Archív
2014. április
 

Május 1-én nyit a Végardó Fürdő

 

               
    

Minden készen áll a Végardó Fürdőben arra, hogy holnap azaz május 1-én kinyithassanak, és tárt kapukkal fogadhassák a vendégeket – tudtuk meg Benkő Barnabás Zoltánnétól…
 

 


Benkő Barnabás Zoltánné

      

A sátras medence mellett két másik medence feltöltésével megkezdődik a nyári előszezon. Tavaly 210.000 főt látogatta meg a Végardó Fürdőt, ami kiemelkedően jó eredményt jelent.

„Maximálisan megtettünk mindent, hogy május 1-én a visszatérő és az új vendégeinket is fogadni tudjuk a fürdőbe. Minden készen áll arra, hogy a medencéket és a szálláshelyeket is – ahová már sokan bejelentkeztek - birtokba vegyék a látogatók. Reméljük, hogy jó időnk lesz, és a hosszú hétvégén megtelik a fürdőnk. Általában külföldi vendégek azok, akik először megtöltik a fürdő területét, legtöbben Szlovákiából és Lengyelországból érkeznek ilyenkor hozzánk.” – mondta Benkő Barnabás Zoltánné, a Végardó Fürdő igazgatója.

Sárospatak Város Önkormányzata ebben az évben is több fejlesztést kíván végrehajtani annak érdekében, hogy a látogatók minél jobban érezzék itt magukat és egyre többen vegyék igénybe a fürdő szolgáltatásait.

„Legutóbbi testületi ülésünkön hallgattuk meg a fürdő vezetőjének beszámolóját, és örömmel hallottuk, hogy azok az erőfeszítések amit tettünk a fürdő továbbfejlesztése érdekében, kezdenek beérni. Látható, hogy nőtt a bevétel, illetve a térség egyetlen olyan fürdője van itt Sárospatakon, amely nem hogy nullára tudott kijönni, hanem még nyereséget is tudott termelni, hiszen közel 100 millió forint volt tisztán a nyeresége a fürdőnknek. A fejlesztéseket továbbra is folytatjuk. Néhányat ezek közül a vendégek már az idei szezonban is láthatnak, használhatnak, a többit csak később.” - nyilatkozta Aros János.

A Végardó Fürdő jegyárai ebben az évben nem emelkednek. A korábbi kedvezményeket pedig igénybe lehet venni, azaz lakcím kártya felmutatása mellett például a felnőtt jegy árából a sátoraljaújhelyiek 20, még a sárospatakiak 50 %-os kedvezményt kapnak. Május 1-től a fürdő szolgáltatásait és medencéit reggel 8 és este 8 óra között vehetik igénybe a pihenni vágyók.
 


 


 

Hadobás Ingrid
/2014.04.30./
 

Fokozott ellenőrzések a hosszúhétvégén is

 

               
    

A húsvéti ünnepeket követően most a május elseje és országosan is a középiskolai ballagások adják az apropóját a négy napos hosszú hétvégének. Ennek jegyében ismét fokozott rendőri jelenléttel kell számolniuk azoknak, akik autóba ülnek, mert az Országos Rendőr-főkapitányság erre az időszakra is országos ellenőrzést rendelt el. Ennek nyomán a Sárospataki Rendőrkapitányság a városban, a 37-es főúton valamint a hozzá tartozó településeken tart ilyen jellegű akciókat - nyilatkozta Bacsó Tibor...
 

 


Bacsó Tibor

      

A normál rendőri szolgálaton túl lesznek még rendőr járőreink, akiknek az lesz a feladatuk, hogy ellenőrizzék a közlekedést, kiszűrjék azokat, akik ittasan közlekednek. A jó időre való tekintettel már számítunk arra is, hogy feltűnnek a motorkerékpárosok, segéd motorkerékpárosok. Őket is ellenőrizni fogjuk.

Országosan fokozottan fogják ellenőrizni a gyorshajtókat, így a területünkön is, illetve a megye több helyszínén is. Ebben az ellenőrzésben fogunk részt venni , és kérnénk minden állampolgárt, hogy tartsák be a közlekedési szabályokat! Továbbra is vonatkozik az, mint a józan húsvét akcióra, hogy az ittas közlekedést senkinek nem nézzük el!

Tapasztalataink azt mutatják, sokat számít a rendőri jelenlét, hisz az előző hétvégén sem következett be sérüléses baleset az illetékességi területünkön, valamint  folyamatosan ellenőrizve a közlekedést tapasztaltuk azt is, hogy ha mi jelen vagyunk akkor szemmel láthatóan csökken a gyorshajtók száma is.

A hosszú hétvégére jellemző lehet az is, hogy nem csak gépjárművel indulnak el a családok kirándulni, hanem kerékpárral is. Kérnénk a szülőket, hogy figyeljenek oda a gyermekeikre, a kerékpáros közlekedésre, illetve maguk a szülők is figyeljenek oda! Felhívom a figyelmet arra, hogy a kerékpárnak megfelelő műszaki állapotban kell lennie, lakott területen kívül éjszaka, és korlátozott látási viszonyok között pedig láthatósági mellényt kell viselni, valamint ki kell világítani vagy a kerékpárt, vagy a kerékpárost. Motorkerékpárokat is fokozottan fogjuk ellenőrizni, hiszen jó idő van, előkerülnek az eddig garázsban tartott segéd motorkerékpárok, illetve nagymotorkerékpárok is amelyekre ugyanúgy vonatkozik a KRESZ, mint minden más járműre.

 


 


 

Hadobás Ingrid
/2014.04.30./
 

Háziversenyen vettek részt a Betyár Lovastanya növendékei

 

               
    

Második háziversenyét rendezte meg hétvégén a bodrogkisfaludi Hátas Tanya, ahová a sárospataki Betyár Lovastanya növendékei is meghívást kaptak. Csodás környezetben és kiváló időjárási viszonyok mellett zajlott a családias hangulatú megmérettetés, a gyerekek elméleti és gyakorlati lovas tudásának bemutatásával.
 

 


 

      

A Betyár Lovastanya életében különleges nap volt a vasárnapi, hiszen hosszú ideje nem képviseltettük magunkat hasonló rendezvényen. Négy indulóval és két lóval érkeztünk a versenyre, ahol lovasaink, Bagosi Brigitta (8), Perényi Anna (10), Perényi Júlia (15) és Füsti-Molnár Emma (13) szép teljesítménnyel zárták a napot, amihez ezúton is gratulálunk! Felkészítőik Lívják Emília, Sipos Dorottya és Aros Dorina.

A verseny kezdete előtt Godzsák Nelli, a Hátas Tanya vezetője és a rendezvény szervezője, valamint Lívják Emília, a Betyár Lovastanya vezetője is hangsúlyozta a jövőbeni kapcsolattartás és együttműködés fontosságát, hiszen egy nagyszerű programsorozat vette kezdetét, melyhez reményeik szerint minél több lovarda csatlakozik majd, erősítve ezzel a térségben lévő lovas összetartást és új programok létrejöttét.
A versenyt követően a résztvevők egy közös ebéd alkalmával beszélték meg a napi élményeket és a verseny tapasztalatait.

A következő megmérettetés a „Vágtass velem” nevet viselő I. sárospataki háziverseny és lovas családi nap lesz, melyet május 25-én rendezünk a Betyár Lovastanyán. A díjlovas és díjugrató számok mellett családi ügyességi versenyre is nevezhetnek a részvevők és ahol természetesen a Hátas Tanya meghívott lovasai is bemutatják tudásukat.

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!
 


 


 

További fotók >>>
/2014.04.29./
 

XXI. KIDS Kupa Úszóverseny

 

               
    

A Kecskeméti Fürdő adott otthont a Katolikus Iskolák Diák Sportszövetsége által rendezett úszóverseny országos döntőjének. A rendezvényen 25 általános iskola és gimnázium mintegy 300 diákja vett részt. A Szent Erzsébet Katolikus Iskola 12 tanulót nevezett a versenyre, közülük legtöbben először úsztak 50 méteres medencében - küldte beszámolóját Balogh János...
 

 


Balogh János
 

      

A csodálatos uszoda, a verseny légköre és színvonala jótékony hatással volt teljesítményükre. Többen egyéni csúcsot úsztak. Balogh Lilla Ágnes bronzérmet szerzett, Klamancsek Péter két 5. helyezést ért el, de a többiek is becsülettel helytálltak. A verseny után egy rövid városnézésen is részt vettünk, majd egy közös fagyizás után indultunk haza pozitív élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodva.

Eredmények:
Gyorsúszás: Hardon Rita 9. hely, Darmos Alíz 14. hely, Butkai Evelin 17. hely, Klamancsek Péter 5. hely, Balogh Lilla Ágnes III. hely, Klamancsek György 8. hely, Soltész Tamás 13. hely

Mellúszás: Klamancsek Péter 5. hely, Pachman Dániel 12. hely, Klamancsek György 7. hely, Rajz Attila 12. hely

Hátúszás: Rák Orsolya 5. hely, Hardon Réka 8. hely, Szűcs Máté 15. hely

Minden versenyzőnknek gratulálunk!
 


 


 

További fotók >>>
/2014.04.29./
 

Újabb részletek a Óriás leszel Sárospataki Sportfesztiválról

 

               
    

2014. május 17-18-án és 23-24-25-én, a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola és a sárospataki sportegyesületek szervezésében kerül megrendezésre a IV. „Óriás leszel” MOGYI – SUSI – Sárospataki Sportfesztivál és Sportkonferencia. Cikkünkben megtalálható a részletes programleírás...
 

 


 

      

Nagy nap lesz Sárospatakon 2014. május 17-18. és 23-24-25-én, ugyanis ekkor rendezzük meg a IV. „Óriás Leszel” MOGYI – SUSI Sárospataki Sportfesztivált és Konferenciát!

Nagy szeretettel látjuk Önt/Önöket az öt napos rendezvényünkön, illetve városunkban!
A programokról röviden:
- 2014. május 17. (szombat) = „ÉLETMÓDVÁLTÓ” - Családi Fitnesz – Egészségnap és NATUR PIAC
- 2014. május 18. (vasárnap) = VII. MOGYI – SUSI NEMZETKÖZI SPORTTEHETSÉG GYERMEKFESZTIVÁL
- 2014. május 23. (péntek) = Országos „Óriás leszel” SPORTKONFERENCIA
- 2014. május 24. (szombat) = „SULISÁRKÁNYOK” – Sárospatak – Tokaj –Sátoraljaújhely városok közötti sárkányhajó valamint Nemzetközi Birkózó Verseny
- 2014. május 25. (vasárnap) = Vágtass velem!” I. SÁROSPATAKI LOVAS ÜGYESSÉGI VERSENY és LOVAS NAP valamint Kosárlabda Torna.

Tisztelettel és sportbaráti üdvözlettel:
Belicza János
A SUSI elnöke
+3670-4504260
spataksusi@gmail.com

Lívják Emília
főiskolai adjunktus
gyógytestnevelő tanár, kineziológus
+3630-9982528

Kordáné Györki Erika
testnevelő tanár
aerobic, személy edző
+3670-7715167

Meghívó >>>

Részletes programleírás >>>

Helyszínek >>>
 


 


 

Belicza János
/2014.04.29./
 

Tájékoztatás

 

               

 


 

      

Tájékoztatom Sárospatak város lakosságát, hogy a Zempléni Z.H.K. Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. 2014. május 1-jén (ünnepnap) csütörtökön, és 2014. május 2-án (munkaszüneti nap) pénteken a hulladékkezelési tevékenységét a már megszokott ütemterv alapján járat szerint végzi - tudatta Aros János...
 


 


 

/2014.04.28./
 

Digitális Pedagógus Díj 2014

 

               
    

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a digitális nemzedékkel és pedagógusokkal foglalkozó szakmai tanácskozás Budapesten az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán, melyen Csikó Szilvia, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának tanárnője Digitális Pedagógus Díjban részesült a Peregrinusok egykor és most - Életpálya-tervezés és tudásmenedzsment lehetőségei a középiskolás korosztály körében az IKT eszközök kreatív használatával című tematikus tervéért…
 

 


Csikó Szilvia

      

2014 április 26-án már harmadik alkalommal kerül megrendezésre a digitális nemzedékkel és pedagógusokkal foglalkozó szakmai tanácskozás Budapesten az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete, a Tempus Közalapítvány és az ELTE PPK Információs Társadalom Oktató és Kutatócsoport közös szervezésében.

Az elmúlt években számos szakmai diskurzus indult a digitális generációk oktatásának és nevelésének témaköréhez kapcsolódóan. A Digitális Pedagógus Konferencia egy olyan szakmai programsorozat, amely pedagógusok, oktatáskutatók, nevelésszociológusok, pszichológusok, szociális szakemberek, szülők és tanárok párbeszédére teremt lehetőséget, amely párbeszéd keretében azonosíthatják azokat a jelenségeket, amelyek az általunk tanított és nevelt generációra igazak. Ebben az évben több mint 260 érdeklődő vett részt személyesen.

A program délelőtti részében a plenáris elődadásokat a Tempus Közalapítvány Digitális Módszertárának Díjátadója követte, majd délután az IKT eszközök kreatív használata elnevezésű szekcióban lehetőség volt az elismerésben részesült pedagógusok digitális módszertani ötleteinek a bemutatására prezentációk formájában. A szakmai bizottság döntése értelmében idén Csikó Szilvia, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának tanárnője is Digitális Pedagógus Díjban részesült a Peregrinusok egykor és most -Életpálya-tervezés és tudásmenedzsment lehetőségei a középiskolás korosztály körében az IKT eszközök kreatív használatával című tematikus tervéért. A Tempus Közalapítvány Digitális Módszertára azoknak a pedagógiai tervezés és tanulásszervezés tárgykörébe tartozó dokumentumoknak, módszertani ötleteknek ad helyet, melyek a digitális nemzedék interaktív tanulását, tanítását segítik az IKT eszközök kreatív használatával, azok tanórai vagy tanórán kívüli alkalmazásával.

A felhívásra minden olyan közoktatásban dolgozó pedagógus vagy szakmai munkaközösség jelentkezését várták, akik számára fontos a digitális kultúra fejlesztése a pedagógiai szemléletváltás előmozdítása, tudásmegosztás, a közösségi tanulás és az egymástól való tanulás támogatása, a saját eredmények, jó gyakorlatok bemutatása. A feltöltött módszertani anyagokat szakértők értékelték, melyek közül a legjobbnak ítélt ötletek díjazták. A közoktatás módszertani megújulása érdekében idén a tudomány, a technológia, a mérnöktudomány és a matematika (STEM) területekhez kapcsolódóan beérkező legjobb módszertani ötleteket egy külön kategóriában értékelték. A felhívásra feltöltött dokumentumok közül előnyben részesül azok, amelyek korábban nem került publikálásra, széles körű iránymutató összegzést tartalmaztak, az adaptálhatóság szempontjából a kipróbálás és alkalmazás tapasztalatairól javaslatot tettek az alternatív felhasználás lehetőségeire, illetve nagyobb egységek (tematikus terv, projektterv) feldolgozását célozták.
 


 


 

/2014.04.28./
 

Józan Húsvét – a fokozott ellenőrzések eredményei

 

               

A Sárospataki Rendőrkapitányság is végrehajtotta a húsvéti hosszúhétvégén a Józan Húsvét nevezetű fokozott ellenőrzési akciót. Az eredményekről Bacsó Tibor, r.alezredes számolt be…
 

 


Bacsó Tibor

      

„A Sárospataki Rendőrkapitányság is végrehajtotta a húsvéti hosszúhétvégén a Józan Húsvét nevezetű fokozott ellenőrzési akciót, mely eredményesnek bizonyult. Összesen egy anyagi káros közlekedési baleset történt, az is a 37-es számú főúton, mely nem hozható összefüggésbe a húsvéti ünnepekkel.

Az ellenőrzések során rengeteg gépjárművezetővel szemben alkalmaztunk alkoholszondát. Ennek eredményeképp elmondható, hogy egy ittas gépjárművezetővel szemben intézkedtünk, valamint a húsvéti ünnepek alatt hat járművezetővel – kerékpárossal – szemben alkalmaztunk alkoholszondát, melyek pozitív jelzést adtak. A gépjárművezetők és az ittas kerékpárosok meg fogják kapni a kötelezően kiszabott büntetéseket.” – nyilatkozta Bacsó Tibor.

A rendőr alezredes korábban úgy nyilatkozott, húsvétkor általában megnő a forgalom az utakon. Idén sem volt ez másképp.

„Elmondható, hogy nagy forgalom volt a területünkön. Folyamatosan ellenőriztük a sebességet is, de nem volt kirívóan nagy sebességtúllépés ezen ünnepek alatt. A gépjárművezetők odafigyeltek, így csak néhány vezetővel szemben kellett intézkednünk sebességtúllépés miatt.”

Korábban arról is beszámoltunk, hogy nemsokára megszaporodnak a sebességmérések a Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területein. Bacsó Tibor szerint ez a hír visszatartó erővel bír, mert tudatosabban, lassabban hajtanak a vezetők, jobban odafigyelnek a sebességekre, és ez a balesetek számában is meglátszik.
 


 


 

Hadobás Ingrid
/2014.04.27./
 

Díjnyertes óvodás

 

               
    

Nagy örömünkre szolgál, hogy Csikó Márk a Manócska csoportunk óvodása II. helyezést ért el a Tappancs országos ovis kiadású folyóirat által kiírt „Mi így űztük el a telet…” című rajzpályázaton – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, a Carolina Óvoda és Bölcsőde vezetője...
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

Óvodásunk díjnyertes rajza – melyben az óvodai kiszebábégetést örökíti meg – megjelent a Tappancs ovi 149. számában. Az elismerő oklevél mellé 4 db értékes gyermekkönyvet tartalmazó könyvcsomagot is kapott.

Márkot az óvodában Bettenbuchné Dudás Marianna és Kőrösi Lajosné óvodapedagógusok segítik a rajzolásban már harmadik éve, otthon pedig édesanyjával végez sok-sok kreatív, kézműves tevékenységet. 2014. szeptemberétől Márk már az iskolában folytatja tehetsége kibontakoztatását.


Ezúton is gratulálunk Márknak és szüleinek is a tehetségért és az elért helyezésért!
 


 


 

/2014.04.26./
 

ÁVG-s olasz OKTV siker

 

               

A középiskolások szaktárgyi versenyeinek rangsorában rendíthetetlenül tartja elsőségét az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, a maga 3 fordulójával, központi szervezettségével, mért ismeretanyaga, elvárt készségei mélységével. Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium e megmérettetésen induló diákjainak szép eredményeiről az elmúlt években folyamatosan olvashattunk, az országos döntőbe jutások angol, földrajz, informatika, olasz területen jegyzettek - tudatta Dusicza Erika...
 

 


Dusicza Erika

      

Az idei tanévben többen érezhették magukat balszerencsésnek, hisz csupán egy-egy ponttal maradtak el az országos döntőbe kerüléstől. Közöttük volt Barati István, az Arany János Tehetséggondozó Program végzős diákja is, aki angol nyelvből a II. fordulóig jutott. Az olasz nyelvi megmérettetés már jobban sikerült számára, büszkén osztjuk meg a hírt, hogy István személyében bronzérmes OKTV-se van az ÁVG-nek.

A nyelvben való jártasságot nagyon magas szinten kéri a döntő versenyforduló: a televíziós műfajokra, műsortípusokra épülő videofelvételből minél több jól értelmezett információt nyerni, eredeti olasz újságcikk alapján dialógust folytatni, mindez sokszorosan meghaladja a gimnáziumi tananyagot.

Ennek megfelelni István kiváló képessége, nyelvtanulásban is megmutatkozó logikája, ismeretéhsége, ritka erős motiváltsága révén tudott. Együttműködése nyelvtanárával, Mózes Erika tanárnővel elismerésre méltó, egyenes ívű fejlődést hozott számára, hisz gimnáziumi évei kezdetén találkozott először az olasz nyelvvel, tavaly már az OKTV 6. helyezettje lett, idén a dobogó 3. fokára állhatott. Gratulálunk!


 


 

/2014.04.25./
 

A Humán Bizottság áprilisi ülése

 

               
    

Alapvetően a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság feladata a gazdasági társaságok működésének felügyelete Sárospatakon, ezúttal mégis, a Humán Bizottság is foglalkozott a Végardó Fürdőt üzemeltető PATAQUA Kft. beszámolójával és üzleti tervével. Szvitankó Tamás, a bizottság elnöke elmondta, országos szinten nyereséges a fürdő, mégis kis mértékben csökkent a látogatottsága. Ezt azzal indokolta, hogy az évek múlásával a látogatóközönség megváltozott, mások az igények, melyeket a fürdő vezetése az önkormányzattal közösen megpróbál megvalósítani…
 

 


Szvitankó Tamás

      

„Bizottságunk elé először került ilyen anyag, mint a fürdőről készült beszámoló, hisz az ilyen anyagok megvitatása mindig a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság feladatköre volt. Ebben az évben azért került hozzánk is ez a beszámoló, hogy ha bár nyereséges a Végardó Fürdő – országos szinten is – mégis a 2011-es évhez képest 2013-ban csökkent a fürdőt látogatók száma. Ennek az okait boncolgattuk. Megállapítottuk, hogy az évek múlásával a közönség megváltozott, már nem elég csak a fürdés, élményelemekre és programokra is vágynak a látogatók. Szerencsére ennek érdekébe városunk Önkormányzata már megtette a szükséges lépéseket. A fürdő vezetősége egyet értett a megállapításainkkal, így együtt tudunk tovább dolgozni azon, hogy még látogatottabb legyen a fürdőnk.” – mondta Szvitankó Tamás.

További napirendek között tárgyalták még a Zempléni Lovas Egyesület kérelmét is, akik már korábban benyújtották támogatási kérelmüket, hogy megrendezzék a Botkői csata elnevezésű programjukat.

„Másik fontosabb napirendünk a Zempléni Lovas Egyesület anyagi támogatási kérelme volt. Az egyesület vezetőinek álma, hogy egy országos attrakciót valósíthassanak meg, mely nem más, mint a Botkői csata. Ennek a költségvetése már elkészült. Az elképzelésekre már a tavalyi év során is tartalékoltunk pénzt, az idén erre pályázatot nyújtottunk be. Ha a pályázatunk sikeres lesz, akkor teljes mértékben abból tudjuk kifizetni a költségeket, de ha nem, akkor a tavaly félretett pénzhez nyúlunk hozzá, és támogatjuk a Botkői csata megvalósítását.”

A bizottság elnöke azt is elmondta, a Pedagógus nap közeledtével két díjat is ki fognak osztani, melyek a Comenius Emlékérem és Szabó Károly díj. A Comenius emlékérem azt a pedagógus illeti meg, aki több évtizeden keresztül kimagasló munkát végzett a város oktatásában. Évente három ilyen emlékérmet adnak át. Mind a Comenius Emlékéremre, mind pedig a Szabó Károly díjra sok ajánlás érkezett, ezek közül a Humán Bizottság kiválasztotta a személyeket, és pénteken javasolják majd a képviselő-testületnek elfogadásra.
 


 


 

További fotók >>>
Hadobás Ingrid
/2014.04.24./
 

Ingyenes lomtalanítás

 

               
    

Tisztelt Sárospataki Lakosok! Ingyenes lomtalanítás lesz május 10-én, szombaton! - hívta fel a figyelmet Aros János polgármester...
 

 


Aros János

      

FONTOS! A felesleges lomokat lehetőleg kötegelve, ill. az ömlesztett anyagokat zsákolva kérjük előkészíteni a szállításra!
A szállítandó anyagokat szíveskedjenek leghamarabb a szállítást megelőző este, vagy a szállítás napján a kora reggeli órákban, de legkésőbb de. 6 óráig az úttest széléhez kihelyezni! A későbbi időpontokban kitett hulladékokat a Zempléni Z.H.K. Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. nem szállítja el!

A lomtalanítás Apróhomok, Dorkó, Halászhomok, Kisgát dűlő, Páterhomok, Rózsás külterületekre is vonatkozik!

A lomtalanítás keretén belül a Z.H.K. Nonprofit Kft. elszállítja a lakásban, emberi tartózkodásra szolgáló más helyiségben felhalmozott szilárd hulladékot, nagyobb méretű berendezési tárgyakat, bútorokat, ágybetéteket, háztartási berendezéseket és készülékeket, rendeltetésszerű használatra már nem alkalmas egyéb használati tárgyakat, melyek az ingatlan használata során válnak feleslegessé és a rendszeres hulladékszállítás keretében méretüknél fogva nem szállíthatók el.

Figyelem! Építési törmeléket, zöld hulladékot és veszélyes hulladékot (pl. akkumulátor, elem, festékes doboz stb.) a közszolgáltató nem szállít el!

Amennyiben az adott napon az érintett területen kimaradnak területrészek, azt a következő járatnapon teljesíti a közszolgáltató.
 


 


 

/2014.04.24./
 

Az Egészségügyi és Szociális Bizottság áprilisi ülése  

 

               
    

Kilenc napirendi pont megtárgyalására ültek össze az Egészségügyi és Szociális Bizottság tagjai. Az ülésen sor került a tüzelőutalványok értékének megfelelő tüzifa szállítására vonatkozó pályázatok elbírálására, megtárgyalták a Sárospataki Gondozási Központ szakmai programjának módosítását valamint több javaslatot is megbeszéltek – mondta Oláh József
 

 


Oláh József

      

„Bizottságunk nyílt ülésen kilenc, zárt ülésen pedig három napirendi pontot tárgyalt. Az egyik kiemelendő pont, hogy a szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátásoknál módosítottuk az önkormányzati rendeletet úgy, hogy aki egy hónapnál hosszabb ideig kórházban tartózkodik méltányosságból a rendeletnek megfelelően 20000 forintot igényelhet Sárospatak városától.” – mondta a bizottság elnöke.

További napirendi pontok között megtárgyalták a korábban beérkezett, tüzifa szállítására vonatkozó pályázatokat is.

„Előző hónapban pályázatot írtunk ki a tüzelő utalványok értékének megfelelő tűzifa szállítására vonatkozóan. Most, a beérkezett pályázatokat bíráltuk el. Három pályázó jelentkezett, melyek közül ismételten a Tőrös BT. nyerte el ezt a fajta szolgáltatást önkormányzatunknál, úgy hogy velük fogunk leszerződni. A fűrészelt tüzifa ára 2200ft/mázsa, a hasított tüzifának pedig 2300ft/mázsában fogja tudni önkormányzatunk megvásárolni a szükséges tüzifákat az arra rászorultak részére. Akik támogatásban részesültek, azok számára a BT. fogja kiszállítani a tüzifát.”

A bizottság elnöke továbbá azt is elmondta, hogy ismételten kiírtak egy megüresedett első emeleti lakásra pályázatot, mely a Lavotta úton van.
 


 


 

További fotók >>>
Hadobás Ingrid
/2014.04.23./
 

A Pénzügyi és Gazdasági bizottság áprilisi ülése

 

               
    

Az április képviselő-testületi ülés előtt szokás szerint a bizottságok is összeültek. A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság összesen 24 napirendi pontot tárgyalt, melyek között beszámolót hallgathattak meg a PATAQUA Sárospataki Termálfürdő- és Campingfejlesztő Kft., a Patakhő Energiaszolgáltató Nonprofit Kft. és a Sárospataki Közszolgáltatási Nonprofit Kft. 2013. évi működéséről. További napirendi pontok között tárgyaltak a város Önkormányzatának 2013. évi költségvetésének végrehajtásáról és több beérkezett kérelemről is – nyilatkozta Hajdu Imre, a bizottság elnöke…
 

 


Hajdu Imre

      

Sárospatak évtizedek óta nem zárt olyan jó évet, mint tavaly. Mindez köszönhető az adósságátvállalásnak és a kormány támogatásának is. Hajdu Imre, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke elmondta, mindezeknek köszönhetően a város 100%-ban a fejlesztésekre összpontosíthat.

„A 2013-as év költségvetését is tárgyalta a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság. A rendszerváltás óta nem fordult elő olyan, hogy Sárospatak városa többlettel zárja a gazdálkodási évet. Tavaly ez szerencsére így történt, mégpedig a jelentős kormányzati segítségnek köszönhetően. Emiatt az előző évet már a fejlesztésekre koncentrálva tudtuk zárni. A fejlesztési tervek idén is tovább folytatódnak, melyek közül az egyik legfontosabb a belvárosi utcák, járdák és játszóterek felújítása, továbbá a Végardó Fürdő élményelemeinek fejlesztése. Ezzel kapcsolatban meghallgattuk a PATAQUA Kft. ügyvezetőjének beszámolóját is, aki a tavalyi év mérlegéről beszélt. Ezt a mérleget elfogadtuk. Ebben már szó esett arról is, hogy milyen új látványelemeket építünk és fejlesztünk a fürdő területén.”

A több beérkezett kérelem mellett beszámolókat is meghallgattak a bizottság tagjai.

Elfogadtuk továbbá még a Patakhő Kft., INNOVO-PATAK Kft. valamint a Sárospataki Közszolgáltatási Nonprofit Kft. mérlegeit is. Megállapítottuk, hogy a Patakhő Kft-nek és a Sárospataki Közszolgáltatási Nonprofit Kft-nek jót tett a tulajdonosváltás. Gazdálkodásuk stabil, kiszámítható, kintlévőségek csökkennek illetve a Közszolgáltatási Kft-nél a közétkeztetésbe egyre nagyobb számban csatlakoznak sárospataki lakosok.” – mondta a bizottság elnöke.
 


 


 

További fotók >>>
Hadobás Ingrid
/2014.04.23./
 

ÁVG-sek különdíja a Tudásfeltöltésben

 

               
 

A TudásFeltöltés 2.0 vetélkedő döntőjére 2014. április 11-én került sor Budapesten. Ahogy arról már hírt adtunk, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ), az OTP Fáy András Alapítvány valamint a Tudástársadalom Alapítvány együttműködésében meghirdetett versengésre 74 pályamű érkezett. Közülük került a verseny döntőjébe a közönségszavazatok alapján 10, a szakmai zsűri döntése alapján további 3 kisfilm. Örömünkre, közöttük volt az ÁVG-s csapatok munkája is - mondta Dusicza Erika..
 

 


Dusicza Erika

      

A csapatokra a döntőig egy újabb filmes feladat várt: másfél perces tudományos bemutatót kellett készíteniük alma és tükör felhasználásával. A zsűri véleménye egyöntetű volt a filmek láttán: a diákok nagyon kreatívak, hiszen 13 teljesen különböző filmes alkotás született. Az alma élettani hatásai és a tükör fizikája mellett megmutatták, hogyan lehet almatükröt készíteni, megismerhetővé tették a permutációt és az anamorf illúzió működési mechanizmusát.

A verseny sajátos bírálati rendszerében az első fordulóban szerzett pontokhoz adódtak a most gyűjtöttek. A diákok egymás munkáját is véleményezték, és minden produkció végén meghallgatták a zsűri szakmai értékelését. A zsűri tagjai voltak: Fábri György, az ELTE kommunikációs rektorhelyettese, Kőrösi András, vezető operatőr, Mészáros Péter, fizikus, a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ szakmai és módszertani vezetője, Paszternák András kémikus, az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának tudományos munkatársa.

Az ÁVG-sek döntőben bemutatott filmje a fizikai jelenségek mellett, figyelemreméltó filozófiájával is felkeltette az érdeklődést, s az ELTE Társadalomtudományi Kutatócsoportjának különdíjában részesült.

Az érdeklődők is megtekinthetik az alkotást a következő címen:
http://www.youtube.com/watch?v=JYDYBx3ZJes
 


 


 

/2014.04.23./
 

Kerek-réten, Szilvás-kúton

 

               
    

Tanösvény túrás csapatunk ezúttal Hercegkúttól északnyugatra a falu közigazgatási határában található Kerek-rétre látogatott el. A Mandulás mellett elhaladva átkeltünk a 37. sz. főúton és a Gombos-hegy és Hotyka-patak közötti földúton értük el Hercegkút határát. Balra a Gombos-hegyi Pincesor jellegzetes képe tárult elénk - kezdte beszámolóját a túráról Tóth Ferenc...
 

 


Tóth Ferenc

      

A falu főutcáján végigsétálva, a felvégtől északi irányban a focipálya és egy kicsiny tó után következett a Kerek-rét. Akácfák között megbújva, asztalok, padok és tűzrakóhely várja itt a turistákat. Éltünk mi is a lehetőséggel és szalonnát szúrtunk a nyársak végére. A zsíros kenyerek mellé hagyma, retek és csípős paprika is került az asztalra. A jóízű falatozás után eloltottuk a tüzet, és a 20-30 méterrel odébb található Szilváskútnál ontottuk szomjunkat hűs forrásvízzel. Ez a hely egyébként a Malomkő tanösvény pogánykúti kör egyik állomása.

Hazafelé menet a főutcai telkekkel párhuzamosan elterülő, a Tokaj Történelmi Borvidék Világörökség részét képező Kőporosi pincesort látogattuk meg, ahol az elmúlt évek szélsőséges időjárása miatt a pincék nagy része beszakadt. Szerencsére egy határon átnyúló Európai Uniós pályázat keretén belül itt is ( a Gombos-hegyi pincesort követően) megkezdődtek a felújítási munkálatok.

A pincesor megtekintése után hazafelé vettük az irányt, és kicsit fáradtan, de élményekkel tele, érkeztünk Sárospatakra.
 


 


 

További fotók >>>
/2014.04.22./
 

Búcsú az Olvasóktól - a korábbi szerkesztők búcsú cikke

 

               
    

Kedves Olvasóink! Valójában már nem helytálló ez a megszólítás, hiszen e hónap elején teljes egészében átadtuk utódunknak a Sárospatak Honlap szerkesztési feladatait - de ennyi idő után nehéz másképp írni – kezdte búcsúját Törő Gábor, a Honlap eddigi felelős szerkesztője…
 

 


Törő Gábor


Cziczer Katalin

      

Jómagam 15 éven át végeztem ezt a munkát, az első években önszorgalomból, hogy Sárospatak ne maradjon le más városoktól, akik már korábban megjelentek a világhálón.
Az élet most egy új feladatot adott, amire szintén nem lehetett nemet mondani.

Szerkesztőtársammal – és sok sárospataki, állatszerető emberrel együtt - úgy gondoltuk, Sárospatak nem engedheti meg magának, hogy a bajba került állatai segítség nélkül, az árok szélén pusztuljanak el, ugyanis aki eddig esetleg értük jött, az a sintér volt, hogy utolsó útjukra vigye őket.

Ma már a balesetet szenvedett, vagy legyengült, gazdátlan ebekért állatmentő megy Sárospatakon, és az állatorvoshoz szállítja őket, majd pedig szerető gondoskodásban lesz részük. Nagy örömünkre szolgál, hogy az állatvédelem kiépítésében az Önkormányzat, - valamint a lakosság és sok cég is – mindvégig partner volt, akikkel együtt értük el az elmúlt 4 és fél év alatt, hogy Sárospatak neve már igen jól cseng a magyar állatvédők világában.
Ezt már nem lehetett - időben és energiában - összeegyeztetni a szerkesztői munkával, ezért döntöttünk úgy szerkesztőtársammal Cziczer Katalinnal, hogy az utóbbit átengedjük a fiatalabb korosztálynak.

Még annyi teendőnk van, hogy megköszönjük Olvasóink érdeklődését és segítségét, hiszen az elmúlt évek alatt nagyon szép összmunka alakult ki, különösen az utóbbi években, amikor már látható volt, hogy az állatvédelem mellett egyre nehezebben tudjuk ellátni ezt a feladatot. Köszönjük továbbá a fenntartó Önkormányzat bizalmát, hogy ennyi éven keresztül ránk bízta ezt a munkát.

Élményekben nagyon gazdag évek vannak mögöttünk, hiszen ott voltunk minden rendezvényen, ahol gyönyörködhettünk - többek között - szép gyermekeink énekében, táncában is, és nagy örömet jelentett számunkra ezt mindenki számára közzé tenni. Ott voltunk a gáton is, és igyekeztünk minél frissebben tudósítani a vízzel való harc állásáról… Minden fontosabb eseményen jelen voltunk, ami olyan érzés volt, mintha mindig ott volna az ujjunk a VÁROS pulzusán...

Had emlékezzünk a közös szavazásokra, amikben mindig jók voltunk. Felhívásainkra mindig sokan reagáltak, Olvasóinkban soha sem csalódtunk. Így lett Sárospatak a legösszetartóbb települések egyike, a Tengerszem pedig az ország legszebb természeti látványossága. Szavazásaink „kézzel fogható” eredményei voltak a szép borkirálynők, de együtt dobbant a szívünk Olvasóinkkal a Székelyföld iránti segítőszándékban is. A most is tartó aláírásgyűjtésben még mindig messze elmarad Sárospatak mögött minden anyaországi település. Csak annyit tudunk mondani, hogy KÖSZÖNJÜK, de tudjuk, hogy Olvasóink ezért sokkal nagyobb elismerést érdemelnek!

Már hetek teltek el a Honlap munkálatai nélkül, amely idő alatt az életünk kiüresedett volna, ha nem volnának ott a megmentett állatok - akiknek mi vagyunk minden. Az ő sorsukról való gondoskodás egy másfajta kihívás. A magas szintű előadások, elegáns fogadások után egy fizikailag is nehéz munkát vállaltunk magunkra, viszont azokon segíteni, akik életveszélyben vannak és bíznak az emberekben, nagyon felemelő. Naponta életet menteni, visszaadni a reményt, az emberekbe vetett hitet - szintén csodálatos…

Ami nem változott, hogy ezzel a munkával is városunk jó hírét öregbítjük – ha jól végezzük…

A továbbiakban már csak Sárospatak állatvédelméről fogunk tudni beszámolni a Honlap „hasábjain” – amennyiben az új Szerkesztőség közlésre érdemesnek ítéli beküldött híreinket.
 


 


 

/2014.04.22./
 

15 óra sport az ÁVG-ben

 

               
    

2014. április 10-11-én hatodik alkalommal szervezte meg az Árpád Vezér Diáksport Egyesület a gimnázium falai között - az év programjai között népszerűségében messze kiemelkedő rendezvényt -, az ún. „15 ÓRA SPORT” programot - kezdte rövid beszámolóját a rendezvényről Kordáné Györki Erika...
 

 


Kordáné Györki Erika

      

Kora délután két életmódot formáló előadást hallgathattak diákok és tanárok.

Rendkívül figyelemre méltó és egyben szórakoztató előadást tartott Monspart Sarolta, tájfutó és sífutó olimpikonunk, aki - bár a mai középiskolásoktól távoli generáció tagja - lebilincselte hallgatóságát. Előadásában a mozgás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Bódi Tamás logikai gondolkodásunk fejlesztéséről tartott beszéde következett ezután, aki a sakk és egyéb játékok segítségével tartja elképzelhetőnek a gyermekek gondolkodásának innovációját.

Majd a mozgásé lett a főszerep. Először a tanárok és diákok élő sakkja mutatta meg Morphy a párizsi olasz operaházban játszott legendás játszmáját, majd még aktívabb mozgásformák következtek

3 helyszínen kezdődtek el a versengések: a csarnok, a műfű, az aula lelkes fiatalokkal volt teli.

Kosárlabda, lány-és fiú labdarúgás, majd kézilabda, röplabda és floorball, asztalitenisz, tollas, sakk voltak a versenyszámok, a forma: korosztályos versenyek, tanár-diák mérkőzések és tanár-önkormányzat megmérettetés.

Tanulóink 70 %-át mozgatta meg ez a sportesemény, kb. 400 diák töltötte el hasznosan az estét és az éjszakát.
Nagy örömünkre sok öregdiák is visszalátogat erre a rendezvényre, így nem csak sportolási, hanem találkozási lehetőség is volt ez az áprilisi éjszaka.
 


 


 

/2014.04.22./
 

Szaporodik a sebességmérések száma!

 

               
    

A Sárospataki Rendőrkapitányság a megyében több kapitánysággal együtt közösen használ egy sebességmérő készüléket. Ez azt jelenti, hogy április hónapban 12 napig, májustól pedig 10 napokat fogják ellenőrizni a közutakat. Bacsó Tibor r. alezredes elmondta, az ellenőrzések kiszámíthatatlan időpontokban lesznek…
 

 


Bacsó Tibor

      

A Sárospataki Rendőrkapitányság szeretne minél több gyorshajtót bemérni, ezzel megelőzve a közúti baleseteket. E cél megvalósítása érdekében, egyre többször és több helyen traffipaxokra lehet számítani.

„Feladatunk, hogy napi 15 órában ellenőrizzük a gyorshajtókat. Ez minimum 15 óra, ennél csak több lehet az ellenőrzés ideje. Leállításos sebességmérést alkalmazzunk, ami azt jelenti, hogy a sebességmérő készülék mellett, egy járőr is lesz, aki hogy ha gyorshajtót észlelünk, megállítja a személygépkocsit, és közli a vezetővel, hogy gyorsan hajtott, valamint hogy a megfelelő szankciót ki fogja szabni a járművezetővel szemben. Erre törekszünk, de ez nem törvényszerű. Ha a feladatok mást kívánnak meg, akkor nem a leállításos sebességmérést fogjuk alkalmazni, hanem az objektív sebességmérést, amikor is a járművezető akkor értesül a gyorshajtásról, amikor Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyéből, a közigazgatási csoporttól megkapja a kiszabott büntetési összeget.” – mondta Bacsó Tibor, valamint hozzátette legfőképpen a balesetveszélyes útszakaszokra koncentrálnak az ellenőrzések során.

„A legtöbb közlekedési balesetünk a 37-es számú főúton történik – itt a személyi sérüléses közlekedési balesetekre gondolok – így a sebességméréseinket is főleg a 37-es számú útra helyezzük ki. Az ellenőrzések 30-35%-ában itt leszünk, a többi időben Sárospatak, és a környező települések átmenő útjait figyeljük és ellenőrizzük. Igyekszünk majd úgy megválasztani a kitelepülések időpontjait, hogy a hónapnak ne mindig ugyan abban az időszakában legyen itt a mérőkészülék. Ezzel az a célunk, hogy az emberek felfogják azt, hogy jobban megéri odafigyelni a sebességhatárokra, mint felelőtlenül közlekedni. Mindezek ellenére elég sok bemérésünk történik.

Tapasztalataink azt mutatják, ha tudják az emberek hogy sebességmérő készülékekre számíthatnak helyenként, akkor jobban odafigyelnek. Ilyenkor nem csak az adott helyen csökken a járműforgalom sebessége, hanem Sárospatakon belül is.”

A közlekedésrendészeti alosztály-vezető azt is elmondta, most már a külföldi gyorshajtókra is jobban odafigyelnek. A 37-es számú főúton a külföldiekkel szemben egyfajta visszatartásos intézkedést alkalmaznak. Ennek jelentése, hogy ha a külföldi gépjárművezető hajt gyorsan, akkor megállítják, elveszik a forgalmi engedélyét, és amíg nem fizeti be a helyszíni bírságot, addig nem hagyhatja el az ország területét.
 


 


 

Hadobás Ingrid
/2014.04.21./
 

Angol nyelvi versenyen jártak a katolikus iskolások

 

               
    

Április 10-én az Oxford University Press által támogatott angol nyelvi versenyen jártak a Szent Erzsébet Katolikus Iskola 6. és 7. osztályos tanulói. Az Árpád-házi Szent Margit Általános Iskolában rendezett ’Bookworms’ (Könyvmoly) elnevezésű verseny célja elsősorban az olvasás népszerűsítése volt - kezdte beszámolóját a versenyről Kissné Murányi Andrea igazgatónő...
 

 


Kissné Murányi Andrea

      

A szervezők 20 csapat előzetes nevezését fogadták el. A változatos mezőnyben egri, miskolci, encsi, sátoraljaújhelyi és sárospataki diákok képviselték az intézményüket.

Minden csapatnak egy előre megadott angol nyelvű könyvet kellett elolvasnia, feldolgoznia, valamint a könyv tartalmát egy általuk készített poszterrel illusztrálni. A történettel kapcsolatos nyelvhelyességi feladatok megoldása után a csapattagok egy 5 perces angol nyelvű szóbeli prezentációval zárták a versenyt. A lelkes és szorgalmas felkészülés, valamint a kitűnő versenyzés szép eredményt hozott. Diákjaink sikeresen helytálltak a nyelvi tagozatos iskolák csapataival szemben is.

A Szent Erzsébet Katolikus Iskola két csapattal vett részt:
5-6. osztály
III. helyezett:
DreamWorks: Balogh Lilla, Hardon Réka, Babes Fruzsina (6.b)

7-8.osztály
Sport-lovers: Kardosi Karina, Molnár Enikő, Götz Martin (7.a)

Eredményeikhez gratulálunk, nyelvi tanulmányaikhoz további sok sikert kívánunk!
Felkészítő pedagógusok: Kecskeméthy Károly és Nagyné Deák Ilona
 


 


 

További fotók >>>
/2014.04.20./
 

ÁVG-s diák nemzetközi sportsikere

 

               

A horvátországi Samobor modern sportcsarnoka 14 ország 250 versenyzőjét fogadta 2014. március 15-én, hogy az itt rendezett nemzetközi versennyel a kyokushin karate ág súlyát, népszerűségét bizonyítsa. A karate világszervezetek - erős összefogással - azt a célt tűzték maguk elé, hogy bizonyítják, a karate méltó arra, hogy olimpiai sportággá váljon (a 2020-as Japán rendezte olimpia idejére remélik ezt elérni). Az egyéni siker vágya mellett ez a cél ösztönözte Fábrik Istvánt, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium végzős diákját is - küldte beszámolóját Dusicza Erika...
 

 


Dusicza Erika

      

A 12 éve karatézó, 8 éve küzdelmekben is megmutatkozó István évek óta magyar bajnokságok, diákolimpiák és nemzetközi versenyek legjobbjai között szerepel. Súlycsoportjában csak az elmúlt évben is arany-, ezüstérmeket szerzett, s ő lett a III. Tadashii Kupa legtechnikásabb felnőtt versenyzője is.

Részvétele a dalmáciai helyszínű versenyen fekete öves karatésként a felnőtt férfi „A” kategóriában, 80 kg-os súlycsoportban volt lehetséges, ahol a dobogó legfelső fokára állhatott.

István a Sátoraljaújhelyi Kyokushin Karate Sportegyesület versenyzője, ahol Orehovszki Zoltán korszerű edzéstechnikával irányítja a felkészülést. A heti háromszori karate edzés mellett – hónapokra előre felépítetten –, a naponta kétórás, erőnlétet, állóképességet növelő futó, erősítő, fitnesz edzés is István programjának része. Ám a fizikális megfeleléshez, a sportág technikai tudásához kapcsoltan nagy hangsúlyt kap a tevékenység harcművészeti jellegét erősítő lelki felkészülés, a meditáció is, mely ráhangolódást, hatékonyságot képes növelni alkalmazójában.

Határozottan állítható, István számára már életstílussá lett karatés sportolói volta, amellyel egy tudatosan felépített, reméljük, magasra ívelő sportkarriert épít.
Fontos azonban az is, hogy a civil életre, mérnöki tanulmányaira is pont ilyen tudatosan készül a gimnazista. Meggyőződése, hogy az iskolai életben is profitál a sportban tanultakból: célszerűen építi fel egy-egy napját, jó feladattudattal, hatékony időbeosztással, kitartóan dolgozik.

További sikereket kívánunk a sport világában és a felnőtt hétköznapokban is számára!
 


 


 

Hadobás Ingrid
/2014.04.19./
 

Fokozott ellenőrzés az ünnepek alatt

 

               
    

A húsvéti ünnepek idejére fokozott közúti ellenőrzést rendelt el az Országos Rendőr-főkapitányság. Ennek jegyében a Sárospataki Rendőrkapitányság a városban és az illetékességi területén is sebességméréssel és alkoholszondás ellenőrzéssel igyekszik kiszűrni a gyorshajtókat és az ittas vezetőket a közúti közlekedésből - tudatta Bacsó Tibor r. alezredes, közlekedésrendészeti alosztály-vezető...
 

 


Bacsó Tibor

      

"A húsvét közeledtével megfigyelhető, hogy az ország útjain megszaporodik a forgalom. Olyan járművezetők is előveszik a gépjárműveiket, akik ritkábban közlekednek, valamint ilyenkor az ünnepek alkalmával úgy érzik az emberek, hogy többet megengedhetnek maguknak. Ez nem igaz!

Megfigyelhető az is, hogy Húsvét alkalmával a balesetek száma is megnövekszik. Ennek megelőzése érdekében kiadták a „Józan Húsvét” nevezetű fokozott ellenőrzési akciót. Ezt az országos rendőrfőkapitány rendelte el, ebben az ellenőrzésben vesz részt a Sárospataki Rendőrkapitányság is.

Az ellenőrzés április 17-én indult, és egészen húsvét végéig tart. Ennek célja, hogy megelőzzük a közlekedési baleseteket, valamint a folyamatos ellenőrzése a közlekedésben résztvevőknek. Minden járművezetővel szemben, tehát nem csak gépjárművezetővel szemben, alkoholszondás ellenőrzést tartunk. Reméljük ennek következtében nem történik majd baleset az útjainkon.

Az ellenőrzés során a kapitányságunk minden technikai eszközt fel fog használni, ami rendelkezésére áll. Alkalmazni fogjuk az összes alkoholszondánkat, valamint kezelésünkben van egy sebességmérő készülék is, mellyel napi 15 órában ellenőrizni fogjuk a sebességet. Minden útra igyekszünk kimenni, főleg a 37-es utat fogjuk ellenőrizni, de Sárospatak átmenő útjait is. Nem engedünk el sem gyorshajtót, sem ittas vezetőt!

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a megyei átlaghoz képest a területünkön nem történt még az évben olyan közlekedési baleset, ahol ittas lett volna vagy az okozó, vagy a másik résztvevő. Ezt az eredményt meg is szeretnénk őrizni." - nyilatkozta Bacsó Tibor.

A Sárospataki Rendőrkapitányság most húsvétkor kiemelt feladatként kezeli az ittas személyek kiszűrését, valamint kéri a közúton közlekedőket, hogy ne csak ebben az időszakban, hanem húsvét után is fokozott figyelemmel közlekedjenek.
 


 


 

Hadobás Ingrid
/2014.04.18./
 

Gál Gyöngyi okleveles írásanalitikus előadása

 

               
    

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör Elnöksége az idén havonta két alkalommal szervez irodalmi, történelmi, helytörténeti, művészeti előadásokat, könyvbemutatókat, író-olvasó találkozókat. A közelmúltban vendégünk volt Gál Gyöngyi, okleveles írásanalitikus, a Comenius Főiskola tanára, aki fantasztikus, vetítettképes előadás keretében mutatta be az írásanalitika módszereit és felhasználási területeit - küldte beszámolóját Halász Magdolna, Olvasóköri elnök...
 

 


Halász Magdolna


Gál Gyöngyi

      

Megtudhattuk, hogy az írásanalitika a személyiség megismerésével foglalkozik a kézírás vizsgálatán keresztül. A grafológiából nőtt ki, felhasználta annak eredményeit, de szemléletében, módszereiben és eszközeiben továbbfejlesztette azt.

Az írásból megállapíthatók különböző pszichikus sajátosságok: az önmagához való viszonyulás, a szociális viselkedés, a társadalmi normákhoz, értékekhez való viszonyulás, a személyiség érettségét leíró sajátosságok, a teljesítmény létrehozásához szükséges vonások. Az egyéni írás nyolc éves korban kezd kialakulni, harmincöt és hatvan év között már nincs jelentős változás, hacsak nem történik olyan esemény, amely pszichésen hat az egyénre. Az íráselemzés vizsgálati módszerei közül a funkciókockát és a rezonometriát részletesebben ismerhettük meg. A funkciókockával a betűk formája alapján a vizsgált személy viselkedésére, a rezonometria segítségével pedig a méretek által a tudatalatti működésére lehet következtetni.

Számos érdekességet is megtudhattunk az írással kapcsolatban. Az a-betű formája a személyiség és az általa végzett munka viszonyát jelzi, a g- betű alakisága a nővé, férfivá válást mutatja meg. Az sz-betű elemeinek kapcsolása jelzi, hogy egyedül vagy csoportban szeret tevékenykedni. A vezetéknév írása a munkát, a keresztnév a magánéletet jeleníti meg. A témájában is különleges előadás híres emberek: Lehár Ferenc, Franz fon Suppé, Papp László aláírásának megismerésével, majd kötetlen beszélgetéssel zárult.

Nagy tisztelettel, hálásan köszönjük Gál Gyöngyi nagyon értékes, fantasztikus, színvonalas tájékoztatását. A tudományos munkájához további sikert, elismerést kívánunk.
Az ókori görög kultúra híres jósdahelye volt Delphoi. Napjainkban is aktuális az egyik gondolatuk:” Ismerd meg önmagad,és tudni fogod a sorsod.”


 


 

/2014.04.17./
 

Újabb szakaszához érkezett a Sárospataki Bazilika felújítása

 

               
    

Újabb szakaszához érkezett a Sárospataki Bazilika felújítása. A 2014. december 31-ig megújuló Bazilikán az előkészítések után 2014. január végén megkezdődtek a külső homlokzat, valamint a tetőzet felújítási munkálatai. A kivitelezést nyílt közbeszerzési eljárás után a miskolci Középület és Lakásépítő Zrt. végzi, majd megkezdték az építési munkálatokat...
 

 

      

A felújítás magában foglalja a tető és a torony héjazatának cseréjét, az erősen megkopott kövek restaurálást és a Bazilika külső vakolását. Megújul a templom külső környezet is. A pályázatnak köszönhetően turisztikai célú fejlesztések is sorra kerülnek.

Megújul a XVIII. századi barokk orgona. Az oratórium magasításával létrejövő térben harangjáték lesz elhelyezve, amely alkalmas lesz önálló koncertek megrendezésére is.

A déli torony bejárata fölött Szent Erzsébet életének egy eseményét, a „Tűz csodáját” ábrázoló színes üvegablak fogadja majd az ide látogatókat. A nyugati, harangtorony látogathatóvá tételével, az ott elhelyezésre kerülő távcsövekkel a Zemplén szépséges hegyeiben gyönyörködhetünk majd.


 


 

További fotók >>>
/2014.04.16./
 

Húsvéti játszóház a Carolina Óvoda és Bölcsődében

 

               
    

A tavaszi időszak egyik záró rendezvényéhez érkeztünk 2014. április 12-én, szombaton délután a Carolina Óvoda és Bölcsődében – nyilatkozta Lendvainé Szendrei Ágnes, az intézmény vezetője...
 

 


Lendvainé Szendrei Ágnes

      

Március, április hónapban 3 hétvégén hívtuk és vártuk intézményünkbe a leendő és a jelenlegi óvodás ill. bölcsődés gyermekeket. Szívesen mutattuk be az új érdeklődőknek a korszerű épületünket, köztük a hatalmas tornaszobát a változatos tornaszereinkkel, valamint az egyedi különlegességünket, a Sószobát. Ezeken kívül a gyerekek változatos tevékenységekbe – barkácsolás, építés, festés – kapcsolódhattak be.

Játszóházunk alkalmával különleges húsvéti díszeket, tojásokat lehetett kapni, amelyeket a gyerekek szülei, nagyszülei készítettek. Nagy érdeklődés övezte a tojásberzselést, a tojástartó- és a „húsvéti csibe” készítését is.

A délután záróeseménye, az óvodapedagógusok által előadott „A húsvéti tojás” című mesejáték hatalmas sikert aratott.

A közelgő húsvéti ünnepekre az intézmény valamennyi kisgyermeke és dolgozója nevében az alábbi verssel kívánunk kellemes ünnepeket:
„Tapsifüles nyuszikának
Nagyon sok a dolga,
Piros tojást, hímes tojást
Szerteszéjjel hordja.
Hordjad, hordjad kis nyuszikám,
Kéket is, tarkát is.
Nekem is van egy kosaram
Belefér még száz is.”
 


 


 

További fotók >>>
/2014.04.16./
 

Már beérett az első termés a Kommunális Szervezet fóliasátrában

 

               
    

350 db fejes salátát és ugyan ennyi hónapos retket már szedtek a START munkaprogramban dolgozók. Így az már el is jutott a közétkeztetés szereplőihez. A fóliasátrat tavaly nyáron állíttatta az önkormányzat - mondta Ágoston András, a Kommunális Szervezet szakmai vezetője...
 

 


Ágoston András


Aros János
 

      

„Az elmúlt évben a START munkaprogramon belül sikerült egy fóliasátor megépítését elnyernünk. Ez egy duplafalú sátor, 440m2.

Hidegfóliás, intenzív növénytermesztést végzünk benne. Alig egy hete szedtük ki az első terméseket és adtuk le a Sárospataki Közszolgáltatási Nonprofit Kft. Makkhetes Étteremnek. 350 db saláta került kiszedésre, mely saláták súlya átlagosan fél kiló. A hónapos retekből is nemrégiben takarítottuk be az első terméseket, abból is 350 db-ot adtunk le a konyhára.

A fóliasátornak óriási előnye, hogy a külső hőmérséklethez képest mintegy 5-6 fokos plusz hőmérsékletet tud biztosítani, és még így fűtés nélkül is sikeresen elő tudjuk állítani a START munkaprogramban a szükséges palántákat, és azok nevelését is megtudjuk oldani. Szabadföldi zöldségtermesztésben paprika, paradicsom, karalábé, ezt követően az éves programunkban szereplő és beillesztett káposzta félék magvetése és nevelése következik, majd karfiol, karalábé, kelkáposzta, káposzta. A sátor óriási előnye, hogy itt helyben, olcsó és biztonságos körülmények között tudjuk előállítani ezeket a palántákat.” – mondta Ágoston András.

Aros János polgármester elmondta, örömmel vették tudomásul, hogy a megyében Sárospatakon csökkent a legnagyobb mértékben a regisztrált álláskeresők száma – többek között a START munkaprogramnak köszönhetően is.

„Ahogy tavaly év végén bejelentettem, örömmel hallottuk a megyei munkaügyi központ vezetőinek azt a tájékoztatását, amelyből kiderült, hogy Sárospatakon a legkedvezőbbek az adatok abban a tekintetben, hogy a regisztrált álláskeresők száma itt csökkent a legnagyobb mértékben. Tudatosan végeztük ezt a tevékenységet, és ez két dolognak köszönhető. Egyrészt az elmúlt 4 év fejlesztései - elsősorban Európai Uniós fejlesztések -, beruházások következtében a kis, és közepes vállalkozások által teremtett munkahelyeknek, másrészt az önkormányzat, és az önkormányzat intézményei által foglalkoztatott közcélú munkásoknak, vagy éppen a START munka programosoknak.

Ezt a programot igyekeztünk maximálisan kihasználni oly mértékben, hogy az első években 80-120 főt foglalkoztattunk, a tavalyi évben már 250 fő volt az, akit foglalkoztattunk különböző projektekben, és idén már a 300 főt is meghaladja azoknak a foglalkoztatottaknak a száma, akikkel elsősorban értékteremtő munkát kívánunk végezni. Az ő kezük munkája látszik a felújított homlokzatokon, a megtisztított bel- és külterületi árkokon, vagy éppen a betonelemgyártó gépnél.

Most érkeztünk el a mezőgazdasági projekthez. A mezőgazdasági közfoglalkoztatás START munka keretében tavaly egy fóliasátrat pályáztunk meg a Kommunális Szervezetnek az udvarán. A pozitívum a programban - hogy nem csak a mezőgazdasági elemben, hanem a többi részénél is - hogy nem csak a munkabért, hanem az ehhez szükséges eszközöket, teherautókat, traktorokat, utánfutókat, betonelemgyártó gépet is meg tudjuk pályáztatni.

Több, mint 100 millió forint értékű berendezést pályáztunk már meg a mögöttünk lévő 4 évben. A mezőgazdasági munkaprojekt keretén belül építettünk egy fóliasátrat, ehhez kiépítettük a szükséges infrastruktúrát, és most már látni lehet benne, hogy az itt dolgozó START munkaprogramosok milyen termékeket tudnak előállítani. A fóliasátor mellett tavaly egy uborka földet is kialakítottunk Kispatak városrészen, és az itt termelt termékeket elsősorban a saját konyhánkon használjuk föl, a maradékot pedig értékesítjük pataki üzleteknek, illetve magánszemélyeknek.” – mondta a programról és a fóliasátorról Aros János polgármester.
 


 


 

Hadobás Ingrid
/2014.04.15./
 

Adósságkonszolidáció

 

               

Nagy örömmel fogadtuk, hogy dr. Hörcsik Richárd képviselő úr személyesen hozta el azt a bizonyságlevelet, amely arról tájékoztat minket, hogy 2014 márciusában Sárospatakot 3 milliárd 287 millió forint adósságból váltotta ki a Kormány - kezdte nyilatkozatát Aros János polgármester...
 

 


Aros János
 

      

Sárospatak Város Önkormányzatának legutóbbi testületi ülésén Sikora Attila alpolgármester vehette át azt a bizonyságlevelet, amely igazolja, hogy a város adósságát, több mint 3 milliárd forintot, átvállalta a Kormány. Ez az összeg alapvetően a kötvénykibocsátás és az önkormányzati feladatok alulfinanszírozása miatt alakult ki. Mivel akkor a város polgármestere más hivatali elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a testületi ülésen, így később nyilatkozott a bizonyságlevélről és annak tartalmáról.

„Nagy örömmel fogadtuk, hogy Dr. Hörcsik Richárd képviselő úr személyesen hozta el azt a bizonyságlevelet, amely arról tájékoztat minket, hogy 2014 márciusában Sárospatakot 3 milliárd 287 millió forint adósságból váltotta ki a Kormány.

Mindenki számára ismert, hogy 2010 előtt az önkormányzatok drámai mértékben eladósodtak, hiszen azokhoz az Uniós pályázatokhoz, fejlesztésekhez, sőt a működéshez is kevés volt az állami támogatás, amelyekhez az önrészt legalább 20-30%-ot az önkormányzatoknak hozzá kellett tennie.

2010-ben amikor kormányváltás volt, akkor már szó volt róla, hogy az önkormányzatok konszolidációban fognak részesülni. Sárospatak esetében ez két körben zajlott le. Első körben 2 milliárd forintot vállalt át az állam, és most a második körben pedig a megmaradt adósságot. Ez nem csak azért jó, mert a teljes adósságtól szabadult meg az önkormányzat, hanem ez évente közel 200 millió forint kamatterhet is jelentett, és ha ehhez hozzáveszünk más kötelező kiadásokat akkor ez már kigazdálkodhatatlan volt számunkra.

Sárospatakon ez a 2 milliárd forint volt annak a fejlesztésnek az alapja, amelyet 2010-ben elkezdtünk, és mára már látványos eredménye van, hiszen mindenki láthatja a fürdő, a piac és a főtér felújítását, az oktatási intézményeink és homlokzat felújításokat, temető kerítést, és még sok más beruházást, amelyek következtében végre Sárospatakon is megmozdult valami. Köszönet ezért a Kormánynak és Dr. Hörcsik Richárd képviselő úrnak, aki végig lobbizott Sárospatak érdekében is, és így sikerült a mögöttünk lévő 4 évben rendbe tenni a város költségvetését.” - mondta Aros János.

A polgármester hozzátette, az adósságátvállalásnak köszönhetően most már hozzákezdhetnek további fejlesztésekhez is, hiszen most ebben az évben először fordult elő, hogy nem hogy nullára hozták ki a költségvetést, hanem plusz 150 millió fejlesztési forrást is félre tudtak tenni. Szerencsére, az elmúlt három hónapban további kedvező hírek is érkeztek, amelyekből kiderült, ebben az évben nagyon látványos fejlődés kezdődik meg Sárospatakon.
 


 


 

Hadobás Ingrid
/2014.04.13./
 

Író-olvasó találkozó Karafiáth Orsolyával

 

               
    

Író-olvasó találkozó keretében ismerkedhettünk meg Karafiáth Orsolyával A Művelődés Háza és Könyvtára pódiumtermében. Vendégünk egy igazi ezerarcú nő, mind a megjelenését, mind a tevékenységét illetően. Foglalkozását tekintve költő, író, újságíró, énekesnő, kipróbálta a performansz, és a stand-up comedy világát is - kezdte beszámolóját Kövér Sándorné, a könyvtár vezetője...
 

 


Kövér Sándorné
 

      

A személyes történetekből kibontakozott az alkotó ember képe. Az első kötete 21 évesen jelent meg. Elsősorban szerelmes verseit gyűjtötte csokorba. Saját bevallása szerint ezt a fiatal Karafiáth Orsolyát a derű és a naivitás jellemezte. Eredetileg zenésznek készült, innen ered vonzódása a rímekhez. Megragadta a versek zeneisége, így jutott el a dalszövegek írásához.

Mindhárom verses kötetéből felolvasott néhány verset, és azt is megtudhattuk, hogy kedvence a Cafe X című kötete, amelyet a „zenei hatások verses inkarnációjának” tekint.

A prózára áttérve elmondta, hogy első regényének (A Maffia-klub) sárospataki vonatkozása is van: a történet férfi főhőse a pataki főiskola hallgatója volt a regényben és a valóságban is.

A találkozó végén megnéztünk egy kisfilmet, amit a Kicsi Lili című regénye ihletett. A film különlegessége, hogy minden szerepet az írónő maga játszik.

Végezetül az író válaszolt a közönség kérdéseire is.

Legújabb kötete (A házikedvenc) a napokban megérkezett könyvtárunkba, már kölcsönözhető a többi Karafiáth-regénnyel együtt.
A rendezvény a Nemzeti Kulturális alap támogatásával valósult meg.
 


 


 

További fotók >>>
/2014.04.12./
 

XI. Zempléni Nyári Tárlat

 

               
    

Szerencs, Tokaj, Sárospatak és Sátoraljaújhely városok önkormányzatai 2014. évben ismét megrendezik a Zempléni Nyári Tárlat elnevezésű képzőművészeti kiállítást. Idén 11. alkalommal mutatkozhatnak be a zempléni alkotóművészek – ezúttal a szerencsi Rákóczi-vár történelmi falai között...
 

 


 

      

Pályázók köre:
Zempléni és Zemplénhez kötődő alkotóművészek.

Beadható alkotások száma / technikája:
Beadható alkotások száma legfeljebb három, azaz 3 db.
Méret és technikai megkötés nincs.

Jelentkezés módja:
A Zempléni Nyári Tárlatra jelentkezni a műalkotások és a kitöltött jelentkezési lap leadásával lehet.

Az alkotások beadásának helyszínei:
Sárospatak - A Művelődés Háza és Könyvtára
3950 Sárospatak, Eötvös út 6. Tel: (47) 311-811, info@amuvelodeshaza.hu

Sátoraljaújhely - Kossuth Lajos Művelődési Központ
3980 Sátoraljaújhely, Táncsics tér 3. 3980. Tel. (47) 321-727, kossuthmk@gmail.com. Leadás: munkanapokon 9-16 óráig.

Szerencs - Szerencsi Művelődési Központ
3900 Szerencs, Huszárvár út 11. Tel: 06-20-254-28-27, e-mail: szerencsiamk@gmail.com

Tokaj - Kulturális és Konferencia Központ
3910 Tokaj, Mosolygó J. út 6. Tel: (47) 352-003, mh@tokaj.hu

Beadási határidő:
2014. május 31
-ig a fenti helyszínek bármelyikén

XI. Zempléni Nyári Tárlat - felhívás >>>

XI. Zempléni Nyári Tárlat - jelentkezési lap >>>
 


 


 

/2014.04.12./
 

Európai Parlamenti választási tájékoztató

 

               

Áder János köztársasági elnök 2014. május 25. napjára tűzte ki az Európai Parlament tagjainak 2014. évi választását. A választáshoz kapcsolódó fontosabb határidőkről dr. Vitányi Eszter, a helyi választási iroda vezetője...
 

 


dr. Vitányi Eszter

      

A választáshoz kapcsolódó fontosabb határidők a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (továbbiakban új Ve.) alapján a következők:

− A választópolgárt, aki legkésőbb 2014. március 28-án a szavazóköri névjegyzékben szerepel, a Nemzeti Választási Iroda erről értesítő megküldésével – 2014. április 07. napjáig - értesíti. (Ve. 115.§ (1)-(2). bekezdés)

− Amennyiben a választópolgár 2014. március 28-át követően kerül a település szavazóköri névjegyzékébe, erről a Helyi Választási Iroda értesíti. (Ve. 116.§ (1) bekezdés)

A külképviseleti névjegyzékbe való felvételre irányuló kérelemnek, a Helyi Választási Irodához legkésőbb 2014. május 17-én 16.00 óráig meg kell érkeznie. (Ve. 259.§ (2) bekezdés)

A korábbiakban igazolással szavazók az új Ve. szerint átjelentkezéssel élhetnek választójogukkal. Az átjelentkezésre, az átjelentkezés módosítására vagy visszavonására irányuló kérelemnek legkésőbb 2014. május 23-án 16.00 óráig kell megérkeznie ahhoz a Helyi Választási Irodához, ahol a választópolgár a névjegyzéken szerepel. A kérelmet személyesen, vagy meghatalmazott útján, vagy ajánlott levélben lehet benyújtani. (Ve. 250.§ (2) és (5) bekezdés)

− A választópolgár mozgóurna iránti kérelmének legkésőbb 2014. május 23-án 16.00 óráig kell megérkeznie ahhoz a választási irodához, amelynek a szavazóköri névjegyzékében szerepel, vagy 2014. május 25-én, legkésőbb 15.00 óráig kell megérkeznie a szavazatszámláló bizottsághoz.

A szavazóhelyiségben szavazni 2014. május 25-én 6.00 órától 19.00 óráig lehet. (Ve. 169.§)

− A választási kampány 2014. április 5-től 2014. május 25-én 19.00 óráig tart. (Ve. 139.§)

2014. május 25-én a szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló bejáratától számított 150 m-es távolságon belül – közterületen – választási kampánytevékenység nem folytatható (Ve. 143.§), a fenti napon választási gyűlés nem tartható (Ve. 145.§ (1) bekezdés), politikai reklámot nem lehet közzétenni (Ve. 147. § (4a) bekezdés), közvélemény-kutatást végző személy a szavazóhelyiség helye szerinti épületbe nem léphet be. (Ve. 150.§)

dr. Vitányi Eszter sk.
HVI Vezető
 


 


 

/2014.04.11./
 

Márciusi SUSI-hírek

 

               
    

A márciusi összefoglalóból kiderül, hogyan szerepeltek a SUSI labdarúgó csapatai a kazincbarcikai Szitka Béla Emléktornán, hogy milyen eredményt ért el az U14-13-as lány kézilabda csapat az ERIMA tornán valamint az encsi nőnapi labdarúgótornáról is beszámol, Belicza János....
 

 


 

      

A SUSI labdarúgó csapatai idén először szerepeltek a kazincbarcikai Szitka Béla Emléktornán. A sportiskolások a 2005-ben (5.hely), a 2003-ban (4.hely és 7.hely) és a 2001-ben (2.hely) születetteknek kiírt kupán vettek részt. A patakiak mind a négy csapata jól szerepelt, sőt a 2001-2002-esek, hazafelé, a DVTK – DVSC NBI-es bajnoki labdarúgó mérkőzést is megtekintették. A csapat tagjai: Hunyadi Gergő, Kalocsai Viktor, Kék Tamás, Simai Soma, Fekete Dávid, Kuti Zoltán, Csikó Roland, Kocsis Bence, Sztankó Bence, Horváth Attila, Baranyi Sándor, Bódi Ádám, Sohajda András, Lovas Dominik, Papp Szabolcs, Karászi Róbert, Miczák Márk, Toniati Luca, Greskó Dominik, Sprencz Ádám, Sereg Bendegúz, Hunyadi Gergő, Moheb Ashya Fárzin, Vachter Fanni, Szemán Eszter, Baráth Benedek, Halász Dániel, Ardó Alex, Baba János, Mózes Tamás, Szendrei Gábor, Hunyadi Bence, Gócs Bálint, Tagai András – játékosok; Vachter Tamás, Punyi Gyula, Budai Viktor és Hoffmann Gábor – edzők. A torna gólkirálya Karászi Róbert lett.

A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola U14-13-as lány kézilabda csapata soron következő ERIMA tornáját 2014 márciusában, Nyírbátorban játszotta, ahol kiegyensúlyozott, szép játékkal torna győzelmet arattak. Résztvevő csapatok: Nyírbátor, Csenger, SUSI. Eredmények: Nyírbátor – SUSI 13:21, Csenger – SUSI 11:20. A csapat tagjai: Bajzát Emese, Csordás Dóra, Hardon Réka, Hauser Petra, Horváth Inez, Kababik Bianka, Krenyitzky Sarolta, A.G. Matisová, Mudróczki Fanni, Perényi Júlia, Rák Petra, Szabó Eszter, Zombori Gréta – játéksok; Hardon Csaba - edző. Gratulálunk a Torna győzelemhez.

Nőnapi tornagyőzelem Encsen! 2014. március 8-án női felkészülési labdarúgó tornát rendeztek Encsen. Az eseményen 9 női csapat vett részt, köztük természetesen a SUSI női labdarúgói is. Jellemzően idény eleji, kissé csapkodó stílusban zajlottak a mérkőzések. Sok csapat a 3. és 4. mérkőzésére elfáradt, visszaesett. A ’favoritok’ – köztük a SUSI is – végig bírta a tornát, sőt a mieinkre a fokozatos javulás volt a jellemző. A mérkőzéseken kevés gól esett, csak egy 3 gólos mérkőzés volt (SUSI – Encs 2:1), de szerencsére azt a mieink nyerték a döntőben. A torna Legjobb játékosának járó különdíjat Takács Brigitta kapta. A csapat:, Preszoly Fruzsina, Kapéri Kitti, Takács Brigitta, Szuromi Gréta, Molnár Dóra, Sütő Zsófia, Doban Dorina, Vajóczki Karolina, Osztroha Petra, Aranyosi Anett,Kertész Réka, Sohajda Krisztina – játékosok; Gönczy Zoltán és Balogh Tamás - edzők. A BAZ megyei női bajnokság, tavaszi sorsolását megtalálják: www.susi.mlap.hu oldalon.

A TAO keretein belül konferencián vettek részt a sportiskola edzői Debrecenben, ahol a Dopping és drogfogyasztás megelőzéséről szóló előadásokat hallgatták meg. A 2014 márciusában megtartott elméleti tréningen szó esett a TAO-ról is, melyről Kósa Lajos polgármester úr beszélt.

Hír még a Sárospataki USI életéből: Idén is megrendezésre kerül az „Óriás leszel” Sárospataki Sportfesztivál, melynek az időpontja is véglegessé vált: 2014. május 17-18. és május 23-24-25. Szeretettel látnak minden érdeklődőt a nagyszabású rendezvénysorozaton, mely keretein belül 15 sportág kerül előtérbe, lesz konferencia nap és szabadidő délután is. Az esemény részletes programja megtalálható a www.susi.mlap.hu vagy a www.sarospatak.hu weboldalakon.

Kérjük Önöket amennyiben van rá mód és lehetőség adója 1 %-ával támogassa a sportiskolát. Adószám: 19333607-1-05. Előre is köszönjük! HAJRÁ SÁROSPATAK! HAJRÁ SUSI!
 


 


 

/2014.04.11./
 

Versenykiírás a Sárospataki meghívásos többtusa versenyre

 

               
    

A verseny célja, hogy a sportlövő és íjász sportágat népszerűsítése, valamint tovább erősítése a sport barátságot. A verseny ideje és helye: 2014.04.26.szombat, Sárospatak, Mandulás lőtér...
 

 


 

      

Verseny rendezője: Sárospataki Elektromos Sportegyesület lövész szakosztálya

Verseny támogatója:
Sárospatak város Önkormányzata
Pannon Guard Biztonsági Szolgáltató Zrt.

Verseny résztvevői: sportlövő és íjász klubok tagjai, a versenyt támogatók csapatai, valamint meghívottak

Versenyszámok:
- standard puska 50m-re, fekvő testhelyzetben, 5 próba 5 értékelt lövés
- sportpisztoly-revolver-25m-re álló testhelyzetben 11cm átmérőjű vadászkorongra, 5 próba 5 értékelt lövés
- íjászat 15m-re reflex íjjal, 5 próba 5 értékelt lövés lőlapra
- kézigránát dobás 20m-re 1,5x5m-es célterületre, 5 próba 5 értékelt dobás

Nevezés: 3 fős csapatok jelentkezését várjuk
Információ a lent megadott telefonszámon!

Verseny értékelése: csapatban, mely a 3 csapattag egyéni össz pontszámából adódik

Díjazás: csapat I-II-III díjazásban részesül
egyéni kiemelkedő teljesítményt külön díjazzuk

Korcsoport: felnőtt férfi és nő

Program:
9-9:30 óra között - érkezés
10 óra - megnyitó, eligazítás
10:20 óra - puska, pisztoly versenyszámok
11:20 óra - íjászat, kézigránát dobás
12:30 óra - ebéd
14 óra - eredményhirdetés

A versenyszámok elkezdése után az esetleges később jövők nevezését nem áll módunkban elfogadni.

Nevezési információ: Juhász Zoltán 06-30-316-9441 vagy juhasz.zoltan955@freemail.hu
                               Vojtovics Gábor 06-30-555-1040 vagy vojtovics.gabor@t-online.hu

Mivel lőfegyverekkel, és közbiztonságra fokozottan veszélyes eszközökkel versenyzünk így, csak felnőtt korú versenyzők nevezését áll módunkban elfogadni!
 


 


 

/2014.04.10./
 

Legeltetési tilalom és ebzárlat

 

               
    

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Sárospataki Járási Hivatal Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala Sárospatak város közigazgatási területére 2014. április 9. - 2014. április 22. közötti időszakra legeltetési tilalmat és ebzárlatot rendel el - tudatta dr. Vitányi Eszter...
 

 


dr. Vitányi Eszter

      

Ebzárlat:
- tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;
- kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;

- a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező
a) vadászebek,
b) a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,
c) a kataszrtófa-mentő ebek,
d) a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek
rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a fent foglalt korlátozás alól.
- Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszabbítása esetén sem tarthat kilencven napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a járási főállatorvos határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.
- Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

Legeltetési tilalom:
- a szarvasmarhák, bivalyok, juhok, kecskék, lovak, szamarak, öszvérek és sertések legeltetését a lakott településen belül az erre kijelölt helyen, ilyen hely hiányában a lakott település határától számított 500-1000 méteren belül kell megszervezni,
- bármely állatfajba tartozó állatok vándorolva történő legeltetése tilos,
- az állandóan legelőn tartott húshasznú szarvasmarha-állományok legeltetését – az állomány nagyságától függően – 10-20 hektáros területre kell korlátozni.

dr. Vitányi Eszter
jegyző
 


 


 

/2014.04.10./
 

Kazinczy-jelvénnyel díjaztak egy Kisrefis diákot

 

               
    

Iskolánk, a Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolája immár két arany Kazinczy-jelvényes diákkal büszkélkedhet, hiszen ebben a tanévben megismételtük tavalyi sikerünket - tudatta Tímáriné Király Sarolta, igazgatónő...
 

 


Tímáriné Király Sarolta
 

      

2014. 04. 04-06-án a „Szép magyar beszéd” (Kazinczy-) verseny döntőjén vettünk részt Kisújszálláson, melyet a Dunától keletre fekvő megyék legszebben beszélő általános iskolás tanulói számára rendeztek meg. A Kisrefit idén Séra Kornél 8. osztályos tanuló képviselte. A neves nyelvészekből álló zsűri diákunkat kiemelkedő teljesítményéért a Kazinczy-jelvény arany fokozatával, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig értékes könyvcsomaggal jutalmazta.

Szívből gratulálunk eredményéhez!
 


 


 

További fotók >>>
/2014.04.10./
 

A Berekben jártak az Erdélyisek

 

               
    

Tovább túráztak a Zemplénben az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium tanulói. A gyerekek most a Berekben jártak, ahol a vizek és vízpartok állat és növényvilágával ismerkedtek meg - küldte beszámolóját Tóth Ferenc...
 

 


 

      

A Bodrog hídról balra kanyarodva a Viola utcán át értük el a Holt-Bodrogot.

A Berek-holtág egykor a Bodrog aktív szakasza volt, mely máig megőrizte szép flóráját. A tó belső ívén sétálva ismerkedtünk a vizek és vízpartok állat és növényvilágával. A nád és gyékény még a tavalyi száraz szálaival és leveleivel hajlongott a tavaszi szélben, de itt-ott már zsendültek az új hajtások. A part menti fűzfák zöld ruhába öltözve hirdették a tavaszt. A vízitök is megkezdte hódító útját a víz felszínén. Sétánk során találkoztunk szürkevarjúval és szürke gémmel is, de nem engedtek túl közel magukhoz. A bukórécék sem voltak túl nagy bizalommal irántunk, de néhányat sikerült lefényképeznünk.

A töltéshez érve megpihentünk és jót falatoztunk a tengerként elterülő sóskából, volt aki még haza is vitt a vacsorához, egy jó kis szósz készítéséhez.
 


 


 

További fotók >>>
/2014.04.10./
 

IV. Óriás Leszel - Sporttehetség Gyermekfesztivál

 

               
    

2014. május 17-18-án és 23-24-25-én, a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola és a sárospataki sportegyesületek szervezésében kerül megrendezésre a IV. „Óriás leszel” MOGYI – SUSI – Sárospataki Sportfesztivál és Sportkonferencia...
 

 


 

      

5 nap - 18 sportág – 8 helyszín – 70 csapat – több mint 800 résztvevő

Programok röviden >>>

Programok bővebben >>>

Versenykiírások / Sorsolások >>>
 


 


 

/2014.04.09./
 

Lengyelország után, Törökország előtt

 

               
    

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 35 tanulója és kísérőik március utolsó hétvégéjét a lengyelországi Tyczyn városában töltötték, ahol egy nemzetközi labdarúgó tornán vettek részt immár 9. alkalommal - tudtuk meg Kissné Murányi Andrea igazgatónőtől...
 

 


Kissné Murányi Andrea
 

      

A labdarúgó gyerekkel együtt olyan felső tagozatos tanulók is kirándultak, akik az iskolában nyújtott teljesítményükkel, szorgalmukkal, versenyeredményeikkel kiemelkedtek társaik közül.

Szombaton az étkezéseken kívül Rzeszow történelmi belvárosának megtekintése szerepelt a programban, majd vasárnap már a labdarúgásé volt a főszerep. A kiegyenlített küzdelmek után III. korcsoportos csapatunk a 3., IV. korcsoportos csapatunk pedig a 2. helyen végzett.

Szép tavaszi időben, élményekkel gazdagodva érkeztek haza a gyerekek, hogy aztán a diákolimpián harcolhassák ki a továbbjutást, majd májusban újra buszra szállva egy törökországi labdarúgó tornán képviseljék 3 csapattal is iskolájukat és Sárospatakot.
 


 


 

További fotók >>>
/2014.04.09./
 

Az Autizmus Világnapjára emlékeztek

 

               
    

Az Autizmus Világnapja (április 2.) alkalmából az Erdélyi János Általános Iskola idén első alkalommal szervezte meg a "Séta az Autizmussal élőkért" elnevezésű rendezvényét - küldte beszámolóját Bajzáth Gáborné...
 

 


Bajzáth Gáborné
 

      

A gyülekezéskor a résztvevők az autizmus jelképeként kék színű léggömböket kaptak. A hagyományteremtő séta célja, az volt, hogy tudatosítsa az autizmus, mint fejlődési zavar létezését, megnyilvánulásának sokféleségét, és segítsen kialakítani a társadalom tagjainak elfogadó hozzáállását. Ez elengedhetetlen az autizmussal élők támogatásához és a jövőjüket segítő lehetőségek biztosításához. Az autizmus napjainkra már nem egy elszigetelt, szűk réteget érintő probléma. Világszerte 67 millió embert, hazánkban pedig 100.000 autizmussal élő embert érint. Ez azt jelenti, hogy ha a családtagokat is hozzávesszük, akkor a lakosság körülbelül 2%-a érintett.

Az oktatásban 2002 és 2008 között az Oktatási Minisztérium nyilvántartása szerint megduplázódott az autizmussal diagnosztizált gyermekek száma, de az egyre fejlődő diagnosztizálási módszereknek köszönhetően 2020-ra hazánkban ez a szám megötszöröződik majd. A szakemberek szerint ez a leggyorsabban növekvő létszámú fogyatékossági csoport a világon. Ez már olyan szám, amire fel kell készülnünk. Nem csak az oktatásban és a szociális ellátásban dolgozóknak, hanem a többségi társadalom tagjainak is.

Az autista emberekhez való helyes hozzáállás ugyanis tanulható, és az első lépés ehhez a megismerés.

Köszönet azoknak, akik kezdeményezésünket támogatták!
 


 


 

További fotók >>>
/2014.04.09./
 

Pályázati felhívás

 

               
    

Sárospatak Város Önkormányzat Egészségügyi és Szociális Bizottsága pályázati felhívást tesz közzé az általa kibocsátott tüzelőutalványok értékének megfelelő mennyiségű tűzifa szállítására vonatkozó árajánlatok megtételére...
 

 


 

      

Pályázatot nyújthat be valamennyi tűzifa értékesítésével foglalkozó sárospataki egyéni vállalkozó vagy cég, akik kis összegű (minimum 12.000,-Ft értékű ) utalványok beváltását is vállalják.

A pályázatban közölt árajánlatnak tartalmaznia kell a fűrészelt tűzifa és a hasított tűzifa áfával növelt fogyasztói árát mázsában megjelölve, valamint a szállítási költséget is.

Az árajánlatokat tartalmazó pályázatot zárt borítékban

2014. április 15. napján (kedd) 16 óráig

lehet benyújtani a Sárospataki Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Szociális Csoportjánál (3950 Sárospatak, Rákóczi út 32.). A borítékon fel kell tüntetni a pályázó nevét, elérhetőségét és a pályázat tárgyát.


A pályázatok elbírálására az Egészségügyi és Szociális Bizottság soron következő ülésén kerül sor, melyet követően döntéséről írásban értesít valamennyi árajánlatot tevő egyéni vállalkozót, illetve cég képviselőjét.
A szolgáltató részére történő fizetési feltételek a megállapodásban kerülnek rögzítésre.
 


 


 

/2014.04.08./
 

Szavazóköri jegyzőkönyvek megtekintése

 

               
    

dr. Vitányi Eszter, Sárospatak város jegyzője tájékoztatja a város választópolgárait, hogy a szavazatszámláló bizottságok egyéni választókerületi és országos listás szavazóköri jegyzőkönyvei 2014. április 9-én 16.00 óráig a Helyi Választási Irodában megtekinthetőek...
 

 


dr. Vitányi Eszter

      

Tájékoztatom a Tisztelt Választópolgárokat, hogy a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 204. §-a, és a 2014. április 6. napjára kitűzött országgyűlési képviselő-választás eljárási határidőinek és határnapjainak megállapításáról szóló 3/2014. (I. 20.) KIM rendelet 47. §-a alapján, a 2014. április 6-ai országgyűlési képviselő-választás során Sárospatakon működő szavazatszámláló bizottságok egyéni választókerületi és országos listás szavazóköri jegyzőkönyvei 2014. április 9-én 16.00 óráig a Helyi Választási Irodában megtekinthetőek.

dr. Vitányi Eszter
 


 


 

/2014.04.08./
 

Országosan a Fidesz-KDNP, Sárospatakon Dr. Hörcsik Richárd nyerte a voksolást

 

               
    

Sárospatakon a szavazókörök bezárása után közösen gyülekeztek a Fidesz-KDNP szimpatizánsai, hogy együtt várják a vasárnapi voksolás eredményeit. Nem hiába követték együtt kivetítőn az eseményeket, hisz hamarosan kiderült, hogy a kormányzó pártszövetség újabb négy évre bizalmat kapott, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5. számú választókerületében pedig Dr. Hörcsik Richárdra adták le a legtöbb szavazatot...
 

 


Dr. Hörcsik Richárd

      

„Barátaim! Hallhattuk a miniszterelnök úrtól, győztünk!” – kezdte beszédét éjfél előtt Dr. Hörcsik Richárd. A jelenlévők tapssal köszöntötték a bejelentést.

„Hálás szívvel mondok köszönetet, mert mindez nem jöhetett volna létre, ha nem fogunk össze. Zemplénben és Abaújban is megmutatkozott, hogy az összefogásban van az erő. Ez által mi is részesei lehetünk most a győzelemnek, és úgy érzem, a munkátok és aktivitásotok is hozzájárult most mindehhez. Úgy hiszem, érdemes volt együtt dolgoznunk, hiszen ez a választás más volt mint a korábbiak. Köszönöm azoknak akik ebbe a munkába időt és energiát fektettek, de megérte, mert együtt, összefogva tudunk a leghatékonyabban dolgozni az elkövetkező 4 évben.

Még 100%-os feldolgozottság nincs, de már tudjuk, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5-ös számú választókerületében megnyertem a választást. Remélem, hogy a szavazatok összeszámlálásakor a megyében egy jó eredmény érünk majd el.

Szeretném megköszönni az aktivistáinknak, a barátainknak, akik végig kitartottak mellettünk, és vannak új barátok Abaújban is, akikkel sok találkozót bonyolítottunk le, és úgy látszik meg van az eredménye. Köszönöm nektek, mert ez a munka nem egyszemélyes, hanem csapatmunka volt.

Ez az eredmény most arra kötelez, hogy ezt a csapatmunkát és a már megkezdett munkákat továbbfolytassuk. Terveim már vannak a jövőre nézve, tovább folytatjuk a kampányt, készülünk a 2018-as választásokra. Ez a győzelem most a többszörösét éri. Azon leszek, hogy a térségben minden önkormányzat, vállalkozó, civil szervezet el tudja érni, azt a célt, amit szeretne. Minden eszközzel azon leszek, hogy segítsem őket.

Továbbá köszönöm azoknak a választópolgároknak is, akik április 6-án ismét bizalmat szavaztak nekem, és mellettem voksoltak. Hajrá Zemplén, hajrá Abaúj! Köszönöm mindenkinek!” – mondta megilletődve Dr. Hörcsik Richárd.

A képviselő megköszönte még a segítségét, bíztatását és kitartását a feleségének is, valamint Tölgyesi Gergő kampányfőnökének, a sok és kitartó munkáját.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5-ös számú választókerület eredményei 99,34%-os feldolgozottságnál:
Fidesz-KDNP - Dr. Hörcsik Richárd - 19077 szavazat (45,57%)
Jobbik - Pasztorniczky István - 11020 szavazat (26,32%)
MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP - Vécsi István - 9166 szavazat (21,89%)
 


 


 

További fotók >>>
Hadobás Ingrid
/2014.04.07./
 

Adj vért, és ments meg három életet!

 

               

Ismét véradást szervez a Magyar Vöröskereszt Sátoraljaújhely Kistérségi Szervezete valamint a Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános iskola, és a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete. A pontos dátumokról és helyszínekről cikkünkben értesülhetnek...
 

 


 

      

A Magyar Vöröskereszt Sátoraljaújhely Kistérségi Szervezetének havi véradó naptára >>>

A Magyar Vöröskereszt Sátoraljaújhelyi Kistérségi Szervezete, a Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, és a Sárospataki Lokálpatrióták Egyesületének véradása >>>
 


 


 

Hadobás Ingrid
/2014.04.07./
 

A Szentkúti Mária-szobor Sárospatakon járt

 

               
    

Március 19-én indult nagyböjti zarándoklatára a Szentkúti Mária-szobor, a budapesti Szent István Bazilikából. A zarándoklat utolsó állomása a Sárospataki Bazilika volt, ahová április 4-én érkezett, majd egy nap után visszatért ideiglenes otthonába Budapestre...
 

 


Szentkúti Mária-szobor

      

A Sárospatakon való itt léte során öt szentmise, valamint számos Rózsafüzér és imádságos alkalom volt hirdetve. A Bazilikát a különleges esemény során rengeteg hívő látogatta. Hívek érkeztek az ország minden pontjáról, és az országhatáron túlról is. Április 5-én a szentmisét követően könnyes búcsút vettek a hívek a kegyszobortól, majd újból útjára indult.

A szobor tavaly október 14-én költözött ideiglenes lakhelyére, Budapestre a Szent István Bazilikába, ahol a Szent Jobb ereklyét őrzik. A Mátraverebély-szentkúti Nemzeti Kegyhely az elkövetkezendő egy év során a jelentős uniós forrásoknak köszönhetően, teljesen megújul. A Mátraverebély-szentkúti Mária kegyhely, Máriapócs után Magyarország leghíresebb zarándokhelye, ahová évente több tízezer zarándok érkezik a búcsú alkalmak idején. A zarándoklat idején a szobor őrzését, szállítását a Mátraverebélyi ferences rend biztosítja.

A zarándoklat jelmondata: „Uramnak anyja jön hozzám (Lk 1,43)”

Szöveg és fotó: Jákób Dániel
 


 


 

További fotók >>>
/2014.04.07./
 

Országgyűlési választások 2014.

 

               
    

Reggel hat órakor megkezdődtek a 2014. évi országgyűlési választások. Sárospatakon az országos átlagnak megfelelő a részvételi arány, de mégis többen mentek el idén szavazni, mint 4 évvel ezelőtt…
 

 


dr. Vitányi Eszter


Aros János

      

Délután egy óra után a helyi választási iroda vezetője, dr. Vitányi Eszter így nyilatkozott:

„Mind a 17 szavazókörből jelentettek a jegyzőkönyv vezetők, akik arról adnak számunkra információt, hogy mennyi választópolgár jelent már meg. A 13 órai jelentések után kiderült, hogy Sárospatakon összesen 10388 választópolgárból 13 óráig 3078 fő járult az urnákhoz és adta le szavazatát. Ez százalékos arányban 29,63%-ot jelent. Ez idáig semmilyen rendkívüli esemény nem történt.” mondta a választási iroda vezetője.

Sárospatak polgármestere Aros János elmondta, sok múlik ezen a választáson, fontos, hogy ezt az emberek is belássák.

„Régóta vártuk már ezt a napot. Itt Sárospatakon szerencsére a kampány időszaka is rendben zajlott, kampánysértés nem történt. Szeretném megköszönni valamennyi pártnak akik Sárospatakon indítottak jelöltet, hogy ilyen rendben zajlott le ez az időszak.
A mai napon a közzétett adatokból megállapíthatom, hogy az országos átlagnak megfelelő a részvételi arány a városban, ami magasabb, mint a 4 évvel ezelőtti választásokon volt. Bízom benne, hogy az itt élők megértik a fontosságát a mostani választásoknak, és Sárospatakon is élnek azzal a lehetőséggel, hogy a következő négy évre megszabhatjuk azt az irányt, hogy hogyan tovább Zemplén, hogyan tovább Sárospatak és Magyarország.

Dr. Hörcsik Richárd a délelőtt folyamán adta le szavazatát, mely után úgy nyilatkozott, bízik az itt élő emberekben, és szeretné tovább folytatni a 2010-ben megkezdett munkáját.

A munkát elvégeztük. Különösen az elmúlt 4 év során, valamint az elmúlt 2-3 hétben, a kampányidőszakban. Ahogy a lehetőség adta, igyekeztem minden településre eljutni, minden választópolgárhoz. A változások után idén megnövekedett a választókerület, kétszeresére nőtt a választópolgárok száma.
Várakozó érzések kavarognak most bennem, de annak tudatában, hogy amit meg lehetett tenni, azt meg is tettük. A lakossági fórumok, a találkozások számomra pozitív visszajelzést adtak. Jó reménységgel nézek az esti eredmények elé. Szeretném folytatni amit 2010-ben elkezdtem, nem csak itt Zemplénben, hanem Abaújban is. Hajrá Zemplén, hajrá Abaúj!” – mondta szavazata leadása után Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselőjelöltje, Dr. Hörcsik Richárd.
 


Dr. Hörcsik Richárd
 


 

További fotók >>>
Hadobás Ingrid
/2014.04.06./
 

Átadták a Sárospataki Református Kollégium felújított Nagykönyvtárát

 

               
    

Egyszeri kormánytámogatásból sikerült megvalósítani a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárának felújítását. A 116 millió forintos összegből megújult a teljes könyvtárterem, restaurálták a falképeket, és a nyílászárók műemléki felújítása is megtörtént, illetve, az összes faanyagot lecserélték. A felújítás célja az eredeti állapotok helyreállítása, valamint az állomány védelme volt. Az átadó ünnepségen Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kifejtette, miért szükséges Sárospatakon, a Magyar Kultúra városában ápolni ezt az örökséget...
 

 


Halász János


prof. Dr. Dienes Dénes


Aros János

      

„Nagyon fontos ez a felújítás is, hiszen a pataki Nagykönyvtár nemzeti kultúránk egy jelentős intézménye. Itt, ebben a könyvtárban diákok tízezrei szívták magukba a tudományt, és reméljük, hogy nagyon sokáig, sok ezren tanulnak még majd itt és tanulják meg a könyvtárat használni, valamint megtanulják a könyvek szeretetét is. Ez egy nagyon értékes könyvtár, és nagyon fontos, hogy igazi otthona legyen a gyűjteménynek. Amikor ezt az épületet megépítették,akkor ez egy otthonnak épült, mely a kultúra otthona. Kötelességünk időről időre karbantartani, felújítani ezt az épületet. Ez történt meg most ezzel a 116 millió forintos támogatással. Meg kell becsülnünk a kultúrát, meg is becsüljük.

A kulturális értéke ennek az intézmények olyan kiemelkedő a magyar kultúrában, hogy nem lehet elmenni szó nélkül, ha szükség van segítségre. Másodsorban pedig Hörcsik képviselő úr bemutatta ennek a fontosságát, és szükségességét, így aztán a döntést is könnyen hozta meg a kormány.” – mondta Halász János.

prof. Dr. Dienes Dénes, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek Nagykönyvtárának főigazgatója úgy nyilatkozott, nem történt még szakszerű és átfogó restaurálás a teremben, épp ezért volt már nagyon aktuális a mostani megújítás.

„Az indok elsősorban az volt, hogy még soha nem történt átfogó és igazán szakszerű restaurálás, és az idő bizony a legszebb dolgokat is megrongálja. Amikor pedig volt bizonyos beavatkozás, akkor az pedig inkább rontott az eredeti képen, mint javított volna. Nagyon aktuális volt már, hogy ez a teremkönyvtár megújuljon, annál is inkább, mert hosszú évtizedek során tízezrek, vagy épp százezrek látogatták, és ahol sok ember mozog, az mindig kopik a környezet. Ez a kormánytámogatás, ami 116 millió forintra rúgott, egy komplex felújítást tett lehetővé, beleértve állományvédelmi szempontok szerinti szerkezetek beszerelését is, amelyek a hőmérsékletet, és a páratartalmat tudják úgy szabályozni, hogy az itt őrzött, kiemelten értékes, és muzeális értékeket hordozó könyvek tárolása is sokkal inkább megfelel azoknak az elvárt körülményeknek, amelyet egy ilyen muzeális könyvtárban létesíteni kell.

A fali kép, a mennyezeti kép, a padló teljes felújítása illetve helyreállítása is megtörtént, hiszen ez ugye részben felújítás, részben pedig helyreállítás volt. A törekvésünk az volt, hogy a régi állapotok épüljenek vissza a megfelelő állapotban. A teljes fa anyag, ami leginkább ki van téve az évszázadok során a romlásnak, szintén egy teljes körű védelmet nyert, valamint felújítást kapott. A villamos hálózatot nem közvetlenül a teremben, csak az azt kiszolgáló, a terem világítását kiszolgáló villamos hálózatot kellett felújítani. Ez volt a legkellemetlenebb számunkra, egy fél éven keresztül eléggé frusztráltak voltunk.

Ez egy nemzeti örökség. Elsősorban azt gondolom, hogy ebből a szempontból nagyon fontos, hogy megőrizzünk valamit az utódoknak, és úgy tudjuk átadni, hogy minél kevesebb gondjuk legyen velük. Nem árt néha arra gondolni, hogy minek vagyunk az örökösei, és az őrei.
Még azért van mit tennünk. Mindig az épített örökség a legnagyobb teher, ezt mindenki tudja. Egy több funkciós házban vagyunk, közoktatástól a felső oktatáson keresztül a muzeális világig mindennek helyt ad ez a fő épület. Nyilvánvaló, hogy az egyház nem pusztán egy tárgyi örökségként tartja számon, hanem mint egy missziós helyet. Aki ide eljön valamiképp meg kell érezze, hogy mi az az örökség, amit az anyaszent egyház hordoz, és mi az az üzenet, amit a modern korban az ilyen eszközökön keresztül is tovább akar adni.” – mondta a felújításról prof. Dr. Dienes Dénes.

Sárospatak polgármestere is büszke a felújításra.

„Nagyon nagy az örömünk, hiszen ha Sárospatakra bárki ellátogat, akkor a Rákóczi Vár, és a híres Református Nagykönyvtár az, amit először meg szeretnének nézni a hozzánk hála Istennek egyre nagyobb számban érkező turisták. Erre a felújításra már nagyon nagy szükség volt, úgyhogy örömmel vettük azt a bejelentést, mely szerint a kormány támogatta ezzel az összeggel a felújítást, hiszen a Nagykönyvtár Sárospatak kultúrájának a része. Ehhez a kultúrához hozzá tartozik az az érték, amelyet itt találhatunk. A Nagykönyvtár jó kezekben van. Ápolják ezeket a hagyományokat, ápolják az itt fellelhető kulturális örökséget, én pedig örömmel fejezem ki Sárospatak nevében, hogy ez a felújítás ilyen méltó módon sikerült.” – nyilatkozta Aros János.

Az átadón Zemplén országgyűlési képviselője, Dr. Hörcsik Richárd szerint is időszerű volt már a felújítás,hisz az utolsó renoválás több tíz évvel ezelőtt volt. A képviselő továbbá kiemelte, fontos az utókor számára a megfelelő környezetben megóvni a gyűjteményt, hogy egy jó élménnyel, a könyvek tiszteletével távozzanak a városból.
 


 


 

További fotók >>>
Hadobás Ingrid
/2014.04.05./
 

Országos elődöntősök az ÁVG kézilabdásai

 

               
    

Sárospatak iskolái egyre szebb eredményeket érnek el a Diákolimpia versenyein. Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium kézilabda csapata bejutott az országos elődöntőbe, melyet április 8-án a gimnázium tornacsarnokában rendeznek majd meg – küldte beszámolóját Dusicza Erika
 

 


Dusizsa Erika

      

A fiú kézilabda diákolimpia nyílt bajnokságán megyei döntőben játszottak a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium V. korcsoportos diákjai. Ellenfeleik a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium, a Diósgyőri Gimnázium és a Herman Ottó Gimnázium voltak. A Papp József és Csendes István irányításával edző csapat összeszokottsága onnan ered, hogy a SUSI egykori kézilabdás kisdiákjai az STC serdülő csapatának tagjaivá lettek, s együtt sportolnak az ÁVG-s mindennapokban is.

Az erős csapatjáték, a jól működő páros kapcsolatok, az edzettség tette a fiúkat a megyei döntő győztesévé. Az országos elődöntő helyszíne 2014. április 8-án a gimnázium sportcsarnoka lesz, kézilabdás eredményeik elismeréseként, s a terem kínálta kiváló körülmények miatt.

Gratulálunk a Csontos Levente, Ferencz Gergő, Götz Bence, Gulyás Roland, Hideg Bence, Koleszár Dávid, Korda Péter, Lénárt Bence, Móré Balázs, Sisán Máté, Tarr Gábor, Tóth István, Trojna Dávid, Vismeg Botond alkotta csapat tagjainak.


 


 

/2014.04.04./
 

2014. évi Comenius Kupa

 

               
         

Szombaton (március 29-én)  tartották a 2014. évi Comenius Kupát, melyre Sárospatakról, Sátoraljaújhelyről, Olaszliszkáról, Erdőhorvátiról, Kisvárdáról és Miskolcról is érkeztek diákok. Összesen 57 sakkszerető gyerek érkezett az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium aulájában, ahol alsós és felsős kategóriában, külön-külön mérkőztek meg. A legkisebb induló még nagycsoportos óvodás, de szabadidejében szakkörre jár. A mostani verseny egyben a csapatversenyek végét is jelentette - tudtuk meg Kovács Tamástól...
 

 


Kovács Tamás

      

A Comenius Kupa sakkverseny tavaszi fordulója az általános iskolásoknak adott alkalmat arra, hogy összemérjék sakktudásukat hasonló korú társaikkal. A rendezvény fő célja, a tehetséges gyerekek felkutatása, játéklehetőség biztosítása az iskolákban szakkör rendszerű oktatásban résztvevő gyerekek számára, a sakkbarátság ápolása, illetve a szakosztályok munkájának segítése az utánpótlás-nevelés terén. Két korcsoportban (alsósók-felsősök) 57 diák versengett egymással. Az egyéni versenyzők között korcsoportonként az első 6 helyezett kapott díjat, valamint 3 különdíj is kiosztásra került. A csapatversenyben 5 iskola igyekezett minél több pontot gyűjteni, hiszen pontjaik az őszi versenyen szerzettekkel együtt adták meg, mely iskola nyeri a 2013/14-es év kupáját.

Egyéni eredmények:
Felső tagozat:

1. Szuhai Beáta 6 pont
2. Vodila Martin 6 pont
3. Mikó Ákos 5 pont
4. Szuetta Mihály 5 pont
5. Lakatos Mátyás 5 pont
6. Berkes Viktor 4,5 pont

Legjobb lány különdíj: Szabó Andrea 4,5 pont

Alsó tagozat:
1. Bakó Martin 6,5 pont
2. Krajnyák Zsófia 6 pont
3. Bálló Zétény 5 pont
4. Szalovszky Viktória 5 pont
5. Rabóczki Bence 5 pont
6. Komjáthi Mátyás 4,5 pont

Legjobb lány különdíj: Szabó Melinda 4 pont
Legfiatalabb versenyző különdíj: Brandhuber Milán (7 éves) 2 pont

Csapat végeredmény:
1. Edelény 45 pont
2. Kisvárda 35 pont
3. Sárospatak, Szt. Erzsébet Ált. Isk. 33,5 pont
4. Olaszliszka 33 pont
5. Tiszaújváros 31,5 pont
 


 


 

További fotók >>>
Hadobás Ingrid
/2014.04.03./
 

Márciusi Képviselő-testületi ülés

 

               
         

A március havi testületi ülésen a 16 napirendi pontot tárgyaltak Sárospatak képviselői. Az ülés előtt Dr. Hörcsik Richárd tartott beszámolót az elmúlt években végzett munkájáról, valamint azokról a fejlesztésekről, amik Sárospatakon és Zemplén térségében megvalósultak. A képviselő a beszámoló után Sikora Attilának, a város alpolgármesterének átnyújtott egy Bizonyságlevelet, mely levél tartalmazza, hogy a kormány maradéktalanul átvállalta Sárospatak adósságait. Ezután az alpolgármester úr az elmúlt hónap eseményeit értékelte, majd egy rövid szünet után a képviselők megtárgyalták a napirendeket...
 

 


Sikora Attila

      

"Kevesebb, de annál fontosabb napirendeket tárgyaltunk a március végi képviselő-testületi ülésünkön. Beszámolót hallgattuk meg dr. Téglás Istvántól, a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetőjétől, aki többek közt beszélt Sárospatak város közbiztonsági helyzetéről valamint arról is, hogy a 2013-as évre kitűzött céljaikat mind sikerült megvalósítaniuk. Mint kiderült, Magyarország egyik legnyugodtabb kisvárosában élünk. A rendőrség felderítési mutatói javultak, továbbá azt is megtudtuk, hogy a Sárospataki Rendőrkapitányság a Belügyminisztérium egy objektív mérése alapján, az ország legjobb kapitánysága címet nyerte el. Büszkék vagyunk rájuk, és további sikereket kívánunk nekik!

Az értékelés után a Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2013. évi tevékenységéről hallhattunk beszámolót Juhász Péter tűzoltóparancsnoktól. Külön köszönet jár a márciusi zord időjárásban tanúsított munkájukért és magatartásukért. Szerencsére semmilyen gond nem történt, emberéletben sem esett kár és ezt köszönjük nekik!

Következő napirendben a városi Rendelőintézet vezetőségéről döntöttünk, hiszen Keresztúri Ferencné jelezte, hogy augusztus 31-i dátummal szeretne nyugdíjba vonulni. Ezt a kérelmet elfogadta a képviselő-testület és a következő pontban már gondoskodnunk is kellett az intézményvezetői pályázat kiírásáról. Kérjük akinek megfelelő végzettsége van és szeretne élni a pályázat adta lehetőségekkel, jelentkezzen! (A pályázatról bővebben itt olvashatnak >>>)

Elkészültek a 2014. évre szóló sporttámogatások is. Minden évben 8 millió forintot különítünk el erre. Idén a fő szempont az volt, hogy azok az egyesületek, akik támogathatók a TAO-rendszerben azoknak most kevesebbet adunk, tehát előnyben részesítettük az iskolai sport diákegyesületeket. Valamint fontos, hogy mindig visszatartunk 300-400 ezer forintot arra, hogy ha évközben valaki jó sporteredményt ért el, vagy nemzetközi versenyeken indul, akkor tudjuk támogatni. Megpályáztatás után a pontos összegekről a képviselő-testületi ülésen döntöttünk, mely összegek a következőképp alakultak:

Sárospataki Torna Club Labdarúgó Szakosztálya 2.500.000 forint

Sárospataki Torna Club Kézilabda Szakosztálya 1.000.000 forint

Sárospataki Torna Club Ökölvívó Szakosztálya 1.000.000 forint

Árpád Vezér Diáksport Egyesület 200.000 forint

Árpád Vezér Diáksport Egyesület Sakk Szakosztálya 200.000 forint

Árvay Diáksport Egyesület 400.000 forint

Sárospataki Ulti Egyesület 30.000 forint

Sorompó Darts Club 100.000 forint

Sárospataki Rákóczi Diáksport Egyesület 400.000 forint

Sárospataki Rákóczi Diáksport Egyesület Birkózó Szakosztály 300.000 forint

Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola 600.000 forint

Sárospataki Modellező Klub 50.000 forint

Zempléni Lovas Egyesület 100.000 forint

Sárospataki Református Kollégium Diáksport Egyesület 300.000 forint

Sárospataki PLASZTIK KSZSE 50.000 forint

Sátoraljaújhelyi Kyokushin Karate SE Sárospataki csoportja 300.000 forint

SESE Lövész Szakosztálya 50.000 forint

Pataki Asztalitenisz Sportklub 50.000 forint

Meghosszabbítottuk a köztemetési szolgáltatásra vonatkozó megállapodásunkat is. Ezt mindig egy évre kötjük meg, idén is ugyan azzal a szolgáltatóval, és ugyan olyan kondícióval mint a korábbiakban.

A Végardó Fürdő fejlesztésével kapcsolatban is született egy döntés, mely a csúszdapark létesítéséről szól, mely három különböző elemet tartalmaz. A tervezői ajánlatokat bekértük, és ezek közül választotta ki a képviselő-testület azt a tervezőt, aki a legkedvezőbb ajánlatot tette. A csúszdapark terveztetése tehát megindult, reményeink szerint a szezon vége felé, de ha nem, akkor a jövő szezonra már mindenképpen elkészül." - tudtuk meg Sikora Attila alpolgármestertől.

Két plusz kérelem is beérkezett, melyeket nyílt ülésen tárgyaltak meg. Az egyik a SUSI-tól, a másik pedig a Torna Clubtól érkezett. Mindketten támogatást kértek. A Torna Club a Városi Sportpályán található öltözőket szeretné felújítani, valamint nyílászárók cseréjére is sor kerülne, tovább világítás és eredményjelző tábla is kikerülne. Ehhez összesen 2 millió forintot kell hozzáadnia az Önkormányzatnak, hisz a Torna Club nyert 4,9 millió forintot. A SUSI kérése a májusi Óriás Leszel Gyermekfesztiválra vonatkozott, melyen több mint 15 sportág képviselteti magát és melyre közel 1000 gyermek érkezik majd. Mindkét kérelmet támogatja az Önkormányzat.
 


 


 

További fotók >>>
Hadobás Ingrid
/2014.04.03./
 

Pécsvárady Botond Tanulmányi Verseny az Erdélyiben

 

               
         

Iskolánk, az Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium egykori igazgatója, Pécsvárady Botond 10 éve nincs közöttünk. Szellemiségét azóta is próbáljuk megőrizni a mindennapi munkánk során. Odaadása, alázatos pedagógiai munkája, az iskola, valamint a város érdekében végzett munkája a mai napig példaértékű. Pécsvárady Botond tanár úr 29 évig dolgozott iskolánkban, ebből 15 évig igazgatója volt. Barátságos, gyermekszerető, sokoldalú embernek ismerte mindenki – olyannak, akinek szívügye volt ez az iskola és ez a város, Sárospatak. Emlékére tanulmányi versenyt rendeztünk az iskolánkban - küldte beszámolóját Végh Gabriella...
 

 


Végh Gabriella

      

Pécsvárady Botond igazgatása alatt bővült az iskola tevékenységi köre a halmozottan fogyatékos, majd az autista gyermekeket fogadó csoporttal, valamint ekkor került az iskolánk jelenlegi helyére, ekkortól tudunk kollégiumi ellátást biztosítani az arra rászoruló tanulóinknak.

Sokat munkálkodott Sárospatakért, tevékenyen vett részt a város közéletében. Barátaival megalakította a 8-kor zenekart, amely később kinőve magát, 8-kor színházzá alakult. A Társaság azóta is töretlen sikernek örvend, s számos emlékezetes előadással ajándékozza meg közönségét.
Munkásságának elismeréseként a város Pécsvárady Botond közéleti díjat alapított.

Halálának 10. évfordulója kapcsán iskolánkban március 28-án Pécsvárady Botond Tanulmányi Versenyt szerveztünk. Ez alkalomból elfogadta meghívásunkat, s megtisztelt jelenlétével Pécsvárady Botondné, Donkó József, a Sárospataki Tankerület igazgatója és Pató Endréné, alapítványunk elnöke. A napot rövid megnyitóval indítottuk, mely során Kis Márta tagintézmény-vezető asszony méltatta egykori igazgatónk munkásságát, s egy rövid diasorozattal, a hangját is megidéző zenei aláfestéssel adtunk képet a most iskolánkban tanuló diákoknak, akik már csak az általunk –vele egykor együtt dolgozó kollégáktól – hallottak alapján ismerhetik. A megindító megemlékezés után, felocsúdva emlékeink közül, kezdetét vette a verseny. Az alsó tagozatosok a klasszikus akadályversenyhez hasonló vetélkedésben vettek részt. Állomásról állomásra haladva különböző rejtvényekkel, feladványokkal, kézügyességet sem nélkülöző feladatokkal kellett megbirkózniuk, míg a felső tagozatosok komplex tanulmányi verseny során adtak számot tudásukról (mely történelem, földrajz, magyar nyelvtan, irodalom, informatika, életvitel tantárgyakat foglalt magában. Az egész délelőttöt átölelő vetélkedés után remek hangulatban zajló sportversennyel, majd az eredményhirdetéssel zártuk a napot. Rendezvényünket hagyományteremtőnek tekintjük, az elkövetkezendő tanévek során szeretnénk továbbra is ily módon tisztelegni Pécsvárady Botond emléke előtt.
 


 


 

További fotók >>>
/2014.04.02./
 

Sárospataki diák az ország ifjúsági leány korcsoport legeredményesebb karatékája

 

               
         

Velmovszki Dóra 14 éves lány, azonban már olyan sport pályafutást tudhat maga mögött, amiről sok diák csak álmodhat. 2006-ban ismerkedett meg a kyokushin karatéval, amikor a testvére és édesapja már évek óta koptatták a karate ruhát. 2010-ben vett részt először magyar bajnokságon, ekkor indult el a pályafutása. Már a legelső versenyén harmadik helyezett lett. Ez az eredmény sarkalta arra hogy minél jobb helyezéseket érjen el. Nem kellett sokáig várni a következő sikerre, hisz az elkövetkező években sorra gyűjtötte be a jobbnál jobb eredményeket...
 

 


Velmovszki Dóra

      

A Református Általános Iskola 8. osztályos tanulója 2014 márciusában, egy hét leforgása alatt három bajnoki címet szerzett ifjúsági kategóriában. Március 8.-án Tokajban került megrendezésre a II. Tokaj Kupa Magyar Bajnokság ahol első helyezést ért el, majd a rákövetkező napon 9.-én Szentesen a Diákolimpia Nagydöntőben szintén ő bizonyult a legjobbnak. Egy hét múlva Horvátországban rendezték meg a XI. Domenica kupát Samoborban. Nehéz küzdelmek után ismét ő állhatott a dobogó legtetejére.

Ez a sportteljesítmény is jelzi, hogy nem akármilyen tehetség lakozik ebben a mindig mosolygós lányban. Persze a tehetség kevés, ha nem párosul megfelelő szorgalommal és kitartással. Talán a heti öt edzés segíti abban, hogy elérje céljait. Két alkalommal Sátoraljaújhelyen shihan Orehovszki Zoltán és három alkalommal édesapja, sempai Velmovszki József irányítása alatt edz. Velmovszki Dóra 4 éves pályafutása alatt 15 bajnoki címet szerzett, melyből az utolsó három évben a tizennyolc év alatti iskolások legnagyobb versenyén, a diákolimpián a dobogó legfelső fokán állt.

Várjuk azok jelentkezését akik ki szeretnék próbálni ezt a kemény sportot. edzések helye : Sátoraljaújhely Esze Tamás általános iskola kedd, csütörtök, pénteki időpontban. Sárospatakon: hétfő, szerda, pénteki napokon, az Eszterházy Károly Főiskola Comenius Karának tornatermében. (amit ez úton is szeretnénk megköszönni Siposné Majtényi Andrea dékáni hivatalvezetőnek.)
 


 


 

További fotók_1 >>>
További fotók_2 >>>
Hadobás Ingrid
/2014.04.02./
 

Megújul a közvilágítás Sárospatakon

 

               
         

Tavaly szeptember végén döntött arról a képviselő testület, hogy közösen az ÉMÁSZ Nyrt.-vel egy elektromos elektronikai korszerűsítésbe kezdünk bele, illetve a lámpatesteknek a korszerű felszereléséhez, hiszen a korábbi lámpatesteink már meglehetősen elavult technikával működtek – kezdte nyilatkozatát Aros János polgármester a közvilágítás megújításáról…
 

 


Aros János

      

Az elavultság miatt elég magas volt a városban az áram díj is, illetve a közvilágítás minősége is némi kívánni valót hagyott már maga után. Ezért fogadtuk örömmel az ÉMÁSZ Nyrt. helyi vezetőinek a támogatását, megkeresését. A konstrukció lényege az, hogy a város területén található mintegy 600 lámpatestet, attól függően, hogy milyen volt a fogadóháza, vagy LED-es panelekkel látták el, vagy pedig a mai technológiának megfelelő, kompakt lámpatestekkel.

Erre a megújításra úgy sikerült szert tennünk, hogy az ÉMÁSZ Nyrt. megfinanszírozta ezt az összeget, közel 30 millió forint értékben. Nekünk, Sárospatak Önkormányzatának a keletkezett megtakarításból 5 év alatt kell visszafizetni ennek az összegnek a mintegy 2/3-át, tehát 30%-al támogatta ezt a beruházást az ÉMÁSZ Nyrt. A munkálatok elvégzésével az utolsó fázisban vannak, a napokban felkerülnek az utolsó lámpatestek is, és ekkor egy ünnepélyes átadás keretén belül fogjuk Sárospatak lakosságának átadni ezeket az új lámpatesteket. A megtakarítás, 5 év múlva fog jelentkezni érezhetően az önkormányzat költségvetésében.


 


 

Hadobás Ingrid
/2014.04.01./
 

Kétnapos mérkőzéssorozat a Zempléni Vízilabda Klub szervezésében

 

               
      

Április 5-én és 6-án a Zempléni Vízilabda Klub rendezi a Vidékbajnokság kék csoportjának aktuális korosztályos fordulóit a sátoraljaújhelyi Városi Uszodában. Akik láttak már élőben vízilabda meccset, tudhatják, hogy igazi, vérbeli sporteseményt kínálunk a hétvégén, amelyre nemcsak a szülőket várjuk, hanem a vízilabda szerelmeseit is. Jó alkalom ez arra, hogy a sportággal még csak most ismerkedő gyerekek is bepillantást nyerjenek az uszodai viadalok hangulatába – hívja fel az érdeklődők figyelmét egy hétvégi sporteseményre Erdei János vízilabda edző…
 

 


Erdei János
 

      

A vidékbajnokságban a gyerek III. - az U-12-es korosztály - mindössze 3 ponttal van lemaradva a Dinamo Prosper Oradea mögött az aranyéremért folytatott küzdelemben. Nyilván felforrósodik majd a víz a két csapat összecsapásakor, de a többi mérkőzés is ígér izgalmakat bőven, hiszen a csongrádiak, a gyulaiak, a kistarcsaiak, a Crisul és a Dinamo (a két nagyváradi csapat) eddig is szoros meccseket játszottak.

Azokat a sportrajongókat, akik ezen a hétvégén nem tudnak ellátogatni az uszodába, várjuk a többi korcsoport hátralévő mérkőzésein. Május 17-én Sárospatakon az „Óriás leszel!” Sportfesztivál keretében a legfiatalabb vízilabdázók is bemutatkoznak, majd május 24-25-én ismét kétnapos fordulóval várjuk az érdeklődőket.

A 2013/2014-es idényben – a felkészülési tornák mérkőzéseivel együtt – négy korosztályban versenyezve, közel 100 hivatalos mérkőzést játszottak eddig és játszanak még az egyesület sportolói. Idén is megfordultunk Kalocsa, Szeged, Csongrád, Kiskunfélegyháza, Debrecen, Gyöngyös, Kazincbarcika, Szentes, Eger, Baja, Szabadka uszodáiban - a sorsolás szeszélye miatt Nagyváradon, Békéscsabán, Miskolcon több alkalommal is vízbe szálltunk. Sok ezer kilométer tettünk meg és kemény ellenfelekkel mértük össze tudásunkat.

Annak érdekében, hogy a megnövekedett terhelést bírják a gyerekek, a korábban rendszeresített heti 5 edzést – Sátoraljaújhely heti 3 edzés, Sárospatak heti 2 edzés – januártól kibővítettük a reggeli úszóedzésekkel, ami így már heti 10 edzést jelent. Nagy öröm számunkra, hogy az így felkészített versenyzőink kapósak a diákolimpiákon más sportágakban is. Szükség is van a komoly teljesítménynövelésre, hiszen a 2014/2015-ös szezonban a korosztályos országos bajnokságot (azaz az OB/I-et) vettük célba, amely különleges kitartást és edzésmunkát igényel majd sportolótól és szülőtől egyaránt, de addig még előttünk állnak az idei szezon hátralévő mérkőzéseivel és a nyári alapozással kapcsolatos feladatok.

Büszkék lehetünk azokra a sportolóinkra, akik a megfelelő korosztályos tehetséggondozó edzéseken képviselik városunkat -és az egész Zemplént- a többi nagyhírű csapat versenyzői mellett. Nekik is példakép lehet Zajácz Hanna, aki a ZVK-ból indulva a tavalyi oroszországi Universiaderól ezüstéremmel tért haza (a döntőn még gólt is lőtt) továbbá Máté Zsuzsi aki szintén a felnőtt OB/I-ben és a korosztályos válogatottban is szerepel
 


 


 

Törő Gábor
/2014.04.01./
 

A jégen tartózkodás szabályai

 

               
       

Ahogy a nyári fürdési idénynek megvannak az áldozatai, sajnos az előírások nem ismeretéből vagy be nem tartásából eredően a jeges vizek is szedik áldozataikat. A jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 12 cm-t.
 

 


 

      

TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni:
• éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
• járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
• kikötők és veszteglőhelyek területén,
• folyóvizeken!

Folyóvizeken jellemző a befagyás folyamatában, hogy a már beállt jégmezőre újabb és újabb táblák torlódnak, rakódnak, ezek nem biztonságosak, a rajtuk való közlekedés életveszélyes és tilos!
A folyó vízszintváltozásai jégmozgást idéznek elő, apadás következtében a látszólag még szilárd jég állapota megváltozik, beroppanása várható. Több napos melegebb idő hatására a felület mosódik, a jég vastagsága csökken, szilárdsága romlik, ezért a rajta való közlekedés, sportolás, tartózkodás veszélyes. Nagyobb felületen különös veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a jég tényleges állapotát nem lehet időben felismerni. Ezeken a területeken az éjszakai tartózkodás különösen veszélyes.

Azok, akik a jégen léket vágnak, jégkitermelést folytatnak, kötelesek a jégmentessé vált területet távolról felismerhető módon, egy méter magasságban elhelyezett, legalább 10-10 cm széles piros-fehér csíkozású korláttal megjelölni, körülhatárolni!
Jégkitermelés, vagy más - jégen történő - munkavégzés esetén a munkáltató köteles figyelőszolgálatot szervezni és mentőeszközt biztosítani.

Ajánlatos azokon a területeken, ahol felnőttek vagy gyermekek tömeges megjelenése várható, pl.: szabad strandok jegén, átkelési helyeknél, a jégből való mentéshez felúszó, nagyfelületű tárgyakat, pl.: falétrát, pallót és megfelelő erősségű és karbantartott kötélzetet tartsanak készenlétben!

Fontos tanács, hogy a jeges vízből, a jégből mentett embert azonnal ne vigyük túlfűtött meleg helyre, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését beindítani, természetesen előzőleg a jeges ruházatától meg kell szabadítani! Az ilyen személyt minden esetben, orvosi elsősegélyben, orvosi ellátásban kell részesíteni.

A jégen tartózkodás szabályait, a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrizik! 


 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
/2014.01.31./