnak készítettük. Éles a különbség a két épület között, ez szemmel látható, már többen szóvá is tették. Ezért a holnapi Képviselő-testületi ülésen egy újabb pályázat benyújtásáról fogunk dönteni. Egy 25 millió forintos értékű pályázatról van szó, amelynek köszönhetően belülről és reményeink szerint talán egy kicsit kívülről is meg tudjuk újítani a régi épületet.
Hogy továbbra se unatkozzunk, hamarosan indulnak Sárospatakon a további fejlesztések. Az Esze Tamás Általános Iskola épületének az átalakítása, és hogy a környéket is egy kicsit rendbe tegyük a Művelődés Háza előtti térnek a rendbe tétele, burkolat cseréje és egybe nyitása a Tanítóképző udvarával. Ennek a projektnek része a régóta várva-várt piacfelújítás is.

Tisztelettel felkérem a jelenlegi egyházak képviselőit, hogy a ház megáldásában vegyenek részt.

Az áldás megtétele után Keresztúri Ferencné intézményvezető „szakmai” oldalról mutatta be az új épületet…
Ez a centrum több új szakrendelést is fog működtetni, ilyen szakrendelések, a traumatológia és a sebészet, ami csak heti egy napon működött, és most heti 5 nap fog működni és bővülni is fog. Továbbá bőrgyógyászat és urológia is fog működni az épületben. Az ortopédiát már bevezettük, az is ugyanitt fog működni, valamint a csecsemő és gyermek pulmonológia is.
Gyönyörű szép mozgásszervi centrumunk van, amihez tartozik egy nagyon szép medence, amit reméljük, hogy a betegek nagyon fognak szeretni. Az urológiához, illetve a gasztroenterológia szakrendeléshez műszeres vizsgálatokat is fognak végezni. Nagyon jó műszereket sikerült beszerezni, így reméljük, hogy a lakosság megelégedésére, ennek megfelelő ellátást fogunk nyújtani. Elindul az egynapos sebeszet, amire több beteg is vár. A nappali kórházi ellátás bevezetésén kívül egy otthoni szakápolást is elindítunk, hogy a beteget az otthonába el tudjuk látni.

Nagyon sok szakrendelésen van már orvosunk, egy két szakrendelés van - ilyen pl. a kardiológia - ahol még nem tudtuk dönteni. Több szakrendelésre 2-3 jelentkezőnk is van, reméljük, hogy nem lesz probléma, jó fogunk választani.

Egy betegbehívó rendszerünk is lesz, mert a betegellátáshoz nagyon fontos a gyorsaság, ezt az informatika adja. Reméljük, hogy ezzel a betegbehívó rendszerrel és ezzel az új informatikai rendszerrel gyorsítani tudjuk a rendelést, s nem kell sorszámot venni.

A Sárospataki Kistérségi Járóbeteg Ellátó Központ beruházás 85%-át Európai Uniós forrásokból biztosítottuk, és mintegy 160 millió forintot az önkormányzat a saját költségvetéséből tett hozzá – egészítette ki az elhangzottakat gazdasági adatokkal Dr.Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő…

Közel négy éves tervezői, kivitelezői munka eredménye ez, hogy elkészült az elmúlt 50 év legnagyobb egészségügyi beruházása ebben a városban, és ebben a kistérségben. Nemcsak a sárospataki, hanem a sárospataki kistérséghez tartozó több mint 10 település polgárainak - közel 25 ezer polgárnak - az egészségügyét fogja szolgálni. Én úgy hiszem, hogy ránk fért ennek az egészségügyi megújulás, hiszen a régi Egészségházat minden évben be akarta zárni az ÁNTSZ, olyan hiányosságokkal küszködött. Ezzel a beruházással most már 21. századi színvonalon nemcsak a járó beteg, hanem a sürgősségi beteg ellátást is biztosítani fogja, olyan új osztályok nyitásával, ami nemcsak a sürgősségi, hanem az egy napos műtéteket is el fogja látni. Ezzel nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy az itt lakó polgároknak az egészségügyi szolgáltatása minőségileg megváltozzon. Az új épületben lévő szolgáltatások már április hónapban elérhetővé válnak a betegek számára.

 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>                                  További fotók 2. >>>


Törő Gábor
/2012.03.31./

 

    Gombászok a madarakért

 

               
                                                              

 


Kőszeginé Tóth Judit

      

A Zempléni Gombász Egyesület apraja-nagyja részt vett a hercegkúti odútúrán. A cél a Pogány-kútig vezető túraútvonal mentén elhelyezett, örökbefogadott mesterséges odúk tavaszi nagytakarítása volt. Miért van szükség az erdőben mesterséges lakásokra? Miért szükséges a karbantartásuk? Kérdéseinkre Géczi István tanár úrtól kaptunk választ, amelyről Kőszeginé Tóth Judit a ZGE titkára számolt be...

aki a fészek anyagából, az építkezés módjából még azt is meg tudta mondani, ki lakott benne az előző évben. Mindez miért érdekli a gombászokat? Köztudott, hogy minden gombász természetszerető ember, elkötelezett természetvédő, aki az élővilágot egészében látja az avar alatt meglapuló gombától a magasban szárnyaló madarakig.

A jól végzett munka örömével pihentünk meg a Pogány-kútnál, majd a Gombos-hegyi pincesornál evéssel-ivással, beszélgetéssel töltöttük a délután, felsétáltunk a Kálváriára. Jó volt együtt lenni, látni az érdeklődő gyerekek kíváncsi tekintetét.

 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.03.31./

 

    Edzőtermet rendeztek be a Vay Miklós Szakképző Iskolában

 

               
                                                              

„Ép testben, ép lélek”- így szól a közmondás, és ezt tartjuk mi is, itt a Vay Miklós Szakképző Iskolában – mutatta be a pályázati pénzből berendezett „konditermet” Dr.Téglás Zsolt igazgató úr a város polgármesterének és a sajtó képviselőinek…
 

 


Dr.Téglás Zsolt

      

Már az elmúlt években is igyekeztünk a sportolási palettát minél inkább színesíteni iskolánkban, gondolok itt arra, hogy a diáksportkör és a focitornák mellett különféle foglalkozásokat indítottunk, a bokszedzéstől kezdve kerékpár túrákig, de a gyalogtúrákat és az úszásoktatást is bevezettük - ennek a folyamatnak a folytatása, ez az edzőterem.

Úgy gondolom, hogy a mai világban rendkívüli fontos, hogy lehetőségeket biztosítsunk a fiatalok számára, hogy ne csak a számítógép világában éljenek és ne a káros szenvedélyeknek hódoljanak, hanem mozgassák meg magukat és figyeljenek oda az egészségükre. Mivel iskolánkban az oktatott szakmák túlnyomó része úgymond fiús szakma, mindannyian tudjuk, hogy serdülőkorban mennyi energia van ezekben a fiatalokban. Aki egy ilyen edzőterembe eljár majd, én úgy gondolom, hogy oda fog figyelni a táplálkozására is, és arra is, hogy ne dohányozzon és az egészséges életmód irányába fog fordulni. Ezt várjuk a fiataloktól, hogy észrevegyék, milyen nagy lehetőség ez, és bízunk abban, hogy ezt egyre többen ki fogják használni.

A Vay Miklós Szakképző Iskolában tanórán belül az erőnléti állapot felméréséhez is fel tudjuk használni ezeket az eszközöket, amelyek extra padok, kombinált padok, futógépek, szobakerékpárok és különféle súlyzók, kézi súlyzók is – mutatta meg az eszközöket Krai Csaba testnevelő, amelyeket közben néhány tanuló már nagy érdeklődéssel használatba is vett.

A leader programpályázat volt az, amelyen az STC eredményesnek bizonyult. 5 millió forintot nyertek, amelyből ezt a fejlesztést valósították meg – tette hozzá Aros János polgármester.

 


Krai Csaba


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.03.31./

 

    A PROFI tavaszi díszítése a 4.a-val

 

               
                                                              

 


Omelka Lászlóné

      

Osztályunk, a 4.a tanulói immár utoljára „varázsoltak tavaszt” a PROFI üzlet üvegportáljaira. Három éven keresztül az évszakok és az ünnepek aktualitását figyelembe véve készítették szorgos gyermekkezek a rajzokat, batikolt textíliákat, papírdíszeket, festett mandalákat, üvegfestéssel készült díszeket a saját –és a vásárlók örömére. Most egy nagyméretű, temperával szivacsnyomat technikával készült csendéletet készített az osztály közös munkával. Egy hónapig festették szabadidejükben az aprólékos virágdíszeket, pillangókat, szatakötőket - küldte a tudósítást Omelka Lászlóné a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 4.a osztályfőnöke...

Mindig örömmel végezte az osztály ezt a munkát, büszkék voltak az alkotásaikra. Reméljük később az alsó tagozatból kikerülve is szívesen fognak a gyerekek „kézműveskedni”.
Köszönjük a PROFI vezetőinek, hogy lehetőséget kaptak a gyermekek munkáik megmutatására.
 

 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2012.03.31./

 

    Sikeres Nyílt Napok a Carolina Óvoda és Bölcsödében

 

               
                                                              

Sikeres Nyílt Napok keretében, március 27-28-án sok-sok leendő óvodásnak és szüleinek mutathattuk meg szép, új óvodánkat – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Carolina Óvoda és Bölcsőde vezetője...
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

Az érdeklődők a kimagasló tárgyi feltételek megcsodálásán túl betekintést nyertek az óvodai élet mindennapjaiba, az intézményben folyó tartalmi, nevelő-fejlesztő munkába. Ismerkedtek a környezetvédelmi-, a néphagyományőrző- és a Waldorf pedagógiai programokat alkalmazó csoportjaink napirendjével.

Megismerhették a csoportokban zajló délelőtti tevékenységformákat, a gyermekek körében alkalmazott fejlesztő tevékenységeket. Érzékelhették az ott uralkodó barátságos hangulatot és családias légkört. A látogató új gyerekek – a legtöbb csoportban – bekapcsolódtak a napi tevékenységekbe: tornáztak, énekeltek, rajzoltak és festegettek a „régi” óvodásokkal együtt. Az elkészült munkákat haza is vihették. Sokan közülük annyira felszabadultan és otthonosan érezték magukat, hogy a legnagyobb problémát a hazamenetel jelentett számukra, mert szerettek volna még maradni, és nagyokat játszani.

Szívből örültünk a mindkét napon megnyilvánuló nagy érdeklődésnek, és várjuk a beiratkozásra a kedves szülőket, gyermekeikkel együtt 2012. április 2-20. között.

 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>


Cziczer Katalin
/2012.03.30./

 

    A szerelmes nagykövet

 

               
                                                              

Két órán át derült a nagyérdemű A Művelődés Háza színházi bérletes évadának utolsó előadásán, ugyanis egymás után durrantak poénbombák a hétfőn bemutatott, „A szerelmes nagykövet” című bohózatban. A felhőtlen szórakozást garantáló darabot a városban már színész és rendezőként is bemutatkozó Straub Dezső állította színpadra, és a Budapesti Bulvárszínház előadásában került bemutatásra - számolt be Kurucz Tamás...
 

 


Kurucz Tamás

      

A színház az elmúlt tíz évben több tucat színdarabot állított színpadra és vitte el a színműveket különböző városokba, kulturális intézményekbe, művelődési házakba, városi színházakba. Fogarassy András, a Fogi Színház vezetőjének elsődleges célja az ország különböző pontjára, a társadalom szélesebb rétegeihez eljuttatni megfizethető színházi élményeket.

A 2011-2012-es színházi évad befejeződött, és máris kezdjük szervezni a következő sorozat előadásait. Szándékaink szerint ismét szeretnénk egy-két vidám, zenés darab mellett komolyabb produkciókat is bemutatni. Reméljük, terveinket siker koronázza és egy izgalmas új évadot sikerül indítanunk októbertől régi kedves vendégeinkkel.
A bérleteseink aktivitására számítunk a Pécsi Sándor díj odaítélésében az évadban játszott produkciók alapján. Erről a korábbiakhoz hasonlóan írásban kérjük véleményüket.
Köszönjük a LEVI FOTO-nak a szép színházi képeket, a látogatók folyamatos érdeklődését és segítő készségét.

 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További LEVI-fotók>>>

Törő Gábor
/2012.03.30./

 

   Általános iskolások ismerkedtek az Okmányirodával

 

               
                                                            

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából kerestek meg azzal a kéréssel, hogy az iskola 8. osztálya, Tatárkáné Nagy Anna tanárnő vezetésével szeretné megtekinteni az Okmányirodát – számol be az iskolások Polgármesteri Hivatalban tett látogatásáról dr. Komáromi Éva, Sárospatak város jegyzője…
 

 


dr. Komáromi Éva

      

Nagyon örültünk ennek a kezdeményezésnek, hiszen ezek a fiatalok már csaknem valamennyien személyigazolvánnyal rendelkeznek, így nem ismeretlen előttük az Okmányiroda, de volt közöttük olyan tanuló is, aki még nem kapott személyigazolványt. Részére el is indítottuk az okmánygyártás folyamatát, illetve a többi tanulónak is megmutattuk az Okmányiroda teljes működését és azokat az ügytípusokat, amelyeket az Okmányirodában intézhetnek.

A közeljövőben, mivel középiskolába fognak kerülni, új diákigazolványra lesz szükségük, amelyeknek a gyártása is most már az Okmányirodában történik, mindenképpen néhány hónapon belül ügyfélként is meg fognak fordulni hivatalunkban.
Ezen kívül megmutattuk nekik az okmányirodához tartozó egyéb ügyintézési pontokat is, így az útlevélkészítést, a jogosítványgyártást, illetve a vállalkozói igazolvány kiadásának folyamatát és ügyintézési helyeit is. Az okmányirodához nem szorosan kapcsolódó, de az igazgatási iroda tevékenységéhez tartozó anyakönyvi ügyekről is tájékoztattuk őket.

Lehetőség nyílt arra, hogy anyakönyvbe is betekintsenek. Ez mindig népszerű szokott lenni a látogatóink körében, hiszen ha valamelyik hozzátartozójuknak, családtagjuknak az esküvői bejegyzését nézhetik meg az érdeklődök, az mindig kedves emlék számukra. Így történt ez most is, éppen az osztályfőnök tanárnőnek a házassági anyakönyvét tekinthették meg a diákok.
Az okmányirodai látogatást követően körbevezettük őket a hivatalunk egész épületünkben, a polgármester szobájába illetve a díszterembe is betekinthettek.

 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>


Törő Gábor
/2012.03.30./

 

   Új könyv jelent meg Szent Erzsébetről

 

               
                                                              

Március 19-én zsúfolásig megtelt a Szent Erzsébet Ház könyvtárterme. A nagy érdeklődés részben Kuklay atyának szólt, akit a patakiak mindig szívesen hallgatnak, másrészt pedig annak a könyvnek amit bemutatott, s aminek társszerzője volt. Ki ne lett volna kíváncsi a könyvre, amiből új források alapján többet tudhatunk meg Szent Erzsébetről?
 

 


Kuklay Antal

      

Gerald Jaksche német, nyugdíjas építészmérnök, aki a Szent Ferenc harmadik rendjének, a világi rendnek a tagja, és egyben fölszentelt diákónus - tehát szerpap - aki életét Szent Erzsébet élete kutatásának szánta – kezdte a könyvbemutatót a szerző bemutatásával Kuklay Antal…

Ennek eredménye, hogy most írja a 4. könyvét Szent Erzsébetről - a harmadikat pedig az évfordulóra, 2007-ben jelentette meg.
Mi ezt a könyvet fordítottuk le és bővítettük egy tanulmánnyal, Szent Erzsébet sárospataki születéséről. Számunkra ez ezért fontos, mert ez történési pontsággal, egzaktsággal eldöntötte a vitát, hogy vajon Szent Erzsébet Sárospatakon, vagy pedig Pozsonyban született?
A kislányt Pozsonyban adták a német lovagoknak, ezért a német történészek úgy gondolták, hogy nyilván akkor ott is született. Nem tudták, hogy az Árpád-házi királyok évről-évre lovon végiglátogatták az országban lévő királyi, illetve királynői birtokokat, és ott felélték a felhalmozott terményt. Csak később, a pénzgazdálkodás bevezetésével lettek helyben lakók, s építették föl székhelyeiket, a székvárosokat.
Ezt sikerült tisztázni. Sok-sok adat halmozódott fel - történeti, régészeti adat - aminek révén nagy biztonsággal lehet állítani, hogy Szent Erzsébet Sárospatakon született. Gerald Jaksche vette a fáradságot, és maga járta végig gyalog azokat a helyeket, ahol Szent Erzsébet élt, és utánajárt az ottani levéltári forrásoknak. Így tudta sok pontban pontosítani Szent Erzsébet életét, ami a történészek számára nagyon fontos.
Érdekes módon ezek kis könyvecske, ami a zsebben elfér, egyszerre nélkülözhetetlen a történészkutatás számára, e nélkül ma már tudományos Szent Erzsébet könyvet nem lehet írni. Ugyanakkor lelki olvasmány bármelyik hívőnek, akit megérint Szent Erzsébet szelleme és a nyomában szeretne szegődni. Ezért is érdekes és értékes ez a kis könyvecske, különösen nekünk, sárospatakiaknak.

 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.03.30./

 

    A Humán Bizottság üléséről

 

               
                                                            

Fennállásunk óta ilyen kevés napirend még nem szerepelt a bizottság munkájában, hiszen mindössze három napirendi pontot tárgyalunk legutóbbi ülésünkön. Ezek közül kettő lejáráshoz közeledő intézményvezetői álláshelyek pályáztatásáról, egy pedig sporttámogatások odaítéléséről szólt – kaptuk a tájékoztatást Szvitankó Tamástól, a Humán Bizottság elnökétől…
 

 


Szvitankó Tamás

      

Köztudott, hogy 5 évre választunk vezetőket intézményeinkbe. Most a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában és a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálatnál járnak le ezek a megbízások. Ezen vezetői beosztásokra írunk ki most pályázatot.

A minden évben szokásos sporttámogatások odaítélésére került még sor, amelyekre minden évben pályázni kell. Idén 15 pályázat érkezett be, ezeknek az igényeit mérlegeltük. Annyit elmondhatok, hogy a tavalyi, több mint 11 millió forinthoz képest most 8 millió forint áll rendelkezésre. Annyi örömteli viszont van a dologban, hogy idén a megváltozott törvények alapján, az úgynevezett látványsportok pályázhattak támogatásra a cégek nyereségadójából. A sárospataki egyesületek közül többen nagyon szép eredménnyel pályáztak, és nagyon szép összegeket nyertek, 5 milliótól 40 millió forintig. Ennek tudatában osztottuk el ezt a pénz.

Minden pályázatot értékeltünk, mindenki fog valamennyi támogatást kapni. A tavalyihoz képest nem nevezném drasztikusnak a csökkentést, hiszen ha azt vesszük, hogy ezek az egyesületek, akik a látványsport kategóriába tartoztak - labdarúgás, kézilabda, vízilabda - szépen nyertek, ennek értelmében kevesebbet kapnak önkormányzati támogatásból. Akik nem is pályázhattak - ilyen pl. az ökölvívó szakosztály - náluk ezt mérlegeltük és valamennyivel többet kapnak.
Az összegekről még nem szeretnék beszélni, hiszen a bizottság csak javasol, amit a pénteki testületi ülésen fogadhat el testület.

 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.03.29./

 

    Ülésezett a Szociális Bizottság

 

               
                                                            

Hat napirendi pontot tárgyalt keddi ülésén az Egészségügyi és Szociális Bizottság. Többek között a Sárospataki Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2011. évi munkájáról és a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás térítési díjáról is tárgyaltak. Minderről Oláh József, a bizottság elnöke számolt be…
 

 


Oláh József

      

Bizottságunk a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjának 5%-os emelését javasolja a képviselő testület felé.

A lakásfenntartási támogatás átmeneti segélyeken belül, aki természetbeni ellátást, mint tűzifa támogatást szeretne igénybe venni, lehetősége van igényelni az Önkormányzattól. Minden évben szerződést kötünk egy sárospataki vállalkozóval, aki ezt lebonyolítja és koordinálja, s ez a fajta támogatás utalványok formájában kerül majd kiosztásra. Ezen az ülésen az idei pályázat kiírásáról tárgyalt a bizottság.

Összesítettük a tavalyi évben, az Önkormányzat által adott lakásfenntartási támogatás összegét, ami összesen bruttó 6,626,900 Ft volt. Átmeneti segélyként pedig 1,552,000 Ft-ot osztottak szét utalvány formájában.

A Roma Nemzetiségi Önkormányzat beszámolóját nem fogadta el bizottságunk, de ha addig bizonyos kiegészítéseket megtesznek, a képviselő-testületi ülésre még beterjeszthetik azt.

 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.03.29./

 

    Napkollektorral tervezik ellátni a Carolina Óvodát

 

               
                                                            

Ülésezett az Önkormányzat Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága, akik összesen 22 napirendi pontot tárgyaltak. Szó esett többek között a közvilágítás karbantartásának átmeneti ellátásról, vezetői pályázatok kiírásáról, valamint a Carolina Óvoda napkollektorokkal való felszerelésének lehetőségéről – nyilatkozta Hajdu Imre, a bizottság elnöke…
 

 


Hajdu Imre

      

Az első napirendi pontban hallgatta volna meg a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság a Patakhő Energiaszolgáltató Nonprofit Kft. 2011-es évi gazdasági tevékenységéről szóló beszámolót. A társaság azonban e-mailben jelezte, hogy nem tud részt venni sem a bizottsági, sem a testületi ülésen.
A közvilágítás karbantartása Sárospatak életének egyik kritikus pontja az utóbbi években. Ennek gyors megoldása érdekében egy átmeneti ellátás lehetőségéről tárgyaltunk.
Én magam jártam úgy, hogy decemberben bejelentettem a Mandulás utcai közvilágítás hibáját lakossági panaszra és gyakorlatilag két hónapba került, amíg egyáltalán érdemben tudtak vele foglalkozni.
A Képviselő-testület is tárgyalta augusztus és szeptember hónapban ezt a problémát, s arra a megállapodásra jutott, hogy felmondja a Patakhővel a közvilágítási szerződést. A közbeszerzési pályázat kiírásáig és lebonyolításáig a Ricseron Kft fogja ellátni ezt a karbantartási feladatot.

Az „Egyebek” napi rendi pontban tárgyalta a bizottság a Carolina Óvoda napkollektoros rendszerrel való felszerelésének tervét. Megkeresett bennünket egy Kft, hogy szeretné tájékoztatni az önkormányzatot az ebben rejlő lehetőségekről és a körülbelül egyórás tájékoztatón megtudtuk, hogy 600. 000. forintos megtakarítás érhető el havonta, ezekkel a megoldásokkal.
A bizottság meghallgatta és számos kérdést tett fel a vállalkozás képviselőjének. Végül úgy döntött, hogy javasolja megbízni a polgármester konkrét tárgyalások lefolytatásával.

A napirendi pontok között javaslatot tettünk a Kommunális Szervezet Igazgatói pályázatának kiírására, mivel a jelenlegi igazgató megbízása hamarosan lejár. A pályázat a város honlapján lesz megtekinthető. A 22 napirendi pont tárgyalása után zárt ülésen folytatták munkájukat a bizottság tagjai.

 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.03.29./

 

   Sárospatakra látogatott a cseh konzul

 

               
                                                            

Március 22-én Sárospatak vendége volt Milan Peprnik, Csehország konzulja, akit fogadott Aros János polgármester, majd együtt koszorúzták meg a Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar épülete előtt a magyar származású cseh-morva pedagógus szobrát. Utána a Református Kollégiumot, Comenius munkálkodása színhelyét tekintette meg, majd a Rákóczi-várral ismerkedett…
 

 


Milan Peprniz

 


Aros János

      

Mindenekelőtt szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy itt lehetek, megköszönni polgármester úrnak és mindenkinek, aki segítségére volt a városban, hogy ide érkezhettem. Ez az első hivatalos látogatásom Sárospatakon. Korábban Lengyelország konzulja voltam, jelenleg pedig Csehország konzulja vagyok.
Elsődleges célom, hogy minél jobb viszonyt alakítsak ki Magyarországgal, illetve azon belül Sárospatakkal is. Az interjút megelőző beszélgetésben Sárospatak Városról és annak történelméről esett szó, illetve arról, hogy Comenius 1650-től Sárospatakon tevékenykedett, ami azért is fontos számomra, mert tagja vagyok annak a társaságnak Budapesten, akik végigkísérik Comenius életének fontosabb helyszíneit. Remélem, hogy a jövőben is hasonló jó kapcsolat marad a két ország között, illetve arra próbálunk majd törekedni, hogy a két város is megerősítse az egymás közötti kapcsolat.
Szeretném elhozni a Cseh embereknek szeretetét azáltal, hogy most itt vagyok.

Jelen pillanatban a legelső és legfontosabb, hogy az együttműködés megvalósuljon. Ebben már az első beszélgetések alkalmával megállapodtunk, ami elsősorban idegenforgalmi, turisztika együttműködésről szólna. Nyilván aztán a gazdasági együttműködésre tereljük a szót a későbbiekben – tette hozzá Aros János polgármester…

Nagyon örülök, hogy zempléni tartózkodása alatt időt tudott szakítani konzul úr, Sárospatak nevezetességeinek megismerésére, hiszen Comeniusszal kapcsolatban már többször kerestük a lehetőséget, hogy hogyan tudnánk a Cseh Köztársasággal, s ezen belül azokkal a településekkel felvenni a kapcsolatot, amelyek Comenius munkássága révén érintettek.
Egy nagyon tartalmas délutánt tudtunk együtt eltölteni. Megállapíthatom, hogy van fogadókészség mindkét fél részéről a komolyabb kapcsolat kialakítására, amelyből reményeim szerint nemcsak kulturális, protokolláris kapcsolat lesz, hanem egy idővel akár gazdasági kapcsolat is kialakulhat.
Konzul úr programját úgy szerveztük, hogy be tudjuk mutatni a Comeniusszal kapcsolatos nevezetességeket. Nagy örömünkre fogadott minket a Miskolci Egyetem Comenius Tanító Képző Karának vezetősége, itt együtt megkoszorúztuk konzul úrral Comenius szobrát. Ezután a Nagykönyvtárban volt hasonlóan kedves fogadtatásunk, ahol bemutattuk Comenius itt tartózkodásának a színhelyét és azokat a nevezetességeket, amelyek megtalálhatók a Nagykönyvtárban és a régi Berna-soron.
Ezek után pedig egy másik büszkeségünket, a Rákóczi-várat mutattuk be. Hasonlóan szívélyes fogadtatásban egy kellemes délutánt tudtunk együtt eltölteni. Már most megbeszéltük, hogy a következő találkozásunkra az idei pünkösdi Szent Erzsébet Ünnepek alkalmával fog sor kerülni.
A főkonzul elmondta, hogy be fog számolni a nagykövet úrnak is a Sárospatakon tett látogatásáról. Reményeink szerint néhány héten belül vendégül tudjuk látni nagykövet urat is.
 

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.03.28./

 

    Újabb ÁVG-s sikerek az informatika területén

 

               
                                                            

A Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi verseny valamint az Informatika OKTV országos döntőjébe jutott tanulók mellett újabb az Árpád Vezér Gimnáziumba járó diákok bizonyították sikeres felkészülésüket, számítástechnikai tudásukat - számolt be Duscza Erika igazgató-helyettes...
 

 


Duscza Erika

      

A LOGO Országos Számítástechnikai Tanulmányi Verseny IV. korcsoportjának (9-10. osztály) 23 országos döntőbe jutott tanulója közül három diák az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumot képviseli. Reményeink szerint Kistóth Éva Mercédesz, Stempel Richárd és Szólya Alex, az országos döntőben is megmutatja tehetségét, öregbítve ezzel intézményünk jó hírnevét.

Külön öröm számunkra az is, hogy a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium mellett mindössze egy budapesti gimnázium tudott három tanulót az országos döntőbe juttatni.
Gratulálva eddigi teljesítményükhöz, további sok sikert kívánunk a döntőben is diákjainknak és felkészítő kollégánknak, Szeder László tanár úrnak!
 

 


Szeder László


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.03.28./

 

    Kevesebb a baleset, amióta gyakran mérik a sebességet

 

               
                                                            

Beköszöntött a tavasz, végre itt a jó idő. Ennek hatására közútjainkon feltűntek azok a járművek, amiket eddig garázsban tartottak, gondolok itt a kerékpárokra, segéd-motorkerékpárokra és motorkerékpárokra. Most már ezekre is számítani kell az egyéb gépjárművezetőknek, hogy elszaporodtak az úttesteinken – hívja fel a közlekedők figyelmét a változatosabb járműforgalomra Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…
 

 


Bacsó Tibor

      

Nagyobb figyelemmel kell közlekednünk, hogy észrevegyük a kerékpárost és a motorkerékpárost. Főleg a motorkerékpárokra és segéd-motorkerékpárokra gondolok, amelyek hirtelen, nagy sebességre tudnak felgyorsulni.
Közutjainkon folyamatosan ellenőrizzük ezeket a gépjárműveket is, mérjük a sebességüket, és ha gyorsan haladnak, velük szemben ugyanúgy eljárást kezdeményezünk, mint más gépjárművezetőkkel szemben.

Kérem a gépjárművezetőket, arra hogy készüljenek fel, hogy megváltoztak az útviszonyok. Ha eső esne, akkor még mindig csúszóssá válhat az úttest, azért erre számítsanak, valamint arra, hogy most már lassan időszerű lesz a téli gumit átcserélni nyári gumira.

Tapasztalhatták a gépjárművezetők, hogy gyakran működik a traffipax területünkön. Elmondható, hogy ennek hatására látványosan visszaesett a közlekedési balesetek száma, ezért is hasznos ez a készülék. Nemcsak azért mert büntetünk vele, hanem mert emberi életeket védünk azáltal, hogy mérjük a sebességet.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.28./

 

    Kosárlabda diákolimpia – Megyei döntőben az ÁVG

 

               
                                                            

Március elején zajlottak a középiskolás amatőr kosárlabda diákolimpia megyei döntői Miskolcon a Földes Ferenc Gimnáziumban, ahol városunkat az Árpád Vezér Gimnázium 2 csapata is képviselte. A fiúk a körzeti bajnokság megnyerése után megyei elődöntőn vettek részt, ahonnan a Diósgyőr – Vasgyári Szakközépiskola legyőzésével jutottak a döntőbe - számolt be Géczi Tamás felkészítő tanár...
 

 


Géczi Tamás

      

A kuparendszerben lebonyolított fináléban a hazai pályán dinamikusabban kezdő Földes mindjárt az első negyedben tetemes előnyre tett szert, melyet a mérkőzés végéig sem sikerült ledolgozni. A Bláthyval vívott bronzmeccsen már végig szoros volt a küzdelem, amelyből végül az ellenfél jött ki jobban, így a pataki fiúk a 4. helyen végeztek. A döntő győztese a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium csapata lett.

Eredmények:
Árpád Vezér Gimn. – Diósgyőr –Vasgyári Szki. 52 – 47
Földes Ferenc Gimn. – Árpád Vezér Gimn. 61 – 53
Bláthy Ottó Szki. - Árpád Vezér Gimn. 65 – 59
A csapat tagjai:
Bihari Bence, Dobai Dániel, Galyas Márk, Hoffmann Ádám, Kalán János, Köteles Márk, Kristály Márk, Móré Bence, Nagy István

A lányok körzeti bajnokként egyenesen a megyei döntőbe jutottak, ahol először a nagy kosaras hagyományokkal rendelkező szerencsi Bocskai István Gimnázium csapatával mérkőztek. ( A szerencsi férfi szakág az NB I. B csoportjában szerepel.) A szoros első félidő után (26 – 28) a több minőségi cserét felvonultató „csoki- városiak” - nem utolsó sorban a szó szerint is az egész mezőny fölé magasodó centerüknek köszönhetően – a játékidő végére egyértelművé tették az eredményt. Sajnos a Szerencs kétszeresen sem hozott szerencsét, mert a vesztes meccs után rögtön duplázni kellett a 3. helyért, ahol a fáradt és csalódott lányok ki-ki meccset játszva végül 2 ponttal maradtak alul a Tiszaújvárossal szemben. A döntő győztese a Földes Ferenc Gimnázium csapata lett.

Eredmények:
Bocskai István Gimn. - Árpád Vezér Gimn. 63 – 41
Eötvös J. Gimn. - Árpád Vezér Gimn. 46 – 44
A csapat tagjai:
Deák Alexandra, Fábián Krisztina, Fábrik Bettina, Géczi Fruzsina, Huszák Edina, Kiss Virág Anna, Korda Evelin, Mizser Alexandra

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.03.27./

 

    A Debrecen Betű csapatával sakkoztak

 

               
                                                            

Március 25-én a Debreceni Betű csapatát fogadtuk az Árpád Vezér Gimnáziumban az NB II. 8. fordulójában. Közel azonos játékerőt képviselt az ellenfelünk is, bár az első két táblán FIDE mestert ültettek ellenünk asztalhoz - számolt be Tóth Tamás sakkozó...
 

 


Tóth Tamás

      

Ezt az előnyüket azonban sikerült kompenzálni: Sárospatak – Debreceni Betű 6 – 6
Győztek:
Kovács Tamás, Tóth Levente, Tóth Ferenc, Csatlós Kornél,

Döntetlen:
Isépy József, Tóth Tamás, Lukács András, Zurkó Csaba.

Következő mérkőzésünk április 22-én Sajószentpéteren lesz.
A bajnokság állása, partik, információk olvashatók a magyar Sakkszövetség honlapján.
 

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.27./

 

    Domenica Cup - IKO MATSUSHIMA CROATIA

 

               
                                                           

A hétvégén versenyzőink Horvátországban jártak. A nyílt Horváth Bajnokságon a hazai fighterek mellett szlovéniai, szerb és magyar versenyzők küzdöttek meg a bajnoki címekért – küldte tudósítását Fábrikné Király Klára, a sátoraljaújhelyi kiokusin klubból… Képünkön Orehovszki Zoltán edző
 

 


Orehovszki Zoltán

      

2012. március 25-én hajnalban álmosan kerekedett fel csapatunk a hosszú útra. Budapesten várt minket a busz, amely a szervezetünk versenyzőivel, kísérőkkel, edzőkkel lassan megtelve (bár még több klub versenyzői is elfértek volna) indult a horvátországi Samoborba.
A verseny helyszíne egy nagyon jól felszerelt sportcsarnok volt és vendéglátóink mindent megtettek, hogy a magyar delegáció minden tagja jól érezze magát.

Bár a hosszú utazás és a viszonylag késői kezdés (15.30) miatt fáradtak voltunk, mindenki megfelelően motivált volt és várta a küzdelmeket. A kategóriák, súlycsoportok és korcsoportok nem igazán igazodtak a magyar szabályokhoz, de ha már itt voltunk, ezeknek a követelményeknek kellett megfelelni. Ráadásul Trikó Norbert és Fábrik István is bemérkőzőként kezdett.

Az első mérkőző Norbi volt, aki vette is az akadályt és bejutott a legjobb nyolc közé. Sajnos a következő ellenfelénél nem tudott eléggé koncentrálni, és becsúszott két fejrúgás. Ez számára sajnos a verseny végét jelentette.
István az első ellenfelén viszonylag gyorsan egy ushiro geri iponnal túljutott. A következő mérkőzésein összeszedetten, a küzdelmet "érezve", nagyon tudatosan vívta mérkőzéseit, és a döntőben egy fejrúgással verte a helyiek versenyzőjét.

Velmovszki Dóra kapta a legnehezebb feladatot. Dórinak számunkra teljesen új (testvédős) küzdelemben kellett egy nála 20 kilóval nehezebb versenyzővel mérkőzni. A közdelem elején az egy fejjel magasabb és jelentősen súlyosabb ellenfél próbálta lerohanni és egy szabálytalan fej ütéssel meg is zavarta. Ezek után azonban Dóri megmutatta a magyar virtust, és egyenrangú partnerként küzdött. A pontozás alapján egálba is került, sőt egy wazari értékű ushiro gerivel győznie is kellet volna, azonban a bírók másként számoltak és ellenfelét hozták ki. Sajnos így Dóri számára is véget ért a verseny.

Velmovszki Máté az idei diákolimpián nem tudott betegség miatt indulni, ezért most nagyon szeretett volna bizonyítani. A kissé ideges kezdés után a második küzdelemtől már egyre kiegyensúlyozottabban küzdött, és megérdemelten léphetett fel ő is a dobogó legfelső fokára.

A csapatott az egységes megjelenésben Sárospatak Város Önkormányzata támogatta. Külön köszönjük a támogatást Aros János Polgármester Úrnak!

Eredmények:
Fábrik István I. hely
Velmovszki Máté I. hely

Gratulálok a versenyzőknek!

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


ujhelyikarate.hu
/2012.03.27./

 

    Válogatott mérkőzésen és régió döntőben a SUSI-s lányok

 

               
                                                            

A SUSI két leány kézilabda csapata is a Kulcsár Anita régió döntőbe jutott. Nehéz feladat várt a SUSI 1999-es lány kézilabda csapatára, hiszen 2012. március 23-án Tiszavasváriban léptek pályára, színvonalas mérkőzéseken. Ahhoz, hogy megmutathassák magukat a szabolcsi városban, előtte a megyei döntőben kellett kvalifikálni magukat, a Hardon tanítványoknak - számolt be Hardon Csaba – a csapat edzője...
 

 


Hardon Csaba

      

A régió döntőben a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék legjobb csapatai voltak jelen. A Sárospatakiak az „A” jelű (Tiszavasvári; Heves) – igen erős – csoportba kerültek. Innen sikerült továbbjutniuk és végül az előkelő negyedik helyet szerezték meg. A bronz mérkőzésen két góllal kaptak ki Mátészalka csapatától. A nehéz meccsek után Hardon Csaba – a csapat edzője a következőket mondta: „Örülök annak, hogy a csapat minden tagja szívvel-lélekkel küzdött, és helyenként jó játékkal jutottunk tovább a csoportból, majd egy kis szerencsével megszerezhettük volna az érmet is. A gyerekeknek nagyon jó felmérő volt ez, a további korosztályos megmérettetésekre. Gratulálok a csapatom összes tagjának és külön köszönet a szülők támogatásáért!” GRATULÁLUNK!

A csapat tagjai: Rák Petra, Krenyitzki Sarolta, Csordás Dóra, Bajzáth Emese, Zombori Gréta, Szabó Eszter, Perényi Júlia, Hardon Réka, Hauser Petra, Horváth Inez – játékosok; Hardon Csaba – edző.
Hír még a sportiskola kézilabda szakosztályáról: 2012. március 22-én, az összes kézilabdás gyermeket elvitték az edzők Nyíregyházára. Ekkor játszották a Magyarország – Németország, női Európa bajnoki selejtező mérkőzést. A sportolóknak óriási élményt jelentett a magyar válogatott játéka és az, hogy közel 3500 nézővel közösen szurkolhatták végig a találkozót! A rendezvény végén sok közös fotót csináltak a tanulók és sok autógrammot gyűjthettek be a magyar illetve a német válogatott játékosaitól. 2012. március 31-én a 2000-ben született lány kézilabdások, Ózdra látogatnak, akik ugyancsak a régió döntőben vehetnek részt. Sok sikert kívánunk a Patakiaknak!

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.03.27./

 

    Gálaműsor kíséretében adják át a határon túli dákoknak gyűjtött pénzt

 

               
                                                            

Március 27-én, kedden 18 órától egy gálaműsorra kerül sor az Árpád Vezér Gimnáziumban. Egy jótékonysági gyűjtést szerveztünk, s az összegyűjtött összeget fogjuk átadni a Rákóczi Szövetség meghívott vendégeinek, terveink szerint az elnök úrnak és a főtitkár úrnak – számolt be egy korábbi felhívás eredményes megvalósulásáról Kavecsánszki Ádám ÁVG-s diák, DÖK elnök, a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének tagja…
 

 


Kavecsánszki Ádám

      

Elindult ugyanis az Árpád Vezér Gimnáziumban a Nemzeti Közösségvállalás programja nevezetű projekt, amelynek keretében egy pódiumműsorral járjuk - reményeink szerint - a határon túli helyeket, illetve meghívásunk van az Egyesült Államokba is.
Erre az estére különböző polgármesterek lettek megszólítva és országgyűlési képviselők is, Ódor Ferenc, Dr. Mengyi Roland, Dr. Hörcsik Richard képviselő urak, és Kövér Lászlónak is küldtünk meghívót. Reméljük, hogy minél többen összegyűlünk.

Varga Miklós lesz a pódiumműsor főszereplője, egyébként mi szerkesztettük ezt az előadását, és ő az egyik partnerünk, mentorunk, társulatunk tagja, ő is érkezik majd kedden.

Ez igazából úgy nem nyilvános, nincs kiplakátolva, de persze akárki bejöhet, jöhetnek érdeklődők a városból is. Az Árpád Vezér Gimnázium diákjaira számítunk legjobban, illetve a szülőkre, de a város előtt is nyitott a rendezvény és teljesen ingyenes.

A gyűjtés különben Aros János polgármester úr hirdette meg a városban, a határon túli tanulók tanulmányainak segítésére, mert elnök úr írt neki egy levelet, mi pedig a diákokat szólítottuk meg ezzel a gyűjtéssel, a így gyűlt össze 60.000.-70.000. forint diákok által, ezt akarjuk
majd ünnepélyes keretek között átadni.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.26./

 

    A Magyar Olimpiai Bizottságtól kapott Fair Play díjat Belicza János

 

               
                                                            

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Fair Play Bizottsága a 2011. évi Magyar Fair Play díjak ünnepélyes átadását 2012. március 20-án tartotta a Művészetek Palotája Kék termében. Az ünnepélyes díjátadón sok olimpia bajnok mellett, megjelent Dr. Magyar Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, Molnár Zoltán, a MOB főtitkára, Jorge Castro, a Mexikói Olimpiai Bizottság alelnöke, Jonathan Knott brit nagykövet, és Litavecz Anna, a sportállamtitkárság főosztályvezetője is...
 

 


Belicza János

Aros János

      

Díjazottak:
Kemény Ferenc, a Magyar Vízilabda Szövetség utánpótlás-igazgatója és - posztumusz - a tavaly októberben elhunyt Schulek Ágoston, a Magyar Atlétikai Szövetség korábbi elnöke, az Európai Atlétikai Szövetség volt alelnöke kapott fair play díjat Életmű kategóriában. Ugyancsak Életmű kategóriában diplomát vehetett át Szondy István olimpiai és világbajnok öttusázó, Gadányi Károly, a Vas-megyei Labdarúgó Szövetség elnöke, a 90 esztendős Rudas Ferenc, a Ferencváros korábbi 23-szoros válogatott futballistája, Erdélyi Béla, a Spartacus Vitorlás Egylet vezetőedzője, valamint Szendrei Istvánné gyógytestnevelő. "Manapság nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos az életben is a fair play - mondta az eseményen Kamuti Jenő, aki a Nemzetközi Fair Play Bizottságnak is az elnöke. - Mi magyarok mindig is fontosnak tartottuk a tisztességes versenyzést, úgy gondolom, a mostani díjazottak példaképül állíthatóak a magyar és a nemzetközi sportélet szereplői számára."
Tóth László, a Magyar Cselgáncs Szövetség elnöke díjat, Belicza János utánpótlás labdarúgóedző és Újvári Bence labdarúgó, valamint a Berekalli Éva, Egedy Nóra, Fórizs Réka, Groholy Diána, Lakner Zita, Lukács Eszter, Marjai Flóra összetételű női rafting-válogatott és a Tihanyi Yacht Club Nemecsek Dragonjának csapata diplomát kapott Fair play cselekedet kategóriában. A fair play népszerűsítéséért díjat kapott Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, s ugyanebben a kategóriában diplomát adtak át Hencsei Pál olimpiai kutatónak, Kálomista Gábor filmproducernek, valamint Várkonyi Attila újságírónak.

Az a Fair Play cselekedet, amivel Belicza János tanár úr – Sárospatakon dolgozó pedagógus – kiérdemelte az elismerést:
Az MLSZ iskolai programjának Tanévzáró Fesztiválján a Népligetben tavaly júniusban a sárospataki csapat (az Árvay Diáksport Egyesület) a Budapesti 1. sz. Etalonsport Általános Iskola csapatával mérkőzött. Felváltva estek a gólok, a játékvezető a mérkőzés végén 6:6-os eredményt akart bediktálni. Belicza János, aki civilben hivatásos játékvezető is és egyben a sárospatakiak edzője jelezte, hogy a játékvezető kolléga elszámolta a gólokat, a saját csapata csak 5 gólt lőtt, és így az ellenfélnek kell beírni a 3 pontot 6:5-ös eredménnyel. Így saját csapata elszenvedte második egygólos vereségét is. Később a sors kárpótolta a csapatot, hiszen egészen a legjobb 8-ig meneteltek. Belicza János mintapéldáját mutatta meg annak, hogy az emberi tisztesség, a becsület előbbre való a jó eredménynél. GRATULÁLUNK!

A Magyar Olimpiai Bizottságnak a Fair Play díját kapta meg a Szent Erzsébet Általános Iskola testnevelő tanára Belicza János, aki a sárospataki utánpótlás iskolának is az elnöke és az Árvay DSE -ben is dolgozik szakemberként. Nagyon nagy megtiszteltetés ez, személyesen is elmehettem a Művészetek Palotájába. Dr. Kamuti Jenő a Magyar Olimpiai Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke adta át a díjat több élő legendának a jelenlétében – tette hozzá Aros János polgármester…

Hálaistennek nagyon sok díjat kapnak a sárospataki pedagógusok, polgárőrök is. Ez a díj picit mégis más volt, hiszen a mai hétköznapok során a munkánk során, a politikában is azt tapasztaljuk, hogy az emberek győzni akarnak, de minden áron. Gyakran félretéve a fair playt gyakran félretéve az előírt szabályokat. Azok az emberek, akik tegnap átvehették a díjat mindenki olyan cselekedett vitt véghez, amely cselekedeteknek az az üzenete, és a tegnapi díjátadásnak is az volt az üzenete, hogy nyerni mindig csak tisztességes becsületes úton szabad, csak így érdemes. Ez az üzenet, pedig egy olyan, amely példát kell, hogy nyújtson mindenkinek.
Nagyon büszke vagyok arra, hogy ilyen pedagógusaink vannak a városban. Erre büszke a Szent Erzsébet Általános Iskola, büszke az egész pedagógus társadalom és büszke a Sárospatak közössége is.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.03.26./

 

    Április 21-én lesz a lomtalanítás

 

               
                                                            

Mint minden évben, most is nagy igény jelentkezik a lomtalanításra, főleg így tavasszal. Korábban évente kétszer rendezte meg az Önkormányzat az ingyenes lomtalanítást, amiről tudni kell, hogy a lakosságnak ugyan ingyenes, azonban ennek a költségeit Sárospatak Önkormányzatának viselnie kell – számol be Aros János polgármester az idei egy lomtalanítás tervezett időpontjáról…
 

 


Aros János

      

Idén, a tavalyihoz hasonlóan egyszer kerül sor lomtalanításra Sárospatakon, most tavasszal, április 21-én, szombat reggel – ekkorra helyezze ki mindenki az otthon felgyülemlett lomokat. Ahogy korábban, most sem lesz lehetőség elszállítani sem a veszélyes, sem pedig a zöld lomb hulladékokat. Ha valakinek ilyen igénye van, akkor a Kommunális Szervezetnél ezt a szolgáltatást térítés ellenében megrendelheti.

Korábban ősszel is szerveztünk lomtalanítást, de takarékossági okokból ez már tavaly is elmaradt. Ennek ellenére elég fegyelmezettek a lakosok ebben a tekintetben, tudomásul vették ezt, és mintha már kevesebb illegális hulladék kerülne ki. Ez köszönhető a meghirdetett és megszervezett tavaszi lomtalanításnak és az emberek fegyelmezettségének.
Akinél időközben felgyülemlik ilyen hulladék, ők igénybe veszik a Kommunális Szervezet lehetőségeit és szolgáltatásait.

Ami még problémát szokott okozni, az az őszi, kerti nagytakarítás alkalmával keletkezett zöld hulladékok kihelyezése a közterületre. Itt is igyekszünk felhívni a lakosság figyelmét, hogy ezt nem tudjuk elszállítani, fedezetet az önkormányzat erre nem tud biztosítani. Természetesen a Kommunális Szervezetnél meg lehet rendelni ezt a szállítást is.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.03.26./

 

    Földrajz OKTV országos döntőjében az ÁVG diákja

 

               
                                                            

 


Tóthné Dávid Katalin

      

Bár a gimnáziumban csupán két évig tanulják a diákok a földrajz tantárgyat, valójában azon szaktárgyak közé tartozik, amelyek a legkomplexebb szemléletet várják a fiataloktól. Sikeres e területen az a gazdag ismerettel bíró diák lehet, akinek problémamegoldó, rendszerező és elemző készsége is jó. Közéjük sorolható az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium 12. C osztályos diákja, Nagy Bálint, aki a földrajz OKTV országos döntőjében versenyez április hónapban...

Bálint, az ezt megelőző két fordulóban írásbeli feladatok megoldásával és „A ’visegrádi négyek’ fővárosainak társadalmi és gazdasági összehasonlítása” témájú pályamunkával volt sikeres.
A szép eredményhez gratulálunk diákunknak és felkészítő tanárának, Tóthné Dávid Katalin tanárnőnek.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.26./

 

   Rejtett irodalmi értékek a Tokaj-Hegyalján

 

               
                                                            

Az Olvasókörünk legutóbbi összejövetelén Fehér József jeles irodalom- történész, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeum népszerű igazgatója: „Rejtett irodalmi értékek a Tokaj-Hegyalján című lebilincselő előadása részesei voltunk - számolt be Halász Magdolna az Olvasókör elnöke...
 

 


Fehér József


Halász Magdolna

      

A program bevezetéseként Ambrózy Ágoston: Hegyaljai ének c. versét, Czabányi Attila-, aztán Cholnoky Jenő: Sátoraljaújhely c. munkájából egy részletet hallgathattunk meg Kovács Dalma nagyszerű tolmácsolásában. Czabányi Attila instrumentális gitárzenéje is fokozta a hangulatot. A műsor felkészítő tanára, Diósi Istvánné volt. Tokaj-Hegyalja vadregényes vidék. Világhírű a bora, és a kultúrtörténeti értékei is. Számos kiemelkedő személyiség élt, alkotott, tanult vagy vendégeskedett itt.

Fehér József irodalomtörténész a kevésbé ismert forrásokban rejtett irodalmi értékeket hangulatos formában, kitűnő előadóként adta közre. Megtudhattuk, hogy Szepsi Laczkó Máté, a volt pataki diák, Lorántffy-család udvari papja készítette el az első aszúbort, és ajánlotta fel Lorántffy Zsuzsanna fejedelem- asszonynak. Az aszúbor készítése időpontját(1650) Kazinczy Ferenc, később Balassa Iván és más tudományos kutatók is vitatták. A híres prédikátor 1619-ben kezdte el magyar-latin nyelven írt Króniká-ja, az 1521-1624 közötti időszak részletes kortörténeti dokumentuma. Miskolci-Csulyak István prédikátor különleges gyászjelentése Szepsi Laczkó Máté 1633-ban bekövetkezett haláláról ad tájékoztatást. Érdekesség, hogy a nyelvújítás és a magyar irodalom vezére, Kazinczy Ferenc: Bor mellett c. verséhez hangulatos zenét is komponált, amelyet Dr. Földyné dr. Asztalos Adrienn, ny. főiskolai tanár vezetésével el is énekelhettünk. Meghatóan szép Kossuth Lajos: Vallomás a Hegyalján c. írása is. Széchenyi István több alkalommal kereste fel a Hegyalját, Sátoraljaújhelyt és Patakot.

A reformkor kiemelkedő politikusa kevésbé pozitív élményeit, érdekes tapasztalatait a Napló-jában rögzítette. Nicolas Lenau, „az osztrákok Petőfije” gyermekkorában a családjával Tokajba költözött, és az újhelyi piarista kollégium bejáró diákja volt. Nagy hatást gyakorolt rá a környék szépsége. A tájleíró költészetét világszerte csodálják és Petőfihez hasonlítják. Érdekes forrás a Cári tisztek naplója 1848-ból. A szabadságharc leverésében részt vett orosz katonák Tokaj-Hegyalját gazdag vidéknek minősítették, az itt élő emberek jó életkörülményeit a borkereskedelemmel magyarázták, tisztaságot láttak a lakásban és mindenütt.
Nagy tisztelettel és hálásan köszönjük Fehér József igazgató úr értékes előadását. Örülnénk, ha dokumentum formájában is megjelenne és közkinccsé válna.Születésnapja alkalmából jó egészséget, változatos tevékenységhez további sikert és elismerést kívánunk! Mindnyájan sok új, érdekes ismerettel gazdagodtunk, amely az identitásérzésünket nagyban erősítheti.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.25./

 

    Zrínyi Ilona matematikaverseny

 

               
                                                            

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola egyik kedvelt matematikaversenye a Zrínyi Ilona matematikaverseny, mely 1. fordulója 2012. február 17 – én került megrendezésre. Ebben az évben iskolánkból 46 tanuló jelentkezett a megmérettetésre 3. osztálytól 8-ig - számolt be Szegedi Istvánné igazgatónő...
 

 


Szegedi Istvánné

      

A többi matematikaversenytől ez abban tér el, hogy nem kell kidolgozni a válaszokat, hanem ki kell választani a jó megoldást 5 lehetőség közül. Nem könnyű a feladat, hiszen a válaszok is sokszor rafináltan megtévesztők. Másik érdekessége a versenynek, hogy Sátoraljaújhelybe utazunk ilyenkor az egyik rendező iskolához.
A megyei fordulóban sikeresen szerepelt, az évfolyamonkénti 400-600 tanulóból a köv. helyezést érte el:

3. évfolyam :
34. Pallagi Máté – felkészítő: Szebényiné Ujhelyi Ildikó
89. Egyed Áron Bendegúz - felkészítő: Szemán Imréné
92. Ruszkai Zsanett – felkészítő: Szemán Imréné
127. Hamza János – felkészítő: Szebényiné Ujhelyi Ildikó

5. évfolyam :
54. Dékány Kolos – felkészítő: Géczi Tamásné
110. Méhész Bence – felkészítő: Bartus Györgyné
144. Csoma Csenge – felkészítő: Bartus Györgyné
152. Méhész Kolos – felkészítő: Bartus Györgyné

6. évfolyam:
64. Molnár András Imre– felkészítő: Géczi Tamásné
71. Molnár Dénas Dominik– felkészítő: Géczi Tamásné
97. Pothurszky Virág– felkészítő: Géczi Tamásné
99. Klima Odett– felkészítő: Géczi Tamásné

7. évfolyam :
155. Kocsis Gergő– felkészítő: Géczi Tamásné

8. évfolyam
10. Boós Gabriella – felkészítő: Géczi Tamásné
73. Smiedt Balázs – felkészítő: Bartus Györgyné
85. Leitner Csaba – felkészítő: Géczi Tamásné
110. Heinrich Viktor – felkészítő: Bartus Györgyné

A legsikeresebb feladatmegoldó: Boós Gabriella 8.osztályos tanuló meghívást kapott az ünnepélyes eredményhirdetésre. Gratulálunk!

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2012.03.25./

 

    Víz világnapja

 

               
                                                            

1992-ben az ENSZ 47. közgyűlésén március 22-ét a Víz Világnapjának nyilvánították és 1994. óta világszerte próbálják felhívni a figyelmet vízkészletünk fontosságára. A megemlékezéshez minden évben más jelmondat tartozik, ami 2012-ben: A VILÁG SZOMJAS, MERT MI ÉHESEK VAGYUNK!
 

 


 

      

Ezen a napon a 3. osztályos tanulók A Balaton keletkezése című mondával és vízről szóló versekkel hívták fel az iskola minden diákjának figyelmét a természetes ivóvíztartalékaink megóvására.
A következő felhívással fordultunk a tanulóinkhoz 2 héttel március 22-e előtt:

Kedves Gyerekek!
A Víz Világnapja alkalmából játszani hívunk benneteket. A játékhoz azonban a Ti kézügyességetekre van szükség.
1.-2. osztály: készítsetek egyénileg, párban vagy csoportban akvárium élőlényeket, csigákat halakat, növényeket.
3.-8. osztályig: készítsetek egyénileg, párban vagy csoportosan műanyag vizes flakonokból játékokat, játékos használati eszközöket.
Bármilyen technikát igénybe vehettek.
Felhívásunkra rengeteg pályamunka érkezett, melyeket a mellékelt fotókon minden érdeklődő megtekinthet. Bízunk benne, hogy a Kisrefisek ezután fokozottan odafigyelnek majd, a vizeink megóvására és a vele való takarékoskodásra.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája
/2012.03.25./

 

    Országos nyelvi (angol/ német) eredmények

 

               
                                                            

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvet tanító pedagógusok arra, hogy a tanórákon és azokon kívül is ösztönözzék, segítsék a hatékony nyelvtanulást. A tehetséges diákok versenyekre történő felkészítése már hagyomány az intézményben - számolt be Kissné Murányi Andrea igazgatónő...
 

 


Kissné Murányi Andrea

      

Hatodik éve vesznek részt tanulók a Play and Win országos angol nyelvi levelező versenyen. Idén is életkoruknak megfelelően négy szinten mérték össze tudásukat az ország számos iskolájából jelentkező 1700 diákkal. (Starter, Kids, Junior, Examiner kategóriákban, egyénileg vagy csapatban dolgozhattak.)
A feladatok érdekesek, izgalmasak voltak, megoldásukhoz gyakran az Internet használatára volt szükség. A feladatlapok kitöltése számos új ismeret megszerzését jelentette, és alaposságra, kitartásra szoktatta a gyerekeket. Az egyes fordulók után a szervezők honlapján (levelezoversenyek.hu) lehetett nyomon követni a pontszámok alakulását.

Fedor Zsófia (7.a) (Junior) I. helyezést ért el, és lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen Budapesten a szóbeli fordulón.
2012 első félévében oklevélben részesültek:
Barna Dorottya (5.a) 6. hely (Kids), Molnár Enikő (5.a) 14. hely (Kids), Csehi Kincső (7.a) 12. hely (Junior), Rózsahegyi Luca (7.a) 15. hely (Junior) Felkészítő tanáruk: Nagyné Deák Ilona

A német nyelv osztályszintű tanulására harmadik éve van lehetőség az iskolában, de a felsősök szakkör keretei között második idegen nyelvként tanulhatják a németet.
A 2011/2012-es tanévben megrendezett Spiel und Gewin Országos német levelező versenyen az iskola öt német szakkörös tanuló képviselte: Ambrus Bendegúz (7.a) és Czilli Réka (7.a) egyéniben; Révész Ilka, Bánhegyi Máté és Spisák Balázs (6.b) csapatban. Mindannyian oklevélben részesültek. Felkészítő tanáruk: Farkasné Gyüre Zsuzsanna
Gratulálunk a nyelvi versenyek résztvevőinek további lelkesedést és eredményes nyelvtanulást kívánunk!

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
/2012.03.24./

 

    A Rákóczi Szövetség kirándulása

 

               
                                                            

A Rákóczi Szövetség március 15-i diákutaztatási programja keretében 74 középiskola pályázott Kárpát-medencei utazási támogatásért. A Szövetség valamennyi pályázatot pozitívan bírálta el, ennek értelmében közel 3000 magyarországi diák utazhatott március 15-én valamely határon túli magyar településre és ünnepelhetett közösen ott élő diáktársaival...
 

 


 

      

A Rákóczi Szövetség helyi tagozata is sikeresen pályázott ennek a kiváló kezdeményezésnek és nemes gesztusnak köszönhetően. Az idei célállomás a partiumi Nagybánya történelmi városát és a magyar irodalomtörténet kétségkívül leghíresebb nászútjának helyszínét, a festői szépségű környezetben fekvő Koltót jelentette. A tagozat jelentős létszámban képviseltette magát, ezáltal jelezve, hogy a zempléni ifjak és tanáraik igenis elkötelezettek a saját nemzeti identitásuk és a külhoni testvéreink felé irányuló szeretet és tisztelet kifejezése iránt.
Az utazó keret létszáma 53 főből állt, amely a következő három intézményből verbuválódott: a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona, valamint két sátoraljaújhelyi tanintézmény, a Szepsi Lackó Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, és az V. István Katolikus Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola.

A gyönyörű verőfényes és kissé szeles, tipikus tavaszi időjárással ránk köszöntő reggel kitűnő hátteret szolgáltatott a buszutazás korai – negyed hetes – megkezdéséhez. A közös kirándulás egyébként is kedélyes és remek hangulatát Szajkó Gábor vidám és informatív történelmi-műveltségi vetélkedője emelte az utazó közönség-közösség nagy megelégedésére. A határátlépés zökkenőmentesen ment, és Szatmárnémetit magunk mögött hagyva, hamarosan feltűntek előttünk Máramaros megye hófödte hegycsúcsai a kristálytiszta égboltozat támasztópilléreiként.
A megyeszékhelyre érve, rövid útbaigazítás után megtaláltuk utunk fő célállomását: a nagybányai Németh László Elméleti Líceumot. A fogadtatás meghatóan meleg és szívélyes mivolta csak még inkább megerősítette bennünk a határokon átívelő, nemzetegyesítő összetartozás egységét. A déli falatozást követően az iskolai ünnepségen a hivatalos köszöntők következtek. A zempléni szónok, a Református Gimnázium igazgatója, Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó üdvözlő szavai után a Líceum történelem tanára egy évszázados analógiára hívta fel a figyelmünket, ami összeköti a két város (Sárospatak – Nagybánya) eszmetörténetét: a kapocs az tulajdonképpen Kopácsi István pataki-nagybányai tanár és tudós személye.
A megemlékezés a Református Gimnázium diákjainak múltidéző műsorával folytatódott, Szatmári Emília tanárnő koordinálásával. A nagybányai diákok előadása drámai erővel ragadta meg a hazáért önfeláldozó módon, hősi halállal haló hősök példamutató sorsát. A népzene és a néptánc ütemes ritmusai után, a közösen énekelt Kossuth-nóták alatt dobbantak együtt a magyar szívek. A záróakkordként szintén közösen énekelt magyar Himnusz pedig a nap patetikus szellemi-lelki csúcspontjaként emelte transzcendens magaslatokba a megvalósult együttlétünket, egymásra találásunkat. Biztos vagyok benne, hogy ez a csodálatos pillanat emléke örökké kísérni fogja a zempléni diákokat és teszi őket felelősségteljessé a haza, a magyarság sorskérdései iránt egész hátralévő életükben. A búcsú perceiben további együttműködésre biztattuk egymást, folytatva az immáron megteremtett tradíciót.

Nagybányán sétálva később meglátogattuk a református templomot, amelynek tornya megjelenésében hasonlít a „Kálvinista-Róma”, Debrecen híres Nagytemplom tornyaira. A tisztelendő úr röviden bemutatta a templomot és a gyülekezetet, majd ezután elénekeltük a 42. zsoltárt és azt követően a Szózatot Tirpák Gábor és Probojszki Szabolcs vezetésével, akik zengő hangon szólaltatták meg a templom orgonáját. Ezután csatlakoztunk a helybéli magyarság ünnepi sorozatához és a Teleki-háznál helyeztük el az emlékezés koszorúit.
A városból egyenesen Koltóra utaztunk, ahol értő és érdekfeszítő kalauzolás mellett látogattuk meg Petőfi Sándor és Szendrey Júlia mézesheteinek romantikus helyszínét, a Teleki-kastélyt. A koszorúzás és a Nemzeti Dal együttes eléneklése után körbenéztünk az épületben található múzeumban és megcsodálhattuk a magával ragadó panorámát az ihletet adó északi havas hegycsúcsokra, magunkban mondogatva a kötelező sorokat:
„Még nyílnak a völgyben a kerti virágok, még zöldell a nyárfa az ablak előtt,
De látod amottan a téli világot, már hó takará el a bérci tetőt…”

Koltót elhagyva, egész úton hazafelé merengtünk az átélt élményeinken, átbeszélve, megvitatva még számos felmerülő kérdést. Ám egy dologban biztosan egyetértettünk: néhány órával később lelkiekben gazdagodva, szellemileg felfrissülve érkeztünk haza – hazulról… Köszönjük Rákóczi Szövetség!

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

 a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2012.03.24./

 

    Kitüntették a polgárőrség parancsnokát

 

               
                                                            

Kemény telünk volt, így többször is tudósítottunk azokról az intézkedésekről, amiket a város tett azért, hogy mindannyian épségben átvészeljük. Tudósításaink szinte mindegyikében szerepeltek polgárőrök is, akik mindenütt ott voltak, ahol vészhelyzet volt. Fagyos éjszakákon az utakat járták, hóvihar után a tanyavilágot ellenőrizték, fát szállítottak és kályhákat állítottak be. Ezek után nem volt meglepő számunkra, hogy parancsnokuk, Klima János belügyminisztériumi kitüntetést kapott
 

 


Klima János
 

 

 


Aros János

      

Március 14-én vettem át a díjat – a Budapesten, a Rendőrpalotában, ahol a meghívásra megjelentem és ott a téli időszakban végzett munkáért kaptunk elismeréseket, tűzoltók, mentők, orvosok, rendőrök és polgárőrök is - országos szinten 13 polgárőr – kezdte visszaemlékezését a neves napra Klima János…

Dr. Hatala József rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány adta át a kitüntetést Dr.Túrós András tábornokkal, az Országos Polgárőr Szövetség elnökével. Nagyon felemelő érzés volt, annál is inkább, mert egyáltalán nem számítottam rá, hogy ilyen elismerést kaphatok. Őszintén szólva azért jól esett, hogy így elismerték a munkánkat, hiszen ez valahol a sárospataki polgárőrségnek szól, hiszen akik többi tagjainak a munkája is benne van. Sőt, benne van a város összefogása, kezdve a polgármester jó irányító készségével, hiszen az egész úgy kezdődött, hogy Aros János összehívta a Védelmi Bizottságot, ahol mindenkinek kiosztotta a feladatokat, amiből mi is részt kaptunk.
Jól esett, hogy számítanak ránk és lelkesen kezdtünk a munkához. A város gépezetében egy fogaskerék lettünk ami úgy tűnik, jól beilleszkedett a gépezetbe, a polgárőrség jól látta el funkcióját.

A téli munkánk a járőrözéssel kezdődött, az utcai megfagyások megelőzése, a veszélyeztetettek felkutatása érdekében. Szerepünk volt a fűtőtestek összegyűjtésében és kihelyezésében, üzembe helyezésében is. Nagyon jó volt az együttműködés a pataki lakosokkal is, hiszen miután polgármester úr meghirdette a Sárospatak Honlapon, hogy kályhákra van szükség, egy órán belül ki is helyezhettük az elsőt. Több példa is volt rá, hogy összekötő kapocs voltunk a lakosság és a terület önkormányzati képviselője között, hiszen ha mi szereztünk hamarabb tudomást egy-egy veszélyhelyzetről, azt a terület önkormányzati képviselőjének jeleztük – Egyed Attila, Zérczi László és Oláh Józsefnek - akik azután intézkedtek, hogy a rászoruló tűzifát kapjon az önkormányzattól.

A közvélemény nagyra értékelte, amikor a sürgősség miatt a sajátunkból vittük a tűzifát, pedig nem volt ez olyan nagy dolog, viszont nem hagyhattuk, hogy hideg kályha mellett töltse a hétvégét a néni, aki egyébként is egészségügyi problémákkal küszködött. Egy másik, emlékezetes esetben egy doktornő hívott fel, hogy egy gyerek mesélte el, hogy az édesanyja már a padlásdeszkát szedi fel, hogy fűteni tudjon. Ők az Önkormányzattól kaptak gyors segítséget.
Elmondhatom, hogy jó volt dolgozni ebben a környezetben, ahol éreztük, hogy bízik bennünk a városvezetés, a lakosság, a rendőrség és a Védelmi Bizottság is, és ahol olajozottan működött a gépezet, a területi képviselők, a Szociális Bizottság, a Kommunális Szervezet, s mindenki késedelem nélkül tette a dolgát átérezve azt, hogy a késedelem ezúttal emberéletekbe is kerülhet.

Ezzel az együttes munkával értük el, hogy idén nem volt fagyhalál Sárospatakon, sem közterületen, sem saját portán vagy lakásban. Örülök, hogy a pataki polgárőrség ebben az eredményesen működő gépezetben lehetett egy fogaskerék.
Erre gondoltam, amikor az érdemérmet átvettem a Rendőrpalotában, ahol ilyen érzésekkel jó volt sárospatakinak lenni.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy egy sárospataki polgárőr is részesülhetett a március 15-én átadott kitüntetéséből – értékelte a kitüntetés átvételét Aros János polgármester - hiszen Pintér Sándor belügyminiszter úrtól Klima János, a sárospataki polgárőrség vezetője megkapta a rendkívüli helytállásért érdemjel bronz fokozatát. Kapta ezt azért, mert a rendkívüli időjárásban, a hó helyzetben kitűnően teljesített, nemcsak a parancsnok úr, hanem valamennyi polgárőr társam - és ezért köszönet illető őket.
Ezt már többször elmondtam, de nem lehet elégszer elmondani, hogy az a sárospataki 20 polgárőr, aki minden körülmények között vállalja a szolgálatot - teljesen térítésmenetesen és önkéntesen - most már nemcsak az ilyen rendkívüli helyzetben bizonyítja a tudását, hanem gyakran találkozunk velük iskolai előadások során és jótékonysági rendezvényeket is szerveznek. Én nagyon büszke vagyok erre a csapatra, amelyik itt Sárospatakon a közbiztonság megóvása érdekében dolgozik.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.24./

 

    Rövidesen javulni fog a közvilágítás

 

               
                                                            

Évek óta problémás Sárospatakon a közvilágítás helyzete. Még ezekben a hetekben is látunk olykor sötétbe borult utcákat, városrészeket. Tudjuk, hogy már a képviselő testület is tárgyalta az ügyet, de változást azóta sem tapasztalunk. Ezzel kapcsolatban nyilatkozott Aros János polgármester, aki elmondta, hogy a probléma még nem oldódott meg, de a megoldás már folyamatban van…
 

 


Aros János

      

Korábban a Patakhő Kft látta el a közvilágítási szolgáltatást és a közvilágítási elemeknek a karbantartását Sárospatak Város közigazgatási területén. Nagyon sok panasz érkezett ezzel kapcsolatban, napokra vagy hetekre kimaradt a közvilágítás, nem végezték el megfelelően a feladatokat – fogalmazódott meg a bizottsági üléseken. Éppen ezért, a két hónappal ezelőtti testületi ülésen olyan döntés született, hogy támasszunk feltételeket a minőségi változás érdekében. Ezeket a feltételeket nem teljesítette a szolgáltató, így időközben a szerződés felbontásra került, és új közbeszerzési eljárás keretében keresünk új szolgáltatót a közvilágításra vonatkozóan.

Amíg a közbeszerzési eljárás eredményét nem hirdetjük ki, addig a hiba bejelentések módja is megváltozik - ez várhatóan egy-másfél hónap. Addig itt a Polgármesteri Hivatalban a 47/ 513-280-as számon Nemzecskiné Bacskai Katalin kolleganőmnél lehet bejelenteni a közvilágítással kapcsolatos hibákat, aki a jelenlegi, feladatot ellátó Kft felé továbbítja ezt.

Kérek mindenkit, hogy amíg új szolgáltatót nem talál Sárospatak városa közbeszerzési eljárással, addig ezen jelentse be, ha hibát észlel.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.24./

 

    Áprilisban birtokba vehetjük az új rendelőt

 

               
                                                            

Közeleg az időpont amikor a lakosság birtokba veheti az Emeltszintű Járóbeteg Szakellátó Központot, ami Sárospatakon, a régi orvosi rendelő mellett pályázati forrásból épült. Keresztúri Ferencné intézményvezető sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy már a beköltözésnél tartanak és az engedélyek megérkezésétől függően április folyamán működésbe is lépnek az új épület rendelői
 

 


Keresztúri Ferencné

      

Két héttel ezelőtt átvettük az épületet az építő cégtől, átvettük a kulcsokat és végigjártuk az épületet a szakorvosokkal, akikkel megbeszéltük, hogy a berendezések és műszerek hogyan legyenek elhelyezve. Most, jelen pillanatban ezeknek az elrendezése folyik, miközben folynak az engedélyezések - használatbavételi engedély, ÁNTSZ működési engedély - valamint a későbbiekben, ha ezek megvannak, OEP szerződést is kell kötnünk.

Szeretnénk minél előbb beköltözni ebbe az épületbe, ezért nagy erővel végezzük ezeket a munkákat. Szeretnénk minél hamarabb fogadni a lakosságot és magasabb szintű ellátást biztosítani számukra.
A szakorvosoknak nagyon tetszik az épület és ez nagyon fontos, mert ők fognak itt dolgozni. De bárki más is, aki bejön, mindenki nagyon kellemesnek és szépnek találja. Reméljük, hogy a lakosság ugyanígy fog vélekedni és jó minőségű ellátást fog itt kapni.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.03.23./

 

   55 szárazfű tűzeset történt a hosszú hétvégén

 

               
                                                          

Az egész ország területére kiterjedő tűzgyújtási tilalom ellenére, az emberi hanyagság illetve felelőtlenség miatt rengetek esethez kellett kivonulnia a Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóságnak, illetve a szomszédos tűzoltó parancsnokságok szakembereinek az elmúlt napok során. A hosszú hétvégén 55 esetben szárazfű és avartűzhöz, egy esetben égő szemétkonténerhez, és egy gépjármű tűzhöz kellett kivonulni. A megnövekedett esetszám miatt megerősített szolgálatot teljesített a Tűzoltó-parancsnokság. Ezen túl más parancsnokságok is segítették az újhelyiek munkáját, persze a sátoraljaújhelyi tűzoltók is több alkalommal vonultak segíteni a szomszédos parancsnokságok működéséi területén az elmúlt négy nap alatt - nyilatkozta Barna Norbert a Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóság tűzoltó parancsnoka
 

 


Barna Norbert

      

Azt meg kell jegyeznünk, hogy más működési területekre is kaptunk segítségnyújtásra riasztást tehát más tűzoltóságnak is segítettünk illetve segítettek nekünk is.
A mi területünkön 55 szárazfű tűzeset történt az utóbbi négy napban, egy esetben kellett égő szemétkonténerhez kivonulni az egységnek, illetve egy esetben gépjárműtűzhöz.
A szárazfű tüzek megfékezésében az önkéntes tűzoltóegységek tagjai, valamint a lakosság is közreműködött. Ezzel segítve a hivatásos tűzoltók munkáját.
Minden ilyen esetnél ahol szárazfű tűzeset van illetve olyan nagykiterjesztésű szabadtéri tűzeset van, ahol veszélyezteti akár a csemetéseket, akár a telepített tölgyeseket, akár a lakóházakat. Minden esetben igénybe vesszük az önkéntes tűzoltó egyesületeknek a segítségét, de nemcsak nekik, hanem a polgári lakosok segítségét is. Amit ezúton is szeretnénk megköszönni, ugyanis rendkívül sok estben segítenek ők is nekünk, ahol helyismerettel, akár gépjárművekkel feljutni azokra a helyekre, ahol a mi gépjárműveink sajnos már nem tudnak közlekedni. Az ő segítségük is rendkívül fontos ezeknél az eseteknél.
A magas esetszám és a nagy távolságok valamint az emberi és technikai korlátok miatt előfordult, hogy a tűzoltóegységek nem tudtak időben a helyszínre érkezni. Tudomásul kell venni, hogy a meghatározott létszámmal dolgozunk. Így is szabadnaposok berendelésére is sort kellett keríteni, tehát bejöttek a szabadnapos tűzoltók is. Nem vagyunk végtelenek, tehát meghatározott létszám, és meghatározott gépjármű fecskendővel dolgozunk. Ilyenkor van nagy jelentősége annak, hogy 1-1 ilyen igazán kár nélkül szárazfű tűzesetnek, amikor nagy távolságot kel megtenni a tűzoltóegységeknek és igazából ilyenkor jön be eseménynek a riasztása, ami tényleg kárral jár illetve akár itt mondhatnék egy esetleges lakóház tüzet, ilyenkor érezni meg a polgár, hogy sajnos a tűzoltók más esetnél vannak, nem tudnak odaérni időben.

Ezért nagyon fontos, hogy az emberek betartsák a tűzgyújtási tilalmat! Ne gyújtogassanak felelőtlenül erdős, illetve erdős, száraz füves területeken! Ugyanis ha a tűzoltóegységek ezeken a területeken dolgoznak, egy ember életéket veszélyeztető riasztás esetén, nem biztos, hogy időbe be tudnak avatkozni.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.23./

 

    Sokan adtak vért a Vay Mikós Szakképző Iskolából

 

               
                                                            

Voltak akik még sorban álltak, mások a kérdőívet töltötték ki, és voltak akitől már az ágyon fekve vették a vért a Vay Miklós Szakképző Iskolában, mikor március 21-én a tornaterembe beléptünk. Néhány fotó készítése után a vezető orvost, Dr.Juhász Tibor doktor urat kérdeztük meg erről a véradásról…
 

 


Dr.Juhász Tibor

      

Egy rendszeres véradási alkalom tanúi lehettünk, ugyanis ha 3 hónap elmúlt az előző véradás óta, és az illető egészséges, akkor ismét adhat vért. Tehát ennek az alkalomnak nincs semmi rendkívüli apropója, egy szokásos menetrend szerint járjuk az véradó helyeket, hogy mindig elegendő vér álljon a kórházak rendelkezésére. Így jutottunk el most ismét a Vay Miklós Szakképző Iskolába.
Mostanában, miután nincsenek olyan nagy üzemek, mint évtizedekkel ezelőtt, most az iskolákban vannak inkább nagyobb számban véradók. A legtöbben még mindig a két város, Patak és Újhely nagy véradásain vannak, de azután az iskolák következnek, megelőzve a falvak véradásait is.
A mai napon is eddig 41-an adtak vért, akik között 14 új van, a többiek pedig már többszörös véradók – tudni kell, hogy csak a 18. életévüket betöltött tanulók adhatnak vért. Ők, akik önként jönnek, bártan nyújtják a karjukat, csak 1-2 személy van közöttük, aki láthatóan nehezebben győzi le a félelmét.
Valójában nem tudjuk, hogy a segíteni akaráson kívül ezt egy bátorságpróbának tartják – nem akarnak lemaradni egymástól - vagy van-e még valami, ami ösztönzi őket. Vannak viszont olyan véradások is, amikor kisiskolásokhoz megyünk, ahol természetesen nem ők adnak vért, hanem az általuk beszervezett szülők és nagyszülők. Jó példa erre az újhelyi zeneiskola, ahol a nevelők az iskolás gyerekekre bízzák a szervezést és fantasztikus, hogy milyen nagy létszámmal jelentkeztek. Meg is kérdeztem egy csillogó szemű kisdiáktól, hogy te is beszervezeted a szüleidet? Még a nagyiékat is! – mondta büszkén. Egyébként 65 éves korig bárki adhat vért, aki egészséges.
A mai véradáson zömében alkalmasak voltak, mindössze két diák volt, aki vérszegénység miatt nem adhatott vért. A levett vért még a laboratóriumban tüzetesebben megvizsgálják, hogy alkalmasak-e betegek vérének pótlására.

Ott jártunkkor éppen Vinnai Miklós tanár úr volt az, aki a vérvevő ágyon fekve, segíteni akarásból és bátorságból példát mutatott a diákjainak…

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.03.23./

 

   Nem sikerült a bravúr futballcsapatunknak

 

               
                                                             

Kellemes tavaszi időben játszottuk első hazai mérkőzésünket vasárnap városi pályánkon. Az ellenfél Baktalórántháza tizenegye volt, akiket a tabella felső házában jegyeznek. Így vérmes reményeink nem lehettek - küldte a tudósítást Koscsó István az STC...
 

 


Elhunyt Gönczy Ákos


Koscsó István

Zsófi József

      

A mérkőzés gyászszünettel kezdődött. Az STC Baráti Körének nemrég elhunyt kedves tagjára Gönczi Ákosra emlékeztünk. A név hallatán mindenkinek volt egy rövid méltató mondata: Tudjuk, ott állt a barátaival a keleti oldalon lévő kőfalnál… Elkísérték a csapatot az idegenben vívott mérkőzésekre is, erőt adva ezzel a játékosoknak… hallottuk a visszaemlékezéseket, amiről a korábbi mérkőzések képei is tanúskodnak. Emlékét megőrizzük.

A korábbi több gólos vereségek mély nyomott hagytak játékunkban, ezért visszafogottan játszottunk az első percekben. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű ezt 90percre kitörölni az emlékezetünkből, főleg úgy, hogy a 8. percben egy védelmi hibából előnyre tettek szert a vendégek. 0:1
Ez rányomta a bélyegét a mérkőzésre. A szünetben edzőnk igyekezett lelket önteni játékosainkba. Mi is bíztunk abban, hogy játékunk javul, s esetleg fordíthatunk az eredményen.

Reményeink megvalósulása a minimálisra csökkent, amikor középhátvédünk egy kapura törő csatárt szándékosan akadályozott meg a gólszerzésben, amiért rögtön villant is a bíró kezében a sárga lap. (Sajnos joggal!) A baj csak az volt, hogy ő már az első félidőben reklamálás miatt kapott egyet. Így idő előtt mehetett zuhanyozni, s a következő mérkőzésen sem csodálhatjuk meg játékát. Bármennyire is furcsa ez felbőszítette a megfogyatkozott gárdánkat és „támadás a legjobb védekezés” jelszóval elkezdtek nagyobb erőbedobással játszani. Oldódni látszottak a görcsök. Talán, ha az elejétől fogva így állunk a dolgokhoz az eredmény is más. Majd a jövő héten.

Zsófi József edző véleménye a látottakról: A múlt heti mérkőzés után a most is nehéz mérkőzésre számítottunk, mivel a Baktalórántháza az első helyezettet 3:1-re verte. Ebből kiindulva gondoltuk, hogy jó erőkkel van megáldva. A helyezésük a tabellán is ezt mutatja. Sajnos a mérkőzés első részében bennünk volt a múlt heti eredmény.

Nem igazán tudtunk folyamatos játékot produkálni. Tele volt hibával a játékunk. Majd kaptunk egy gólt, ami a védők rossz helyezkedéséből adódott. Egyébként a csapat a mérkőzés első percétől a végéig küzdött. Így tudtuk megnehezíteni az ellenfél dolgát. Sajnos a második félidő elején az „utolsó emberünk” a kiállítás sorsára jutott. Ekkor sem adtuk fel, sőt még több támadást vezettünk az ellenfél kapujának irányába, de ezekből nem sikerült egyszer sem betalálni. Így nem sikerült pontot sem szerezni.
Jók: Ablonczi Dániel, Kovács Szabolcs és Espék Pál.

A következő két mérkőzésünket is itthon játsszuk. A jövő szombaton a szintén jó erőket felvonultató Nagyecsed látogat hozzánk, még egy hét múlva, szintén szombaton a tabellán előttünk álló Tuzsér tizenegyének mutathatjuk meg, hogy mi vagyunk a jobbak. Így legyen!
Hajrá Patak!

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


az STC Baráti Köre
/2012.03.22./

 

    Rendőrbecsület

 

               
                                                            

2011. február 22-én 21 óra körüli időben Sárazsadányba mentek intézkedni járőreink, mivel bejelentés érkezett Rendőrkapitányságunkra, hogy egy ittasan haza érő férfi a családját zavargatja. A kiérkező rendőröket az ittas férfi két riadt gyermeke is várta, akik beengedték a lakásba a kiérkező rendőröket. Az ittas férfi a rendőröket jogszerű intézkedésük során többször szidalmazta és agresszívan viselkedett velük szemben, és mivel a rendőri felszólítás ellenére sem hagyta abba a cselekményét és tovább szidalmazta a rendőröket ezért vele szemben testi kényszer és bilincs használata után Sárospatakra előállították - nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy sajtóreferens...
 

 


Bacsó Tibor

      

Mivel a jogszerűen intézkedő rendőröket az agresszíven viselkedő ittas férfi szidalmazta ezért becsületsértés vétségének elkövetése miatt az eljárást lefolytattuk, amelyben a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság 2011. év végén 238.000,- Ft, pénzbüntetést szabott ki az elkövetővel szemben.

2012. február 1-én 11 óra körüli időben a Sárospataki Munkaügyi Központba mentek járőreink intézkedni, mivel bejelentés érkezett onnan, hogy egy ittas személy nem bír magával, kötekszik és cirkuszol. A helyszínre kiérkező rendőrök egy ittas férfit találtak, aki nagyon ideges és feldúlt állapotban volt és mivel a rendőri felszólításnak nem tett eleget ezért előállításra került a Sárospataki Rendőrkapitányságra.
Az erősen ittas férfi a Rendőrkaptányságon több esetben szidalmazta a vele szemben jogszerűen intézkedő rendőröket, hangosan trágár szavakat kiabált nekik és azt a felszólítás ellenére sem hagyta abba.
Az ittas férfit a Munkaügyi Központban elkövetett garázdaság szabálysértésének elkövetése miatt még aznap a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság elé állítottuk, ahol 30.000,- Ft pénzbüntetést kapott.

Mivel az ittas erőszakos férfi előállítása során többször szidalmazta a vele szemben intézkedő rendőröket ezért a Btk. 180.§(1) bekezdésébe ütköző és az (1) bekezdés a. pontja szerint minősülő a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével vagy közérdekű tevékenységével összefüggésben elkövetett becsületsértés vétségének elkövetése miatt az eljárást lefolytattuk vele szemben. Ebben az ügyben a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság az elkövetővel szemben 250.000,- Ft, pénzbüntetést szabott ki.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.22./

 

  

    Eötvös József Szavalóverseny

 

               
                                                            

2011.március 1-én szervezte meg a Református Kollégium Gimnáziuma humán munkaközössége az Eötvös József országos középiskolai szónokverseny első fordulóját a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában Általános Iskolájában és Diákotthonában. Az Eötvös-szónokverseny iskolai fordulóján minden magyarországi 9–10. évfolyamos diák részt vehetett ,ebben a tanévben az intézmény tíz tanulója indult a megmérettetésen - küldte a tudósítást Csikó Szilvia tanárnő...
 

 


      

A versenyzők azonos időtartamú, harminc perces felkészülési idő után öt perces érvelő beszédet mondtak egy központilag megadott témával kapcsolatban. Mind a kérdések, mind az idézetek a 15–16 éves diákok életkorához illő, a fiatalokat érdeklő témákat vetettek fel. Ebben az évben Márai Sándor egyik művéből választottak egy idézetet a szervezők, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán működő Szakmódszertani Központ munkatársai

A verseny feladattípusai alkalmat adtak a fiataloknak arra, hogy gyakorolják a beszédhelyzetnek megfelelő, kulturált nyelvi viselkedést, az önálló ítéletalkotást, saját véleményüknek érvelő kifejtését, a megfelelő önismereten alapuló magabiztos fellépést.

Az érvelő szövegek értelmezése, az érthető, meggyőző beszéd a társadalmi kommunikáció alapja, azért a verseny kiemelt feladata annak elősegítése, hogy a diákok életkoruknak megfelelő szinten birtokolják a nyilvános beszéd, a meggyőző kommunikáció, a retorikai eszközök alkalmazásának a képességét , egy-egy témával kapcsolatban saját álláspontjuk hiteles képviseljék, és képesek legyenek véleményük világos, meggyőző kifejtésére. További célok az anyanyelv szeretetének az erősítése, valamint a logikus gondolkodás, a problémaérzékenység fejlesztése, a meggyőző szóbeli kommunikáció eszközeinek a megfelelő alkalmazása.

A versenyen a következő eredmény született:
I. Hochrek Dóra -11.E osztály és Kállai Zoltán-10.E osztály
II. Zsigrai Emese-9.H osztály
A zsűri döntése értelmében a regionális döntőn Hochrek Dóra 11/E osztályos tanuló képviseli majd az iskolánkat.
Az eredményhez minden versenyzőnek szívből gratulálunk!

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Református Kollégium Gimnáziuma
/2012.03.22./

 

   Jön a magyar válogatott öregfiúk csapata!

 

               
                                                            

Március 31-én a 80-as évek magyar válogatottjának öregfiúk csapata érkezik Sárospatakra, melynek tagjai közül többen részt vettek a nevezetes mexikói világbajnokságon. A hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal megrendezett öregfiúk teremlabdarúgó tornán vesznek részt az ÁVG sportcsarnokában, ahol a mérkőzések előtt zumba bemutató lesz és a már nemzetközi szinten is elismert pataki mazsorett lányok is fokozzák majd a hangulatot. Hogy mindez megvalósulhat, abban nagy szerepe van Hegyi Tibornak, aki nem először tesz bizonyságot város és sportszeretetéről…
 

 


Hegyi Tibor


Aros János

      

Több, volt magyar válogatott csapattaggal állok üzleti, vagy baráti kapcsolatban. Aros János polgármester úrral egy beszélgetés során ezek szóba kerültek és ekkor jött az ötlet polgármester úr részéről, hogy vajon Sárospatakra lejönnének-e egy torna keretében a mexikói VB-t is megjárt válogatott csapat tagjai?
Átbeszéltük ezt Sallai Sándorral, a mexikói csapat alapemberével és legnagyobb örömünkre elfogadta a meghívásunkat. Ígéretet tett, hogy eljönnek Sárospatakra és egy meghívásos torna keretében megmutatják tudásukat a helyi kiválóságok ellen.
Erre március 31-én, szombaton kerül sor az ÁVG sportcsarnokában megrendezendő öregfiúk labdarúgó tornán, ami a ForYou2 Kft és az Önkormányzat közös rendezésében valósul meg.

Első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal fogjuk megrendezni a ForYou2 Kupát –tette hozzá Aros János polgármester, aki mint sportember, és mint polgármester is szívügyének tekinti a város sportéletét és ezt a nem mindennapi vendéglátást…

Meghívásos lesz a rendezvény négy csapat részvételével: Sárospatak és Sátoraljaújhely öregfiúk csapatai vesznek részt a 40 év felettiek tornáján, és természetesen a sztárcsapat, a 80-as éveknek – talán mondhatom nyugodtan - az utolsó sikercsapata, a Sallai-féle válogatott csapat, a plakáton látható nagy nevekkel: Sallai, Kardos, Garaba, Zámbó Váczi, Brokhauser, Nagy Anti, Limperger, Vukovics és Máriási.

Hegyi Tibor úr volt, aki felajánlotta a segítségét a szervezésben és a finanszírozásban, magát a torna lebonyolítását pedig az újdonsült fair play díjas Belicza János végzi . Fogadókészséget és partnert találtunk az Árpád Vezér Gimnázium vezetőiben, akik a sportcsarnokot rendelkezésünkre bocsátják.
A költségek nagy részét a ForYou2 Kft vállalja, ami a sztárcsapat fogadásának összes költségét jelenti, az Önkormányzat pedig díjazást finanszírozza.

A jövő szombatra – március 31-re – tervezett rendezvény látogatása ingyenes lesz, amire már most igen nagy az érdeklődés, hiszen ezeket a híres játékosokat csak a Tv-ben láthattuk, az emlékezetes Mexikói VB idején és az azt követő években. Valószínűleg néhány kg-mal nehezebbek leszünk majd a pályán, de biztos vagyok benne, hogy a válogatottak technikai tudása nem kopott 1986 óta, és azok a cselek még most is ott vannak, a játékosok lábában. Biztos vagyok abban, hogy izgalmas, sportszerű mérkőzésekkel tudjuk az ÁVG-be kilátogató vendégeket szórakoztatni, és a hazai csapatok sztárjai méltó ellenfelei lesznek a sportlegendáknak.
Mindenkit nagy szeretettel várunk! Az aulában büfé áll majd a megjelent látogatók rendelkezésére.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.03.21./

 

   „TÜZES HÍREK”

 

               
                                                            

Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság működési területén a 2012. február 20. és 2012. március 20. közötti időszakban 108 tűzeset, 9 műszaki mentés történt, 3 esetben kaptunk téves jelzéshez vonultak egységeink - nyilatkozta Dakos Zoltán tűzoltó törzsőrmester...
 

 


Dakos Zoltán

      

A műszaki mentések során 1 esetben vízkárhoz, 2 esetben közúti balesethez, 4 esetben balesetveszélyesen megdőlt fa eltávolításához, és 1 esetben lakóház fűtési rendszerében keletkezett technológiai meghibásodáshoz riasztották egységeinket.

- 2012. február 23-án esti órákban, Sátoraljaújhely belterületén egy Ford típusú személygépkocsi belehajtott az út szélén szabályosan parkoló Opel típusú személygépkocsiba. A kiérkező egység az áramtalanítás elvégzése után drótkötél segítségével a gépjárművet félrevontatta és a forgalmi akadályt megszüntette. Személyi sérülés nem történt.

- 2012. március 09-én esti órákban 37-es számú főútvonalon 55-ös kilométerszelvénynél, egy korábbi tűzeset következtében egy 20 méteres akácfa törzse megégett és meggyengült, az erős szél következtében úttestre dőlt és forgalmi akadályt képzett. Az úttestre dőlt fába egy Toyota Corolla típusú személygépkocsi és egy Mercedes típusú kamion belehajtott. Ütközés következtében a gépjárművekben jelentős anyagi kár keletkezett, de szerencsére személyi sérülés nem történt. A kiérkező egység a közútkezelő munkatársaival és kéziszerszámok segítségével a kidőlt fát eltávolította, a forgalmi akadályt megszűntette.

A száraz időjárás miatt megnőtt az erdő- és vegetáció tüzek száma ennek következtében tűzesetek közül, 99 esetben szárazfű égett, 1 alkalommal lakóházban, 2 esetben melléképületben, 1 esetben elektromos kapcsolószekrényben, 1 esetben telefonoszlopban, 1 estben hulladékgyűjtő konténerben keletkezett tűz, illetve 3 alkalommal kéménytűzhöz vonultak tűzoltóink.

A tüzek keletkezéséhez sajnos az emberi hanyagság, gondatlanság és felelőtlenség nagymértékben hozzájárult!

- 2012. március 5-én a kora délutáni órákban Bodroghalom külterületén égett körülbelül 8 hektár területen szárazfű, terület 60%-a tölgyfa csemetés volt. Kiérkező egység a tüzet kéziszerszámok segítségével eloltotta. Az anyagi kár jelentős.

- 2012. március 10-én Sátoraljaújhely külterületén égett körülbelül 60 hektár szárazfű, bozótos. A tűz következtében megégett körülbelül 25 hektár tölgyerdő telepítés, és a körbekerítéshez használt fa oszlopok. Anyagi kár itt is jelentős.

Még nem késett a döntéssel! Kérjük adója 1%-ának felajánlásával támogassa a „ZEMPLÉN” TŰZVÉDELMI ALAPÍTVÁNY-t

A sátoraljaújhelyi hivatásos tűzoltók 1996-ban létre hozták a „ZEMPLÉN” TŰZVÉDELMI ALAPÍTVÁNY –t. A veszélyes anyagok és technológiák széleskörű elterjedésével, a mindennapi élet tempójának fokozásával sajnos együtt jár a rendkívüli események – baleset, tűzeset – növekedése is. Fontos jellemzői ezen eseteknek, hogy megelőzésük és felszámolásuk egyre magasabb színvonalú eszköztárat igényelnek.
Tűzoltóságunk – bár az elmúlt évek folyamán jelentősen fejlődött minden területen – állandó továbbfejlesztésére a jövőben is szükség lesz. Számolnunk kell azzal, hogy egyre több erdőterület válik a tűz martalékává, nőtt a veszély térségünkben a földgáz bevezetésével és azzal is, hogy a nemzetközi árufuvarozás növekedésével a veszélyes anyagok mindennapos szállítása is megnövekedett térségünkben. Ezek mind-mind olyan potenciális veszélyforrások, melyekkel a mai kor tűzoltóinak szembe kell nézni és a veszélyhelyzeteket el kell hárítani, illetve meg kell szüntetni. Tűzoltóságunk propaganda tevékenysége jelentős mértékben növekedett az elmúlt években. Alapítványunk a parancsnokság irodatechnikai fejlesztésében is részt vállal anyagi támogatással, támogatja az ünnepi rendezvényeit (Szt. Flórián nap, évforduló), valamint a parancsnokság által 1995-ben létrehozott Tűzoltó Diák Tábort és a Tűzoltó Diák Szakkört.
Abban az esetben, ha támogatni szeretné alapítványunkat, kérjük, hogy az adóbevallási csomagba elhelyezett borítékra írja rá az ÖN NEVÉT, LAKCÍMÉT, ÉS AZ ADÓAZONOSÍTÓ JELÉT, a nyilatkozaton pedig pontosan tüntesse fel a kedvezményezett adószámát, mivel rendelkezése csak ekkor érvényes és teljesíthető! Adószámunk: 18422515-1-05

Támogatását előre is köszönjük: Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és a „ZEMPLÉN” TŰZVÉDELMI ALAPITVÁNY

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék „MAGYARORSZÁG SZOLGÁLATÁBAN A BIZTONSÁGÉRT!” Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Hivatásos Tűzoltóparancsnokság ügyeletére fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság
/2012.03.21./

 

    Az ÁVG diákjai a Délvidéken jártak

 

               
                                                           

2012. március 16-17-én a Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programjának keretében az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium 35 tanulója, Remeczki Imre tanár úr kíséretében, eljuthatott a délvidéki Zentára - számolt be Hornyák Dávid, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákja...
 

 


Remeczki Imre

      

A program az 1848-49-es forradalom és szabadságharc közös, határokon átívelő nemzeti közösségekben való megünneplését teszi lehetővé, a középiskolás korosztály számára.
Az „Őrizd a lángot!” címet viselő, diákok által szerkesztett pódiumelőadást a zentai, magyar tanítási nyelvű Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban mutattuk be. A bolyaisok nagyon kedvesen fogadtak bennünket, s ők is tartalmas, elsősorban március 15-ére emlékező műsort adtak elő.
Délutáni közös együttlétünk során megemlékeztünk arról a több mint 2000 zentai magyar polgárról is, akiket 1849-ben a szerb szabadcsapatok kivégeztek és lefejeztek, az első komoly pogrom idején. A temetőbe mentünk, hogy megkoszorúzzuk a közös sírjukat, ezzel kifejezve részvétünket és tiszteletünket.
A következő napon városnézés volt a programunk. Zenta a XIX-XX. század fordulóján élte fénykorát. Több, e korban épült nevezetességet is megtekinthettünk, mint például a helyi Tűzoltóállomás vagy a Városháza, illetve az azelőtti park, amelynek igazán figyelemreméltó története van: elsősorban a helyi Szent István-templom felépítésének, felgyújtásának a kálváriája okán.
Megrendítő története van az egykori Pest szállodának is: 1944 novemberében ott kínozták meg brutális körülmények között a helyi magyar lakosság nagy részét, gyerekeket, nőket, férfiakat.
S jártunk a Tisza partján, az 1942. évi ún. „hideg napok” miatti aránytalan, féktelen bosszú, a délvidéki vérengzés helyszínén is.
Végül, de nem utolsósorban láttuk a zentai csata emlékhelyét, ahol Savoyai Jenő vezetésével győzött a keresztény erő, kiűzve az oszmán hódítókat.
Felismertük, hogy bár Zenta történelme nem bővelkedik szépséges napokban, magyarságból és bátorságból mintát adó, kiemelkedő városaink közé tartozik.
Szeretnénk köszönetet mondani a Rákóczi Szövetségnek, hogy tavalyi, erdélyi utunkhoz hasonlóan, ebben az évben is lehetővé tette, hogy rengeteg élménnyel, új ismerősökkel, egy felejthetetlen utazás emlékével térjünk haza.
Bízunk abban, hogy egy másik helyen, hamarosan tovább folytathatjuk a „Nemzeti Közösségvállalás Programját”.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.03.21./

 

    A SUSI-s gyerekek öröme

 

               
                                                            

2012. március 15-e kettős ünnep volt a SUSI-s gyerekek számára. Ekkor vehették át a sportolók a sportiskola legújabb felszereléseit. A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola sportfejlesztési programja (TAO – Új sporttörvény) eredményeként 3,9 millió forintot költhettek az egyesület vezetői eszközökre és ruházatra. Belicza Jánostól – a sportiskola elnökétől – megtudtuk, hogy a gyerekeknek és ez által a szülőknek is szerették volna megköszönni ezzel a beruházással, azt a nagyszerű, áldozatos munkát és támogatást, amit az évek során nyújtottak...
 

 


Belicza János

      

A gyermekeknek a következő – Németországból származó - felszereléseket biztosították a vezetők és a szülök (Kempa és Saller és Adidas márka), aminek a sportolók nagyon örültek:
LABDARÚGÁS:
1 db ADIDAS MŰFÜVES CIPŐ, 1 db SALLER MELEGÍTŐ, 1 db SALLER GÁLA MELEGÍTŐ , 1 db SALLER TÁSKA, 1 db SALLER SZÉLDZSEKI,
1 db TÉLI KABÁT, 1 db SALLER UTAZÓ PÓLÓ , + AZ ÖSSZES FELIRATOZÁSA (MOGYI - SUSI).

KÉZILABDA:
1 db KEMPA CIPŐ, 1 db KEMPA MELEGÍTŐ, 1 db KEMPA BEMELEGÍTŐ FELSŐ, 1 db KEMPA TÁSKA , 1 db KEMPA TÉLI KABÁT, 1 db KEMPA UTAZÓ PÓLÓ,2 db KEMPA ZOKNI, 1 db KEMPA IZZADTSÁG TÖRLŐ, 1 db KEMPA KULACS, + AZ ÖSSZES FELIRATOZÁSA (MOGYI - SUSI).

Ezen kívül a gyerekek a mérkőzésen és az edzéseken még a következő dolgokat használhatják:
5 garnitúra új mez ADIDAS + KEMPA + SALLER), nadrág, sportszár + kapusmez, - kulacstartó + kulacs, - felszerelt orvosi táska, - 2 db rúgófal, - letűzhető passzoló, - koordinációs létrák, - koordinációs karikák, - digitális lövéssebesség mérő, - fejelő állvány, - zsinor lábda, - állítható bójasor, - mobil lábtenisz állvány + háló, - leszúrható lábtenisz felszerelés, - 50 db megkülönböztető, - súlyozott ugrálókötél, - trx kötél, - 4 db új kondicionáló gép, - egyensúlyérzék fejlesztő, - 50 db különböző labda, - súlyozott ugrálókötél, - súlyzók, - medicinlabdák, - wax, - 4 db új kondicionáló gép.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.03.20./

 

    Tavaszi virágokat készítettek

 

               
                                                            

A tavaszra készültek a Művelődés Háza és Könyvtára könyvtárosai. A Kreatív varázssziget programsorozat keretében ebben a hónapban tavaszi virágokat készítettek a résztvevők. Eljött mindenki, aki egy kis kézügyességgel fel akarja díszíteni az otthonát - küldte a tudósítást Krenyítzkiné Sárosi Krisztina...
 

 


Krenyítzkiné Sárosi Krisztina

      


Az idén a harmadik alkalommal rendezzük meg ezt a kreatív foglalkozást, minden hónapban van egy foglalkozásunk. Most már nagyon a tavaszra készülünk. A mai alkalommal egy gyönyörű szép tulipándíszt készítenek a nagymamák a gyerekekkel és a kisebbeknek is készültünk, nekik pillangókat lehet mártott papírból készíteni.

Tulipánt nemcsak a kertben lehet nevelni, hanem egy kis kreativitás segítségével otthon a házon belül is el lehet készíteni.
Nagyon nagy titka nincsen a dolognak, filcből készül varrással, és egy kis hurkapálcát kell megfesteni, viszont ha többet csinálunk belőle nagyon mutatós asztaldísz lesz belőle.

A fiatalokon kívül jöttek idősebbek is, akik nagy segítséget nyújtottak a kézimunkánál. Egyre jobban azt vesszük észre, hogy a ráérős nagymamák, akik otthon vannak unokákkal, eljönnek nagyon szívesen. Azért a nagyobbacska gyerekek is szívesen eljönnek egy délutáni foglalkozásra, mikor nincsen semmi dolguk. A foglalkozásoknak ellentételezése nincsen, valaki úgy támogatja a könyvtárat, hogy anyagot hoz a kézimunkához, míg mások önként támogató jegyet vásárolnak.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.03.20./
 

    Tisztítják a külterületi árkokat, csatornákat

 

               
                                                            

A januárban kezdődött Start közmunkaprogram keretében csúcsidőszakban a Kommunális Szervezet 156 embert foglalkoztatnak Sárospatakon. A munkásokat a pályázat keretében több csoportba osztották. Az úgynevezett belvíz egyes programban a külterületeken található árkok, csatornák tisztítását, karbantartását végzik el a közmunkások - számolt be Oláh József...
 

 


Oláh József

      

A munkások több területen végzik el feladatukat. Ebben a programban a külterületi, illetve belterületi csatornák árkok tisztítása kotrása cserje bozót irtása és utána az árkoknak profilozása a feladatunk.

A belvíz egyes programban 40 főt alkalmaztak. Egy részük most a külterületeken dolgozik. A Rózsás tanyát és Vilma tanyát összekötő úton.
Hatalmas cserje bozót burjánzott már itt el ezekben az árkokban. Ugyan a 2010-es év rámutatott arra, hogy nagyon elhanyagolt területek vannak a csapadék belvíz elvezetésben. Ezt az útszakaszt kérte az egyik föltulajdonos, hogy takarítsák már meg ezektől a bozótoktól, mert az útra már annyira benőttek az ágak, gallyak, hogy már a földművelési területekre nehezen tudtak gépekkel bemenni.

A programban részvevők többsége, szinte egész évben részese lehet a START foglalkoztatásnak.
 

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.03.20./

 

    Mozgással az egészséges fejlődésért

 

               
                                                            

Talán sokan nem is sejtik, mekkora jelentősége van a mozgásnak az óvodáskorú gyermekek életében. Ez ugyanis nem pusztán örömforrás, hanem alapja a tanulási képességek kibontakoztatásának is – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Carolina Óvoda és Bölcsőde vezetője...
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

 


Arosné Czakó Rita

 


Darmos Éva

 


Sikora Lili

 

 

 

      

A gyermek születésétől kezdve mozog, ez adja az alapot környezete megismerésére. Gyűjti a tapasztalatokat, megismeri a tárgyak tulajdonságait, mindezt mozgás útján. Egyre jobban ügyesedik, átfordul, kúszik-mászik, feláll, járni kezd, futni tanul. A mozgásformák egyre bonyolultabbá válnak, így jut el az egyre fejlettebb manipulációkig. Mozgáson keresztül ismeri meg a testsémát, tanulja meg az irányokat, téri relációkat. Fontos tehát, hogy minél több lehetőséget adjunk a gyerekeknek a változatos mozgásra már egészen kicsi kortól kezdve.

Mindezekből kiindulva, óvodai nevelésünkben a játék mellett a mozgást tekintjük a gyerekek alapvető megnyilvánulási formájának. A mozgásfejlesztést tágan értelmezzük - a nagymozgásoktól kezdve a finom manipulációig, - mely elősegíti az egész személyiség fejlődését, befolyásolja az értelmi és a szociális képességek alakulását. A tornának, a játékos mozgásoknak, az egészséges életmód erősítését szolgáló egyéb tevékenységeknek, a teremben és a szabad levegőn, eszközökkel és eszközök nélkül, spontán és szervezett formában az óvodai nevelés minden napján, minden gyermek számára lehetőséget biztosítunk.
A mozgásfejlesztés óvodánkban több területen valósul meg:
- szabad játékban,
- foglalkozásokon (testnevelés ill. mindennapos testnevelés),
- fejlesztő foglalkozásokon,
- valamint az óvodai nevelést kiegészítő egyéb alkalmakon, szervezett mozgásra épülő foglalkozásokon. A gyerekek életében a mozgás megvalósulásának legfőbb lehetősége a szabad játék. Az együtt szerzett közös cselekvések kellemes testi-lelki élményként raktározódnak el a gyerekekben. Ezt segítjük a szabad játék, a hosszabb-rövidebb séták és kirándulások alkalmaival.
Óvodásaink mindennapi tevékenysége közé tartozik a mozgásos körjáték, amelyben még a gátlásos, szorongó gyermekek is felszabadulnak, a játék lendületében önfeledtté, vidámmá válnak. Ha a gyermek az éneket, az élő zenét megszereti, kialakul a ritmusérzéke, tempótartása, olykor önálló alkotásba is kezd (improvizál). Az önkifejezés szempontjából igen fontosak a gyermek dúdolgatásai, a maga alkotta dallamai, valamint az ezeket kísérő mozdulatai.

A gyerekek életében az óvodai, szervezett mozgáslehetőségek a testi-szellemi fejlődés fontos feltételei. A 3-7 éves gyermekek ösztönösen is gyakran játszanak mozgásos játékokat, ez azonban nem elegendő teljes mértékben a fejlődő szervezetük számára.
Az óvodai testnevelés foglalkozásokon, ill. a mindennapos testneveléseken fontos feladatunk a testi képességek fejlesztésén túl az óvodáskorú gyermekek fokozott mozgásigényének, játékkedvének kielégítése, a szervezett mozgás megszerettetése. Mindehhez korszerű, jól felszerelt tornaterem, tornaszoba és a mozgásra minden évszakban alkalmas udvar és udvari fajátékok állnak rendelkezésünkre.
A testnevelés foglalkozások tartalmát döntő mértékben a természetes mozgások, gyakorlatok, testnevelési játékok alkotják. Az örömteli, derűs légkörben olyan testi képességeket fejlesztünk, mint az erő, ügyesség, gyorsaság, állóképesség, és a fizikai erőnlét. A rendszeres mozgás és a testi nevelés, a mozgáskultúra fejlődése mellett, segíti a térben és időben való tájékozódást, a helyzetfelismerést, a döntést, továbbá fejleszti az alkalmazkodó képesség kialakulását.

Az óvodai fejlesztő foglalkozásokon tervszerű, szervezett keretek között, intenzív formában valósul meg a mozgásfejlesztés, a Pedagógiai Szakszolgálat gyógytestnevelője, Arosné Czakó Rita segítségével. Anyaga az óvodai testnevelés mozgásanyagára épül, ezt valósítja meg magasabb szinten. Segíti az eltérő neveltetésű, testalkatú és fejlettségű gyermekeket abban, hogy fejlődjön öntudatuk, önállóságuk, toleranciájuk. Oldódjon szorongásuk, félelmük, hozzájárulva ezáltal ahhoz, hogy később az iskolai és a mindennapi életben is jobban teljesíthessenek.

Sok éve már, hogy iskolába készülő nagycsoportosainknak vízhez szoktatást, ill. úszásoktatást szervezünk egy teljes éven keresztül, heti két órában. A városi autóbusszal visszük ki a gyermekeket az uszodába, ahol a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógusa, Sikora Lili tartja a gyerekek számára a foglalkozásokat, megalapozva ezzel a későbbi úszástechnika elsajátítását. Célunk ezzel, hogy a gyerekek magukat biztonságban érezve labdákkal, karikákkal, játékos feladatokkal tarkítva és játszva mozogjanak a vízben. Megismertetjük őket a vízben tartózkodás és a mozgás alapvető törvényszerűségeivel. Arra törekszünk, hogy a gyerekek játszva és örömmel tanuljanak.
A gyermektánc és népi-tánc, mint komplex mozgásos tevékenység szintén fontos a 3-7 éves korú gyermekek számára. A foglalkozásokat heti két alkalommal a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanára, Darmos Éva tartja. A népi-táncos játékok testi fejlődésre gyakorolt hatása nagy jelentőségű. Amellett, hogy az éneklés-mozgás öröme fejleszti a gyermekek érzelmi életét, egymás közti magatartását, hozzájárul a mozgáskoordináció fejlődéséhez.

Második éve szervezzük óvodánkban az úgynevezett Mesetornát. Az érdeklődő szülők gyermekeinek a foglalkozásokat Sikora Lili, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógusa vezeti. E foglalkozások alapjait tartásjavító, izomerősítő és nyújtó, valamint mozgásügyességet fejlesztő gyakorlatok képezik, melyeket külön-külön, de egy kitalált mesébe illesztve végeznek. Így, a gyerekek a mesére koncentrálva pillanatok alatt sajátítják el helyesen az egyébként „nehéz” gyakorlatokat. A Mesetorna foglalkozásokon a testnevelési és népi játékok is helyet kapnak.

Nagy örömünkre szolgált, hogy 2011. októberétől óvodánkban sikerült egy régi álmunkat valóra váltani. A Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény közreműködésével, Oláhné Fojdl Adrienn vezetésével elkezdődtek a balett foglalkozások az 5-6 éves érdeklődő kislányok számára. Ez a mozgásforma elősegíti a szép, kecses járás, és a kifinomult mozgás megalapozását.
Hisszük, és a fentiek pedig jól példázzák, hogy óvodánkban, a Carolina Óvoda és Bölcsődében mindent megteszünk a gyermekek egészséges testi fejlődéséért. Ki-ki megtalálhatja az érdeklődésének és képességének megfelelő mozgásformát, mely által egyszerre tud fejlődni a teste és a lelke.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.03.19./

 

   Rendhagyó irodalom óra

 

               
                                                            

 


Józsa Gáborné

      

A Nemzeti ünnep tiszteletére, a Kisrefiben több osztály is megemlékezett az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról. A 4. osztályosok a már tanult és a korszakhoz kapcsolódó történelmi olvasmányokból, versekből, képekből összeállított játékos vetélkedőn adtak számot tudásokról - számolt be Józsa Gáborné...

A megmérettetés célja az is volt, hogy a következő tanévtől belépő új tantárgyat a történelmet megkedveltessük a tanulókkal. A felső tagozatosok – főleg 7-8. osztályosok totó, igaz-hamis állítások villámkérdések, stb. – szintén játékos formában elevenítették fel a kor eseményeit, és felidézték a kor legnagyobb alakjait.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája
/2012.03.19./

 

    Március 15. megünneplése a Vay Miklós Szakképző Iskolában

 

               
                                                            

 


Majorné Danyi Katalin

      

...emlékezzünk és adjunk tiszteletet… olvashatjuk az iskola lépcsőfordulóin és hirdetőtábláin. Ennek tettek eleget a Vay Miklós Szakképző Iskola diákjai március 14-én reggel 8 órakor megrendezésre kerülő emlékműsorukon - számolt be Majorné Danyi Katalin igazgatóhelyettes...


A műsor eltért a hagyományostól, mivel az iskola lányai vették át a szót és emlékeztek, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire, mely eszmék és tettek a mai napig példakép számukra. A műsor stílusát meghatározta Bhrams aláfestő zenéje, mely nemcsak a megható tiszteletet, hanem a hazát szerető mély érzés kiváltását és megerősítését fokozta Bánk áriáján keresztül a hallgatóságban. A szereplők sugárzó egyszerűsége közvetítette „meghajlok a nemzet nagyságai előtt” méltóságteljes hangulatot.
 

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.03.19./

 

    Megrendelhető az Alaptörvény díszkiadása

 

               
                                                            

Második állomásához érkezett az a program, amely azt tűzte ki célul, hogy az Alaptörvényt az állampolgárokkal megismertesse. Az ismertetés az Alaptörvény Asztala felállításával kezdődött, most pedig a következő állomásához érkezett, elkészült az állampolgárok által megrendelhető Magyarország Alaptörvénye Díszkiadás című album – tájékoztatja a lakosságot dr.Komáromi Éva, Sárospatak város jegyzője…
 

 


dr.Komáromi Éva

      

Az albumot az érdeklő állampolgárok a Polgármesteri Hivatalban, a Polgármesteri Titkárságon tekinthetik meg.
Ez a díszkiadás olyan szép kivitelű és költséges kiadvány, hogy közforgalmú helyre nem helyezhetjük ki. Azonban bárki megtekintheti, a Polgármesteri Titkárságon Sajószegi Rékától kérhet ezzel kapcsolatosban segítséget. A díszkiadás az állampolgárok által hasonlóan igényelhető, mint az ingyenes példány, azonban ennek költsége 10.000 Ft plusz postaköltség. Az ehhez szükséges nyomtatványok az előtérben található asztalon elhelyezésre kerültek. Saját kezűleg kitöltve bárki kérelmezheti ennek megküldését, ha a példány megtekintése után kedvet kap ehhez.

Városunkban eddig az ingyenes példányból közel 100 darabot igényeltek az érdeklődő állampolgárok. Hívjuk és várjuk a polgárokat, hogy mind a díszpéldányból, mind pedig az ingyenes példányból a továbbiakban is saját részre kérelmezzenek a 2011. április 25-én kihirdetett Alaptörvényből.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.18./

 

    Elindultak a tárgyalások a Vay Miklós Szakképző iskola átadásáról

 

               
                                                          

A legutóbbi rendes képviselő-testületi ülésen tájékoztattam képviselőtársaimat és a Zemplén TV-n keresztül valamennyi sárospataki lakost, hogy Csomós József püspök úr, a Tiszáninneni Református Egyházkerület nevében egy szándéknyilatkozatot juttatott el hozzánk – kezdte beszámolóját Aros János polgármester arról, hogy hol tart a folyamat, melynek eredményeképpen újabb oktatási intézményünk kerülhet egyházi kezelésbe…
 

 


Aros János


Csomós József

      

A szándéknyilatkozat arról szólt, hogy a tárgyalások lebonyolítása után - amennyiben meg tudunk állapodni - a Vay Miklós Szakképző Iskola fenntartójává szeretnének válni, már ebben az évben, tehát 2012 szeptemberétől. A tájékoztató után a Képviselő-testülettől megkaptam a felhatalmazást a tárgyalások megkezdésére, s ugyanezt megkapta múlt hétfőn püspök úr is az Egyházkerület részéről.
Azóta megtörtént az első találkozás, az első ismerkedés, hogy milyenek a szándékok és több kérdés tisztázásra is került. Az egyik - talán legfontosabb - hogy ez egy nagyon alapos előkészítő munkát igényel, hasonlóan, mint ahogyan a Mese Óvodának az átadása előtt tettük a Görög Katolikus Egyházzal. Hamarosan ki fogjuk kérni a szülői szervezet, az alkalmazotti közösség, az iskolában működő szakszervezet és közalkalmazotti tanács véleményét.
Egy huszonöt kérdésből álló kérdéssort már eljuttattak hozzám az ott dolgozók, amikre a válaszokat természetesen megadjuk. Lesz lehetőség minden részlet alapos megbeszélésére, hiszen ezt a tárgyalássorozatot a 15-ei hosszú hétvége után kibővített körben, az előbb említett szervezetek bevonásával folytatni fogjuk.

A tárgyaláson az Egyházkerület részéről, Csomós József püspök úr mellett Ábrám Tibor főgondnok úr, illetve az oktatásért felelős Lengyel János is jelen volt. Itt elhangzott, hogy amennyiben a megállapodás megszületik, Sárospatak Képviselő-testülete úgy dönt, hogy átadja a fenntartás jogát, akkor ebben az esetben Sárospatakon két különválasztott, gazdaságilag is és szakmailag is különálló intézmény fog működni. Az egyik, a jelenleg is kitűnő színvonalon működő Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája, a másik pedig a Vay Miklós Szakképző Iskola - teljesen elválasztva, külön fognak üzemelni.

Nem lesz egyszerű a Képviselő-testület döntése, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy 2013. január 1-től, szinte valamennyi oktatási intézményünk az államhoz kerül. Arról kell most döntenünk, hogy 2013. január 1-től - beállva a sorba - adjuk-e önként az államnak a Vay Miklós Szakképző Iskolát, vagy ezt egy fél évvel megelőzve, már most szeptembertől az Egyházkerület fenntartásába adjuk.

Az oktatás minden szintjén szeretnénk jelen lenni, ezért a meglévő Közoktatási Intézményfejlesztési Koncepciónk alapján arra törekszünk, hogy egyházkerületünkben a meglévő általános iskoláink és gimnáziumaink mellett a szakképzésben is megjelenjünk fenntartóként. Ezért Heves várost, Kazincbarcikát és Sárospatakot kerestük meg az átvétel szándékával –mondta Csomós József püspök…
Püspök úr elmondta még, hogy átvétel esetén a Vayt még gazdasági szinten sem fogják összevonni a Református Kollégiummal, mindkét intézmény önálló marad.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.03.18./

 

    Tavaszi zsongás

 

               
                                                          

 


Sóstói Andrásné

      

Lassan a végéhez ér az iskolába készülő óvodásoknak és szüleiknek szóló ismerkedési programsorozatunk. Három alkalommal találkoztunk már, és nagy örömünkre sokan megtisztelték érdeklődésükkel és jelenlétükkel foglakozásainkat. Március 7-én nagy közös játékra hívtuk a gyerekeket, ahová már szinte kedves ismerősként érkeztek - számolt be Sóstói Andrásné tanító...

A kicsik jókedvűen és felszabadultan játszottak iskolásainkkal és pedagógusainkkal, valóban igazi tavaszi zsongássá varázsolva mindannyiunk számára ezt a szép délutánt.

Záró foglalkozásunkat március 28-án (szerdán) 17 órakor tartjuk iskolánk tornatermében, ahol a gyerekek sportfoglalkozáson vehetnek majd részt Sikora Lili tanárnő és testnevelő tanárok vezetésével, tájékoztatást adva a sportosztályok működéséről és más sportolási lehetőségekről. Szeretettel várjuk ide is a gyerekeket és családjukat.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.03.18./

 

    Új elnök a Sárospatak és Környéke Turizmusáért Egyesület élén

 

               
                                                            

Dr. Szabó Rita lett az új elnöke, a Sárospatak és Környéke Turizmusáért Egyesületnek. A civilszervezet nem csak Sárospatak város, de annak környéke turizmusának fellendítését is kitűzte céljai közé. Ennek érdekében az egyesület továbbra is együttműködik a turizmusban érdekelt helyi és környékbeli vállalkozásokkal, magánszemélyekkel, valamint az önkormányzatokkal és egyéb szervezetekkel. – mondta el dr. Szabó Rita, mikor az egyesület előtt álló feladatokról nyilatkozott…
 

 


dr. Szabó Rita

      

Valójában az Egyesület közgyűlése által elfogadott munkaterv fogja meghatározni, az ez évi munkánkat. Kapcsolódunk a tokajiak által megnyert térségi programhoz, melynek részeként közös arculat kerül kialakítására, valamint egy szoftver segítségével, okos telefonnal rendelkező turisták idegenvezetést kaphatnak az internet, illetve a mobilhálózat jóvoltából. A kollegák már elkezdtek azon dolgozni, hogy megfelelő tartalommal töltsék fel ezt az internetes rendszert.

Ezzel és még más programokkal is kapcsolódunk a térségi TDM kft által célul kitűzött teendőkhöz. Ez a minél szorosabb együttműködés jelenti a közös marketing kialakítását, közös brandépítést, mely különböző vonalakon elindult már évekkel ezelőtt, de ezen tényezők összecsiszolása komoly feladatot fog jelenteni számunkra.

A kitűzött cél az, hogy minél több turista jöjjön, és minél tovább maradjon; itt szálljanak meg és és a szolgáltatóink kínálatából fogyasszanak. Éppen emiatt, egy helyi termék kínálatot szeretnénk ajánlani számukra. A termék alatt nem csak árut, hanem szolgáltatást is kell érteni, a vendéglátástól kezdve, kulturális programokon át a szabadidős tevékenységekig, tehát egy olyan csomagszerű kínálatot nyújtani, a turisták számára elérhetővé tenni, amely alapján még vonzóbbá tehetjük miért érdemes eljönni Sárospatakra és környékére.

Az egyesületi tagság aktivitása változó, ezen van még mit javítani. Nehéz időszakban történt meg az elnökváltás, hiszen gazdasági szempontból senkinek sem rózsás a helyzete, mindenesetre sok-sok munkával igyekszünk eredményeket elérni, mind a turisták megelégedése, mind pedig a szolgáltatói kínálat bővítése érdekében. Szeretnénk minél inkább megismertetni, tudatosítani a kitűzött céljainkat, mindezzel pedig azt erősíteni, hogy a turizmus az itt élők egyik megélhetési forrása lehessen.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.18./

 

    Az óvodások is emlékeztek

 

               
                                                          

 


 

      

Március 14-én délelőtt a gyerekek is emlékeztek a márciusi ifjakra – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Carolina Óvoda és Bölcsőde vezetője. Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 164. évfordulója alkalmából óvodásainkkal ellátogattunk Petőfi Sándor szobrához. Az intézmény valamennyi csoportjában a gyerekek már napokkal ezelőtt beszélgettek arról, hogy mit és kiket ünneplünk Március 15-én...

Az eseményhez kapcsolódó dalokat és verseket tanultak. Nemzeti színű zászlókat színeztek ill. festettek, kokárdákat hajtogattak. A mai napon ünneplőbe öltöztek, és kabátjukra tűzték kokárdáikat. A szobornál, a Nemzeti Dal első sorát énekelve elhelyezték zászlaikat, így emlékezve a magyar történelem és irodalom egyik legkiemelkedőbb személyére. Végezetül a gyerekek a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában megcsodálták a kokárda kiállítást.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.03.17./
 

   "Vesd Bele Magad!"

 

               
                                                            

 


 

      

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA - „Vesd Bele Magad!” címmel programot hirdetett általános iskolások számára. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából bekapcsolódó gyerekek vetőmagot kapnak, melyet otthon, a saját konyhakertjükben vagy az iskolai gyakorló kertben vetnek el, gondoznak szülői vagy tanári segítséggel - számolt be Szemán Imréné iskolai koordinátor...

Tapasztalatot szereznek a kerti munkák végzésében, megismerik a legfontosabb zöldségféléket, megkóstolják a saját maguk által előállított növények friss, finom ízét. Iskolánkból 28 tanuló jelentkezett a felhívásra.
Megérkeztek a magokat és a termesztési segédletet tartalmazó csomagok, melyeket a gyerekek nagy lelkesedéssel vitték haza. Már csak a jó időt várjuk, hogy elkezdődhessen a kertészkedés.
 

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2012.03.17./

 

    Gazdabolt helyett piacfelújítás Sárospatakon

 

               
                                                          

Gazdabolt helyett piacfelújítás, ez szerepel Sárospatak Város Önkormányzatának 2012. évi tervei között, hiszen nem tettek le arról, hogy Sárospatakon is elősegítsék a helybeli gazdák, őstermelők által megtermelt vagy előállított saját termékek, áruk piacra jutását. Gazdabolt kialakítására sajnos nincs forrása a városnak és jelen pillanatban erre vonatkozó pályázati kiírás sem ismert, így helyette a rövidesen felújításra kerülő piacon árulhatják termékeiket a gazdák. Erről dr. Szabó Rita alpolgármester nyilatkozott…
 

 


dr. Szabó Rita

      

A gazdabolthoz hasonlóan, a piac felújítása is azt a célt kívánja szolgálni, hogy a helyben termelt illetve előállított jó minőségű, egészséges élelmiszerek minél szélesebb körben, azonnal elérhetővé és fogyaszthatóvá váljanak a lakosok számára. A piac felújítása egyben a termelők érdekeit is szolgálja, mivel lényegesen jobb, korszerűbb körülmények között értékesíthetik áruikat. Mint ahogy eddig is, nemcsak a pataki őstermelőket, gazdákat várjuk majd a megújuló piacra, hanem a környező településekről érkezőket is, hiszen 40 km-es körzetben az őstermelők szabadon értékesíthetik az általuk megtermelt alapvető élelmiszereket.

Az ún. város-rehabilitációs pályázat részeként – A Művelődés Háza és a főiskola között kialakításra kerülő főtérrel együtt - folyamatosan zajlanak az előkészületek a helyi piac megújítására nézve. A piac meglévő területe új burkolatot és új kerítést kap, a megújult árusító helyek új tetőzettel lesznek ellátva, és a tervezett bővítés szerint az épületen belüli árusításra is több hely lesz a jövőben. A piac felújítása az év során elindul, hogy pontosan mikor, erről később értesülhet a lakosság.

A helyi termékek népszerűsítésére már korábban is több kezdeményezés történt az önkormányzat részéről. Egy-egy nagyobb program kíséretében termékvásárokat, bemutatókat tartottunk a városban, mint ahogy tervezzük ezt ebben az évben is. Február elején pedig egy szakmai tanácskozásra került sor a Szent Erzsébet Házban, amelyre nemcsak Budapestről, hanem a térségbeli településekről (Mád, Mikóháza, a Mezőzomborhoz tartozó Sárga Borház vendéglő) is érkeztek vendégek, annak jegyében, hogy a helyi piacokról, helyi termék értékesítésről elkezdődjön egy közös párbeszéd, szorosabb együttműködés.
(a fotók illusztráció)

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.17./

 

    Sikerek a Kisrefiben

 

               
                                                            

Eredményekben gazdag időszak volt az elmúlt néhány hét a Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolájában is, hiszen a gimnázium tanulóihoz hasonlóan a tagintézmény több diákja szerepelt sikerrel országos, megyei és regionális tanulmányi versenyen - számolt be Timáriné Király Sarolta, a tagintézmény vezetője...
 

 


Timáriné Király Sarolta

      

Amint a versenyeredményeket bemutató táblázatban összefoglaltuk, a tanulók a legkülönbözőbb tantárgyakban vállalták sikerrel a megmérettetést. Többen indultak és jutottak tovább nem csak hazai, de határon túli a vers- és prózamondó versenyeken, mások helyesírási, vagy matek versenyeken jeleskedtek, de szépen szerepeltek a sportolóink is, akik karate és úszóversenyekről hoztak haza érmeket.


Az érdeklődők http://www.reformatus-sp.sulinet oldalon további fontos információkat találhatnak az általános iskolával kapcsolatosan. A versenyeredményeken kívül többek között olvashatnak az aktualitásokról, a felhívásokról és a beiskolázással kapcsolatos tudnivalóktól is.
 

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolája
/2012.03.17./

 

    Vezetői értekezlet

 

               
                                                          

Vezetői értekezletet tartottunk, amely már a március 30-án tartandó, soron következő rendes testületi ülésünket készítette elő, illetve a havi aktualitásokat beszéltük meg az irodavezető kollégákkal. A testületi ülésen várhatóan sok napirendi pont lesz, hiszen a tavaszi időszakban egyre több intézményvezetői pályázat jár le. A Kommunális Szervezet illetve a Pedagógiai Szakszolgálat és Családsegítő Szolgálat vezetői pályázata kerül kiírásra – kezdte beszámolóját az intézményvezetők tanácskozásáról dr.Komáromi Éva, Sárospatak Város jegyzője…
 

 


dr.Komáromi Éva

      

A testületi ülésen jó néhány önkormányzati ingatlannal, illetve az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos napirendi pontot fogunk tárgyalni. Új vagyonrendeletet készítünk előterjeszteni, illetve több önkormányzati ingatlanra vonatkozóan pályázati kiírás, valamint értékesítési kiírás kerül előkészítésre. Közbeszerzéssel kapcsolatos napirendet is készítünk elő, valamit van néhány elmaradt napirendi pont az elmúlt testületi ülésről, amelyek ismét napirendre kerülnek.

A lakosság körében közérdeklődésre tarthat számot a közbiztonsággal kapcsolatos beszámoló, melyet a helyi Rendőrkapitányság készít elő, valamint tájékoztatót fogunk meghallgatni a Roma Nemzetiségi Önkormányzat munkájáról.

Az irodavezetői értekezleten szót váltottunk még a járások felállításával kapcsolatos aktuális kérdésekről is. Soron következő változás, hogy a szabálysértési feladat ellátás április 15-től a kormányhivatal hatáskörébe kerül. Polgármesteri Hivatalonként 2-2 ügyintéző kollégát kellett erre a feladatellátásra megjelölnünk. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések napi szinten folyamatosan zajlanak a kormányhivatallal.
Egyelőre úgy tűnik, hogy ez a feladatellátás most áprilistól várhatóan december 31-ig kormányhivatali szinten kerül megszervezésre, majd ez követően ez is a járási feladatellátásba fog bekerülni.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.03.16./

 

    Közgyűlést tartott a Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület

 

               
                                                          

Évindító közgyűlését tartotta a sárospataki Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület. A mintegy 470 tagot számláló civil szervezet továbbra is fontosnak tartja az élővizeik halasítását, a versenyhorgászat erősítését, s az eredményes gazdálkodás megvalósítását. A közgyűlésen elhangzottakat Pingor Zsolt, az egyesület elnöke foglalta össze…
 

 


Pingor Zsolt

      

Elmondta, hogy több egyesület esetében - főleg az ország középső részén - 15-30 %-os taglétszám visszaesés tapasztalható, náluk viszont 9 fővel növekedett a létszám az előző évhez képest. Ez mindenképpen növeli a gazdálkodási alapot, és egy biztosabb gazdálkodást jelent számunkra.

Az egyesület elnöke kiemelte, hogy a halasításra továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek, az éves kiadásuk legnagyobb részét - több mint a 70 %-át – a halasítások teszik ki. Ebben az évben a horgászegyesület 90 mázsa halat, pontyot, csukát, vegyes keszeget helyezett ki a vizeibe. Ezek mindegyike fogható méretű hal volt.

Nagy hangsúlyt helyezünk a versenyekre és azok színvonalára. Évről évre, legalább öt versenyt rendezünk meg a saját vizeinken. Ezen kívül a versenycsapatunk a rengeteg nívós díjat hoz el a környező versenyekről.

A sárospataki közgyűlésen a megyei horgásztársadalom vezetése is jelen volt, akik közül Lajos Zsigmond a következőképpen fejezte ki elismerését:
Sárospatakon, úgy gondolom, hogy a Pingor Zsolt vezette egyesület nagyon tisztességes, korrekt munkát végez. Jól halasítanak, jól kommunikálnak a tagság felé, elfogadtatják a programjukat. A tagság láthatóan jól érzi magát az egyesületben.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.03.16./

 

    Nemzeti ünnep -1848 március 15.

 

               
                                                          

 


 

      

Március 14-én emlékeztünk meg a Szent Erzsébet Általános Iskolában az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről. Délelőtt az osztályok képviselői koszorút helyeztek el annak a háznak a falán, amelyben Kossuth Lajos sárospataki jogakadémiai tanulmányai alatt tartózkodott - számolt be Kissné Murányi Andrea igazgatónő...


Az iskolai műsorban közreműködtek a 4.a és 4.b osztályos tanulók, az énekkarosok és Czabányi Attila főiskolai hallgató.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.03.16./

 

    Méltóképpen emlékeztünk a szabadságharcra

 

               
                                                          

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékező ünnepségünk március 15-én 11 órakor kezdődött az iskolakerti Kossuth szobornál. Nemzeti ünnepünk alkalmából beszédet mondott Dr. Kovács János Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közgyűlésének főjegyzője…
 

 


Dr. Kovács János

      

Az ünnepségen nagyon sok sárospataki polgár részt vett, akik a tartalmas ünnepi beszéd után ragyogóan szép műsort tekinthettek meg – volt, amikor tapssal szakították meg a műsort, annyira tetszett az elhangzott dal. Az elhangzottak és a látvány csodálatos összhangját figyelhettük meg, hiszen a nemzeti színekkel domináló színpad előtt a Bodrog Néptáncegyüttes táncosai hol lelkesítő, hol pedig gyászra hajló táncokat jártak az elhangzó produkció tartalmának megfelelően. Ehhez járultak hozzá a díszsorfalat álló, korhű ruhákba öltözött lovasok, akik az Iskolakert fái alatt sorakoztak fel.
Miután a szűnni nem akaró taps elcsendesült, először az Önkormányzat, majd a különböző intézmények és pártok képviselői helyezték el koszorúikat a Kossuth szobor talapzatánál.

A 48 emlékezete című összeállításban közreműködtek: Enghy Sáron, Kiss Melinda, Rusznyák Ágnes, Czabányi Attila, Darmos István, Tarnavölgyi László, táncosok a Farkas Ferenc Művészeti Iskola Pacurka csoportjából és a Bodrog Néptánc együttesből. A lovas sorfalat a Zemléni Lovas Egyesület lovasai adták.

Idén a városi megemlékezés mellett rendhagyó programok is várták a március 15-ét ünneplő közönséget: történelmi játszóház a helyszínen, majd 15 órától A KÖLTŐ VISSZATÉR című rockopera vetítésére került sor A Moziban. A felvétel a 8KOR SZÍNHÁZ előadásáról készült 1998-ban A Művelődés Házában.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók 1. >>>               További fotók 2. >>>       YouTube videó>>>

Törő Gábor
/2012.03.15./

 

    „A szabadság ősi földjén”

 

               
                                                        

Az idén az 1848. március 15-ei megemlékezést „A szabadság ősi földjén” című projekt keretében szerveztük meg. Arra törekedtünk, hogy mindenki ráhangolódjon nemzeti ünnepünkre, ezért előzetes feladatokat kellett osztálykeretben megoldani. A projekt szervezői: Császár Erika, Polyákné Szebényi Erika.
 

 


Császár Erika

      

Az „1848 méteres Séta Sárospatakon elődeink nyomában” feladat alapján minden osztály végiglátogatta Sárospataknak azokat a történelmi emlékhelyeit, amelyek ehhez a korszakhoz kapcsolódnak és hibátlanul megoldotta a feladatokat.

Ezzel az volt a célunk, hogy a gyerekek minél jobban belemélyedjenek városunk múltjába és történelmébe, ismerjék meg azokat az eseményeket, híres embereket, akik szülővárosunk hírnevét öregbítették, legyenek büszkék rájuk és arra, hogy itt élnek.
Az ünnepre való ráhangolódást továbbá az is segítette, hogy több napon keresztül közösen mondtuk el a Szózatot és hallhatták iskolánk tanulóinak gondolatait a hazaszeretetről.

Előzetes feladatként kokárdát is kellett készíteniük. Ezzel a közösség- és nemzettudat érzését akartuk bennük erősíteni. Úgy gondoljuk, hogy elértük célunkat, hiszen szebbnél szebb munkák születtek.
Ezúton is gratulálunk iskolánk valamennyi tanulójának és pedagógusának a sikeresen elvégzett munkáért.


 Polyákné Szebényi Erika

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.03.15./

 

    Ünnepi megemlékezés a Sárospataki Református Kollégiumban

 

               
                                                          

 


 

      

Csak meghajoltunk,
De el nem törénk”
Petőfi Sándornak ezzel az idézetével emlékeztünk az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra március 14-én az iskolakertben már több évtizede álló Kossuth szobornál iskolánk diákjainak, tanárainak részvételével...

A nagy szellemű elődök emlékezetének megidézésére színvonalas műsor keretében került sor. A magyar nép dicsőséges forradalmának emlékét Verók Zsuzsanna, 4 éves teológiai hallgató, az általános iskola, a gimnázium tanulói és kórusa korabeli versek, beszédek, Kossuth-nóták és toborzó tánc segítségével idézték meg.
Az ünnepi műsor rámutatott arra, hogy ’48 eszméje, szellemisége mind a mai napig útmutatást nyújt nekünk magánéletben, politikában és közéletben egyaránt, olyan erkölcsi tartásra kötelez, amelyre mindannyiunknak szükségünk van 164 évvel a történtek után talán még inkább, mint bármikor.
A műsor készítésében részt vettek Bak Adrienn kórusvezető, Demkó Ferenc tanár úr, György-Kosztikné Sáfár Katalin tanárnő, Holló Emese tanárnő és a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanárai.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.03.15./

 

   XII. MOGYI – SUSI – Nemzetközi Gyermek-Labdarúgó Torna

 

               
                                                        

2012. március 11-én (vasárnap) rendezte meg a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola – SUSI – azt a nemzetközi teremlabdarúgó tornát, melyen 12 csapat vett részt. Nevezett csapatok: KAC KASSA (2 csapat); DVTK; NYÍREGYHÁZI KERTVÁROS; TOKAJ DSE; GÖRÖG FS; BORSOD VOLÁN (2 csapat); SUSI (4 csapat) - küldte a beszámolót Belicza János szervező...
 

 


Belicza János

 


Sikora Attila

      

A nemzetközi rendezvény az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokában került megrendezésre. A kilátogató nézők, a mérkőzéseken szép gólokat, tehetséges gyerekeket és a 2001 valamint a 2003-ban született játékosokat láthatták. A labdarúgó torna főszponzora a MOGYI Kft. volt. Az eseményen nem csak a labdarúgásé volt a főszerep, hiszen a gyermekek – a mérkőzések közötti szünetekben – kipróbálhatták a sárospataki SOROMPÓ DARTS CLUB versenyzői segítségével – a darts sportágat; asztaliteniszezhettek a nemrégen megalakult ÁVG DSE által; valamint a SÁROSPATAKI MODELLEZŐ KLUB jóvoltából egy bemutatót is láthatnak! A szervezők büszkék arra, hogy nagyon jó csapatok vettek részt a kupán. Az eredményhirdetésnél, a díjakat, Tímáriné Király Sarolta – a Református Általános Iskola igazgatója és Sikora Attila – alpolgármester úr adta át.

EREDMÉNYEK: 2001-ben születettek:
1. BORSOD VOLÁN
2. SUSI KÉK
3. DVTK
4. SUSI PIROS (2002)
5. TOKAJ DSE
6. KAC KASSA

LEGJOBB KAPUS: JUHÁSZ MILÁN (BORSOD VOLÁN)
LEGJOBB JÁTÉKOS: CZINK MILÁN (DVTK)
GÓLKIRÁLY: MOLNÁR CSABA (SUSI)

2003-ban születettek:
1. GÖRÖG FS
2. BORSOD VOLÁN
3. KAC KASSA
4. NYÍREGYHÁZI KERTVÁROS
5. SUSI PIROS (2004)
6. SUSI KÉK

LEGJOBB KAPUS: JAKAB LEVENTE (BORSOD VOLÁN)
LEGJOBB JÁTÉKOS: CSATÁRI GERGŐ (GÖRÖG FS)
GÓLKIRÁLY: VÁNYI ZSOMBOR (NYÍREGYHÁZI KERTVÁROS)

Az esemény főtámogatója: MOGYI KERESKEDELMI Kft.
Az esemény támogatói: Árpád Vezér Gimnázium, Sárospatak Város Önkormányzata, SÁROSPATAK ÚJSÁG, SOROMPÓ DARTS CLUB, www.sarospatak.hu, www.boon.hu, Zemplén TV, www.borsodsport.hu, Észak Magyarország, Szvitankó Tamás – Video Tomix Stúdió, HUNYADI ABC – KENÉZLŐ, STC, Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, Györki Erika, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sárospataki MODELLEZŐ Klub, SZÜLŐK, akik nélkül nem lenne SUSI.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 Törő Gábor
/2012.03.14./

 

    Pilinszky-est a Szent Erzsébet Házban

 

               
                                                        

A „Kráter peremén” címmel március 5-én 18 órától tartott előadást a Pilinszky-versek témakörében Kuklay Antal. Az est az előadássorozat 4. állomása volt, melyen a 20. század nehéz sorsú költőinek kései költeményei kerültek a középpontba...
 

 


Kuklay Antal

      

Kuklay Antal szerint, szenvedésről beszélünk, most aktuális, mert nagyböjt van. Egyik központi témája Pilinszkynek a szenvedés. Ennek van többféle dimenziója maga a testi szenvedés, de még inkább az a fajta szenvedés, amit Jean francia költő úgy fejez ki, hogy a költő, akinek elérhetetlen vágyaktól vérzik homloka mély sebekben. Ez az elérhetetlen vágy az abszurd, tökéletesség teljesség, ami töredékes, törékeny ember számára elérhetetlen.

Pilinszky életének csúcspontja a Kráter című költemény, később az életművét összefoglaló kötet is ezt a címet kapta.

Pilinszkynek én a kései verseivel foglalkozom, ezek érett, letisztult versek, amikor már a fiatalkori egzisztenciális viharokon túl van. Nagyon sok szempontból világítja meg az emberi helyzetnek, az emberi életnek az alapproblémáit, ezeken a problémákon igyekeztünk végig menni, de mindig abban egységben, ahogyan Pilinszky ezt megélte – tette hozzá Kuklay Antal egri kanonok.

A versekkel kapcsolatban a nyelvi szerkezet nemes mivoltát emelte ki. A késői versek egészen letisztultak. A nyelvi szegénység útját járva eljutott egy olyan fokra, amikor a verset már kívülről megszabadította minden lehetséges járulékos elemtől a szabályosság, a rím a ritmustól. Maradt magának az emberi nyelvnek a belső zöngéje, belső zenéje és a vers magját képező költő képet elrejtette az első hallásra érthetetlen felfoghatatlan prózai nyelvi szerkezet mögé.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.03.14./

 

    Szívnyitogatás: Tér-installáció A Moziban

 

               
                                                        

Az ország nemrégiben elhunyt mesemondója Páhi Emma néni tiszteletére tartottak emlékvetítést A Moziban. Egy tér-installáció segítségével a tündérmesék világába kalauzolták az érdeklődőket. A különleges esemény miatt a sárospataki mozi is az érdeklődés középpontjába került az utóbbi időben.
A Szívnyitogatás elnevezésű térinstallációnak lehettek részesei a sárospataki moziba látogatók. Hogy pontosan mi is ez, és, hogy miért az elnevezés, Huszár Andrea szobrász- képzőművész árulta el…
 

 


Páhi Emma

      

Ki kell nyitnunk a szívünket, a lelkünk és az elménk számára, hogy sugározzunk. Ebbe segített az ország leghíresebb mesemondója, igaz már csak videó felvételen keresztül.

Ez egy emlékvetítés, illetve Pápai Istvánné Páhi Emma emlékezetére történik ez az este. A leghíresebb mesemondója az országnak. Általa, illetve imáiban és Rátonyi Lászlónak egy álmában jelenik meg egy gyönyörű szép kép, az ország sorsáról. Az este remélhetőleg ennek a fényében lesz eltölthető.

Szakmailag egy térinstallációról van szó, ami a laikusok számára nehezen definiálható fogalom. Meghívást kaptunk a moziba, ide Sárospatakra.
Ez egy térben vetülő háromcsatornás, tehát három képmezős film, egy fény film. Én magam szobrász vagyok, tehát szobrászi módon fogalmazom meg. Szakmailag ezt háromcsatornás installációnak nevezzük, de én fényfilmnek mondom most.

Az, aki eljött a vetítésre különleges élményben részesült. A tündérmesék hazájában vetült egy olyan film, ahol a nézők számára remélhetőleg ismét átélhető volt a mesék varázslata - Emma néni személyén keresztül, Ő pedig most egy lelki formában volt közöttünk és így segített.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.14./

 

    Újra járhatunk focimeccsre a hétvégéken

 

               
                                                          

A tavasz kezdetének legbiztosabb jele, hogy indul a labdarúgó bajnokság tavaszi fordulója. A hangulatot előtte egy nagyon jó bállal alapoztuk meg, amiről a mellékelt képek is tanúbizonyságot tesznek. A sorsolás szeszélye folytán szombaton mind a felnőtt, mind az utánpótlás gárdánk idegenben játszott. A „nagyok” Hajdúszoboszlóra utaztak, ahol már nagyon várták őket, hogy a tavalyi pataki vereségért visszavágjanak - küldte a tudósítást Koscsó István az STC Baráti Kör elnöke...
 

 


Braun Zsolt

 


Beimli Zsolt

 


Koscsó István

      

Nemcsak mi, ők is kíváncsiak voltak az új pataki tizenegyre. Az elején egymást kóstolgatták a játékosok, míg a 6. percben megtört a jég. Egy jobb oldali beadást továbbcsúsztatva, majd a kapus felett átemelve megszerezték a hazaiak az áhított vezetést. 1:0
Négy perc múlva viszont a baloldalon voltak eredményesek, mert az erősen sugárzó nappal szemben védő kapusunk az egyébként nem gyenge erejű lövést nem látta. 2:0
A kétgólos vezetés láthatóan megnyugtatta a vendéglátókat. Mi is próbáltunk talpra állni, de a sorozatos hibák miatt nem jutottunk el a kapuig.
A 25. percben a baloldalon felfutó csatár a tizenhatos vonalának környékéről adta volna be a játékszert a kapu előterében lévő társainak, de az lecsúszott a lábáról. Vesztünkre, ugyanis ez a kapusunkat is becsapta. 3:0
Pontosan fél óra telt el a mérkőzésből, amikor a szélről beadott labdát a játékos úgy kapta a kapuval szemben mintegy 15m-re, hogy nem állt a közelében senki. Farkasszemet nézett portásunkkal, majd mellette ellőtt, így szerezte meg a negyedik találatot. 4:0
Ezzel az eredménnyel ért véget az éppen nem magas színvonalú első félidő.
A második játékrészben bíztunk a szépítésben. Edzőnk a szünetben cserékkel erősítette meg a védelmünket, menteni próbált a nagyobb arányú vereségtől, de nem sokat segített a helyzeten. Már a 3. percben két csatár vitte a labdát a kapusunkra hátvédjeinket maga mögött hagyva. 5:0
A szegényt még az ág is húzza: az 58. percben mintegy 25m-ről a tizenhatos bal oldali sarka irányából rúgtak szabadot a fürdővárosiak. A belőtt labdát hátvédünk próbálta, - a képen is látható szorongatott helyzetben – menteni, de pechünkre az a kapu bal sarkában kötött ki. 6:0
Két perc múlva szépíthettünk volna, de csatárunk ígéretes helyzetben a kapust találta el.
A 75. percben a bíró hátvédünk belépőjét látta szabálytalannak, s a tizenegyes pontra mutatott. 7:0
A 82. percben a csatár kicselezte védőinket, s a kapus felett átívelve a labdát állította be a 8:0-ás hazai győzelmet.
Ezen kívül is voltak helyzetek. Igaz többnyire a mi kapunk előtt. Braun Zsolt a bekapott nyolc gól ellenére bravúros védéseivel egy még nagyobb vereségtől mentett meg minket, így méltán kapta meg a legjobb patakinak járó pezsgőt.
A végeredmény ellenére sem kell elcsüggedni. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a hazaiak a bajnokság megnyerésére törekszenek, amitől mindössze három pont választja el őket, s például Habi személyében olyan játékosok is vannak a csapatban, akit még nem régen a magyar bajnok Debrecen tizenegyében láttunk.

A soron következő három bajnoki fordulót hazai környezetben játsszuk. Szurkolóink buzdítására is nagy szükség lesz, ezért kérünk minden patakit, jöjjön, szurkoljon játékosainknak, s jelenlétével csökkentse az ellenfél önbizalmát.

Beimli Zsolt fiai, utánpótlásunk, akik a téli eligazolások miatt létszámban nagyon megcsappantak, Felsőtárkányban vendégeskedtek és 3:1 arányban diadalmaskodtak a helyiek felett. Ezzel a győzelmükkel két helyet léptek előre a tabellán.

Mesterük a következőképen értékelte az ott történteket:
A tavasz első összecsapását a Felsőtárkány csapata ellen játszottuk le idegenben. Kettő és fél óra utazás után érkeztünk meg a helyszínre. Csodaszép napos idő és dimbes-dombos, döcögős pálya fogadott minket. A kezdő csapat: Iván Viktor, Helmeczi Balázs, Macsi Máté, Solymosi Soma, Mészár Csanád, Rostás József, Bartha Attila, Leitner Lóránd, Takács Tamás, Köteles Csaba, Tóth Erik. Cserék: Kovács Tamás, Farkas Tamás.
Játékunkon nagyon érződött a kora tavaszi forma. El kell mondani azonban, hogy nagyon fegyelmezetten és nagy akarattal játszott csapatunk. Jól kezdtük a mérkőzést, ennek eredménye lett, hogy már a 10. perc környékén Köteles Csaba egy csodálatos mozdulattal a 16-os bal sarkáról kilőtte a hosszúsarkot. Kiegyenlített játék folyt ezután a pályán. A félidő derekához érve, érthetetlen módon többszöri pontatlanság és kapkodás jellemezte játékunkat. Szerencsére átvészeltük ezt az időszakot.
A 30. perc körül Takács Tamás vitte el a labdát nagyszerűen baloldalon. Kitűnően tette azt keresztbe Köteles Csabának, ő elegánsan visszagurította a szembe érkező Rostás Józsefnek, aki, szép gólt rúgott 17 méterről.
A második félidőt nagy nyomással kezdte a hazai csapat. Próbálkozásaik egyszer sikerre is vezettek.
A félidő derekától kiegyenlített játék folyt a pályán. Helyzetek voltak itt is, ott is, -kihasználatlanul. Elég sok szabálytalanságot követtek el ellenünk ebben az időszakban.
A 80. percben Köteles Csabát rúgták fel úgy becsületesen a kapuval szemben 18 méterre. A szabadrúgást maga a sértett végezte el. Egy pazar mozdulattal helyezte azt a kapu jobb oldalába. A mérkőzés végén a hazai csapatnak volt még egy ordítóan hatalmas lehetősége, de kihasználatlanul maradt.

Jók: az egész csapat. Kiemelkedő teljesítmény: Köteles Csaba és Leitner Lóránd.
Gratulálunk edzőnek és játékosnak egyaránt!

Hétvégi program:
16.-án pénteken Kazincbarcika utánpótlás csapatait fogadjuk. 11 órától a 19 éven aluliak, míg 13 órától a 17éven aluliak küzdenek meg egymással.
18.-án vasárnap 15 órai kezdettel a felnőttek Baktalórántháza tizenegyével mérik össze tudásukat.
Hajrá Patak!

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

az STC Baráti Köre
/2012.03.13./

 

    Rendkívüli ülés tartott a Képviselő Testület

 

               
                                                        

Március 12-én, hétfőn rendkívüli testületi ülést tartott Sárospatak város Képviselő-testülete, melynek aktuálisát leginkább a Sárospataki Idegenforgalmi Információs Nonprofit Kft. ügyvezetői megbízása adta - nyilatkozta Aros János polgármester...
 

 


Sajószegi Gábor

      

Mint ismeretes, korábban Dr. Dankó László látta el az ügyvezetéssel kapcsolatos feladatokat, aki díjazás nélkül egy évre vállalta. Az idő letelt és jelezte, hogy továbbá nem tudja vállalni ezt a feladatot. Megköszönjük a munkáját Dr. Dankó Lászlónak, nemcsak mint ügyvezető, hanem mint a Sárospatak és Környéke Turizmusáért Egyesület korábbi vezetője is nagyon sokat tett annak érdekében, hogy az idegenforgalom, a turizmus nem csak Sárospatakon, hanem a környéken is fellendüljön.
A következő egy évre Sajószegi Gábort bízta meg a képviselő-testület, aki díjazás nélkül látja el a feladatokat.

Következő napirendi pontunk egy önkormányzati ingatlant terhelő földhasználati jog bejegyzéséről szólt. Az Arad utcai autóbusz parkoló mellett, a FOR YOU2 Kft tulajdonában van egy felépítmény, az alatti lévő terület viszont önkormányzati tulajdonban van. Közterületként van nyilvántartva és ez idáig nem volt bejegyezve a Földhivatalban az épület. Ezt a mulasztást pótoljuk most, vagy adunk lehetőséget, hogy pótolja a tulajdonos.

Közművelődési megállapodás megkötésére is sor került ezen az ülésen. Tavaly nyáron egy egészen komoly kapcsolatot sikerült kialakítani a Crescendo Nyári Akadémiával, ami a Zemplén Művészeti Fesztivál mellett most már egy újabb, nagyon értékes színfoltja Sárospatak nyári kulturális életének. Ezzel kapcsolatban kötöttünk egy közművelődési megállapodást amire azért volt szükség, hogy mindenki lássa, komolyan szeretnénk a jó együttműködést a Crescendoval. Továbbá, a pályázati lehetőségek kihasználásához is szükség volt erre a megállapodásra.

 


Aros János


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.03.13./

 

    A Humán Bizottság üléséről

               
                                                        

2012. március 12-én 14 órakor kezdte ülését a Humán Bizottság, hogy felkészüljön az ugyanezen a napon tartott rendkívüli testületi ülésre. Így a napirendjük is hasonló volt ahhoz, ők is tárgyaltak a SIDINFO vezetői állásának betöltéséről, a Crescendóról és a TISZK-ről. Részletesebben Szvitankó Tamás bizottsági elnök számolt be az ülésen elhangzottakról…
 


Sajószegi Gábor

Szvitankó Tamás

      

Az első napirendi pont a SIDINFO Nonprofit Kft-vel volt kapcsolatos, köztudott ugyanis, hogy tavaly márciusban Dr. Dankó László vállalta el a SIDINFO Nonprofit Kft ügyvezető igazgatói szerepét egy évre - mindez díjazás nélkül történt. Ez az év eltelt, így SIDINFO Nonprofit Kft élére új embert kellett keresni. Több személyt megkerestünk, sok emberrel beszélgettünk, de mivel erre most az önkormányzatnak anyagi forrása nincs, hogy ez egy fizetett, betöltött állás legyen, ezért nagyon sokan visszamondták ezt a felkérést.

Végül Sajószegi Gábor - aki A Művelődés Háza dolgozója - elvállalta egy évre díjazásmentesen ezt a funkciót. A mi általunk tett elképzeléseket támogatja, hasonló elképzelési vannak, hogy ebben ez egy évben hogyan is működjön ez a SIDINFO Nonprofit Kft. Tulajdonképpen egy szoros kapcsolatot akar A Művelődés Házával, ami nem lesz nehéz, hiszen az egész sarokbástya A Művelődés Háza kezelésében van és azok a tervek, amiket ő elgondolt, összecsengenek A Művelődés Háza elképzeléseivel.

A második napirendi pontban egy felkérésben kellett döntenünk, támogatói hozzájárulást, nyilatkozatot kért tőlünk a Crescendo Nyári Akadémia, ugyanis a különböző pályázatoknál szükség van támogatói nyilatkozatokra. Sárospatak Város örömmel teszi ezt, hiszen a Crescendo Nyári Akadémia rendezvényei mindig nagyon színvonalasak, amikre nagy érdeklődéssel tekintenek a pataki emberek és az idelátogató turisták. Hasonló szerződést kötöttünk már a Szent Erzsébet Ház képtárával is.

Harmadik napirendi pont azzal függött össze, hogy a megyének le kellett adni a középfokú intézményeit, köztük a szakképzőket is. A megyei TISZK központja eddig Miskolc volt, de mivel jelenleg a Vay Miklós Szakképző Iskola a TISZK legnagyobb létszámú intézménye, így a TISZK központja Sárospatak lesz.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.03.13./

 

    Kalandozások A Tokaj-Hegyaljai borvidéken

 

               
                                                        

A Tokaj-hegyaljai kalandozások a Béres Pincészet bemutatkozásával folytatódott március 12-én. Zöldi-Kovács Árpád birtokigazgató mutatta be az erdőbényei központú pincészetet. A gyógyszeriparból jól ismert Béres család gondolatait és törekvését tolmácsolta a cég képviselő: „Azt valljuk, hogy a tokaji bor és a Béres Csepp egy ponton mindenképpen összeköthető: mindkettő valódi hungarikum...
 

 


Zöldi-Kovács Árpád

      

Hungarikumot szolgálni, értékeit, hírnevét, rangját építeni megtisztelő, nemes és egyúttal felelősségteljes feladat. Erre vállalkoztunk, amikor a világ ezen páratlan részén, Tokaj-Hegyalján, a festői Erdőbényén 2002-ben birtokot vásároltunk és pincészet kialakításába kezdtünk „.

A bemutató előadás a birtok dűlőit, a megvalósult beruházás állomásait és a cég által éltre hívott fesztiválokat, kulturális programokat is felvonultatta.

A borokat népes közönség, közel 200 fő kóstolta. Az egyre bővülő létszám továbbra is érinti a borásztársadalmat és kulturált borfogyasztók nagy táborát. Intézményünk számára öröm, hogy e rendezvénnyel is találkozási pontja lettünk a Tokaj-hegyalja értékei iránt elkötelezett látogatóknak.
A sorozat előadását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.03.13./

 

Változások a katasztrófavédelemnél

 

               
                                                         

Katasztrófavédelmi kirendeltség-vezetői értekezletet tartottak 2012. március 8-án Sárospatakon, a Polgármesteri Hivatal dísztermében. Az értekezletet Kovács Sándor tűzoltó alezredes, az Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője tartotta, aki lapunknak is nyilatkozott az előző év értékeléséről és a katasztrófavédelem aktuális feladatairól…
 

 


Kovács Sándor

      

A 2011-es év átlagos volt a katasztrófavédelem, tűzvédelem, és a polgári védelem életében. Rendkívüli események nem következtek be olyanok, mint például a 2010-ben évben az árvizek voltak. A tűzesetek és egyéb káresetek száma és mértéke is átlagosnak volt mondható, hasonlóképpen a műszaki mentések számával. A lakosság felkészítése viszont intenzívebb volt az előző éveknél a polgári védelem területén, tehát inkább egy megelőző tevékenység volt jellemző 2011-ben.

Átcsoportosításokra kerül majd sor a főváros, és más tűzoltóságok tekintetében is, ugyanis lefedetlen területek, un. fehér foltok vannak, amelyen lévő települések a hivatásos tűzoltóságoktól 25 kilométeres távolságon túl helyezkednek el. Ezeknek a védelme érdekében a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltóegységeket hoz létre. Ezen a tűzoltóegységeken fognak szolgálatot teljesíteni majd a hivatásos tűzoltók, természetesen egy őrsparancsnok vezetésével, irányításával, egyébként szakmailag pedig a hivatásos tűzoltó parancsnokságok alárendeltségében fognak majd működni. A vezetőjük közvetlenül a hivatásos tűzóság parancsnoka lesz. Ezeknek az őrsöknek a létszámmal való feltöltése a közeljövőben fog majd bekövetkezni, lesznek olyan helyek, amelyek már április elsejével feltöltésre kerülnek.
Azok a kollégák, akik az új állománytábla alapján nem kerültek beosztásra, ők sem kerülnek ki a rendszerből. A katasztrófavédelem és a tűzvédelem nem engedheti meg magának azt, hogy felkészült, szakmailag csúcson lévő tűzoltó kollégák az utcára kerüljenek. Ők továbbra is állományban maradnak, és át lesznek csoportosítva, vezényelve egy lakóhelyükhöz közeli helyre.

Egy élő dolog volt a közelmúltban védelmi bizottságok működtetése, amikor hóhelyzet volt a térségben. A védelmi bizottságok a határozatban foglaltakat maradéktalanul végrehajtották az Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén. Ezt mutatja az is, hogy a hóhelyzet idején, itt Borsod-Abaúj-Zemplén megye Zemplén és Abaúj részénél elzárt település nem volt. A KPM is maximálisan tette a dolgát, így eleget tudtunk tenni a lakossági elvárásoknak.

A meteorológusok jelzései szerint a 2012-es év egy csapadékmentebb, forró, aszályos év lesz. Ezért nem igazán készülünk nagyobb árvízre. Természetesen a napi feladatok így is megvannak, különösen a tűzoltóságok részére, az utóbbi időben lehet látni, hogy elég sűrűn kerülnek riasztásra száraz idő esetén. Ezeknek a feladatoknak eleget kell tennünk.

Az árvízi felkészülés az, amire ezt az időszakot felhasználja a katasztrófavédelem. Adatlapokat készítünk, nyilvántartásba vesszük azokat a helyeket, ahol homokot lehet majd szerezni, feltérképezzük, hogy honnan tudunk majd zsákokat szerezni, hogyan tudunk majd erőt, eszközt átcsoportosítani. Ez most egy tervezési, megelőzési időszak.

Felvetődik a kérdés, hogy a megváltozott struktúrában hogyan történik a hatósági, szakhatósági ügyintézés. Az ilyen ügyekkel foglalkozó kolléga Tóth János, a Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóságon teljesít szolgálatot, ő intézi az itteni ügyeket. Az egy más kérdés, hogy a megkereső levelek hivatalból az Encsi Kirendeltségre érkeznek, viszont mi egymás között, belső postázással az ügyeket átadva naprakészek tudunk lenni a hatósági, szakhatósági ügyek intézésében. Az állampolgár nem vesz észre ebből semmit, mert a kolléga itt teljesít szolgálatot, elmehet hozzá ugyanúgy, mint eddig a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóságra, itt fogadják az ő kérelmeit, ügyeit. Az egy más kérdés, hogy hatósági ügyben már nem a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság jár el, hanem az Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, viszont az ügyintézés változatlanul itt folyik.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.03.12./

 

    Véget ért a megyei II. osztályú sakkbajnokság

 

               
                                                        

Véget ért a megyei II. osztályú sakkbajnokság, melynek utolsó fordulójában Edelényben szerepeltünk. Mindkét város a 2. számú csapatát indította ebben az osztályban. 12 fő helyett csak 10 emberrel tudtunk elutazni a találkozóra, s így is sikerült megszerezni a győzelmet és ezzel együtt a bajnokság 5. helyét, fél ponttal megelőzve Edelényt - küldte a tudósítást Tóth Tamás sakkozó...
 

 


Tóth Tamás

      

Edelény II. – Zemplén Együtt (Sárospatak II.) 5-7

Győztek: Simai Gábor, Lukács András, Tánczos Gábor, Csatlós Kornél, Sütő Béla, Szuetta Mihály,

Döntetlen: Tóth Tamás, Nagy Sándor.

Az NB II. 7. fordulójában Debrecenbe utaztunk, ahol a tavaly NB I. B-ből kiesett Debreceni Sakkbarátok fogadtak bennünket. Mivel céljuk az azonnali visszakerülés, így az egyik bajnokesélyest tudhattuk ellenfelünknek. Papíron is jobbak voltak, ennek megfelelően nem bántak velünk kesztyűs kézzel: Debreceni Sakkbarátok – Sárospatak 10-2

Döntetlen: Balogh László, Isépy József, Kovács Tamás, Tóth Levente.

Következő mérkőzésünk március 25-én lesz az Árpád Vezér Gimnáziumban délelőtt 10 órától, vendégünk a Debreceni Betű, akik hozzánk hasonló játékerőt képviselnek, bár az első két táblán FIDE mesterekkel kell felvennünk a küzdelmet.
A bajnokság állása, partik, információk olvashatók a magyar Sakkszövetség honlapján

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.03.12./

 

Informatikai fejlesztések a városi könyvtárban

 

               
                                                         

Új év - új feladatok! – mondhatnánk A Művelődés Háza és Könyvtára, Zrínyi Ilona Városi Könyvtára előttünk álló feladatainak áttekintésekor. Nagy örömünkre szolgál, hogy az elmúlt évben elkészült a könyvtárunk honlapja: (http://www.bazkonyvtar.hu/spatak ), és sikerült online módon elérhetővé tenni az adatbázisunkat is - számolt be Kövér Sándorné a könyvtár vezetője...
 

 


Kövér Sándorné

      

(Elérhető könyvtárunk weblapjáról, és a http://opac.rfmlib.hu/WebPac_SAROSPATAK/CorvinaWeb címen is. A munka azonban nem áll meg! Folyamatosan dolgozunk a honlapunk fejlesztésén. Közben újabb nagy feladat vár ránk: minél hamarabb szeretnénk áttérni a számítógépes kölcsönzésre.

Ennek érdekében elkezdtük könyvállományunk vonalkódozását, és létre kell hoznunk az olvasói adatbázisunkat is. Ezen feltételek megvalósulásával egy újabb fejlődési szakaszba léphetünk, magasabb szintre emelve szolgáltatásaink színvonalát.
Kérjük, támogassák munkánkat észrevételeikkel, javaslataikkal!
Látogassanak el könyvtárunkba személyesen, és nézzék meg honlapunkat is!

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.12./

 

Dr. Gulyás Gergely tartott fórumot a Városházán

 

               
                                                          

2012. március 7-én 18 órától Dr. Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, az Alkotmány-előkészítő Eseti Bizottság alelnöke tartott fórumot a Polgármesteri Hivatal dísztermében. A Fórum témája a 2012. évi költségvetés és az önkormányzati reformok voltak. Aros János polgármester elmondta, hogy miért néztek nagy várakozással ez elé a fórum elé…
 

 

 


Dr. Gulyás Gergely

 


Aros János

 


Dr. Hörcsik Richárd

      

Kíváncsian várjuk, hogy az önkormányzati reformok milyen irányban fognak hatni, és mivel lassan a ciklus feléhez érünk, különösen az érdekel bennünket, hogy főleg ez a 2012-es esztendő mit fog hozni az önkormányzatok számára és mit fog hozni a lakosok számára. Annyi változás várható és az annyi új információ, hogy ezt a leghitelesebb forrásból és szóban szeretnénk megtudni Dr. Gulyás Gergely képviselő úrtól, aki az Előkészítő Bizottság alelnöke, illetve Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő úrtól

2013-tól ezek az átalakítások Sárospatakot kiemelten fogják érinteni, hiszen járási központ leszünk. Önkormányzati fenntartású intézmények kerülnek át az Államhoz, amit később szeretnénk visszavenni. A járások kialakításával kapcsolatban, a költségvetéssel kapcsolatban és az intézményeinkkel kapcsolatban várunk tájékoztatást.

Dr. Gulyás Gergely a tájékoztató anyagát az alábbiakban foglalta össze…
Nyilván nehéz év van mögöttünk, és a 2012-es év sem ígérkezik könnyűnek, mégis azt tudjuk mondani, reméljük, hogy a közmunkaprogram keretében számtalan új munkahelyet sikerült teremteni. Reméljük azt, hogy a gazdasági növekedés ebben az évben is megmarad. Azt is reméljük, hogy Magyarország végre egy olyan pályára tud álli, ami most már egy nagyobb növekedést jelent, és egyre több munkahelyet biztosít. Emellett még vannak kiemelt fontosságú célok ebben az évben, ilyen a magyar föld védelme, valamint az Európai Unióval való tárgyalások sikeres lezárása is. Arra törekszünk minden ügyben, hogy ezek a kérdések mielőbb lezárhatóak legyenek.

Az idei év legfontosabb konkrét terve egyfelől az, hogy egy fegyelmezett gazdálkodás mellett több munkahelyet tudjunk teremteni. Erre két forrás áll rendelkezésre.
Egyrészt a közmunkaprogram, amiben 190-200 ezer ember számára van lehetőség, hogy rész-, vagy teljes munkaidőben munkát vállaljon és emellett még az állam költségein képezze is magát. A másik, az Európai Uniós fejlesztési pénzek lehívásának a felgyorsításával azt szeretnénk, ha több építkezés, több helyi fejlesztés történne. Ráadásul a támogatásokat ezek között a régiók között sokkal jobban és hatékonyabban lehetne elosztani, mint ahogy ez eddig történt.

Ami még fontos kérdés ezen a területen, az egészségügy és az oktatás. Az oktatásnál az állam nagyobb szerepet fog vállalni a jövőben. Azt tudjuk mondani, hogy az elmúlt két évtizedben az a fajta oktatásirányítás, ami nagyon kevés jogkört hagyott az államnál, oda vezetett, hogy nagyon jó és nagyon rossz iskolák is létrejöttek. Senkinek nem lehet érdeke, hogy valaki melyik iskolába kerül, az döntse el hosszú távon, az előremenetel lehetőségét. Az állam nagyobb szerepet vállal a különböző tantárgyaknál, a Nemzeti Alaptanterv kialakításánál, és ez mindenféleképpen helyes.
A finanszírozásnál is egy felemás helyzet volt. Azoknál az önkormányzatoknál, akik hozzá tudtak tenni a saját költségvetésükből jelentős összegeket - az egyébként az iskolafenntartásra nem elegendő - állami normatíva felett, azok színvonalasabb oktatást tudtak biztosítani, mint azok - elsősorban kisebb közösségek, falvak - akik erre nem voltak képesek. Azt várjuk, hogy a visszaszerződésekkel maradnak önkormányzati működtetésben iskolák, sőt az önkormányzatnak komoly szerepe lesz a működtetésben, akármi is történik. Az állami finanszírozás egységesebb lesz és így az iskolák színvonala is közelít majd egymáshoz.

Hogy személyesen tudunk találkozni polgármesterekkel, a választókkal, a szimpatizánsokkal, sőt akár még kritikus állampolgárokkal is, annak az a jelentősége, hogy mi is kapjunk visszajelzéseket abból, hogy ami az elmúlt bő másfél év kormányzása során történt, milyen fogadtatásra talál, a választó polgárok körében. Így mi is kapunk ötleteket és kötetlenebb formában, hosszabban, az érvekkel való nagyobb nyitottság mellett tudjuk elmondani azt, hogy mit miért teszünk, és milyen jövőt képzelünk el Magyarországnak.

Lassan feléhez érkezik a kormányzás. Korábban is fontosnak tartottuk, de most még fontosabb, hogy a Fidesz politikusai, kormánypolitikusok tudják tartani a kapcsolatot a választókkal. Ezek az alkalmak lehetőséget adnak arra, hogy ne egyoldalú monológ legyen, hanem egy kétoldalú párbeszéd. Elsődleges célja ezeknek az összejöveteleknek, hogy mindenféle kérdést, amire igény van, meg tudjunk beszélni. Mi is visszajelzést kapunk arról, hogy melyek azok a területek, amelyekkel kapcsolatban a helyi vezetők, polgármesterek, a helyi képviselők, vagy akárcsak a politikához közvetlenül nem kötődő állampolgárok elégedettek, és hol gondolják, hogy javítani kellene.

A választópolgárok legjobban a gazdasági helyzetre és annak a konkrét következményeire kíváncsiak, tehát munkahelyteremtésre, illetve munkalehetőségekre, hogy miben tud segíteni az állam. Ezen kívül nagyon fontos kérdés, az hogy a föld védelmével kapcsolatosan milyen szabályokat készül az Országgyűlés elfogadni. Szintén sok kérdés vonatkozik arra, hogy, ami ez elmúlt másfél évben megtörtént, az milyen irányba vezet Magyarország számára és milyen jövőt kínál. Az utóbbi időben az Európai Unióval kapcsolatos kérdések is szép számmal felmerülnek.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.03.11./

 

Lakóházat veszélyeztetett a tűz Halászhomokon

 

               
                                                         

A Sárospataki Rendőrkapitányság járőrei 2012. március 6-án, koradélután intézkedtek Sárospatak – Halászhomlokon, amikor egy helyi lakos személyesen kért tőlük segítséget, mi szerint valaki begyújtotta a háza hátánál lévő száraz füvet, amit a szél a háza felé vitt tovább – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a kapitányság sajtóreferense…
 

 


Bacsó Tibor

      

A rendőrök értesítették a tűzoltóságot, majd megkezdték a tűzoltást, mivel közvetlenül a ház falánál már másfél méteres lángok csaptak fel és félő volt, hogy a tető is lángra kap. Mire a tűzoltók kiérkeztek, a rendőrök a helyi lakosok segítségével lapátokkal eloltották a tüzet. A tűzoltóknak már csak a ténymegállapítás maradt: a tűzoltás sikeres volt, a tűz tovább nem tudott terjedni.

A sikeres oltás ellenére a rendőrök nem hagyták annyiba az ügyet, mivel tűzgyújtási tilalom volt - ezt 2012. március 4-én a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal rendelte el. Felderítették, hogy a tüzet a tilalom ellenére egy helyi lakos gyújtotta meg, ráadásul őrizetlenül hagyta, ezért terjedhetett tovább.
Így a személlyel szemben a rendőrök szabálysértési feljelentést tettek, tűzgyújtási tilalom ellenére való tűzgyújtásért.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.11./

 

Folytatódik a Crescendo Nyári Akadémia Szalonkoncert-sorozata

 

               
                                                         

A Crescendo Nyári Akadémiát szervező Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány 2012 januárjától magyar és határon túli fiatal művészeket mutat be havonta jelentkező szalonkoncert-sorozatában. Március 9-én este a Református Imateremben tartotta harmadik hangversenyét - számolt be Füzesséryné Dudás Eszter
 

 


Füzesséryné Dudás Eszter

      

Az alapítvány családias hangulatú hangversenyekkel szeretne köszönetet mondani támogatóinak eddigi segítségükért, valamint lehetőséget kíván adni érdeklődő közönségének, hogy megismerje az alapítvány kulturális misszióját, céljait és az előtte álló kihívásokat. Nem titkolt célja továbbá, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a 2004 óta megrendezésre kerülő Crescendo Nyári Akadémia ifjú tehetségeinek. A tervezett műsor barokk, klasszikus és romantikus szerzők műveiből tevődik össze. A szalonkoncertek helyszínei között szerepel a Sárospataki Református Kollégium imaterme, valamint Budapesten az Osztrák Kulturális Fórum, Cseh Centrum és a Finn Nagykövetség reprezentatív kamaraterme.

2012 márciusában, a Crescendo-szalonkoncertek harmadik hangversenyén a háromszoros Amadeus győztes Anna Sofie Mojzesova (CZ), valamint a MOL kiemelten támogatott tehetsége, a Budapesti Nemzetközi Chopin és a Zágrábi ifjúsági zongoraverseny első díjasa Szokolay Ádám Zsolt ifjú művészek lépnek fel, akik a Crescendo Nyári Akadémia rendszeres résztvevői. Az este során szóló és négykezes zongoraműveket hallhatnak az érdeklődők, többek között - J.S. Bach, L. van Beethoven, Liszt Ferenc, F. Chopin, K.Slavitcký és A. Dvořák műveiből, ötvözve a klasszikus zongorarepertoár remekműveit a Visegrádi Négyek országainak kiemelkedő alkotásaival.

http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2012-03-07      20:31 Kulturkör (2. riport)

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.03.11./

 

Útfelújítás helyi kezdeményezéssel, képviselői támogatással

 

               
                                                         

A tavaszias idő nemcsak a napfényt hozza magával, hanem bizony az utcák kátyúit, vízzel telt, sáros gödreit is. A 6-os számú választó kerületben az ilyen utcák mellett élők kezdeményezésére lapátot, gereblyét fogtak az ott lakók és két utca javításába, átmeneti helyrehozatalába kezdtek a hétvégén - adta a tájékoztatást Zérczi László képviselő...
 

 


Zérczi László

      

Az ilyen kátyúk az Illyés Gyula utca és az Egressy Béni utca körforgalom felé eső végén minden tavasszal megnehezítik a közlekedők és az ott élők sorsát Bodroghalászban. Helyi összefogással március első hétvégéjén feltöltöttük az utcák kitaposott és megsüllyedt széleit, ezzel időszakosan megszűntek az út széli pocsolyák és szélesebb, biztonságosabb lett mindkét útszakasz az ott közlekedők részére. Körülbelül tíz köbméter követ terítettünk szét a Bodroghalászért Egyesület tagjaival együtt.

A kő zúzalékot a közeli bánya adta, a nélkülözhetetlen kis rakodó gépet Szűcs Zsolt biztosította, az egyengetést, hengerlést pedig a Kommunális Szervezet végezte és még fogja elvégezni.
Köszönöm mindenkinek a segítségét, mind a magam, mind az egyesület nevében.
 

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>


Törő Gábor
/2012.03.11./

 

Népdaléneklési verseny a katolikus iskolában

 

               
                                                         

2012. március 8-án a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola alsó tagozatos tanulói népdaléneklési versenyen vettek részt a Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Kar Dísztermében. Összesen tizenhatan mutatták be énektudásukat - küldte a tudósítást Kissné Murányi Andrea igazgatónő...
 

 


Kissné Murányi Andrea

      

A zsűri tagjai: Gyöngyösi Gézáné (Éva néni), Buczkó Andrea és Kasza László, rövid tanácskozás után hozták meg a következő döntést:

2. évfolyam:
I. helyezett: Gyükeri Zsófia 2.b
II. helyezett: Budai Tünde 2.b
különdíj: Megyesi Dorina 2.a

3. évfolyam:
I. helyezett: Vismeg Zsombor 3.a
II. helyezett: Budai Dzsenifer 3.c
III. helyezett: Sohajda András 3.b

4. évfolyam:
I. helyezett: Batta Gergő 4.a
II. helyezett: Hardon Réka 4.b
III. helyezett: Kolcsiter Ákos 4.b

A versenyt a helyezettek és a zsűritagok közös éneklése zárta. Gratulálunk minden résztvevőnek, helyezettnek és felkészítő pedagógusnak!

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.11./

 

I. REFI KUPA Sárospatakon

 

               
                                                         

2012. március 3-án Sárospatak adott otthont az I. Refi Kupának. A kezdeményezés ebben a tanévben indult hagyományteremtő szándékkal. A megmérettetésen négy református középiskola vett részt: Debrecenből, Kisvárdából. Miskolcról és Sárospatakról is érkeztek focisták a teremlabdarúgó-tornára - számolt be Csikó Szilva, a Sárospataki Református Kollégium tanárnője...
 

 


 

      

A rendezvény kiváló alkalom volt arra, hogy a régióban lévő református iskolák tanulói megismerjék egymást és a sport területén is megmutathassák tehetségüket .Izgalmas és küzdelmes mérkőzésnek lehettünk szemtanúi, mindegyik csapat vállvetve küzdött az első helyért.
A torna az alábbi eredménnyel zárult:

Első helyen végzett a Debreceni Református Kollégium ,második lett a Lévay József Református Kollégium és Diákotthon focicsapata. A hazai csapat bronzérmet szerzett, megelőzve a kisvárdaiakat.

Labdarúgóink: Őri Ádám, Bajtel Ákos, Bártfay Patrik, Kovács Tamás, Illés Tibor, Bartha Attila, Szebényi Ádám, Barkó Gábor.
Bártfay Patrik 10.A osztályos tanuló a torna legjobb kapusaként különdíjban részesült.
Az eredményhez szívből gratulálunk !

Reméljük, hogy a most elkezdett teremlabdarúgó-torna hagyománnyá válik és a következő tanévben is egy hasonlóan sikeres és jó hangulatú sportrendezvény részesei lehetünk.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2012.03.10./

 

Segítsük a határon túli magyar gyerekek tanulmányait!

 

               
                                                           

Több mint 20 éve működik a Rákóczi Szövetség hazánkban, aminek aktív tagja a sárospataki csoport is, a Rákóczi-vár igazgatójának vezetésével. A Rákóczi Szövetség egyik kiemelt feladatának tekinti a határon túli magyarok beiskolázási támogatását. A beiskolázási támogatás az elmúlt években leginkább egyéni adományokból, önkormányzatok, civilszervezetek, intézmények adományaiból jött össze. Ezzel az összeggel, a határon túli magyar iskolásokat segítette a Szövetség - nyilatkozta Dr. Tamás Edit igazgatónő, a sárospataki csoport vezetője…
 

 


Dr. Tamás Edit

      

Most azonban felhívással éltek a lakosság irányába is, hogy minél több fiatalt segíthessenek. Legyünk mi is részesei ennek, a Rákóczi Szövetségen keresztül mi is támogassuk határon túli nemzettársainkat! Konkrétan pénzadománnyal segíthetünk, amelyek a Rákóczi Szövetség által jutnak el azokhoz az iskolásokhoz, akik a határon túli magyar oktatási rendszer részei.

A felhívás eljutott a városvezetéshez is, ahol Aros János polgármester a nemes ügy mellé állt…
A legutóbbi képviselőtestületi ülésén tárgyalta Sárospatak Város Képviselő-testülete a Rákóczi Szövetség kérelmét, amely arról szólt, hogy a határon túli gyerekeknek az oktatásához járuljunk hozzá. Tekintettel arra, hogy a város költségvetése nem engedi meg az ilyen irányú támogatást. Ezért azt a javaslatát fogadtam el a Rákóczi Szövetség helyi elnökének, Dr. Tamás Editnek, hogy próbáljunk meg saját magunk példát mutatva támogatni, és a város támogatását kérni ehhez a nemes célhoz. A Képviselő-testületi ülésen a képviselőtársaim valamennyien csatlakoztak a kezdeményezéséhez. A saját tiszteletdíjuk egy részét ajánlották fel. A magam részéről 5000 forinttal járultam ehhez hozzá.

Tisztelettel kérem Sárospatak Város intézményeiben dolgozó kollégáimat és kérem a pataki lakosságot, hogy amennyiben úgy érzik, hogy Rákóczi városa meg tudja azt tenni, hogy az itt élő polgárok segítik ezt a nemes kezdeményezést, akkor keressék a Rákóczi Szövetségnek a helyi elnökét Dr. Tamás Editet vagy itt a Polgármesteri Hivatalban engem, és ezeket az adományokat el fogjuk juttatni a rászorulóknak.
(a fotók illusztrációk)

 


Aros János


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.10./

 

Koccanása buktatta le az ittas vezetőt

 

               
                                                         

 


Bacsó Tibor

      

2012. március 8-án 18 óra 34 perckor, Tolcsván történt egy anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt – nyilatkozta Bacsó Tibor rendőr őrnagy a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…

A Szabadság tér és Kossuth utca kereszteződésében, egy helyi lakos az általa vezetett Volkswagen Passat típusú személygépkocsival közlekedett, a gépkocsijában egyedül tartózkodott. A Kossuth utca kereszteződéséhez érve, az előtte szabályosan közlekedő és forgalmi ok miatt megálló Opel Vectra személygépkocsit úgy előzte meg szabálytalanul jobb oldalról, hogy a jármű mellett való elhaladása során autója bal elejével a Vectra gépkocsi jobb elejéhez érintőlegesen nekiütközött.

A baleset során személyi sérülés nem történt. A baleset érdekessége az, hogy a vétkes gépkocsivezetővel szemben alkalmazott alkoholszonda ittasságot jelzett, ezért őt az intézkedő rendőrök vérvételre előállították, és így indítottunk meg a gépjárművezető ellen egy szabálysértési eljárást.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.10./

 

Amatőr képzőművész kiállítását nyitották meg A Művelődés Házában

 

               
                                                         

Molnár Irén – Patak festője – mutatta be 2012. március 5-én Sárospatakon, A Művelődés Házában Hoffmann Ildikó amatőr képzőművész alkotásait, akit viszont, a képeket látva joggal nevezhetünk Hercegkút festőjének, annyi szép látnivalót örökített meg lakóhelyén és környékén. A megnyitó és az azt követő beszélgetés során egy szerény és szimpatikus alkotót ismerhettünk meg Stumpf Imréné, Hoffmann Ildikóban, aki óvónői munkája mellett és három gyermekes családanyaként szakít időt arra, hogy ami szépet lát, megörökítse…
 

 


Stumpf Imréné, Hoffmann Ildikó

      

Amatőrként inkább azokat a tárgyakat, látnivalókat szeretem megfesteni, amik körülvesznek Nekem a saját falum nagyon tetszik és inkább az egyszerű dolgok azok, amik megfognak: a házak és pincék egyszerűsége és egymásmellettisége, ahogy sorakoznak egymás mellett a hercegkúti panorámában, a hegy vonulata, s ezek az egyszerű tájak. A hercegkúti nevezetességeket is megfestettem és azokat a tárgyakat, amik körül vesznek. Olyan csendéleteket készítek, egyszerű gyümölcsökről, virágokról, tárgyakról - amelyek megtalálhatók a lakásban, amikkel minden nap találkozunk, de sokszor nem vesszük észre azt a szépséget, a mi bennük van. Én megpróbálom ezeket megfogalmazni a képeimben, ilyen pl. az egyik képen látható sütőtök, amit télen is fellelhetek a saját otthonomban.
A virágok közül a kálát szeretném kihangsúlyozni, amit nagyon szeretek, az egyszerű formája és egyszerű fehérsége miatt. Ezzel kezdtem a virágok festését, s emlékszem, a fehér szín megfestése külön gondot jelentett, sokkal nehezebb volt, mint gondoltam. Azóta már több kálás képet is festettem, itt kettő van kiállítva.

Fiatal felnőttként kezdtem a festést, 10-11 éve festek. Először a saját lakásunkba tettem ki a képeimet, majd egyre több került a barátokhoz is.
Mindig is szerettem rajzolni és tanulmányaim során a vizuális nevelést és az ábrázolást, ezek mindig közel álltak hozzám, a festés mindig bennem volt. Egyszer valahol felvetődött, hogy kinek mi az álma és én akkor azt mondtam, hogy veszek magamnak egy festőállványt és festeni fogok – mindenki meglepődött, aki hallotta…

Nem az volt az álmom, hogy kiállításom legyen - én erre soha nem is gondoltam –, hanem hogy fessek, mégis megvalósult ez is. Különböző megmérettetéseken már eddig is vettem részt, pl. az Amatőr Artium pályázaton kétszer is, ami egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei válogatás volt. Be lehetett adni 3 képet egy-egy pályázónak és ott két alkalommal is bekerült egy-egy képem, először a „Hegyalja” – ami most a kiállítás meghívóján is látható. Az első 2009-ben volt és nagy bátorítást adott nekem, hogy szakmai zsűri találta megfelelőnek a munkámat.
A Zempléni Nyári Tárlatra jutott még be képem, először egy kálás, majd pedig egy hercegkúti látkép. Azért is indulok ezeken a megmérettetéseken, mert ilyenkor szakmai véleményt, javaslatot, olykor kritikát is kapok, és ez viszi előre az embert a fejlődésben.

A családom nagyon kedvezően áll hozzá ehhez a hobbimhoz, örülnek, hogy festek és bátorítanak. Ezt el akartam mondani a megnyitón is, de nem mertem belefogni, mert féltem, hogy elsírom magam, ha szóvá teszem…
Nagy örömmel tölt el, hogy a gyerekeim is érdeklődnek a festés iránt. Mindig a kezük ügyében voltak az eszközeim, soha nem vettem el tőlük. A kisebbik lányom Molnár Irénkéhez járt, és felvételt nyert egy grafikai iskolába, ahol most alkalmazott grafikát tanul, ő sokkal tehetségesebb nálam…

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.03.10./

 

Hátizsákkal Toronto-tól New Orleans-ig

 

               
                                                         

Továbbra is népszerű, a Köztünk élő világjárók pódiumsorozata a Sárospataki Művelődés Háza és Könyvtárában. A legutóbbi előadáson a házigazda Stumpf Gábor fia, Stumpf Ákos nyújtott maradandó élményt a résztvevőknek amerikai úti beszámolójával…
 

 


Stumpf Ákos

      

Stumpf Ákos két Londonban eltöltött hónap után döntött úgy annak idején, hogy Amerikát is meglátogatja. Mint bátor fiatal, hátizsákját magához véve elindult fölfedezni az Újvilágot.

2009. nyarán már egy-két hetet barangolt Amerika keleti partján hátizsákkal, angoltanárként főként angol nyelvterületeket járt be és ez volt a célja most is. Egyedül, különböző ottani emberek segítségével, busszal utazott.
Szerinte, a hátizsákos túra lényege a kötetlen barangolás, ami egy kicsit ’ad hoc’ jelleggel működik, de tulajdonképpen ez is a varázsához tartozik, hogy nincs pontosan megtervezve, nem kell időre oda érni sehová, bármikor lehet módosítani az útiterven. Szerinte túl nagy veszélye szerinte nincs az ilyenfajta hátizsákos turizmusnak.

Az utazást önállóan szervezte, főként közösségi szállásokon, ifjúsági szállókon és magánszemélyeknél szállt meg, sok esetben egy internetes oldal segítségével talált magának szállást. Így járta be a Keleti-partot, illetve New Orleans és Közép-Amerika egy részét.
A Világjárók Klubjában ezúttal is teltház volt, köszönhetően az érdekes előadásnak.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.03.10./

 

Sínek közt landolt a pörgetett autó

 

               
                                                         

2012. március 8-án 20 óra 45 perckor egy anyagi káros közlekedési baleset történt Sárospatakon, a Vasútállomás rakodó területén. Egy sárospataki lakos az általa vezetet Volkswagen Golf típusú személygépkocsival közlekedett a sínpályák melletti kavicsos területen. A fiatalembernek egy utasa volt – kezdte beszámolóját a nőnapi balesetről Bacsó Tibor, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…
 

 


Bacsó Tibor

      

A kavicsos út egy szélesebb részén a gépkocsivezető gépkocsijával felgyorsított, majd hirtelen, kormányfék és kézifék együttes alkalmazásával, autóját pörgetve akart megfordulni. A fordulás során azonban elveszítette az uralmát a járműve felett, aminek következtében a személygépkocsival a vasúti sínpályák közé került, majd ott beszorult és onnan kihajtani nem tudott, így a vasúti közlekedés részére a 4. vágánynál akadályt képezett. A vonatokat másik pályára kellett terelni, s e miatt több vonatnál késés keletkezett.

Ez a csíny viszont komoly bűncselekményt képezett, mivel akadályt létesített a vasúti pályatesten. Ezért a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt kezdeményeztünk eljárást a gépjárművezetővel szemben.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.09./

 

Történeti tájjá nyilvánították Tokaj-Hegyalját

 

               
                                                         

A közelmúltban, 2012. február 15-én lépett hatályba Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek a tokaj-hegyaljai történelmi borvidék történeti tájjá nyilvánításáról szóló rendelete. Tokaj-Hegyalja történelmi borvidéke éppen 10 évvel ezelőtt kultúrtáj kategóriában nyert felvételt az UNESCO világörökségi jegyzékébe, és e rendelettel Magyarország első történeti tája lett - nyilatkozta dr. Szabó Rita alpolgármester...
 

 


dr. Szabó Rita

      

A rendeleti szabályozás lényege, hogy a borvidéket alkotó 27 világörökségi település – mellékletben felsorolt bel- és külterületein – műemléki védelmét kimondja, ezáltal biztosítani kívánja a borvidéki kultúrtáj épített örökségének, beleértve a világon egyedülálló pincerendszereinek, valamint a táji értékeinek együttes és hosszú távú megőrzését.

A jelenleg ismert történelmi emlékek alapján, Tokaj-Hegyalja borvidéki identitása az 1640-es mádi tanácskozás óta fennáll, és egy 1737. évi királyi rendelet szerint a világ első zárt borvidéke lett.
A természeti környezet, a hagyományos tájhasználat, különösképp az évszázadok során kialakult szőlőművelés eredeti formában való továbbélése a tokaj-hegyaljai történelmi borvidéket egyedülálló értékké teszi, ezért volt szükség a történeti tájjá minősítésre és a fokozott műemléki védelmére.
A műemléki védettség értelmében 2012-ben el kell készíteni a terület megóvását és fenntartható használatát biztosító világörökségi kezelési tervet, melynek előkészületi folyamatához Sárospatak városa több szálon kapcsolódik.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.09./

 

Márciusi SUSI-s hírek

 

               
                                                       

2012. február 26-án, a SUSI 2000-es leány kézilabdásai Ózdon vettek részt, az Országos Erima Bajnokság Megyei Döntőjében. A lányok szépen szerepeltek, hiszen a második fordulót, a második helyen várhatják. A tornán a Mezőnagymihály és az ÓZD Lóci DSE volt az ellenfél. Hardon Csaba – a csapat edzője – elmondta, hogy a gyerekek egyre többet mutatnak abból, amit edzésen megtanultak és szeretnének továbbjutni a régió döntőbe! GRATULÁLUNK! A csapat tagjai: Szabó Eszter, Zombori Gréta, Krenyitzki Sarolta, Hardon Réka, Hauser Petra, Kovács Eszter, Rák Petra – játékosok; HARDON CSABA – edző.
 

 


Belicza János

      

2012. február 25–én MÁRAMAROSSZIGETEN járt a SUSI 2002-es korosztálya. Az Interliga ezen állomásán ötödikek, majd rá egy hétre – immáron Gyulaházán – a GÖRÖG FS vendégeként pedig ügyes játékkal, a BRONZ érmet szerezték meg a patakiak. A torna legjobb játékosa Hunyadi Bence lett. A hosszú utazások során, kemény mérkőzéseken vannak túl a VACHTER tanítványok. Ezzel az INTERLIGA téli versenysorozat véget ért, és lassan kezdődhet a tavaszi küzdelemsorozat, immáron 8 csapat részvételével. GRATULÁLUNK! A csapat tagjai: Vachter Fanni, Keksz Bence,Baba János, Tagai András, Mózes Tamás, Batta Gergő, Hunyadi Bence, Ardó Alex, Marchut Szabolcs - játékosok; Vachter Tamás – edző.

Ugyan ezen a napon az U9 (2003-2004) – es focisták Miskolcra látogattak, a DVTK meghívásának tettek eleget, hiszen egy nemzetközi labdarúgó tornát szerveznek a diósgyőriek. A gyerekeknek nagy élmény volt a kupa, hiszen remek csapatokkal játszhattak (DVTK; Eger – Plótó SE; Borsod Volán; Kac Kosice; Loki FS – Debrecen; Kazincbarcika), ráadásul az esemény a Generalli Arénában került megrendezésre. Végül hetedikek lettek a PUNYI tanítványok. GRATULÁLUNK! A csapat tagjai: Tamás Erik, Bódisz Ábel, Sohajda András, Kerékgyártó Kolos, Kerékgyártó Bálint, Toniati Luca, Fridrik Patrik, Kalocsai Máté, Tallárom Bslázs, Sereg Bendegúz - játékosok; Punyi Gyula – edző.


Hír még a SUSI életéből: a 2000-ben született leány kézilabdások, 2012. március 9-én játsszák az ERIMA bajnokság második fordulóját, valamint az 1999-ben született kézis lányok 2012. március 11-én játszanak Ózdon, szintén a második fordulóban.

A sárospataki egyesület kézilabda edzői, továbbra is várják a SZIVACSKÉZILABDÁZNI vágyó, 2002-2003-2004-20005-ben született gyermekeket. Az edzések minden kedden (Szent E. Kat. Ált. Isk. tornacsarnoka) 16 órától és minden szombaton 10 órától tartják a szakemberek! További információ: +36/30-24-18-747-es és a +36/70-450-42-60-as telefonszámokon kérhető. HAJRÁ SUSI!

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


SUSI
/2012.03.09./

 

Olvasószolgálati munka a kistérségi könyvtárakban

 

               
                                                         

 


Kövér Sándorné

      

A nyilvános könyvtárak alapvető feladata minden év elején a statisztikai adatok szolgáltatása. Így volt ez az idén is: a januári műhelymunka alkalmával összegyűjtöttük a sárospataki kistérségben üzemelő könyvtárak adatait. A februári összejövetelünkön az elküldött adatlapok alapján kiértékeltük a 2011. évi könyvtári tevékenységünket, és összeállítottuk a 2012. évi programtervünket - számolt be Kövér Sándorné a könyvtár vezetője...

Megállapítható, hogy bár a támogatási keret 20%-al szűkült, továbbra is nagyon sok feladat vár ránk az eredményes munka érdekében. A műhelymunkákat élénk eszmecserék, a tapasztalatok és lehetőségek megvitatása jellemzi. A szakmai és kulturális ismeretek bővítése érdekében szakmai előadásokra, kiállítások meglátogatására is sor kerül.

Legutóbb nagy élményt jelentett Józsa Judit: Magyar nagyasszonyok című kiállításának megtekintése. A gyönyörű szobrokhoz kapcsolódó életrajzi leírások sok új ismeretet nyújtottak. A következő alkalommal az informatika világában tájékozódunk majd.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.09./

 

Eredményekben gazdag időszak a Refiben

 

               
                                                         

Eredményekben gazdag időszak volt az elmúlt néhány hét a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában és Általános Iskolájában, hiszen az intézmény számos tanulója szerepelt sikerrel országos, megyei és regionális tanulmányi versenyen - nyilatkozta Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó igazgatónő...
 

 


Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó

      

Kassán rendezték meg a Márai Sándor Szavalóversenyt, ahol több korcsoportban is dobogós helyen végeztek az intézmény diákjai. A középiskolások között Kállai Zoltán 10.E osztályos tanuló harmadik helyezést ért el, Pál Veronika 8.H osztályos tanuló második lett.
2012.február 26-án Királyhelmecen a XIII. Mécs László Szavalóversenyen Kállai Zoltán a középiskolás kategóriában második helyezést ért el.

Debrecenben rendezték meg a Református Iskolák Országos Matematika Versenyét, ahol Kiss Zoltán 9.C osztályos tanuló harmadik helyezést ért el. Felkészítő tanára Szabó Attila.

2012.február 29-én Miskolc adott otthont a Sakk Diákolimpia megyei döntőjének. Csapatversenyben a Simai Máté, Körmöndi Melinda, Simai Balázs és Háfra Gábor alkotta négyes az előkelő harmadik helyet szerezte meg. Körmöndi Melinda a Sárospataki Református Kollégium 11.H osztályos tanulója egyéniben a második helyen végzett, s ezzel kivívta az országos döntőben való részvétel jogát.

2012.március 3-án Sárospatak adott otthont az I.Refi Foci Kupának. A kezdeményezés ebben a tanévben indult hagyományteremtő szándékkal. A megmérettetésen négy református középiskola vett részt: Debrecenből, Kisvárdából, Miskolcról és Sárospatakról is érkeztek focisták. .A hazai csapat bronzérmet szerzett. Labdarúgóink: Őri Ádám, Bajtel Ákos ,Bártfay Patrik, Kovács Tamás, Illés Tibor, Bartha Attila,  Szebényi Ádám, Barkó Gábor. Bártfay Patrik 10.A osztályos tanuló a torna legjobb kapusaként különdíjban részesült.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában és Általános Iskolája
/2012.03.09./

 

Kedves sárospataki Lányok és Asszonyok!

 

               
                                                         

 


Aros János

      

Sok szeretettel köszöntöm Önöket Nőnap alkalmából! Megköszönöm Önöknek, hogy miközben az élet egyre nehezebb, Önök mosolyukkal feledtetik ezt - otthon a családdal, a munkahelyükön pedig a munkatársakkal.

Kívánom, hogy maradjanak mindig ilyenek, derűsek és szépek. Önöket látva mi is megfiatalodunk és mosolyukból erőt merítve könnyebben leszünk úrrá a nehézségeken - köszönti a nőket a Képviselő-testület nevében Aros János polgármester...
(a fotók illusztrációk)
 

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.03.08./

 

Polgármesteri Hivatal gazdálkodásának változásai

 

               
                                                       

2012. január 1-jétől az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény és annak végrehajtási rendelete, a 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet szétválasztja a helyi önkormányzatok és polgármesteri hivatalaik gazdálkodását, szemben az eddigi gyakorlattal, amikor az Áht. és az Önkormányzati törvény alapján az önkormányzat és a hivatal egy gazdálkodási egységet képezett - nyilatkozta dr. Komáromi Éva jegyző...
 

 


dr. Komáromi Éva

      

Az ismertetett jogszabályváltozások miatt a Polgármesteri Hivatal bármely másik önkormányzat által fenntartott költségvetési szervhez hasonlóan működik és illeszkedik az önkormányzat szervezeti struktúrájába. Külön költségvetésből gazdálkodik, bevételei és kiadásai elválnak az önkormányzat ugyanilyen jogcímű gazdálkodási tételeitől. A Polgármesteri Hivatal kiadásai az épület működtetéséből és fenntartásából eredő költségek, valamint a foglalkoztatottak bérköltsége, míg bevételei korlátozottak, például továbbszámlázott költségek megfizetéséből ered.

Az eddig Polgármesteri Hivatal bevételi számlájára befolyt bevételek, mint például: adóbevételek, bérleti díjak, használati díjak, normatív támogatások mostantól az önkormányzat bevételeként kerülnek könyvelésre. A bemutatott jogszabályváltozásokból eredően néhány gyakorlati probléma is felmerült, mint például a fent említett Kormányrendelet 24. §-a és 145. §-a is utal arra, hogy a helyi önkormányzat költségvetésének bevételei között kell megtervezni a helyi adó bevételeket, illetve, hogy a helyi adó alszámlák bankszámla tulajdonosa az önkormányzat lett. Ennek megfelelően a helyi adóhatóság önkormányzati adóhatóságként eljárva, az önkormányzat adóbevételeit szedi be.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 10. § (1) bekezdésének c.) pontja az önkormányzat jegyzőjét nevezi meg, mint a helyi adóhatóság vezetőjét.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 81. § (1) bekezdése szerint a jegyző vezeti a Polgármesteri Hivatalt.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Törő Gábor
/2012.03.08./

 

Nyolc hónap egy víkendház feltöréséért

 

               
                                                         

 


Bacsó Tibor

      

Bejelentés érkezett a Sárospataki Rendőrkapitányságra, hogy egy Sárospatak, Mandulás-hegyen lévő víkendház ajtaját feltörték. A rendőrök a bejelentővel a helyszínre mentek, ahol megállapították, hogy a bejelentés valós, a bejárati ajtón lévő rácsról a lakatot ismeretlen személy lefeszítette, a bejárati ajtót pedig betörte – számolt be egy betörés felderítéséről Bacsó Tibor rendőr őrnagy…

A sértett elmondta, hogy a bejelentés előtt fél órával ment ki a Mandulás-hegyen lévő hétvégi házába, akkor észlelte, hogy betörés történt. A rendőrök a helyszínt megtekintették, a nyomokat rögzítettek - köztük idegen cipőnyomokat is.

A nyomozás eredményeként már aznap elfogásra került az elkövető, aki elmondta, hogy vasat gyűjteni ment ki erre a területre, akkor szemelte ki ezt a víkendházat. Bevallotta, hogy ő tört be a házba, ahonnan vasat akart eltulajdonítani és a méhtelepen szeretett volna értékesíteni. Az elkövetőt bíróság elé állítottuk, ahol 8 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.08./

 

XII. - SUSI Nemzetközi Gyermek-Labdarúgó Torna

 

               
                                                       

2012. március 11-én (vasárnap) rendezi meg a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola azt a nemzetközi teremlabdarúgó tornát, melyen 12 csapat vesz részt. Nevezett csapatok: KAC KASSA (2 csapat); DVTK; NYÍREGYHÁZI KERTVÁROS; TOKAJ DSE; GÖRÖG FS; BORSOD VOLÁN (2 csapat); SUSI (4 csapat). A nemzetközi rendezvény az Árpád Vezér Gimnázium sportcsarnokában kerül megrendezésre - számolt be Belicza János szervező...
 

 


Belicza János

      

A kilátogató nézők, a mérkőzéseken szép gólokat, tehetséges gyerekeket és a 2001 valamint a 2003-ban született játékosokat láthatják. A labdarúgó torna főszponzora a MOGYI Kft. lesz.

Az eseményen nem csak a labdarúgásé lesz a főszerep, hiszen a gyermekek – a mérkőzések közötti szünetekben – kipróbálhatják a sárospataki SOROMPÓ DARTS CLUB versenyzői segítségével – a darts sportágat; asztaliteniszezhetnek; Györki Erika tanárnő vezetésével fitt-ballozhatnak; valamint a SÁROSPATAKI MODELLEZŐ KLUB jóvoltából egy bemutatót is láthatnak!

A szervezők mindenkit szeretettel látnak az eseményen!

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.03.08./

 

Madarak és versek

 

               
                                                       

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör márciusi összejövetelén: Madarak és versek címmel Megyeri Sándor előadóművész, az olaszliszkai művelődési ház kiváló igazgatója vetített képekkel, hangulatos zenei aláfestéssel, szebbnél szebb versekkel komponált műsorával mutatta be a fiatal, világhírnévnek örvendő természetfotósunkat: Máté Bencét - számolt be Halász Magdolna az Olvasókör elnöke...
 

 


Megyeri Sándor


Halász Magdolna

      

Megtudhattuk, hogy a több hazai, nemzetközi díjjal rendelkező fiatalember 1985-ben, Szegeden született. A család Mórágyon élt, később Pusztaszerre költöztek. A pedagógus szülők tudatosan nevelték a természet szeretetére, alaposabb megismerésére, a testvéreivel együtt rendszeresen kirándultak, túráztak. A különleges tehetséggel megáldott gyermek már kilencéves korában fényképezte a madarakat, az állatokat. Az általános iskola befejezése után a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Iskola diákjaként kedvenc időtöltése a fotózás volt. Tizenöt évesen díjazták először a különleges fotóit. 2001-től a kitüntetések egész sorával ismerték el a munkáit. 2010-ben „Az év természetfotósa”, a természetfotózás Oscar-díja boldog tulajdonosa, 2011-ben negyedszer kapta meg az Eric Hosking-díjat. 2010-ben jelent meg a Láthatatlanul c. önéletrajzi kötete, portréfilm is készült róla.

Az előadás helyszínén kiállítás formájában is megcsodálhattuk a külföldön is elismert akciófotós legszebb képeit. Megyeri Sándor kitűnő tolmácsolásában hallgathattuk meg Remenyik Sándor: Akarom, c versét, Máté Bence: Hitvallásom-at és Kalotás Zsolt írását a művészről. Részleteket láthattunk Bármi áron és Bence + a többi jómadár c. filmekből is. A különleges fotókat illusztráló Kegye János, a híres pánsípművész zenéje, Megyeri Sándor előadásában Kosztolányi, Szalézi Szent Ferenc,Reményik Sándor, Baranyi Ferenc versei és a Szeretetszózat örökérvényű gondolatai mindenkit lenyűgözött.

Mindannyiunk számára maradandó élmény volt egy híres, fiatal, tehetséges, magyar fotóművész életpályája és világhírű munkái különleges formában történő bemutatása.
Büszkék vagyunk Máté Bencére, aki tehetségével, fantasztikus fotóival öregbíti hírnevünket a nagyvilágban. A tervei megvalósításához további elismerést, kitartást és önzetlen támogatókat kívánunk.
Nagy tisztelettel és hálásan köszönjük Megyeri Sándornak a színvonalas műsort, a kiváló előadóművészi közreműködést és az értékes ismeretközvetítő lehetőséget.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.08./

 

Problémák vannak Halászhomokon

 

               
                                                       

A közbiztonság helyzetének javítása érdekében kezdeményeztem egy megbeszélést, azok között a szereplők között, akik ráhatással lehetnek, hogy Sárospatak Halászhomok városrészén is javuljon valamelyest a közbiztonság – számolt be Aros János polgármester arról a megbeszélésről, amelyen a Halászhomokon sokasodó problémákra keresték a megoldásokat…
 

 


Aros János

      

Az elmúlt időszakban nagyon sok panasz és bejelentés érkezett, és ezek felerősödtek az utóbbi két hónapban, a falopástól kezdve a tyúkólak kifosztásán keresztül, a szalonnának és kolbásznak az elviteléig illetve a garázdaságig.
Ezért kértem meg az itt megjelenteket, hogy valamit próbáljunk meg közösen kitalálni, azoknak az áldatlan állapotoknak a felszámolása érdekében, amelyek ezt a valaha gyönyörű településrésznek az életét megmérgezik.

A megbeszélésen jelen voltak, a polgárőrség képviselői, akik elsősorban hétköznap, a délutáni órákban fognak járőrözni a halászhomoki település részen valamint a közterület felügyelők, akik napközben, elsősorban a közterületre kiengedett kutyákkal kapcsolatban fogják meghozni azokat az intézkedéseket, amelyek következtében a közbiztonságban javulást észlelünk.
Részt vett a megbeszélésen dr.Téglás István, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője, akikkel egy közös razziát tervezünk. Ki fogjuk szűrni azokat, akik jelenleg is illegálisan tartózkodnak ott, akiknek nincs bejelentett lakcímük, és akikhez ezek az események nagymértékben köthetők.
Jelen volt a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat munkatársa, akik pontosan ismerik az ott felmerült problémákat és megoldási javaslatuk is van rá, dr.Komáromi Éva jegyzőasszony és Rák Józsefné, a Szociális Iroda a vezetője, aki az intézkedések törvényességét követik figyelemmel.

Kétféleképpen fogjuk megközelíteni ezt a problémakört. Az egyik a megelőzés, ezzel kapcsolatban fogok egy falugyűlést tartani, ahol mindenki elmondhatja a panaszát, a másik pedig egy nagyon hatékony és következetes ellenőrzés. Ezzel kapcsolatban szinte minden nap lehet majd számítani valamilyen formában az Önkormányzat jelenlétére ezen a település részen.

Meghívót kapott még a Református Egyházközösség presbitere, akik rendszeresen tartanak lelki gyakorlatot tartani ezen a településrészen, valamint a Cigány Kisebbségi Önkormányzat egyik tagja, aki maga is itt lakik. Szerencsére mindketten partnerek a probléma megoldásában. Nagyon bízom benne, hogy itt tavasszal, kora nyárig jelentős előrelépést tudunk tenni.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.03.07./

 

Kosárlabda diákolimpia

 

               
                                                       

 


Géczi Tamás

      

2012. február 28-án zajlott a IV. korcsoportos kosárlabda diákolimpia megyei elődöntője az Árpád Vezér Gimnázium tornacsarnokában, ahol városunkat a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola csapata képviselte. A 3 csapat – 3 város – küzdelmeiben a rákóczi-s fiúk 1 győzelemmel és egy vereséggel a 2. helyen végeztek. A megyei döntőbe az első helyezett csapat jutott tovább.

A csapat tagjai: Fazekas Ádám, Fodor Ákos, Galyas Gyula, Géczi Zsombor, Gulyás Márk, Gyergyói Bence, Hermann Dániel, Kocsis Gergő, Koncz Flórián, Korda Péter, Németh Patrik, Szólya Erik, Szóráth Máté, Viczmándi Gábor
Felkészítők: Géczi Tamás, Tuss Péter
Végeredmény:
1. Tiszaújváros ÁIMPSZ
2. Sárospatak II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
3. Sátoraljaújhely Kossuth Lajos Gimnázium

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.03.07./

 

Még egyszer a talajterhelési díjról

 

               
                                                        

Mint a február végi képviselő testületi ülésről szóló beszámolónkban röviden már írtunk róla, ez év február elsejei hatállyal jelentősen nőtt a talajterhelési díj mértéke. A díj új összegéről, a kötelezettel köréről és a fizetés idejéről Sikora Attila alpolgármester számol be olvasóinknak…
 

 


Sikora Attila

      

A korábbi 120 forint/köbméter helyett 1200 forint/köbméter összegben határozta meg a törvény az egységdíj mértékét. A talajterhelési díjat 2012. évi vezetékes vízfogyasztás mértéke alapján kell fizetni 2013 elején, ezért is hangsúlyozzuk most, hogy időben tudjon tenni ellene, aki nem akar sokat fizetni.

A talajterhelési díj fizetési kötelezettsége a szennyvíz kibocsátót, vagyis a vezetékes víz fogyasztóját terheli, aki a műszakilag a szennyvízcsatornára nem köt rá, hanem egyedi szennyvíztározót alkalmaz.
Fontos tudni, hogy csak annak kell fizetni, aki ráköthetne a szennyvízhálózatra, ami ott ki van építve, ennek ellenére nem köt rá. Ahol viszont nincs kiépítve, technikailag nem kivitelezhető a rácsatlakozás, természetesen nem kell fizetni ezt a díjat. Valóban komoly összegű a változás, hiszen a 10-szerese a korábbinak. Azért kértük, hogy aki csak teheti, és mód van rá, kössön rá, mert ez valóban komoly változás a korábbihoz képest.

Felhívjuk a figyelmét mindazoknak, akiket ez érint, hogy az arra feljogosított személlyel elszállíttatott szennyvíz szállítási díjáról szóló számlát őrizzék meg, mert az azon szereplő m3-ek száma csökkenti az adó alapjául szolgáló vízmennyiséget és annyival kevesebbet kell majd fizetniük.
(a fotók illusztrációk)

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.07./

 

A 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről óvodát érintő rendelkezései

 

               
                                                       

Az új köznevelési törvény 2012. szeptember 01-től hatályba lépő rendelkezései az alábbiak szerint érintik az óvodai nevelést – adott tájékoztatást Lendvainé Szendrei Ágnes, a Carolina Óvoda és Bölcsőde intézmény vezetője...
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

- Az óvoda a gyermek hároméves korától a tankötelezettség kezdetéig nevelő intézmény. Az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, amennyiben van szabad férőhelye.
- Az óvodai felvétel, átvétel jelentkezés alapján történik. Az óvodába a gyermek – e törvényben foglalt kivétellel – harmadik életévének betöltése után vehető fel. A szülő gyermeke óvodai felvételét, átvételét bármikor kérheti, a gyermekek felvétele folyamatos.
- A gyermeket elsősorban abba az óvodába kell felvenni, átvenni, amelynek körzetében lakik vagy ahol szülője dolgozik. A felvételről, átvételről az óvoda vezetője dönt.
- Az óvodába felvett gyermekek csoportba való beosztásáról a szülők és az óvodapedagógusok véleményének kikérése mellett az óvodavezető dönt.
2014. szeptember 01-től érvényes az a rendelkezés, hogy
- a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a 3. életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi 4 órában foglalkozáson vesz részt. A jegyző – az egyházi és magán fenntartású intézmények esetében a fenntartó – a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, az 5. életév betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.

Sárospatakon, mindkét óvodában az óvodai beiratkozás időpontja: 2012. április 02 – április 20.
A Bölcsődében a beiratkozás folyamatosan történik.

A Carolina Óvoda és Bölcsődében a beiratkozás, ill. a csoportválasztás segítése érdekében Nyitott hétvégeket tartunk 2012. március 10-én és március 24-én, szombat délutánonként 15-17 óra között.
A program keretében lehetőség nyílik az óvoda és bölcsőde épületének megtekintésére, valamint játékra, mozgásra és különböző kézműves tevékenységek folytatására.

Továbbá Nyílt napokat tartunk 2012. március 27-28-án, (kedd-szerda) 8-11 óra között, mely napokon az érdeklődőknek módjuk lesz az óvodai csoportok életébe történő betekintésre.
Valamennyi rendezvényünkre szeretettel várjuk a jelenlegi és a leendő óvodásokat, bölcsődéseket, valamint szüleiket!

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.03.07./

 

Osztozunk lengyel testvéreink gyászában

 

               
                                                       

 


Aros János

      

A 2012. március 3-án szombat éjszaka történt lengyelországi vonatkatasztrófa kapcsán – amelyben 16-an vesztették életüket és 60-an sérültek meg – Sárospatak Város lakossága, intézményei és Önkormányzata osztozik lengyel testvéreink gyászában. Aros János polgármester elmondta, hogy a Lengyelországban meghirdetett kétnapos gyászhoz Sárospatak város is csatlakozik

Sárospatak Város Önkormányzata részvétét fejezi ki a vonatbalesetben elhunytak hozzátartozói és a lengyel nép felé, amit a Városházára kitett fekete zászlóval is jelez. Osztozunk a hozzánk történelmi barátsággal kötődő lengyel nép fájdalmában és gyászában, akik szabadságharca során kétszer is menedéket adtak Rákóczi fejedelemnek és akikhez testvérvárosi kapcsolat is fűz bennünket.
 
(a fotók illusztrációk)

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.03.06./

 

Szép Erdélynek bérces táján

 

               
                                                       

„Szép Erdélynek bérces táján"…”- címmel irodalmi teadélutánra hívtam az érdeklődőket február 22-én, 15 órai kezdettel A Művelődés Háza és Könyvtárába. Irodalmi nagyjaink nyomában, adhattam volna ezt a címet is a délutánnak, mivel olyan erdélyi magyar költőkről és írókról beszélgettünk, és idéztük műveiket, akik nélkül nem lehet magyar irodalomról beszélni - számolt be Stumpfné Gyöngyösi Etelka...
 

 


Stumpfné Gyöngyösi Etelka

      

Néhányat kiemelek : Kazinczy Ferenc, Kölcsey Ferenc, Ady Endre, Benedek Elek, Reményik Sándor, Dsida Jenő, Tamási Áron, Nyírő József, Sütő András, Áprily Lajos, Wass Albert....
Erdély a magyar történelem, a magyar nemzeti tradíciók, a magyar irodalom ihletet adó helye. Érdemes hát időt szánni rá, és az irodalmon keresztül is ízelítőt adni, megismerni.
Prezentációk és filmek segítségével mutattam be azokat az értékeket, szép tájakat, amiket elveszítettünk egy döntés miatt.

Köszönöm kedves vendégeimnek, hogy ismét megtiszteltek jelenlétükkel és elolvasták a magukkal hozott verseket. Felejthetetlen élmény volt számunkra, hogy megcsodálhattuk egy kedves vendégem által bemutatott gyönyörű kvarcokat, melyeket Erdélyből hozott.
 

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.06./

 

Tavaszi nagytakarítás a város utcáin

 

               
                                                       

Több csapat munkást is látunk a város különböző utcáin, a kezükben seprűvel és lapáttal, körülöttük kis traktor forgolódik, hogy az összesöpört szemetet elvigye. Emri Lászlót, a Kommunális Szervezet igazgatóját arról kérdeztük, hogy a tél elmúltával hogyan sikerül megoldani a soron következő feladatokat…
 

 


Emri László

      

A tél a hóeltakarítással és a síkosságmentesítéssel adja fel a leckét a szervezetünknek, de amikor a hó elolvad, akkor sem „dőlhetünk hátra”, mert a visszamaradt szeméttől kell megszabadítani az utcákat. Szerencsére az ehhez szükséges munkaerővel nincs gond, mivel
február elsejétől felvettünk 50 főt a START munkaprogram keretében a köztisztasági feladatok ellátására. Ők végezték februárban a hóeltakarítást, most pedig a járdákat tisztítják meg a visszamaradt szennyeződésektől.

A munkaprogram keretén elül van egy részfeladat, a házi segítségnyújtás. Olyan rászorulókat érint ez, akiknek koruk, vagy egészségi állapotuk nem engedi meg, hogy nehéz fizikai munkát végezzenek. A Gondozási Központtal együttműködve több helyen segítettünk már hólapátolásban és favágásban.

A téli munkaprogram keretén belül szerszámok kerültek megvételre és egy kis haszongépjármű is, ami sokrétűen felhasználható. Betonelem gyártó gépet is nyertünk, ami más munkaprogramhoz kapcsolódik. Van egy belvíz elvezetési programunk, ahol 20 fő a csatornák kialakításában vesz részt. A szilárd burkolattal való ellátási programhoz alapanyagot is nyerünk a pályázat keretén belül, ami 500 m3 sódert és több tonna cementet jelent.

Március 1-től beindult a mezőgazdasági programunk is 50 fővel, akikkel 6 hektáron fogunk gazdálkodni. Ebből 2 hektáron nyírfavesszőt fogunk telepíteni, mivel a Kommunális Szervezet év közben a köztisztasági feladatok ellátásához több százezer Ft értékben vásárol rendszeresen seprűket. Bízom benne, hogy két év múlva már önmagunk tudjuk ezeket előállítani. A többi 4 hektáron pedig zöldséget fogunk termeszteni. Ehhez a vetőmagokat is megnyertük ill. egy kistraktort is, ami nem csak a mezőgazdasági programban fog dolgozni, hanem a téli hóeltakarítási munkákban is fog minket segíteni.

A Kommunális Szervezet udvarán felújítás alatt álló játszótéri eszközöket is láttunk, amiket télidőben szoktak átnézni és tavasszal visznek vissza a játszóterekre.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.03.06./

 

Sítáborozó ÁVG-sek

 

               
                                                       

 


Dusicza Erika

      

Bár már a márciusi napfénynek örülünk, még friss élmény, hogy a téli sportolási lehetőségek aktív élvezője lehetett az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium számos diákja. Az idén tizenegyedszer szerveztek sítábort az Arany János Tehetséggondozó Programban, és tizenharmadszor a lelkes, önköltségen utazóknak - küldte a beszámolót Dusicza Erika...

A táborokat – melyben idén 180 diák és 15 tanár vett részt – két helyszínen, a szlovákiai Kokava Línián illetve az ausztriai Gerlitzenben, heti illetve hosszú hétvégés turnusokban szervezték. A gimnáziumnak 60 fő részére saját sífelszerelése, néhány snowboard-ja, szánkója is van, így változatos téli sporttevékenységekre nyílt lehetőségük a fiataloknak.
Bár a két hely különböző körülményeket biztosít, mindkettő nagyon népszerű a táborozók körében. Kokava Línia igazi tanulópálya, ideális a síelési alapok elsajátítására. A közösségbarát, felvidéki magyar vendéglátók évek óta kiváló ellátással, barátsággal fogadják a csoportokat. Gerlitzenben a közel 2000 méter magas hegyek, a több mint 40 km-es, - kék-piros-fekete pályákat magába foglaló - pályarendszer a vonzerő, s mindeközben lehetőség nyílik az idegen nyelvű kommunikációra is.
A tartalmas program nemcsak a fittségi szint növelése miatt fontos, hanem igazi közösségi együttlét is.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.03.05./

 

Szőlészeti konferenciát tartottak A Művelődés Házában

 

               
                                                       

Több mint egy évtizedes hagyománya van annak, hogy Sárospatakon tavasszal szőlészeti tanácskozást tartanak. Melynek keretében az előadók a szakmát érintő aktualitásokról számolnak be. Idén Marcinkó Ferenc a Tokaji Hegyközségi Tanács elnöke, a Magyar Szőlő Borszakma Szakmaközi Szervezet létrehozásának lehetőségét és annak leendő feladatait ismertette a jelenlévőkkel...
 

 


Marcinkó Ferenc

 

      

Marcinkó Ferenc elmondta, a szervezet célja az lenne, hogy a szakmában egy egységes álláspont alakuljon ki, beleértve az ágazati stratégiai kérdésekben. Továbbá egységes álláspont legyen a támogatási rendszer megítélésében, valamint egységes vélemény alakuljon ki a jogszabály előkészítés illetve rendelet előkészítésben.

A szőlészetben, borászatban tevékenykedők az úgynevezett Nemzeti Borítékból igényelhetnek támogatást. A Nemzeti Borítéknak 11 jogcíme van, azonban ezek közül nem mindegyiket használja Magyarország. Két jogcím azonban kiemelkedik a többi közül.
Leghangsúlyosabb jogcím a szőlő szerkezet átalakítás, erre az uniós csatlakozás óta több mint 22 milliárd forintot fizetett ki a hivatal.
A második leghangsúlyosabb jogcím a borászati technológia, borászati beruházásoknak a támogatása. Erre az öt éves Nemzeti Borítékban elkülönített keret, kicsit több mint 9 millió euró. Idén ősszel van még egy benyújtási lehetőség, október 17-től december 16-ig.

Ahogy elemezzük a gazdaság számos területén, úgy a szőlészetben is kiemelt szerepet tölt be a növényvédelem. Az adott fajtához a megfelelő technológia kiválasztása szükséges.
Dr. Brózik Sándor kertészeti szaktanácsadó szerint, az itteni fajtáknak, aszosodniuk kell egy jobb évjáratba, és ezek a szőlők vékonyhéjú fajták. Eszerint nem csak a botritisszel, a szürkepenésszel szemben érzékenyek, hanem minden más betegséggel szemben is. Ebből következik, hogy egészen más a technológia itt, mint Egerben vagy Mátraalján.

A tanácskozáson megszerzett információkat a gazdálkodók munkájukban is kamatozni tudják.
Butella László a Sárospataki Hegyközség elnöke szerint, azért van ennyi érdeklődő, mert a gazdák az itt elhangzottakkal együtt, egy kicsivel tisztábban láthatnak, jobban fel tudnak készülni, időben tudják elkészíteni a pályázati anyagukat, időben tudnak felkészülni növényvédelmi problémákra.

A konferenciának Sárospatak és Tokaj-hegyalja életében egyaránt kiemelt jelentősége van.
Jarecsni János a Tokaji Hegyközségi Tanács titkára hozzá tette, a borvidék más területén is van ilyen konferencia. Mivel a tokai borvidék 70km hosszúságban terül el, így valamit Tokajba rendeznek valamit a Bortónál.

Gyakran változnak a szőlészetet, borászatot érintő jogszabályok, ezért is jelentős ez a konferencia, mert itt első kézből értesülhetnek a gazdák a tevékenységüket érintő szabályokról.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.03.05./

 

Ügyeskedj a könyvtárban!

 

               
                                                       

 


Krenyítzkiné Sárosi Krisztina

      

A Művelődés Háza és Könyvtárában 2012. február 20-tól február 24-ig „Ügyeskedj a könyvtárban!” foglalkozássorozat zajlott. A foglalkozásokra kisiskolás osztályok látogattak el. A foglalkozásokon kreatív tevékenységre került sor, amellyel a gyerekek kézügyessége és esztétikai érzékük is fejlődik - küldte a tudósítást Krenyítzkiné Sárosi Krisztina...

A résztvevők bohóc alakú ablakdíszeket, különböző álarcokat, szemüvegeket készítettek. A foglalkozás után a tanulók felfedezésre indultak a gyermek-részleg kölcsönző terében és kedvükre válogattak a sok gyermekkönyv között. Természetesen a könyvkölcsönzés sem maradt el. Az idén is sok csoport meglátogatta könyvtárunkat és reméljük ez jövőben is így lesz. Fontos, hogy a gyerekek találkozzanak a könyvtárral és megtanulják használni is. Ezek a találkozások is segítik megszerettetni, hozzászoktatni a gyerekeket a könyvekhez.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.03.05./

 

Felpörgött a START munkaprogram

 

               
                                                       

A tavalyi évben a közcélú foglalkoztatás volt a jellemző, főként a Kommunális Szervezeten keresztül. Évvégén egy új formával próbálkoztunk, mikor pályázatot adtunk be a START munkaprogram keretein belül, ugyanis idén közhasznú foglalkoztatásra mindössze 16 fő lehetőséget kaptunk – számol be Aros János polgármester az új munkaprogram beindulásáról…
 

 


Aros János

      

Köszönhetően a Munkaügyi Kirendeltség segítségének és a Kommunális Szervezet előkészítő munkájának, több munkacsoportot is tudunk foglalkoztatni, a betonelem gyártóktól kezdve a hómunkások, a közutak karbantartói, a belvízzel kapcsolatban az árkokat tisztítói, de még mezőgazdasági munkások is bekapcsolódhatnak a foglalkoztatásba…

Ezek a programok elindultak februárban, összességében 156 főt tudunk foglalkoztatni a következő megoszlásban: betonelem gyártás 10 fő, hómunkás 50 fő, közútkarbantartás 20 fő, belvízi árok tisztítása 20 fő és most márciustól indult a mezőgazdasági program, ami 56 főt tud foglalkoztatni. A mezőgazdasági program reményeink szerint nem csak egy év lesz, ezt meg fogják hosszabbítani. 6 hektáron fognak gazdálkodni, krumplit, paradicsomot, stb. termesztenek majd. Nagyon nagy segítség ez a városnak és annak a - most már több, mint - 150 embernek, akik közül sokaknak ez az egyetlen kereseti lehetősége.

Egyébként nem ezt tartom a végső megoldásnak, az lenne jó, ha mindenki a saját szakmájában, a saját végzettségének megfelelő stabil munkát tudna találni itt a környéken. Sajnos azonban a jelenlegi helyzetben ez egy álomnak tűnik, így élnünk kell a jelenlegi lehetőségekkel, s igyekszünk ezeknek a munkaprogramoknak a keretein belül munkát biztosítani azoknak a munkanélkülieknek, akik dolgozni akarnak. Valljuk be őszintén, még mindig vannak, akik nem veszik a munkát komolyan, a felajánlott munkát nem fogadják el – szerencsére ők egyre kevesebben vannak.
Ami ebben a programban örömteli, hogy a teljes évre vonatkozó, 8 órás foglalkoztatásnak a költségeit nyertük meg, s emellett egy jelentős összeget, közel 30 millió Ft-ot nyertünk eszközfejlesztésre és beruházásra. Ennek a közbeszerzési eljárása folyamatban van, ennek keretein belül eszközöket, munkaruhát, kis haszonjárművet – traktort – is tudunk vásárolni.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.03.04./

 

Elrendelték a tűzgyújtási tilalmat

 

               
                                                     

2012. március 4-én a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága illetékességi területén lévő erdőkben, valamint az erdők határától számított kétszáz méteren belül lévő területeken – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság javaslatára – átmeneti időre általános tűzgyújtási tilalmat rendeltek el
 

 


 

      

A fenti időponttól kezdődően tilos a tűzgyújtás a megjelölt területen - még a kijelölt tűzrakó-helyeken is - valamint a közút és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is.

Felhívják az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területen dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy égő cigarettacsikket és dohányneműt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el.
Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el.

Erre azért volt szükség, mert az utóbbi időben a hirtelen nappali felmelegedés és a csapadékmentes, száraz időjárás miatt a megye erdeiben és annak környezetében – különösen a parlag- és legelő területekkel határos erdőkben - fokozott tűzveszély alakult ki, s ugrásszerűen megnövekedtek a szabadtéri, s ezen belül az erdőtüzek is.

Az eldobott égő cigarettacsikk fokozott tűzveszéllyel jár, mivel a száraz lágyszárú növényzet és az erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között rendkívül gyúlékony és erdei, vagy mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrása lehet.

Az erdőről, és erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2008. évi XXXVII. Törvény 67. § (2) bekezdése szerint fokozott tűzveszély esetén a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság javaslatára az erdészeti hatóság is rendelhet el helyi tűzgyújtási tilalmat.
Fentiekre tekintettel rendelte el ezt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága illetékességi területén.
A tűzgyújtási tilalom elrendelése a súlyos kárral fenyegető helyzetek, ill. a tűz káros következményeinek megelőzését szolgálja.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.04./

 

Lengyel részvevője is volt a honosítási ünnepnek

 

               
                                                     

Már közel 200-an fordultak hozzánk honosítási kérelemmel. Nagyon nagy megtiszteltetés számunkra, hogy sokan Sárospatakot választják az állampolgári eskü színhelyéül. Nagyrész Erdélyből és Kárpátaljáról érkeznek hozzánk az eskütevők, de most Lengyelországból is érkezett egy ismerősünk Struba Anna személyében, akivel korábban is jó kapcsolata volt az önkormányzatnak, hiszen sokat segített a krosznói kapcsolat kialakításában és a későbbi ápolásában is – nyilatkozott a legutóbbi honosítási ünnepről Aros János polgármester…
 

 


Struba Anna

      

A kettős állampolgársági törvény pici törlesztése a Magyar Államnak Velük szemben, és mi nagyon örülünk, hogy Sárospatakot választják. Sajnálattal halljuk, hogy a szlovákok - és legújabb információink szerint az ukránok is - hátrányos helyzetbe próbálják hozni azokat, akik élnek ezzel a lehetőséggel. A diplomáciának mindent el kell követni annak érdekében, hogy ha az Unió más országaiban megengedett a kettős állampolgárság, akkor ez a magyarokra is vonatkozzon.

Apám magyar állampolgár és én már régóta magyar tolmácsként dolgozom – számolt be Anna arról, hogy miért volt fontos számára a honosítás…
Azon is gondolkodom, hogy szeretném tovább folytatni a tanulmányaimat Magyarországon, doktori képzésen szeretnék részt venni. Laktam már Magyarországon korábban is, mikor Debrecenben egyetemre jártam, munkahelyet is itt szeretnék és itt szeretnék élni Magyarországon.
Sárospatak nagyon kötődik a szívemhez, azért is, mert régóta együttműködik Krosznó városával - mivel hogy testvérvárosok – és én hivatalos tolmács vagyok a Krosznói Polgármesteri Hivatalnál, így nagyon sokszor tolmácsoltam már a sárospataki polgármesternek és a látogatások alkalmával sok időt töltöttem itt.
 

 


Aros János


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.03.03./

 

Eredményes informatikus diákok az ÁVG-ben

 

               
                                                       

Sokak előtt ismert a kifejezés: „digitális bennszülött”. Gyerekeink elnevezése ez, akik számára kiskoruktól természetes a számítógépes világ, akik gond nélkül használják a legújabb informatikai technológiára épülő eszközöket...
 

 


Szeder László

      

Az alapérdeklődésnél és affinitásnál több rejlik azokban a fiatalokban, akik versenyzésre adják e területen a fejüket. Ez mondható el a gimnázium két diákjáról is, akik - örömmel számolhatunk be róla – országos döntőkben programoznak. Molnár Csaba az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, Szólya Alex a Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny harmadik, immár utolsó fordulójában méretteti meg magát.

Ők olyan plusz elkötelezettséggel kapcsolódnak ehhez a világhoz, hogy sok-sok gyakorlást, munkával töltött időt vállalnak azért, hogy a matematikai logikára, a geometriai ismeretekre, s az erős vizuális érzékelésre épülő feladatok megoldásait megtalálják. A tanulási folyamatokat segítő felkészítő tanár úr, Szeder László mellett a társak közötti versengés is ösztönzi a diákokat.
Drukkolunk értük a 2012. március 10-ei versenynapon!
(a fotók illusztrációk)

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.03./

 

Tanári hangverseny volt a Farkas Ferenc Művészeti Iskolában

 

               
                                                     

A Farkas Ferenc Művészeti Iskola Szülői Szervezete 2012. március 1-jén tanári hangversenyt szervezett az intézmény Szent Erzsébet utcai előadó termében. A teltházas előadást sok szülő, tanuló és más, komolyzene kedvelő tekintette meg, hiszen a művésztanárok – mint az alábbi műsor is mutatja - igazi zenei csemegéket adtak elő... Képünkön: Karacs Mónika igazgatóhelyettes
 

 


Karacs Mónika

      


1. J.F. Fischer: Menuett és Bourrée - hegedű: Sándor Csilla - blockflöte: Fábián Krisztina - gordonka: Szekrényesy Béla - continuo: Dr. Mellesné Boross Kinga

2. G.Fr. Handel: Szép hársfalomb részlet a Xerxes c. operából - ének: Virágh Sándorné - altfurulya: Fábián Krisztina - gordonka: Szekrényesy Béla - zongora: dr. Mellesné Boross Kinga

3. C.M. Weber: Bevezetés, téma és variációk - klarinét: Bálint Béla - zongora: Fedorcsák Katalin

4. Max Bruch: g-moll hegedűverseny II. tétel - hegedű: Váradi Zoltán - zongora: Bundzik Tímea -

5. E. Köhler: Koncert duett egy Schubert témára - fuvola: Karacs Mónika - Soltész Károlyné - zongora: Fedorcsák Katalin -

6. A.L.Webber: Pie Jesu… - ének: Virágh Sándorné - Braun Réka tanuló - Enghy Sáron tanuló - Grega Róbert tanuló - Tóth Balázs tanuló
zongora: Fedorcsák Katalin

7. Carlos Gardel: Por una cabeza - fuvola: Karacs Mónika - gordonka: Szekrényesy Béla - zongora: Fedorcsák Katalin

8. Eugene Novotney: A minute of news pergődob: Sebe Balázs

9. Sárospataki Dixieland Band

10. Mérai csárdás és szapora Darmos Éva és Darmos István

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.03.03./

 

Megyei szépíró verseny

 

               
                                                     

 


 

      

A Sajátos Nevelési Igényű Tehetségeket Segítő Tanács országos szépíró versenyt szervezett a sajátos nevelési igényű tanulók számára. A megyei fordulóba jutottak a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából a következő tanulók: Újszászi József Szilveszter 2.b, Kiss Tamás 3.b, Dandás Erika 4.a, Marczi Dániel 4.a, Kocsis Dániel 5.a, Fazekas Ádám 6.b, Szólya Erik 7.c.
A megyei fordulót Hejőkeresztúron tartották meg 2012. február 20-án.

Szép eredményt ért el két tanulónk:
Kiss Tamás 3.b I. helyezett,
Dandás Erika 4.a
II. helyezett lett.
Gratulálunk és az országos fordulóhoz sok sikert kívánunk nekik.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2012.03.02./

 

Szabó Lajos Ösztöndíj

 

               
                                                       

Egyik legifjabb – tavaly érettségizett – öregdiákunk, Szabó Márk (2011/E), az idei tanévben új ösztöndíjat alapított a Református kollégium Gimnáziumának tehetséges diákjai számára. Az ösztöndíjat nagyapja, néhai dr. Szabó Lajos református lelkipásztor, egyháztörténész, néprajz tudós, publicista emlékére és tiszteletére hozta létre a hálával emlékező unoka...
 

 


Szabó Márk

      

Szabó Lajos sok szállal kötődött a pataki Kollégiumhoz. Kilenc éves korában lett kisgimnazista diák, majd a szegény sorsú, kiváló tanuló teológusként tanult tovább az Alma Materben. Az akadémia elvégzése után missziói lelkészként szolgált a Bodrogközben, majd az Országos Református Szeretetszövetség lelkésze lett. Ezek mellett tudományos tevékenységet is végzett, a debreceni Tisza István Tudományegyetem Teológiai Karán 1940-ben doktori fokozatot szerzett egyháztörténet tárgykörben. 1941-ben magántanári vizsgát tett Sárospatakon. 1942-ben a kassai reformátusok hívták meg lelkészüknek, de a világháború végén a csehszlovák hatóságok vagyonelkobzásra ítélték és kiutasították az országból. Így lett aztán a vajdácskai, majd a taktaszadai református gyülekezetek lelkipásztora.

Talentumai, hűsége, elkötelezettsége okán a pataki teológia egyháztörténet oktatására kérte fel a tudós teológust, ám a megtisztelő és örömteli feladatot csak néhány hónapig végezhette, mivel a Rákosi-korszak egyházpolitikája az akadémia bezárását rendelte el.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.03.02./

 

Országos eredmény - Tehetség "pont" én vagyok

 

               
                                                       

 


Hardon Réka

      

2011. őszén hirdetett versenyt az Apáczai Kiadó Kft. A tehetség „pont” én vagyok címmel. A kiadó központjába várták a különböző művészeti ágakban tehetséges tanulók alkotásait. A Szent Erzsébet Általános Iskolából Hardon Réka 4. b osztályos tanuló küldött be műveket a meseíró és fotó pályázatra egyaránt.

2012. február 22-én került sor a díjkiosztó ünnepségre a kiadó budapesti székházában. Réka meséjével - „A szomorúfűz” - 2. helyezést ért el, a fotópályázaton 19. helyezett lett.
Gratulálunk Rékának és Szekeres Istvánné tanítónak, aki a tanuló pályázatának elkészítésében segített.
További munkájukhoz sok sikert kívánunk!
 

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Szent Erzsébet Általános Iskola
/2012.03.02./

 

Farsang farka az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

               
                                                    

 

      

A farsang alkalmával rendezett vidám programokkal egyszerre búcsúztatjuk a telet és hívogatjuk a tavaszt. Így történt ez az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban is 2012. február 23-án, amikor a diákönkormányzat szervezte a jókedvű éjszakát...

Az utolsó előtti évfolyam ügyes diáktáncosai és a tanári kar jelképes cselekedetei (a boszorkányok főzetkészítése és a maori harcosok harci dala) segítették a résztvevőket a táncos estére történő ráhangolódásban.
 

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.03.01./

 

ADÁSHIBA

 

               
                                                     

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadásában Szakonyi Károly: ADÁSHIBA c. színművével folytatódott A Művelődés Háza és Könyvtára teltházas színházi bérletes előadássorozata február 23-án 19órától – számolt be Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő...
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

A darab1969-ben Magyarországon játszódik. A Bódog család a legkisebb fiú, Imrus születésnapját ünnepli. A mama halat ránt és puncstortát készít, a papa felveszi a jobbik zakóját. A testvérek is időben megérkeznek. Minden szabályszerűen zajlik, tisztes kispolgári formák szerint – csak közben folyamatosan megy a tévé. Ezt nézik vacsora alatt és amíg felszelik a tortát, ezt nézik ülve, állva és járás közben, erre koncentrálnak, amíg beszélnek vagy hozzájuk beszél valaki.

Érthető, ha néhány apróság elkerüli a figyelmüket. Például, hogy Vanda, a lánytestvér, felmondott a munkahelyén, hogy Imrus tulajdonképpen nem tizennyolc, hanem tizenkilenc éves, hogy a család albérlőjét Krisztosznak hívják, és tizenkét tanítvány látogatja rendszeresen… Mindebből Bódogék semmit sem vesznek észre – vagy nem akarnak észrevenni? –, pedig házuk hétköznapi tragédiák és nem mindennapi csodák helyszíne.

Szakonyi Károly Adáshibája 1970-es vígszínházi bemutatója óta az egyik legtöbbet játszott magyar színdarab. Ma sem vesztett semmit erejéből: keserű humora, abszurdba hajló helyzetei kíméletlen élességgel mutatnak be egy átlagos magyar családot, ahol kényelmesebb félrenézni, mint felismerni a valóságot. Az eltelt idő nemhogy halványított volna a szomorú képen, de még élesebbé tette: az Adáshiba pontos 21. századi látleletté érett az elmúlt negyven évben.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További LEVI-fotók>>>

Törő Gábor
/2012.03.01./

 

A vártemplom régészeti feltárása

 

               
                                                    

Visszatekintés a sárospataki Vártemplom régészeti feltárására és műemléki helyreállítására” címmel februárban tartott rendkívül érdekes előadást Filep Antal a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumában. Anekdotákkal színesített beszámolója az épület XX. századi történetének (ma már) felbecsülhetetlen értékű forrása - nyilatkozta Dr. Tamás Edit...
 

 


Filep Antal

Dr. Tamás Edit

      

A sárospataki vár-együttes kutatásában az elmúlt fél évszázad során a régészeti feltárások, az építészeti felújítások, kutatások nyomán jelentős tudományos eredmények születtek. A sárospataki külső vár műemlékileg jelentős épülete a gótikus Vártemplom, melynek régészeti feltárására a 1960-as években került sor. Filep Antal, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma akkori igazgatója nap mint nap jelen volt a munkálatok során, akkor készült fotói ma már felbecsülhetetlen dokumentuma az eseményeknek.

Muzeológiailag talán a legkülönlegesebb része volt az előadásának, az a rész, amikor a Vártemplom kriptájának feltárását idézte fel. Hallhattunk arról, hogy kik és milyen munkafolyamatok révén vettek részt a munkában, s milyen látvány fogata őket a kriptafelnyitás pillanatában. Ma már szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy a kripta felnyitása pillanatában a XVI-XVII. századi viseletek hihetetlen színpompás világát láthatták a jelenlévők. Tanúi voltak ugyanakkor annak is, ahogyan ez a színvilág – érintkezvén a levegővel – fél órán, órán belül egyforma barnává változott. Az előadás keretében levetítettük a Vártemplom kriptájának feltárása során készített filmet.

A kripta kibontására készülők nem gondoltak arra, hogy színes felvételt készítsenek – mesélte Filep Antal. A fekete-fehér némafilmet a közelmúltban Spisák Béla digitalizálta. Mindez csak egy története a Filep Antal előadásán elhangzott forrásértékű visszaemlékezésnek. S mindezt még pótolhatatlanabbá teszi, hogy a Vártemplom régészeti feltárását vezető, s azt könyvben is megörökítő Molnár Vera ma már nincs közöttünk, fiatalon elhunyt. Csaknem ötven év távlatából az akkori történések XX. századi helytörténetünk országos jelentőségű eseményeivé váltak.

Ezért is fontosak Filep Antal visszaemlékezései. Örülünk, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma kezdeményezője lehetett, s helyet adhatott ennek az előadásnak! Bízunk benne, hogy hamarosan írott formában is olvasható lesz mindez Filep Antal tollából.

 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.03.01./