Arhív
2012. április

    Állománygyűlés volt a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóságon

 

               
                                                              

A Sátoraljújhelyi Hivatásos Tűzoltóságnál 2012. április 23-án megtartott állománygyűlés után Kovács Sándor tűzoltó alezredest, az Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjét elsősorban a tűzoltóságot és a polgári védelmet érintő szervezeti változásokról kérdeztük és arról külön cikkben be is számoltunk. Barna Norbert tűzoltóparancsnok viszont kérésünkre az állománygyűlés fő témájaként szereplő, 2011. év értékeléléséről számolt be…
 

 


Barna Norbert

      

Az elmúlt év a káresetek, tűzesetek, műszaki mentések, ügyintézések, parancsok számát tekintve - amik általában egy tűzoltó parancsnokságot jellemeznek - átlagosnak mondható, de azért hozzá kell tennünk, hogy a tavalyi év, egy nagy előkészület volt arra, hogy a 2012 januárját úgy kezdje meg a tűzoltóság, hogy zökkenőmentesen át tudjon állni abba a rendszerbe, amit az állami irányítás megkövetel. Ez nagyon sok adminisztratív munkát jelentett, ami nagy megterhelést igényelt mind a beavatkozó állomány, mind pedig a törzsállomány részéről.

A 2010-es évről elmondhatjuk, hogy a műszaki mentések nagyon nagy száma jellemezte - főleg az árvízi védekezés emelte az esetszámunkat - illetve az elemi károk, viharok által okozott károk, a fa kidőlések, a tető megrongálódások jellemezték a 2010-es évet.

A 2011-es év ehhez képest a műszaki mentések számát tekintetve nyugodtabbnak mondható, viszont talán éppen ezért, mivel nem volt annyi víz, jöttek a szárazfű tüzek, tehát nyílt területi tüzek számában emelkedés volt. Mondhatom azt is, hogy ha az utóbbi 5 évet nézem, a káresetek számát tekintve átlagosnak mondható az év.
Sajnos két olyan tűzesetünk is volt, ami halálos áldozat követelt, illetve az egyiknél súlyos életveszélyes sérülés volt, amibe később a sérült a kórházban elhalálozott. Mondhatjuk azt, hogy a számot tekintve ez is átlagos, bár ilyennek egynek sem volna szabad megtörténnie. De sajnos az emberi gondatlanság, illetve a felelőtlenség minden évben haláleseteket is követel.

A tűzoltóságot nézve, az állománynak a fizikai erőnléte a legfontosabb, a szakmai tudása mellett. Ahhoz, hogy fizikailag mindenki fitt legyen, annak az elvárásnak, amit egy hosszan tartó igénybevétel megkövetel akár tűzoltásról, akár műszaki mentéről, fakidőlésről, életmentésről, eltűnt ember keseréséről, vagy behatolásról van szó, mindenféleképpen hagyatkozni kell a testi erőlétükre, ezért elengedhetetlen a fizikai felkészültség.
Ehhez nagyon jó támaszt nyújt a tűzoltóságunkon, a még tavalyelőtt létesített konditerem. Ezt nagyban segítette egy helyi cég. Mondhatom, nagyon jóleső érzés mikor látom, hogy minden nap bejönnek szabadnapos tűzoltók és használják ezt a termet. Nem csak a konditermet, hanem járnak futni a Magas hegyre, vagy Sárospatak és Sátoraljahelyre között. Ez az alapja, hogy mi minden versenyben részt vehetünk, közülük kiemelném a lépcsőfutó versenyt, ami országos szintű verseny. Hasonlóan fontos a tűzoltó erőpróba verseny, a labdarúgó bajnokságok, amelyekben minden évben részt veszünk, bár most kicsit visszaestünk a helyezések tekintetében.
Én úgy gondolom, hogy a legfontosabb verseny egy tűzoltó számára mindig a tűzoltó verseny, ami tavaly Mezőkövesden került megrendezésre, és ismét sikerült a sátoraljaújhelyi tűzoltóknak az első helyet megszerezni, ezzel is bizonyítva, hogy mindenféle megmérettetésnek - akár majd káresetnél is - meg tud felelni az állomány.
Egyébként is, fiatal az állomány, a kollégák erősek, agilisak, élettel vannak tele, persze tisztában vagyunk vele, hogy egy-egy tűzesetnél a tapasztalatra is nagyon nagy szükség van. Nem lehet felelőtlenül közbeavatkozni, egyéni hősökről nem beszélhetünk, itt csapatmunkáról beszélünk, de az agilitása a fiatalságnak egy megfelelő szakmai tapasztalattal azt eredményezi, hogy kellő módon be tudunk avatkozni minden káresetnél, kellő szakértelemmel és kellő tudással.

A szolgálatparancsnok felel a szolgálati csoportért, aki aznap szolgál. Mindenféleképpen ők az elsődleges vezetők, tehát egy tűzesetnél, káresetnél ők adják ki a különböző utasításokat, parancsokat az állomány részére és ezeket kötelező betartaniuk. Mivel ő az egyszemélyes vezetője annak a káresetnek, akár tűzoltásról beszélünk, akár kárhely parancsnokról egy műszaki mentésnél, tehát ők hozzák azokat az intézkedéseket, amit később, ha nem megfelelő a beavatkozás számon lehet tőlük kérni. Rajtuk múlik sok embernek az élete, hogy milyen parancsot adnak akár behatolásnál, akár egy tűznek a megközelítésénél, tehát azt gondolom, hogy az elsődleges és a legfontosabb az ő felelősségük, nekik kell a legnagyobb szakmai tudással rendelkezniük, hogy az ilyen káreseteket kellőképpen elhárítsák.

Mint minden területen, itt is a megelőzés, a prevenció a legfontosabb, tehát a beszélhetek akár az óvodákról, az általános iskolákról, vagy pedig középiskolákról, vagy a felnőtt lakosságról is. Az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai számára minden évben rajzpályázatot írunk ki. Már ez ösztönzi a gyerekeket, nagyon sok rajz érkezett be ebben az évben is a környékbeli óvodákból, iskolákból, az illetékességi területekről, tehát mindenütt jelen vagyunk. Így megy ez tovább az általános iskola és a középiskolákban is. Két tűzoltó diákversenyt rendeztünk tavaly, nemcsak a Megyei Tűzoltóság által szervezettett, hanem helyi szinten is. Mi magunk megszerveztünk egy diáktűzoltó versenyt és az látjuk, hogy van rá igény. A gyerekek nagyon szívesen jönnek be a tűzoltóságra gyakorolni, örömmel és nagy lelkesedésessel végzik a feladatokat. Öröm és bánat egyaránt tapasztalható azoknál, akik ilyen versenyeken szerepelnek, de akik nem érnek el jó helyezést, a következőkben nagyobb erőfeszítéssel ismét megpróbálják.

A felnőtt lakosság körében, itt is megvannak a periódusok, tavasszal például vagy az árvízzel, illetve a belvíz miatt találkozunk velük, vagy ha elég csapadék, akkor a szárazfű tűzesetek miatt. Jön majd utána az aratás, és jönnek a különböző erdőtüzek. Tehát mondhatjuk, hogy folyamatos kapcsolatot kell tartani a lakossággal, egyrészt a polgármesteri hivatalokkal a körjegyzőségekkel. Különböző körlevelek mennek ki és különböző felhívások, akár az írott médián, akár az elektromos médián keresztül. Azt hiszem minden tekintetben ott voltunk a lakosság szeme előtt, és mindenféle információt megadtunk kellő időben számukra, ami segítségével egy káreseményre, tűzveszélyre, vagy akár meteorológiai előrejelzés hatására viharra, vízkárra felkészülhettek.

Az utóbbi időben az elektromos sajtónak is nagyon nagy szerepe van az írott és a nyomtatott sajtón kívül, illetve a verbális közlésen kívül, hogy működtetjük a honlapokat. Mindenféle olyan információ, ami aktuális, gondolok például a lakóházak, társas házakban elhelyezett virágcserepekre, menekülési útvonalak szabadon tartására, minden megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Ezzel is tájékoztatjuk is a lakosságot, nyugodtan nézegessék, tájékozódhatnak különböző káreseményekről is.

El kell mondani, hogy a hatósági tevékenység, a tűzoltóság tekintetében is nagyon erős volt, én azt hiszem tavalyi évben is. Tavaly még 33 kiemelt létesítményünk volt nyilvántartva, de az újabb intézkedések alapján sokkal több ilyen intézményt kell nyilvántartásba venni. Ebből a 33-ből kilencnél tartottunk átfogó ellenőrzést, és ezen kívül megtartottunk 270 db tűzvédelmi hatósági ellenőrzést is. Jó hírnek mondható, hogy mindössze négy esetben kellett kiszabnunk helyszíni bírságot, ami összesen 50.000 forintot jelentett a lakosságnak, illetve a vállalkozó embereknek. Én azt hiszem, hogy ez is jellemzi azt, hogy megfelelő körültekintetéssel, megfelelő tapasztalattal végezzük a munkánkat, illetve jó kapcsoltunk van a különböző cégekkel és kellő időben felhívjuk a figyelmüket a tűzvédelmi szabálynak a változásaira, amit ők tudomásul is vesznek.
Elmondhatom, hogy az illetékességi területünkön lévő cégeknek vállalkozóknak, gazdasági társulatoknak nagyon fontos a tűzvédelem, és jó látni, hogy tényleg kellő körültekintéssel, kellő pénzt ráfordítva, illetve kellő szakértelemmel mindenféle tűzvédelmi előírásnak, jogszabálynak megfelelnek. Kisebb hiányosságok előfordulnak, de nyilván ilyenkor felhívjuk a figyelmüket ezeknek a megszűntetésére és ezt minden esetben véghez is viszik.

A 2012-es évről elmondhatjuk, hogy eddig is nagyon nagy erőfeszítésünkbe került, hogy a feladatainkat el tudjuk látni. Ehhez hozzá tartozik a 2011-es év is, amelyben nagyon sok főigazgatói intézkedés jött ki, nyílván azért, hogy zökkenőmentesen menjen ez az átállás, amit az előbb elmondtam.
A 2012-es évben a káresemények is úgy alakultak, hogy volt egy hó helyzetünk, mondhatjuk megint erőfeszítésbe került, hogy elhárítsuk az akadályokat, utána jött ez a szárazfüves időszak, hiába volt a tűzgyújtási tilalom, sajnos az emberi hanyagság illetve gondatlanság ismét felütötte fejét, és ismét sok káresetnél kellett beavatkoznunk a napi munkánk kívül, ami már így is megterhelő volt a számunkra.

Nagyon nehéz lesz az átállási év, de mi megpróbáljuk minél zökkenő mentesebben véghezvinni ezt az átállást. Nagyon sok feladatot lesz ebben éven, de tudjuk, hogy teljesíteni kell őket.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.04.30./

 

    Kisfilm a Refiről -Bepillantás a Refi életébe

 

               
                                                              

 


 

      

Ebben a hónapban az iskola diákjai elkészítettek egy videót, amely a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumába kalauzolja a kedves nézőket, A szerkesztők arra törekedtek, hogy a gimnázium színességét vászonra vigyék és bemutassák, hogy miért is jó refis diáknak lenni – küldte a tudósítást Csikó Szilvia, A Sárospataki Református Kollégium tanárnője...

A videó készítői tanárok és diákok véleményét  is kikérték az adott témával kapcsolatban. A kisfilm címe: Bepillantás a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumába.

Az érdeklődők megtekinthetik az iskola honlapján vagy az alábbi linkre kattintva: www.youtube.com/watch?v=_eMUGfXn-6Q 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Református Kollégium Gimnáziuma
/2012.04.30./

 

   Rendben lezajlott az ingyenes lomtalanítás

 

               
                                                                

Sárospatak Város Önkormányzata idén április 21-re hirdette meg a minden tavasszal szokásos ingyenes lomtalanítást a lakosság részére, aminek ezen a napon volt lehetősége megszabadulni a feleslegessé vált háztartási, vagy ruházati cikkektől. A veszélyes hulladék azonban kivételt képezett, ezt nem szállította el a Zempléni Hulladékkezelési Közszolgáltató Kft. Erre a szervezés alatt álló hulladékudvar jelent majd megoldást, amire a város benyújtott pályázatát már elfogadták…
 

 


Aros János

      

Aros János polgármester az áprilisi képviselő testületi ülésen sikeresnek minősítette az idei lomtalanítást. Köszönetét fejezte ki a lakosságnak, hogy időben kirakták a fölösleges lomokat és a szolgáltatónak is, hogy ezeket rekordgyorsasággal szállította el.
A kitett lomok között idén is minden előfordult, a háztartási cikkektől és a bútordaraboktól kezdve a ruházati cikkekig mindent kihordtak a lakosok. Az elszállítás alapfeltétele az volt, hogy amennyire csak lehetséges pakolják össze zsákokba a felgyülemlett lomokat, hiszen így a Zempléni Hulladékkezelési Közszolgáltató Kft. könnyebben el tudta azokat szállítani.

Idén az időjárás is kedvező volt, hiszen emlékszünk olyan lomtalanításra, amikor a szolgáltató dolgozóinak esőáztatta, szétdobált ruhadarabokat kellett összeszedni. Most az idő is száraz volt és a kitett lomok között turkáló gyűjtögetők sem hagytak maguk után feltűnően nagy rendetlenséget.
Mindenestre a rendőrség is résen volt, így a más településekről is érkező guberálók tevékenysége nem társult bűncselekményekkel.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.04.30./

 

    Tükör által homályosan - kiállítás a Szent Erzsébet Házban

 

               
                                                                

Gajzágó Sándor és Kárpáti Tamás festőművészeknek nyílt kiállítása a Szent Erzsébet Házban. A két alkotót barátság és a keresztény hit köti össze. Mindketten bibliai témákat dolgoznak fel, más-más technikákkal, de ugyanazzal a lélekkel. A „Tükör által homályosan” címet viselő tárlat július közepéig tekinthető meg…
 

 


 

      

Az emberélet alapvető értékeit - amelyekhez hozzátartozik a vallási érték is - modern eszközökkel, elkötelezetten, ők megtudják valósítani. Nem véletlen, hogy barátokként együtt állítanak ki, miközben más-más stílusuk és a technikájuk, hiszen ennél sokkal mélyebb erő köti őket össze.
Gajzágó Sándor édesapjától tanulta a mesterséget és alkotói munkájában fontosnak tartja, hogy nincs én, minden felülről van. Modern festői eszközökkel, légies alakokkal teremti meg a sejtetést.
Gajzágó Sándor festőművész a következőket mondta: én nem másként akarom látni a világot, hanem a katolikus egyház szemével. Tehát a katolikus egyház őrzi azt a hit letéteményt, amit én igaznak tartok, abban hiszek és én magam is azt akarom láttatni. Tehát a láthatatlant akarom láthatóvá tenni. Van egy kedvenc idézetem: „A kép a mennyország ablaka” - én ezt próbálgatom de nagyon homályosan még…

Kárpáti Tamás érdekes, lazúros technikával több, néha 8-10 réteget egymásra dolgozva, egyfajta elmosódott látványt hoz létre, amelyet ő úgy definiál, hogy ez egy feloldott lelki állapot. Ő így nyilatkozott: „én csak mintha egy eszköze lennék annak, hogy ez megjelenjen…”

A kiállítás mottója Szent Pál szeretethimnuszából való "Tükör által homályosan" mely jelzi a két festőművész világlátását, amelyet ők úgy fogalmaznak meg, hogy „a tükör nem a valóságot mutatja, csak homályos képet ad a világról. Színről, színre majd a teremtő lélekkel találkozva láthatunk.”  A képek július közepéig tekinthetők meg a Szent Erzsébet Házban.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.04.30./

 

    Elkezdődött a szakrendelés a Járóbeteg Szakellátó Központban

 

               
                                                                

A költözködés után elkezdődött a szakrendelés a nemrég átadott új Emeltszintű Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központban. Az új szakrendelőben azok az ellátások is helyet kaptak, amelyek a régi épületben már eddig is működtek. Májustól pedig az új szakrendelések is indulnak. Pénteken és szombaton végeztük a költözést. Szeretném megköszönni a munkatársaimnak, akikkel a rendelőket olyan helyzetbe tudtuk hozni, hogy szinte teljes ellátást tudunk nyújtani így induláskor semmiféle fennakadás nem volt – nyilatkozta Keresztúri Ferencné intézményvezető…
 

 


Keresztúri Ferencné

      

Vannak még tennivalóink, de ezeket folyamatosan kezeljük. Szerintem kell azért egy hónap, hogy az épületet teljesen „belakjuk”. Ez egy családi háznál is ugyanígy van, ez pedig egy nagy épület - egyébként problémánk nincsen.
Nőgyógyászat, radiológia, szemészet, belgyógyászat, fizikoterápia és reumatológia. Ez csak néhány a szakrendelések közül, amelyek már működnek. Májustól új rendelések is beindulnak a betegellátó központban. A működő szakrendeléseket hoztuk át, jövő hónap elejétől pedig indul a bőrgyógyászat és a sebészet is nagyobb óraszámban, illetve a többi, új szakrendelés is folyamatosan, ahogy az orvosokkal megtudunk állapodni, óraszám arányában fogjuk elindítani, természetesen az ÁNTSZ engedélyek függvényében.
A régi épületben maradt az iskola-egészségügyi és a háziorvosi szolgálat, ide költözik majd a fogászat és a védőnői szolgálat, arra az épületre pályázatot szeretnének benyújtani a jövőben a korszerűsítés miatt, tette hozzá Keresztúri Ferencné.

Aros János polgármester már az első napon meglátogatta a működő rendelőt, s elismerően szólt a látottakról:
Sikerült betartani az ígéretet, köszönhetően az intézmény vezetőjének, orvosainak és valamennyi dolgozójának, akik az elmúlt hétvégét azzal töltötték, hogy átköltözzenek az új és szép körülmények közé, és ha kellett kétkezi munkával segítették az átköltözést, hiszen gyakran a műszereket saját maguk hozták át, és állították be az új rendelőbe. Nyugodtan elmondhatom hogy a környék legmodernebb, legszebb rendelőjében kezdtük meg a szolgáltatást a pataki lakosok és pataki kistérségben lakók számára.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.04.30./

 

    Miről tárgyalt a Testület?

 

               
                                                              

Az április végi, rendes Képviselő-testületi ülést április 27-én tartotta önkormányzatunk. A szokásokhoz híven nagyon sok napirendi pontot tárgyaltunk, szám szerint 33-at. Ezek közt voltak fajsúlyosak és könnyedebbek, úgynevezett adminisztratív jellegűek is, de mindegyiknek a végére kellett járni. A legfontosabbak közül szeretnék néhányat kiemelni, amelyek közérdeklődésre tarthatnak számot – nyilatkozott az ülésről Sikora Attila alpolgármester…
 

 


Sikora Attila

 

 

 


Aros János

 

 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

Előterjesztést fogadott el önkormányzatunk az igazgatási szünet elrendezéséről, ami azt jelenti, hogy a közigazgatási szervek hatékony és zavartalan működése megvalósításának egyik elengedhetetlen feltételen a dolgozók számára a szabadnapok előrelátható ütemezése, erre vonatkozóan fogadtunk előterjesztést. Törvényi ajánlás van ugyanis arra, hogy igazgatási szünetet lehet elrendelni egységesen, így az önkormányzatunk is él ezzel a lehetőséggel és a 2012. év munkarendjében 2012. július 23-től ugusztus 26-ig terjedő időszakban rendel el nyári igazgatási szünetet. Ez azt jelenti, hogy a dolgozók egységesen veszik ki a szabadságot, így csak ügyeleti jelleggel fog működni a hivatal. Az egyik kézenfekvő magyarázata az, hogy szinte minden társszervezetnél élnek ezzel, ilyenkor szünetelnek az igazgatási dolgok, a Földhivatal és több más egység is gyakorlatilag nyári szünetet tart. Ilyenkor ezért az ügyek előrehaladása is nagyon lassan megy, így önkormányzatunk is erre az időszakra rendeli el az igazgatási szünetet.

Ugyancsak előterjesztés hangzott el a bölcsődei gondozási díj megállapításáról szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról. A közelmúltban megszületett törvény, hogy az önkormányzatnak gondoskodnia kell a bölcsődék gondozási díjainak megállapításáról, javaslat is megjelent, hogy ezmilyen mértékű legyen. A mi bölcsődénkben önkormányzatunk 0 forintos gondozási díj meglétéről szavazott, hiszen olyan komoly terhek rakódnak ma is a fiatal házaspárokra, családokra, a párok életére, hogy nem igen szeretnénk tovább nehezíteni a helyzetüket. Aki óvodába, bölcsödébe beíratta gyermekét, valószínűleg el tudott helyezkedni, tehát nem akarunk még plusz terheket róni rá, hiszen mindenkinek szüksége van a fizetésére, ennek a díjnak a kiszabása havonta plusz terheket jelentett volna. Tehát önkormányzatunk úgy döntött, hogy ennek a törvényi rendeletnek úgy tesz eleget, hogy a bölcsődei gondozási díjat 0 forintban állapítja meg Sárospatakon – egyébként ez naponta 1234 Ft lett volna, vagy kevesebb, mert a törvány szerint nem haladhatta volna meg az egy főre jutó jövedelem 25%-át.

Egy ideje napirenden van városunkban fenntartó változások ügye az iskolákban. A Vay Miklós Szakképző Iskola fenntartói jogáról döntött most a Képviselő-testület, pontosabban még nem döntött, hanem egy úgynevezett első olvasatnak tekintette ezt a szerződés tervezetet, amelyet a Tiszáninneni Református Egyházkerület adott be. Az intézmény átadására szóló végleges döntést csak a kötelezően beszerzendő szakértői vélemények birtokában hozza majd meg a testület. Fenntartóváltás esetén javasoljuk a Református Egyházkerületnek, hogy maradjon továbbra is a Zempléni Szakképzés Szervezési Társulás tagja 2015 december 15-ig, s lehetőség szerint önkormányzatunk számára biztosítsa változatlan formában TISZK-ben való képviseletet.
Tehát a Református Egyház számára átadandó iskola fenntartói jogról, egyenlőre csak első olvasatban hangzott el vélemény, ez még a májusi Képviselő-testületi ülésre visszajön és csak akkor születhet döntés. Addig különböző szakértői vélemények beszerzésére kerül sor, így ez majd a májusi testületi ülésen kerül ismét napirendre.

Új pályázatokat ad be önkormányzatunk különböző területekre, melyek egyike a Carolina Óvodát, a másik a Művelődés Házát, a harmadik Sárospatak Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatalát érinti. Ezek mindegyike különböző területeket ölel fel. Kisgyerekek egészséges életviteléről, illetve az egészséges életmódról, egészségfejlesztési programokról van szó. Összesen 5 ilyen területre pályázik az önkormányzatunk illetve 1-1 intézmény. 10 milliótól 50 millió forintig terjedő összegekrol van szó 1-1 pályázat esetében. Remélhetőleg ezek a pályázatok nyertesek lesznek.

Előterjesztés együttműködési megállapodástól való elállásról - ez volt a 23-as napirendi pont. Itt a Sárospatak Város Önkormányzata és a Patak Bérlakás Kft. közötti korábban, 2007-ben megkötött megállapodásról van szó, amelyet az elmúlt másfél, egy év eseményei arról győzték meg önkormányzatunkat, hogy ettől a szerződéstől elálljunk, hiszen a szerződő fél, a Patak Bérlakás Kft. annyira nem teljesítette a rá háruló feladatokat, hogy a gyakorlatilag már nem is reagálnak, semmilyen önkormányzatunk által küldött levélre, értesítésre. A lakások állapota olyan rossz minőségű, hogy az új bérlő kijelölésére Sárospatak Város Önkormányzata nem vállalkozhat, hiszen abba a házakba nem lehet jó szándékkal lakókat kijelölni, így viszont komoly dilemma a szerződés folytatása - szólt ez a következő döntés.

Önkormányzatunk több Kft-nk éves beszámolóját, illetve üzleti tervét is meghallgatta, és az Innovo Patak Kft, a Pataqua Kft. és a Sárospataki Közszolgáltatási Nonprofit Kft beszámolóját elfogadta.
Ugyancsak napirendre került az Árpád Vezér Gimnázium beszámolója a 2009-2012-es évre vonatkozóan. Valamennyi képviselőtársam pozitívan ítélte meg az itt folyó munkát, dicséretesnek minősíthette és további jó erőt, egészséget kívántunk az ott dolgozóknak.

Két olyan napirendi pont is volt, ami zárt ülésben volt eredetileg elrendelve, de aztán nyílt ülésbe került, hiszen a benne érintettek hozzájárultak a nyilvános tárgyaláshoz.
Az egyik a Művelődés Háza és Könyvtára intézményvezetői megbízásáról szólt. A korábban vezetői állást betöltő Csatlósné Komáromi Katalin kinevezése lejárt, ezért néhány hónappal ezelőtt kiírtuk a pályázatot és most járt le a határidő a pályázat beadására. Egyetlenegy pályázat érkezett, a jelenlegi igazgatótól Csatlósné Komáromi Katalintól. Testületünk kikérte szakértők véleményét is, így megalapozott döntésünk az, hogy elismerve és méltányolva igazgatónőnek a korábbi tevékenységét - valóban magas színvonalon vezeti a Művelődés Házát és Könyvtárát - további 5 évre bizalmat szavazott neki. Tehát továbbra is Csatlósné Komáromi Katalin lesz a Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója 2017. nyaráig.

Ugyancsak zárt ülésre volt tervezve, de aztán nyílt ülés lett belőle, az elmúlt napokban már mindenhol hallható, a Kommunális Szervezettel kapcsolatos különböző mendemondák, hírek. Ezeknek ment elé önkormányzatunk, amikor egy belső ellenőri jelentést kértünk. Ez komoly vizsgálatot feltételezett és ez a komoly vizsgálat le is zajlott, a Kommunális Szervezetben különböző hiányosságokat állapítva meg. Ezeknek a megállapításoknak az orvoslására intézkedési tervet hozott létre, és intézkedési tervet fogadott el a testület, 19 pontban felsorolva azokat a szükséges változtatásokat, hogy a Kommunális Szervezet törvényesen működjön tovább. A közben újonnan megbízott igazgatónő ezeknek az egy részét már azonnal hatállyal elrendelte. Akik belelátnak a szervezet munkájába, láthatják milyen komoly változások zajlottak le már az elmúlt napokban. Az intézkedési terv többi lépése, ami esetleg nem rögtön, nem 1-2 nap alatt valósítható meg - további vizsgáltak, illetve ha szükséges, akkor szükséges fegyelmi eljárások, belső vizsgálatok – ezek folyamatosan kerülnek végrehajtásra.

Vendégeket is fogadtunk, érkezett két úriember, akik a 2012-13-as év menetrendi változásokról tájékoztatták önkormányzatunkat. El kell mondanunk, hogy bár azt halljuk a médiában, hogy az országban igen sok helyen szűkítik a közlekedő vonatok számát, a mi térségünket ez nem érinti. Mindösszesen egyetlenegy vonatról van szó, ami kikerül a menetrendből, ez a pedig a szombat reggelenként induló IC. Az urak meggyőztek minket, hogy a kihasználtsága nagyon kicsi volt ennek a járatnak, minden más járat megmarad, tehát a mi térségünket ez a megszorítás ennyiben érinti. Azt hiszem, hogy ez elfogadható, hiszen egyetlenegy vonatról van szó, és ahogy elmondták az adatokat ez a járat valóban kihasználatlan volt. Történt olyan, amikor 7 ember ült a szerelvényen, tehát egy busznyi ember sem utazott rajta. Ennyi tehát, ami a menetrendváltozás során kikerült, az összes többi megmarad a mi vonalunkon tehát a Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon.

Ezen kívül tájékoztatást hallhattunk az idegenforgalmi adottságokról és turisztikai fejlesztésekről, illetve a Tokaj-hegyalja program 2010-2020. évi felépítéséről.

Ezek mellett a napirendi pontok mellett volt még több adminisztratív jellegű is, ami az önkormányzati működést illeti, illetve az önhiki-re, a 2010. évi működési forráshiány fedezetére pályázatot írtak ki, amelyre önkormányzatunk ismét beadta a pályázatot - erről is döntöttünk - hiszen az elmúlt évben közel 230 millió forintot sikerült nyerni, így ebben az évben sem szeretnénk lemaradni erről a lehetőségről.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.04.29./

 

    Sikeres volt a Comenius Városi Sportnap

 

               
                                                              

Immár másodszor került megrendezésre a ME-CFK Hallgatói Önkormányzat szervezésében a Comenius Városi Sportnap. Ennek keretében a város összes iskolája hivatalos volt erre a napra a városi sportpályára. Általános iskolák, középiskolák és a főiskola diákjai, hallgatói. A szervezők elmondták, hogy így több mint 160 fő résztvevőt, 20 fő szervezőt és 50-60 fő szurkolót vártak
 

 


Kovács Klaudia

 


Siposné Majtényi Andrea


Sikora Attila

      

Kezdésre majd minden meghívott jelen volt, így több száz gyerek izgatottan várta a nap kezdetét. A rendezvényt Sikora Attila alpolgármester, illetve Siposné Majtényi Andrea dékáni hivatalvezető nyitotta meg. Alpolgármester úr elmondta, hogy kifejezetten örül a kezdeményezésnek, hiszen egyedülálló, hogy egy helyszínen az összes iskola képviseltesse magát egy rendezvény alatt és egymással versengjenek. Ezt követően a kihagyhatatlan bemelegítés következett, majd Vismeg István főiskolai tanársegéd (ME-CFK), tartotta meg kardos bemutatóját, melybe a gyerekeket is aktívan bevonta.
Megkezdődtek a versenyek, 60 m futás, 60 m váltó- és páros futás, távolugrás, kislabdahajítás, medicinlabdadobás, biciklis ügyességi, autóhúzás és futball versenyszámokban, külön-külön korosztályokban.
A kifogástalan időjárás hozzásegítette a gyerekeket és a résztvevőket a felhőtlen sportolás élményéhez, így az eredmények összesítése alatt zajló triál bemutatóra már "napfogottan" álltak oda a gyerekek. A triál bemutatót Czabányi Attilának, Magyar Zoltánnak, Sándor Csabának köszönhették. Az eredményhirdetés után a szervezők mindenkit egy tál babgulyással vendégeltek meg. Nagyon pozitív és meglepő, hogy számos szülő is kilátogatott a sportpályára és teljes szívvel drukkolt gyermekének.
A sportnap alatt egy valami biztos állandóként volt jelen, ez pedig nem más, mint a gyerekek örömteli kacaja és mosolya. A rendezők szerint éppen ez volt a cél a rendezvény megálmodásakor, hogy egy mozgással teli nap után, mindenki örök élménnyel, boldog pillanatokkal gazdagodva menjen haza és mesélje otthon szüleinek a nap történéseit.

Eredmények:
- "Alsós korosztály"
1. Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 1. csapata
1. Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 2. csapata
2. "Kis Refi"
2. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

- "Felsős korosztály"
1. Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
2. Kis Refi
3. Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium
3. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

- "Középiskolai és főiskolai korosztály"
1. Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Kar
2. Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma

Foci - "Alsós korosztály"
1. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
2. Kisrefi
3. Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola

- "Felsős korosztály"
1. Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
2. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
3. Kisrefi

Gratulálunk a szervezőknek a nagyszerű munkához, aminek eredményeképpen több száz gyerek egy fél napot friss levegőn, mozgással töltött, a nyár eleji ragyogó napfényben!

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók - megnyitó >>>                  További fotók - versenyek >>>                 További fotók - triál bemutató >>>            További fotók - autóhúzás >>>         
További fotók - eredményhirdetés >>>

Cziczer Katalin
/2012.04.29./

 

    Reményik Sándor emlékezete

 

               
                                                              

Reményik Sándor emlékezete címmel irodalmi teadélutánra hívtam az érdeklődőket április 25-én, 15 órai kezdettel A Művelődés Háza és Könyvtárába. Reményik Sándor a hit és a fájdalom költője. Egy időben a nevét összeforrasztották az irredentizmussal. Volt egy kor, amikor nem is adták ki verseit - küldte a tudósítást Stumpfné Gyöngyösi Etelka...
 

 


Stumpfné Gyöngyösi Etelka

      

Reményik tisztaszívű, világos gondolkodású ember volt. Nem volt sem irredenta, sem revizionista, nem követelte az elcsatolt országrészek erőszakos visszacsatolását. Ő “csak” azt mondta: légy hű gyökereidhez, nemzetedhez, szülőföldedhez, anyanyelvedhez, a nemzeti kultúrához, “a templomhoz és az iskolához”. Ha mindenáron el kell hagynod Erdélyt, akkor “eredj, ha tudsz!”, Erdélyben élni, pedig úgy kell, “ahogy lehet”.

Családja, barátai, tisztelői feljegyzései adták a vázát az emlékezésnek. Igyekeztem bemutatni Reményik Sándort úgy, hogy nem én beszéltem róla, hanem édesanyja feljegyzéseiből, baráti levelezésekből, visszaemlékezésekből idéztem, ami még hitelesebbé tette a bemutatást. Minden költőnek vannak olyan versei, írásai, melyek egyértelművé teszik, hogy milyen a személyisége, karaktere, életszemlélete, világnézete - próbáltam ezekből a versekből válogatni. Természetesen nem hiányozhattak a képek sem.

Köszönöm kedves vendégeimnek, hogy ismét megtiszteltek jelenlétükkel és megosztották velünk legkedvesebb Reményik Sándor verseiket.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.04.29./

 

    A Fejedelemasszony emléknapja

 

               
                                                              

 


Virágh Sándor

      

Április 18. Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony sorsának nevezetes napja, mert 16 éves korában e napon volt esküvője I. Rákóczi Györggyel, és hatvan éves korában ezen a napon költözött el a földi világból az örökkévalóságba. Bár igazolt forrás nincs arra, hogy ezen a napon is született, az árvaságra jutott Lorántffy Zsuzsanna szülői rendelkezése úgy szólt, hogy 16 évét betöltve legyen meg az esküvő, így ennek a feltételezésnek logikai alapja mégiscsak lehet - nyilatkozta Virágh Sándor református lelkész...

Sárospatakon a református gyülekezet Lorántffy Zsuzsanna nőszövetsége a nevezetes napon emléksétával tisztelgett a nagyasszony életműve előtt. Igével, énekléssel, imával tisztelegve a Várnál, ahol élt, a Vártemplomnál, ahová eltemették, és az iskolakerti szobornál, ahol a pataki diákok és turisták látogathatják "Zsuzsikát" ahogy Őt Újszászi Kálmán professzor gyakorta nevezte, és találkozóit oda szervezte.
 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Református Lelkészi Hivatal
/2012.04.29./

 

    ÁVG-s versenyzők a „Német nyelvű országok kultúrája” megmérettetésen

 

               
                                                              

 


Dusicza Erika

      

Ügyesen reklámozták az Árpád Vezér Gimnáziumban tanuló diákok a német nyelvet az Eszterházy Károly Főiskola Német Nyelv és Irodalom Tanszéke és a Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzata által meghirdetett csapatversenyen - számolt be Dusicza Erika igazgató-helyettes...

Karajz Orsolya, Tamók Renáta és Nagy Bálint egy kétfordulós megmérettetésen bizonyították ismereteiket. A még februárban benyújtott 10 oldalas német nyelvű pályamunkát, esszét a döntő fordulóban szabadon, egy PowerPoint-prezentáció segítségével kellett bemutatniuk. Az előadás minősége, a prezentáció igénye és ötletessége a gimnázium diákjait a 2. helyre juttatta.
Az újszerű kommunikációközpontú verseny érdekes kihívás volt, további munkára ösztönöz.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Cziczer Katalin
/2012.04.29./

 

       Sokan támogatják, hogy a Vay az egyházhoz kerüljön

 

               
                                                              

A 2011. évi költésvetés végrehajtása mellett intézményvezetői pályázat elbírálásáról tárgyaltak a Humán Bizottság 2012. április 25-én megtartott ülésén. Szvitankó Tamás, a bizottság elnöke elmondta, hogy A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatói állására egy pályázat érkezett, amit a jelenlegi igazgató pályázott meg. A pályázatot a Bizottság elbírálta és jónak találta. Csatlósné Komáromi Katalin igazgatóasszony munkáját megfelelőnek, sőt kiválónak értékeltük, s javasolni fogjuk a testület felé, az igazgatói pályázat elfogadását…
 

 


Szvitankó Tamás

      

Emellett az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban folyó oktató, nevelő munkáról szóló beszámolót is meghallgatták a bizottság tagjai. Amikor első alkalommal néztem meg a beszámolót, elkezdtem kiemelő tollal kihúzni a lényeges pontokat, de már az első lap alján rájöttem, hogy szinte az egész lapot besatíroztam, s ez volt a jellemző az egész beszámolóra.

Nagy vonalakba úgy tudnám jellemezni, nagyon kiváló munkát végez az Árpád Vezér Gimnázium kollektívája, annak ellenére, hogy ezek a megszorítások nagyon nagy mértékben érintették a gimnázium költségvetését. Ennek ellenére törekszenek a színvonalas munka megtartására, sőt belső építkezésekkel bővítik a gimnázium tereit. Próbálnak energiatakarékosan gazdálkodni, tehát maximálisan az elvárásnak megfelelően dolgozik a testület, illetve az egész a gimnázium.
Ezután a Vay Mikós Szakképző Iskola fenntartói jogának átadásáról tárgyaltunk, aminek átvételére a Tiszáninneni Református Egyházkerült jelentkezett.

Képviselő-testületünk nem igazán szívesen válik meg az intézményeitől. Ez a kérdés is ilyen, de nem tehetünk mást, hiszen 2013-ban ezt az intézményt egyébként is le kell adnunk. Az egyházzal való tárgyalások során, több pontban egyeztettünk már. Most azon a ponton áll az egyeztetés, hogy már mind a pedagógusok, mind a szülők, mind a Diák Önkormányzat véleménye a kezünkben van.
Ezeknek a döntéseknek az eredménye, hogy a többség támogatja, hogy a Református Egyház legyen a fenntartó.
Több szakértői vélemény még nem érkezett be, ezért a bizottságunk úgy foglalt állást, hogy ezt első olvasatnak tekintjük, s amikor minden bizonylat és szakértői vélemény a kezünkben van, akkor következik be az a döntés, hogy mi lesz a sorsa a Vay Miklós Szakképző Iskolának. Sajnos a döntésünket az is zavarja, hogy nap mint nap más-más információk jelennek meg mind a sajtóban, mind az interneten ezekkel az átadásokkal kapcsolatban.

Egyelőre ugyanis még az is kérdéses, hogy az Oktatási Hivatal és az oktatásért felelős államtitkárság milyen döntést fog hozni az iskolák átvételéről, ami nehezíti a helyi döntéshozatalt.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>      

Törő Gábor
/2012.04.28./

 

    Cantemus Vegyeskar a Bazilikában

 

               
                                                              

Április 25-én a sárospataki Bazilikában megrendezett nagy sikerű hangversennyel véget ért A Művelődés Háza és Könyvtára idei évadjának zenei bérletsorozata. A Szabó Dénes karnagy által a ’90-es évek első felében alapított kórus gyönyörű hangzásával, elképesztő összeszokottságával, valamint magas szintű ének technikai tudásával lenyűgözte a Bazilika közönségét - számolt be Stumpf Gábor...
 

 


Stumpf Gábor

      

A kórust Szabó Soma karnagy dirigálta, aki édesapja, Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy nyomdokain halad, s személyében az ifjabb nemzedék egy kiváló karnagyát ismerhette meg a közönség. Magáról a hangversenyről érdemes megemlíteni, hogy a műsor összeállításánál a kórus vezetője figyelembe vette a helyi adottságokat, s a 15. századi templom akusztikájának megfelelően válogatott a hatalmas repertoárból, ahogy ezt a karnagy úrtól hallhattuk. A kirobbanó sikerben része volt a profi kórusnak, a helyhez igazodó műsorválasztásnak, valamint annak a nyíregyházán a Kodály Zoltán Ének-zenei Iskolában most már évtizedek óta folyó magas szintű zenei képzésnek, ami megalapozza egy ilyen kórus működését.

Emlékezhetnek a sárospatakiak a szintén ebből az iskolából a korábbiakban hozzánk látogató Cantemus Gyermekkarra, vagy a Pro Musica Leánykarra, akik a saját kategóriájukban hasonlóan magas színvonalú koncertekkel kápráztatták el az itteni közönséget, független attól, hogy A Művelődés Házában, a várudvaron vagy éppen a Bazilikában léptek fel. Csak gratulálni tudunk kórusnak, karnagynak és a nyíregyházi zenei képzésben résztvevő valamennyi zenepedagógusnak, mert ma Nyíregyháza a magyar kórusművészet egyik fellegvára. Kívánjuk, maradjon is az még nagyon sokáig mindnyájunk örömére.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.04.28./

 

    Kisrefisek konfirmációja

 

               
                                                              

 


Timáriné Király Sarolta

      

A Kisrefi 7. osztályos református tanulói és családjuk számára a 2012. április 20-21-ei hétvége a konfirmálás - vagyis a hitben való megerősítés - jegyében telt el. Tizenhárom tanuló Sárospatakon, három pedig vidéki lakhelyén tett fogadalmat. A tantestület tagjai örömmel vettek részt ezen az eseményen, és büszkén hallgatták tanulóikat - számolt be Timáriné Király Sarolta tagintézmény-vezető...

Jó volt hallani tájékozottságukat a bibliai történetekben. Úgy gondoljuk az iskolánkban eltöltött évek nagyban hozzájárultak a hitben való megerősödésükhöz.

Gratulálunk tanítványainknak és felkészítő lelkészüknek, Virág Sándor és Nagyné Füle Tímea lelkipásztoroknak.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 További fotók >>>

Református Kollégium Gimnáziuma Általános Iskolája
/2012.04.28./

 

        Nálunk nem vezetik be a bölcsődei gondozási díjat

 

               
                                                             

Öt napirendi pontot tárgyalt nyílt ülésén az Önkormányzat Egészségügyi és Szociális Bizottsága, melyek között a 2011. évi költségvetés végrehajtása, a bölcsődei térítési díjak megállapítása és a tüzelő-utalványok értékének megfelelő tűzifa szállítására beérkezett pályázatok elbírálása is szerepelt – tudtuk meg Egyed Attilától, a bizottság tagjától…
 

 


Egyed Attila

      

A bölcsődei gondozási díj bevezetésére új jogszabály kötelezi az önkormányzatot. Ez egy új teher lett volna a szülőkre, hogy az étkezési díjon kívül ez a bizonyos gondozási díj is bevezetésre kerüljön, de önkormányzatunk a szűkös anyagi helyzete ellenére is azt mondja, hogy nem szabad a szülőket tovább terhelni, így 0 forinttal vezetjük ezt be.
A gondozási díj nem olyan, mint az étkezési díj, hogy csak akkor vesszük igénybe, ha eszik a gyerek, illetve ott van a gyerek, hanem akkor is fizetni kellene, ha a gyerek esetleg beteg, vagy ha nyári szünet van, de ezzel nem terheljük a szülőket.

A bizottsági ülésen kihirdettük a tüzelő utalványok értékének megfelelő tűzifa szállítására vonatkozó pályázat eredményét. Egyetlen egy pályázat érkezett be. Borítékbontás után nyilvánosságra kerültek az árai és akkor láttuk, hogy a fűrészelt tüzelőfa árából a tavalyihoz képest még engedni is tudott a vállalkozó, így ezt az egy vállakózót bízzuk meg az utalványok beváltásával.
Az önkormányzat által a rászorulóknak nyújtott lakásfenntartási és a tüzelőanyag támogatáshoz, az utalvány segítségével a nyertes vállalkozónál lehet hozzájutni.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.04.28./

 

             Lakossági fórumot tartottak a leendő hulladékudvar helyéről

 

               
                                                              

A lakosságban a hulladékudvar kifejezés első hallásra nem feltétlenül azt testesíti meg, ami valójában, tehát egy EU-s elvárásoknak megfelelő, szelektív hulladékgyűjtésre ösztönző modern létesítményt, hanem sokan hulladéklerakót, éppenséggel egy hulladék elhelyezésére alkalmas, szag- és zajhajtásokkal fémjelzett helyszínt, területet értenek alatta – mondta Weingartner Balázs projektvezető, a Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás munkatársa a 2012. április 23-án megrendezett lakossági fórumon…
 

 


Weingartner Balázs

 


Aros János

 


Szvitankó Tamás

      

Ez máshol is, mindig jellemző, hogy egy ilyen hulladékudvar kialakítása a lakosságnak valamilyen módon az ellenállásába ütközik, tekintettel arra, hogy senki sem örül annak, ha egy hulladék szóval jellemzett bárminemű létesítmény épül a közelében.

A hulladékudvar az Európai Unió elvárásainak és az általa támasztott követelményeknek megfelelő, olyan létesítmény, ahol a szelektív hulladékgyűjtésre történő ösztönzést hívatottak elősegíteni. Például a lakosság a „pet” palackokat, a fém, a papír hulladékot, valamint a biológiai hulladékot külön gyűjtheti, külön helyezheti el. Kizárólag olyan hulladékok kerülhetnek itt elhelyezésre, amelyek elkülöníthetően gyűjthetőek, a vegyes szaghatással járó kommunális hulladék itt nem kerülhet elhelyezésre.
Szigorú szabályai vannak tehát a hulladékudvar létesítésnek, a helyszín kiválasztásának és magának az üzemeltetésnek is. A hulladékudvarnál alapvető előírás, hogy a helyszínt úgy kell megválasztani, hogy az forgalmas helyen legyen, pontosan, azért hogy az emberek ha arra járnak, vagy ha látják, hogy a közelükben van, hamarabb szokjanak rá a szelektív gyűjtésre, az odajárásra és az ott történő hulladék elhelyezésre, mintha ez valahol a város szélén félreeső, vagy csak nagyobb út során megközelíthető helyen volna.

A kijelölés az önkormányzat feladata, mi ebben csak közreműködünk. Korábban már kijelölésre került egy helyszín, ami szintén a lakosság ellenállásba ütközött, most egy új helyszín hosszas kiválasztás után került megjelölésre, és most ez is hasonló sorsra jut. Sajnos az a probléma lép fel, hogy a tervezés idejéből kezdünk kifutni és nincs már sok idő arra, hogy egy új helyszínt találjuk, gyorsan kell az önkormányzattal együtt működve egy lehetőséget keresni.
Tehát tekintettel kell lennünk az előírásokra, a normákra, hiszen megközelíthetőnek kell lennie - nehéz gépjárművel is – és forgalmas helyen kell lennie, hiszen a pályázat csak azt támogatja, tehát egy olyan elhelyezkedésű udvart kell találni, aminek a területi elhelyezkedése megfelelő.

2010-ben adtunk be a Társulással közösen egy pályázatot, amelynek az első fordulóján jutottunk túl. Ebben pedig 10 zempléni település nyerhette el a hulladékudvar létesítés lehetőségét, s köztük van Sárospatak is. Még a tervezés folyamatában vagyunk, aminek költségét szintén tartalmazza a pályázat - kezdte a Sárospataki Hulladékudvar lehetőségének ismertetését Aros János polgármester…

Képviselő-testületi ülésen ez napirendre került, ahol mindenki egyhangúlag támogatta ezt a kezdeményezést, így lehetőségük lesz a pataki lakosoknak, hogy azokat a hulladékokat, amelyekről tudjuk, hogy még újra felhasználhatóak, belőlük még lehet értékes anyagokat készíteni, ezeket ne csak évente egyszer szállíttathassuk el, hanem az év minden napján, reggel 8-tól délután 4-ig lehetőség legyen bevinni a hulladékudvarba. Egyre többen igénylik ezt, ami látható a kihelyezett szelektív gyűjtők telítettségéről is.

A másik kérdés az volt, hogy hol legyen a helye? A Képviselő-testület korábban javasolta itt a lakótelep melletti területen, az Arany János úti garázssorok mellett a hulladékudvar elhelyezését. Ez más városokban is így van, sőt más városokban ez a belvárosban található, hogy mindenkihez közel legyen.

A testületi ülés után, már a következő napon lakossági jelzés érkezett, hogy nem értenek egyet ezzel a hellyel. Ezért fogadtuk el az ötletet egy lakossági fórum összehívására, ahol nem meggyőzni akartuk a lakosságot, hanem elhívtuk a ZHK szakemberét, mutassa be, hogy máshol hogy működik ez, mutassa be, hogy miről van szó. Az itt elhangzottak alapján a jelenlévők belátták, hogy szükség van erre Sárospatakon, de továbbra is azt kérték, hogy a Képviselő-testület keressen más helyszínt, mert ezt a helyszínt az indoklással együtt sem tartják elfogadhatónak.
Nekem, mint polgármesternek az a kötelességem, hogy ezt figyelembe véve, egy újabb előterjesztést tegyek a Képviselő-testület elé a helyszínnel kapcsolatban.

Már körvonalazódik néhány helynek a lehetősége, biztos vagyok benne, hogy meg fogjuk találni a megfelelő helyet Sárospatak közigazgatási területén. Jelenleg a pályázatból a terv elkészítésére nyertük meg a pályázat első részét, ezeket a terveket be kell mutatni, ha megtaláltuk helyszínt, s majd ezután következik a második forduló, amiben bízom, hogy csak formalitás lesz. Én úgy látom, hogy másfél két éven belül megvalósulhat ez a beruházás.

Örülök, hogy ez a lakossági fórum ilyen jól sikerült, hogy nagyon sokan eljöttek. A jelenlévők véleménye az volt, Sárospataknak szüksége van hulladékudvarra, meg kell, hogy épüljön, de nem a város kapujában, nem itt a kirakatba kell tennie, ugyanis itt jönnek be a kiránduló buszok, a menetrend szereti járatok a Debrecen -Sárospatak vonalon, itt jön be a városba nagyon sok ember. Tehát a lakosság azt fogalmazta meg, hogy szükség van rá, de nem a város „szívében”, a város kapujában – összegezte Szvitankó Tamás önkormányzati képviselő, bizottsági elnök a fórumon elhangzottakat.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.04.27./

 

   Négy év – négy megyei bajnoki cím

 

               
                                                              

 


Gönczy Zoltán

      

A leány labdarúgás III-IV. korcsoportos diákolimpia a körzeti fordulók után a megyei elődöntőkkel, majd a megyei döntővel folytatódott. Az idei küzdelmekre a megyéből 44 iskola nevezett. A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola leány csapata Miskolcon harcolta ki a sátoraljaújhelyi négyes döntőn való részvételt - számolt be Gönczy Zoltán edző...

Az elmúlt 3 tanévhez hasonlóan az április 23-án megrendezett döntőn az Árvay DSE által felkészített lányok imponáló magabiztossággal utasították maguk mögé kazincbarcikai, tiszaújvárosi és szirmabesenyői ellenfeleiket. Összesen 9 gólt rúgtak és egyet sem (0) kaptak.
A csapat tovább készül, hiszen a Magyar Labdarúgó Szövetség Iskolai programjában is az országos döntő a cél.
A diákolimpia országos döntője május végén a Balaton partján, Fonyódligeten lesz.

A csapat tagjai: Hallók Petra, Csehi Kincső, Csehi Ibolya, Illés Erika, Kardosi Blanka, Kardosi Karina, Sütő Zsófia, Csorba Réka és Vajóczki Karolina - edző Gönczy Zoltán

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.04.27./

 

    Magyarországot képviselik a kézilabdázó fiúk

 

               
                                                              

 


 

      

A Sárospataki Torna Club három kézilabdázója - Götz Bence, Juhász Ádám és Szabó András, edzőjük Csendes István - a megyei válogatott tagjaként Magyarországot képviseli az április 27. és 29. között megrendezett XVIII. Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Sportfesztiválon Zamosc-ban

Az 1997-98-as korosztályban a Magyar csapat ellenfelei: Ukrajna, Szlovákia, Hollandia, Fehéroroszország, Lengyelország és Zamosc város válogatottjai lesznek. A csapatot a 3 sárospataki fiú mellett 3 ózdi és 4 miskolci játékos alkotja, edzőjük Béres Csaba.

A hétfői összetartás után a válogatott edzője elismerően szólt a játékosokról, egyénileg mindenkivel meg volt elégedve, a támadásokat dicsérte, a védekezésben viszont sokkal szigorúbb emberfogást kért a csapat tagjaitól. A csapat szerepléséről az edző részletes beszámolót ígért a hazatérés után. Szorítsunk a fiúkért, HAJRÁ MAGYARORSZÁG!

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.04.26./

 

    Sajószentpéteren vendégeskedett Sárospatak sakkcsapata

 

               
                                                              

Az NB II. 9. fordulójában Sajószentpéteren vendégeskedett Sárospatak sakkcsapata. Nem a legerősebb csapattal tudtunk kiállni, ez sajnos az eredményben is tükröződött. Ennek ellenére tartjuk pozíciónkat, bár a hátralévő két mérkőzés nem lesz könnyű, szeretnénk megőrizni a 9. helyet - számolt be Tóth Tamás sakkozó...
 

 


Tóth Tamás

      

Sajószentpéter – Sárospatak 7,5 – 4,5
Győzött:
Kovács Tamás

Döntetlen:
Balogh László, Isépy József, Tóth Levente, Tóth Tamás, Kanyog Gergő, Simai Gábor, Merényi János.

A következő fordulóban az ezüstéremért küzdő Hajdúböszörmény látogat hozzánk május 6-án. A mérkőzésnek az Árpád Vezér Gimnázium ad otthont.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.04.26./

 

    A FÖLD NAPJA

 

               
                                                              

Először Sztálin büszkélkedett vele. "Legyőztük a természetet!" Tévedett! Azóta senki sem dicsekszik ezzel. Pedig, valóban legyőztük. Óvjuk a természetet és vigyázzunk a környezetünkre. A természet örök, szép és csodálatos. Élni szeretne, és soha nem adja fel. Miénk a felelősség, a gyermekeink, unokáink is gyönyörködhessenek benne! – hívja fel a figyelmet a jeles napra Zérczi László önkormányzati képviselő…
 

 


Zérczi László

      

1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében. Azóta a diákból az alternatív energiaforrások világhírű szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne. A FÖLD NAPJA célja, hogy tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

Magyarországon 1990 óta rendezik meg. Ma már nem csak ünnepeljük a Föld Napját, hanem próbálunk tenni is azért, hogy megóvjuk szűkebb és tágabb környezetünket: a bolygót, ahol élünk.

Magyarországon 1990-ben tartották meg először a Föld Napját. Az évek során világméretűvé nőtte ki magát az esemény, melynek kapcsán 184 országban évente csaknem 300 millió ember mozdul meg, hogy tegyen valamit a környezet megóvásáért.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.04.26./

 

       Tavaszváró Vacsorát rendezett a Lokálpatrióták Egyesülete

 

               
                                                                        

A közelmúltban tartotta Tavaszváró Vacsoráját a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete. Az esemény egy kicsit a "megkésett " Nőnap jegyében zajlott, melyre elsősorban a hölgyek fogadáskor átadott virág és az alkalomhoz illő színvonalas műsor utalt, melyet a szokásoknak megfelelően az egyesület tagjai, hozzátartozói adtak. Saláta László egyesületi elnök megnyitó szavai után Aros János polgármester mondott ünnepi köszöntőt, méltatva és köszönve az egyesület városunkért folytatott felelősségteljes, munkáját, a jó együttműködést…
 

 


Saláta László

      

Ezt követően tájékoztatta a jelenlévőket a városban zajló eseményekről, beruházásokról és a várható fejlesztésekről, változásokról. A bőséges vacsora után - mint valamiféle batyus bálban Heitzmann Károly és Kövér Sándor cukrászok készítményeit fogyaszthatták a résztvevők és leöblíthették a falatokat Szabó Dániel borász és a Fitomor Kft által felajánlott jóféle tokaji nedűvel. A jó hangulathoz már hagyományosan Hajdu József járult hozzá, aki egyszemélyes zenekarként nosztalgia zenéjével a "legfiatalabbakat" a parkettára is csábította. Az eseményen éjfél előtt tombola sorsolásra került sor, amikor több mint hatvan értékes ajándéktárgy talált gazdára. Az est bevételét az idén is jótékony célokra kívánja fordítani az egyesület. Az egyesület vezetése köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik hozzájárultak az est sikeréhez és tombolatárgyakat, adományokat ajánlottak fel.

Köszönet: Az Ajtai és társai Kft - nek, Aros János polgármester úrnak, az ÁFÉSZ - nak, a Bana Tüzépnek, a Borsa Kft. - nek, Bütösi Tibor vállalkozónak, a COMPUTER Kft - nek, Dr. Benke Károly úrnak, Dr. Hörcsik Richárd képviselő úrnak, Dr. Nagy Bélának és nejének, Dr. Takács András úrnak, az Elektronics Áruháznak, az Elvira Virágüzletnek, az Evinor Pincészetnek, az ÉMÁSZ - nak, az ÉPSZER Zrt - nek, a Fitomárk Borászatnak, Gombos Leventének, Heitzmann Károly cukrászmesternek, Iski Istvánné vállalkozónak, Jadlóczki Lajos vállalkozónak, Jakab Gábor Népi Iparművésznek, a Keszeg Horgászboltnak, a KISPATAK 2000 Kft-nek, Koleszár József vállalkozónak, Kövér Zsolt cukrászmesternek, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának, Mauksné "Krisztina Boutique" - nak, Megay Oktáv "Mogul " vállalkozásának, a MOMO Üzletháznak, A Művelődés Háza és Könyvtárának, Nagyné Évikének, a Nosztalgia Virágszalonnak, Omelka László vállalkozónak, Pataqua Kft-nek, Sárospataki Közszolgálati Nonprofit Kft-nak, StílusPatak Dekoráció és Rendezvényszervezésnek, STOP Üzletháznak, Szabó Dániel borásznak, Szemán György vállalkozónak, Szkircsák Ilona Népi Iparművésznek, Szkircsákné Preszoly Erzsébet vállalkozónak, Takács János vállalkozónak, a Szent Erzsébet Történelmi Társaságnak, Untener Barnának, a Városi Önkormányzatnak, Veres Sándorné mézeskalácsosnak, Viktória Divatáru Boltnak, a Weinberg93’ Kft,-nek és mindenkinek, aki a felsoroltakon kívül hozzájárult a jótékonysági rendezvény sikeréhez…


 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.04.26./

 

       Megtörtént az elsősök beiratkozása

 

               
                                                                      

A gyermek, ha az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget elérte, abban a naptári évben, amelyben a hatodik életévét május 31. napjáig betölti, megkezdi a tankötelezettség teljesítését. Sárospatak oktatási intézményeibe 2012. április 12-én és 13-án került sor az első osztályosok beíratására, akik 2012. szeptemberében kezdik el tanulmányaikat – nyilatkozta Donkó József a Kabinet Iroda vezetője…
 

 


Donkó József
 

      

A beiratkozások a következőképpen alakultak Sárospatak általános iskoláiban

 

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

(fő)

Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona (fő)

Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola

(fő)

Beiratkozott

43

29

50

Ebből más településről bejáró

7

3

16

 


 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Cziczer Katalin
/2012.04.25./

 

       Népszerű az új óvodánk

 

               
                                                                      

A Carolina Óvoda és Bölcsődében a beiratkozás hivatalos időszaka 2012. április 20-al lezárult. Az összesítések után mindannyiunk számára örömteli adatok váltak ismertté. A számokat látva, már az is rendkívüli és örvendetes tény, hogy a 300 férőhelyes óvodánkba a mai napon 312 óvodás gyermek jár. Ezzel környékünk azon ritka intézményei közé tartozunk, ahol a kihasználtság meghaladja a 100 %-ot, pontosan 104 % - – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, intézményvezető...
 

 


 Lendvainé Szendrei Ágnes

      

Ebből a - fentiekben említett - létszámból 71 gyermek szeptember 01-jén iskolában kezdi meg a tanévet. Az elballagó gyerekek helyére 46 fő 3. életévét betöltött gyermek jelentkezett a beiratkozási időszakban, akikből mindössze 4 fő a HHH-s gyermek. Előjegyeztünk 11 kisgyermeket, akik a 2012/13-as nevelési évben töltik be a 3. életévüket, és majd év közben kapcsolódnak be az óvodai nevelésbe. Ezek a létszámadatok a legmerészebb reményeinket is túlszárnyalták. Arra számítottunk, hogy ebben az évben már utolér bennünket a városunkban közismert gyermeklétszám csökkenés. Erre rákészülve, 11 óvodai csoport indítását terveztük a 2012/13-as nevelési évre. Átgondolandó, hogy a várható 287 fős induló létszámunk a 12. óvodai csoportunk megtartását mégis indokolttá tenné. Ezzel számolva az optimális 24 fős átlag csoportlétszámaink lennének.

Még csak április van, folyamatosan lehet még beiratkozni. Bízunk benne, hogy létszámunk szeptemberig még 5-10 gyermekkel emelkedni fog!
A bölcsődés gyermekek létszámát tekintve szintén elégedettek lehetünk. A 22 férőhelyre 26 beírt gyermekünk van. Közülük 19-én kezdenek óvodát szeptembertől. Helyükre már 12 kisgyermek jelentkezését fogadtuk. Így a kezdő bölcsődei létszámunk – nagy örömünkre – már megközelíti a 20 főt.

Mindezek után is várjuk azokat a Kedves Szülőket és gyermeküket, akik még nem iratkoztak be intézményünkbe. Amennyiben a mi óvodánkba, ill. bölcsődénkbe szeretnének járni, kérjük, hogy minél előbb jelentkezzenek!


 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.04.25./

 

       Kié lesz a Vay?

 

               
                                                                    

Ismeretes, hogy a Református Egyház bejelentkezett arra, hogy a Vay Miklós Szakképző Iskolát a szeptemberi tanévtől kezdődően működtetesse, ezért a Képviselő-testület polgármester urat felhatalmazta, hogy a tárgyalásokat erről megkezdje. A múlt héten a Vay Miklós Iskolában történt egyeztetés a közalkalmazotti tanáccsal, illetve a dolgozói közösség képviselőivel is. Számos kérdés felmerült ezzel kapcsolatban, mind a munkatársak, mind pedig az Önkormányzat részéről, ezeket igyekeztük körbejárni – számolt be Hajdu Imre bizottsági elnök a hétfőn megtartott Pénzügyi és Gazdasági Bizottsági ülésről
 

 


Hajdu Imre

      

Az idő nem sürget, mert május végéig kell határozatot hozni arról, hogy következő tanévben milyen fenntartás mellett induljon az oktatás a Vay Miklós Szakképző Iskolában.
Két dolgot kell látni, illetve talán többet is, de ez a kettő nagyon fontos. A szakképző iskola januártól mindenképpen állami kézbe kerül, és ha most úgy dönt a testület, illetve az iskola közössége, hogy nem szeretne református fenntartásban lenni, a Református Egyház januártól meg fogja tenni ugyanezt, nagy valószínűséggel januártól az államtól fogja elkérni az iskolát, hiszen a Református Egyház nagyon komolyan gondolja a szakképzés beindítását.

Nem sárospataki - mint megtudtuk - hanem regionális törekvés ez, és az egyetlen egy református szakképző iskola lenne a régióban, illetve a Tiszáninneni Református Egyházkerületben. Arról sincs szó, hogy integrálódna a Református Kollégiumba, hanem két különböző intézményről lenne szó a jövőben is. Ezeket kell mérlegelnie mind a Képviselő-testületnek és az alkalmazotti közösségnek. A határozati javaslat, amiről mi tárgyaltunk az arról szólt, hogy a Képviselő-testület az alkalmazotti közösségek határozatait figyelembe véve fogja meghozni a döntését, azaz, az önkormányzati képviselők úgy döntenek majd, ahogyan az iskola dolgozói szeretnék.

A PATAKHŐ Kft-vel kapcsolatban sokszor nem értjük azt a magatartást, amit a PATAKHŐ Kft budapesti társtulajdonosai tanúsítanak. Volt egy felügyeleti bizottsági ülés a múlt héten, mint ahogy megtudtuk alpolgármesternőtől, hiszen ő a felügyelő bizottság elnöke. A Felügyelő Bizottságban részt vesz még Vámosi Ilona (aki a Pénzügyi Bizottság tagja is egyben), illetve Stumpf Attila. Tehát ők ott voltak a Felügyelő Bizottsági ülésen. Ezen azonban nem jelent meg a budapesti társtulajdonos képviselője, és sem szóbeli, sem pedig írásos anyagot sem küldtek.
Úgy tűnik az önkormányzat részéről, hogy a társtulajdonos nem foglalkozik a PATAKHŐ Kft-vel, illetve csak olyan mértékben szeretne foglalkozni vele, ahogy tulajdonosi üzleti érdekei és nem Sárospatak város érdekei szolgálják…


 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.04.25./

 

       Konfirmáció a református templomban

 

               
                                                                    

A sárospataki református gyülekezetben a 2012. évben 28 fiatal készült fel a konfirmációra. Ekkor veszik magukra azt a fogadalmat, amit szüleik és keresztszüleik megkeresztelésükkor helyettük, "megelőlegezésként" tettek, hogy elfogadják Krisztus követésre hívó szavát, és a lelki közösséghez tartozás kötelékét - számolt be Virágh Sándor református lelkész...
 

 


Virágh Sándor

      

Április 21-én szombaton hittani és bibliaismeretbeli jártasságukról adtak számot vizsgájuk alkalmával. Ezt követően a templomkertben elültettek egy emlékfát, ami a negyedik a sorban. Stílusosan ez a tettük épp egybevágott a föld napjával. A nőszövetség és a szülők szeretetvendégséget készítettek a fiataloknak, jutalmazva felkészülésüket. Vasárnap ünnepélyes fogadalomtételük, és az első úrvacsoravételük tette emlékezetessé a napot.

A fiatalokat köszöntötte a szülők nevében Fejér Zoltán, a város nevében Aros János polgármester, aki szülőként is érintett volt az eseményben, valamint Dr Mátyás Péter missziói gondnok az egyház részéről. Az alkalom zárásaként megkapták a gyülekezettől saját Bibliájukat, mely lelki kenyerük és útmutatójuk lehet életútjuk során. Illesse köszönet mindazok áldozatkészségét, akik imádságukkal, munkájukkal a fiatalokat erre a napra eljuttatták, valamint az ünnepség lebonyolításában részt vettek.
 


 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>                              További fotók - Szajkó József >>>

Törő Gábor
/2012.04.25./

 

       Elkészültek a fazekas tanulók vizsgaremekei

 

               
                                                                    

Tanulmányaik befejezéséhez, a vizsgákhoz közelednek a Vay Miklós Szakképző Iskola végzős fazekas tanulói is. Ezt abból is láthatjuk, hogy egy tanév elteltével új alkotások jelentek meg A Művelődés Háza vitrinjeiben. Géczyné Bankus Zsuzsa tanárnőtől megtudtuk, hogy miért olyan kiforrottak azok a kerámiák: több tanulónknak volt már különböző pályázatok során kiállítva a munkája…
 

 


Géczyné Bankus Zsuzsa

      

A vizsgára bocsátás egyik feltétele a vizsga remek elkészítése – folytatta tanárnő a kiállítás bemutatását- melynek hűen kell tükröznie egy szabadon választott stílus, tájegység forma és motívumkincsét, egy míves darabon és egy készleten. A tanulók debreceni, tiszafüredi, hódmezővásárhelyi, csákvári és természetesen sárospataki edényeket készítettek.

A vizsgára bocsátás elméleti munkát is igényel, el kell készíteni a vizsga előtt egy terjedelmes, alapos kutatómunkát igénylő dolgozatot, amit a szóbeli vizsgán meg kell védeni. A téma itt is szabadon választható, egy fazekas központot, stílust, tájegységet, egy érdekes edényt, vagy munkáin keresztül egy neves fazekast is be lehet mutatni. Sőt, a leendő vizsgázónak, egy több darabból álló rajz-mintagyűjteményt is be kell adnia, amin bemutatja a Kárpát-medence fontosabb fazekas központjainak motívum- és formavilágát.
Ezután következik az írásbeli, gyakorlati és szóbeli vizsga.

A két éves szakmai képzés alatt a tanulók anyag és szakmai ismeretet, művészet és szakma történetet, néprajzi ismeretet, szakmai néprajzot, rajzot és kézműves marketinget is tanulnak.
Emellett múltunk megismerése, jelenünk felfedezéseként helyi és távolabbi kiállítások, múzeumok anyagait ismerhették meg a tanulók.

Hogy ne csak a „sarat gyúrjuk” szakmai területünkön túl különböző kirándulásokon, szórakoztató programokon is részt vettünk. E sokszínű, sokféle tevékenység után egy összekovácsolódott csapat várja a vizsga feladatait.


 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.04.24./

 

       VIII. Társastánc Verseny

 

               
                                                                      

A Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény nyolcadik alkalommal rendezte meg társastánc versenyét 2012. április 22.-én. Összesen 340 tanuló vett részt három iskolából a versenyen, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Általános Iskola és AMI, a szlovákiai Súkromné Centrum Voľneho Času Streda nad Bodrogom és a rendező Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény - számolt be Stofanné Barna Boglárka Modern társastánc pedagógus, a versenyszervezője...
 

 


dr.Muha Miklós


Stofanné Barna Boglárka

      

Több településről érkeztek a versenyzők. Adács, Bodrogszerdahely, Borsi, Györgytarló, Karcsa, Királyhelmec, Sárospatak, Szomotor, Tarcal, Vámosújfalu. Az egész napos versenyt öttagú zsűri pontozta. Miskolcról érkezett Juhász Viktória, Toronya Alexandra Ráhel és Felföldi Péter, Tolcsváról Király Attila, városunkat pedig Luterán Mária képviselte.
A délelőtt folyamán 33 formációs csoport szerepelt, akik arany ezüst vagy bronzminősítést szerezhettek. Kezdő és haladó kategóriában, illetve alsó és felső korcsoportban indulhattak a csoportok. A formációs csoportok latin-amerikai, standard és partytáncokat mutattak be. Az arany-, ezüst-, bronzminősítéseket formációs díjjal jutalmazták..

Arany minősítést szereztek:
Boróka csoport: A fiúk nem számítanak? – Kazinczy Ferenc Ált Iskola és AMI
TT Dance kicsik: Do you love me? – Sárospataki AMI
Györgytarló: Party táncok – Sárospataki AMI
Borikító csoport: Standard etűdök – Sárospataki AMI
Györgytarló: Latin táncok – Sárospataki AMI
Királyhelmec: Bécsi keringő – Súkromné CVČ Streda nad Bodrogom
Vámosi csillagok: Arash – Sárospataki AMI
Kökörcsin B csoport: Bécsi keringő – Kazinczy Ferenc Ált Iskola és AMI
Rózsa csoport: Könnycseppek – Kazinczy Ferenc Ált Iskola és AMI
Rózsa csoport: Szamba - Kazinczy Ferenc Ált Iskola és AMI

További eredmények >>>


 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
/2012.04.24./

 

             Tanácskozott a Sárospataki Többcélú Kistérségi Társulás

 

               
                                                                    

Több mint három órán keresztül tartott a Sárospataki Kistérségi Tanácsülés a Városházán 2012. április 17-én, ahol a polgármesterek és a jegyzők kilenc napirendi pontot tárgyaltak. Aros János, a Kistérségi Tanács elnöke szerint fő napirendi pontjuk a 2011. évi költségvetésről szóló beszámoló elfogadása volt, de megtárgyalták az idei költségvetési év előirányzat módosítását is…
 

 


Aros János

      

Ez után hallgattuk meg azon intézmények vezetőinek a beszámolóját – folytatta Aros János - akik nem csak városi, hanem kistérségi feladatot is ellátnak. Így A Művelődés Háza és Könyvtára vezetőjének a beszámolóját a Családsegítő és a Pedagógiai Szakszolgálat beszámolóját, valamint az Egészségháznak a beszámolóját hallgattuk meg. Valamennyi előterjesztést mindkét bizottság támogatta, így a társulási tanács is elfogadta az előterjesztéseket.

Minden intézményünknek a megfelelő pályázati lehetőséget ki kell használni, annak érdekében, hogy el tudják látni ezeket a feladatokat. Mi nagyon sokat büszkélkedünk Sárospatakkal, Zemplénnel, a kistérséggel. Abból a színvonalból, amit korábban megszoktunk és kialakítottunk nem szeretnék lejjebb adni. Ehhez szükség van a pályázatok minél hatékonyabb kihasználásra is.
A Társulás a járási rendszerről is egyeztetett, hiszen az a költségvetést is érinti majd.

Az idén már volt is egy változás, hiszen a munkaszervezetet külön kellett választani, ezzel kapcsolatban is hoztunk döntéseket januártól. Csak a saját érzéseimet tudom elmondani, szerintem néhány évig párhuzamosan fog működni a járási és a kistérségi rendszer, ezt követően nem látunk tovább, bármilyen fórumon érdeklődünk, nem tudunk meg többet.


 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.04.24./

 

       Országos döntőben a rákóczis diákok

 

               
                                                                      

 


 

      

2012. április 19-én került megrendezésre Egerben a II. Országos Komplex Ének-zenei Műveltségi Verseny Észak- Alföldi régiós döntőjére. Ezen a versenyen a sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola két három fős csapattal képviselte magát...

A középdöntőt megelőzően 2 fordulós levelezős feladatsort kellett megoldani a diákoknak , amivel kivívták helyüket a középdöntőbe. Mindkét csapat nagyon szépen szerepelt.
Egyik csapatunk tagjai: Hanuder Nikolett 7.a, Aros Márk 8.a, Schmiedt Balázs 8.a osztályos tanulók 2. helyezést értek el, így továbbjutottak az országos döntőbe , melyet Iszkaszentgyörgyön rendeznek 2012. május 17-én.

Másik csapatunk tagjai: Donkó Janka 7.a, Matisz Patrik 8.d, Pásztor Tamás 8.d osztályos tanulók csapata 3. helyezést értek el. Felkészítő tanáruk: Bartus Györgyné – Goreczky Gáborné. Gratulálunk a szép eredményhez , és sok sikert kívánunk az országos döntőben való szerepléshez.


 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

/2012.04.24./

 

       Hétvégén nyit a Fürdő

 

               
                                                                    

A hétvégi programunkba már a fürdőt is beiktathatjuk, még ha nem lesz olyan nagyon meleg akkor is, mivel az első, vendégek részére megnyíló szabadtéri medence a termálmedence lesz. Ez már április 28-án, szombattól fogadja a vendégeket. A másik alsó - un. többcélú medence -nyitását május 21-re, az acapulco és a gyermekmedence nyitását pedig június 1-re tervezik. A fürdő az összes medencéjével tehát június 1-től áll a vendégek rendelkezésére, ezért csak ekkor lépnek életbe a 2012-es fürdő árak, tehát egész májusban a téli áron fürdőzhetünk – válaszolta kérdésünkre a fürdő ügyvezetője, Benkő Barnabás Zoltánné
 

 


Benkő Barnabás Zoltánné

      

Fontos információ továbbá, hogy május 2-től a tanmedence üzemelése szünetel, mert újraburkoltatjuk – a műanyag borítás használódott el - ezért a medencét borító sátor még a munkálatok befejezéséig nem kerül lebontásra. Ez alatt az idő alatt az uszoda tovább fog működni, amennyiben nem fogja zavarni a karbantartási munkálatokat.
Zömében már megtörténtek a szokásos tavaszi karbantartási munkáltok, kisebb javítások, a csempék pótlása. Nagyon erős ez a víz, ami a csöveken korróziót okoz, így gyakran kell ellenőrizni, s cserélni a korrodeálódott részeket. Hasonlóképpen átvizsgáljuk a szálláshelyeket és az anyagi lehetőségeinkhez mérten az apróbb javításokat, kisebb korszerűsítéseket elvégezzük.

A dolgozói állományt illetően idén is lesznek Meló-Diák által kiközvetített fiatalok a fürdő alkalmazásában, mint jegykezelők a kapuknál, napozó ágyak felügyeleténél és parkolóőrként is szeretnénk őket alkalmazni, annál is inkább mert támogatott munkaerőt idén alig néhány főt tudunk alkalmazni.
Belépő karszalag már tavaly sem volt és az idén sem lesz, a szauna használatához adunk karszalagot, hogy meg tudjuk különböztetni a szaunázót a többi vendégtől, s hasonlóképpen a kemping vendégei kapnak még karszalagot. Idén tervezünk alkalmazni a kapuban biztonsági őröket is.
A pázsit szépen erősödik, már egy alkalommal nyírtuk is a füvet. Szükség van a fű pótlására is, mivel a csapadékvíz elvezetési munkálatok során hiányok keletkeztek.

A belépő jegyek árai június 1-től, az infláció és az áfa-növekedés miatt változnak, a tavalyi 1300 Ft-ról 1500 Ft-ra. Ennyire nő egy felnőtt napi jegy ára, ami 16 óra után már csak 1000 Ft-ba kerül. Számítani kell rá, hogy néhány kedvezmény eltűnik ebben az évben, amit tavaly, a jubileumi év alkalmából vezettünk be. A fürdő idén is este 20 óráig tart nyitva.

Bízunk abban, hogy szép nyarunk lesz sok napsütéssel, mert a fürdő működésének eredményességében egyik döntő tényező az időjárás…


 


 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.04.23./

 

       Rálőttek egy gólyára

 

               
                                                                    

Helyi állatvédők bejelentésére mentem egy sérült gólyáért Sárospatakra. A sebeit megvizsgálva felmerült a gyanú, hogy lövéses sérüléseket szenvedett néhány napja, mert a sebek nem voltak teljesen frissek és a gólya le volt soványodva. Dr. Répási Attila állatorvoshoz vittük, aki megröntgenezte, s így kiderült, hogy 4 db légpuskagolyó okozta a sebeket. Két golyó volt az egyik szárnyában, 1 golyó a mellében, 1 pedig a combjánál. A madarat azonnal a Budapesti Állatkertbe szállítottuk a légpuskagolyók műtéti úton történő eltávolítására - nyilatkozta Serfőző József, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre…
 

 


Serfőző JózsefRózsa Sándor

      

Az eset mindenkiből felháborodást váltott ki, hiszen a hozzánk mindig visszatérő gólya nemzeti madarunknak számít, még a gyermekdalban is ez áll, hogy „…török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja”. Egyed Attila, Sárospatak Végardó városrészének önkormányzati képviselője végtelen sajnálatát fejezte ki az eset miatt…

Végardón, mivel közel van a Bodroghoz és a folyót övező lápos, nádas területekhez, nagyon sok gólyafészek van, amik tavasszal benépesülnek. A városrész lakossága minden évben alig várja a gólyák visszatérését, örömmel hallgatja a kelepésüket, s aggódik értük, mikor a vihar miatt veszélyben vannak. Senkinek eszébe nem jutna, hogy bántsa ezeket a békés, szép madarakat. Éppen ezért hihetetlen, ami most történt.
Mindenképpen ki kell derülnie, hogy ki tette ezt, nem azért, hogy megbüntessék, hanem azért, hogy megtanulja, élő állatokat nem használunk céltáblának, különösen nem, ha védett fajról van szó. Ez intő példa lesz másoknak is, akik még nem hallottak róla, hogy az egyébként is ezer veszélynek kitett állatokat védeni és óvni kell, nem pedig gyilkolni. Hogy a tettes kilétére mielőbb fény derüljön, a nyomravezetőnek 10.000 Ft jutalmat ajánlok fel.

A természetvédelmi őr nyilatkozatában szereplő „sárospataki állatvédő”, aki a szakembert értesítette és a sérült állatot Végardón átvette, Cziczer Katalin volt, a Zemplén Help Alapítvány aktivistája…

Mikor április 22-én, vasárnap délben a hívást Végardóról megkaptuk, azt hittük, hogy „szokványos” esetről van szó, amilyennel az előző években már többször is találkoztunk, amikor egy-egy madár a lábán, vagy a szárnyán valamitől megsérült. A kisméretű sebeket látva a gólya különböző testrészein, arra gondoltunk, hogy egy másik gólyával vívhatott csatát – talán a fészekért – mert most éppen a fészekfoglalás időszaka van, hiszen a gólyák hegyes csőre is ilyen nyomot hagyhat.
Nagyon meglepődtünk, amikor a természetvédelmi őr azt jelezte vissza, hogy a röntgen légpuskagolyókat mutatott ki.
Ehhez hasonló esettel eddig egyszer találkoztunk, amikor egy gólyát megdobáltak, de légpuskával meglőni, ez példátlan.

Mindemellett megnyugtató, hogy az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai – a vasárnap ellenére - azonnal rendelkezésre álltak. Serfőző úr nagyon hamar itt termett és úgy tudjuk Rózsa Sándor úr, természetvédelmi őrszolgálati osztályvezető maga ült azonnal autóba és indult el a gólyával Budapestre, hogy mielőbb elkezdhessék az életmentő műtétet. Azért Budapestre, mert csak ott tudnak gólyát altatásban műteni…


Egyed Attila


Cziczer Katalin


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.04.23./

 

       Tanácskoztak az intézményvezetők

 

               
                                                                    

Az elmúlt héten, szerdán tartottuk a városi intézményvezetői értekezletet, intézményeink és cégeink vezetőinek részvételével. Az elmúlt hónapban nem került sor ilyen megbeszélésre, ezért most nagyon sok aktuális témáról kellett szót váltanunk – számolt be az intézményvezetők megbeszéléséről dr.Komáromi Éva, Sárospatak város jegyzője…

 

 


dr.Komáromi Éva

      

Oktatási intézményeinkbe folynak a beiratkozások, ez mind a lakosság, mint a fenntartó számára igen fontos időszak. Ezekről valamennyi intézményvezetőtől részletes beszámolót hallottunk. A középfokú intézmények már készülnek a ballagási, illetve érettségi előkészületekre.
Az Egészségház vezetője tájékoztatást adott az új létesítmény beindításáról, a költözködés folyamatáról. A Járóbeteg Központban 2012. április 23-tól beindul a rendelés, folyamatosan kerülnek beindításra az új és a régi szakrendelések, ahogyan az ÁNTSZ engedi. A régiek folytatják a rendeléseiket, ott csak címváltozás van, az új rendelésekhez pedig folyamatban van az engedélyek beszerzése.

Az önkormányzati részesedéssel működő cégek képviselői beszámoltak az elmúlt évi mérlegadatokról, ezeket a dokumentumokat a Képviselő-testület fogja tárgyalni a hónap végén, illetve a cégeknek az idei üzleti tervét is.

Az intézményvezetők körében is érdeklődésre tartott számot a Kommunális Szerevezettel kapcsolatos változások megbeszélése, melyekről polgármester úr részletes tájékoztatást adott. Ez a honlapon külön hírekben is olvasható.

Szót váltottunk a középtávú változási folyamatokról is. Valamennyi intézményvezetőt élénken foglalkoztatják a járási rendszer kialakításához kapcsolódó változások. Mindenki érdeklődött az iránt, hogy mely intézménytípusoknál várható fenntartóváltás és ezeknek mik lesznek a feltételei és körülményei 2013-tól. Szót váltottunk továbbá az elmúlt 1-2 testületi ülésen kiírt intézményvezetői pályázatokról és azok elbírálásának rendjéről.


 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.04.23./

 

       Elkezdték az utak javítását

 

               
                                                                    

A tavasz közeledtével minden pénzügyi nehézség ellenére megkezdtük az utak felújítását. Sárospatakon több olyan út is van, ami nem az önkormányzat fenntartásában van, ezeknek a felújítását padig a KPM kezdte meg, s megtörtént az aknafedeleknek a helyreállítása is. Nagyon örülünk ezeknek a munkának, jó kapcsolatunk a cég vezetőivel, talán ennek is köszönthető, hogy fokozottan odafigyelnek Sárospatakra – számol be egy fontos tavaszi teendőről Aros János polgármester…
 

 


Aros János

      

Örömmel mondhatom el, hogy hamarosan kezdődik - a közbeszerzési eljárásnak már a végén járunk - egy 110 millió Ft értékű, úgynevezett vis major pályázatból elnyert útfelújítás, ez még a két évvel ezelőtti árvízzel kapcsolódóan tönkrement, vagy megsérült utaknak a helyreállítását jelenti.

Nagyon nagy szükség lenne az összes többi önkormányzati tulajdonban lévő útnak és járdának a felújítására is, ehhez keressük a pályázati lehetőségeket, hiszen a Kommunális Szervezet költségvetésében az erre elkülönített kátyúzási összegen kívül az önkormányzatnak más lehetőse nincs.
Örvendetes még az is, hogy a Start munkaprogram keretében belül közel 500 főt tudunk foglalkoztatni a belterületi utaknak és árkoknak a tisztítására, karbantartásra - ez a tevékenység is elkezdődött.
Bízom bennem, hogy mindenki megelégedésére tudjuk ezeket az utakat felújítani az elnyert pályázatból.

 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.04.22./

 

         Mint amikor egy nagy család találkozik – olasz verseny volt az ÁVG-ben

 

               
                                                                  

Ez egy olyan kezdeményezés, amely minden évben egy középiskolából indul ki. Némi előkészítés után az előző évi verseny alatt alakul ki, hogy melyik az az iskola, amelyik bevállalja ezt a hatalmas szervezést. Ez egy nagyon jó széria, az előző évben Nyíregyházán volt, azelőtt Debrecenbe és most Sárospatakon, akik tökéletesen felkészültek erre, és tudják, hogy kell ezt a versenyt lebonyolítani – kezdte értékelését az Árpád Vezér Gimnáziumban megrendezett országos olasz versenyről Dr. Nyitrai Tamás az ELTE Olasz Tanszékének docense, a zsűri egyik tagja
 

 


Dr. Nyitrai Tamás

      

Tehát egyrészt ennek van egy digitális szervezési része, a jelentkezéstől a kategóriák meghirdetésén át, az értékelési szempontok nyilvánosságra hozataláig. Ez a része egészen jól működik, de ami igazán nagy élmény, amikor megjelenünk személyesen, tanárok és diákok akkor, mint egy nagy család, úgy jövünk össze. Annak ellenére, hogy ez egy verseny, tehát vannak prémiumok, díjak ösztöndíjak, könyvjutalmak, mégis azt hiszem ennek az igazi sikere az együttlét. Most képzelje el, hogy tanárok, akik Szegeden, Zalaegerszegen, Budapesten tanítanak, évközben lehetetlen, hogy találkozzanak. Ha nem lenne ez az alkalom, akkor valószínűleg nem is találkoznánk nagyon jó tanárokkal - ez tehát a személyes találkozásnak is egy nagyon jó lehetősége. A diákok is, akik a maguk iskolájában tanulnak, így összemérhetik a tudásukat, megoszthatjuk tapasztalatainkat a többiekkel.

Én egyébként két kategóriában zsűriztem, az egyik az élőbeszéd kategória, amin a két tannyelvű gimnáziumok utolsó osztályai vettek részt, akik elvben - és ahogy kiderült a gyakorlatban is - már nagyon jól tudnak olaszul. Ez nagyon jó tudás, egy nagyon erős középfokú szinten, de már tulajdonképpen a felsőfokú nyelvtudáshoz közelítő szintet jelenti. Nagyon jó volt a benyomásunk ebben a kategóriában, 23 versenyzőt hallgattunk meg, egy előtte megnézett filmről beszélgettünk, ami reményeink szerint a fantáziájukat fölborzolta.
Az volt a tapasztalat, hogy az átlag nagyon jó, és abból emelkedik ki az a három-négy versenyző diák, akinek nyugodtan oda lehetett adni ezt az 1.-2.-3. díjat - egyébként itt mindenki akart beszélni, mindenkinek voltak mondanivalói, mindenkinek voltak eszközei egy átlagos jó szinten és ebből emelkedtek ki a legjobbak.

A másik kategória a színházi, amit örömmel tölti el a zsűrit 80-as évek közepétől. Tulajdonképpen ez a legnagyobb élmény annak, aki részt vesz benne - gondoljanak el egy ilyen színdarabot olasz nyelven, technikai megoldásokkal, legalább egy fél évig dolgoznak rajta, úgyhogy ennek a színvonala is nagyon jó.
Általában nyolc-tíz-tizenkét iskola szokott ebben részt venni. Most csak hat iskola jött el ebben az évben, aminek sajnos a távolság és összegek, a pénz a volt az akadálya - tehát ez sok gyereket mozgat meg és nem minden iskola tudta finanszírozni. De nagyon szórakoztató és nagyon színvonalas volt ez a kategória.
Az olasz tanítás most már egy másfél évtizede a csúcson van, és erről a csúcsról nem mozdul, fölfelé se, mert valószínűleg elérte a határait. Ez számszerűen annyit jelent, hogy az általános iskola felső tagozatától kezdve - mert néhány általános iskolában is tanítják - a gimnáziumokon, a szakközépiskolákon át egészen az egyetemekig körülbelül 14-15.000. diák van, aki órarendszerűen tanulja az olasz nyelvet. Körülbelül 250-300 aktív olasztanár tartja kézben ezt az egészet. Ha jól számolom hat egyetemi katedra is van olasz nyelvből, tehát az egész rendszer kiépült.
Akik ezt a nyelvet tanulják, nagyon sok kibontakozási lehetőségük van, és itt ne gondoljunk kifejezetten az olasz szakokon való továbbtanulásra, azt kell mondani, hogy ez a legkevesebb, ez tényleg csak azok választják, akik az olasznak akarják szentelni az életüket. A gazdasági kapcsolatok területén általában több lehetőség van, lévén hogy az olaszok általában nem beszélnek semmilyen idegen nyelvet. Az angolt is úgy, hogy először föl kel ismerni, hogy ők most angolul beszélnek, és csak utána lehet valamit megérteni, de abban a pillanatban, hogy kiejt egy ember egy olasz szót, eldobják az angolt, és csak olaszul beszélnek. Tehát az olaszokkal csak olaszul lehet kommunikálni, és azért ez nagyon nagy előny.
Olyan információim is vannak az ELTE Olasz Tanszékén tanítva, hogy a hároméves alapképzés után, a diákoknak egy javarésze átmegy például a közgazdasági egyetemre mást tanulni, pl. a nemzetközi kapcsolatok témájában, s az olasz nyelvet mint a kultúrák közötti közvetítés eszközét használják.

Ami engem illet, az olasz választott engem, megtalált engem a középiskola első osztályában. Egészen véletlenül kerültem egy budapesti külvárosi gimnáziumba, ahol viszont az ország egyik legjobb olasz tanára tanított Kotzián Tamás, aki most 80 éves. Egyszerűen ott találtam magam egy heti hat órás emelt szintű, osztott csoportos olasz osztályban, nem is tudtam róla, az első nap mondták meg, hogy te olaszt fogsz tanulni. Elfogadtam, és akkor indult meg gyakorlatilag az én pályafutásom, s azóta az olasz nyelvből élek és a kultúrából...

 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.04.22./

 

         Szívesen választják Sárospatakot

 

               
                                                                  

Gyakran számolunk be honosítási ünnepről, ami nem csak azoknak öröm, akik visszakapják őseik állampolgárságát, hanem minden jóérzésű magyar embernek, hiszen egy igazságtalan döntés erkölcsi jóvátételének „kissé” megkésve, de tanúi lehetünk. Ezúttal egy kárpátaljai házaspár kapta meg a magyar állampolgárságot igazoló okmányokat…
 

 


 

      

Sárospatakot patinás nevén túl sokan választják a procedúra helyéül praktikus okokból, vagy mert ez a város van legközelebb, vagy pedig, mert itt van a rokonságuk.
Ezek mindegyike szerepet játszott az Ukrajnából érkezett házaspár esetében:
Sokat jártunk Sárospatakra, itt nőttünk fel, gyakorlatilag minden nyarat itt töltöttünk. Boldog vagyok, hogy itt lehettem, az unokáim is tavaly hoztam el ide. Nagyon jól érezték magukat. Itt van az unokabátyám, így bármikor eljöhetünk.

A honosítás a határon túli magyarság részére, érzelmi kérdés, az hogy valaki, újra magyar - tette hozzá Kozsnyánszki János, a család rokona. Az én nagymamám az Osztrák-Magyar Monarchiában született, élt a cseh protektorátusban, élt a magyarok alatt, élt a Szovjetunióban, meghalt Ukrajnában, de Beregszász városát sosem hagyta el.
Nekem édesapám, nagyapám sárospataki, mi itt lakunk, és mivel volt arra mód és lehetőség, hogy a rokonságon az anyai ágat honosítsuk, természetesen megtettünk minden olyan lépést, hogy ez meglegyen, megtörténjen. Így a rokonságnak a nagy része - a gyerekeknek ez még hátra van - már magyar állampolgár. Reméljünk, és bízunk benne, hogy a jövő jobbat hoz, és szebbet hoz, és meglátjuk, hogy merre fogunk haladni.

 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.04.22./

 

         Emlékezés az elhurcolt sárospataki zsidóságról

 

               
                                                                  

Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001-től minden évben, április 16-án tartják a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját. Sárospatakon 2007-ben került emléktábla az egykori zsidó fürdő falára, s azóta az Önkormányzat szervezésében minden évben megemlékezünk az elhurcolt zsidókról, különös tekintettel a Sárospatakra vissza nem tért családokra...
 

 


Vigyikán Csaba

      

A fiatalok számára ez talán már csak 1-2 szám – 1036 főt hurcoltak el, akik közül 220-an tértek vissza – vagy a történelem könyvnek egy lapja, de a legidősebbeknek még személyes emlékeik is vannak a zsidó boltosokról és az ő gyermekeikről, Adler Ágnesről, Danziger Irénkéről és Kohn Marikáról de sokunknak a szülei, nagyszülei meséltek róluk.
Magunk elé révedve nézzük a régi fényképeket, amelyeken házak tucatjai töltik be a vízi kaputól a hídig terjedő területet és az elektronikai szaküzletben eszünkbe jut, hogy ez a zsidók temploma volt.
Elmerengünk Dr.Szabó Gyula tettén: „1944 májusában házról-házra jártak a törvény emberei és szólították fel a zsidókat arra, hogy legszükségesebb holmijaikkal együtt vonuljanak az újhelyi gettóba. Bekopogtak az 53 éves Szabó Gyula doktorékhoz is. Nem a doktorért, hanem a feleségéért, a zsidó származású Swartz Kláráért jöttek, de ők már nem mentek sehova – öngyilkosok lettek.” - vajon mi is megtettük volna?

Nagyon jó, hogy évről-évre sok fiatalt látunk a megemlékezők között. Nem azért, mert jól esik őket elborzasztani, hanem azért, hogy ne merüljenek feledésbe sem az elhurcolt, megalázott, könyörtelenül megölt áldozatok, sem pedig a gyilkosaik!

Idén a megemlékezésben az Árpád Vezér Gimnázium tanulói működtek közre, az emlékező beszédet tanáruk, Vigyikán Csaba mondta. A város emlékező koszorúját Aros János polgármester és dr.Komáromi Éva jegyző helyezték el az emléktábla alatt.


KÉPANYAG A SÁROSPATAKI ZSIDÓSÁG EMLÉKIRŐL:

 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.04.22./

 

         Katasztrófavédelmi felkészítés pedagógusoknak

 

               
                                                                  


 

 


Tóth Zsolt

      

Megszólítottuk a középiskolai, az általános iskolai és az óvodai tanintézetek vezetőit, őket várjuk itt a mai napon, hogy számukra katasztrófavédelmi felkészítést tartsunk. Ez a felkészítés ugyanúgy végrehajtásra kerül a sátoraljaújhelyi védelmi bizottság területén is, mint Sárospatakon – számolt be a továbbképzésről Tóth Zsolt, a Katasztrófa Kirendeltség vezetője...

Egyrészt ismertetni szeretnénk velük, hogy országos szinten beindult egy kísérlet, a tanintézetek megkaptak egy programtervet, ami alapján szeptembertől ez év májusáig egy ütemterv szerint hajtottak végre katasztrófavédelmi felkészítést az általános iskolások körében. A tervek szerint a jövő évtől a nemzeti alaptervben ez a program meg fog jelenni, így a tanuló ifjúság folyamatosan, szeptembertől májusig katasztrófavédelmi képzésben részesül. Az itt megtanított ismeretek, módszerek természetesen különböző korosztályoknak szólnak, az meg fog jelenni az alsó és a felső korosztály, illetve a középiskolások körében is.

Nap, mint nap találkozhatunk katasztrófavédelmet igénylő eseményekkel, ez lehet akár civilizációs, akár természeti eredetű, és úgy gondolom hogy az ifjúság felkészítése nagyon fontos, hogy a jövő generációja ezeket az információkat alkalmazni tudja egy veszélyhelyzet esetén.

 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.04.21./

 

         Óvodások Regionális Mesemondó Versenye a könyvtárban

 

               
                                                                  

A Művelődés Háza és Könyvtára április 19-én rendezte meg az Óvodások Regionális Mesemondó Versenyét. Az idén a versenyre 27 óvodás gyermek nevezett. Öröm számunkra, hogy évről évre egyre több kisgyermek szeretne ezen a versenyen részt venni - számolt be Krenyítzkiné Sárosi Krisztina gyermekkönyvtáros...
 

 


Krenyítzkiné Sárosi Krisztina

      

A gyerekek a helyi két óvodából és a kistérségi óvodákból (Makkoshotyka, Olaszliszka, Tolcsva, Vajdácska) jöttek. A versenyt nagy izgalommal várták az ovisok. A délelőtt folyamán sok tanulságos népmesét, verses mesét, műmesét hallottunk a mesebirodalom széles tárházából. A zsűrinek nehéz dolga volt, a kisgyermekek kiemelkedően színvonalas produkciói után. A résztvevők csokoládét és emléklapot, a helyezést elérő gyermekek pedig értékes könyvjutalmat kaptak.

Helyezettek:
I. Hochvárt Hanga – Carolina Óvoda és Bölcsőde – Sárospatak
I. Szemkó Réka – Carolina Óvoda és Bölcsőde – Sárospatak
II. Kerekes Vica – Kerekerdő Óvoda – Olaszliszka
II. Gál Tünde Virág – Napköziotthonos Óvoda – Vajdácska
III. Vietorisz Zsolt – Napköziotthonos Óvoda – Tolvcsva
III. Budai Boglárka – Carolina Óvoda és Bölcsőde - Sárospatak

Különdíj: Gulyás Jázmin Gabriella – Zempléni Ált. Isk. és Óvoda Makkoshotykai Tagóvoda
Juszku Réka – Carolina Óvoda és Bölcsőde - Sárospatak

 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.04.21./

 

         „TÜZES HÍREK”

 

               
                                                                  

Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területén a 2012. március 20. és 2012. április 19. közötti időszakban 121 tűzeset, 6 műszaki mentés történt, és 2 esetben téves jelzéshez vonultak egységeink - nyilatkozta Dakos Zoltán tűzoltó törzsőrmester...
 

 


Dakos Zoltán

      

A műszaki mentések során, 1 esetben árokba csúszott gépjármű kivontatásához, 2 esetben balesetveszélyesen megdőlt fa eltávolításához, 2 esetben gázszivárgáshoz, és 1 esetben balesetveszélyesen megdőlt kerítéshez riasztották egységeinket.

- 2012. március 25-én délutáni órákban Zalkod területén szárazfű tűz miatt elolvadt egy gázcsonk végzáró dugója, melynek következtében gázszivárgás történt. A kiérkező egység védősugár mellett a gázcsonkot elzárta, a lakosságot pedig a rendőrség segítségével megfelelő távolságra kitelepítette.

A száraz időjárás miatt még mindig jelentős az erdő- és vegetáció tüzek száma, ennek következtében tűzesetek közül, 110 esetben szárazfű égett, 8 alkalommal lakóházban illetve melléképületben, 1 esetben 400 V-os villanyvezeték szigetelésében, 1 esetben hulladékgyűjtő konténerben keletkezett tűz, illetve 1 alkalommal kéménytűzhöz vonultak tűzoltóink.

A tüzek keletkezéséhez sajnos az emberi hanyagság, gondatlanság és felelőtlenség nagymértékben hozzájárult!

- 2012. március 25-én déli órákban Hercegkút külterületén, égett 10 hektár területen száraz fű, fenyves illetve 1 darab fa bódé. Az egységek a tüzet, az erdészet szakembereinek illetve hercegkúti önkéntes tűzoltó egyesület segítségével, munkagépekkel, kéziszerszámokkal, 3 darab „D” sugárral eloltotta. Személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár jelentős.

- 2012. április 3-án a kora délutáni órákban Sárospatak külterületén égett körülbelül 100 négyzetméteren szárazfű, amelyről a tűz átterjedt egy 5x8 négyzetméter alapterületű épületre, amely teljes terjedelmével égett. A kiérkező egységek a tüzet 2 darab „D” sugárral eloltották. Személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár itt is jelentős.

- 2012. április 5-én déli órákban, Bodrogolaszi belterületén, égett 200 négyzetméter területen szárazfű, valamint egy gázcsonk. A tüzet a kiérkező egységek eloltották, a lakosságot 100 méteres hatótávolságon belül kitelepítették, valamint a gázszolgáltató helyszínre érkezéséig a rendőrséggel közösen a helyszínt biztosították. Személyi sérülés nem történt.

Tűz esetén hívják a 105-ös segélykérő számunkat, és ne feledjék „MAGYARORSZÁG SZOLGÁLATÁBAN A BIZTONSÁGÉRT!” Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mobil telefonkészülékről indított 105-ös segélykérő hívás Miskolcra, a miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság ügyeletére fut be. A tűzoltóság mobil telefonkészülékről a 06-47-523-140 számon közvetlenül elérhető.

 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 Dakos Zoltán tűzoltó törzsőrmester
/2012.04.21./

 

         Meséltünk és meséltünk

 

               
                                                                  

2012. április 16-án, a délelőtt folyamán mesemondó versenyt rendeztünk a nagycsoportos óvodásaink számára – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Carolina Óvoda és Bölcsőde vezetője. A gyerekek nagy izgalommal készültek az eseményre, melyet az is igazolt, hogy több mint 30-an vettek részt a versenyen.
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

A Bodza csoportból: Hochvárt Hanga, Vinnai Panna, Pásztor Márk, a Cica csoportból: Butkai Gergő, a Mackó csoportból: Gerő Boglárka, Madák Máté, Kocsis Jázmin, a Mókusból: Ardó Tamara, a Napsugárból: Brandhuber Áron, Brogli Szabolcs, Matisz Máté, Tóth Laura, a Nefelejcsből: Juszku Réka, Remeczki Liliána, a Nyusziból: Bódi Petra, Dimov Péter Márk, Egyed Málna, Fekete Dávid, Gál Csaba Patrik, Várhomoki Róbert, a Pillangóból: Budai Boglárka, Kascsák Alíz, Kónya Levente, Szemkó Réka, Török József Marcell, a Süni csoportból: Cseppely Martin, Fodor Fanni, Ladics Lívia, a Szivárvány csoportból: Belicza Bianka, Matisz Marcell és Réthi Jázmin.

A csoportokban az óvónénik naponta többször is mesélnek. A mindennapos mese keretében egy mesét, egy - két hétig minden nap hallgatnak a gyerekek. Ezekből választották ki kedvenc meséjüket, és mondták el a csoporttársaik, valamint a zsűri előtt. A verseny végeztével nehéz helyzetben volt a zsűri, hiszen minden gyermek jól szerepelt, és gyönyörűen mondta a választott meséjét. Ezúton is gratulálunk nekik! Hosszas tanakodás után tudtuk csak eldönteni, hogy kik jussanak tovább A Művelődés Háza és Könyvtára által meghirdetett regionális mesemondó versenyre.

Büszkék vagyunk rájuk, és gratulálunk mindannyiuknak! Különösen a továbbjutóknak, akik: Budai Boglárka, Butkai Gergő, Cseppely Martin, Hochvárt Hanga, Juszku Réka, Kascsák Alíz, Matisz Marcell, Szemkó Réka, Török József Marcell és Vinnai Panna.

Reméljük, hogy a városi versenyen is ugyanilyen jól fognak szerepelni!

 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.04.20./

 

         Húst lopott az ittas kerékpáros

 

               
                                                                  

A Sárospatak, Apróhomok tanyán lévő élelmiszerbolt előtt április 14-én délben egy helyi lakos letámasztotta kerékpárját, majd a ráakasztott táskát őrizetlenül hagyta. A szatyorban a korábban megvásárolt húsáru volt. Mikor a gyanútlan vásárló újfent kijött az üzletből akkor észlelte, hogy a kerékpárról szőrén-szálán, táskástól eltűnt a hús... (a fotók illusztrációk)
 

 


 

      

A Sárospataki Rendőrkapitányságra érkezett bejelentést követően a járőrök koraeste igazoltattak egy ittasan közlekedő kerékpárost, akinél egy táska volt, benne a feldolgozásra váró egy kiló sertés-, és másfél kiló marhahússal.

Bár az ittas vezetés miatt előállított kerékpáros konokul ragaszkodott ahhoz, hogy a kondérba valót ő vásárolta, a rejtély az apróhomoki húsboltos jóvoltából hamar megoldódott. Az árus a saját vásárlóiként is ismert két személy közül nyomban megnevezte, hogy aznap ki vásárolta a táskában rejlő húsmennyiséget.

A tolvajt a Sárospataki Rendőrkapitányság szabálysértési őrizetbe vette és kezdeményezi gyorsított eljárásban történő felelősségre vonását. Az elkövetőnek egyrészt tulajdon elleni szabálysértés, másrészt pedig ittas vezetés miatt is felelnie kell majd.

 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda
/2012.04.20./

 

         Olaszul tanuló diákokat fogadott az Árpád Vezér Gimnázium

 

               
                                                                    

A péntek délutánonként elcsendesedő Árpád Vezér Gimnázium ezen a napon - 2012. április 13-án – inkább zsibongani kezdett, hiszen közel 500 olaszul tanuló diák érkezett ide, nem beszélve a gimnázium saját, olaszos tanulóiról és az itt maradó érdeklődőkről. A találkozóról Tóth Tamás igazgató úrtól kaptunk tájékoztatást…
 

 


Tóth Tamás

 


Francesco Zurlo

 

 


Aros János

      

Ez a verseny a magyarországi olasz idegen nyelvi oktatás egyik legjelentősebb rendezvénye, hiszen gyakorlatilag az OKTV versenyen kívül nincs lehetőségük a különböző középiskolákba járó diákoknak tudásukat megmutatni. Igazából ennek apropójából születtet meg 1973-ban az a gondolat, hogy évről évre találkozzanak azok a pedagógusok és diákok, akik elmélyültek az olasz nyelv tanulásában, az olasz kultúra megismerésében. Ez egy forgószínpadszerű rendezvénysorozat, ami azt jelenti, hogy minden évben más és más város rendezi meg ezt a nagyon nagy volumenű rendezvényt, és több mint 500 diák vesz részt ezeken a versenyeken. Nagy örömünkre idén először ránk esett a választás, és itt köszönthetjük a tanárokat és diákokat egyaránt.
Természetesen ennek a rendezvénynek a lebonyolításához - főleg szakmai részről - az iskola kapacitás nem lenne elegendő, ezért mindig támogatja ezt a rendezvényt az olasz kulturális intézet, illetve valamennyi magyarországi egyetem, ahol olasz nyelvi tanszék működik, többek közt ők állítják össze a feladatok nagy részét is, valamint az ő képviselőik vesznek részt a zsűrizésben is.
Azt azonban büszkén elmondhatom, hogy ennek a versenynek az egyik kategóriáját, ami az olasz kultúrtörténetről szól, azt a mi pedagógusaink állították össze, belecsempészve a magyarországi reneszánsz illetve, Sárospatak reneszánsz emlékeinek a megismerését, megtanulását is.
Negyvenhárom középiskola diákjai vannak jelen megközelítőleg 500 fővel, nagyon sok kategóriában van szóbeli és írásbeli megmérettetés is, versmondás, prózamondás, meseírás, egyéni ének, énekkarok fellépése, színházi produkciók bemutatása, novellaírás, vers és prózafordító verseny, illetve tanulmányokat is írhatnak a diákok, nyílván ezt már korábban meg kellet tenniük, például ilyen érdekes témában, mint pl. a popzene és az olasz kultúra kapcsolata.
Amikor az Árpád Vezér Gimnázium megnyitotta kapuit, egy olyan második idegen nyelv oktatását tűzte ki célul, aminek nincs igazán hagyományai Sárospatakon, hiszen olasz nyelvoktatás tudomásom szerint korábban Patakon nem volt. A Református Gimnáziumban az angol mellett a francia nyelv oktatása rendelkezett hagyományokkal, mi pedig egy másik európai, de egyébként szintén világnyelvnek az oktatására kívánunk nagy hangsúlyt fektetni. Második idegen nyelvként tanulják a diákok az olasz nyelvet és annak ellenére, hogy heti 3 órában tanulják, egyre több diák szerez C típusú középfokú nyelvvizsga bizonyítványt. Olyan diákunk is van, aki az itt megszerzett alapokkal olasz cégeknél helyezkedett el a diplomája megszerzése után, illetve többen már olasz nyelvszakos tanárként oktatják ezt a nyelvet.
Iskolánkból nyolc diák vesz részt a versenyen, ami egy kicsivel kevesebb, mint a korábbi évek létszáma, de most házigazdaként, mi kicsit szerényebben kívántunk részt venni.

Aros János polgármester is nagy jelentőséget tulajdonított ennek a találkozónak, ami abból is látszik, hogy sok időt töltött a vendégekkel és külön fogadta az olasz delegáció tagjait…

1967. egy fontos dátum volt Sárospatak életében, hiszen akkor került aláírásra a testvérvárosi kapcsolat Collegnoval, mai a legrégebbi testvérvárosi kapcsolata Sárospataknak.

A napokban elővettük azokat a dokumentumokat, amelyek aláírásra kerültek, és láttuk, hogy mennyire élő volt ez a kapcsolat, több sport és kulturális rendezvényen vettek részt kölcsönösen a delegációk. Hozzá kell tenni, hogy akkor nagy istápolói a kapcsolatnak Csepel- gyáregység és az Émász, tehát a nagy tömegbázissal rendelkező cégek voltak. Az utóbbi néhány évben be kell vallanunk, hogy ez a testvérvárosi kapcsolat kissé ellaposodott. Tavaly tettünk látogatást Collegnoban az alpolgármesterrel, azzal a szándékkal, hogy ebből a kapcsoltból ismét egy élő, tartalmas kapcsolatot alakuljon ki.
Szerencsére nagyon kedvező volt a fogadókészség. Számomra nagyon jó érzés volt, amikor láttuk, hogy Kossuth Lajos emlékét ápolják Collegnoban, teret neveztek el róla, és rendszeresen tartják a megemlékezéseket, az ünnepségeket. Nagyon jó érzésekkel jöttünk haza és már akkor eldöntöttük, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a kapcsolat ne csak protokolláris legyen, amikor évente egyszer ellátogatnak, és mi is ellátogatunk, hanem töltsük meg tartalommal.
Szerencsére ebben nagyon jó partner az Árpád Vezér Gimnázium, ahol a megalakulás óta - közel 20 éve - folyik az olasz nyelv oktatása, nagyon lelkiismeretes pedagógusokkal, áldozatkész munkával, nagyon tehetséges diákokkal. Az alpolgármester - aki a turizmusért felelős Collegnoban - azzal a szándékkal jött ide, hogy a színhelyeket megtekintse és felmérje a lehetőségeket. Bízom benne, hogy ez a kapcsolat most újra ki fog virágozni, meg fogjuk tölteni nemcsak kulturális és sport kapcsolatokkal, hanem esetleg gazdasági kapcsolatot fogunk tudni kialakítani.


Köszönetet mondok a fogadtatásért és mindenért, amit itt látok. Számomra nem meglepetés az, hogy iskolában vagyunk, mert nekem a munkahelyem is az iskola, mivel nemcsak alpolgármester vagyok. Látva itt mindazt, ami az olasz nyelvnek szól, és ezt a gyönyörű fogadtatást, amelyben én részesültem, azt tudom mondani, hogy mindenért köszönetet mondok – reagált a kedves fogadtatásra Francesco Zurlo Collegno alpolgármestere...

Collegno már a 60 években elkezdte ezt a testvérvárosi kapcsolatot, ennek minálunk már nagyon nagy hagyománya van, én viszont először vagyok itt és ez nagyon lelkesítő számomra. Collegnoban is sok látnivaló van, meghívok mindenkit, hogy látogassa meg Collegnot.

Az alpolgármester elmondta még, hogy több helyen járt már, ahol olasz nyelvet tanítanak, de amit itt Magyarországon tapasztalt, és amit tud a mi olasz nyelvtanításunkról, arról ő csak a legnagyobb

 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.04.20./

 

         Sikeresen szerepeltek

 

               
                                                                  

 


 Bolvári Péterné

      

A Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Kara Reál Tudományok Intézetének Informatika Tanszéke 1-4. osztályos tanulók számára hirdette meg “Játssz velünk informatikát!” REGIONÁLIS versenyét. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát két csapattal képviseltük, akik nagyon szép eredményeket értek el, annak ellenére, hogy csak 4. osztályban kezdték el tanulni ezt a tárgyat. Tanáruk, Bolvári Péterné matematika-informatika tanár...

2.helyezés:
Vachter Fanni és Ladomérszky Kristóf

3.helyezés:
Makláry Jusztina és Rák Gergő

A „kis programozóknak” szeretettel gratulálunk és további sok sikert kívánunk! Az iskola vezetésének köszönjük szépen, hogy lehetővé tették tanulóink részvételét a versenyen!

 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2012.04.19./

 

        Ülésezett a Jegyzői Kollégium

 

               
                                                                 

A Kistérségi Jegyzői Kollégiumot hétfő délután tartottuk, a másnapi Tanácsülés előkészítése céljából. A Jegyzői Kollégiumi ülésén valamennyi napirendi pontot megtárgyaltuk, melyek között legtöbb az előző évi zárszámadással és az egyes szolgáltatásokkal kapcsolatos beszámolókkal foglalkozott – számolt be az ülésről dr.Komáromi Éva, a Kollégium elnöke…
 

 


dr.Komáromi Éva

      

A Jegyzői Kollégium valamennyi napirendi pontot elfogadásra javasolt a Tanácsnak, néhány apróbb kiegészítéssel. Ezek közül az egyik a központi orvosi ügyelet ellátásával függ össze, melyre vonatkozóan minden évben felhívjuk a figyelmet arra a körülményre, hogy a központi orvosi ügyelet jelentős kintlévőséggel küzd és ez az idén is fennáll. Több mint kettőmillió forinttal tartoznak a környező települések az orvosi ügyeleti szolgáltatás ellátásához. Ezt a hiányzó összeget a város intézménye finanszírozza, azonban ez az intézmény számára is jelentős terheket jelent. Ehhez kapcsolódóan felhívtuk a figyelmet arra, hogy amennyiben a következő évben a járóbeteg ellátás már állami szinten kerül megszervezésre, akkor a helyben maradó alapellátás és ügyelet nem fogja tudni ezt a kintlévőséget finanszírozni és a jelenleg jól működő ügyeleti rendszer összeomolhat. Éppen ezért kértük az érintett települések aktív részvételét abban, hogy a fennálló tartozásainkat mihamarabb egyenlítsék ki.

A közművelődési és mozgókönyvtári feladatellátás tekintetében a Jegyzői Kollégium tagjai elismeréssel szóltak az elmúlt évben végzett tevékenységről, minden település köszönetét fejezte ki az elvégzett munkával kapcsoltban, és mind a településvezetők, mind a lakosság nagy megéledésére működik ez a két szolgáltatás.
A közművelődési kistérségi feladatellátást a szaktárca minisztériuma is kiemelkedőnek értékelte, éppen ezért felkérték A Művelődés Háza és Könyvtára intézményünket, hogy mintaprogramként mutassák be a jelenleg működtetett kistérségi modellt. Ez ismét városunk jó hírnevének öregbítéshez járul hozzá.

A Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat beszámolójához kapcsolódóan intézményvezető asszony elmondta, hogy a korábbi évekhez képest jóval nagyobb létszámú gyermeket tudtak az elmúlt évben a szolgáltatásba bevonni, ami mindenképpen a finanszírozás tekintetében is pozitív tendenciát mutat.

A beszámolók meghallgatása után a Jegyzői Kollégium a Kistérségi Társulás 2011. évi zárszámadását is elfogadásra javasolta.

A Jegyzői Kollégium tagjai az ülés befejezéseként szót váltottak a várható változásokról. Legutóbbi aktuális feladatunk volt a szabálysértési ügyintézők kormányhivatalhoz történő átadása. Ez azt jelenti, hogy szabálysértési hatáskörrel, 2012. április 15-től a települési önkormányzatok már nem, csak a Kormányhivatal rendelkezik, és ezt a Sárospatak Kistérség vonatkozásában egy fő látja el jelenleg, a Munkaügyi Központ kirendeltségén elhelyezve.

 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.04.19./

 

         Költészet napját ünnepelték a Főiskolán

 

               
                                                                  

 


 R. Toma Kornélia

      

A Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Karán 9 órától 14 óráig tartó versmondással, -felolvasással ünnepelték a magyar költészet napját 2012. április 11-én. A rendezvény a Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézeti Tanszék szervezésében Finta Éva főiskolai tanársegéd irányításával zajlott – küldte a tudósítását R. Toma Kornélia intézeti tanszékvezető...

A felhívással az volt a szervezők célja, hogy a figyelmet a választékos nyelvhasználatra, a költői eszközök sokszínűségére irányítsák, valamint arra, hogy a költészet gyönyörködtet és gyönyörködtetve tanít. Az ünnepi délelőttön az oktatók és a hallgatók szép számban megjelentek, és egymást váltva mondták el vagy olvasták fel a számukra kedves verseket. Klasszikus és kortárs szerzők művei egyaránt elhangzottak, s voltak versek, amelyek elgondolkodtatták, mások pedig megkacagtatták a közönséget. A szervezők számára a legnagyobb sikert az jelentette, hogy megtapasztalhatták a fiatal generáció versek iránti igényét.

 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.04.19./

 

         Jól sikerült a 21. Kossuth Staféta

 

               
                                                                 

A Kossuth Staféta futóversenyt első alkalommal 1991-ben szervezték meg a Sárospataki Elektromos Sportegyesület tagjai a városban élő és dolgozó sportszerető pedagógusokkal és szervezőkkel. Az akkori rajt helyszíne a sárospataki Kossuth szobornál, a célállomás pedig a sátoraljaújhelyi Kossuth szobornál volt – ismerteti a 21. alkalommal megrendezett futóverseny előzményeit Víghné Fehérvári Zsuzsa, a Sárospataki Önkormányzat sportreferense…
 

 


 Víghné Fehérvári Zsuzsa

      

Akkor 32 csapat 138 versenyzője vállalkozott a táv megtételére. A korcsoportok, korosztályok és jelentősen megváltoztak az eredeti kiíráshoz képest, a jelentkezők számához és arányaihoz igazodva.
A 21 évvel ezelőtti versenykiíráshoz képest rengeteg változást élt meg a Kossuth Staféta futóverseny, de célja ugyanúgy megmaradt: a szabadidő hasznos és egészséges eltöltésére hívja fel a figyelmet.
A verseny szervezői minden évben körültekintően látnak neki a verseny megszervezéséhez annak érdekében, hogy a résztvevők minden igényének meg tudjunk felelni.
Szeretném minden szervezőnek, segítőnek ezúton is megköszönni a verseny alkalmával nyújtott önzetlen segítségét.

Idén 346 személy futott egyéniben, vagy váltóban, de nem lehetünk nagyon büszkék, mert tavaly 415 futó volt. Ráadásul Újhely 12-vel több versenyzőt indított, mint Sárospatak.
Azt viszont bátran mondhatjuk, hogy a verseny fiatalt és öreget egyaránt megmozgatott, hiszen futott 10 éves – a sátoraljaúhelyi Széll Dominik személyében – és 76 éves is, a sárospataki Lehoczki Sándor bácsi, aki 9. alkalommal futotta végig a 12 km-t versenyszerűen.

A legtöbb versenyzőt az újhelyi Kazinczy Ferenc Általános Iskola indította.

 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További futók 1.>>>            További fotók 2.>>>              További futók 3. >>>                 További fotók 4. (másik géppel készült) >>>

Eredményhirdetés                               Teljes lista

Törő Gábor
/2012.04.18./

 

              Refisek sikere a természettudományi verseny országos döntőjében

 

               
                                                                 

 


 

      

2012. április 4-én, Karcagon került megrendezésre a VII. Avram Hershko Országos Természettudományi Verseny döntője. A döntőt megelőzően beküldött esszék alapján állította fel a zsűri a legjobb csapatok sorrendjét. Református Kollégium Gimnáziuma diákjai is indultak egy csapattal, és esszéjük alapján bekerültek a döntősök közé. A döntő 3 részből tevődött össze. Csapat (Albert Annamária 11. H, Kónya Krisztina 11. H, Fedor Marianna 13. E) a versenyen 2. helyezést ért el..

Első részében az esszéből készített 10 perces előadásokat mutatták be a csapatok. Ezután laborgyakorlat következett, amely különböző mikroszkópos-, vízminősítési-, és konduktometriás vizsgálatokból állt. A verseny utolsó részében egy feladatsort töltöttek ki. A teszt egyik része a magyar Nobel-díjasok életének részleteire, munkásságukra kérdezett rá, másik részében kémiai, fizikai és biológiai fejtörőkre kellett választ adniuk. A végső értékelés az esszé, az előadás, a laborgyakorlat és a teszt összesített pontszámai alapján történt.

Ezúton is szeretnének köszönetet mondani felkészítő tanáruknak, Halász Lászlónak a felkészülés során nyújtott segítségért!

 


 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Református Kollégium Gimnáziuma
/2012.04.18./

 

         Új vezetője van a Kommunális Szervezetnek

 

               
                                                                 

A mai naptól új, megbízott vezetője van a Kommunális Szervezetnek Pénzesné Csorosz Marianna személyében, aki korábban a gazdasági ügyeket látta el. Ezeket továbbra is ellátja és mellette a megbízott vezetői teendőket is – tájékoztatja olvasóinkat a személyi változásról Aros János polgármester… ( a fotók illusztrációk)
 

 


Aros János

      

A korábbi intézményvezető, Emri László, akinek a megbízása május 31-ig szólt közös megegyezéssel távozott a szervezet éléről. Az intézményvezetői pályázatot már korábban április 30-i határidővel kiírta a Képviselő-testület, ami azóta is érvényben van, várjuk rá a pályázókat.

Nem tartom kizártnak, hogy a korábbi elképzelések ismét előtérbe kerülnek, szó volt arról, hogy átfedések tapasztalhatóak a Közszolgáltatási Kft-nk és a Kommunális Szervezet, mint intézmény tevékenysége között. Tehát elképzelhető, hogy felmerül az intézmény és a Kft. összevonása. Ezt nagyon alaposan meg kell még vitatnunk, most szerezzük be a szükséges információkat, könyvvizsgálótól, belső ellenőrtől, cégvezetőtől és intézményvezetőtől. Amint kialakult az elképzelés, a bizottságok, illetve a Képviselő-testület elé fogom terjeszteni.
Közben több jelzés érkezett esetleges hiányosságok és szabálytalanságok miatt, ezért egy belső ellenőri vizsgálatot rendeltem el, amiről tájékoztattam a Képviselő-testület tagjait.

A vizsgálat jelenleg még folyamatban van, a belső ellenőrt kértem, hogy a következő Képviselő-testületi ülésig a részletes jelentést készítse el. Tudom, a korábbiakban szokatlan volt, hogy a város vezetője saját cégnél vagy intézménynél rendeljen el vizsgálatot, az ilyen ügyeket általában a szőnyeg alá söpörték, de én a választások után nyíltságot és őszinteséget ígértem a lakosoknak, és ezt következetesen be is tartom. Ezért a jelentést tárgyalni fogja a Pénzügyi Bizottság és a Képviselő-testület is. Amennyiben a vizsgálat további intézkedést igényel, azt haladéktalanul meg fogom tenni.

 


Pénzesné Csorosz Marianna


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.04.18./

 

         Festival d’italiano az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

               
                                                                 

Az olasz nyelvet tanuló középiskolás diákok sokszínű nyelvészeti és művészeti versenyét, a „Festival d’italiano”-t rendezte meg 2012. április 13-14-én az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium – nyilatkozta Tóth Tamás igazgató…
 

 


Tóth Tamás

      

A 2011/12-es tanévben 38. alkalommal szervezett megmérettetésen számtalan írásbeli és szóbeli kategóriában versenyeztek a Sárospatakra érkező fiatalok. Az amatőr színházi társulatok, a vers- és prózamondók, a szólóénekesek, a kórusok, tolmácsok a dallamos mediterrán nyelvet használva, nemcsak az emberi kapcsolatépítésre alkalmas nyelvet tárták elénk, hanem az olasz kultúra világába is elvezettek minket. Az írott olasz nyelv gyakorlása is megvalósult, hisz tanulmányírás, vers- és prózafordítás, meseírás terén is jeleskedtek a diákok. A versenykategóriák közül csupán egyetlennek, a kultúrtörténeti vetélkedőnek volt magyar a nyelve, az ezen versengő csapatok eredményességéhez a reneszánsz világát kellett jól ismerniük a versenyzőknek.

Az ország 43 iskolája, közel 500 diákja részvételével zajló rendezvényen a szakmai felügyeletet Magyarország tudományegyetemei, a Studio Italia és az Olasz Kultúrintézet gyakorolták.

Nagy öröm volt számunkra az is, hogy Sárospatak testvérvárosának, Collegnonak képviselői itt, a gimnáziumban győződhettek meg arról, hogy Magyarországon milyen népszerű az olasz nyelv, az olasz kultúra.
Biztosak vagyunk benne, hogy a fesztivál jó hangulata, az értékes könyvjutalmak - ezúton is köszönet értük támogatóinknak - tovább ösztönzik a fiatalokat az olasz nyelv elsajátítására.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók - megnyitó>>>                További fotók este >>>                 További fotók szombat >>>

Cziczer Katalin
/2012.04.17./

 

        Versek az Irodalmi Kávéházban

 

               
                                                                 

Me1964 óta április 11-én – József Attila születésnapján – ünnepeljük a Költészet Napját. Ezt a nevezetes napot szerettük volna emlékezetessé tenni az Irodalmi Kávéház megnyitásával. Kevesen tudják, hogy az irodalmi kávéházak története az 1683-ig nyúlik vissza. Ekkor nyílt meg Bécsben az első kávéház, majd rohamosan terjedt el egész Európában - számolt be Kövér Sándorné, a könyvtár vezetője...
 

 


Kövér Sándorné

      

Magyarországra is hamar elért az új divat. A kávéházak betöltötték a „népakadémia és könyvtár” szerepét is. Látogatták diákok, fiatal művészek, írók, és egyéb bohémek. Egy-egy fekete mellett átolvasták az újságokat, folyóiratokat, vitáztak a legújabb irodalmi művekről, üzleti ügyeket intéztek, dominóztak, vagy éppen dáma-játékot játszottak. (Forrás: Szini Gyula: Irodalmi kávéházak)

Ezt a békebeli hangulatot kívántuk megidézni 2012. április 11-én A Művelődés Háza és Könyvtára kávéházában sok-sok verssel fűszerezve. Meghívott vendégeink – Czabányi Attila, Darmos István, Donkó József, Földházi István, Gulybán László, Gyulai József, illetve a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola képviseletében Donkó Janka, és Bogáthy Csenge, a Református Kollégium Gimnáziumának diákja – elhozták kedvenc költeményeiket, megosztották gondolataikat a közönséggel a versek mai szerepéről, elmondták, hogy mit is jelentenek számunkra a mindennapi életben.

Hallhattuk többek között Baranyi Ferenc, Pilinszky, Pósa Lajos, Szabó Lőrinc, és Vas István költeményeit, de nem maradhattak ki József Attila művei sem. A magyar irodalom kiváló alakjai mellett helyi szerzők – Balogh Mária és Gyulai József alkotásai is elhangzottak.

Az irodalmi alkotások mellett a valódi kávéházi hangulatot teremtett Kasza László, mint igazi „bárzongorista”, valamint a Balogh Gábor által biztosított finom teák és kávék. Az előadók közreműködésének köszönhetően egy feledhetetlen délutánt tölthettünk együtt, és újra felfedezhettük azt a csodát, amelyet a költészet jelent.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.04.17./

 

        Rákóczi halálára emlékeztek

 

               
                                                                 

Az élet velejárója a születés, de velejárója sajnos a halál is. Azt gondoltuk, hogy hagyományt teremtünk abból, hogy Sárospatak valamennyi oktatási intézményének részvételével, minden évben eljövünk ide, az iskola kert előtt álló Rákóczi-szoborhoz, hogy halála napján emlékezzünk a Fejedelemre. A szobrot egyébként 1935-ben avattak és Horváth Géza szobrászművész alkotása – számolt be az Iskolakert bejáratánál lévő Rákóczi szobor koszorúzásáról Donkó József, az Önkormányzat Kabinet Iroda vezetője…
 

 


Donkó József

      

Ezekben a napokban nem csak Sárospatakon, hanem az ország különböző pontjain, sőt biztos vagyok benne, hogy Rodostóban és Párizs egyik külvárosában is, ami korábban Grosbois most pedig a Yerres nevet viseli, s ahol Rákóczi éveken át élt emigrációban. Mi, Sárospatakiak büszkék vagyunk arra is, hogy egy pataki szobrászművész, Borsi Antal tanár úr által alkotott Rákóczi mellszobor is ott állhat Yerresben, amit néhány évvel ezelőtt avatott Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzata.

Tavaly kezdtük el ezt a rövid megemlékezést az oktatásai intézményekkel, az ötletgazdag Dr. Tamási Edit, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának igazgatója, így az idén már másodszor rendeztük meg, és azt gondolom, hogy a jövőben is tovább fogjuk folytatni.

Mindenképpen van nevelő funkciója, hiszen ahogy Dr. Tamás Edit megosztotta gondolatait a diákokkal, Sárospatak abban a szerencsés helyzetben van, hogy a magyar történelem nagyjai bizony szép számmal fordultak meg, ill. tevékenykedtek Sárospatakon. A név kötelez bennünket Sárospatakiakat, s ezen keresztül kötelezi majd a leendő felnőtt generációt is, akiktől elvárjuk, hogy ezt majd továbbadják és ők is ápolják gyermekeikben ezeket a történelmi hagyományokat.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.04.17./

 

        Őrizd a lángot! - pódiumműsor az Árpád Vezér Gimnáziumban

 

               
                                                                 

2012. március 27-én 18 órától tartottak a magyar nemzeti összetartozás jegyében gálaestet a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium „Nemzeti Közösségvállalás Programjának” résztvevő diákjai, amiről Kavecsánszki Ádám, a rendezvény ötletgazdája, rendezője, egyik szereplője küldött tudósítást…
 

 


Kavecsánszki Ádám

      

Az intézmény diákjainak egy csoportjával már a tavalyi tanévben megfogalmaztunk olyan célokat, melyek a magyarság egységének megteremtését, a határokon is átnyúló egységes magyar nemzet jövőképét kívánjuk pozitívan formálni. Eddigi munkánk egyik gyümölcse volt az az adománygyűjtő akció, melynek keretein belül az iskola diákjainak közreműködésével 80.000 Ft támogatást nyújthattunk át a Rákóczi Szövetség „Felvidéki beiratkozási programjának” ösztöndíjaihoz.

Az adomány átadására egy ünnepélyes gálaest keretein belül került sor, ahol ismételten színpadra vittük az „Őrizd a lángot!” című pódium előadást, Varga Miklós előadóművész vendégszereplésével.

A Nemzeti Közösségvállalás Programjáról röviden:
A „Nemzeti Közösségvállalás Programja” az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diákjainak önálló kezdeményezésű, a fiatalok feladatvállalására, ötleteire épülő, több szálon futó tevékenysége. Az utolsó inspirációt a projektet kialakító, abban szerepet vállaló diákokkal a 2010. június 4-én hatályba lépő, a nemzeti összetartozást hangsúlyozó törvénytől kaptuk.

Alapvető célunk egy olyan tevékenységsorozat megvalósítása, amellyel elsősorban kortársaink figyelmét irányíthatjuk rá a határon belüli és túli magyarság egységére, a XX. századi sorsfordító politikai döntésekre, a nemzeti kultúrában rejlő értékekre.
A Program összetettsége alkalmat ad arra, hogy a diákok széles körét szólítsa meg, lehetőséget teremtve a belső, intellektuálisabb tevékenységekre és az aktív, akció jellegű cselekedetekre egyaránt.
Törekvése a Program mozgatóinak éppen az, hogy figyelemfelkeltő tetteik a sokszor közönyösnek, érdektelennek minősített korosztály aktivitását, vitathatatlan célok melletti elköteleződését váltsa ki (a hovatartozás erősítésének, a szolidaritás értékének a felismerése stb.)

A Program egyik alappillére az „Őrizd a lángot!” című pódiumműsor, mely a megfogalmazott célok elérésének egyik eszköze.
A bemutatott előadás sikerére való tekintettel szeretnénk, ha a projekt szellemiségét, eszméit a pódiumműsor által is közvetíthetnénk a közönségnek. Talán így tudjuk a legszebben kifejezni a program értékteremtő, és -közvetítő szerepét, illetve azt, hogy mennyire fontos napjainkban a szolidaritás, a nemzeti közösségvállalás. Az előadás szereplői, közreműködői középiskolás diákok és tanárok, akik a magyar kultúra sokszínűségét hívják segítségül mondanivalójuk kifejezéséhez. A műsor a magyar történelem nemzetformáló eseményeitől elindulva a megsemmisülés, a kiszolgáltatottság és a végső gyengeség érzésén átvergődve a reményt és a kiutat keresi. Az utazás során segít bennünket hitünk és hazaszeretetünk. Az előadás művészvendége a magyar nemzet hangja: Varga Miklós. A legfőbb üzenetünk, hogy hinnünk kell egy reményteljesebb jövőben és sohasem szabad feladnunk összetartozásunkat… Őrizzük együtt a lángot és ne hagyjuk, hogy kialudjon!

„ A gimnázium diákjai által szerkesztett, előadott zenés irodalmi műsor érzékenyen idézte közösségi értékeinket, fájdalmainkat. A vendégművészként fellépő Varga Miklós dalaival gazdagította a diákműsort, a fiatalokat egyenrangú partnerként kezelve, megérintő est részeseivé téve a közönséget.”

A további céljaink között szerepel a műsor és az eszme utaztatása is, illetve az, hogy eleget tegyünk meghívásainknak, felkéréseinknek.

A nyár folyamán szeretnénk ellátogatni a New York-i Polgári Kör meghívására az Egyesült Államokba. Eleget kívánunk tenni a felvidéki Keresztény Magyar Szövetség és a CSEMADOK meghívásainak, illetve célunk bemutatni az előadást a Kárpát-medencei magyar közösségek előtt is. Kérjük lehetőségeihez mérten segítse Ön is céljaink megvalósulását!

Impresszum: NEMZETI KÖZÖSSÉGVÁLLALÁS PROGRAMJA - Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
3950 Sárospatak, Arany János út 3-7.
internet: Facebook – Nemzeti Közösségvállalás oldal
email: kozossegvallalas@gmail.com
Bankszámlaszám: 11773346-01819540
KÖSZÖNJÜK SEGÍTSÉGÉT!

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók 1. >>>            További fotók 2. >>>                      További fotók 3. >>>                    Újabb videó: http://youtu.be/o7qyCGgb5KI

Cziczer Katalin
/2012.04.17./

        Valótlan bejelentés és garázdaság

               
                                                                 

A Sárospataki Rendőrkapitányság kezdeményezett eljárást egy sárospataki lakossal szemben, valótlan bejelentés szabálysértés elkövetése miatt. Az eljárás alá vont személy telefonon bejelentést tett a Sárospataki Rendőrkapitányság ügyeletére, miszerint az élettársa sok gyógyszert szedett be és egy késsel összevagdosta magát, öngyilkos akart lenni – kezdte két eset ismertetését Bacsó Tibor rendőr őrnagy, sajtóreferens… (a fotók illusztrációk)
 


Bacsó Tibor

      

Az intézkedő járőrök megjelentek a megadott címen, ahol megtalálták mind a bejelentőt, mind pedig azt a személyt, akire a bejelentést tették. Megállapították, hogy akire a bejelentést tették semmilyen sérülés nem volt, és gyógyszert sem szedett be, csak hangos szóváltás alakult ki kettőjük, a két élettárs között - tettlegességre sem került sor köztük.
A nő elmondta, hogy ő nem akart öngyilkos lenni, és nem is érti, hogy a másik fél miért tett ilyen bejelentést. A rendőrök, mivel az egy valótlan bejelentés volt, megtették a bíróság felé a bejelentésüket. A bírósság meghozta a végzését a büntetésről, 30.000 Ft pénzbüntetést kapott, aki valótlan bejelentést tett a Rendőrkapitányságra.
Ez egyfajta felhívás is az állampolgárok felé. Gondolja meg mindenki, hogy milyen bejelentést tesz, és annak milyen valóság tartalma van, mert hogyha nem fedi a valóságot, az valótlan bejelentésnek is minősülhet, amiért eljárást kezdeményezhetünk a valótlant bejelentővel szemben.

Egy másik esetben is jogerős végzést hozott a Bíróság, amikor szintén a Sárospataki Rendőrkapitányság tett feljelentést garázdaság szabálysértése miatt egy sárospataki lakossal szemben. Aki 2011. január 2. napján a hajnali órákban, erősen ittas állapotban jelent meg a Hotel Bodrog bejáratánál és ott kopogott.
A recepciós kinyitotta az ajtót, amikor a később eljárás alá vont személy bement, majd alkoholt kért. A recepciós közölte, hogy őt nem lehet ott kiszolgálni, mert a recepciós pult mögött lévő termékek, a vitrinben tartott borok, csupán bemutató termékek. Ezt nem fogadta el az ittas személy, kiabálni és szitkozódni kezdett. Amikor a recepciós felszólította, hogy hagyja el az épületet, erre hajlandó volt, és kiment az épületből. Viszont kirívóan, közösségellenes magatartást tanúsított, ami alkalmas volt arra, hogy a garázdaság szabálysértése megvalósuljon. Az esetnek külső szem- és fültanúja is volt. Az intézkedő rendőrök eljárás alá vonták ezt a sárospataki személyt, akivel szemben a bíróság 20.000 Ft pénzbüntetést szabott ki garázdaság szabálysértés elkövetése miatt.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.04.16./

 

        Püspöki vendége volt Sárospataknak

 

               
                                                                 

Dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspöke tisztelte meg városunkat azzal, hogy egy teljes napot itt töltött, különböző események kapcsán. Ezek között volt óvodalátogatás, Liturgia majd konferencia és egy kulturális műsor megtekintése is. Mindezekről Mosolygó Tamás sárospataki, görög katolikus parókus számolt be…
 

 


Dr. Orosz Atanáz


Mosolygó Tamás

      

Kettős ünnepünk volt Húsvét előtt, Mária akathisztosz szombatján, ami a nagyböjt 5. szombatjának a jellegzetessége. Idén ez érdekesen egybeesett a másnapi elő-ünneppel, ami az örömhírvétel ünnepe volt, népi nyelven Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepének hívjuk ezt az ünnepet.
A mi óvodánk névadója, az örömhírvétel ünnepétől ered, és természetesen az óvodának a védőszentje az Istenszülő Mária, aki Názáretben Gábor angyaltól kapja az örömhírt, hogy az Isten fiának az anyjává lesz, és a Szentlélek erejéből a méhében foganja az Isten fiát. Ettől pontosan 9 hónap van Karácsonyig, december 25-ig és akkor majd a világra szüli az Isten fiát.

Ezt ünnepeltük az óvodában, ezért volt a védőszentnek az ünnepe, amikor egy akathisztoszt énekelt püspök úr az Edelényi Görög Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola énekkarának a közreműködésével. A helybeli óvoda dolgozói, gyerekek, szülök sokan voltak együtt az óvodában, imádkoztunk és énekeltünk ezt a gyönyörű szép himnuszt, költeményt, amely nagyon sok ószövetségi előképet, vonatkozást tartalmaz. Ezt énekeltük, az Istenszülőnek a tiszteletére, megemlékezve az óvodánk védőszentjéről.
A másik jeles esemény, szintén az örömhírvétel elő-ünnepnek szólt, mégis a cigány nemzetiségnek egy találkozója, konferenciája volt.

A templomban egy püspöki liturgiával kezdődött a nap cigány nemzetiségi programrésze, amelyben a görög katolikus templomokban keresztelt cigány nemzetiségűek gyűltek össze, velük imádkoztunk együtt, örvendezve az Istenszülő Máriának, az elő-ünnep alkalmával. Ezután a püspök úr szólt a hallgatósághoz, majd a Farkas Ferenc Művészeti Iskola előadói termében egy kulturális műsor következett.
Minden településről, az esperes területek falvaiból a közösségek a saját programjukat, műsorukat adták elő. Filkeháza, Felsőregmec, Mikóháza, Vajdácska és Dámóc szülöttei is eljöttek és természetesen sárospatakiak is reszt vettek a műsorban. Voltak továbbá Királyhelmecről is, a királyhelmeci kerület esperese a hozta el a gyerekeket, akik nagyon szépen szavaltak, figyelve a szép magyar kiejtésre - gyönyörű volt, ahogyan ők szavaltak.

Ebéd és uzsonna is volt, illetve mindenki kapott valami kis ajándékot, amivel püspök úr ajándékozta a jelen lévőket. Ő hívta egybe őket, az ő kezdeményezésére voltunk együtt.

A Miskolci Apostoli Exarchátusban nem ez volt az első és nem is az utolsó eset, mikor a körzetekben a cigányságot felkarolva, mintegy az integrációjukat elősegítve bevonjuk őket a vallásos életbe. Ezt tekinti ő fontos feladatnak, hogy megerősíteni, megújítani és szervezettebbé tenni a magyarsággal való találkozást, mint ahogy most is voltak magyar szereplő gyerekek, még a patakiak között is. A következőkben is ez az ő integrálási lehetőségük, hogy kapjanak ők is színpadot, területet, ahol ők a saját kultúrájukat bemutathatják, saját dolgaikat elmondhatják, hogy vágyaik megvalósulhassanak.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók a templomban>>>                                      További fotók a műsorról>>>

Törő Gábor
/2012.04.16./

 

        Internet Fiesta a könyvtár szervezésében

 

               
                                                                 

Munka és tanulás a neten – ezzel a szlogennel került megrendezésre 2012. március 23-30. között az országos könyvtári rendezvénysorozat, amelyhez A Művelődés Háza és Könyvtára ismét csatlakozott. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával – immár 13. alkalommal hirdette meg programját azzal a céllal, hogy minél többen ismerjék meg a világháló által nyújtott lehetőségeket - nyilatkozta Kövér Sándorné a könyvtár vezetője...
 

 


Kövér Sándorné

      

Könyvtárunkban is többféle programból lehetett választani:
- Választ keresek! címmel rendeztünk kiállítást informatikai témájú könyveinkből.
- Iránytű otthon és munkában címmel Vajdácskán és Erdőhorvátiban tartott online képzést Trembeczki Lászlóné.
- Bodrog parti kvíz partira hívtuk a diákokat.
- Új szolgáltatások a könyvtárban címmel tartott előadást az Olvasószolgálati és Helyismereti Műhely soron következő összejövetelén Csoma József, a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár rendszergazdája.

A záró rendezvényen a kistérség könyvtárosai részletesen megismerhették a Corvina integrált könyvtári rendszer moduljait, a program által biztosított új szolgáltatásokat. Áttekintettük a csatlakozás feltételeit is. Ez azért volt nagyon fontos, mert a sárospataki kistérség könyvtárainak bevonásával szeretnénk kialakítani egy egységes megyei hálózatot.
Könyvtárunk az elmúlt évben csatlakozott a Corvina-rendszerhez, így állományunk onlie módon is elérhetővé vált
( www.bazkonyvtar.hu/spatak ).

A következő lépésben a kistérségi könyvtárak állományát is szeretnénk hozzáférhetővé tenni. Ez várhatóan egy elég hosszadalmas folyamat lesz, de nem hagyhatjuk abba a munkát, mert ezáltal bővíthetjük a kistelepülések által nyújtott szolgáltatások körét.
Szándékunk összecseng az Internet Fiesta célkitűzéseivel, mint ahogy a rendezvény-sorozat záró programjában is megfogalmazódott.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.04.16./

 

        Kézilabda győzelem

 

               
                                                                 

 


Papp József

      

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola kézilabdás lányai 2012. április 12-én (csütörtökön) az Árpád Vezér Gimnázium Tornacsarnokában diákolimpia megyei elődöntőn vettek részt, ahol kiegyensúlyozott, magabiztos játékkal győzelmet arattak. Így bejutottak az Ózdon megrendezésre kerülő megyei döntőbe - számolt be Papp József edző...

A torna résztvevő csapatai: Sárospatak (Rákóczi), Karcsa, Tokaj, Ináncs

Gratulálunk és sok sikert kívánunk nekik Ózdra.

A csapat tagjai: Ferencz Dorina 6.a, Dócs Kinga Fruzsina 6.a, Fodor Zsófia 6.a, Götz Vivien 5.c, Hauser Petra 4.a, Krenyitzky Sarolta 5.c, Lebeskó Beáta 4.a, Papp Dóra 6.a, Perényi Júlia 6.a, Szabó Eszter 5.a, Tóth Luca Virág 5.c, Vachter Fanni 4.a.
 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók - (Szabó András)>>>

Törő Gábor
/2012.04.15./

 

        A Tourinform iroda megújult környezetben várja az érdeklődőket

 

               
                                                                   

 


Bosch Ágnes

      

A sárospataki Tourinform iroda a húsvéti ünnepek alatt is várta az érdeklődő turistákat, számolt be Bosch Ágnes irodavezető. A megújult Tourinform irodában az aktuális turisztikai kiadványok mellett, helyi kerámiákkal, borokkal és kézműves termékekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Célunk, hogy a sárospataki Tourinform iroda a turisztikai tartalmú információnyújtás mellett a település bemutatótermévé váljon, ahol megmutathatjuk értékeinket, ezáltal még vonzóbbá tegyük Sárospatakot az ide érkező vendégek számára.

„Sárospatak – A szabadság ősi földje”

  

3950 Sárospatak, Szent Erzsébet u. 3.
Tel.: 47/513-150 Tel./Fax: 47/311-854
E-mail:
sarospatak@tourinform.hu
Honlap:
www.sarospatak.eu
www.tourinform.hu 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.04.15./

 

            “Játssz velünk informatikát!”

 

               
                                                                 

 


 

      

A Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Kara Reál Tudományok Intézetének Informatika Tanszéke 1-4. osztályos tanulók számára hirdette meg “Játssz velünk informatikát!” versenyét. A Református Kollégium Gimnáziuma Általános Iskoláját két csapattal képviseltük, akik nagy örömünkre kiemelkedő eredményeket értek el - számolt be Kállainé Sóstói Edina informatika tanár...

1.helyezés:
Durbák Zsombor és Telenkó Tódor Miklós

2.helyezés:
Gál Panna és Vinkler Viktória

A „kis programozóknak” szívből gratulálunk és további sok sikert kívánunk! A szülőknek köszönjük szépen, hogy lehetővé tették gyermekük részvételét a versenyen!

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Református Kollégium Gimnáziuma Általános Iskolája
/2012.04.15./

 

        Megjelent a Pataki Nyár

 

               
                                                                 

Megjelent a Pataki Nyár és a Sárospatak városról szóló tájékoztatót füzet. A kiadványokat A Művelődés Háza és Könyvtára állította össze, amelyek a miskolci Utazás Kiállításon is láthatóak voltak. A Pataki Nyár című kiadvány a városban megrendezésre kerülő összes, már hagyományosan megrendezésre kerülő és az újdonságnak számító pataki programokat is tartalmazza. A másik kiadvány a város nevezetességeit mutatja be a turistáknak…
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin


Sajószegi Gábor

      

A Pataki Nyár szerkesztését a tavalyihoz hasonló struktúrával állította össze A Művelődés Háza és Könyvtára. Megtalálható benne az összes nyári program, kezdve a művészeti kínálattól a tudományos kategórián keresztül, a sport rendezvényekig.
Csatlósné Komáromi Katalin A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója elmondta, hogy a hagyományosnak számító pünkösdi programsorozat mellett a júniusban most már évek óta megrendezésre kerülő Családi Nap ugyanígy hagyománnyá vált. A Muzsikáló Terek és természetesen azok a nagy fesztiválprogramok is szerepelnek benne, amelyekhez A Művelődés Háza minden tárgyi és emberi erőforrásával csatlakozik, majd kitért a kiadványok további információira is…
Igyekeztünk most is a kiadványban az orvosi ellátás mellett, a különböző üzletek és vendéglátó egységek pontos elérhetőségét, telefonszámait is beilleszteni, reméljük, hogy akik eljönnek, és a Pataki Nyár című kiadványt kezükbe veszik, haszonnal forgatják e tekintetben is.
A Zempléni Fesztivál, a Crescendo Nyári Akadémia, a Szent Erzsébet Ünnep, a hagyományokhoz hűen az idén is meg lesz rendezve, emellett A Művelődés Háza és Könyvtára új programokkal kedveskedik nyáron az ide látogatóknak.
Kéthetente Mozi Csütörtök néven, a Vízi-kapui szabadtéri színpadhoz szeretnénk olyan filmvetítéses programokat szervezni, amelyek reményeink szerint a nyári estéken kellemes időtöltést adnak majd, mind a városban élőknek, mind pedig az ide látogató turistáknak. Tulajdonképpen a régi szabadtéri mozik hangulatát próbáljuk egy kicsit megidézni, és nem titkolt az a szándékunk is, hogy ha kellemes nyári este van, kevesebben térnek be a hivatalos filmvetítő helyre, de ide talán többen fognak csatlakozni.
Ugyanígy újdonság a Zene Ünnepe, amelyre már a múlt évben volt kísérlet, és szintén újdonság a Sárospatak, a szabadság ősi földje című kiadvány.

Sajószegi Gábor a Sidinfo Kft. ügyvezetője a következőket tette hozzá: a kiadvány tartalmilag a város nevezetességeit tartalmazza egy-egy rövid összefoglalásként. Természetesen nem minden kerülhetett bele, ami ebből a városból egy ide látogató turista számára érdekes lehet, de azt gondolom, hogy minden turisztikai vonzerőt respektáló intézmény szerepel ebben a kiadványban.
Azt gondolom, hogy ilyen kiadványokkal a helyi turisztikai célokat érdemes menedzselni, érdemes megjeleníteni és mindenféle kiállításon, így a március 29-én és 31-én Miskolcon megrendezésre kerülő Utazás kiállításon a Művelődés Háza és Könyvtára és Turinform Iroda képviselteti magát, illetve képviseli a várost a megjelent kiadványaival.
A kiadványok A Művelődés Háza és Könyvtára intézményében és az Újbástya Rendezvénycentrumban is megtalálhatóak.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.04.15./

 

        Irodavezetői értekezlet a Polgármesteri Hivatalban

 

               
                                                                 

A 2012. április 27-én megtartandó soron következő rendes testületi ülés napirendjét és a havi aktuális ügyeket egyeztettük a csütörtökön reggel megtartott értekezleten. A hónap végi testületi ülés legfőbb napirendi pontjai a 2011. évi költségvetés végrehajtásához kapcsolódnak, hiszen tárgyalni fogja a Képviselő-testület az Önkormányzat zárszámadását, valamint az Önkormányzat cégeinek elmúlt évi mérlegbeszámolóját - nyilatkozta dr. Komáromi Éva jegyző...
 

 


dr. Komáromi Éva

      

Megtárgyalásra kerül majd a 2011. évi belsőellenőrzések tapasztalatairól szóló előterjesztés, valamint éves statisztikai összegzést is terjesztünk a Testület elé az elmúlt évi közbeszerzésekkel kapcsolatban.
Új vagyonrendelet előterjesztésével készülünk az önkormányzati vagyongazdálkodás megváltozott szabályaira tekintettel. Bölcsődei gondozási díj bevezetéséről szóló előterjesztést is fog tárgyalni a Testület, valamint a korábban kiírt intézményvezetői pályázatok közül A Művelődés Háza és Könyvtára vezetői pályázatának elbírálására kerül sor.
Aktuális ügyeink közül kiemelt jelentőségű a járások megszervezésével kapcsolatos feladatok. 2012. április 15-től új Szabálysértési Törvény lép hatályba, melynek végrehajtásaként a szabálysértési feladatok ellátása ezen időponttól a Kormányhivatal hatáskörébe tartozik, és helyi szinten a Munkaügyi Központ Kirendeltségén kerül további foglalkoztatásra az ügyekkel foglalkozó köztisztviselő.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.04.14./

 

  Sikert hozott városunknak az ökölvívó olimpia

 

               
                                                                 

A négy napon át tartó utánpótlás ökölvívó olimpia befejeztével nem csak Hadari Dávidnak és Ruszó András Eriknek, valamint edzőiknek, Szabó Teréznek és Krai Csabának lehet sikerélménye, hanem mindazoknak, akik az országos rendezvény szervezésében részt vettek. A kedvező visszhangok olvasása jó érzéssel tölthet el továbbá minden Sárospataki lakost és városunkhoz a szeretet szálával kötődőket, hiszen az elismerés hangján szóltak a szakemberek az itt megtartott rendezvényről és jó hírünket vitték az ország különböző részeibe az innen hazatérő edzők és versenyzők…
 

 


 Szakos József


Aros János

      

Szakos József, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség szakmai igazgatója, azon kívül, hogy a www.sporting.hu oldalon elismeréssel írt a Sárospatakon eltöltött napokról, búcsúzáskor köszönetét szavakban is kifejezte:
”Sárospatak amúgy is a szívünk csücske, de hogy a város vezetése ilyen szinten megmozdult, hogy a polgármestertől kezdve, az országgyűlési képviselő, a képviselő-testületből mindenki itt volt, ezért csak a köszönet hangján tudok megszólalni. Mi ezt azzal háláltuk meg, hogy olyan csodálatos programot hoztunk ide, ami azt hiszem, hogy hosszú évekig emlékezetes lesz. Köszönjük Sárospataknak ezeket a csodálatos napokat!”

Aros János, mint polgármester és mint sportember is örömmel tekintett vissza a négy izgalmas napra:
”Az ökölvívás sportágban a 2012. év eddigi legrangosabb eseményét tudtuk itt Sárospatakon megrendezni és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egy éven belül ez már a 2. rangos és színvonalas országos verseny, hiszen tavaly egy másik korcsoportban láthattuk vendégül az ország elitjét.
Nagyon büszkék vagyunk erre a rendezvényre és külön büszkeségre ad okot, hogy két sárospataki ökölvívó a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Külön szeretném megköszönni az előkészítő munkát, a szervezést és a versenyzők felkészítését Szabó Teréznek és Krai Csabának, akik letették a névjegyüket az ökölvívó sportágban és mindent megtesznek annak érdekében, hogy szívesen jöjjenek hozzánk az ökölvívás művelői és kedvelői.
Nagy részük van abban, hogy ha szerte az országban Sárospatak nevét meghallják, már nem csak Sárospatak közismert nevezetességei jutnak az eszükbe, hanem sokaknak az ökölvívás is, hiszen benne vagyunk az ökölvívó életben. A szakkiadványokban, a tudósításokban folyamatosan ott van Sárospatak és láthattuk, hogy milyen színvonalas mérkőzéseket vívtak a gyermekeink ezen a versenyen is.”
A sportérték mellett azt is nagyon fontosnak tartom, hogy az ideérkező több száz versenyző és kísérőik a pataki szállásadók vendégszeretetét élvezték, három napig itt étkeztek és itt fizették a szállásdíjat, könnyítve ezzel a még talpon maradó vállalkozók helyzetét, akik ennek fejében örömmel támogatták anyagilag is a rendezvényt. Ezek alapján úgy tűnik, egy hogy egy újabb, mindenki számára eredményes és sikeres rendezvényen vagyunk túl.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.04.14./

 

        Nem találtak ittas vezetőt húsvétkor

               
                                                                 


Bacsó Tibor

      

Húsvét hétvégéjén fokozott rendőri jelenléttel biztosítottuk a közlekedők biztonságát. Sok rendőrrel jelentünk meg a közterületeken, ellenőriztük, illetve irányítottuk a forgalmat, szabályoztuk forgalom közlekedését – számolt be az ünnepi hétvégéről Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…

Az ellenőrzések során minden gépjárművezetővel és kerékpárossal szemben alkoholszondát alkalmaztunk. Nagyon – nagy pozitívum az, hogy több mint 50 gépjárművezető szúrópróbaszerű ellenőrzése során ittas vezetőt nem találtunk, mindössze egy igazoltatott kerékpáros volt ittas, akivel szemben megindítottuk a közigazgatási eljárást.
Illetékességi területünkön kirívó esemény a húsvéti ünnepek alatt nem történt.
 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.04.14./

 

   Sajtótájékoztató a katasztrófavédelem változásairól

 

               
                                                                 

Április 2-án 11 órától a Polgármesteri Hivatal dísztermében sajtótájékoztatót tartottak a katasztrófavédelemben végbement szervezeti változásokról. Aros János polgármestert és a sajtó képviselőit Kovács Sándor tűzoltó alezredes, az Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője tájékoztatta az aktuális változásokról, amelyek lényegét Olvasóink számára is összefoglalta…
 

 


Kovács Sándor


Barna Norbert
 

      

A szervezeti változásokról tájékoztattuk a polgármester urat, akinek bemutattam az új struktúrát. A megyei igazgatóságon túl ismertettem a kirendeltségek felépítését is. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 4 katasztrófavédelmi kirendeltség jött létre, ebből az egyik az Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, ahová két tűzoltóság tartozik, az Encsi Tűzoltóság és a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság. Az utóbbi alá tartozik majd három tűzoltóőrs a Cigándi, a Pálházai illetve a Tolcsvai.
A cigándinál nemcsak tűzoltói tevékenységet ellátó személyek lesznek az őrsparancsnok irányításával, hanem olyan kolléga is, aki a polgárvédelmi feladatokat fogja ellátni.

Sárospatakot érintően változás nem következik be a rendszerben, továbbra is megmarad a polgári védelmi iroda kettő fővel, úgy ahogy eddig volt. Annyi változás van csak, hogy egy tiszt és egy zászlós beosztású kolléga fog itt szolgálatot teljesíteni, mindketten hivatásos katasztrófa védelmis szakemberek.
Hozzánk tartozik még a tokaji katasztrófavédelmi iroda is, de az egyelőre csak állománytáblailag, később majd át fog kerülni a Miskolci Katasztrófavédelmi Kirendeltséghez.

A Sátoraljaújhelyi Tűzoltóság parancsnoka Barna Norbert tűzoltó százados, az ő helyettese Bodnár Attila tűzoltó hadnagy, ő van megbízva a polgári védelmi feladatok vezetésével is a tűzoltóságon belül. Ugyanott van egy műszaki biztonsági tiszti feladatkör, amit a Regős László tűzoltó főtörzsőrmester lát el.

A polgári védelmet illetően a sárospataki polgári védelmi irodán Tóth Zsolt alezredes úr lát el szolgálatot, illetve az ő helyettesítője lesz Somogyi Tamás zászlós úr, majd ha az átminősítése megtörténik, egyelőre közalkalmazottként.
Rajtuk kívül még Gál Imre közalkalmazott kerül még egy beosztásra, így a jelenlegi, átmeneti időszakban úgy fognak dolgozni, hogy a Tóth Zsolt és a Somogyi Tamás a Sátoraljaújhelyi Polgári Védelemnél fognak szolgálatot teljesíteni. Abban az esetben, ha valamilyen rendkívüli esemény történik, akkor természetesen a Tóth Zsolt is jön ide Sárospatakra, illetve a tűzoltóság is itt van és segítenek ők is.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.04.13./

 

  Ügyeskedj a könyvtárban!

 

               
                                                                 

 


 Krenyitzkiné Sárosi Krisztina

      

A Művelődés Háza és Könyvtárában 2012. március 20-tól 30-ig „Ügyeskedj a könyvtárban!” foglalkozássorozat zajlott. A húsvéti készülődésre óvodások és alsó tagozatos osztályok látogattak el. A foglalkozásokon kreatív tevékenységre került sor, amellyel a gyerekek kézügyessége és esztétikai érzékük is fejlődik - küldte a beszámolót Krenyitzkiné Sárosi Krisztina...

A gyerekek nyuszis, csibés ceruzatartók, libás, kacsás ablakdíszek közül választottak és készítették el a dekorációkat, amelyekkel otthon díszíthetik szobáikat. A foglalkozás után a tanulók felfedezésre indultak a gyermek-részleg kölcsönző terében és kedvükre válogattak a sok gyermekkönyv között. Nem titkolt célunk többek között az, hogy az alkotó tevékenység során megismertessük a gyerekekkel a témához kapcsolódó irodalmat és ezáltal a könyvtárat is. Egyre több csoport dönt a könyvkölcsönzés mellett a foglalkozás végeztével, aminek nagyon örülünk. Az idén 15 csoportban 276 gyermek látogatta meg könyvtárunkat és reméljük ez jövőben sem lesz másképp. Fontos, hogy a gyerekek találkozzanak a könyvtárral és megtanulják használni is. Ezek a találkozások is segítik megszerettetni, hozzászoktatni a gyerekeket a könyvekhez.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.04.12./

 

   Tehetséges óvodásunk

 

               
                                                                 

A Carolina Óvoda és Bölcsőde intézményében nagy hangsúlyt fektetünk a mozgásfejlesztésre. A gyerekek mindennapjaiban a testnevelés foglalkozásokon, valamint a mindennapos testnevelés keretében lehetőség nyílik a fizikai erőnlét fejlesztésére, a mozgás, a sport megszerettetésére – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, intézményvezető...
 

 


Kék Tamás

Lendvainé Szendrei Ágnes

      

Plusz foglalkozások alkalmával is, amely a mesetorna, az úszás- és vízhez szoktatás, külön figyelmet fordítunk a kimagasló, tehetséges, jó képességű gyerekekre.

Ilyen tehetséges óvodásunk a 6 éves Kék Tamás, a Nefelejcs csoportból. Óvónénijei, Kovácsné Cilli Veronika és Muháné Henczel Ildikó sokat foglalkoznak a gyerekek mozgásfejlődésével, állóképességük javításával, az egészséges életmódra neveléssel. Sárospatak város vezetése is egyre nagyobb hangsúlyt fektet a sportra, a tehetséggondozásra. Sok lehetőség van a különféle sportágakban arra, hogy ki-ki érdeklődésének és tehetségének megfelelően sportoljon, akár versenyszerűen is. A különböző alkalmakkor, pl. Mikulás körül a „Mikulás-kupa úszóverseny” megrendezése óvodás korcsoportban, amely a 3-6 éves korosztályt is érinti. Tamáska már két alkalommal I. helyezést ért el ezeken a versenyeken.

A Városi Diákolimpia selejtezőjén volt már II. és I. helyezett is. Mindezt rendszeres - heti háromszori - edzéssel, kitartó munkával és sok játékról történő lemondással érte el. A gyermeket leigazolta a Miskolci Sport Iskola, ahol tehetségét kibontakoztathatja. Tamás itt úszóvizsgát tett, és C osztályú úszó lett! Legutóbb a Víz Világnapja alkalmából szervezett országos úszóversenyen ezüstérmes lett, országos listán pedig 5. helyezést ért el.

Mindezek – 6 éves korban – nagyon nagy eredmények. Büszkék vagyunk rá, szívből örülünk, hogy ez a tehetséges gyermek már 3 éve a mi óvodásunk!
Gratulálunk neki, és a szüleinek, akiknek a kitartó, fáradtságos munkája szintén benne van a gyermek sikereiben! Szurkolunk, hogy a befektetett energiájuknak és lelkes munkájuknak a későbbiekben is kimagasló eredményei legyenek! Kívánjuk, hogy megvalósuljanak Tomika és szülei álmai, vágyai!

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.04.13./

 

   Újra sikeres lett a véradás

 

               
                                                                 

2012. március 29-én eredményes véradás zajlott a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában. A gyerekek által beszervezett felnőttekből, az iskola dolgozóiból és a felhívásunkra egyéb helyekről jelentkezőkből 52-en jelentek meg - számolt be Szegediné Gonda Zsófia igazgatóhelyettes...
 

 


Szegediné Gonda Zsófia

      

Az előzetes szűrővizsgálatok 8 esetben nem engedték a véradást, így 44 fő adott ténylegesen vért. Nagy öröm volt, hogy heten életükben először itt adtak vért. A gyerekek kedves, saját készítésű ajándékkal köszöntötték a véradókat és a Véradóállomás dolgozóit. Az osztályok versenyeztek a véradók beszervezésében.

A legtöbb véradót a 6.a osztály szervezte be (9 főt). Osztályfőnökük: Kiss Gabriella. Jutalmuk egy oklevél és egy gyümölcskosár. Nem sokkal maradt le a 7.a osztály (7 fővel). Osztályfőnökük: Bartus Györgyné.
KÖSZÖNJÜK!
 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2012.04.12./

 

   Vonatgázolás Sárospatakon

 

               
                                                                 

2012. április 11-én 22 óra 20 perc körül a Miskolc felől Sárospatakra érkező gyorsvonat az Eötvös út és Martinovics út közötti nyílt vasúti pályatesten egy férfit elgázolt – nyilatkozta Ladics Tamás rendőr főhadnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…
 

 


Ladics Tamás

      

A mozdonyvezető, amikor a férfit észlelte azonnal vészfékezett és kürtölt, de a neki háttal álló férfi nem mozdult el a pályatestről, így a vonatvezető az ütközést elkerülni nem tudta. Az elgázolt férfi a helyszínen elhalálozott. A halottszemle során a felismerhetetlenségig roncsolódott személy nadrágzsebéből előkerültek iratai, amely alapján megállapítottuk, hogy egy 43 éves, sárospataki lakos férfi az áldozat.

Az eddigi adatok alapján feltételezhető, hogy a férfi öngyilkossági szándékkal állt a vonat elé. Közigazgatási eljárás keretén belül, rendkívüli haláleset miatt folytat vizsgálatot a Sárospataki Rendőrkapitányság.
 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.04.12./

 

   Evangelizációs napok a Sárospataki Református Kollégium

 

               
                                                                 

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában Általános Iskolájában és Diákotthonában 2012. április 2-tól kezdődően, három délutánon evangelizáción és egyéb lelki programokon vehettek részt diákok és tanárok. Hétfő reggel a hétkezdő istentiszteleten Damjanovics József görög katolikus esperes szolgálatát hallhatták Krisztus áldozatában megjelenő és megvalósult szeretetéről...
 

 


Damjanovics József

      

Kedden délután a miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium képviseletében Lóczi Tamás iskolaigazgató hirdette az igét arról, hogy milyen öröm, amikor az Úr szeretete: „Újjáteremt, … ha engedem, hogy szeressen az Isten”. Szerdán délelőtt Steinbach József Püspök Úr szólt közöttünk a János evangéliuma 20. részéből, Tamás személyes, hitvalló és Krisztusra hagyatkozó bizonyosságáról.

Az istentiszteleteket az SDG diákkórus szolgálata színesítette, Demkó Ferenc tanár úr gitárjátékával, akik egészen „új köntösbe öltöztették” dicséreteinket. Hétfő és kedd délutántól, lehetősége volt diáknak, tanárnak kipróbálni, milyen is az a „láthatatlan színház”. A bátor jelentkezők átélhették egész életútjukat és talán kicsit bepillantás nyerhettek Isten hatalmas titkaiba Cseh Erzsébet, Dezső Attila, Müller Nikoletta és Bacskai Csaba segítségével.

Ezen a héten is, húsvét ünnepére készülve, megtapasztalhatta tanár és diák egyaránt, hogy milyen öröm a számunkra, amikor Isten egyszerűen, és tisztán kicsiknek és nagyoknak tudja, és hirdetteti sok-sok féle módon az Ő értünk való szenvedését és feltámadását.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.04.12./

 

   Ünnepet köszöntő szép játék a futballpályán!

 

               
                                                                 

Cigánddal játszották együtteseink a bajnoki forduló soron következő mérkőzéseit. A felnőttek szombaton idegen pályán, a kicsik vasárnap idehaza. Az időjárás, mint az április egyik nap szép a másikon szeles volt. A felnőttek összecsapására sokan voltak kíváncsiak, hiszen amíg a hazai tizenegyben csak kettő, addig a patakiban négy cigándi is szerepel. Ők ma is közkedvelt személyek. Többen a helyiek közül is a mi „négyünket” buzdították, akik ezt mutatott szép játékukkal köszönték meg - küldte a tudósítást Koscsó István az STC Baráti Kör elnöke...
 

 


Abloczy Dániel

 


Zsófi József

 


Koscsó István

      

A múlt heti szép győzelmünkön felbuzdulva, pontért, vagy pontokért utaztunk oda. Ők a bajnokság megnyerésére pályáznak, ezért nem engedhették meg maguknak egyetlen pont elvesztését sem. Az igazat megvallva a pontrablás bátor vállalkozásnak tűnt, de a látottak alapján nem is volt az, hiszen a lefújás előtt néhány perccel még döntetlen volt az állás, amit majdnem sikerült megtartani.
A kezdő sípszó után rögtön komolyra vette mindenki a dolgot a zöld szőnyegen, hiszen az első támadásból a mi kapunk előtti szabadrúgásból, míg nem sokkal később Gönczi Zoltán ígéretes helyzetéből szerezhetett volna mindkét együttes vezetést.
A 7. percben megszületett az első gól. Baloldalon vezettek támadást a vendéglátók, védelmünk abba az irányba rotálódott, mire átívelték a labdát a másik oldalra, s az ott egyedül álló csatár zavartalanul lőhetett kapura. 1:0
A 11. percben csatárunkat, Gönczi Zoltánt a kapus „elütötte”, de a bíró sípja néma maradt annak ellenére, hogy a közönség szinte egyhangúan, tizenegyest kiáltott.
A 14. percben szögletet íveltek be, és ugyancsak ugyanott az ugyancsak egyedül álló csatár megint zavartalanul lőhetett kapura. A képen is jól látható, a labdának „szeme volt”, mert megtalálta a jól védő kapusunk keze és a kapufa közötti rést. 2:0
A 24. percben szépítettünk. Egy bal oldali támadás során Nagy Gábor cselezte magát tisztára, beadását pedig a Gönczi Zoltán továbbította a hálóba. 2:1
Ez lett a kimondottan jó iramú első félidő eredménye. A szünetben szomorúan konstatáltuk, hogy Nagy Gábort a játékosok támogatták le a pályáról. A mérkőzés után megtudtam, valaki hátulról „belement.” Az öltözőben jegelte. Reméljük, hogy a következő találkozóra rendbe jön.
A második felvonás jól kezdődött.
A 49. percben a büntetőterületen belül a cigándi hátvéd kezén változtatott irányt a labda, amiért tizenegyes járt.
A megítélt büntetőt Vécsi Gábor magabiztosan értékesítette. 2:2
Elég nehezen viselte el az eredményt a helyi gárda. Ennek nyomatékot adva Horváth Zsoltot csúnyán felrúgták egy sárga lapért.
Már- már kezdtünk bizakodni, hogy kihúzzuk döntetlennel, de a 84. percben egy újabb szögletből befejelt góllal otthon sikerült tartani a három pontot. 3:2
Pontot ugyan nem szereztünk, de egy nagyon jó mérkőzés élményével gazdagabbak lettünk. Örülünk, hogy levetkőztük kishitűségünket és visszanyertük önbizalmunkat. Egy bajnokaspiráns csapat ellen bebizonyíthattuk, hogy méltó ellenfele tudunk lenni más NB-III.-as csapatnak. Erre az önbizalomra a továbbiakban is szükség lesz, hogy a következő mérkőzésünket megnyerjük idehaza. Kérjük szurkolóink támogatását!
A legjobbnak járó pezsgőt több pataki szurkoló javaslatára Abloczy Dániel kapta.

Zsófi József edzőnk a következőképp értékelte a látottakat: Célunk volt megnehezíteni a bajnokesélyes Cigánd dolgát a mai mérkőzésen, de emellett pontot vagy pontokat is szerettünk volna szerezni. Az elmúlt hetek eredményei: volt két minimális arányú vereségünk, illetve egy győzelmünk, lendületet adott a csapatnak. Az ellenfél pedig mostanság „leült” állapotban van. Így azt gondoltam, hogy egy biztonságos védekezésből kiindulva, gyors támadásokat vezetve veszélyeztetni tudjuk majd az ellenfél kapuját. Sajnos a betegségünk előjött. Annak ellenére, hogy nagyszerűen kezdhettük volna a mérkőzést, támadásaink során óriási ziccerben hibáztunk kétszer is. Majd jött a hidegzuhany, az ellenfél a semmiből két gólt is talált, ami magabiztossá tette a cigándi csapatot. Ebben az időszakban nagyon nehéz volt játszani, de egy pillanatig sem adtuk fel a pontszerzés reményét. Támadó futballt próbáltunk játszani a cigándi pályán. A félidőben kényszerű cserét is kellett lépni, mert Nagy Gábor megsérült. Át kellett szervezni a csapatot. A második félidőben is jó futballt játszott a csapatunk. Sokat futott, ami az alapja a futballnak. Lelkesedésünk meghozta gyümölcsét, mert egy büntetőrúgásból kiegyenlítettünk. Ettől kezdve nyílt volt a mérkőzés. Sok szögletrúgásunk jelezte, hogy oda tudunk érni az ellenfél kapujához, de 100%-os ziccert nem tudtunk kialakítani. Sajnos az utolsó percek történései nem nekünk kedvezetek, mert egy jobb oldali szögletből csúsztatott labdából gólt kaptunk. Az utolsó percekben több csatárral is támadtunk, de már nem volt lehetőségünk az egyenlítésre. Összességében nagyot küzdött és játszott a csapat. Bizonyítja erejét, hogy teljesen más mentalitásban és más hozzáállással játszunk, mint az őszi szezonban. Reméljük, hogy a következő hazai mérkőzésen pontot, vagy pontokat is szerezünk.
Jók: Espák Pál, Szabó Sándor, Janikó Róbert, Terjék Zoltán, Gönczi Zoltán, Ablonczy Dániel.

Szombaton hazai pályán Tiszalök üdvöskéit fogadjuk fél 4 órai kezdettel. Ősszel tőluk egy peches góllal kaptunk ki, itthon győzni kell!

Utánpótlásunk is hasonlóan 3:2-re maradt alul, míg a 17évnél fiatalabbak 4: 0-ra kaptak ki. Sajnos kapusuk eltiltás alatt van, egy mezőnyjátékos próbálta helyettesíteni több-kevesebb sikerrel.
Hajrá Patak!

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

az STC Baráti Kör
/2012.04.12./

 

    Javul a közbiztonság Sárospatakon

 

               
                                                               

A Sárospataki Rendőrkapitányság 2011. évben, Sárospatak város közbiztonsági helyzetének javítása érdekében tett intézkedéseiről és az azzal kapcsolatos feladatokról számoltam be a tisztelt Képviselő-testületnek, a 2012. március 30-án tartott ülésen – kezdte a beszámolóban elhangzottak rövid ismertetését dr. Téglás István rendőr alezredes, a kapitányság vezetője…
 

 


dr. Téglás István

      

Nem volt könnyű év, hiszen rengeteg jogszabályváltozás történt, amelyeket folyamatosan követni kellett a teljes állománynak. Azért elmondható, hogy a 2011. elején vállalt célkitűzéseinket sikerült teljesíteni.

Sárospatak város területén és a környező településeken egy folyamatos, fokozott ellenőrzéssorozatot hajtottunk végre, majd a lakosság szubjektív biztonságérzetének erősítését célzó programot sikerült megvalósítanunk, központi elrendelésre.
Ez heti rendszerességgel történik kistérségi szinten, amely azt jelenti, hogy azokon a napokon még nagyobb erővel jelenünk meg kistérségünk településein. Ennek kapcsán –többek között- feladat az ellenőrzésekben résztvevőknek, hogy polgármesterekkel, jegyzőkkel, iskolaigazgatókkal, az egyházak képviselőivel és a lakossággal tartsák a kapcsolatot folyamatosan. A visszajelzések azért fontosak, mert a következő lépéseinket ennek megfelelően tudjuk tervezni, a lakossági visszajelzések alapján pedig igényeiknek tudunk megfelelni.

Az ilyen beszámolók alkalmával az ismertté vált bűncselekmények számát szoktuk említeni, amely 2011-ben a kapitányság illetékességi területén 4,1% -kal nőtt, Sárospatak városban csak 1,8%-al.

A közlekedési bűncselekmények száma nagymértékben csökkent, Sárospatakon 32%-kal. A házasság, a család, az ifjúság és nemi erkölcs elleni kategóriába tartozó bűncselekmények száma Sárospatakon 66 %-kal, tehát nagymértékben csökkent.
Örvendetes, hogy a garázdaságok száma mind a két területen nagymértékű csökkenést mutat.

Továbbra is kiemelt fontosságúnak tartjuk a kábítószerrel való visszaélés bűncselekményének felderítését, ebben a megkezdett utat következetesen folytatjuk. Azonban a kábítószer elleni bűnüldözésnél fontos és minden egyes alkalmat meg kell ragadni, hogy kiemeljük a szülők és a család szerepét. Nagyon fontos, hogy otthon a szülők tudják, hogy mit tesznek, mit cselekszenek a gyermekeik, beszélgessenek velük, legyen információjuk arról, hogy milyen társaságban, hol tölti idejét a gyermekük.

Kedvezőtlenebb a kép a vagyon elleni bűncselekmények területén: a lopások és betöréses lopások száma összességében nőtt, utóbbi Sárospatakon viszont csökkent. A rablások esetében örvendetes, hogy ezek száma nagymértékben lecsökkent.

Azért azt is hozzá kell tenni, hogy ha a statisztikai adatok mögé nézünk, a bűncselekmények szerkezetében is változás történt: a zaklatásos jellegűek nőttek. A türelmetlenség következtében jönnek létre ezek a bűncselekmények, az viszont pozitív, hogy nagy hírértékű, a lakosságot nagyon megrázó iroda, bolt, pénzintézet, lakás és hivatal betöréseket nem regisztráltunk.

A bűnügyi állomány a bíróság elé állításokat nagymértékben növelte, a tavaly előtti 97-ről 140-re. Ezt azt jelenti, hogy az elkövető gyorsított eljárás keretében került bíróság elé, s így ez prevenció az elkövető részére, de ezáltal mindenképpen magasabb fokú az általános megelőzés is. A szabálysértési őrizetet is előszeretettel alkalmaztuk, ez is nőtt a 2011-es évben. Ebből 35-re tulajdon elleni szabálysértés miatt került sor, több elkövetőnk a miskolci fogda vendégszeretetét is élvezhette.

256 úgynevezett előkészítő eljárásos ügyet folytattunk szabálysértésben, amely nagy munkateher ugyan, de szintén visszatartó hatása van.
Ami az állomány létszámát illeti, három fővel gyarapodtunk, aminek köszönhetően a közterülten töltött óraszámot is tudtuk növelni.
Azt gondolnánk a médiahírek alapján, hogy a fiatalok bűnelkövetése nőtt, azonban a statisztika mást mutat: a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma stagnál, a gyermekkorúaké pedig csökken. Úgy gondolom, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszernek, a rendőrség munkájának is köszönhető ez, így ennek folytatását mindenféleképpen fenntartjuk és kiemelt feladatunknak tekintjük az elkövetkezendő időszakban is.

2011-ben egy szerződés is létrejött az önkormányzat és köztünk a külterületek őrzésével kapcsolatban, amelyet jól hasznosítottunk. Mivel Sárospatak turisztikailag vonzó hely, ezért a köztisztasági szabálysértésekre és a közterületen történő szeszesital fogyasztásra is nagy figyelmet fordítunk és rendszeresen megküldjük ezeket a szabálysértési feljelentéseket az illetékes jegyzőnek. A lomtalanítások és kilakoltatások alkalmával is jelen voltunk, a Bodrog-híd felújításánál pedig segítettük a forgalomirányítást. Komplex bűnmegelőzési napot szerveztünk, s annak keretében a diákok részére drog-prevenciót, a szépkorúak részére pedig vagyonvédelmi és bűnmegelőzési előadást és bemutatót tartottunk a megyei kollégák bevonásával.

Nyitottunk az egyházak felé is, nemcsak a szabadtéri rendezvényeik biztosításában segítünk, hanem bizonyos alkalmaik után bűnmegelőzési előadásokat is tartottunk a hívek részére.
Folyamatosan végrehajtottuk a zenés táncos szórakozóhelyek ellenőrzést is.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Középtávú Közrendvédelmi Programját 2011. második felétől hajtjuk végre folyamatosan Sárospatakon.
Tapasztalhatta a lakosság, hogy egy ideje sűrűbben és nagyobb számban van sebességmérés. Számolni kell azzal, hogy ez az elkövetkezendő időben így is lesz, továbbá a megállás és áthaladási szabályok megtartására is felhívjuk mindenki figyelmét. Kiemelést érdemel az ittas járművezetők - köztük az ittas kerékpárosok – kiszűrése is.

Az együttműködést nagyon széles körben végezzük, melynek további szélesítése feladatunk.
A polgárőrséggel 2011. első felében egy közös mentorképzést tartottunk és valahol ennek is része van abban, hogy Aros János és Fazekas Gyula polgármester urak és Klima János polgárőr parancsnok is magas elismerést kapott polgárőr munkájáért, a szervezet támogatásáért.

Ami a jövőt illeti, nagyon sok jogszabályváltozásra kell felkészülnünk, pl. új fegyverjogszabály lesz május 1-től és a szabálysértési törvényben is komoly változások lesznek, amelynek konkrétumairól a későbbiekben adunk tájékoztatást a tisztelt lakosság részére.

A Képviselő-testületből kérésként merült fel, hogy mondjunk többet a megváltozott önvédelmi szabályokról, és ezzel kapcsolatban megyei főkapitány úr ígéretet tett arra, hogy egyeztetve a megfelelő szervekkel, erről egy tájékoztatást a későbbiekben adunk.

A képviselő-testületi ülésen konkrét kérdések is felmerültek:
A Wesselényi utcai kerékpárúttal kapcsolatban felmerült igényként, hogy fordítsunk figyelmet arra, hogy minden kerékpáros a szabályoknak megfelelően használja.

A nem sárospataki állományba tartozó rendőrök viselkedésével, magatartásával, intézkedéseivel kapcsolatban főkapitány úr reagált, és mi is azt az ígéretet tettük, hogy az eligazításokon célirányosan, a felvetéseknek megfelelő magatartásra hívjuk fel a figyelmüket.

Halászhomok településrésszel kapcsolatban elmondtuk, hogy ott szintén fokozott, visszatérő ellenőrzéséket hajtunk végre, amelyek kiemelt célja az önkényes beköltözés, a lakcím bejelentési kötelezettség elmulasztásának felderítése és a pártfogoltak ellenőrzése is.
Végardó területén, a fürdő környékén a nyári csúcsidőben továbbra is segítjük a forgalmat és a parkolási rend megtartását.
Igény szerint a lakossági fórumokon továbbra is részt veszünk és pl. a szabálysértési törvény változása kapcsán nagyon szívesen tartunk előadásokat.
Az Iskola rendőre programot továbbra is kiemelt feladatnak tartjuk az ifjúságvédelem területén. Megköszönjük a város lakosságának és az Önkormányzatnak a belénk helyezett bizalmat, a felénk nyújtott segítséget. Továbbra is együtt egymásért és a közbiztonságért!

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.04.11./

 

    Sportnap az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

 

               
                                                                 

Ilyenkor tavasszal, évek óta lendületes sporttevékenységgel, több száz diák megmozgatásával frissül meg az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium. Idén hagyományos és új elemek egyaránt jellemezték a 2012. április 3-i sportnapot. A bemelegítő városfutást, egy nagy ügyességet kívánó sportág, a slackline bemutatása követte...
 

 


 

      

Aztán egész éjfélig csapat, páros és egyéni sportok űzésével telt az idő. A jó hangulatú éjszakát követő napon avatta fel az iskola az ÁVG DSE logóját, aminek megformálására már korábban pályázatot írtak ki a diákság számára. A verseny győztese Csipkés Csaba lett, aki a hagyományos magyarországi tornaklub jelképeket a gimnázium életfa-címerével ötvözte.

A fizikai terhelés után elgondolkodtató előadás részesei is lettek a fiatalok, dr. Orosz Róbert, a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetének oktatója „A siker kapujában” címmel tartott rendhagyó órát. Sportpéldákból kiinduló előadásának erőteljes áthallásai arról engedtek elgondolkodni, hogy az élet bármely területén elérni vágyott jó teljesítményhez – a lehetőségekre való rátalálás mellett – belső döntés kell: a célról, a vállalt erőfeszítésekről, a kudarcokból való felállás szándékáról. A külső ösztönzés vagy annak hiánya (mentorok, társak, a tevékenység klímája) erősíthet vagy gyengíthet a sikerhez vezető úton, de nem helyettesítheti a belső motivációt.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További futók>>>

Törő Gábor
/2012.04.11./

 

    Színes nap

 

               
                                                                

Nem kellett sokat gondolkodnunk a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában újabb projektünk témáján, a szépen felújított, bővített iskolánk tervezője ihletett meg bennünket, amikor gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt nagyon tetszetős színeket adott iskolánknak - számolt be Géczi Tamásné és Szebényiné Ujhelyi Ildikó...
 

 


Géczi Tamásné

 

      

Tudunk-e mi is ilyen színesek lenni, tudunk-e ilyen színes programot kitalálni? Ez volt az egyik motivációnk.
A már sokadik- lássunk és tanítsunk másképp- tanítási napunk felölelte a szokásos tantárgyakat is, s abban adott többet a gyerekeknek, hogy összekapcsolta a nap folyamán megszerezhető ismereteket, miközben jelentősen épített a meglévő tudásra is.

Az alsó tagozaton egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy reggel, amikor a tanító nénik gondoltak egyet és jól összekeverték a gyerekeket. Így lettek pirosak, kékek, zöldek, sárgák, narancsok, barnák, lilák és rózsaszínek. Minden csoportban a legidősebb gyermekek közül egy kapott egy szivárvány órarendet és elindultak 7+1 próbát tenni. Ellátogattak Hímesfalvára, játszottak feketét-fehéret, jártak a szivárvány alatt, készítettek szélforgót, kék virág karkötőt, batikoltak, keverték a színeket, festettek, rajzoltak és sokat meséltek. Az út végén elfogyasztották az elemózsiát és találkoztak az udvaron a társaikkal, hogy elmeséljék az élményeiket. Ajándékul könyvjelzőt és színes szélforgót kaptak.

A felső tagozaton 18 helyszínen volt kísérletezés, kézművesség, festés, önismereti játék, színismeret, mozgás, számtan, mese, ének, tánc, világjárás, ügyességi feladat.
Az összes osztályból kevert csoportok 6 helyszínre látogathattak, s kapcsolódhattak be a munkába.
A nap zárásaként egy közös dallal és tánccal köszöntöttük a hozzánk ellátogató Aros János polgármester urat, aki velünk együtt énekelt.
A legszínesebb pillanatként pedig színes lufi eső hullott ránk, a gyerekek nagy örömére.

Így utólag kellemes volt megállapítani, hogy egy nagyon jól sikerült programot találtunk ki és valósítottunk meg, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a gyerekek már találgatják, mi lesz a következő.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.04.11./

 

   „A Szózat meg- zenésítője: Egressy Béni, a volt pataki diák”

 

               
                                                              

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör áprilisi összejövetelén csaknem félszázan hallgathattuk meg Dr. Földyné dr. Asztalos Adrienn főiskolai docens: „A Szózat meg- zenésítője: Egressy Béni, a volt pataki diák” című zenével illusztrált értékes előadását - számolt be Halász Magdolna a kör elnöke...
 

 


Dr. Földyné dr. Asztalos Adrienne

 

 


Halász Magdolna

      

M Megtudhattuk, hogy Egressy Béni, 1814. április 21-én, Sajókazincon, református lelkészcsalád harmadik gyermekeként jött a világra. Az iskolai tanulmányait Miskolcon és a híres sárospataki Kollégiumban tógátus diákként folytatta, majd Mezőcsáton a tanítás mellett temetési énekeket, zsoltárokat is írt, többször fellépett a szepsi vándorszínész társulattal is. A testvére, Gábor színész volt. Később a kassai és a kolozsvári színház tagjaként tevékenykedett, zeneelméletet, nyelveket is tanult. Operaénekes szeretett volna lenni. 1838-ban gyalog indult el Olaszországba, hogy az énektudását tökéletesíthesse, Milánóig jutott el. A körülményes hazajövetele után Rossini: A sevillai borbély c. operában Figaró szerepében és más operában többször sikeresen énekelt. Diákkorában a magyar népdal szépségére a szomszédjában élő Gábor Zsuzsa nevű parasztlány éneklése hívta fel a figyelmét. Az összegyűjtött népdalokat Szerdahelyi Józseffel együtt: Magyar dalvirágok címen adták ki. A bátyja szoros baráti kapcsolatban állt Petőfi Sándorral. Egressy Béni, a híres költő versei közül 16-ot zenésített meg, amely óriási sikert hozott a zeneszerzőnek. Hollóssy Kornélia, a Nemzeti Színház kiváló primadonnája, Egressy szerelme a Rossini-opera dalbetétjeként három magyar dalt énekelt el, többek között a „Fáj a szívem ,fáj” címűt is.
Ezután Czabányi Attila főiskolai hallgató közreműködésével, Dr. Földyné dr.Asztalos Adrienne tanárnő zongora kíséretével hallgathattuk meg Petőfi: Nem menj rózsám a tarlóra c. megzenésített versét. Mindenki számára különleges élmény volt Petőfi Sándor: „Ereszkedik le a felhő, Juhász legény, szegény juhász legény, Kis lak áll a nagy Duna mentében c. művek közös eléneklése.
A sokoldalú művész családot is alapított. Feleségét hamar elhagyta, kislánya nem élt sokáig.
1843-ban Bartay András, a Nemzeti Színház igazgatója pályázatot írt ki Vörös-marty Mihály: Szózat c. versének megzenésítésére. A pályaműveket Erkel Ferenc,
Mosonyi Mihály és Vörösmarty Mihály bírálta el. A 20 arany pályadíjat Egressy Béninek ítélték oda. A Szózatot, 1843.május 10-én óriási sikerrel mutatták be a Nemzeti Színházban A nemzeti imádságunkat később átírták zenekarra, zongorára, női-férfi- és vegyeskórusra. Néhány évvel később Kölcsey Ferenc: Himnusz c. versének megzenésítésére kiírt pályázaton Egressy Béni a második helyet szerezte meg.
Szoros baráti kapcsolatban állt Erkel Ferenccel. A híres zeneszerző három operája: Bátori Mária, Hunyadi László és a Bánk bán szövegkönyvét, Egressy Béni írta, sajnos a Tisza-parti jelenet, Melinda megőrülése befejezetlen maradt. Az opera bemutatójára csak Egressy halála után került sor.
Egressy Béni műfordító tevékenysége is jelentős. Nyolc olasz művet fordított le köztük Verdi:Nabucco-ját, a francia Victor Hugó: A király mulat-, és Donicetti -operáit is. Három mű kéziratát az Országos Széchényi Könyvtárban őrzik.
A sokoldalú művész bekapcsolódott az 184-as márciusi eseményekbe is, A szabadságharcba indulása előtt ajánlotta fel a művei nagy részét a Nemzeti Múzeumnak. A kápolnai csatában a lába súlyosan megsérült, honvéd főhadnagyként a komáromi vár védői között is harcolt. Itt született a híres Klapka-induló, amelyet zongorán adott elő Dr.Földyné dr.Asztalos Adrienne tanárnő.
A szabadságharc bukása után Ónodon telepedett le, a rossz egészségi állapota miatt 37 évesen, a híres zeneszerző, színész, szövegkönyvíró, műfordító, népdalgyűjtő 1851.július 17-én távozott az élők sorából. A testvére fia, Ákos gondoskodott a temetéséről, az országos felhívása sikertelenül végződött, nagyon kevesen adakoztak, Budapesten van a végső nyughelye. A program Kisfaludy Károly: A hazafi c. nagyhatású versével zárult, Czabányi Attila közreműködésével hallgathattunk meg.
A városunkban érkező turisták, volt pataki diákok, zenepedagógusok, érdeklődők gyakran felkeresik az 1989-ben felavatott szobrát, Kelemen Kristóf művészi alkotását.
Hálásan köszönjük Dr.Földyné dr.Asztalos Adrienne, főiskolai docens lenyűgöző, értékes, színvonalas, zenével illusztrált előadását, Czabányi Attila főiskolai hallgató szíves közreműködését. Különleges élményben volt részünk, sok új ismerettel gazdagodtunk.
„…. A haza oltárán örökön ragyog a nemes élet,
Mely szentelve magát, néki javára hevült;
És ha magas bért nem lelsz is mindjárt, ha korodnak
Írigylő nyelvén érdemed alkonyodik,
Hátra ne lépj, inkább kettőztesd minden erődet,
S egy buzgóbb maradék áldja hideg porodat.”
(Kisfaludy K.: A hazafi)

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.04.11./

 

    A Hair című musical Sárospatakon

 

               
                                                                 

A Hair című musicalt adta elő a Diósgyőri Gimnázium diákszíntársulata Sárospatakon. A diákszínpad vezetője, Dr. Lenárt Attila sárospataki diákként kezdte a színjátszást, majd tanárként létrehozta és sok-sok éve működteti saját diákszínjátszó körét. Több nagyvárosban is szerepeltek már. Legutóbb Sárospatakon a Művelődés Háza és Könyvtára nagyszínpadán léptek fel.
 

 


 

      

A már klasszikusnak számító Hair című musicalt mutatták be a Diósgyőri Gimnázium diákszínjátszó körének tagjai Sárospatakon. A Művelődés Háza és Könyvtára nagyszínpadán fiatalos lendületes feldolgozással álltak ki a közönség elé.
Veréb Tamás a diákszínjátszó kör tagja a következőket nyilatkozta, nyílván vannak persze abból is némi áthajlás a filmből, de igyekeztünk minél eredetibben megcsinálni, sem az eredeti színmű tehát, a színpadi állított darabok sem hasonlít annyira, de nyílván abból is vettünk át bizonyos dolgokat, egyszerűsítettünk kicsit és a saját társulatunk arculatára, személyiségének megfelelően átterveztük az egészet, és egy kis barátságos két órás előadást csináltunk.

Lénárt Attila a diákszínpad vezetője már 20 éve foglalkozik azzal, hogy a diákszínjátszást megismertesse a hazai közönséggel. Mottója szerint: „Tehetségek mindig vannak, csupán fel kell fedezni őket!”
Lénárt Attila a diákszínpad vezetője nyilatkozatában elmondta: nem a diákszínjátszásra helyeztem a hangsúlyt, hanem a tanításra, mellette a tehetséggondozásra. 20 éve éppen ebben az évben huszadik éve, hogy első diákszínpadi előadással a közönség elé léptünk Miskolcon a Herman Gimnáziumban. Aztán itt Sárospatakon, kilenc éven át, majd Kiskunhalason és most a Diósgyőri Gimnáziumban. Nem az én tisztem vagy feladatom, hogy megállapítsam, hogyan sikerült.

A színpadon egyszerre 35-40 fiatal is jelen van, a Diósgyőri diákszínjátszó köre repertoárjában a Hair mellett olyan klasszikusok vannak, mint a Grease vagy a Képzelt riport. A Hairben Bergel szerepét Veréb Tamás alakította.
Veréb Tamás a diákszínjátszó kör tagja: engem a zeneiség, az egész mű zeneisége, ami foglalkoztat leginkább. Nagyon szeretem az elragadó, illetve a letaglózó monumentális táncjeleneteket, illetve azokat a darabokat, amelyek elbűvölik az embereket, és persze egy rejtett üzenetet adnak át. Egy ilyen két órás előadásra ha beülnek, többnyire azt sem tudják, hogy miről van szó. Örülünk, ha hazamennek és tudat alatt megkapnak egy üzenetet amiről ez az egész előadás szól, közvetíti a barátságot, az emberséget és nagyon sok emberi erényt.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.04.10./

 

    Kalandozások a Tokaj-Hegyaljai borvidéken

 

               
                                                                   

Április hónapban a Tolcsvai Borfesztivál bemutatásával és a Fitomark 94 Kft. borkóstolójával folytatódott a Kalandozások a Tokaj-Hegyaljai borvidéken rendezvénysorozat. A több mint százhúsz fős érdeklődő között régi ismerősök és új asztaltársaságok egyaránt voltak Tokaj-Hegyalja több települését képviselve. – küldte beszámolóját Csatlósné Komáromi Katalin igazgatónő...
 

 


Csatlósné Komáromi Katalin

      

Csoma Ernő Tolcsva polgármestere mutatta be a község nevezetességeit, melyek évről-évre kapcsolódnak az augusztusi borfesztivál programjaihoz. Mondanivalóját filmvetítéssel egészítette ki, felidézve a korábbi hangulatos fesztivál eseményeket.
Kiss István a Fitomark 94 Kft. cégtulajdonosa klasszikus Tokaj-hegyaljai borkóstolóval örvendeztette meg a nagyszámú közönséget, melyben a száraz Furminttól az Aszú essenciáig számos finom bor helyet kapott. A birtok-bemutatás, a szőlőművelés, a feldolgozás és az értékesítés fázisait sok-sok képpel és érdekes történetekkel színesítve tárta a vendégek elé.

Polgármester úr meginvitálta a hallgatóságot az idei borfesztivál rendezvényeire, Kiss István pedig megköszönte a lehetőséget, hogy ebben a körben is népszerűsíthette cége tevékenységét.
A Világörökségi cím elnyerésének 10. évfordulójára szervezett programsorozat 2012. május 7-én Hercegkút bemutatkozásával folytatódik. 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.04.10./

 

  Tavaszi zsongás

 

               
                                                                 

 


Krenyitzkyné Sárosi Krisztina

      

AA Művelődés Háza és Könyvtára Tavaszi zsongás címmel családi kreatív délutánra hívta az érdeklődőket az Újbástya rendezvénycentrumba március 31-én. Lakásunkban akkor érezzük jól magunkat, ha személyes tárgyak vesznek körbe minket, melyek meghitté, hangulatossá, kényelmessé varázsolják az életteret a kellemes szabadidő eltöltéséhez - számolt be Krenyitzkiné Sárosi Krisztina...

Ahogy otthonunk berendezése is életszakaszonként igényli a változtatást, a megújulást úgy annak díszítése sem lehet állandó. A különböző évszakokban használt lakásdíszek, ünnepekre készített dekorációk megváltoztatják a megszokott környezetet. Ilyenkor tavasszal éledezik a természet, megjelennek a kora tavaszi növények, melyekkel igazán üdévé, illatossá varázsolhatjuk a lakásunkat. Saját készítésű díszekkel, és sok-sok színes illatos virággal vidám tavaszi hangulatot varázsolhatunk otthonunkba. A foglalkozáson lakásunk díszítésére készítettünk ablakdíszeket, húsvéti dekorációkat. A kézműves délutánra sokan ellátogattak hozzánk. Ez mutatja a rendezvény sikerét, de mellette azt is, hogy már mindenki nagyon várja a tavaszt.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.04.10./

 

    Újabb állampolgársági eskü Sárospatakon

 

               
                                                                  

Az ukrajnai Csopik Karina számára fél évig tartott az egyszerűsített honosítási eljárás . Az állampolgári esküre Csap városából érkezett Sárospatakra. A városháza dísztermében került sor az eljárás végét is jelentő esküre. Itt az ünnepi esemény után Csopik Karina elmondta, hogy számára családi és kulturális értelemben is fontos, hogy az anyaországhoz tartozzon... 
 

 


Csopik Karina
 

      

Élete során többször is járt ukrán iskolába, de akaratának megfelelően szüleivel rendszeresen magyarul beszélnek. Átlagosan fél, egy évet kell várniuk a külhoni magyaroknak, arra, hogy letehessék magyar állampolgársági esküjüket. Sárospatakon az utóbbi időben szinte hetente tartanak honosítási ceremóniát olyan sok ember számára fejeződik be a visszahonosítás folyamat.
Csopik Karina a következőket mondta, én Ukrajnából jöttem Csapról, ez az állampolgárság kulturális szempontból is fontos számomra. Itt laknak Sárospatakon a kereszt anyukámék és a keresztapám, ez is motivált engem.

Mindenkinek másért fontos a magyar állampolgárság nemcsak az őseink miatt. Karina életében az oktatás és az utazás is egyszerűsödhet.
Én magyar óvodában jártam, magyar iskolában tanultam, utána egy ideig ukrán iskolában folytattam tanulmányaimat, most Angliában tanulok, és mindig Budapestről indulok el. Örülök, hogy lesz lehetőségem többet Magyarországon tartózkodni, jobban fejleszthetem a magyar nyelvtuásomat is. Elég sok barátom is van itt.

A honosítási eljárás körülbelül egy hónap múlva véglegesen véget ér, amikor is az eskütételt követően a kitöltött dokumentumok kapcsán valamely iratot kézhez vehet majd az esküt tevő.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Cziczer Katalin
/2012.04.10./

 

    Utazási kiállításokon képviseltette magát Sárospatak

 

               
                                                               

 


Bosch Ágnes

      

A debreceni utazási vásáron és a „Menjünk világgá...!” elnevezésű miskolci utazási kiállításon is képviseltette magát Sárospatak. Mindkét kiállításon elsősorban a fiatal párok és a nyugdíjasok érdeklődtek Sárospatak iránt, számolt be Bosch Ágnes a Tourinform iroda vezetője...

Az irodavezető elmondta nagyon fontosnak tartja az utazási kiállításokon való részvételt, ezzel nagymértékben elősegíthetjük Sárospatak hazai idegenforgalomban betöltött szerepének erősítését. A Tourinform iroda ez alkalommal is lehetőséget biztosított a desztinációhoz tartozó szolgáltatóknak a kiadványok, prospektusok formájában történő bemutatkozásra. Pataki Nyár 2012 programfüzetet érdeklődve fogadták a kiállításra érkezők. A tervek szerint 2013-ban még több helyszínen képviselteti magát a város.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.04.09./

 

   Gratulálunk az aranyérmeseknek!

 

               
                                                               

Mint tudjuk, április 4-7-ig országos sportrendezvény zajlott Sárospatakon, az Utánpótlás Ökölvívó Olimpia, ami sikert hozott városunknak. A mi dolgunk mindössze annyi volt, hogy drukkoljunk, majd pedig ünnepeljünk. Akik Sárospataknak és a helyi ökölvívásnak dicsőséget szereztek, patinás hírnevét öregbítették, ők azok a gyerekek, akik hosszú évek felkészülő munkája után indultak a versenyen és akik a ringben a pofonokat kapták. Közülük is kiemelkedett eredményével, az aranyérmet szerzett Hadari Dávid és Ruszó András Erik, akiket Krai Csaba és Szabó Teréz készített fel, szintén hosszú évek kitartó munkájával. Gondolván, hogy mindenki szeretné őket közelebbről megismerni, az utolsó meccs előtt kicsit beszélgettünk velük…
 

 


Hadari Dávid és Ruszó András Erik

      

Hadari Dávid Szegilongon lakik, 13 éves, 6. osztályos. Bodrogkersztúrban tanul, csak edzeni jár ide Sárospatakra, hetente akár 4-szer, 5-ször, ahányszor edzés van. Nem kell vonatoznia, mert az édesapja hozza és viszi. Először a thai box-ot művelte, de a boksz jobban tetszett neki, így pártolt át erre a sportágra. Még csak egy éve jár edzésekre, először Tiszapalkonyára járt és csak 2-3 hónapja edz Sárospatakon, akol Krai Csaba és Szabó Teréz egyaránt foglalkoznak velük. Elmondta, hogy stabil 2-es tanuló, de megbeszéltük, hogy a szép sporteredmény ösztönzőleg hat majd a tanulására, s így ezen javítani fog.
Négyen vannak testvérek, 2 lány és 2 fiú, ő a legnagyobb. Az édesanyja félti ettől a kemény sporttól, de ő kitart mellette, hiszen ő választotta.

Ruszó András Erik 16 éves, Kenézlőn lakik. A Vay Miklós Szakképző Iskolában 9. osztályos, autószerelő szakmát tanul. Közepes tanuló, nem humán érdeklődésű, inkább a műszaki jellegű tantárgyak érdeklik, közepes tanuló. A TV-ben látva tetszett meg neki a boksz, így kezdett el edzésekre jármi, először csak hobbiból, majd később kezdett el versenyezni.
Ketten vannak testvérek, egy 9 éves öccse van, ő még nem bokszol, de majd szeretne. Az eddigi meccseiről elmondta, hogy ez első kettő nagyon kemény volt, de a harmadiknál sikerült győznie már az első menetben – és akkor még a döntő meccs előtt voltunk…

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók 3. nap1>>>                 További fotók 3. nap 2>>>                   További fotók döntő1>>>                   További fotók döntő2>>>

 További fotók döntő3>>>                  További fotók eredményhirdetés1>>>

Törő Gábor
/2012.04.09./

 

    Szabó Csaba előadása Szathmáry Lajosról a MNM Rákóczi Múzeumában

 

               
                                                               

2012. március 29-én folytatódott a MNM Rákóczi Múzeuma tavaszi előadássorozata. Tizenöt esztendeje érkeztek a Múzeumba Szathmáry Lajos Kossuth gyűjteményének darabjai. Erre is emlékezve tartott előadást az ajándékozást és a hazaszállítást szervező Szabó Csaba, a washingtoni magyar nagykövetség korábbi kultúrtanácsosa - amiről Dr.Tamás Edit igazgatónő küldött összefoglalót…
 

 


Dr. Tamás Edit


Szabó Csaba


 

      

A Sárospatakon diákoskodó, erdélyi származású Szathmáry Lajost nemcsak gasztronómiai szaktekintélyként, étteremtulajdonosként ismerték Chicagóban, de elismerést szerzett gyűjteménye által is. Bár diplomás pszichológus, 1951-et követően új hazájában, az Egyesült Államokban az étkezéskultúra, a gasztronómiára alapozta életét. 1962-ben nyitotta meg feleségével, Sada asszonnyal a hamarosan híressé váló Bakery vendéglőt. Első gyűjtései is (konyhaművészettel foglalkozó könyvek) munkájához kapcsolódtak. Kitartása, kapcsolatrendszere eredményeként gyűjtőköre egyre bővült, figyelme egyre nagyobb területre terjedt ki. Étterme felső emeletein rendezte be könyvei, levelei, dokumentumai tárházát. Az 1980-as évek végére a legnagyobb amerikai magyar könyvtárrá nőtte ki magát a Szathmáry gyűjtemény.

1989-ben, 70 éves korában bezárta a fogalommá vált Bakery vendéglőt. „Nem adom el, mert ha valaki utánam jobban csinálja, abba belehalok. De abba is, ha elrontja a hírét...” A felszerelést a Rhode Island-i Johnon and Wales egyetem múzeumának ajándékozta, az épületre egy emléktábla került, s gyűjteményét áttelepítette lakása erre a célra kialakított részébe. A Bakery bezárása után Szathmáry alkalmazottai közül többen a gyűjtemény gondozóiként dolgoztak tovább.

Szathmáry Lajos legbüszkébb Kossuth gyűjteményére volt, mely – saját nyilatkozata szerint – kb. 2000 darabból állt. 1994-ben, Kossuth halálának 100. évfordulóján készült egy válogatás: 20 könyv, 20 kép, 20 okmány, 20 levél, 20 tárgy. A 100 tétel alkotta azt a vándorkiállítást, melyet Chicagóban, a New York-i magyar főkonzulátuson és a washingtoni magyar nagykövetségen mutattak be.

Ebben az időben, már Szathmáry Lajos legendás hírű kultúrtörténeti gyűjteménye jövőbeni sorsán gondolkodott. Kereste azokat az intézményeket, melyek befogadhatnák könyveit, dokumentumait, tárgyait. Tudatosan készült rá, hogy a családi örökségből megőrzött, illetve hosszú évek munkája által gyűjtött értékeit olyan helyeken helyezze el, ahol hasznosan élnek tovább s megbecsülik azokat. Így kerültek könyvei már az 1980-as évek közepétől amerikai könyvtárakhoz, iskolákhoz, egyetemekhez.

Szathmáry Lajos pataki diákként megőrizte szívében, lelkében a város szeretetét. Ez jutott kifejezésre abban is, hogy pataki diákok széles körével tartott kapcsolatot, tájékozódott a Kollégium és a város eseményeiről. 1995-ben nyilvánította ki azon szándékát, hogy Kossuth Gyűjteménye Sárospatakra a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumába kerüljön. Akarata megvalósulását már nem érhette meg, 1996-ban Chicagóban elhunyt. Özvegye, a japán származású Sadako asszony azonban férje akaratát tiszteletben tartva, a Szathmáry gyűjteményből 1997-ben 97 tárgyat ajándékozott a MNM Rákóczi Múzeumának, mely 1999-ben újabb tárgyakkal (14 db) egészült ki.

A tárgyak az elmúlt években többször kerültek kiállításra. Sadako Szathmáry 1999-es magyarországi látogatása alkalmával Budapesten a Hadtörténeti Múzeumban láthatta férje hazakerült gyűjteményét. Szathmáry Lajos neve felkerült a Magyar Nemzeti Múzeumban elhelyezett, a legjelentősebb adományozókat megörökítő táblára. A MNM Rákóczi Múzeuma fontosnak tartja e gyűjtemény gondozását, és Szathmáry Lajos örökségének megismertetését.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Czicer Katalin
/2012.04.09./

 

   Idén folytatódik magyar piac program

 

               
                                                               

A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatja a Magyar Piac Szövetkezetnek egy mintaprojektjét, amit már a tavalyi évben elindítottunk és miután sikeres volt és nagy érdeklődést váltott ki, folytatjuk a projektet, most már lényegesen kiterjedtebb formában - kezdte tájékoztatóját a projekt folytatásáról Konrád Istvánné, a Magyar Piacszövetkezet elnöke…
 

 


Konrád Istvánné

 

 


Köteles László

 


dr. Szabó Rita

      

AKözel 30 hektár területet vetünk be, ebből 15 hektárt burgonyával, többit pedig apró vetőmaggal, amit a Magyar Piac Szövetkezet hozott és szállított ide. Nyolc településen fogjuk felügyelettel megtermelni azokat a termékeket, amiket a közétkeztetésbe szeretnénk bevinni. Ez egyébként még törvénymódosítást kíván, ugyanis itt egy kicsit megelőzte a kocsi a lovat, de mi minden erőnkkel azon vagyunk, hogy sikerüljön megvalósítani, hogy a gazdálkodási mutatók tényleg olyanok legyenek, hogy megérje ezt az egész folyamatot végigcsinálni. Azon kívül pedig a felesleget, a most ingyen kapott vetőmagnak az értékét - a megtermelt termék 10%-át - a Magyar Piac Szövetkezet fogja piacra juttatni. Azon kívül nagyon ragaszkodunk hozzá, hogy a legelső termésből - legyen az petrezselyem zöldje, vagy póréhagyma - a település főterén kis kecskelábas, szétnyitható asztalokon kínálunk a lakosságnak, hogy ebből a település - mint helyi terméket - tudjon kapni és fogyasztani.

Konkrétan most a közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatják a polgármesterek az embereket, így itt azokkal az emberekkel találkoztam, akik iránt olyan bizalommal vagyok, hogy átadom számukra a vetőmagot és én teljesen mértékig megbízom bennük, hogy ők maradéktalanul, jó gazdaként fogják gondozni, és én biztos vagyok benne, hogy a helyi emberek hasznára válik.
Az én szlogenem: amit eszel, azzá leszel. Ezen a nyolc településen kezdtük el, de biztos, hogy van az országban még nagyon sok település, akik bekapcsolódnának. Most Somogy megyében tizenketten álltak össze, s mióta híre ment ennek a projektnek, attól kezdve nagyon sok helyen meg tudnám valósítani - de hát egyelőre ennyi a kapacitásunk. Azért remélem a jó példa, az arra fogja ösztönözni a vezetőinket, hogy támogatni fogják, és minél több helyen tudunk megjelenni ilyen szervezett formában.

Komlóska község alapító tagja a Magyar Piac Szövetkezetnek, én pedig nem csak alapító tagja vagyok, hanem ennek a szövetkezetnek az igazgatósági tagja is, mutatkozott be Köteles László, Komlóska polgármestere…

Amikor ez a kezdeményezés megfogalmazódott az ország több pontján és egymásra találtalunk vállalkozó szellemű agrárszakemberek, akkor úgy gondoltuk, hogy létre kell hozni egy olyan szervezetet, ami lehetővé teszi, hogy a termelő, amit megtermel, az a magyar termék eljusson a magyar fogyasztóhoz. A mai állomásunk azért történelmi pillanat, mert már van alapanyagunk, hogy terméket tudjuk előállítani, viszont sajnos nagyon kevés helyi termékünk van és az önkormányzatunk részéről arra törekszünk, hogy azokat a helyi termékek, amelyek régen is ott voltak konyhaasztalon, azok most visszakerüljenek. És ne csak a háztáji termelés valósuljon meg, hanem a közétkeztetést is el tudjuk látni. Ha ez megvalósul, óriási mennyiségű pénzt tudunk megtakarítani, illetve nagyon fontos az, hogy egészséges élelmiszert tudunk előállítani. Komlóskán tavaly is teljesen öko-bio termesztéssel termeltük a növényeket, tehát semmilyen vegyszerezést nem alkalmaztunk. Ezáltal bebizonyítottuk, hogy egy természetesen, egészségesen megtermelt élelmiszer kerülhetett a konyhára, és ezt adtuk az iskolában, az óvodában az időseknek, tehát minden család kapott ebből a termékből.

A vetőmagok mellett, fontos hangsúlyt fektettünk arra, hogy tejterméket és húsféléket is tudjunk termelni. Ezért ezen a héten 80 darab kecskét vásároltunk, törzskönyvezett állományt, amelyek már termelik a tejet, amiből már sajtot is készítettünk. Hamarosan eljutunk oda, hogy ezeknek a tejtermékeknek a feldolgozása is megvalósulhat. Ehhez kapcsolódóan egy helyi termék előállító kisüzemet és helyi boltot is szeretnénk megvalósítani. Tehát ezek a folyamat következő lépései. Az állattartással az volt a célunk, hogy a gyenge termőképességű, elgazosodott területeket, amelynek nagy részét önkormányzatunk már kezeli, „bio fűnyíróval”, vagyis kecskével tudjuk kezelésben tartani.

Mindenképpen nagy eredmény, hogy új vetőmag érkezik, amely pluszban növelheti a helyi termelést Sárospatakon, hiszen a START munkaprogramnak van egy ilyen része, amit már jól ismernek a pataki lakosok – tette hozzá dr.Szabó Rita, Sárospatak város alpolgármestere, aki kezdettől fogva elkötelezetten segíti az önellátó mezőgazdaság újbóli elterjesztését és – ezzel összefüggésben – az egészségesebb táplálkozásra ösztönzést…

Ezzel a külön programmal, amit Zempléni Mintaprogram néven szoktunk emlegetni, Sárospatak is szeretne bekapcsolódni abba a folyamatba, ami elősegíti a vidéken élők megélhetési lehetőségeinek a javítását. Tervezzük egyrészt a termékek közétkeztetésben való felhasználását, másrészt szociális részlegeket is meg fogunk célozni ezzel a lehetőséggel, hogy aki szeretne csatlakozni, lehetősége legyen rá. Természetesen a felesleget piaci értékesítésre szánjuk majd.
Részben az önkormányzati tulajdonban levő földterületek, amik szóba jönnek - bár elég nehéz már önkormányzati földeket találni - hiszen a Start Munkaprogram elsődlegesen erre irányult. Mindezen túl itt a Zempléni Mintaprogram keretében arra is lehetőségünk van, hogy magánszemélyek tulajdonában lévő földeken történjen a művelés, ennek lehetőségét nem zárja ki a program. Ezeket dokumentálnunk kell, fotófelvételekkel és nemi kis adminisztrációval, hogy mégis, hová kerül az a mag, hogyan növekszik a megtermelt termés, a betakarítása mikor és hogyan történik. A Magyar Piac Szövetkezet elvárása az ingyen vetőmagért egy 10%-os visszaszolgáltatási kérés. Reméljük, hogy jó termésünk lesz és fogjuk tudni teljesíteni ezt az elvárást.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.04.08./

 

    Mesedélután a Kisrefiben

 

               
                                                               

 


Timáriné Király Sarolta

      

A beiskolázási folyamat utolsó állomásaként mesedélutánra hívtuk a Református Kollégium Gimnáziuma Általános Iskolájábakészülő óvodásokat. A 4. osztályos tanulók énekkel és mesejátékkal készültek erre az alkalomra. A Kisrefisek műsora után a gyerekek tanítóink vezetésével egy rövid foglalkozáson vettek részt - küldte a tudósítást Timáriné Király Sarolta tagintézmény-vezető
.

Sok leendő első osztályos jött el szüleivel a Kisrefibe, ahonnan jókedvűen és élményekkel gazdagon tértek haza. Sokukkal szeptemberben találkozunk.
 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Református Kollégium Gimnáziuma Általános Iskolája
/2012.04.08./

 

    Kreatív Varázssziget

               
                                                           


Krenyitzkyné Sárosi Krisztina

      

A Művelődés Háza Könyvtárában április 4-én volt a Kreatív Varázssziget húsvéti foglalkozása. Ezen alkalommal a húsvéti ünnepekre készültünk a nagymamákkal, anyukákkal és a gyerekekkel. A foglalkozásról Krenyitzkyné Sárosi Krisztina számol be…

A foglalkozáson húsvéti ajtódíszt és koszorúra való függőket készítettek el a résztvevők. A húsvétnak sok jellemző jelképe van, amelyek megjelennek a dekorációk között is. Ezek közül választottunk mi is. A bárányka alakú ajtódísz és a koszorúra függeszthető dísz is nagy sikert aratott a jelenlévő gyermekek és felnőttek körében.
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk minden kedves olvasónknak!

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.04.08./

 

    Húsvétváró

 

               
                                                               

A Carolina Óvoda és Bölcsőde csoportjaiban a húsvéti előkészületek varázslatos hangulatban történtek Mindezt megalapozta a március végi húsvéti játszóházunk és bazárunk, amely nagy érdeklődés mellett zajlott. Ezen alkalommal már húsvéthoz kapcsolódó díszeket, tárgyakat készítettek és vásárolhattak a gyerekek és szüleik – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, intézményvezető..
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

Mindezek folytatásaként, az elmúlt két hétben, a csoportokban szintén a húsvéthoz kötődő eseményekkel foglalkoztak a gyerekek. Kis edényekbe búzát vetettek. „Nyuszifarmon” kis nyuszikat simogattak, és kiscsibéket csodáltak. Tojást festettek, színeztek, viaszoztak, berzseltek. Felhasználva ehhez a tojásfestés és díszítés valamennyi technikáját. Örömükre mindezeket haza is vihették. Közvetlenül az ünnepek előtti napokban, kelt tésztából kalácsot sütöttek, és ezt az ízlésesen díszített ünnepi asztalnál felvágták, és jóízűen el is fogyasztották. Végezetül – mivel a nyuszi mindenkinek hozott ajándékot – az óvoda udvarán elrejtett tojásokat keresték nagy-nagy izgalommal.

Készülnek és várják a húsvétot, és az ehhez kapcsolódó locsolóvers is a tarsolyukba van:
„Alig, hogy feljött a hajnal hasadása,
Siettem öltözni ünneplő ruhába.
Vizemet gyöngyharmat cseppjéből szedtem,
Versemet a legszebbek közül kikerestem.
Jer, hát kedves kislány, hajtsd le a fejedet,
E Húsvét reggelén hadd locsoljalak meg.
Ragyogjon a szépség angyali orcádon,
Te légy a legszebb lány ezen a világon!”

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.04.07./

 

    Tavaszi pályázatok a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

 

               
                                                               

 


Szegediné Gonda Zsófia

      

Örömmel adunk hírt arról, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez az Új Széchenyi terv keretében beadott TÁMOP 3.1.7-11/2. számú, a „Referencia-intézmények országos hálózatának kialakítása és fejlesztése” című pályázatunk nyert. Ennek kapcsán megindult a pedagógusképzések megszervezése, az iskolai szakmai műhelyek kialakítása és 2 interaktív táblával bővült az IKT eszközállományunk. A projekt során a kistérség iskoláival szeretnénk szakmai kapcsolatainkat tovább mélyíteni - nyilatkozta Szegediné Gonda Zsófia igazgatóhelyettes...

Márciusban kaptunk döntést az EDUCATIO Kht.-tól, hogy iskolánk referenciaintézményi minősítése sikeresen lezajlott.
Márciusban a TIOP 1.2.3. számú „Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra – fejlesztése – „Tudáspróba Expressz”” pályázatot adtuk be az NFU-hoz, mellyel az iskolai könyvtár informatikai fejlesztését céloztunk meg.

Áprilisban tervezzük beadni a TÁMOP 3.4.3. 11/1. számú „Iskolai tehetséggondozás” pályázatot az NFU-hoz.

A napokban a „Határtalanul” című pályázat elkészítésével is végzünk, melyet a Bethlen Gábor Alapkezelőnek juttatunk el, e pályázati lehetőség a jövő évi hetedikes osztályoknak kínál erdélyi ötnapos tanulmányutat sikeres elbírálás esetén.
Reméljük, a pályázati lehetőségek kihasználásával pedagógiai – szakmai munkánk tovább erősödik, így a tanulók és szüleik elégedettsége is fokozódik.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2012.04.07./

 

    Ifjúság felkészítésével egybekötött rendvédelmi nap a Refiben

 

               
                                                               

A Sárospataki Katasztrófavédelmi Iroda - az előzetes egyeztetésnek megfelelően - március 24-én tartotta rendvédelmi felkészítését, a Sárospataki Református Kollégiumban a rendőrség, vízi rendészet, büntetés-végrehajtás és a katasztrófavédelem (tűzoltóság, polgári védelem) szakembereinek bevonásával - számolt be Varga András...
 

 


Varga András

      

A programok reggel 8 órakor kezdődtek. A megnyitó után a diákok körülbelül 50 fős csoportokban hallgatták végig az előadásokat. Minden szakterület 2-2 előadóval képviseltette magát. A színvonalas szakmai előadások mellett a végzős diákokat pályaválasztási tanácsokkal kapcsolatos útmutatókkal is ellátták.

Az elméleti felkészítés „tűzriadó gyakorlattal” zárult, melynek végrehajtását a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóparancsnok pozitívan értékelte (a tanulók az iskola épületét szintidőn belül, fegyelmezetten és biztonságosan hagyták el).
A felkészítésen résztvevő minden rendvédelmi szakterület képviseltette magát technikai berendezésekkel is, melyeket a „tűzriadó” gyakorlat után megtekinthettek, sőt ki is próbálhattak a diákok.

Mind a tanulók, mind a tanárok nagy érdeklődést tanúsítottak programjaink, bemutatóink iránt, a felkészítés így maradéktalanul elérte célját (felvilágosítás, veszélyfelismerés, veszélyhelyzetben elvárható magatartási formák elsajátítása), és szükségesnek tartjuk a minél átfogóbb rendvédelmi felkészítést, mely több szakterületet ölel fel.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>                 További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.04.07./

 

    Nagyböjti lelki nap

 

               
                                                               

 


 

      

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában április 4-én nagyböjti lelki napon vettek részt az iskola tanulói és pedagógusai. Ez alkalmat adott minden résztvevőnek, hogy felkészüljön húsvét szent ünnepére...

A délelőtt folyamán a gyerekek az osztályfőnökök vezetésével lelkiismeret vizsgálatot tartottak Szent Pál apostol Szeretethimnuszát alapul véve. Ezt követte a bűnbánati liturgia, melyen Kecskés Attila plébános atya a Tékozló fiú történetét állította elénk, hogy felismerve hibáinkat van megbocsátás az irgalmas Atyánál.
A nap lezárásaként az 5. osztályos tanulók Jézus szenvedéstörténetét a Passiót mutatták be, mely mindenkihez szól, és minden évben üzen: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta oda, hogy aki hisz benne el ne vesszen, hanem örökké éljen.” Jn 3,16.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
/2012.04.07./

 

    Két ezüstérmesünk már van, de az érmek még fényesedhetnek

 

               
                                                               

 


Krai Csaba

      

A pénteki nap folyamán 56 kg-ban Hadari Dávid, 66 kg-ban pedig Ruszó András Erik mérkőzött, mindketten már az első menetben, idő előtt befejezték a mérkőzésüket, így bevívták magukat a holnapi döntő mérkőzések közé, amelyek szombat reggel 9 órakor kezdődnek. Mindkettőjük ellenfelére már az első menetben kétszer számoltak rá, s ilyen estben a bírók megnyertnek tekintik, a automatikusa beszüntetik a mérkőzést - számolt be Krai Csaba edző...


Hadari Dávid vecsési, Ruszó András Eriknek pedig ajkai sportoló volt az ellenfele. Így két ezüstérmünk már van, holnap pedig kiderül, hogy marad-e így, vagy esetleg aranyra változnak - tájékoztatják olvasóinkat edzőik, Szabó Teri és Krai Csaba...
 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Második nap 1 >>>                 Második nap 2 >>>

Törő Gábor
/2012.04.06./

 

    Refis diák országos sikere

 

               
                                                               

 


Halász László

      

2012. március 23-24-én a Pannon Egyetem Mérnöki Kara közel hetven középiskolás diák részvételével rendezte meg a IX. Hlavay József Országos Környezettudományi és Műszaki Diákkonferenciát, Veszprémben. A természet- és műszaki tudományok iránt elkötelezett középiskolás diákok az ország minden pontjáról, összesen 25 iskolából érkeztek...

A konferencián a diákok több területen mérhették össze tudásukat. Feladatmegoldó versenyek és junior mérnökverseny mellett, saját kutatómunka bemutatásával is indulhattak a tanulók.
Fedor Marianna a Református Kollégium Gimnáziumának  13. E-s diákja is részt vett a megmérettetésen, Kétlépcsős módszer, mint új savtompító eljárás alkalmazása tokaji újborokban című kutatómunkájával, szekciójában, I. helyezést ért el. A szükséges vizsgálatok elvégzésében sok segítséget kapott Hermann Emerencia és Varga György borászoktól és mentorától Halász Lászlótól.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Református Kollégium Gimnáziuma
/2012.04.06./

 

    Kerek évforduló és megyei verseny az Erdélyiben

 

               
                                                               

Komplex Tanulmányi Verseny megyei fordulója. Ez a megmérettetés immár XXXVII. alkalommal adott lehetőséget a tanulóknak, hogy bizonyságát adják tudásuk legjavának. Sárospatak, mint diákváros több nagy múltú oktatási intézmény fennállását ünnepelte az elmúlt évek során. A 2011/12-es tanévben az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium is díszbe öltözött, hiszen a véletlen úgy hozta, hogy a verseny egybeesik az iskola fennállásának 60. évfordulójával - - nyilatkozta Kis Márta tagintézmény-vezető...

 

 


Kis Márta

      

E két alkalom remek lehetőséget adott arra, hogy az iskola dolgozói és a meghívott vendégek méltóképpen tisztelegjenek a gyógypedagógiai nevelés-oktatás és az iskola múltja előtt.
A rendezvény lebonyolításának előkészületei hetek óta tartottak. Ennek során számos segítő kézre és szívre találtunk. Mindenekelőtt köszönjük Sárospatak Város Polgármesteri Hivatalának önzetlen támogatását!
Az iskola bejáratát ezentúl a sárospataki gyógypedagógia 60 éves múltja alkalmából állíttatott emléktábla díszíti, mely Révész Kornél művésztanár úr és kedves felesége munkája. Az e nap tiszteletére készített emlékérmék Kovács Gábor keramikus barátunk ajándékai. Munkájukat szívből köszönjük.

A rendezvény megnyitásaként a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanulói Varjas Csabáné vezetésével Rubinstein: Melódia c. szerzeményét adták elő hegedűn (zongorán kísért Mellesné Boross Kinga), majd Kis Márta tagintézmény-vezető asszony köszöntő szavai után Aros János polgármester úr szívhez szóló, kedves gondolataiban merültünk el, melyből az itt dolgozó kollégák újból erőt meríthettek az embert próbáló mindennapi munkájukhoz. Szavait ez úton is köszönjük! A gyerekek színvonalas műsora után megkezdődött a tanulók versengése, mely izgalmas órákat szerzett diáknak és felnőttnek egyaránt. Örömmel figyeltük, hogyan szövődnek a gyerekek között a pihenő helyiségben új barátságok, hogyan vezetik le fáradalmaikat egy hatalmas közös énekléssel, hogyan beszélik meg a tantárgyak feladatainak részleteit.
Reméljük minden részt vevő csapat kellemes kimerültséggel és értékes tapasztalatokkal tért haza.

A helyezettek: I. Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és EGYMI Tüskevár Tagiskola Miskolc
II. Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és EGYMI Miskolc
III. B.-A.- Z. Megyei Spec. Közokt. És Módszertani Int. Sályi Tagintézménye

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.04.06./

 

    „Tavaszváró, rügypattintó” - sportfoglalkozás a katolikus iskolában

 

               
                                                               

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában a 2012/2013-as tanévben első osztályt kezdő gyermekek és szüleik számára „Iskolanyitogató” címmel több, az iskolai élettel ismerkedő foglalkozást szerveztek. Ezeken az alkalmakon mindig volt lehetőség arra is, hogy a szülők az őket leginkább érdeklő kérdésekre választ kapjanak - számolt be Kissné Murányi Andrea igazgatónő...
 

 


Kissné Murányi Andrea

      

Március végén a tornacsarnokban a „Tavaszváró, rügypattintó” sportfoglalkozáson, Gönczy Krisztina és Szekeres Istvánné (Zsuzsa néni) kedves segítőkész irányításával izgalmas, mozgásos feladatokat hajtottak végre a gyermekek. A vendéglátók örülnek annak, hogy minden résztvevő nagyon ügyes és jókedvű volt ezen a délutánon. Beiratkozás: 2012. április 12 - 13.

A beíráshoz szükséges dokumentumok:
- a gyermek születési anyakönyvi kivonata;
- a gyermek és a szülő/gondviselő lakcímkártyája;
- a gyermek óvodai szakvéleménye, ill. nevelési tanácsadói szakvéleménye, vagy szakértői véleménye;
- a gyermek TAJ - kártyája;
- tanulói azonosító, ha valamely művészeti iskola tanulója volt.

Szeretettel várnak minden kedves jelentkezőt az iskola dolgozói és tanulói!

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
/2012.04.06./

 

    Április végig látható a kassai amatőr képzőművészek kiállítása

 

               
                                                               

A Művelődés Háza és Kassa Megye Kulturális Centruma az elmúlt két évben többször szervezett csereprogramot a sárospataki művelődési házzal. Ezeknek a kulturális programoknak az volt a célja, hogy az intézmények kulturális, népművészeti csoportjai kölcsönösen bemutatkozzanak és mindkét városban színesítsék az éves programot - nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatónője...
 

 


Lívia Kratochvílova


Csatlósné Komáromi Katalin

      

Hét éve indult el a sárospataki Művelődés Háza és Kassa megye Kulturális Centruma között az együttműködés, ami sokszor adott alkalmat arra, hogy a Zempléni Rajztanárok Alkotóköre, A Művelődés Háza Kamarakórusa, a Nyolckor Színház és a Bodrog Néptánc együttes Kassán bemutatkozzon, illetve hogy Sárospatak is fogadjon vendégeket. A közös munkában a képzőművészetben alkotó amatőr művészek voltak a legtermékenyebbek, most is egy kiállítást hoztak Sárospatakra a K-Art Polgári Társulat alkotói.
A terv pedig természetesen az, hogy ezt a már jól kitaposott utat folytassuk. Úgy Kassán, mint Sárospatakon is a közművelődés intézményrendszere változik és átalakul, azok az alkotók, akik életben tartják, és friss terméssel segítik ezt a programot, mindenképpen aktivitásukról biztosítottak minket.

Kassa megye kulturális centrumának élén új igazgató dolgozik, aki fontosnak tartja a Sárospataki Művelődés Házával való további együttműködését. Lívia Kratochvílova, Kassa Megye Kulturális Centruma igazgatója elmondta, azzal, hogy csatlakoztunk az Európa Kulturális Fővárosa programhoz, nagy lehetőségek nyílnak meg előttük…

A másik nagy lehetőség, a mi programunk, melynek címe a Láthatatlan világ. Ebben bemutatjuk az embereket, a természetet, az alkotókat és ezzel úgymond reklámozzunk Kassát és az egész megyét.

Lorenzová Éva a Kassai amatőr festők vezetője, akinek fontos, hogy a már régóta működő klubot életben tartsa, művésztelepüket, kiállításokat, táborokat szerezzen…

Nem is tudom, hogy hány nemzetközi rajztábort szerveztünk, majdnem minden hónapban megyünk valahová. Lengyelországba, Romániába, vagy Magyarországra, nagyon sok kapcsolatot kötöttünk és ez így megy tovább. Ebben az évben már egy nemzetközi találkozón voltunk Lengyelországban, és két kiállításon is részt vettünk..
Kassai utcák, miskolci terek, kis falu a Börzsönyben, sárospataki részlet, lengyel táj - a kiállításra olyan képeket hoztak az alkotók, amelyek valamilyen nemzetközi megmérettetésen már szerepeltek. A tárlat április végig látható az Újbástya Rendezvény Centrumban.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.04.05./

 

    Két bronzérmesünk már van, de az érmek még fényesedhetnek

 

               
                                                               

Az ország 80 klubjából érkeztek versenyzők Sárospatakra, akik miután mindannyian győzni jöttek, így érthető, hogy pataki versenyzőknek nem diadalmenet ez a négy nap, vereség, kiesés is előfordul. Az első napon - a tavaly sikeresen szereplő - Sárga Krisztián kapott túl nehéz ellenfelet és esett ki, Varga Krisztián és Ruszó András Erik jutottak tovább - számolt be Szabó Teri edző...
 

 


Szabó Teri

      

A második napon - csütörtökön - 3 versenyzőnk lépett szorítóba, a serdülők közül Varga Krisztián itt már vereséget szenvedett egy gyöngyösi versenyzőtől, aztán Sárga János junior korcsoportban, 40 kg-ban lépett a szorítóba, aki sajnos szintén vereséget szenvedett a halászteleki egyesület versenyzőjétől, végül Ruszó András Erik, aki szintén egy halászteleki versenyzővel mérkőzött, egyhangú pontozással megnyerte, ez azt jelenti, hogy pénteken két versenyzőnk lép a szorítóban, tehát már 2 bronzérmünk van, amit már csak csiszolni kell, tehát a döntőbe jutásért folynak pénteken a küzdelmek.

Szabó Teri, pataki edző elmondta, hogy egy éven belül másodszor van országos rendezvény Sárospatakon ezért meg kellett dolgozni a patakiaknak. Minden évben rangsorolják a klubokat és mi a 160 klubból a 21. helyen végeztünk, ami egy kis városban lévő kis egyesületnek nagyon jó eredmény, így került előtérbe Sárospatak.

Pénteken lesznek az elődöntők, szombaton délelőtt reggel 9-től pedig a döntő mérkőzések. Figyelem, ezek már nem ingyenesek, a plakát szerint a belépőjegy ára 600 Ft (diák és nyugdíjas 300 Ft)

Az eredmény eddig: 2 bronzérmünk már van a serdülőknél:
56 kg-ban Hadari Dávid, aki meccs nélkül lett bronz érmes, ugyanis 5-en vannak a súlycsoportjában és őt éppen 5.-nek sorsolták, tehát nincs párja. Ilyenkor úgy tekintik, minta nyert volna a párja ellen, így már eleve bronzéremmel indul pénteken az elődöntőben.
66 kg-ban pedig a junior Ruszó András Erik mérkőzik ismét, aki megdolgozott a bronzérméért, hiszen szerdán és csütörtökön is kemény ellenfél ellen nyert

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

Első nap - 1 >>>                        Első nap - 2 >>>

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2012.04.05./

 

    Gázömlést okozott a gondatlanság

 

               
                                                               

Jelzés érkezett a Sátoraljaújhelyi Tűzoltóságra, hogy Bodrogolaszi, az Ország utca 14. szám alatti lakóház szomszédságában lévő szabad területen a száraz fű ég és meggyújtotta az ott lévő gázcsonkot. Két gépjárművel vonultunk a helyszínre, érkezésünkkor a gázcsonk melletti területen eloltottuk a száraz füvet és a csonkból jövő égő gázt, majd elkezdtük a kiáramló gáz hűtését, illetve a hígítását – kezdte a robbanásveszély elhárításának ismertetését Barna Norbert tűzoltó parancsnok…
 

 


Barna Norbert

      

A közelben lakók biztonsága érdekében 100 méteres védőtávolságon kívülre helyeztünk minden egyes lakót és az összegyűlt érdeklődőket. A TIGÁZ szakemberei is a helyszínre érkeztek, akik elkezdték a gázcsonk kiszakaszolását. Miközben ők dolgoznak, a tűzoltók vízsugarakkal hűtik és hígítják a kiáramló gázt és a környékét. A biztonsági intézkedéseket azért kellett végrehajtanunk, mert a kiáramló gáz bármilyen szikrától berobbanhat. Ez okból a 100-en belül lévő 3 lakóházat ürítettük ki.

Ez is egy példa az emberi gondatlanságra. Felelőtlenül meggyújtják a száraz füvet, ráadásul ott hagyják, az ott található gázcsonkról a dugó bizonyos hőmérsékleten már kiég és, s így a kiáramló gáz begyullad. Az elkövető arra nem is gondol, hogy milyen veszélybe sodorhatja a környéken lakókat, s hogy hány embernek mekkora munkájába kerül az okozott veszély elhárítása.
 

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>                              Youtube SÁROSPATAK

Cziczer Katalin
/2012.04.05./

 

    A Comenius- programmal most Lengyelországban jártak az ÁVG-sek

 

               
                                                               

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium hat diákja és három tanára 2012. március 17-24. között - a Comenius Együttműködési Programnak köszönhetően - a lengyelországi Gdyniába utazhatott. A cseh, török, angol, lengyel és magyar iskolák tanulói minden találkozó alkalmával tematikusan ismerkedhettek meg a program résztvevőinek kultúrájával, történelmével és mindennapjaival - számolt be Csicsek Éva tanárnő...
 

 


Csicsek Éva

      

Tanulmányutunkat tovább gazdagította a Lech Walesával történő személyes találkozásunk Gdanskban. Az államférfi közvetlensége, komolysága és gondolatai megállították egy pillanatra a fiatalokat, aminek igen ritkán lehetünk tanúi rohanó világunkban.
A színes és érdekes programokról, élményeinkről 2012. április 2-án hétfőn, 19:00 órakor vetítettképes beszámolónk során mesélünk.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A résztvevő diákok: Boglyasovszki Petra, Szabó Levente, Szalkay Béla, Bordás Zsófia, Kalmár Georgina, Kovács Dalma
A résztvevő tanárok: Tóth Tamás (informatika), Baloghné Rozgonyi Antónia, Csicsek Éva.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Törő Gábor
/2012.04.05./

 

       VI. Gyakorló Grappling Verseny Kecskeméten

 

               
                                                               

97 nevezés is majdnem, de a 187 mérkőzés mindenképpen csúcsot döntött a VI. Gyakorló Grappling Verseny. Sárospatak, Orosháza, Orgovány, Monorierdő, Hódmezővásárhely, Hatvan, Budapest, Kecskemét városokból érkeztek résztvevők a Gyakorló Versenyre - számolt be Túri Pál edző....
 

 


Túri Pál

      

A Sárospataki JU-JITSU Egyesület eredményei:
Gi Leány Ifjúsági II. kategória: Heinrich Mónika II. helyezés

Gi Ifjúsági I. kategória: Dékány Csanád II. helyezés

Gi Ifjúsági II. kategória: Sipos Szilárd IV. helyezés - Dékány Kolos V. helyezés

Gi Ifjúsági V. kategória: Sipos Balázs I. helyezés - Vajóczki László III. helyezés

Gi Junior I. kategória: Szólya Erik II. helyezés - Magyar Dóra IV. helyezés

Gi Felnőtt 75 kg. Kategória: Sándor Csaba VII. helyezés

Gi Felnőtt 85+. Kategória: Molnár Botond V. helyezés - Vajóczki László VI. helyezés

NoGi Leány Ifjúsági kategória: Heinrich Mónika II. helyezés

NoGi Ifjúsági I. kategória: Dékány Kolos III. helyezés - Dékány Csanád IV. helyezés

NoGi Felnőtt 75 kg. Kategória: Molnár Botond VII. helyezés - Sándor Csaba VIII. helyezés

Knock Down versenyszám : Molnár Botond I. helyezés - Sándor Csaba II. helyezés

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.04.04./

 

    Rendhagyó technika óra a 4.b osztályban

 

               
                                                               

 


Sóstói Andrásné

      

Különleges élmény a gyerekek számára, ha egy-egy órát vagy foglalkozást olyan ember tart, aki igazán mestere a tevékenységének. Húsvét közeledtével Újlaki Csaba, a sárospataki cserkészek csapatparancsnoka tisztelt meg minket egy nem mindennapi foglalkozással – számolt be Sóstói Andrásné a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanítója…

Viasszal megírt hímes tojás készítésére tanította meg a gyerekeket, amihez maga készített minden eszközt. Arra hívta fel figyelmünket, hogy mennyire fontos ennek a hatalmas motívumkincsnek a megőrzése és továbbadása minden generáció számára. Csak csodálni lehet Csaba bácsi alkotó fantáziáját, pontos, mindenre odafigyelő foglalkozásvezetését, szakszerű és érdekes magyarázatait, hagyománytiszteletét, gyerekszeretetét és életörömét. A fényképek talán pontosabban tudják leírni ennek a két órának a tartalmát és hangulatát, mint én.
Köszönjük Újlaki Csabának a foglalkozást, további jó munkát és alkotókedvet kívánunk neki!
Szép húsvétot kívánunk mindenkinek!


Újlaki csaba


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
/2012.04.04./

 

         II. Rákóczi Ferenc születésének 336. évfordulójára emlékeztek

 

               
                                                                

II. Rákóczi Ferenc születésének a 336. évfordulóját ünnepelték Sárospatakon és Borsiban. Sárospatakon a Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében zajlott a műsorral egybekötött megemlékezés. Borsiban a Magyarok Világszövetsége és a II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás is csatlakozott az évforduló kapcsán megtartott eseményhez. Mindkét helyszínen megkoszorúzták a Rákóczi-szobrot. Borsiban a hagyományok megfelelően zajlott a nagyszabású esemény – számolt be Kozsnyánszky János a Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnöke...
 

 


Kozsnyánszky János

      

Sárospatakon ünnepi műsorra emlékeztek meg II. Rákóczi Ferenc születésének 336. évfordulójára. A város alpolgármestere Sikora Attila emelte ki az esemény jelentőségét. Majd választ adott arra, hogyan fonódott össze a ruszinok és a fejedelem sorsa.
Tudjuk, hogy a magyar és a ruszin népet történelmileg szoros kapcsolat fűzi össze. Hiszen a 18. század elején a ruszinok nagy számban csatlakoztak a II. Rákóczi Ferenc vezette Szabadságharchoz. Mindig büszkeséggel tölt el, hogy Erdély és Magyarország fejedelme önkormányzatunk által fenntartott általános iskolánk névadója is. Munkásságából egy idézet ragadott meg, ami a következőképpen szól: „Nehézségeken át győz az erény.” –akár jelmondat is lehetne, hiszen ma is hazaszeretetre, kitartó fegyelmezett munkára, becsületes életre szólít és példa lehet társadalmunknak.

Maga a Rákóczi-szabadságharc a ruszin nép történetének kiemelkedő eseménye. Ezzel kezdte beszédét Kozsnyánszky János az Országos Ruszin Nemzetiség Önkormányzat elnöke.
A Rákóczi család és a ruszinság története már az ezt megelőző évszázadokban is összekapcsolódott. Nem meglepő ez, Kárpátalja a ruszinoknak, magyaroknak egyaránt szülőföldje. A szabadság küzdelmének az egyik bölcsője. A terület a 17-18. századi történelmünk folyamán egységben fogta a Rákócziak birtoklása, II. Rákóczi Ferenc személye a magyarság mellett a ruszin nép történelmébe épül bele a leginkább.
Ezt követően Tamás Edit mondott ünnepi beszédet, majd szóban kalauzolta Borsiba az esemény részvevőit.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.04.04./

 

    A ZVK szabadkai mérkőzéseiről

 

               
                                                               

A Zempléni Vízilabda Klub Gyermek III-as korcsoportja (2000-ben és később születettek) március 17-én és 18-án Szabadkán játszotta az Országos Vidékbajnokság Kék csoportjának következő mérkőzéseit. Két nap alatt négy mérkőzést játszottak, amiből egyet megnyertek, hármat elvesztettek - küldte a tudósítást Erdei János edző…
 

 


Erdei János

      

A ZVK gyermekcsapata Szabadkán járt és ha már arra jártunk, játszottunk is pár mérkőzést a Vidékbajnokság soron következő fordulójában. Hosszas és precíz előkészítő munka után, egy nappal a mérkőzések kezdete előtt keltünk útra, hogy az előttünk álló közel 500 km nagy részét már pénteken teljesítsük. Egy békéscsabai edzőmérkőzés után, szombaton reggel indultunk útnak a határ felé. Az első megrázkódtatást a határon való várakozás okozta, ami miatt – bármilyen korán is indultunk – az első meccsre éppen csak hogy megérkeztünk. Mire kétszer egymásra néztünk már vezetett is az ellenfél, a Félegyházi Térségi Sportiskola csapata, 3:0-ra. Később aztán összekaptuk magunkat, kiegyenlítettünk, a végén mégis ellenfelünknek volt szerencséje. Mi kihagytuk a ziccert az utolsó másodpercben, így morfondírozhattam tovább, hogy vajon miért a sportiskoláké a jövő…(a végeredmény 13-12 oda) A mérkőzés jegyzőkönyve:

Második mérkőzésünkön a szegediektől szenvedtünk 8:5 arányú vereséget, de erre az eredményre is büszke lehet csapatom, hiszen végig egyenlő partnerei voltunk a szegedi Vízipóló Sulinak (hoppá, már megint egy sportiskola…). A mérkőzés jegyzőkönyve:

A vasárnap a dupla forduló második napján, végre szárnyra keltek a gyerekek és a mérkőzésen végig vezetve, magabiztosan győzték le 11-7 arányban Kolozsvár II. csapatát. Ezen a meccsen a 11 gólunkból kilencet két játékos parádés játékának köszönhettünk: Pásztor Dávid négyszer volt eredményes megúszásból, míg centerben Vismeg Botond öt gólja bizonyult sorsdöntőnek. A győzelem azonban ezúttal is a kiváló védekezésnek köszönhető. MINDENKI segített a társának a szorult helyzetekben, így igazi CSAPATOT alkottak a gyerekek. Egy mérkőzés végeredménye mindig furcsa képet mutat: annyi, de annyi tényező játszik közre, míg kialakul (főleg gyerekeknél), de ahogy a ZVK játszott ezen a meccsen az többet ér száz kötelezően megnyert meccsnél. Szeretném ha mindenki érezné (azok is akik soha nem játszottak CSAPATBAN labdajátékot) milyen óriási teljesítmény ez manapság. A mérkőzés jegyzőkönyve:

A hullámvölgy azonban – ami gyerekeknél gyakran előfordul – az utolsó meccs második negyedében elérkezett pont a nagy vetélytárs szabadkai csapat elleni meccsen. Több mint 9 percig, azaz 1,5 negyeden keresztül gólképtelenek voltunk, mégis maradt esély a végére. 10 másodperccel a vége előtt ziccert védett a szabadkai kisfiú…(a végeredmény 7-6 oda). A mérkőzés jegyzőkönyve:

Szabadkán – akárcsak egész Szerbiában – nagyon komolyan veszik a vízilabdát. Szakmailag is érdekes volt testközelből látni a szerb játékvezetői gyakorlatot, ami mindaddig engedi a kemény, sokszor durva játékot, amíg a támadónak a labda megjátszására egy fikarcnyi esélye is van.
Szabadkán, a magyar közösség központjában, a Makovecz Imre tervei alapján felújított Népkörben étkeztünk. Természetesen a városnézés sem maradhatott el. A gyönyörű városháza és a főtér megtekintése után meglátogattuk az antifasizmus emlékművét és láttuk a híres Kosztolányi Tehetséggondozó gimnáziumot is.
A túra egyenlege egy győzelem, három vereség, rengeteg emlék és még több meccstapasztalat – ezúttal „nemzetközi terepen”. Már látható közelségben az utolsó forduló, ahol a cél a dobogó, azaz a bronzérem. A szabadkaiak egy ponttal előttünk állnak, de pont velük játsszuk a bajnokság utolsó mérkőzését Kiskunfélegyházán, április 27-28-án. Természetesen várjuk a sárospataki vízilabda rajongókat is. Aki esetleg nem tud személyesen szurkolni kis csapatunknak, az küldjön energiát az éteren keresztül. Szükségünk lesz rá….    A bajnokság állása:

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Zemplén Vízilabda Klub
/2012.04.04./

 

    Szép napot töltött Sárospatakon a Magyar Válogatott

 

               
                                                              

Nagy izgalommal vártuk a szombati napot, amikor a Mexikói VB-t is megjárt egykori Magyar Válogatott csapat tagjai megérkeztek Sárospatakra. 13 órakor fogadtuk őket és büszkén mutattuk meg a Makovecz Imre által tervezett Árpád Vezér Gimnáziumot és a tornacsarnokot, - ami az öregfiúk labdarúgó torna színhelye volt - ahol elismeréssel tekintettek körül…
 

 


Sallai Sándor


Hegyi Tibor


Zámbó Sándor


Máriási Zsolt


Váczi Zoltán


Garaba Imre


Nagy Antal

      

13.30-kor először a zumbás lányok csináltak egy kis hangulatot, majd csinos mazsorettesek vezették fel a négy csapatot, a Magyar Válogatottat, a Botkö Kft és Volks Kft, valamint a vendéglátó Sárospataki TC csapatát. Aros János rövid, de szívélyes köszöntője után el is kezdődtek a 2x15 perces mérkőzések, amikor elsőként a Magyar Válogatott és a Volks Kft csapata lépett pályára (5:3), majd a Sárospataki TC és a Bodkö Kft csapata mérkőzött egymással (0:2)

Még tartottak a mérkőzések, amikor elsőként Hegyi Tibort véleményét kértük ki, tekintve, hogy ő személyes kapcsolataiból adódott a Magyar Válogatott meghívása és az ő cége, a ForYou2 Kft volt a rendezvény fő szponzora…

Elégedett vagyok a csapatok játékával, színvonalas küzdelmeket láthattunk a pályán és természetesen tetszik a Magyar Válogatott eddigi játéka is. Ugyan némelyik játékos már túl van a 60. életéven, de a technikai tudásuk igazából nem kopott meg, legfeljebb egy kicsit lassultak. Nagyon szikrázó mérkőzés volt az előző mérkőzés a Volks kft-vel, ahol is szép játékkal nyert a Válogatott, de alapjában véve a tornagyőzelem az utolsó mérkőzésen fog eldőlni, ami a Sárospatak - Magyar Válogatott játszma lesz.
Csodálkozva nézek ezekre a válogatott játékosokra, akik anno Mexikót is megjárták, hiszen nagyon hosszú idő telt el azóta, megkoptak az izmok, lassultunk és megöregedtünk egy kicsit sajnos, de én azt mondom, hogy ezek a játékosok lelkesedéséből, küzdeni tudásból most is kitűnőre vizsgáztak.
Alapvetően ezt a tornát a válogatott egyes játékosaihoz fűződő kapcsolatom révén találtuk ki Aros János polgármester úrral. Egy beszélgetés folytán merült fel, hogy esetlegesen lehetne rendezni egy ilyen mérkőzést, a válogatott részvételével. Ezt én Budapesten Sallai Sándorral egyeztettem, végül is megbeszéltük, hogy megoldható ez a mérkőzéssorozat, vagyis a kis tornán való részvétel. Így került ide a Magyar Válogatott egykori csapata.

Negatív érzéseim is vannak, ugyanis mi örömmel konstatáltuk a tényt polgármester úrral, hogy sikerült ezt a tornát megszervezni. A város is támogatja, a termet és minden ehhez szükséges eszközt biztosítottak, a ForYou2 Kft pedig minden más költséget áll ezen a tornán.
Nagyon örültünk, hogy ez összejött, viszont számomra óriási csalódás, hogy Sárospatakon csak ekkora érdeklődést tudott kiváltani ez a torna. Sárospatakon nagyon gyakran felvetődik, az hogy itt nem történik semmi, amikor pedig történik valami, akkor nincs ott senki. Ez nem egy, nem kettő rendezvényről elmondható, nyílt napról és más rendezvényekről, ahol nem jelennek meg az emberek, tehát ez a fajta érdektelenség fásultság számomra elég érdekes, ami Sárospatakon a rendezvényekkel kapcsolatban megjelenik.

Nagyon örülök, hogy a Magyar Válogatott elfogadta a meghívást erre az öregfiúk tornára, hiszen látható, hogy nagyon színvonalas mérkőzéseken mutatják be azt a tudást, amit huszonegynéhány évvel ezelőtt, a nyolcvanas években láthattunk a televízióban – fejezte ki örömét Aros János polgármester - tulajdonképpen ez volt az utolsó igazi magyar csapat, aki kijutott a Világbajnokságra. Szurkoltuk nekik akkor is, és csodáltuk azokat a cseleket, melyek közül jó néhányat még most is láthattuk.
Külön megtiszteltetés számomra, hogy felkértek, vegyek részt a csapat játékában. Így örömmel jelenthetem kicsit későn, de végre magyar válogatott lettem a labdarúgásban. Soha életemben nem mertem volna gondolni, ezért nagy megtiszteltetéssel és büszkeséggel tölt el, hogy felvehettem ezt a mezt, természetesen nem a játéktudásom miatt, hanem egy gesztusként.
Bízom benne, hogy lesz folytatása ennek a rendezvénynek, hiszen Hegyi úr, mint a rendezvény fő támogatója, kifejtette azon szándékát, hogy hagyományteremtő szándékkal szervezte meg ezt a bajnokságot, tehát minden évben meg szeretné rendezni, esetleg több csapattal is.
Bár a válogatott játékosai, ebben a formában, nem járnak össze, mégis a régi rutin, a régi tapasztalat a sok-sok tudás, még ott van náluk. Én tartottam tőle, hogy a pataki, vagy az újhelyi fiúk, akik rendszeresen fociznak, edzésben vannak és indulnak tornákon, esetleg meg fogják verni a válogatottat. Az már látszik, hogy ez nem megy olyan könnyen, mindenestre láthatjuk, hogy négy, közel egyforma csapat áll egymással szemben, úgyhogy igazán a végén fog csak eldőlni, hogy ki nyeri ezt a tornát.
Nagyon örülök, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben nem az önkormányzatnak kell vállalni ennek a tornának anyagi költségeit. Köszönet a fő támogatónak, a ForYou 2 Kft-nek, valamint az Árpád Vezér Gimnáziumnak, továbbá Simkó Sándornak, aki egy borkóstolásra hívta meg estére a budapesti vendégcsapatot.
Közben folytak a mérkőzések, amelyek során a következő eredmények alakultak ki:

Magyar Válogatott - Volks Kft 5:3
Sárospataki TC - Bodkö Kft 0:2
Volks Kft - Sárospataki TC 1:6
Magyar Válogatott - Bodkö Kft 2:1
Bodkö Kft - Volks Kft 5:0
Magyar Válogatott - Spataki TC 4:0

A Magyar Válogatott minden meccsét megnyerte, ami miatt a vacsoránál mondott köszönetnyilvánításban kissé restelkedett is Nagy Antal, mondván, hogy talán illett volna a vendéglátókat olykor kicsit nyerni hagyni, de mint mondta, a „nemzeti színű mez kötelez”, ebbe játszva mindig a maximumot kell nyújtani.
Ekkor mondta el azt is, hogy voltak már pár helyen, de ilyen szervezettséget és ilyen szívélyes vendéglátást még nem tapasztaltak. Elismeréssel említette a Rákóczi-vár reneszánsz éttermében kapott borkóstolást és vacsorát is.

Az eredményhirdetésen a csapatoknak járó díjak kiosztása után számos különdíjat osztott Aros János, Hegyi Tibor és Karajz Judit – aki mint Zemplén Szépe emelte az alkalom fényét:

Eredmények:
I. Magyar Válogatott
II. Bodkö Kft
III. Sárospataki TC
IV. Volks Kft

Váczi Zoltán - a legjobb játékos
Sallai Sándor – a legfurfangosabb játékos
Nagy Varga Péter – gólkirály
Zámbó Sándor – a legtapasztaltabb játékos
Fekete Attila – a legjobb kapus

A csapatok legjobbjai:
Sárospataki TC: Varga László
Magyar Válogatott: Veréb György
Bodkö: Dókus Szilárd
Volks: Szegedi István

Akik hozzájárultak még, hogy mindenki élményekben gazdagon térjen haza, ők az Árvay Mazsorett kisebb és nagyobb tagjai Bódiszné Hajnal Aliz tanárnő vezetésével, a Rita Zumba táncosai, Karászi Roland a braziliai freestyle világbajnokságot is megjárt „labdazsonglőr” és akik szerényen, a háttérből szerveztek mindent és konferáltak, Belicza János, az év fairplay díjas edzője és Sikora Attila alpolgármester.

 


Tóth József
 


Nagy Varga Péter
 


Limperger Zsolt

 


Kardos József
 


Veréb György
 


Aros János


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

     További fotók1>>>                       További fotók2>>>                          További fotók>>>            További fotók>>>                    Youtube SÁROSPATAK

Cziczer Katalin - Törő Gábor
/2012.04.03./

 

    Kerékpáros elé hajtott a kisteherautó

 

               
                                                              

 


Bacsó Tibor

      

2012. április 2-án 7 óra 50 perckor történt egy közlekedési baleset Sárospatak, Arany János és Déryné utcák kereszteződésében. Egy Toyota kisteher gépkocsi közlekedett Sárospatak Déryné út irányából az Arany János út irányába – kezdte a szerencsés kimenetelű baleset ismertetését Bacsó Tibor rendőr őrnagy, a Sárospataki Rendőrkapitányság sajtóreferense…

A Déryné és az Arany János kereszteződésében az ÁLLJ! elsőbbségadás kötelező útjelző táblánál megállt, majd úgy kanyaradott ki balra, hogy nem biztosította a továbbhaladási elsőbbséget a neki baloldalról érkező kerékpárosnak. Ennek következtében a kerékpárral összeütköztek.

A baleset következtében a kerékpáros és a kerékpáron gyermekülésben utazó gyermeke megsérült, ezért őket a mentők a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházba szállították. Szerencsére a balesetben mindketten csak könnyebb sérüléseket szenvedtek.
A baleset körülményeit szabálysértési eljárás keretében vizsgálja a rendőrség. Ittasság nem merült fel egyik részről sem.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Cziczer Katalin
/2012.04.03./

 

    Országos fuvolaversenyen III. helyezést ért el

 

               
                                                              

Februárban már hírt adtunk arról, hogy a VII. Jeney Zoltán Országos Fuvolaverseny területi válogatóján 57 pontot (max. 60 pont) elért Gál Panna bejutott a még két fordulós kaposvári döntőbe, melyet március 23-25. között rendeztek meg. A verseny elődöntőjére és döntőjére is egy-egy kötelező és egy-egy szabadon választott művel kellett készülni. Országos fuvolaversenyen III. helyezést ért el a Farkas Ferenc Művészeti Iskola tanulója, fuvola tanára Karacs Mónika..
 

 


Gál Panna

      

Panna korcsoportjában (I. korcsoport) 25 tanuló jutott el Kaposvárra, melyből a szombat délelőtti elődöntő során az 5 fős zsűri 9 fuvolistát juttatott be a délutáni döntőbe, köztük Pannát is, ahol szintén szépen játszott. Panna remek fuvolázásának eredményeképp a zsűri a vasárnapi eredményhirdetésen III. díjban részesítette és a hagyományoknak megfelelően Drahos Béla fuvolaművész (a zsűri elnöke) az oklevél mellé egy bronzérmet adott át neki. Eredményét emeli még az is, hogy korcsoportjában a 4. legfiatalabb versenyző volt, hiszen zömével 5. osztályos tanulók voltak a vetélytársai.

A munka, a gyakorlás azonban folytatódik tovább, hiszen májusban elkezdődnek a beszámolók és a jövő tanévben is lesznek megyei, országos versenyek, ahol szintén versenybe lehet majd "szállni" a legjobb helyezésekért! Gál Panna fuvola tanára Karacs Mónika, zongorán kísérte Fedorcsák Katalin tanárnő.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

 
Törő Gábor
/2012.04.03./

 

    Krosznói üvegkiállítás a Lengyel-Magyar Barátság Napján

 

               
                                                              

Március 23-án, a lengyel-magyar barátság napján a krosznói üvegművesség kiállítását nyitották meg Sárospatakon, az Újbástya Rendezvénycentrum kiállító termében. A kiállítást Stefan Dziadosz, a Krosznóban hamarosan megnyíló üvegközpont vezetője mutatta be az érdeklődőknek…
 

 


Stefan Dziadosz

 

 


Aros János

      

Először is nagyon szeretném megköszönni a meghívást erre a napra. Nagy öröm számunkra, hogy lehetőségünk van bemutatni Magyarországon a krosznói üvegművesség remekeit.
Talán nagyon sokan tudják, hogy az üveg nagyon hozzákapcsolódik Lengyelországhoz, elsősorban Krosznóhoz, ami az üvegeiről híres. Remélem, hogy ezzel a kiállítással fel tudjuk kelteni a lengyel üveg iránti érdeklődést, és hogy az üvegeink meg fognak önöknek tetszeni.

Krosznóban június 2-án fog megnyílni az Üvegközpontunk, ami az üveghagyományok alapján alakul, hiszen Krosznó neve több mint 90 év óta kapcsolódik össze az üveggel.
Már a negyedik generáció járul hozzá Krosznóban és környékén, hogy az üvegipar tovább fejlődjön. Nagy büszkeségünk, hogy az üvegipar híres Lengyelországban és szerte a világon.
Az üvegközpont azért nyílik, hogy ennek köszönhetően tudjuk reklámozni az üveget, az üvegművészek munkáit, hogy ez az ipar tovább fejlődjön. Pár évvel ezelőtt született az ötlet, hogy lesz egy olyan épület, ahol ezt megtudnánk valósítani. A nemsokára megnyíló üvegközpont tehát az üveghagyományhoz fog kapcsolódni és modern formában fogja megmutatni azokat a lehetőségek, amit az üvegiparban meg lehet találni.
Filmeket is fogunk vetíteni, és digitális prezentációkat is felhasználunk, de és élőben is részt lehet venni üveggyártás folyamatában.
Nagyon remélem, hogy ennek köszönhetően sikerül teremteni egy olyan modern épületet, mely az igényesebb nézőknek illetve művészeknek is meg fog felelni. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor ez az üvegközpont a régiónk büszkesége lesz.
Most szeretnék mindenkit szeretettel meghívni Krosznóba, a hamarosan nyíló üvegközpontba.

Aros János, Sárospatak város polgármestere a lengyel-magyar kapcsolatok régi ápolója és építője, örömmel üdvözölte a kiállítást, amiben egy új kapcsolat kezdetét látja…

Nagyon örülök, hogy végre, hosszú szervezőmunka után létrejött ez a kiállítás Sárospatakon. Régóta van testvérvárosi kapcsolata Sárospataknak Krosnóval, még régebbre nyúlnak azok a történelmi gyökerek, amikor a két város már tartotta a kapcsolatot. Gondolok itt a borútra, amikor innen Sárospatakról, Zemplénből, Tokaj-hegyaljáról bort szállítottak a korabeli kereskedők és Krosznó volt Lengyelországban a fogadó hely, ahol kitűnően ismerték a bor miatt Sárospatakot. Most már más miatt is járnak ide, nemcsak a pincéket látogatják szívesen, hanem a egyre több lengyel turistát látunk strand fürdőben is, természetesen örömmel várjuk őket.
Van egy olyan összekötő kapocs, amelyben rejlő lehetőségeket még kevésbé használtuk ki, ez pedig az üveg és a kerámia. Krosznó városa Európa szerte híres az üveg készítéséről, láthatjuk itt is, hogy mennyire jogos ez a titulus, Sárospatakon pedig a kerámiakészítésnek vannak ma is élő gyökerei és hagyományai. Ma is több kisvállalkozás foglalkozik Sárospatakon kerámiakészítéssel, és az ő termékeik Magyarországnak és azon belül Sárospataknak is jó hírét keltik külföldön. Ezért örülök ennek a kezdeményezésnek, amely az ezen a téren lévő hosszú kapcsolatnak az első lépése.

Még egy nagyon fontos aktualitása volt a mai napnak, 2007-ben nyilvánította minkét ország parlamentje lengyel-magyar barátság napjává március 23-át, gondolok itt II. világháború idején a lengyelek befogadásra, vagy amikor ők fogadták be Rákóczi fejedelmet. Ezek a történelmi kapcsolatok korábban is megvoltak és nagyon jó barátságok alakultak ki a lengyel nép és a magyar nép között. 2007-ben volt az a nap, amikor mind a lengyel, mind a magyar parlament elfogadta ezt, március 23. tehát a lengyel-magyar barátság napja lett.

A megnyitón Krosznó város polgármesterének levelét is felolvasták, aki más elfoglaltsága miatt nem lehetett itt, de szívélyes hangnemben üdvözölte a megnyitó részvevői és meghívta a patakiakat az Üvegközpont megnyitására.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.04.03./

 

    Miről tárgyalt a Testület?

 

               
                                                              

2012. március 30-án tartottuk a soron következő rendes képviselő-testületi ülésünket, amikor 25 napirendi pont szerepelt a megtárgyalandó témák között. Napirend előtt egy TÁMOP-os pályázatban való részvételben döntöttünk, amely az Egészségház régi épületében megvalósítandó pályázatról szól – kezdte összefoglalóját a Sárospatak Város Önkormányzata legutóbbi Képviselő-testületi ülésről Sikora Attila alpolgármester…
 

 


Sikora Attila

      

A pályázat egészségmegőrző programok elindításáról szól, 25 millió forint értékben. Azért vettük a napirendi pontok elé a pályázatot, mert aznap be is kellett nyújtani.

A továbbiakban tárgyalt, legfontosabb napirendi pontok közül néhány: Az első napirendi pontban Sárospatak város 2011. évi közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság javítása érdekében történt intézkedésekről és az ezzel kapcsolatos feladatokról hallgattunk meg egy beszámolót, amelyet dr. Téglás István alezredes, kapitányságvezető, illetve Dr. Vereckei Csaba r. dandártábornok, megyei főkapitány tartott. Mindketten beszámoltak a rendőrség munkájáról. A beszámolóból megállapítottunk, hogy nem romlott a közbiztonság, sőt több területen javult is. Megköszöntük kapitány úrnak a munkát és az állomány összes tagjának is.

A következő napirendi pont a személyes gondoskodás és a szociális ellátás térítési díjairól szólt, illetve napirendi pontként szerepeltek a köztemetések és a kegyeleti megállapodások is. Ezen megállapodások felülvizsgálatára került sor, amik változatlan formában maradnak.

A következő három napirendi pont mindegyikének ugyanaz volt a témája, hiszen igazgatói pályázatok kiírásáról volt szó a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, a Családsegítő és Pedagógiai Szakszolgálat, illetve a Kommunális Szervezet vezetőjének jár le a megbízása és az új pályázatok a kiírásáról döntött a képviselő-testület.

Ugyancsak fontos volt a napirendek között, amikor a 2012. évi sporttámogatások felosztásáról döntöttünk. Ebben az évben a tavalyi 11 millióval szemben csak 8 millió forintos keretet fogadott el a képviselő-testület, amire összesen 15 klub adta be a pályázatát. Az igény több mint 17 millió forint lett volna, aminek a felét sem tudjuk teljesíteni. Az adott összeget végül a következőképpen osztottuk el:

STC Labdarúgó Szakosztály 4.450.000 Ft
STC Kézilabda Szakosztály 950. 000 Ft
STC Ökölvívó Szakosztály 700.000 Ft
Árvai és a Rákóczi DSE 250-250.000 Ft
Református Kollégium DSE 100.000 Ft
ÁVG DSE 50.000 Ft
Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola 370.000 Ft
SESE sakk szakosztály 200.000 Ft
Zempléni Lovas Egyesült 100.000 Ft
Ju jitsu Egyesület 100.000 Ft
Sorompó Darts Klub 50.000 Ft
Modellező Klub 50.000 Ft
Ulti Egyesület 30.000 Ft

Ezen kívül még egy 350.000. forintos támogatási keretösszeget hagytunk jóvá, amelyből az év során adódó, esetleges nemzetközi versenyre, vagy országos, nagy bajnokságon való részvétel esetén kérhető. Ebben a testület már meg is szavazott pénteken egy 100.000 Ft-os támogatást, hiszen a jövő héten, szerdán már kezdetét veszi az Országos Diákolimpia az ökölvívóknál.

A következő napirendi pontban a közvilágítási karbantartás átmeneti ellátásról volt szó. Talán már ismeretes, korábbi testületi ülésen már említettük, hogy a korábbi szolgáltatóval felmondtuk a szerződést. Míg az új szerződés létre nem jön - hiszen annak a közbeszerzése egy hosszadalmasabb eljárás - addig szerződést kötöttünk egy kft-vel, aki majd elvégi a közvilágítási karbantartást.

A következő napirendi pont megint csak a lakosság nagy részét érinti. Korábbi, még a januári testületi ülésen döntöttük egy hulladékudvar létesítéséről, ami az Arany Jánosi utcán létesült volna, viszont több lakossági panasz, bejelentés és aláírás történt. Így aztán úgy döntött az önkormányzatunk, hogy lakossági fórumot fogunk szervezni. Az ottani képviselő, Szvitankó Tamás fogja megszervezi a fórumot és azon megpróbáljuk megbeszélni a lakosokkal, hogy miről is van szó. Lehet ugyanis, hogy csak félreértésből adódik a tiltakozás, nem tudják, hogy pontosan mit takar ez a fogalom. A fórumot mindenképpen összehívjuk, és ha az az eredmény születik, hogy nem szívesen látnák a lakók, akkor természetesen más helyet fogunk keresni a hulladékudvarnak. Magát a hulladékudvart viszont szeretnénk megvalósítani, hiszen hasznos lenne a lakosság számára.

Az önkormányzati területen lévő idegen épületek sorsáról is döntöttünk, ugyanis több példa is van rá, hogy önkormányzati közterületen van felépítve valakinek a magántulajdona. Hat épületről van szó, ami most napirendre került. Összességében ezeknek a bevétele az önkormányzat számára 2.850.000 Ft éves viszonylatban, viszont ha ezt értékesíthetnénk, akkor mindössze egyszeri bevételként 1.300.000 forinthoz jutna az önkormányzat, tehát láthatóan nem érné meg az önkormányzatnak ezeknek a területeknek az elidegenítése.

Állami ingatlanok kerülnek majd önkormányzati tulajdonba, már több év óta húzódó dologról van szó. Két ilyen ingatlan van, az egyik egy horgászház, a másik pedig egy irodaépület. Mind a kettő állami tulajdonban, a Honvédelmi Minisztérium, illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelői Zrt elküldte a változás tervezet, tehát most már valóban az önkormányzat tulajdonába fognak ezek kerülni.

A következő napirendi pontban meghallgattuk a Sárospataki Roma Nemzetiségi Önkormányzat beszámolóját a 2011. évi munkájáról. A beszámoló végén abban maradtak a képviselő testület tagjai, illetve Budai Gyula Károly elnök úr, hogy következő ülésre kiegészíti néhány dologgal és újra megtárgyaljuk a beszámolót.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>

Törő Gábor
/2012.04.02./

 

    Bazár a javából

 

               
                                                              

A Carolina Óvoda és Bölcsőde nagysikerű játszóházat és húsvéti bazárt rendezett március 3-án, 10-én és 24-én. Hívtuk és vártuk a jelenlegi és várható óvodásokat, valamint szüleiket – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, intézményvezető...
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

Színes programokon, kreatív foglalkozásokon és változatos kézműves tevékenységeken vehettek részt az óvodába látogatók. A hatalmas tornatermünkben érdekes és korszerű tornaszerekkel ismerkedhettek, és ki is próbálhatták azokat.

A legutóbbi szombat már a közelgő Húsvét jegyében telt. A szülők, nagyszülők, dolgozók sok húsvéti dísztárgyat, terítőt, hímes tojást készítettek odahaza és a munkadélutánokon. Ezeket értékesítettük a bazáron. Nagy volt az érdeklődés a mutatós és gyönyörű dolgok iránt. A gyerekek számára tojásfestés és berzselés, rajzolás és festés volt a palettán. A délután folyamán az óvoda rendezvénytermében az óvó nénik egy hangulatos mesejátékot is előadtak, „A Tulipánná változott királyfi” címmel.

A program végén meglepetés következett. A jelenlévő gyerekek (több mint 150-en) a szüleikkel együtt kimentek az udvarra, és megkeresték az elrejtett csokitojásokat. Elindult a versengés, hogy ki talál többet a bokrok és játékok alá rejtett édességekből. A „begyűjtés” kosarakba történt, melyek hamar megteltek a húsvéti szimbólummal.
Végezetül, mikor a gyerekek elindultak hazafelé, mindenki elvehetett magának egyet a színes tojásokból, melyet természetesen – jó gyerekhez illően – azonnal meg is evett.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

       További fotók >>>                         További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.04.02./

 

   Polgárőr kitüntetést kapott Aros János

 

               
                                                                      

2012. március 25-én, vasárnap tartotta éves közgyűlését a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Egyesület Miskolcon, a Megyei Rendőrkapitányságon, ahol a beszámolók elfogadása után kitüntető díjak átadására került sor. Ez alkalomból a polgárőrség legnagyobb kitűntetését a polgárőr érdemkereszt arany fokozatát vehettem át dr.Kökényesi Antal altábornagy úrtól, miután három évvel ezelőtt megkaptam az ezüst fokozatot – számolt be Aros János polgárőr, Sárospatak város polgármestere, kitüntető díjának átvételéről…
 

 


Aros János

 

 

 


Csóra György

 

 

 

 
 dr. Kökényesi Antal

 

      

Nagyon büszke vagyok és nagyon nagy megtisztelés ez számomra és a sárospataki polgárőrség számára, ugyanis el kell mondani, hogy ez a kitűntetés, bár én vehettem át, nem csak az én munkám elismerése, hanem valamennyi sárospataki polgárőr munkáját ismerték el vele. Minden lehetőséget megragadok arra, hogy megköszönjem az ő munkájukat, hiszen önzetlenül, minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzik a feladatukat. Az ő munkájuk a közbiztonságban is érezhető, sőt most már nemcsak a különböző rendezvényeinken találkozhatunk velük, hanem hívják őket iskolai, sőt különböző jótékonysági és más rendezvényekre is, amiket ők biztosítanak.
Ezért fogadom örömmel ezt az elismerést, mert tudom, hogy milyen munkát végeznek a polgárőrök, tehát ez a kitűntetés elsősorban nekik, a patakiaknak, a pataki polgárőröknek szól.

Mindezekkel együtt nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy én vehettem át Dr.Kökényesi Antal tábornok úrtól, illetve Csóra György elnök úrtól a kitüntetést. Az ünnepség után lehetőségük volt hosszasan egyeztetni az életbe lépett változásokról, az új polgárőr törvényről, valamint a jövőbeli elképzelésekről. Örülök annak, hogy többször, példaként említették ezen a rendezvényen Sárospatakot, és a sárospataki polgárőrséget, talán ennek az elismerésnek is köszönhető, hogy idén Sárospatak rendezheti nyár folyamán a Megyei Polgárőr Napot, ahová több mint ezer vendéget várhatunk.

Kérek mindenkit, hogy akinek kedve van hozzá, s akinek tetszik ez a munka, jelentkezzen Klima János polgárőr parancsnoknál. Jelenleg körülbelül 30-an vagyunk aktív tagok, de többen a háttérből segítik a munkánkat. Mindenkire szükségünk van, ha csak havonta egyszer tud szolgálatot vállalni, vagy ha más tevékenységgel tudja segíteni a munkánkat, akkor is szívesen látjuk körünkben. Mindenkinek a segítségére szükség van, hiszen látható, hogy a közbiztonságon még van mit javítanunk.


A mai közgyűlésünknek alapvetően három célja volt: értékelni kellet a 2011-es évet, meghatározni a 2012-es év feladatait és ismertetni a polgárőr törvényből adódó feladatokat – számolt be a közgyűlés eseményeiről Csóra György, a B-A-Z Megyei Polgárőr Szövetség elnöke…

A 2011. évről elmondható, hogy a polgárőrségnek egy sikeres éve volt. Az a több mint 800 ezer óra, amit a polgárőrök a megyében, a Borsod-megyei lakosok biztonságérzetének növelése érdekében tettek, az országosan is példaértékű.
Elmondhatjuk, hogy a megye polgárőrei hozzájárultak ahhoz a tevékenységhez, amit a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrség a megye lakosságának biztonsága érdekében tett.
Valahol a polgárőrségnek is szerepe volt abban, hogy amikor a megyék bűnügyi helyzetét értékelik, akkor Borsod megye mindig az élbolyban van, hogy itt a közbiztonság alapvetően megfelelő, ehhez a polgárőrök is hozzájárul.
Meghatároztuk a 2012. évi feladatokat, hogy mi lesz a célja a polgárőrségnek itt Borsod megyében. Alapvetően a kistelepülésekre fogunk koncentrálni, hiszen az itt élő emberek érzik leginkább a bőrünkön, hogy nincs minden nap rendőr és javítja a biztonságérzetüket, ha szükség esetén a polgárőrökhöz tudnak fordulni. Itt kell jelentős tevékenységet kifejteni a polgárőröknek.
A harmadik téma amit sorra vettünk, a polgárőr törvény, ami már egyértelművé teszi, hogy közterületen ki végezhet polgárőri feladatokat, és a közterületeken hogyan jelenhet meg a polgárőrség. Egyértelműsíti a törvény, hogy Magyarországon egy polgárőrség létezik, nincsenek szabad csapatok. Az polgárőr, aki az Országos Polgárőr Szövetség tagjai és a Megyei Szövetség tagja, tehát nagyon fontos ez a törvény a polgárőrség szempontjából, hiszen új feladatokat is hoz a törvény a polgárőröknek. Korábbi években nem volt erre törvény, de most már a polgárőr térfigyelő kamerákat is felügyelhet. Ez nagy segítség lesz az önkormányzatoknak, hiszen nem kell plusz pénzt kifizetni azért, hogy egy őrző védő cég vagy a rendőrség végezze ezt, hanem ott vannak a polgárőrök aki el tudják végezni ezt a feladatot.

Én úgy gondolom és úgy összegezhető a nap, hogy eredményes évet zártunk és eredményesen határoztuk meg a 2012-es feladatokat. A polgárőrök is fel tudnak zárkózni azokhoz az elvárásokhoz, amit velünk szemben az együttműködő partnerek, a rendvédelmi szervek, az önkormányzatok, és ami a legfontosabb a lakosság támaszt, hogy megfeleljünk azoknak a lakossági igényeknek, amit a lakosság elvár annak érdekében, hogy egy-egy településen az emberek biztonságérzete javuljon.

Örömmel ismertük fel a közgyűlés elnökségében dr. Kökényesi Antal altábornagy, aki még vezérőrnagyként éveken át volt a B-A-Z Megye rendőrfőkapitánya. Jó volt hallani, hogy szívesen emlékszik vissza az itt töltött évekre és vigyázó szemeit azóta is megyénken tartja…

Az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese vagyok, az idei közgyűlésen választottak meg, ami február 25-én volt Budapesten. Nagyon örülök annak, hogy én képviseltem itt az Országos Polgárőr Szövetséget, egyrészt azért, mert kötődésem van a térséghez, vagy a megyékhez - nagyon szép időszakot töltöttem itt, amikor rendőrfőkapitány voltam - másrészt pedig azt kell, hogy mondjam, hogy elévülhetetlen érdemei vannak a megyének a polgárőrség kiteljesedésében, s részben már a megalakítások kapcsán is.

Az eredményeket látva, s összehasonlítva a különböző tevékenységi mutatókat látható, hogy az itteni Megyei Polgárőr Szövetség azért ma is élen jár a magyar polgárőrség tekintetében. Meggyőződésem, hogy az elmúlt évben is nagyszerű munkát végeztek, hagyományainak megfelelően 2011-ben is eredményesen és jól teljesített a Megyei Polgárőrség, minden nehézség ellenére.
Ami az új polgárőr törvényhez kötődően, az átállás kapcsán szükséges, én azt gondolom, hogy felkészültek arra, hogy ezek a változások rendben lecsengjenek és minden tagegyesület számára az átállás megtörténjen. Ebben nagyon jó partner a megyei szövetség vezetősége, akikre mindig számíthatnak.
Másrészt pedig azt gondolom, hogy a megye nagyon jól összefog, mind a média, mind a politikai vezetés, mind pedig a különböző hatóságok, szervezetek támogatják a polgárőrséget, ami feltétlen szükséges, hiszen ebben a megyében a gyönyörűsége mellet, a gazdagsága mellet nagyon sok szociális probléma van. Komolyan oda kell figyelni a közbiztonság állapotára és alakulására. Ezért nagyon jó, hogy itt voltak a rendőrkapitányok, akik egyrészt önmaguk is hallhatták, ami itt elhangzott, másrészt jelenlétükkel is érzékeltették, hogy rájuk lehet számítani és az együttműködés részükről is olyan fontos, mint a polgárőrség megítélése szerint fontos a velük való napi kapcsolat ápolása.

Gratulálok én is az elismeréshez a polgármester úrnak, ugyanis azért ez nem jellemző - bár van rá példa, de még több kellene - hogy polgármesterként a képviselő testület több más tagjával együtt részt vállal a polgárőrség munkájában. Ez nagyon szépen mutatja a személyes példamutatást. A kínokat és bajokat saját szemén keresztül is érzékeli, ami egy tevékenység kapcsán elkerülhetetlenül érkezik. Így joggal élvezheti azokat a sikereket, amiket közbiztonság erősítése kapcsán elért a város.

A mai napig is azt érzem és a hozzászólásomban is elmondtam, hogy számomra két dolog miatt nagyon fontos ez a megye, egyrészt itt vannak a legjobb rendőrök, és a legjobb polgárőrök. Azt kell mondanom, hogy nagyon nagyszerű emberek vannak ebben a megyében, akikre lehet számítani és akik nagyban hozzájárulnak, ahhoz hogy élhető életet élhessenek az állampolgárok.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.04.02./

 

    Baba- Mama Klub

 

               
                                                              

 


Krenyítzkiné Sárosi Krisztina

      

A Művelődés Háza és Könyvtárában 2012. március 29-én tartotta a Baba- Mama Klub a soron következő összejövetelét. Ezen alkalommal vendégünk volt, Lendvainé Szendrei Ágnes a Carolina Óvoda és Bölcsőde vezetője és Braun Jánosné a bölcsődei részleg vezetője - számolt be Krenyítzkiné Sárosi Krisztina

A kismamák tájékoztatást kaptak a Carolina Óvoda és Bölcsőde beiratkozási feltételeiről és a nevelési programjáról. Részletesen szó volt az óvodai csoportok nevelési céljairól is. A kismamák a tájékoztató után feltették kérdéseiket és jó hangulatú beszélgetés alakult ki a délelőtt folyamán.

A következő találkozó időpontja: 2012. április 26-án 10 óra. Téma: Anyák napi készülődés. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Törő Gábor
/2012.04.02./

 

    Első tavaszi győzelem a focipályán

 

               
                                                              

Áprilisra jellemző hűvös erősen szeles időben játszottuk következő bajnoki mérkőzésünket. Ez meglátszott a megszokottól kevesebb nézőszámon, amit okozott az utóbbi idők nyeretlensége is. Az ellenfél a tabellán előttünk álló Tuzsér gárdája volt, akiknek otthonában ősszel egyetlen góllal maradtunk alul. Most viszont mindenki érezte, hogy nyerni kell – küldte a tudósítást Koscsó István az STC Baráti Kör elnöke…
 

 


Koscsó István

 


Zsófi József

 


 

      

Nagy szerepe volt a kezdés előtti sorsolásnak, hogy ki játszik először a meglehetősen erős széllel szemben. A szerencse ezúttal nem mellettünk állt. Így az első negyvenöt percben a célunk az volt, hogy ne engedjük közel a kapuhoz az ellenfelet, hogy ne tudjanak lőni. Ezt sikerült teljesíteni, sőt még gólhelyzetünk is akadt. Már az első támadásunkkal kis híján góllal lephettük meg az ellenfelet Ablonczi Dániel bal oldali felfutásából. A 19. percben Zsófi Dávid lövése épp hogy csak fölé ment. A 39. percben újra Zsófi Dávid került helyzetbe. Aztán következett a várva várt második félidő, hogy a szél energiáját kihasználva előnyre tegyünk szert. Nagy akarással támadásba is lendültünk. Az 50. percben jött, a hideg zuhany. Egy kontratámadásból a vendégek kiugratták csatárukat, aki előtt már csak a kapusunk állt. Okosan át akarta ívelni felette a labdát, portásunk kézzel akadályozta meg, hogy gól legyen. A baj az volt, hogy mindezt a büntetőterületen kívül tette, amiért a bíró piros lappal „jutalmazta”. Egy pillanat alatt szertefoszlani látszottak reményeink. Tartalék kapusunk nem volt, ezért egy mezőnyjátékos az egykori gólkirályunk Pothurszky Roland állt be.
A 68. percben Ablonczi Dániel sarokrúgásából beadott labdáját a hosszúsarkon álló Terjék Zoltán továbbította a hálóba. 1:0
A zöld-fehérek eléggé nehezen viselték el, hogy a történtek után nem ők vezetnek.
A 83. percben már kettőre nőtt előnyünk Horváth Zsolt önzetlenül passzolt Ablonczi Dánielnek, aki a kapus felett átemelve növelte előnyünket. 2:0
„Hálából” a következő percben Horváth Zsoltot hátulról tekintélyt parancsolóan csúnyán felrúgták, ami a bírónál egy sárga lapot ért.
Mindenki a hármas sípszót várta már, mikor a bíró három perc hosszabbítást mutatott be. Ennek akkor még egyáltalán nem örültünk, de hamar beláttuk, hogy a bírónak volt igaza, hiszen a hosszabbítás második percében újra a hálóba juttattuk a játékszert. A felfutó Timkó Ádám a jobb helyzetben lévő Horváth Zsoltnak passzolt, aki beállította a végeredményt. 3:0

Zsófi József edzőnk véleménye a látottakról: Két rosszul sikerült hazai mérkőzés után Tuzsér csapatát fogattuk, akik közvetlenül előttünk állnak a tabellán. Ismert volt számunkra az ellenfél gyengélkedése. Rosszabbul kezdték a tavaszt, mint mi. Nagyobb gólarányú vereségeket szenvedtek. Mindent egy lapra feltéve, taktikát és játékmódot váltva, valamint felállási rendszert is változtatva szálltunk szembe velük. A 3-5-2-es alapfelállásunkat 4-4-2-re változtattuk a mai mérkőzésen, ami támadóbb felfogást kellett, hogy érvényesítsen a pályán. Sajnos az időjárás jelentősen befolyásolta az egész mérkőzést. Az első félidőt széllel szemben kezdte a csapat. Itt célunk és feladatunk az volt, hogy az óriási szél segítségét ki tudjuk bekelni az ellenféllel szemben, ami sikerül is. Volt két gyengécske helyzetünk is, de ezt nem sikerült gólra váltani. Az ellenfél is csak felívelésekkel veszélyeztette a kapunkat. A második félidőre úgy jöttünk ki, hogy még nagyobb elánnal esünk neki az ellenfélnek, hogy megszerezzük tavaszi első győzelmünket. Nagyon negatív fordulat következett be az ötvenedik percben. Kapusunk óriási hibát vétve a tizenhatoson kívül kézzel ért a labdához és ezért a kiállítás sorsára jutott. Kényszerű csere következett. Nem is volt tartalék kapusunk, hanem egy szükségkapussal oldottuk meg a kapu védését.
Ettől kezdve vissza vett a csapat és a kontra és a gyors támadásokat próbáltuk erőltetni. Azt el kell mondjam, hogy óriási fegyelemmel és lelkesedéssel játszottak tíz emberrel is a második félidőben. Nem csak a védekezésre álltunk be, hanem támadásokat is erőltettük, mert nyerni szerettünk volna. Egy szöglet utáni kavarodásból megtört a jég, mert betaláltunk az ellenfél kapujába. Ettől kezdve ideges lett az ellenfél játéka. Kapkodva lövöldözték fel a labdát és ebből nagyon sokat le tudtunk simítani, földre venni. Többet játszottunk, majd újabb gólt sikerült szerezni a friss erőket mozgató Horváth Zsolt révén. Ügyes labdát passzolt Ablonczi Dánielnek, aki be is talált. A kétgólos vezetés birtokában már magabiztos volt a csapat. Még a vége felé is esett egy nagyon önzetlen gól, Timkó Ádám felfutása után bepasszolta Horváth Zsoltnak, aki háromra növelte az előnyünket. Az egész mérkőzés tanulságos volt, mert minden csapat ellen nagy fegyelemmel kell játszani, hogy pontokat tudjunk szerezni. Ez kapusunk kivételével most sikerült. Derűlátóak vagyunk a következő fordulókat illetően, ahol majd Cigánddal, a csoport egyik legjobb csapatával találkozunk. Majd meglátjuk, hogy mi lesz.
Jók: az egész csapat, illetve ezek közül is kiemelkedett Ablonczi Dániel, Szabó Sándor, Kerékgyártó Csaba, Terjék Zoltán és Horváth Zsolt.
Gratulálunk! A legjobbnak járó pezsgőt a játékosok közösen fogyasztották el.
Nagyszombaton Cigándra látogatunk, nem kis fejtörést okozva az ottani szurkolóknak, hogy kinek is szurkoljanak. Igazi rangadó lesz, érdemes kirándulni arra a nem nagy távolságra.

Utánpótlásunk Putnokra utazott. Az U-19 hármat kapott, s egyet sem rúgott, még az U-17 kettő-kettes döntetlent ért el úgy, hogy a végén már csak heten voltak, ami mint tudjuk a minimális létszámot jelenti. Tudtam meg Kovács Gábortól. Erre a meglehetősen érdekes találkozóra majd a Sárospatak újság egyik számában visszatérünk. Hajrá Patak!

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

az STC Baráti Kör
/2012.04.01./

 

    Kontrasztkiállítás

 

               
                                                              

A Sárospataki Református Kollégium pedagógusai és diákjai az elmúlt három napban a Kontrasztkiállítás anyagát tekinthették meg Miskolcon a Felsővárosi Református Gyülekezet templomában. Ez egy olyan multimédiás kiállítás, amely a fiatalok és a családok életét érintő legfontosabb kérdéseket hozza felszínre, méghozzá kíméletlenül őszintén - küldte a tudósítást Csikó Szilvia, a Sárospataki Református Kollégium tanárnője...
 

 


 

      

A Kontrasztkiállítás anyagát a kisvárdai református ifjúság készítette, így sok más értéke mellett különlegessége, hogy a preventív tartalmú üzeneteket fiatalok készítették fiatalok számára. Eddig három helyszínen segítette a fiatalokat és a velük foglalkozó szakembereket, valamint a családokat ez a kiállítás, Kisvárdán csaknem 7000, Nyíregyházán 14.000, míg Debrecenben 20.000 volt a látogatók száma. Ezeknek a régióknak szinte valamennyi középiskolája részt vett a kiállításon és a hozzá tartozó felkészítő szemináriumon.

Hét témakört dolgoztak fel - ahogy a neve is mutatja - éles ellentétbe állítva ugyanazon témák fény- és árnyoldalait.. A tematikában helyet kaptak a példaképeket a családon belüli erőszakot, a házasságkötéseket és válásokat, a gyermekvállalást és az abortuszt, a szenvedélybetegségeket és a szabadságot, a hazaszeretetet és a kozmopolitizmust, az öngyilkosságot és az élet értelmét, valamint a megváltás csodáját érintő anyagok. A szobák közötti úton a következő témakört előkészítő fotókkal, fény és hanghatásokkal találkozhattak a látogatók. A legutolsó terem egy úgynevezett . „csendszoba” volt , ahol lehetőség van az elcsendesedésre, a látottak Isten előtti feldolgozására imádságban.

A projekt a Magyarországi Református Egyház és a Rendőrség közös együttműködésével valósult meg. A kiállítás rendhagyó, figyelemfelkeltő módon multimédiás eszközök egész sorát felhasználva nem csupán preventív üzenetet, hanem az evangélium üzenetét és a református keresztyén etikai állásfoglalást is közvetíti egész társadalmunkat érintő aktuális, égető kérdésekben A tárlat célja, hogy a klasszikus erkölcsi értékeket továbbítsa, valamint a szervezők megmutassák, a társadalom nem maradhat néma a fiatalokat és a családokat érintő problémákkal összefüggésben.

 


 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 


Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma
/2012.04.01./

 

    Nem tartják be a tűzgyújtási tilalmat!

 

               
                                                              

A tűzoltóság számára a száraz, csapadékmentes időjárás erőn felüli teljesítést követel meg az állománytól. 2012. március hónapban 30-ig, 185 nyílt területi tűzünk volt, ahol a szárazfű, gaz, bozótos, erdő, erdő aljnövényzeteinek tüzei több esetben áterjedtek különböző szőlőkbe, tölgyfa csemetésben, tehát telepített erdőkre, még épületekre is – adta a rendkívül kétségbeejtő tájékoztatást Barna Norbert tűzoltó parancsnok. Tájékoztatójából kiderül, hogy a lakosság nem tartja be a tűzgyújtási tilalmat, amivel sokmilliós károkat okoznak
 

 


Barna Norbert

      

Mindenképpen el kell mondanom, hogy a tűzesetek száma a tavalyihoz képest jelentősen növekedett, mondhatjuk, hogy a duplájára, a mi esetünkben a triplájára nőtt. Ez részben az időjárásnak köszönhető, az eső nélküli hetek következménye. Emellett viszont, amit mindenképpen meg kell említenünk, az emberi felelőtlenség, illetve a gondatlanság. Ezeknek a tüzeknek szinte 100%-át az emberek a magatartási problémája okozza.
Hiába adott ki egyrészt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyére tűzgyújtási tilalmat a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság javaslatára a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Erdészeti Szakigazgatási szerve - illetve ezt kiterjesztették országos szinten is - sajnos azt tapasztaljuk, hogy a tiltásra mondhatjuk azt. hogy fittyet hánynak az emberek és ahol tudnak, mindenféle száraz felületen tüzet okoznak.

Sajnos ezekben a tűzesetekben - 185 tűzesetről beszélünk - volt számos olyan eset, amikor átterjedt a tűz, nem csak más, értékes növényzetre, erdőre, ültetvényre, de víkendházakra, vagy használaton kívüli helyiségekre is, amiket sajnos nem lehetett a tűztől megmenteni.
Itt, Sárospatakon is volt egy olyan tűzeset a közelmúltban - március 27-én - amikor a gazról, illetve száraz fűről áterjedt a tűz egy 8*4 méteres épületre, ami leégett és lakhatatlanná vált.

Ez nagyon nagy igénybevétel a tűzoltóink számára, mondhatnám erőn felül teljesítenek, hiszen volt olyan nap, mikor 17-20 tűzesethez is kimentek. Úgy kell elképzelni, hogy egész nap úton vannak a fiúk, sokszor az étkezésre sincs idejük, mert az egyik káresettől mennek a másikhoz.

Olykor korábbi működési területünkön kívül is kell teljesítenünk, az Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség működési területen, mert már hozzájuk tartozunk. Például, tegnap is Miskolcra volt egy egységünk riasztva, ott volt egy tűzeset, amihez segítségnyújtást kért a Miskolci Tűzoltóság. Minden egységük kint van nekik is, de ez ugyanígy vonatkozik ránk is, ha nekünk nincsenek egységeinek, akkor ide jönnek segítséget nyújtani ők, vagy akár az encsi, vagy a szerencsi, tűzoltók. Például a Hercegkúton a múlt hét vasárnap, egy erdőterület égett. 10 hektáron gyulladt ki a fenyves, itt már koronatűzről kell beszélnünk, Nagyon nehezen tudtuk megállítani, ekkor mi kaptunk segítséget távolabbról is, itt voltak az önkéntes tűzoltó egyesülettől segíteni, a szerencsi kollegák és a nyíregyházi kollegák is. Kint voltak a Sárospataki Erdészeti Igazgatóság szakemberei, helyi vállalkozók munkagépekkel, nagyon nehéz volt megfékezni, hosszan tartó tűzeset volt. A kárérték - egy erdészeti munkatárs véleménye alapján - meghaladja a 15 millió forintot is.
Ez is egy olyan tűzeset volt, ami az emberi felelőtlenség következtében keletkezett. Valószínűleg az erdő alatti területről, egy szőlőrészről terjedt át a tűz a fenyvesre. Szándékosan gyújthatta meg valaki, hogy elégesse a száraz aljnövényzetet, ami aztán átterjedt nagy területre.

Amikor sok hektár területeken szárazfüvek égnek, illetve gaz és bozót ég, igazából ezek kár nélküli tűzesetek - nekünk a statisztikában így szerepelnek - amíg nem terjednek át házra, erdőre, stb. Viszont mégis nagyon károsak lehetnek ezek is, mert ha ilyenkor jön egy jelzés, ami tényleg káreset lenne, amikor tényleg igény lenne a tűzoltók beavatkozására, amikor tényleges veszélyt, akár életveszélyt, vagy balesetveszélyt, akkor késve tudnak csak odaérni.

Az állampolgárokkal szemben nyílván szemet szúr, mert sajnos ezt tudomásul kell venni, mert ez is azért van, mert más emberek gondatlanok, nem fog odaérkezni a tűzoltó egységek, ahol tényleg szükség lenne rájuk.
Egy ilyen eset történt Sátoraljaújhelyen is két hete, a Károlyi lakótelepen egy szelektív hulladékgyűjtőt meggyújtottak és 35-40 perc után tudott csak kimenni tűzoltóegység, mert mindenki nagyon messze volt. Ezért van még nagyobb jelentősége ezeknek a gondatlanságból okozott, látszólag káresemény nélküli tűzeseteknek is.

A tűzgyújtási tilalom arra vonatkozik, hogy az erdő területektől számított 200 méteren belül nem lehet tüzet gyújtani, még a kijelölt tűzrakó helyeken sem, valamint a vasút menti, illetve az út menti fásításokban sem szabad tüzet gyújtani! Viszont ezeknek a bizonyítási eljárása nagyon nehéz, így a tűzgyújtási tilalomnak nincs igazán visszatartó ereje. Azok a területek ugyanis, ahova kimegyünk szárazfüvet oltani, sok esetben olyan távolságra vannak és olyan nehéz ezeket megközelíteni, hogy aki okozta a tüzet, nincs már a helyszínen mire mi odaérünk, így személye megállapíthatatlan.
A közigazgatási eljárási törvény és a bizonyítási eljárás során nekünk ezt tényekkel teljes mértékben alá kellene támasztanunk, hogy ki okozta a tüzet. Szinte a tettenérés kell hozzá, vagy ha van tanú legalább 2-3 tanú kell hozzá, akik aláírják a jegyzőkönyvet.

Itt hívnám fel a figyelmét azoknak, akinek tölgyfacsemetés vagy nyárfacsemetésük van, vagy valamilyen erdőt telepítettek - pl. pályázati úton - rendben kell tartaniuk! Most a szárazfüves időszakban nagyon sok esetben áterjed a tűz ezekre a területekre is. Ezeknek az erdőknek tisztítása, rendben tartása az ő feladatuk. Sokszor tapasztaljuk azt, hogy, az ügyfél mondhatnám, egy kicsit orrol a tűzoltóságra, hogy miért nem értek ki időben, neki emiatt kárértéke keletkezett, megégett a több hektár területnyi telepített erdeje. Azért tudomásul kell venni, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzat alapján, illetve az erdészeti törvény alapján ezeket tisztán kell tartani.
Ha van egy szárazfű tűzesetünk, nem kellene, hogy a tűz áterjedjen ezekre a területekre, mert ha azt a tulajdonos tisztán tartja, s különböző védőszántásokkal körbeszántja, illetve a közte lévő területen a füvet nem engedi elburjánzani, a füvet magasra nőni, akkor nem lehetne, hogy áterjedjen egy kültéri tűz, arra a területre, ahol magát az erdőt telepítette.

Mindenesetre az állomány nagyon örülne már egy kiadós esőnek, az nekünk „megváltás” lenne. Tudjuk, hogy az egész országnak elkelne már az eső, de nekünk különösen nagy megkönnyebbülést okozna.

 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók >>>

Cziczer Katalin
/2012.04.01./

 

    Átadták az új egészségügyi centrumot

 

               
                                                              

Ha valaki végigsétál itt a Comenius utcán, azt látja, hogy a régi rendelő mellett egy gyönyörű szép, új épület nőtt ki a földből – kezdte köszöntőjét a Kistérségi Járóbeteg Központ megnyitóján, 2012. március 29-én Aros János polgármester…
 

 


Aros János

 

 


Keresztúri Ferencné

 


Dr. Hörcsik Richárd

 

      

Egy újabb beruházást zárhatunk le, aminek használatba vételével hamarosan megindulhat a gyógyító, megelőző munka. Az előttünk lévő épület nem csak nekünk, de gyermekeinknek és unokáinknak is nyújt majd egészségügyi ellátást. Régóta vágyunk erre az épületre, ami engem mindig az összefogásra fog emlékeztetni, arra az összefogásra, amelynek köszönhetően minden nehézségen túl tudtunk jutni.
Köszönet mindazoknak, akik részesei voltak ennek az összefogásnak, a döntéshozó előző Képviselő-testületnek, elsősorban Dr. Hörcsik Richardnak, Sárospatak akkori polgármesterének, Rostás Lászlónak, aki tervezte az épületet, Erdős Tamás projektvezető úrnak, Keresztúri Ferencné szakmai vezetőnek, az orvos társadalomnak, akik vigyázó szeme végig rajtunk volt, az építkezésen dolgozó szakembereknek és minden sárospataki lakosnak, akinek a bizalmát élvezte ez az építkezés és élveztük mi is.

A polgármester megemlékezett arról a munkásról is, aki még az építkezés kezdetén egy sajnálatos baleset során életét vesztette, majd így folytatta:

Ilyenkor azt szokták mondani, hogy minél kevesebb idelátogatót kívánok ennek az épületnek. Én nem mondom, hogy használjuk keveset, sőt azt mondom, hogy jöjjünk el minél többször, természetesen, ha lehet, akkor ne a betegségek miatt, hanem a nagyobb bajt megelőző szűrések, vizsgálatok miatt, amikre szintén lesz lehetőségünk.
Hölgyeim és Uraim kérem, vegyék birtokba városunk újabb büszkeségét, vigyázzunk rá közösen, hiszen ezt nem csak magunknak, hanem elsősorban a minket követő generációnak készítettük. Éles a különbség a két épület között, ez szemmel látható, már többen szóvá is tették. Ezért a holnapi Képviselő-testületi ülésen egy újabb pályázat benyújtásáról fogunk dönteni. Egy 25 millió forintos értékű pályázatról van szó, amelynek köszönhetően belülről és reményeink szerint talán egy kicsit kívülről is meg tudjuk újítani a régi épületet.
Hogy továbbra se unatkozzunk, hamarosan indulnak Sárospatakon a további fejlesztések. Az Esze Tamás Általános Iskola épületének az átalakítása, és hogy a környéket is egy kicsit rendbe tegyük a Művelődés Háza előtti térnek a rendbe tétele, burkolat cseréje és egybe nyitása a Tanítóképző udvarával. Ennek a projektnek része a régóta várva-várt piacfelújítás is.

Tisztelettel felkérem a jelenlegi egyházak képviselőit, hogy a ház megáldásában vegyenek részt.

Az áldás megtétele után Keresztúri Ferencné intézményvezető „szakmai” oldalról mutatta be az új épületet…
Ez a centrum több új szakrendelést is fog működtetni, ilyen szakrendelések, a traumatológia és a sebészet, ami csak heti egy napon működött, és most heti 5 nap fog működni és bővülni is fog. Továbbá bőrgyógyászat és urológia is fog működni az épületben. Az ortopédiát már bevezettük, az is ugyanitt fog működni, valamint a csecsemő és gyermek pulmonológia is.
Gyönyörű szép mozgásszervi centrumunk van, amihez tartozik egy nagyon szép medence, amit reméljük, hogy a betegek nagyon fognak szeretni. Az urológiához, illetve a gasztroenterológia szakrendeléshez műszeres vizsgálatokat is fognak végezni. Nagyon jó műszereket sikerült beszerezni, így reméljük, hogy a lakosság megelégedésére, ennek megfelelő ellátást fogunk nyújtani. Elindul az egynapos sebeszet, amire több beteg is vár. A nappali kórházi ellátás bevezetésén kívül egy otthoni szakápolást is elindítunk, hogy a beteget az otthonába el tudjuk látni.

Nagyon sok szakrendelésen van már orvosunk, egy két szakrendelés van - ilyen pl. a kardiológia - ahol még nem tudtuk dönteni. Több szakrendelésre 2-3 jelentkezőnk is van, reméljük, hogy nem lesz probléma, jó fogunk választani.

Egy betegbehívó rendszerünk is lesz, mert a betegellátáshoz nagyon fontos a gyorsaság, ezt az informatika adja. Reméljük, hogy ezzel a betegbehívó rendszerrel és ezzel az új informatikai rendszerrel gyorsítani tudjuk a rendelést, s nem kell sorszámot venni.

A Sárospataki Kistérségi Járóbeteg Ellátó Központ beruházás 85%-át Európai Uniós forrásokból biztosítottuk, és mintegy 160 millió forintot az önkormányzat a saját költségvetéséből tett hozzá – egészítette ki az elhangzottakat gazdasági adatokkal Dr.Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő…

Közel négy éves tervezői, kivitelezői munka eredménye ez, hogy elkészült az elmúlt 50 év legnagyobb egészségügyi beruházása ebben a városban, és ebben a kistérségben. Nemcsak a sárospataki, hanem a sárospataki kistérséghez tartozó több mint 10 település polgárainak - közel 25 ezer polgárnak - az egészségügyét fogja szolgálni. Én úgy hiszem, hogy ránk fért ennek az egészségügyi megújulás, hiszen a régi Egészségházat minden évben be akarta zárni az ÁNTSZ, olyan hiányosságokkal küszködött. Ezzel a beruházással most már 21. századi színvonalon nemcsak a járó beteg, hanem a sürgősségi beteg ellátást is biztosítani fogja, olyan új osztályok nyitásával, ami nemcsak a sürgősségi, hanem az egy napos műtéteket is el fogja látni. Ezzel nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy az itt lakó polgároknak az egészségügyi szolgáltatása minőségileg megváltozzon. Az új épületben lévő szolgáltatások már április hónapban elérhetővé válnak a betegek számára.

 


 


 


  


 


 


 


 


 

 


 


 

 
 

 

 


 


 

További fotók>>>                                  További fotók 2. >>>


Törő Gábor
/2012.03.31./